Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Vodafone en Ziggo met elkaar verder

Samen een KPN-concurrent op alle vlakken

16-02-2016 • 11:36

170

Singlepage-opmaak

De plannen tot in detail

Om te beginnen wat cijfers: de combinatie Ziggo en Vodafone heeft samen 9,3 miljoen klanten. Wat niet bekend is, is hoeveel daarvan dubbelen: er zullen ongetwijfeld mensen zijn die bij beide bedrijven een abonnement hebben, maar hoeveel dat er zijn, is onduidelijk. Daarmee zal de combinatie kleiner zijn dan KPN, die 10,6 miljoen klanten heeft met vast internet of mobiele diensten.

Bij een fusie zoals deze zijn er twee vragen die gelijk opdoemen: waarom doen Ziggo en Vodafone dit en waarom doen ze het nu? Wat is de reden om dit op deze manier aan te pakken en de Nederlandse markt op te gaan met een joint-venture die zowel een vast als mobiel netwerk in eigen beheer heeft?

Een deel van het antwoord ligt vermoedelijk in wat providers 'quad play' zijn gaan noemen. Quad play is de combinatie van een thuispakket met tv, vaste telefonie en vast internet met mobiele diensten. KPN, Vodafone en Ziggo bieden dat allemaal al in een of andere vorm, maar KPN kan het makkelijker aanbieden dan de concurrentie.

Dat heeft een simpele reden: KPN heeft eigen netwerken op basis van koper en glasvezel voor het aanbieden van diensten thuis en een eigen mobiel netwerk voor mobiele diensten. Daardoor hoeft het geen 'virtuele' provider te zijn op het netwerk van een ander. Virtuele providers hebben als nadeel dat een ander bedrijf - vermoedelijk een concurrent - de prijzen mede kan bepalen.

Quad play begint een grote rol te spelen. Afgelopen kwartaal hadden 615.000 Nederlandse huishoudens een quad play-pakket bij KPN en nog eens 200.000 combineerden vaste en mobiele abonnementen zonder alle diensten af te nemen. Dat zijn in totaal 811.000 huishoudens, waar Ziggo en Vodafone beide hun diensten niet kwijt kunnen.

En dat aantal groeit snel: het groeide afgelopen jaar met 67 procent in een jaar. Als deze groei doorzet, zijn er binnen een paar jaar miljoenen huishoudens die mobiele en vaste diensten combineren.

Vodafone en Ziggo hadden die trend allang gesignaleerd en zijn al jaren bezig om dat ook aan te bieden. Ziggo heeft inmiddels Ziggo Mobiel en is een virtuele provider op het netwerk van Vodafone. Daarop biedt het mobiele bundels aan. Bovendien kunnen Ziggo-klanten met hun smartphone op wifi-hotspots bij andere klanten. Ziggo Mobiel heeft 187.000 gebruikers; Ziggo heeft op het gebied van vaste diensten 4,2 miljoen klanten.

Vodafone doet dat met Thuis, dat werkt via het vaste netwerk van KPN, gecombineerd met eigen hardware van Vodafone. Er zijn nu rond de 90.000 klanten met Thuis, tegenover rond vijf miljoen mobiele klanten. Kortom: die gecombineerde diensten maken nog geen bijzonder groot deel uit van beide bedrijven.

Vodafone Thuis

Wat de combinatie Ziggo/Vodafone nu kan gaan doen, is het bieden van integratie van diensten. Zo zouden gebruikers 'alle content op elke plek via elk apparaat op elk tijdstip' moeten kunnen kijken, zo zegt woordvoerder Joost Galema van Vodafone. "Onze directeur noemt dat 'any any any any'. Wij willen dat alle diensten op die manier gaan werken en deze joint-venture is een manier om dat te versnellen."

Bovendien denken beide bedrijven samen beter te kunnen investeren in de verbetering van de infrastructuur. "Een netwerk heeft voortdurend onderhoud en upgrades nodig en wij denken dat we dat samen beter kunnen afhandelen dan als aparte bedrijven."

Daarnaast past de joint-venture in de strategie van vooral Liberty Global om in Europa te groeien op de mobiele markt. Het bedrijf is nu vooral een kabelaar met bedrijven als Ziggo en een aandeel in het Belgische Telenet, maar het is onder meer bezig om de Belgische KPN-dochter Base over te nemen. De directeur van Liberty Global noemde in een interview met financieel persbureau Bloomberg naast Nederland Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als plekken waar het voordeel zou hebben van samengaan met Vodafone. Een fusie tussen beide gehele concerns is echter voorlopig niet aan de orde.

Een laatste reden voor zo ongeveer elke vorm van samengaan is het drukken van kosten. Beide bedrijven denken onder meer de marketing, de site en andere uitingen te kunnen samenvoegen. Daardoor gaan vermoedelijk banen verdwijnen, maar hoeveel, waar en wie, daar is nog niets over bekend.