De komende tijd verandert er helemaal niets voor bestaande klanten en over de gevolgen op de langere termijn is nog niets bekend. Wat er zal gebeuren met Vodafone Thuis en Ziggo Mobiel bijvoorbeeld is nog onbekend en op elke vraag over de komende strategie zeggen beide bedrijven dat alles in de komende tijd zal worden bepaald.
Daardoor weten we ook nog niet hoe de pakketten eruit komen te zien. De joint-venture zal beide namen gebruiken, maar als je vaste en mobiele diensten afneemt, van wie krijg je dan een rekening, Vodafone of Ziggo? Neem je vaste diensten en kies je daar een mobiel abonnement bij of omgekeerd? Op al dit soort vragen geven de bedrijven het antwoord dat dit de komende tijd uitgezocht gaat worden.
De joint-venture zat eraan te komen. Niet alleen gingen de geruchten al maanden, Vodafone had ook al bevestigd dat er gesprekken gaande waren. Vodafone en Ziggo denken samen de concurrentie met KPN beter aan te kunnen de komende jaren.
De stap heeft gevolgen op de rest van de markt. De markt voor vast internet kent maar twee aanbieders met een groot eigen netwerk, maar op de mobiele markt ligt dat anders: T-Mobile en Tele2 zijn er nog en hebben allebei een eigen 4g-netwerk. Tele2 heeft bovendien eigen glasvezel liggen in Nederland, al heeft het niet de infrastructuur voor een geheel eigen netwerk.
Het is nog maar de vraag of deze joint-venture goedkeuring gaat krijgen. Strikt genomen concurreren ze misschien niet met elkaar, maar de Europese Commissie kan wel aanvoeren dat Ziggo door de samenwerking zo'n groot machtsblok wordt in Nederland dat het verdere concurrentie belemmert.
Of de joint-venture er mag komen, zal de komende negen tot twaalf maanden moeten blijken. Als dat zo is, dan zijn er in Nederland voortaan twee dominante bedrijven voor telecomdiensten. KPN en Ziggo/Vodafone. Wat dat zal doen met de concurrentie, investeringen in netwerken en prijzen, daar valt nog weinig over te zeggen. Maar dat er de komende jaren veel zal veranderen, dat staat wel vast.