Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Galaxy S7 en S7 edge Preview

Samsung deels verder op ingeslagen weg

21-02-2016 • 19:00

198

Multipage-opmaak

Inleiding

Samsung gooide het vorig jaar met de Galaxy S6 en S6 edge over een andere boeg. Door de toepassing van glas en metaal voor de behuizing kreeg de high-end serie van het Koreaanse bedrijf een luxueuzer uiterlijk. Samen met het plastic gingen ook de verwisselbare accu en het micro-sd-slot overboord. Toch werden de toestellen over het algemeen goed ontvangen.

Dit jaar gaat het bedrijf met de S7 en S7 edge deels verder op de ingeslagen weg, maar grijpt het ook terug naar oude waarden. Voor de aankondiging heeft het dezelfde tijd en plek gekozen als vorig jaar: de zondagavond voor de opening van telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona. Wij hadden echter de kans om de toestellen te bekijken tijdens een pre-briefing eerder deze week in Londen. Daar hadden we een uur de tijd om een eerste indruk van de toestellen op te doen.

Een van de meest opvallende elementen is hoe weinig tijd er zit tussen de aankondiging en de release. De toestellen zijn over een week of drie verkrijgbaar. Dat lukte Samsung eerder met de Galaxy S III in 2012, maar sindsdien heeft de fabrikant telkens minstens bijna een maand de tijd genomen tussen aankondiging en release.

Ontwerp: gebold en waterdicht

Een punt van kritiek waar Samsung naar geluisterd heeft, betreft het ontbreken van het sd-kaart-slot. Dat is namelijk terug en dat kunnen we waarderen. Dit jaar is dat belangrijker dan ooit, omdat Marshmallow de eerste Android-versie is die sd-kaartjes als volwaardig geheugen ziet. De S7 en S7 edge komen alleen in 32GB-versies op de markt. Geen 64GB- en 128GB-varianten meer dus, maar je kunt er zelf zoveel geheugen bij steken als je wil. Blijkt dat toch te weinig, dan koop je een nieuw sd-kaartje. Ze zijn nog hot swappable ook. In hetzelfde slot als het sd-kaartje steek je ook de simkaart. Hoewel we even dachten dat er twee simkaarten in de telefoon kunnen, bleek bij navraag dat Samsung de dual-simversie niet in Nederland zal uitbrengen.

Nog iets waar Samsung naar teruggrijpt met de S7 is een stof- en waterdichte behuizing. Deze heeft een ip68-certificering en dat is zelfs iets waterdichter dan de plastic S5, die een ip67-certificering had. Dat betekent dat de S7 in plaats van één meter in principe tot 3 meter onder water kan. Daar is overigens niets van te zien aan de buitenkant van de telefoon. We gaan dit natuurlijk nog wel even testen zodra we de reviewtoestellen over een paar weken binnen hebben, maar voor nu is het in elk geval best een fijn idee.

De behuizing kan overigens net als vorig jaar niet open en dat betekent dat de accu ook weer niet verwisselbaar is. Daar grijpt Samsung dus niet op terug, maar dat is dan ook moeilijk te verwezenlijken met een aluminium unibodytelefoon. Wel zijn we blij met de upgrade van de accucapaciteit bij de S7 en S7 edge naar respectievelijk 3.000 en 3.600mAh. Het kan bijna niet anders of de smartphones gaan langer mee dan de S6-telgen. De resolutie van het scherm is hetzelfde gebleven en de nieuwe Exynos 8-chipset moet wel een stuk minder zuinig zijn dan de Exynos 7 van vorig jaar wil het verschil in accucapaciteit tenietgedaan worden. Ook laden de S7-toestellen sneller draadloos op dan de S6-telefoons.

De behuizing van de Galaxy S7 en S7 edge is in lijn met de toestellen van vorig jaar. De telefoons hebben weer dezelfde implementatie van de vingerafdrukscanner op de homeknop en de hardwareknoppen. Verder zijn metaal en glas weer gebruikt als bouwmaterialen, en daarmee zien de toestellen er weer strak en luxueus uit. Toch zijn we blij te zien dat er op twee punten behoorlijk aan de behuizing is gesleuteld.

Galaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerij

Het naar ons idee belangrijkste punt is dat de achterkant van de S7 en S7 edge aan de zijkanten is afgebogen, op een vergelijkbare manier als de voorkant van de S6 edge, maar dan in wat mindere mate. Het gevolg is dat beide S7-smartphones een stuk lekkerder in de hand liggen dan de S6 en S6 edge, want die hadden een wat hoekige rand aan de achterkant. Ook draagt het meer dan je misschien zou verwachten bij aan de luxueuze uitstraling, zeker in het geval van de 'gewone' S7, die anders aan beide kanten recht zou zijn, zoals de S6.

Een andere opvallende verbetering aan de behuizing is dat de camera niet meer noemenswaardig uitsteekt, om precies te zijn 0,46 millimeter. Dat maakt de S7 en S7 edge naar ons idee ook weer een stukje eleganter en minder wiebelig op tafel dan de high-end toestellen van vorig jaar, waarbij de camera 1,33 millimeter boven de behuizing uittorende.

Scherm, processor, gaming en software

Het scherm is naast de accucapaciteit het enige punt waarop de Galaxy S7 en S7 edge van elkaar verschillen. Ten eerste is het scherm van de S7 edge natuurlijk afgebogen naar de randen en ten tweede is het met 5,5" een stukje groter. De S7 heeft een 5,1"-scherm, net als de S6 en S6 edge. De S6 edge+ is 5,7", wat geen heel groot verschil is met de S7 edge van dit jaar. Dus als er dit jaar een S7 edge+ wordt geïntroduceerd, verwachten we dat deze rond de 6" wordt.

De eerste indruk van het scherm is goed. Het heeft weer een quad-hd-resolutie, 1440x2560 pixels, waarbij het eigenlijk overbodig is om te zeggen dat je de individuele pixels met het blote oog niet kunt onderscheiden. We waarderen de manier waarop Samsung oledtechnologie toepast. De kleuren spatten van het scherm en als je ze wat overdreven vindt, is er gelukkig nog altijd de mogelijkheid om ze realistischer in te stellen. Toch is het niet makkelijk om het scherm van de S6 te overtreffen en we konden met het blote oog dan ook geen verschil zien.

Het scherm heeft wel nog een handig softwaretrucje en dat is de 'always on'-functie. Als je die aanzet, geeft het scherm in stand-by meldingen, datum, tijd en accupercentage weer in een energiezuinige stand. Daarbij is het overgrote deel zwart, waardoor het weinig energie kost vanwege de amoledtechnologie.

Exynos 8

Samsung kiest opnieuw voor zijn eigen processor. De Exynos 8 Octa 8890 is weer een big.little-ontwerp en heeft acht kernen, waarvan er vier op 1,6GHz en vier op 2,3GHz draaien. De vier lager geklokte A53-cores in het zogenaamde little-gedeelte worden gebruikt om energie te besparen als hoge kloksnelheden niet nodig zijn. Nieuw is dat Samsung voor het big-gedeelte zijn eigen Exynos M1-kernen gebruikt, ontworpen op basis van de 64bit-ARMv8-architectuur. Samsung beweert dat de cpu 50 procent sneller is dan de Exynos 7 Octa van de S6.

De nieuwe Mali-T880 MP12-gpu die in de chipset zit, is het krachtigste gpu-ontwerp van ARM en zou zelfs 77 procent prestatiewinst moeten opleveren ten opzichte van de soc van vorig jaar. De prestatiewinst is volgens Samsung gemeten met Geekbench (cpu) en een gemiddelde van de T-Rex- and Manhattan- (gpu-) benchmarks. De chipset wordt net als bij de Galaxy S6 edge+ vergezeld door 4GB ram-geheugen.

We hebben de S7-toestellen natuurlijk wat gestresstest, wat neerkomt op bijvoorbeeld zoveel mogelijk schakelen tussen zoveel mogelijk apps, zo snel mogelijk door foto's heen bladeren en daarbij goed letten op haperingen. Bij het schakelen tussen apps konden we zo snel geen verschil opmerken tussen de vloeiendheid van de S6 en die van de S7.

Gaming

Bij de presentatie in Londen werd relatief veel gezegd over gaming. In eerste instantie gaf ons dat het gevoel dat Samsung niet zoveel te melden had, want er werd tijdens de korte presentatie al vrij snel uitgebreid ingegaan op de nieuwe gamelauncher. Daarmee kun je voor minder veeleisende games de framerate en resolutie verlagen, alle games op één plaats verzamelen en bepaalde meldingen blokkeren. Ook zitten er wat gametools in de launcher. Zo kun je de fysieke terugtoets en de knop voor recente apps blokkeren, screenshots maken, in-game-videocaptures maken met je eigen hoofd in een hoekje en een game op de achtergrond door laten draaien. Als je in een andere app zit, kun je de game als een rond icoontje laten weergeven, waardoor je snel naar het spel kunt terugschakelen.

Dat is allemaal best leuk en aardig, maar we begrepen later pas echt waarom Samsung hier zo diep op inging. Dat was het geval toen zoals gezegd bleek dat de gpu een grotere sprong voorwaarts heeft gemaakt dan de cpu, en bijvoorbeeld dat de S7 de Vulkan-api ondersteunt. Samsung lijkt erop gebrand om de leidende rol te pakken op het gebied van mobiel gamen. Dat is nog niet zo'n gekke strategie, zeker als uit benchmarks zou blijken dat de gpu van de Exynos 8-chipset een goede voorsprong heeft op de gpu van de Snapdragon 820-chipset. Veel high-end smartphones krijgen die Qualcomm-chip waarschijnlijk en de S7 en S7 edge zou zich op dit punt dan een streepje voor hebben.

Naarmate er steeds meer midrange-smartphones zijn die vloeiend werken, scherpe schermen hebben en luxe extraatjes krijgen, zijn er voor een bepaalde groep mensen steeds minder redenen om voor een dure smartphone te gaan. Dan is high end-gaming iets waarmee je nog wel goed kunt onderscheiden.

Software Galaxy S7Software Galaxy S7

TouchWiz

Android Marshmallow 6 draait zoals gezegd op de Galaxy S7 en daaroverheen zit zoals vanouds de softwarelaag TouchWiz. Daarover meldde Samsung op de pre-briefing opvallend weinig. Zelf hebben we ook geen enorme veranderingen gespot. Wel zagen we bijvoorbeeld dat de telefoon-app en contacten-app nu bij elkaar gevoegd zijn. Wat apps betreft zijn er mapjes met verzamelde Google-, Microsoft- en Samsung-apps. Verder is de gamelauncher zoals gezegd een nieuwe app. Daarnaast is de UX-software voor de edge-versie uitgebreid, waardoor je meer apps en contacten kunt weergeven.

Camera: lichtwinst en vermaak

De weinig uitstekende camera van de S7's presteert volgens Samsung uitstekend bij weinig licht. Dat is natuurlijk wel vaker het verhaal bij smartphones, aangezien het de grootste uitdaging is bij smartphonefotografie. Toch heeft Samsung weer stappen gezet om de al goede prestaties van de S6-telefoons verder op te krikken. De winst moet allereerst komen uit een grotere lichtgevoeligheid. De diafragmaopening van de camera's is van f/1.9 naar f/1.7 gegaan. Hoewel dat op zichzelf geen wereld van verschil uitmaakt, is het wel weer een stap in de goede richting en alle beetjes helpen zogezegd. We vragen ons af hoeveel groter het diafragma nog kan worden, want het begint tegen de fysieke beperkingen aan te komen. Het is in elk geval de grootste diafragmaopening die je momenteel op een smartphone kunt vinden.

Verder hebben de camera's van de toestellen 1,4μm grote pixels, ten opzichte van 1,12μm vorig jaar. Dat is niet wereldschokkend, aangezien wel meer smartphones zulke grote pixels hebben en ook groter, maar ten opzichte van de al erg lichtsterke S6-camera betekent dat weer een stap vooruit als het goed is. Samsung heeft wel gekozen voor een lager aantal megapixels. De S7 heeft een 12-megapixelcamera, waar de S6 een 16-megapixelcamera had.

Verder heeft de S7 weer optische beeldstabilisatie, zodat je scherpere foto's moet kunnen maken bij weinig licht. Over de hdr-functie werd niet gerept en deze leek bij het testen dan ook niet beter dan die van de S6-versie. Of de image signal processor in de Exynos 8 zienderogen is vooruitgegaan kunnen we moeilijk zeggen en Samsung liet daar ook niets over weten.

Het is lastig een goed oordeel te vellen over een smartphonecamera in de beperkte tijd en omstandigheden van een persevenement, maar we konden in de matige lichtomstandigheden ter plaatse goede en scherpe foto's maken. Om te weten of en hoeveel beter het is dan de S6 moeten we het natuurlijk wat uitgebreider testen. Helaas mochten we de gemaakte foto's niet publiceren, omdat de camerasoftware, in elk geval officieel, nog niet af was.

Dual Pixel-sensor

De verbetering waarvan we nog het meest merkten op de pre-briefing, was de autofocussnelheid. Toen we in allerijl zoveel mogelijk foto's aan het schieten waren om het maximale uit onze tijd te persen, bedachten we pas na een hele rits foto's dat we de camera niet bewust hadden zien scherpstellen bij het matige licht dat voorhanden was. Dit even om de snelheid van het scherpstellen te duiden, want meestal tikken we op het scherm bij het maken van een foto, wachten we kort tot het gewenste object scherp is en drukken we dan pas af. Nu hadden we het idee helemaal niet te hoeven wachten, al was de wachttijd bij de S6 al heel kort.

De oorzaak daarvan is volgens Samsung een cameratechnologie die Dual Pixel heet. Deze werkt in de basis hetzelfde als de gelijknamige technologie die Canon iets minder dan drie jaar geleden aankondigde. Het systeem werkt op basis van fasedetectie. Normaal gesproken wordt bij fasedetectie een beperkt aantal pixels aangewezen als pixels die de focus bepalen. De Galaxy S6 gebruikte bijvoorbeeld nog geen één procent van de pixels om mee te focussen. Bij de S7 worden alle pixels zowel ingezet om licht op te vangen om het beeld te vormen, als om te focussen.

Met al die extra informatie in de vorm van focuspunten kan de software in theorie veel sneller bepalen waarop scherpgesteld moet worden. De grootste winst zou moeten zitten in foto's bij slechte lichtomstandigheden, wat werd gestaafd door onze ervaring op het persevenement. Volgens Samsung kan de S7 bij 20 lux meer dan vier keer zo snel focussen als de S6.

dual pixel Galaxy s7

Wat ons verder opviel aan de camera-app waren twee nieuwe modi. Zo is er een 'hyperlapse'-modus aanwezig. Dat is in essentie een timelapsemodus, waarbij de camera om de zoveel tijd een foto maakt en deze achter elkaar plakt. Dat resulteert in een video, die met een normale timelapsemodus nogal schokkerig wordt als je je smartphone in je hand hebt en bijvoorbeeld gaat lopen. Hyperlapse zorgt ervoor dat de beelden goed op elkaar gelegd worden, met een vloeiende video als resultaat. Voor zover we dat konden testen werkt de modus redelijk goed.

Verder is 'motion panorama' toegevoegd. Daarmee komen panoramafoto's tot leven. De camera neemt bij een panoramafoto diverse foto's en plakt deze als het ware aan elkaar. Met die informatie kunnen bewegingen die tijdens de opname plaatsvinden, worden weergegeven. Of dat goed werkt, moeten we nog nader bekijken als we de toestellen in handen hebben. Een andere vermakelijke optie in de camera-app is 'motion photo'. Dit kun je aanzetten in de instellingen van de camera-app, zodat de seconden voordat je afdrukt worden opgenomen. Dit lijkt op de 'live photo'-optie van iOS; alleen worden daarbij de seconden na de foto ook opgenomen. Gezien de uitgebreide camera-app zetten we alle modi nog even op een rijtje: auto, pro, selective focus, (motion) panorama, video collage, live broadcast, slow motion, virtual shot, food en hyperlapse.

Tot slot en fotogalerij

Samsung gaat voor een groot deel verder op de vorig jaar ingeslagen weg, met de behuizing van glas en metaal. Er zijn twee goede verbeteringen aangebracht in de behuizing, met de afgeronde achterkant en de camera die bijna niet meer uitsteekt. Samsung verbetert verder met een vergelijkbare insteek als vorig jaar. Er ligt een grote focus op betere foto's bij weinig licht en op de snelle autofocus dankzij de Dual Pixel-technologie. Verder kunnen we het waarderen dat de Galaxy S7 en S7 edge eerder afgedankte functies als het micro-sd-slot en de stof- en waterdichtheid terugbrengt.

De Galaxy S7 is weer onmiskennaar high-end, met een quad-hd-amoledscherm, de eigen Exynos 8, de goede camera's, sneller draadloos laden en een goed functionerende vingerafdrukscanner. De dingen die ons vorig jaar wat zorgen baarden, zijn grotendeels aangepakt. Naast het sd-kaartslot is dat vooral de accucapaciteit. De behuizing is wel nog altijd een vingerafdrukmagneet, vooral bij de zwarte versie, en we dagdromen af en toe nog van een verwisselbare accu.

Hoewel de vernieuwingen kleiner zijn dan vorig jaar, denken we dat Samsung nog steeds goede papieren heeft om leidend te zijn in het Android-universum. Zeker als de prijzen net als bij de Galaxy S6 redelijk rap dalen, zal de concurrentie er een hele kluif aan hebben om een goed alternatief te bieden op high-end gebied.

De S7 en S7 edge zijn in de kleuren zwart, wit en goud vanaf 11 maart verkrijgbaar. Ook was er een zilveren variant van de edge, maar of die hier zal uitkomen, is onduidelijk. De prijzen van de telefoons zijn respectievelijk 700 en 800 euro. Daarbij valt op dat Samsung de initiële adviesprijs van de edge-variant wat heeft verlaagd, want de S6 edge kwam vorig jaar op de markt voor 850 euro. Je betaalt dit jaar dus 100 euro meer dan voor de normale S7. Daar krijg je nu niet alleen een afgebogen, maar ook een groter scherm voor terug, met bijpassende accu.

Galaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerij
Galaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerijGalaxy S7 galerij

Reacties (198)

198
188
83
3
0
54
Wijzig sortering
Mooi, zo snel zo'n uitgebreid stuk over de S7. Ik denk dat de gebogen randen inderdaad lekkerder in de hand zullen liggen. Het vasthouden van de S6 was toch een beetje gevaarlijk.

Een opmerking: "Samsung beweert dat de cpu 55 procent sneller is dan de Exynos 7 Octa van de S6." Ik zag zojuist in de live stream dat de CPU 30% sneller is en de GPU 63,9% sneller. Overigens heb ik eerder in samsungs persbericht gelezen dat de CPU 10% zuiniger zou zijn dan die van de S6.

Daarnaast is van de S7 al bekend dat hij een Gorilla Glass achterkant heeft (gsmarena specs). Maar hoe zit dat met de voorkant? En wat is het voordeel van Gorilla Glass 5 t.o.v. 4?

Edit: link samsung bericht geplaatst. Het bericht lijkt zichzelf tegen te spreken: er staat enerzijds 10% more power usage in de kop, anderzijds 10% more power efficiency in de tekst. Ik ga maar uit van dat laatste, anders zouden ze het wel stil houden.

[Reactie gewijzigd door koen12333 op 22 juli 2024 14:34]

Ik vond juist de S6 Edge "gevaarlijk" vasthouden met weinig grip door de smalle rand. Mijn S6 houdt veel lekkerder en steviger vast door meer grip van de dikke rand. De S7 is in feite een omgekeerde Edge aangezien het afgeronde gedeelte nu aan de achterkant zit. Kun je je voorstellen hoe de S7 Edge dan vast moet houden? Handschoenen aan zodat je je niet snijdt? ;)
Wat ik zoiezo een behoorlijk nadeel vind van de S6 (heb er zelf ook 1) is de hele gladde achterkant. Je kan hem nergens op leggen wat een beetje schuin loopt want dan glijd hij er zo af. Voorheen had ik dat niet (galaxy S4). Benieuwd of dit ook bij de S7 weer een probleem is.
Nog nooit van een hoesje gehoord 8)7
vind het altijd wel grappig mensen geven honderden euro's uit aan de nieuwste toestellen uit die ook vaak ook een hele gave design hebben.

Om vervolgens dat ding in een hoesje te stoppen van een paar euro
Het gaat me niet alleen om design maar vooral om de prestaties/specs.
En het oog wil natuurlijk ook wat ;)
Maar voorkomen is beter dan genezen en ik speel v.w.b. vallen liever op safe.
Je kent het Engelse gezegde hè: better safe than sorry.
Vandaar dat ik m'n telefoon altijd in zo'n Spiegen Armor case frommel.
Er zijn mooie hoedjes verkrijgbaar hoor voor de S6 Edge... maar die zijn wat hoger geprijsd dan een paar euro.
Ik zelf ben ook geen fan van hoesjes aangezien het dure en mooie toestellen zijn. Juist omdat we deze dagelijks veel gebruiken en overal mee naar toe slepen maakt het ze ook gevoelig voor schade.

Mijn voorkeur gaat dan ook uit een naar een insteekhousje. Hiermee bescherm je het toestel wanneer je deze niet gebruikt. Zodra je hem wel gebruikt heb je gewoon je mooi en dure toestel is de hand. Niet een of ander ding met rubber bandjes of een flipcover met pasjes enz... Uiteraard is dat mijn mening.
als ik dan toch een hoesje zou nemen
dan inderdaad een insteek hoesje
maar ik moet zeggen dat ik redelijk voorzichtig ben met mijn telefoon
en naar twee jaar zien ze ook vaak gewoon heel goed uit!
Koop een Telefoon voor een vermogen om deze vervolgens alleen fatsoenlijk te kunnen gebruiken met een hoesje?? 8)7

edit: zoals emile66 al zei........ :+

[Reactie gewijzigd door SnowLeopard op 22 juli 2024 14:34]

Ik vind de S6 Edge ook niet goed in de hand liggen. Sowieso vind ik het edge stukje ook niet mooi met video of andere on screen toepassingen. Dus ik heb liever een normaal scherm.

5.1" vind ik te klein dus dan zou je moeten wachten op de Note 7 maar die komt waarschijnlijk pas ergen eind 2016.
Smaak is iets persoonlijks.
Ik heb bewust voor de Edge versie gekozen en heb met video kijken/opnemen helemaal geen problemen van aflopende schermranden.
Daarbij zijn de extra functies van de edge erg makkelijk en er komen er nog meer bij in MM.
Het heeft er helaas alle schijn naar dat de IR blaster niet meer aanwezig is. Ik heb in het filmpje in ieder geval nergens een remote app zoals de "Peel Smart Remote" app kunnen ontdekken. Ook wordt dit nergens in de specs genoemd. En als laatste is er op foto's op de top van de telefoon enkel de "noise cancellation" mic en het slot te zien.

Best jammer omdat ik dit op mijn huidige galaxy veel gebruik om mijn spiegelreflex camera aan te sturen en natuurlijk de televisie te bedienen voor als ik de afstandsbediening weer eens kwijt ben.

Verder lijkt het mij in eerste instantie een gemiste kans om alleen een 32 GB versie aan te bieden. Maar wellicht dat iemand mij van mening kan laten veranderen.

Ikzelf maak veelvuldig gebruik van google navigatie en wil voor de vakantie graag offline mappen downloaden zodat ik geen gebruik hoef te maken van databundels in het buitenland. Deze offline mappen kan je alleen maar downloaden op je internal storage. Wil je bijvoorbeeld een groot deel van Italië inclusief de route daar naartoe downloaden dan ben je al snel zo'n 8GB verder. Tel ik hierbij mijn huidig gebruikte systeemgeheugen, gebruikte ruimte cachegegevens en diverse bestanden bij op (ca. 14GB) dan zit ik al aan 22GB. Daarbij heb ik nu zo'n beetje al mijn apps via applicatiebeheer op mijn SD kaart gezet (Apps 2 SD)

Gelukkig is hier een nette oplossing voor. In marshmallow bestaat een feature genaamd "adoptable storage" Deze feature zorgt ervoor dat de SD kaart volledig in het systeem wordt opgenomen en dus wordt toegevoegd aan de reeds bestaande internal storage... Echter Samsung heeft ervoor gekozen om deze feature niet te ondersteunen link (De nieuwe LG G5 zou deze feature trouwens ook niet ondersteunen)

Als ik het goed heb is in Marshmallow de "apps 2 SD" functionaliteit ook nog eens geschrapt waardoor je via die route ook geen extra ruimte kan vrijmaken. In mijn geval zou dit zo'n 800MB schelen.

Samengevat. in mijn situatie moet ik het kunnen redden met 32GB maar op één of andere manier voelt het toch beperkend aan.

Ook is het jammer dat er geen USB-C connector op zit. Vooral het feit dat de connectors omkeerbaar zijn lijkt mij een groot voordeel. Geen gedoe in het donker meer om de stekker in de telefoon te krijgen. Maar ik kan mij zo voorstellen dat een IP68 USB-C connector in de industrie niet 1,2,3 voorhanden is waar een IP68 micro USB2.0 wel verkrijgbaar is.

Ondanks mijn kanttekeningen moet ik zeggen dat er wel weer een technische hoogstandje is neergezet waarmee de concurrentie zich toch weer achter de oren mag krabben hoe dit te kunnen overtroeven.
Dat is wel jammer dat de nieuwe toestellen niet niet gebruik maken van het nieuwe sd card. Hoe weet je zeker dat er in de nieuwe Android versie je SDCARD volledig in het systeem kan geinteregeerd worden?
Marshmallow Biedt deze mogelijkheid volgens de volgende bronnen:
http://tweakers.net/reviews/4221/6/android-60-marshmallow-langere-accuduur-en-meer-controle-adoptable-storage-en-vingerafdrukscanner-api.html
http://www.androidplanet.nl/tips/adoptable-storage-in-android-6-0/
http://www.androidcentral.com/inside-marshmallow-adoptable-storage
Daarna is het aan de fabrikant om te besluiten deze functionaliteit aan te bieden.
De SD card kan uiteraard wel gebruikt worden maar dan alleen als external storage.
Wat nog niet is vermeld is dat de S7 ook aan de voorkant een flitser heeft.
Niet echt een flitser, maar het scherm springt op wit icm maximale helderheid:

"There's also Selfie Flash, which uses the screen as photographic fill-light in low lit environments."

Goed nagekeken van Apple :P

[Reactie gewijzigd door Kappade op 22 juli 2024 14:34]

En welk Apple natuurlijk zelf nagekeken heeft van app developers. Apple verdient hier toch geen credit hoor.
Apps zoals bijvoorbeeld Camera+ en Front Flash hadden dit al in 2012/2013.
Heeft hij niet, maar kan wel flitsen met behulp van het oplichtende scherm.
Wat ik niet helemaal uit de presentatie heb kunnen halen.

Is er een pressure sensitive display zoals bij de Iphone 6s?
Nee dat was wel een gerucht, maar daar het is er uiteindelijk niet gekomen.
Dank voor de bevestiging. Maar, alsnoeg genoeg om warm voor te lopen mijns inziens. Het lijkt alsof ze de zwakke punten van de s6 hebben aangepakt. En de sterkere punten verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Rixos op 22 juli 2024 14:34]

Volgens mij niet, ik heb het ze in ieder geval niet horen zeggen.
Ik heb er ook niets over gehoord, jammer.
Ik denk dat wel mee valt, gezien android het nog niet ondersteund, ook al had samsung zoiets gemaakt was er geen app geweest die er support voor heeft.

Maar je hebt wel een punt, iemand moet beginnen met de ondersteuning om de bal aan het rollen te krijgen.
Dat is dan toch te vergelijken met het "hoveren" boven het scherm zoals op m'n S4. Maar eens kijken wat de prijzen voor een S6/S6 Edge gaan doen.
En aan de andere kant, het is niet veel anders dan 'long press' functie. Vervolgens hangt het er helemaal vanaf wat een app bouwer voor functies bij bedenkt.
Was wel te verwachten wat we hier zien,evolutie op het (succesvol) ontwerp van vorig jaar. Goed om te zien dat ze weer voor waterdicht gaan, daar zou elke fabrikant aan moeten werken! Scheelt heel wat kapotte telefoons die door een duik om het leven komen.

Verder niet echt spannend, de beloftes voor de camera moeten we maar bekijken bij de review. Maar zou me niets verbazen dat ze weer de beste camera voor dit jaar hebben.

Natuurlijk komt Samsung ook dit jaar weer met een sloot en software die waarschijnlijk niet veel impact gaan hebben, of ronduit irritant gaat zijn.
Maar serieus een 8 core voor een mobieltje? Goed het zijn 4 langzame en 4 snelle maar nog, lijkt me echt overdreven. Zeker als je ziet dat bijv een Apple ongelooflijke prestaties neerzet met 2 cores. Hoeveel software is nu echt geschikt om een met 4 cores om te gaan?

Wel is het duidelijk dat de markt volwassen is geworden. Schaven aan een succesformule zonder echt schokkende innovaties, maar wel jaar na jaar weer meer finesse en snelheid.
De S6 had ook al 8 cores (exynos 7420), evenals de Note 4 van anderhalf jaar geleden, etc. Uit een analyse van Anandtech blijkt dat een enkele CPU core uit de Apple A9 ruim 6 keer groter is dan een enkele "grote" A57 core uit bijvoorbeeld de Exynos 7420. Zelfs die 8 cores samen zijn dus nog flink kleiner dan 2 A9 CPU cores.

Een verschil in benadering, maar niet direct een mindere, zeker als je bedenkt dat juist Android met z'n Linux kernel en de mogelijkheid enkele taken op te splitsen over meerdere threads, daar best gebruik van kan maken. Zoals ook al jaren is gebleken.

Zelfs relatief simpele apps als Gmail en Chrome gebruiken dus ook 8 cores, indien aanwezig. En in de praktijk bewijzen dergelijke 8 cores zich ook met regelmaat, zelfs bij tot bijna 4x meer te calculeren pixels.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 14:34]

Anoniem: 583079 @Jortio21 februari 2016 20:32
Niet overdrijven over dat nut van 8 cores: de analyse van Anandtech waar je naar verwijst toont aan dat een aantal workloads inderdaad gebruik kan maken meerdere cores in de zin dat bepaalde workloads 3-4 cores aan het werk kunnen houden. De analyse bewijst niet dat dit efficiënt is (zie ook multicore geekbench scores die typisch zo rond de 3 maal de single core prestaties zijn voor een quadcore). Ze bewijst ook niet dat big.little een efficiënte/nuttige architectuur zou zijn.
Je hebt mijn bericht verkeerd gelezen, mijn referentie naar de Anandtech analyse was alleen om een indicatie van het formaat van de CPU cores te geven, op basis van hun schematische weergave en stelling dat die de relatieve omvang van CPU en GPU behoorlijk goed weergeeft. Daarbij weten we hoe groot de totale omvang is en weten we de totale omvang en relatieve omvang van de A9 SoC, respectievelijk CPU cores.

Of alle cores altijd efficiënt zijn of niet, valt niet direct op te maken uit dit soort vergelijkingen, omdat er altijd veel appels en peren (verschillend OS, verschillende implementaties, etc.) worden meegewogen. Dat ze allemaal nuttig kunnen zijn, is zoals aangegeven dus wel aangetoond.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 14:34]

Anoniem: 583079 @Jortio21 februari 2016 21:05
Ik reageerde vooral op de algemene stelling in je reactie, dat al die cores zo verschrikkelijk nuttig zijn. Maar ik dacht inderdaad dat je naar een ander Anandtech artikel verwees: http://www.anandtech.com/...bile-cpu-corecount-debate
Tsja, open eens een terminal/shell op je telefoon en type top. Dan zul je zien dat er vele processen tegelijk actief zijn (makkelijk > 60). Doordat er meer cores zijn, krijg je minder pre-emption, en dus minder context switches. Afgezien van de potentieel hogere performance gaat dus ook de efficientie van het multitasken omhoog.
Misschien een domme vraag maar brandt dit altijd on standby scherm niet in ?
Volgens Samsung.nl wordt om inbranden van het scherm te voorkomen de graphics regelmatig heen en weer bewogen.
Van de Samsung website:
"Om inbranden van het scherm te voorkomen worden de graphics regelmatig heen en weer bewogen."
De statusbalk brandt toch ook altijd in ;)
Waarom denk je dat ie van kleur veranderd :D Besides het heeft iets van 4 uur tot 6 uur nodig voordat iets inbrand op een tv. Heb in de winkel al meerdere Galaxy's gezien met forse inbrandplekken op het scherm omdat de standby er niet overheen springt. Met altijd on ga je dus ook tegen dat probleem aanlopen tenzij je het beeld old-fashioned steeds laat verspringen.
Ik zal proberen een foto te maken van mijn S6, maar ik zie het. Vooral in donkere ruimtes en weinig licht.

Check:
https://4082f85f3a794ab7f...a04-a646-769354c467d4.jpg

Ik denk dat dit wel Amoled eigen is, het is me tot nog toe bij alle Amoleds gebeurd.
Mooie evolutie waarbij Samsung toch een aantal door fans gewaardeerde zaken heeft teruggebracht. Enige wat wel vreemd is, is het ontbreken van USB-C, waarom niet?
Pfoe, Zoo jammer dat deze geen USB C aansluiting heeft! Die aansluiting is namelijk: veel steviger, omkeerbaar, sneller in data overdacht enz.

Misschien dat het met de waterdichtheid te maken had, maar dan hadden ze dat gewoon moeten oplossen bij usb c
Dit heeft er mee te maken dat anders de Samsung VR bril niet meer werkt met de S7.
Bron: http://www.nu.nl/mobiel/4...-met-snellere-camera.html
Misschien dat samsung de VR bril eens update ipv hun S7 nu te cripplen...
Verder gebruikt mss 0,0001% echt die bril, terwijl ik eigenlijk geen reden zie waarom mensen nog micro usb zouden verkiezen boven usbC
Ah oke duidelijke waar de keuze vandaan komt. Echter had ik dan liever dat Samsung een usb C -> micro usb adapter zou meeleveren...
Ziet er mooi uit (maar over smaak valt natuurlijk altijd te twisten). Wellicht gaan nadenken over vervanging van mijn S4. Ik kijk in ieder geval uit naar de uitgebreide review
Anoniem: 170109 @Jirnsum22 februari 2016 00:32
Geloof mij ik ging van s4 naar s6 en een wereld ging voor mij open zo vloeiend en snel was het. Plus zelfs met accu besparing aan doet de s6 het nog sneller dan de s4 gewoon. Wel baalde ik dat ik geen sd kaart meer heb en de accu niet kan vervangen. Heb mij s4 nu nog steeds en net voor 5 euro een nieuwe batterij uit China besteld dus die kan er straks weer lekker tegen aan.
Ik vind het weinig bijzonder. Misschien verwacht ik ook niet dat het compleet anders wordt, maar men spreekt hier eerder over interne factoren, terwijl de buitenkant vrijwel hetzelfde is ( buiten de afgeronde randjes en de camera die minder uitsteekt )

Maar jah : if it ain't broken, don't fix it.

[Reactie gewijzigd door jmignolet op 22 juli 2024 14:34]

Qua design is het idd een tegenvaller, alhoewel de S6 en vooral de Edge al heel mooi was.
Maar toch jammer dat er zo weinig verschil is.
Samsung maakt dingen die ze willen verkopen, niet dingen de wij willen kopen. Ze kunnen niks anders dan continue nieuwe modellen maken, maar dat wil niet zeggen dat we er ook op zitten te wachten.
Ik snap nog steeds niet waarom de camera uit moet steken. Ik vind het niet mooi en heb liever een gladde achterkant en daardoor wat meer ruimte voor een iets grotere accu...

Verder 'gewoon' een nieuwe Samsung. Niets bijzonders.
De camera is een wat dikker component door de lenzen die ervoor zitten. De OnePlus X heeft een camera die wel in de behuizing past, maar die is ook wat minder goed. Nu moet ik wel zeggen: met een hoesje om je telefoon zie je de camera niet meer uitsteken. Dan is echter het naar binnen uitsteken van een echt platte camera een soort veiligheidsfeature t.o.v. een uitstekende camera.
Tja had verwacht dat hij flush was MAAR als het ook een duidelijk betere is dan de S6 (en die was al retegoed) dan hoor je mij niet klagen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.