De voornaamste trend bij laptops van de afgelopen jaren is wel de komst van 2-in-1-apparaten en alle vernieuwing lijkt op dat terrein plaats te vinden. Toch staat ook de ontwikkeling van de traditionele laptop niet stil. Om die modellen dunner te maken moet gesnoeid worden in het aantal poorten. Apple nam hierbij het voortouw met zijn MacBook en HP volgt nu met de Elitebook Folio G1, een zakelijke ultrabook.
HP is niet voorzichtig te werk gegaan om de dikte terug te brengen. De Elitebook Folio G1 is de dunste en lichtste laptop die de fabrikant tot nu toe gemaakt heeft. Op het dikste punt meet de 12,5"-laptop 12,4mm en het gewicht bedraagt minder dan een kilo. Die geringe dikte is niet ten koste gegaan van de stevigheid; de aluminium behuizing voelt bijzonder licht, maar toch stevig aan en je kunt de opengeklapte laptop met een gerust gevoel bij een hoek vastpakken.
Ook het scharnier van het scherm is solide. HP heeft voor een zogenoemd pianoscharnier gekozen, dat vrijwel de hele breedte van het scherm in beslag neemt. De laptop moet ook wel stevig zijn, aangezien hij op zakelijke gebruikers is gericht. HP claimt dat het model net als andere EliteBook-laptops de MIL-STD 810G-tests doorstaat en daarmee bestand is tegen vallen, stof, vocht en ander ongerief.
Met zijn uiterlijk zou de EliteBook Folio G1 voor een consumentenlaptop kunnen doorgaan en volgens de fabrikant willen ook zakelijke gebruikers een laptop die er mooi uitziet, aangezien ze deze vaak meer gebruiken dan een thuisapparaat. Over dat uiterlijk gesproken, naast de geringe dikte valt eigenlijk vooral op wat er is weggelaten. Op het eerste gezicht zijn er op het HP-logo op de cover na geen bijzondere ontwerpelementen. Wel is er de tekst EliteBook links onder het toetsenbord en HP heeft gemeend Bang & Olufsen, zijn audiopartner, linksboven op het scherm te moeten vermelden. Dit laatste had wat ons betreft achterwege kunnen blijven.
Voor de enige echte versiering moeten we de laptop omdraaien; onderaan zitten twee roosters voor de luidsprekers met een opvallend vormgegeven motief. Er zijn maar liefst vier luidsprekers, die dus in samenwerking met Bang & Olufsen zijn ontwikkeld. Dit is HP's vaste audiopartner sinds Apple de vorige partner, Beats, overnam. HP levert standaard noise-reductionsoftware en een programma met de naam Clear Sound Amp mee. Die moeten de geluidsweergave verbeteren, vooral met het oog op het gebruik van Skype for Business voor conference-calls. Het geluid moet extra hard gezet kunnen worden om de laptop als een soort speakerphone dienst te laten doen, maar dit hebben we niet getest.
Ook het toetsenbord is geoptimaliseerd voor Skype en het is voor het eerst dat HP dat, in samenwerking met Microsoft, doet. Linksboven op het toetsenbord, naast de escapetoets, zitten speciale toetsen om gesprekken te starten, stoppen en muten, wat handig is bij conference-calls via Skype for Business. Ook is er een toets om direct naar de agenda te gaan.
Apple heeft een concessie gedaan om zijn MacBook zo dun te krijgen, met een toetsenbord met bijzonder weinig travel. HP doet dit niet bij zijn Elitebook Folio en kiest gewoon voor een toetsenbord met voldoende travel, zoals ook de andere laptops van het bedrijf hebben. Ook is achtergrondverlichting aanwezig. Zakelijke gebruikers verrichten meestal veel typewerk en wie lange teksten typt, weet dat genoeg travel bij toetsen wel zo fijn is. De trackpad heeft een voldoende groot oppervlak en fijne muisclicks.
Een van de onderscheidende eigenschappen van de Folio G1 is het scherm. HP levert het model met een resolutie van 3840x2160 pixels, wat bij de schermdiagonaal van 12,5 inch een ppi-waarde van maar liefst 352 en dus een bijzonder scherp beeld oplevert. Het ips-scherm kan 95 procent van de Adobe-rgb-kleurruimte weergegeven. Inderdaad leek de laptop kleuren prima te tonen, maar om echt een oordeel over de schermkwaliteit te kunnen geven moeten we wachten op de testresultaten van een eventuele komende review. De laptop heeft wel vrij dikke schermranden aan de boven- en onderkant.
Overigens gaat HP ook configuraties met full-hd-schermen en met touchscreen leveren. De fabrikant benadrukt dat het scherm 180 graden om te klappen is. Het idee erachter is dat je dan het scherm plat op tafel kunt leggen om zo aan anderen het beeld te kunnen tonen, wat handig zou zijn bij vergaderingen en dergelijke. Inderdaad is dit een van de toepassingen; zelf vinden we het hoe dan ook fijn als er geen limiet is aan het naar achteren zetten van het scherm.
Waar Apple slechts een enkele usb-c-poort op zijn MacBook plaatst, die ook voor de voeding dienstdoet, verdubbelt HP dit naar twee. Dat zijn dan ook de enige twee poorten. Twee usb-aansluitingen is nog steeds niet veel, maar gezien de veelzijdigheid van usb-c moet je er een eind mee komen en je kunt in ieder geval nog een poort gebruiken tijdens het laden. HP brengt usb-c-docking-stations uit, waarmee het aantal poorten kan worden uitgebreid met onder andere ethernet, usb 3.0 en hdmi.
De usb-c-poorten ondersteunen beide thunderbolt 3 voor dataoverdracht op theoretisch 40Gbit/s en de mogelijkheid om twee uhd-monitoren van beeld te voorzien. De eerste generatie laptops met usb-c, zoals de MacBook en de Google Pixel, ondersteunt geen thunderbolt 3. Op de CES werden echter, vooral voor zakelijke gebruikers, al wel meer laptops met Intels connectiviteitstechnologie aangekondigd, onder andere door Dell.
De laptop wordt passief gekoeld en is dus volledig stil, wat mogelijk is omdat er Intel Core M-processors inzitten. Het gaat om Core M3-, M5- en M7-chips van de Skylake-generatie, die over vPro-ondersteuning beschikken, waardoor ze enkele beveiligings- en beheerfuncties kunnen bieden. Mede dankzij deze processors ligt de accuduur volgens HP op 10 uur, wat anno 2016 niet spectaculair is. Verder zijn er tot 8GB ram en ssd-opslag van maximaal 512GB. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi-ac en de laatste bluetooth-generatie: 4.2.
Voorlopige conclusie
Een extreem dunne, lichte, maar toch stevige laptop die van alle onderdelen van de laatste generatie is voorzien en bovendien een enorm scherp beeld voorschotelt, is niet alleen ideaal voor zakelijke gebruikers. Waarschijnlijk hebben ook veel consumenten daar oren naar. HP geeft dan ook aan te overwegen om iets soortgelijks voor consumenten uit te brengen. Eigenschappen waarop de toch wel vergelijkbare MacBook kritiek kreeg, zoals de enkele usb-c-poort en het toetsenbord met weinig travel, spelen niet, of in ieder geval minder bij deze HP-laptop. De fabrikant lijkt daarmee een uitstekende machine in handen te hebben, die op ons een bijzonder goede eerste indruk achterliet. De startprijs is 999 euro, maar dan gaat het waarschijnlijk om de full-hd-versie met een Core M3. Of de Core M-processors voldoende rekenkracht bieden, wat de snelheid van de ssd is en hoe lang de accuduur daadwerkelijk is, zijn punten waar we bij een komende review vooral op gaan letten.