Vrijwel iedereen die bekend is met het computermerk Medion zal het associëren met de supermarktketen Aldi. Al jaren verkoopt de Duitse grootgrutter computers en andere elektronica van Medion en dat voor erg scherpe prijzen. De twee merken passen goed bij elkaar, want beide gaan ze niet voor poespas en luxe, maar voor basics en lage prijzen.
Medion wil nu enigszins van dat imago af. Het inmiddels door Lenovo overgenomen bedrijf zegt de budgetmarkt zeker niet vaarwel, maar wil wel kijken of het zijn portfolio wat kan uitbreiden. En dan niet met een nieuwe productgroep, want dat heeft het de laatste jaren al vaker gedaan, maar met luxere producten. De eerste stap daarin is de Medion Akoya S3401, een luxe notebook, volledig van aluminium, met alles wat je van een high-end laptop mag verwachten.
Medion benadrukt dat de Akoya S3401 op en top een Medion-product is; Lenovo heeft er dus niets mee te maken gehad en de laptop is volledig in eigen beheer ontwikkeld. Het gaat om een 13,3"-notebook met een wigvormig ontwerp die behoorlijk wat wegheeft van Apples Macbook Air. Dat komt enerzijds door het gebruik van aluminium, maar ook door de zwarte toetsen, de grote touchpad en het lipje in de onderste rand dat het openmaken van de laptop makkelijker moet maken.
De behuizing is op zijn dikste punt 18mm dik en weegt 1,46kg. Daar zie je wellicht dat Medion nog nieuw is in het maken van dit soort typen laptops, want concurrenten is het al gelukt om laptops van hetzelfde formaat te maken die significant minder wegen. Maar toch, een gewicht van 1,46kg zouden we niet zwaar noemen.
Het model dat Medion tentoonstelde, was een van twee prototypen die tot dusver gemaakt zijn. Met de hand nog wel. Dat is wellicht deels de reden dat we niet meteen onder de indruk waren van de laptop. Ondanks het gebruik van aluminium voelt de laptop niet erg high-end aan en hier en daar sluiten naden niet mooi aan. Het is echter vooral de textuur van het aluminium die tegenvalt. Medion verzekert ons dat het echt om aluminium gaat, maar het voelt meer aan als kunststof met een aluminium look.
Het toetsenbord maakt gelukkig een wat degelijkere indruk. Zo konden we weinig flex ontdekken, iets wat je nog wel eens ziet bij goedkopere laptops. Het toetsenbord is netjes voorzien van een backlight en de toetsen hebben een fijne aanslag. De touchpad is lekker groot, komt uit de fabrieken van Elan en heeft ondersteuning voor de verschillende multitouchgebaren die Windows 10 ingebakken heeft.
De versie die wij konden bekijken had een full-hd-ips-scherm met een matte afwerking. Een glossy scherm oogt mooier, maar wij verkiezen het gebrek aan reflecties dat een mat scherm met zich meebrengt. Medion werkt ook nog aan een variant met een quad-hd+-scherm, oftewel een scherm met een resolutie van 3200x1800 pixels. Daarmee sluit het mooi aan bij wat de high-end ultrabooks van andere fabrikanten bieden.
Ook voor de rest van de hardware hoeft Medion zich niet te schamen. Welke modellen precies in Nederland uitkomen, is nog niet bekend, maar er zullen in ieder geval varianten gemaakt worden met Core i3-, Core i5- en Core i7-cpu's van de nieuwe Skylake-generatie. Verder kan tot 8GB werkgeheugen ingebouwd worden.
Wat opslag betreft kiest Medion voor een flexibele indeling. Er is namelijk zowel een m2- als een normale sata-aansluiting aanwezig. Het goedkoopste model, dat voor 699 euro verkocht zal worden en een i3 krijgt, krijgt waarschijnlijk een reguliere harde schijf. De kans is echter groot dat de m2-slot gewoon aanwezig is op elk moederbord en gebruikers er dus zelf een ssd bij kunnen prikken. Voor de iets duurdere modellen overweegt Medion om een kleine ssd met een grote 1TB-harde schijf te combineren. De topuitvoering krijgt waarschijnlijk enkel een grote ssd, maar gebruikers kunnen hier in theorie dus nog zelf een harde schijf bij plaatsen.
Dat lijkt overigens een makkelijk klusje te worden, want de onderzijde zit met duidelijk zichtbare kruiskopschroeven vast aan de rest van de laptop. Het zijn er bij het prototype maar liefst twaalf, wellicht dat het uiteindelijke model dat nog wat terugbrengt. Hier viel overigens ook weer op dat het om een prototype ging, want niet alle schroeven waren even goed vastgedraaid.
Naast twee usb-poorten, een hdmi-uitgang en een kaartlezer heeft de Akoya S3401 nog een kleine usb c-aansluiting. We zagen de kleine, omkeerbare stekker op de IFA bij meer fabrikanten zijn opwachting doen en dat vinden we een goede zaak. Medion laat hiermee zien dat het niet alleen 'mee wil doen', maar ook echt de nieuwste technieken wil ondersteunen. Of achter de usb-poort een usb 3.0- of nieuwe usb 3.1-controller schuilgaat, weten we niet.
Tot slot
Het is altijd leuk om te zien dat een merk iets nieuws probeert en daarom moedigen we Medions poging om het high-end segment te betreden dan ook aan. Of het succesvol gaat zijn is een tweede. Het lijkt de hardware goed op orde te hebben; met Skylake-cpu's, genoeg geheugen, ssd's, de mogelijkheid voor een extra harde schijf, schermen met een hoge resolutie en ondersteuning voor nieuwe technieken als usb-c, hoeft het zich op dat vlak nergens voor te schamen.
Kijken we echter naar de behuizing zelf, dan staan we nog niet echt te trappelen. Wellicht heeft het er puur mee te maken dat het om een prototype ging, maar de S3401 moet binnen enkele maanden via de online-Medion-shop verkrijgbaar zijn en het zou ons verbazen als er op het laatste moment nog opeens voor luxer materiaal gekozen wordt, of als het gewicht significant omlaaggaat.
De S3401 krijgt een instapprijs van 699 euro voor het model met i3-cpu en full-hd-scherm. De variant met qhd+-scherm en vermoedelijk ook snellere hardware moet minimaal 899 euro gaan opleveren. Dat zijn redelijk scherpe prijzen, maar andere fabrikanten hebben niet stilgezeten. Een Asus UX305 bijvoorbeeld komt daar redelijk bij in de buurt.
Misschien wordt de grootste uitdaging dus wel het overtuigen van de consument dat Medion niet enkel een budgetmerk is, en dat je het moet overwegen als je meer geld wil uitgeven en voor kwaliteit gaat. De S3401 is daarin een eerste stap in de goede richting, maar afgaande op onze eerste indruk heeft Medion nog wel even te gaan voordat het echt de concurrentie met de high-end merken aankan.