Een punt van kritiek waar Samsung naar geluisterd heeft, betreft het ontbreken van het sd-kaart-slot. Dat is namelijk terug en dat kunnen we waarderen. Dit jaar is dat belangrijker dan ooit, omdat Marshmallow de eerste Android-versie is die sd-kaartjes als volwaardig geheugen ziet. De S7 en S7 edge komen alleen in 32GB-versies op de markt. Geen 64GB- en 128GB-varianten meer dus, maar je kunt er zelf zoveel geheugen bij steken als je wil. Blijkt dat toch te weinig, dan koop je een nieuw sd-kaartje. Ze zijn nog hot swappable ook. In hetzelfde slot als het sd-kaartje steek je ook de simkaart. Hoewel we even dachten dat er twee simkaarten in de telefoon kunnen, bleek bij navraag dat Samsung de dual-simversie niet in Nederland zal uitbrengen.
Nog iets waar Samsung naar teruggrijpt met de S7 is een stof- en waterdichte behuizing. Deze heeft een ip68-certificering en dat is zelfs iets waterdichter dan de plastic S5, die een ip67-certificering had. Dat betekent dat de S7 in plaats van één meter in principe tot 3 meter onder water kan. Daar is overigens niets van te zien aan de buitenkant van de telefoon. We gaan dit natuurlijk nog wel even testen zodra we de reviewtoestellen over een paar weken binnen hebben, maar voor nu is het in elk geval best een fijn idee.
De behuizing kan overigens net als vorig jaar niet open en dat betekent dat de accu ook weer niet verwisselbaar is. Daar grijpt Samsung dus niet op terug, maar dat is dan ook moeilijk te verwezenlijken met een aluminium unibodytelefoon. Wel zijn we blij met de upgrade van de accucapaciteit bij de S7 en S7 edge naar respectievelijk 3.000 en 3.600mAh. Het kan bijna niet anders of de smartphones gaan langer mee dan de S6-telgen. De resolutie van het scherm is hetzelfde gebleven en de nieuwe Exynos 8-chipset moet wel een stuk minder zuinig zijn dan de Exynos 7 van vorig jaar wil het verschil in accucapaciteit tenietgedaan worden. Ook laden de S7-toestellen sneller draadloos op dan de S6-telefoons.
De behuizing van de Galaxy S7 en S7 edge is in lijn met de toestellen van vorig jaar. De telefoons hebben weer dezelfde implementatie van de vingerafdrukscanner op de homeknop en de hardwareknoppen. Verder zijn metaal en glas weer gebruikt als bouwmaterialen, en daarmee zien de toestellen er weer strak en luxueus uit. Toch zijn we blij te zien dat er op twee punten behoorlijk aan de behuizing is gesleuteld.
Het naar ons idee belangrijkste punt is dat de achterkant van de S7 en S7 edge aan de zijkanten is afgebogen, op een vergelijkbare manier als de voorkant van de S6 edge, maar dan in wat mindere mate. Het gevolg is dat beide S7-smartphones een stuk lekkerder in de hand liggen dan de S6 en S6 edge, want die hadden een wat hoekige rand aan de achterkant. Ook draagt het meer dan je misschien zou verwachten bij aan de luxueuze uitstraling, zeker in het geval van de 'gewone' S7, die anders aan beide kanten recht zou zijn, zoals de S6.
Een andere opvallende verbetering aan de behuizing is dat de camera niet meer noemenswaardig uitsteekt, om precies te zijn 0,46 millimeter. Dat maakt de S7 en S7 edge naar ons idee ook weer een stukje eleganter en minder wiebelig op tafel dan de high-end toestellen van vorig jaar, waarbij de camera 1,33 millimeter boven de behuizing uittorende.