Als fabrikant van Android-hardware weet je dat het écht gemaakt hebt als Google je vraagt om een Nexus-apparaat te maken. De mensen bij Huawei zullen dan ook maar wat blij geweest zijn toen ze de krabbel onder het contract van de Nexus 6P zetten. De Chinese fabrikant timmert de laatste jaren hard aan de weg, maar wist vooral faam te vergaren in het goedkopere segment. Met de Nexus 6P bewees het bedrijf dat ze ook de kennis en kunde in huis hebben om een high-end-toestel te fabriceren.
Voor 2016 houdt Huawei die stijgende lijn vast en op CES gooiden ze wederom hoge ogen, ditmaal met de 6"-Mate 8, die eind vorig jaar in China uitkwam en begin 2016 naar Nederland komt. Waar Huawei voor de hardware van de Nexus 6P nog met Qualcomm in zee ging, bevat de Mate 8 een chip die door dochterbedrijf HiSilicon ontwikkeld is, de Kirin 950. Nu is het niet nieuw dat Huawei zijn eigen socs gebruikt, maar tot nu toe konden de chips niet meekomen met het aanbod van grote partijen als Qualcomm.
Met de 950 zet Huawei echter een forse stap vooruit. Het is namelijk de eerste chip die gebaseerd is op het nieuwe Cortex A72-processorontwerp en het is de tweede chip - na Apples A9 - die bij tsmc op het nieuwe 16nm finfet-proces vervaardigd wordt. Combineer dat met een mooie metalen behuizing, een vingerafdrukscanner en een gloednieuwe camerasensor van Sony en je hebt een toestel dat - op papier althans - zo de concurrentie aan lijkt te kunnen met de high-end-modellen van de concurrentie. Daarom gingen we tijdens CES langs bij de stand van Huawei om deze Mate 8 nader aan de tand te voelen.
Bekend gezicht
De Mate 8 lijkt van buiten verdraaid veel op de Mate 7 en dat is helemaal niet erg. Huawei gebruikt wederom een hoogwaardige aluminium behuizing waarop, op het gebied van bouwkwaliteit en afwerking, niets aan te merken valt. Voor een telefoon met een schermdiagonaal van 6" is de Mate 8 bijzonder compact; dankzij de kleine randjes rondom de display ontstaat een effect waardoor de voorkant van de telefoon bijna helemaal uit scherm lijkt te bestaan.
Achterop zit een vingerafdrukscanner, zoals we dat ook zagen bij de Mate 7 en Huawei's eigen Nexus 6P. Het is een fijne plek voor zo'n scanner, omdat je alvast je vinger erop kunt leggen terwijl je de telefoon uit je broekzak vist. Het enige minpunt is dat hij niet bruikbaar is als de telefoon plat op tafel ligt. De gebruikte scanner in de Mate 8 werkt voor zover wij zo snel konden zien rap en accuraat.
Een 6"-telefoon is en blijft een groot ding om vast te houden, en je moet er echt van houden, maar als je dan toch zo'n grote telefoon neemt, is het fijn dat de fabrikant moeite heeft gedaan om de 'schade' beperkt te houden. De Mate 8 is ongeveer even groot als een iPhone 6 Plus, terwijl die telefoon slechts een 5,5"-scherm heeft. Het scherm dat Huawei gebruikt is een prima gelamineerd full-hd-ips-paneel. Op dit formaat is een qhd-scherm wellicht nog de moeite waard vanwege de hogere pixeldichtheid, maar aan de andere kant zorgt de relatief lage resolutie ervoor dat de Mate 8 hoogstwaarschijnlijk erg lang op een acculading meegaat.
Grote stappen
Wat daar verder bij moet helpen, naast de grote 4000mAh-accu, is de eerdergenoemde Kirin 950-soc. Ten eerste omdat die, in plaats van Cortex A57-, de zuinigere Cortex A72-cores gebruikt en ten tweede omdat hij gebakken wordt op tsmc's 16nm finfet-procédé. Dat moet dus zorgen voor betere accuduur, maar omdat de Cortex A72 ook flink rapper zijn dan de Cortex A15-kernen uit de Mate 7, gaan tegelijk de prestaties omhoog. Gezien de wisselvallige prestaties van de Mate 7 is dat zeker welkom.
We kregen het, vanwege de brakke wifi op de stand, niet voor elkaar om benchmarks te draaien, maar de telefoon voelde in ieder geval érg vlot aan. Multitasken moet ook geen probleem zijn want het standaardmodel is uitgerust met 3GB geheugen en voor de powerusers is er zelfs een model met 4GB ram. Zoals we tegenwoordig kunnen verwachten van een Chinese telefoon heeft de Mate 8 plek voor twee simkaarten, waarvan een plek ook ingezet kan worden om een micro-sd-kaartje in te steken.
Een ander punt waarop de Mate 7 nog wel verbeterd kon worden was de camera. De Mate 8 is uitgerust met een gloednieuwe 16-megapixelsensor van Sony, de IMX298. Deze sensor heeft ondersteuning voor fasedetectieautofocus en zou daardoor een stuk sneller scherp kunnen stellen dan de Mate 7. Ook is er nu optische beeldstabilisatie aanwezig, iets dat we al langere tijd bij high-end-telefoons zien.
Het is haast onmogelijk om beeldkwaliteit van foto's goed te beoordelen door kiekjes te maken in een beurshal, dus hebben we ons er niet aan gewaagd. Wel viel op dat de camera rap scherpstelt en dat er in de Professionele-stand een heleboel in te stellen valt, zoals iso-waarde, sluitertijd, focusmodus en witbalans. De iso-waarde loopt op tot 1600 iso, wat niet verkeerd is voor een telefoon, al is het nog de vraag wat dat met de beeldkwaliteit doet.
Software
Traditiegetrouw heeft Huawei het Android-besturingssysteem flink op de schop genomen. De Mate 8 draait Android 6.0, maar dan in de vorm van Emui 4.0, wat een doorontwikkeling is van de versie die we op eerdere Huawei-telefoons gezien hebben. Bij dit soort skins die Android drastisch omgooien is het heel persoonlijk of je het wel of niet goed vindt. Wij vinden het jammer dat Huawei nog steeds weinig originaliteit toont en veel leent van fabrikanten als Apple en Xiaomi. Toch moet ook gezegd worden dat de fabrikant veel nuttige features toevoegt en gebruikers bijvoorbeeld veel controle geeft over instellingen en apps.
Tot slot
De Mate 8 is duidelijk een doorontwikkeling van de Mate 7 en Huawei lijkt zich als doel gesteld te hebben om de slechte aspecten van het vorige toestel aan te pakken. Onze eerste indruk is dat ze daar grotendeels in geslaagd zijn. De telefoon behoudt de prima behuizing en voegt een betere camera en veel snellere en zuinigere hardware toe. Dat het de fabrikant gelukt is om zo'n grote sprong met zijn Kirin-soc te maken is indrukwekkend.
Met de Nexus 6P bewees Huawei al dat ze high-end-hardware kunnen maken. Deze Mate 8 onderstreept dat en laat ook nog eens zien dat het bedrijf als chipfabrikant serieus genomen moet worden. Waar het bij de Nexus 6P voor de software op Google konden leunen, is het voor deze telefoon aangewezen op de eigen software-expertise. Dit is dan ook het vlak waar ze in onze ogen nog de meeste winst kunnen pakken, vooral op het gebied van vormgeving.
Huawei heeft grootse ambities en heeft al meerdere keren uitgesproken dat het een van de grootste spelers op de smartphonemarkt wil worden, ook in het westen. Met de Mate 8 bewijzen ze dat ze goed op weg zijn en dat de huidige leiders goed over hun schouder moeten kijken.