Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 98 reacties

Vrijwel iedereen die bekend is met het computermerk Medion zal het associëren met de supermarktketen Aldi. Al jaren verkoopt de Duitse grootgrutter computers en andere elektronica van Medion en dat voor erg scherpe prijzen. De twee merken passen goed bij elkaar, want beide gaan ze niet voor poespas en luxe, maar voor basics en lage prijzen.

Medion wil nu enigszins van dat imago af. Het inmiddels door Lenovo overgenomen bedrijf zegt de budgetmarkt zeker niet vaarwel, maar wil wel kijken of het zijn portfolio wat kan uitbreiden. En dan niet met een nieuwe productgroep, want dat heeft het de laatste jaren al vaker gedaan, maar met luxere producten. De eerste stap daarin is de Medion Akoya S3401, een luxe notebook, volledig van aluminium, met alles wat je van een high-end laptop mag verwachten.

Medion benadrukt dat de Akoya S3401 op en top een Medion-product is; Lenovo heeft er dus niets mee te maken gehad en de laptop is volledig in eigen beheer ontwikkeld. Het gaat om een 13,3"-notebook met een wigvormig ontwerp die behoorlijk wat wegheeft van Apples Macbook Air. Dat komt enerzijds door het gebruik van aluminium, maar ook door de zwarte toetsen, de grote touchpad en het lipje in de onderste rand dat het openmaken van de laptop makkelijker moet maken.

Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401

De behuizing is op zijn dikste punt 18mm dik en weegt 1,46kg. Daar zie je wellicht dat Medion nog nieuw is in het maken van dit soort typen laptops, want concurrenten is het al gelukt om laptops van hetzelfde formaat te maken die significant minder wegen. Maar toch, een gewicht van 1,46kg zouden we niet zwaar noemen.

Het model dat Medion tentoonstelde, was een van twee prototypen die tot dusver gemaakt zijn. Met de hand nog wel. Dat is wellicht deels de reden dat we niet meteen onder de indruk waren van de laptop. Ondanks het gebruik van aluminium voelt de laptop niet erg high-end aan en hier en daar sluiten naden niet mooi aan. Het is echter vooral de textuur van het aluminium die tegenvalt. Medion verzekert ons dat het echt om aluminium gaat, maar het voelt meer aan als kunststof met een aluminium look. 

Het toetsenbord maakt gelukkig een wat degelijkere indruk. Zo konden we weinig flex ontdekken, iets wat je nog wel eens ziet bij goedkopere laptops. Het toetsenbord is netjes voorzien van een backlight en de toetsen hebben een fijne aanslag. De touchpad is lekker groot, komt uit de fabrieken van Elan en heeft ondersteuning voor de verschillende multitouchgebaren die Windows 10 ingebakken heeft.

Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401

De versie die wij konden bekijken had een full-hd-ips-scherm met een matte afwerking. Een glossy scherm oogt mooier, maar wij verkiezen het gebrek aan reflecties dat een mat scherm met zich meebrengt. Medion werkt ook nog aan een variant met een quad-hd+-scherm, oftewel een scherm met een resolutie van 3200x1800 pixels. Daarmee sluit het mooi aan bij wat de high-end ultrabooks van andere fabrikanten bieden.

Ook voor de rest van de hardware hoeft Medion zich niet te schamen. Welke modellen precies in Nederland uitkomen, is nog niet bekend, maar er zullen in ieder geval varianten gemaakt worden met Core i3-, Core i5- en Core i7-cpu's van de nieuwe Skylake-generatie. Verder kan tot 8GB werkgeheugen ingebouwd worden.

Wat opslag betreft kiest Medion voor een flexibele indeling. Er is namelijk zowel een m2- als een normale sata-aansluiting aanwezig. Het goedkoopste model, dat voor 699 euro verkocht zal worden en een i3 krijgt, krijgt waarschijnlijk een reguliere harde schijf. De kans is echter groot dat de m2-slot gewoon aanwezig is op elk moederbord en gebruikers er dus zelf een ssd bij kunnen prikken. Voor de iets duurdere modellen overweegt Medion om een kleine ssd met een grote 1TB-harde schijf te combineren. De topuitvoering krijgt waarschijnlijk enkel een grote ssd, maar gebruikers kunnen hier in theorie dus nog zelf een harde schijf bij plaatsen.

Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401Medion Akoya S3401

Dat lijkt overigens een makkelijk klusje te worden, want de onderzijde zit met duidelijk zichtbare kruiskopschroeven vast aan de rest van de laptop. Het zijn er bij het prototype maar liefst twaalf, wellicht dat het uiteindelijke model dat nog wat terugbrengt. Hier viel overigens ook weer op dat het om een prototype ging, want niet alle schroeven waren even goed vastgedraaid.

Naast twee usb-poorten, een hdmi-uitgang en een kaartlezer heeft de Akoya S3401 nog een kleine usb c-aansluiting. We zagen de kleine, omkeerbare stekker op de IFA bij meer fabrikanten zijn opwachting doen en dat vinden we een goede zaak. Medion laat hiermee zien dat het niet alleen 'mee wil doen', maar ook echt de nieuwste technieken wil ondersteunen. Of achter de usb-poort een usb 3.0- of nieuwe usb 3.1-controller schuilgaat, weten we niet.

Tot slot

Het is altijd leuk om te zien dat een merk iets nieuws probeert en daarom moedigen we Medions poging om het high-end segment te betreden dan ook aan. Of het succesvol gaat zijn is een tweede. Het lijkt de hardware goed op orde te hebben; met Skylake-cpu's, genoeg geheugen, ssd's, de mogelijkheid voor een extra harde schijf, schermen met een hoge resolutie en ondersteuning voor nieuwe technieken als usb-c, hoeft het zich op dat vlak nergens voor te schamen.

Kijken we echter naar de behuizing zelf, dan staan we nog niet echt te trappelen. Wellicht heeft het er puur mee te maken dat het om een prototype ging, maar de S3401 moet binnen enkele maanden via de online-Medion-shop verkrijgbaar zijn en het zou ons verbazen als er op het laatste moment nog opeens voor luxer materiaal gekozen wordt, of als het gewicht significant omlaaggaat.

De S3401 krijgt een instapprijs van 699 euro voor het model met i3-cpu en full-hd-scherm. De variant met qhd+-scherm en vermoedelijk ook snellere hardware moet minimaal 899 euro gaan opleveren. Dat zijn redelijk scherpe prijzen, maar andere fabrikanten hebben niet stilgezeten. Een Asus UX305 bijvoorbeeld komt daar redelijk bij in de buurt.

Misschien wordt de grootste uitdaging dus wel het overtuigen van de consument dat Medion niet enkel een budgetmerk is, en dat je het moet overwegen als je meer geld wil uitgeven en voor kwaliteit gaat. De S3401 is daarin een eerste stap in de goede richting, maar afgaande op onze eerste indruk heeft Medion nog wel even te gaan voordat het echt de concurrentie met de high-end merken aankan.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (98)

Wat ik me afvraag nu is, zit er een gpu in?
Ik ben namelijk op zoek gegaan naar een nieuwe laptop voor me neefje, ivm lichtere games maar ook schoolwerk (oa cad) is dit wel een kleine vereiste.
Aangezien deze medion een high end genoemd wordt lijkt mij van wel, maar goed ik lees er helaas niks over terug?
In Januari van dit jaar heb ik ditzelfde model gekocht van pcspecialist. Het gaat dan om hetzelfde model alleen zonder usb c en met een broadwell processor (i5-5200).

Het materiaal vind ik wel goed aanvoelen echter is de afwerking zeer matig. Hier en daar zijn randjes niet alleen te voelen maar ook duidelijk te zien waar het aluminium op elkaar is geplakt of geschroeft.
De rand onder aan t scherm bij het schannier is van plastic en er is dan ook sprake van kleurverschil.
het aluminium pakt gemakkelijk vlekjes op e.d. en de rubberen schoentjes laten een afdruk achter, dit is allemaal echter makkelijk schoon te maken.

In dit medion model zit echter een andere touchpad en een backlit keyboard dan in die van mij.

Het model is erg gemakkelijk te openen, er zijn 10 korte schroeven en 2 lange in het midden. De accu kan vervangen worden (als je het lef hebt de wifi antennas en de speakers los te halen). Verder komen het ramgeheugen en de hdd en m2 slot meteen te voorschijn.

Ziehier de het model waar ik het over heb: www.pcspecialist.co.uk/notebooks/lafite/

Edit: ik ben er overigens enorm tevreden mee, nergens anders vond ik voor 750 euro zo'n goede ultrabook concurrent met ssd, i5 en mat fhd scherm.

[Reactie gewijzigd door Wilhelm1 op 8 september 2015 09:08]

Klinkt inderdaad wel goed. Lekker tweakbaar. Helaas ben ik inmiddels aan een (mat) touch scherm gewend.
Hier zit gelukkig geen touch screen in maar het scherm is wel mat. Maar als je touchscreen fijn vind dan is dit inderdaad niet de notebook voor jou.
Hoezo gelukkig geen touchscreen? Dat is gewoon een functionaliteit die je niet hoeft te gebruiken, desnoods uit kan zetten.
Als een touchscreen gepaard gaat met een glossy scherm, zou ik 'm ook overslaan. Maar een mat touchscreen heeft geen nadelen tov een mat non-touchscreen natuurlijk.
Inderdaad. En over een glossy touchscreen kun je prima een matte screenprotector plakken.

Schaamteloze zelf-promotie: http://nl.hardware.info/p...uctervaring-door-pizzaman
Precies! Zo heb ik zelf een Sony Vaio Pro 13 met een glossy touchscreen, waar in de fabriek al een matte screenprotector op geïnstalleerd was :)

Perfect, imo!
Een touchscreen is gemiddeld 50 euro duurder en door de extra laag in het scherm is de helderheid is lager (of het verbruik van de backlight hoger).
Da's bijzonder, dan zouden al die convertibles en zelfs tablets van zo'n 150 euro, voor een derde opgaan aan de touch-functionaliteit van het scherm? :P Tuurlijk, het is duurder. Maar hoeveel je daarvan terug ziet in de prijs durf ik te betwijfelen, dat ligt volgens mij vooral aan de fabrikant die er meer geld voor kan vragen omdat het touchscreen heeft. Fabricagekosten zijn hoe dan ook laag.

De helderheid gaat misschien ietsje omlaag door de touch-cellen eroverheen, maar dat zal niet ontzettend veel schelen. Een matte screenprotector zorgt ook voor een minder helder scherm, maar gaat wel reflecties tegen waardoor je er veel meer aan hebt in het licht.
DIe rand bij het scherm van de schanier is van plastic omdat daar ook de wifi antennes zitten. Is bij de Macbooks ook het geval overigens.
Het is precies een macbook. Met dat grijze uiterlijk, zwarte toetsen en groot touchpad!
Een groot touchpad en zwarte toetsen maakt het geen macbook. De radius van de rondingen, materiaal gebruik en marges tussen de knoppen en chassis randen vooral. Enige wat anders is qua vorm is eigenlijk de achterkant die schuin afloopt.
Mooi verhaal dus: Medion benadrukt dat de Akoya S3401 op en top een Medion-product is; Lenovo heeft er dus niets mee te maken gehad en de laptop is volledig in eigen beheer ontwikkeld.

Gewoon een OEM ontwerp, beetje andere poorten erin klussen en klaar is kees. Op en top medion design :Y)
Klopt, het grote verschil is het design. De rest is een OEM/ODM-product waaraan aan de specificaties is gesleuteld, bijvoorbeeld een andere processor, hoeveelheid geheugen, aansluitmogelijkheden, etc.
Lenovo kan zich danwel niet met de ontwikkeling/samenstelling hebben bemoeid maar dat betekent nog niet dat er geen gebruik wordt gemaakt van beschikbare Lenovo componenten.
Al vermoed ik dat het moederbord afkomstig is van MSI of Biostar.
In het geval van Medion ish het waarschijnlijk ook een gemodificeerd moederbord (bij desktopmodellen van Medion is dit standaard) met beperkte upgrademogelijkheden en/of bepaalde componenten zijn wegbezuinigd of in aantal zijn verminderd.

Ik heb meerdere desktopcomputers van Medion gehad. Prima spul voor een scherpe prijs - al was prijsverschil 10-15 jaar geleden met vergelijkbare producten vele malen groter.
Ik had laatst een lenovo tablet/ netbook. En dat was echt bagger kwaliteit!
Klopt als ik lees dat lenovo er niet mee te maken heeft denk ik oeps dat is dom. Het moederbedrijf heeft veel ervaring in laptops en dan denk je a budget merk het beter te kunnen.

Ze waren slimmer geweest als ze bijv naar VW zouden kijken, Skoda en Seat zijn de budget merken die wel met dezelfde motoren en platform werken, dus gewon kwaliteit maar dan wel stukken goedkoper.

ontwikkeling maar zoals je zegt gewoon eom design van fabrikant onbekend in china, beetje knippen en plakken en hup weer een echte medion budget kwaliteit. Tja zo kom je nooit van je C merk status af.
Seat budget?
Seat is gewoon gericht op de wat jongere publiek, veel sportievere en gedurfdere look dan VW, die zijn altijd wat sober.
Skoda is idd het budgetmerk voor de opa's
Skoda is ook al lang "budgetmerk voor opa`s" af, en maakt ook auto`s van bijna ¤ 65.000. ;)
Ik vind het nog steeds oubollige wagens. Design van 20 jaar terug, saai interieur etc.

Budget misschien wat minder
Ik had hem metallic wit gemaakt, andere wielen, licht lederen interieur, en vrijwel alle opties aangevinkt, de configurator neemt dat blijkbaar niet lang over. Bij een linkcheck kreeg ik die namelijk eerder wel te zien .
Deed imo weinig onder voor een BMW of Audi , als gezinsauto met 280 PK. Rijdt ook gewoon 250....4x4
Maar ieder zijn smaak natuurlijk, als HipMarkster verwacht ik dat je alleen voor sportauto`s gaat..... ;)

En het design is natuurlijk heel recent, recenter dan 2009, toen de Superb trekauto van het jaar was. ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 9 september 2015 16:45]

Sportauto's,

Juist niet, en als ik een Fabia/octavia oid krijg, hoor je mij niet klagen, het is voor mij gewoon een gebruiksvoorwerp, zolang hij beetje fatsoenlijk rijdt ben ik al gauw tevreden.
zo veel beter zijn japaners ook niet,is het je dan niet opgevallen dat kwa innovatie japaners wel achter lopen!het grootst probleem van europese auto bouwers zijn de managers die weer een dubbeltje willen besparen waardoor de kwaliteit van goed naar voldoende gaat! offtopic

volgens mij had medion beter hun high end een andere naam kunnen geven bvb AKOYA klinkt beter dan medion! en waarom maken ze niet een aluminium frame per model maat(13.3 15.6 17 inch)en dan behuizingen van verschillende materialen en vormgeving er omheen!
Heel veel bronnen geven toch een japanse auto aan als de meest betrouwbare: http://www.autoblog.nl/ni...-en-italiaanse-niet-63537
2 japanse merken in top 3 meest betrouwbaar, volkswagen top 10 MINST betrouwbaar:
http://particulier-autove...reparatiekosten-per-merk/

http://www.image-bank.nl/...loads/Automankementen.pdf
Ik baseer het alleen op feiten. Laatste bron laat zien dat de japanse merken domineren in verschillende klassen. De vw up is hier een leuke uitzondering! Je geeft verder zelf aan dat de duitse managers niet hun best doen. Van een goed naar een voldoende. Dan kan ik me niet voorstellen dat ze beter scoren dan de japanners. Ik probeer je niet van mening te veranderen ofzo. Alleen de feiten stapelen wel op.
lijkt me een zinloze discussie of vw wel of geen kwaliteit verkoopt.

Als het geen kwaliteit is, is het in ieder geval heel knap dat de VW groep wereldwijd even veel auto's kan verkopen als toyota.
idd, de marketingafdeling verdient een pluim. random artikel nu.nl:
http://www.nu.nl/auto/320...os-meest-betrouwbaar.html
lexus met toyoto beiden top 5. Volkswagen in de onderste 5.
En toch associeren we vw met duitse degelijkheid.

Overigens rij ik zelf in een vw lease. Na 70.000km 2x aan de kant vd weg gestaan wegens defect dynamo.
Staat in je artikel.

Kleine kanttekening: het gaat hier om Amerikaanse modellen, de resultaten zijn niet geheel te spiegelen naar het Europese modellenaanbod.

Dit soort betrouwbaarheidscijfers zegt weinig. Het bekijkt niet hoe er met een auto gereden wordt. Het type rijder in de ene auto is anders dan in de andere, die invloed kan niet worden meegenomen maar is wel een feit.

Denk dat je bij een leasemaatschappij de echte cijfers over betrouwbaarheid kan krijgen. Aan de hand van de leaseprijs krijg je ook een beter totaalbeeld waarin ook kosten voor reparatie zitten.

Maar ach als ik op de weg kijk naar auto's van 15 en zelfs 20 jaar oud zie ik daar heel veel Duits spul rijden en minder Japans. misschien zegt dat dan toch ook iets over betrouwbaarheid op langere duur.

In het algemeen is de kwaliteit van veel merken veel beter geworden dan sommige jaren terug waren, dus wat dat betreft is de branche er op vooruit gegaan.
ux305 komt anders aardig in de buurt
Ik heb hetzelfde, het gaat allemaal om de Clevo U731 barebone

Snaak pc / laptopplus verkopen deze in nederland.
Simpel antwoord, nee. Dit zijn gewoon Skylake computers uit de 6x00U serie (met dus geen eDRAM zie mijn opmerking). Kijk bijv. naar de Zenbook 303UB als je dedicated graphics wilt in zo'n formaat maar uiteraard ook met een hoger prijskaartje: http://www.ultrabookreview.com/8187-asus-zenbooks-skylake/

Of wacht op de Skylake 6x50U/6x60U chips met Edram/3 grafische execution units op de CPU/GPU core ipv 2 als je eisen iets minder hoog zijn.
Ja ik zal sowieso vandaag even een topic aanmaken met de exacte eisen, ik was er al bang voor dat er geen dedicated gpu in zat, de asus onderaan het artikel gevolgt en die heeft het ook niet rond deze prijsklasse.
Ik zie deticated graphics momenteel als irrelevant, ik speel op MN Intel HD 4400 assassins creed rpgue op high, minecraft ultra en nog wat andere games.
Dat hangt dan toch sterk van de specifieke uitvoering, je scherm en de games die je verkiest af.

Ik heb een laptop i7-4500u en een met een i5-4200u en de games die ik speel draaien er nauwelijks op op low-medium settings met een FHD scherm.

En ik speel dan ook niet de nieuwste, zwaarste shooters. Freemium games als World of Warships, en grafisch eenvoudige games als Europa Universalis 4 lukken niet of nauwelijks. EU4 lukt nog wel net op de i7 als ik alle effecten uitschakel.
WoWS en WoT hebben een ongelooflijk crappy engine. Hoewel het op WoWs wat beter gesteld is, houdt het niet over. Er zijn al tijden geruchten dat de engine vervangen gaat worden (havoc 4 als ik mij niet vergis) alleen dat is nog verre toekomst muziek.
Laat je daar dus niet in afleiden om te kijken of je een laptop goed genoeg is voor games. De game zelf heeft ook invloed.
Uiteraard. Maar het zijn games die populair zijn vandaag de dag. Dat de engine niet optimaal is en misschien ooit beter wordt, is vandaag irrelevant: het gaat er om welke games er nu speelbaar zijn, wanneer de hardware populair is.

Mijn ervaring is dat Intel HD goed genoeg is voor bepaalde games, meestal casual of indie, en voor sommige toptitels op lagere settings.

Dat is goed genoeg voor veel mensen, en het feit dat meer dan de helft van alle laptops uitsluitend dit soort grafische processors hebben (en de rest vaak deze adapter met een extra kaart als slave), maakt dat veel ontwikkelaars rekening houden dat hun games speelbaar moeten zijn op dit soort hardware.

Maar het statement waar ik op reageerde, namelijk dat dedicated graphics kaarten irrelevant zouden zijn vandaag de dag, is voor veel gamers je reinste onzin.
Nou een Intel HD (Intel HD Graphics 530) is nou niet een game GPU te noemen:

http://www.trustedreviews.com/intel-skylake-review-core-i7-6700k-and-core-i5-6600k-review-gaming-benchmarks-performance-page-4#tr-review-summary

Battlefield 4 op Medium en 1080P: 21fps

Bioshock Infinite op Medium en 1080P: 21fps

- - - -- - - - - - -- - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - -- - - - - -- - - - - - -- -

Crysis 3 op Low en 1080P: 19fps

Hitman Absolution op Medium en 1080P: 21fps

Tomb Raider 2013 op Medium en 1080P: 31fps

http://nl.hardware.info/reviews/6223/10/intel-core-i7-6700k--core-i5-6600k-skylake-review-6de-generatie-core-cpus-getest-benchmarks-igpu-crysis-3-1920x1080-low


Dus alleen op Medium en 720P zijn die spellen (die niet nieuw zijn) goed te spellen, dus alleen hele oude spellen en platform spellen kan je goed spellen op Medium en 1080P.

En je weet dat 720P op een 1080P of hoger resolutie monitor er niet echt goed uit ziet.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 9 september 2015 02:16]

Je kunt ook de Acer Aspire V Nitro serie bekijken. Heb deze onlangs aangeschaft (571G VN7) (en direct uitgebreid naar 16GB). In totaal was ik 1099,- kwijt, maar dan heb je ook wat. Voor jou relevant: Geforce 960m met 4GB dedicated vram.
Daar ga ik vanavond inderdaad eens naar kijken, heb al naar de pricewatch gekeken, maar vind op de site van de mediamarkt een stuk breder aanbod die qua prijs/kwaliteit aansluit. 8gb ram zou genoeg zijn met de mogelijkheid tot 16.

Maar goed we zijn niet meer ontopic bezig :D wel bedankt voor jou reactie over de acer aspire v nitro serie!
Begin deze maand via dell vip e-mail nog een laptop besteld met een i5 5250u en een geforce 920m voor 629 euro. Je moet wel naar het emailadress mailen met een schoolmail om in aanmerking te komen voor de korting. Er stond er ook eentje van 899 met een 9 of 840m hier de tien procent korting over dan zit je volgens mij aan de 800. Dit is dan ook met een i7 broadwell. Soms heb je ook nog eens flits kortingen. Deze tellen erbij op.

Dit had ik tenminste bij die van mij

50 euro kassakorting en 10% vip korting

Die 920m is geen hoogvlieger maar voor wat oudere spelen meer dan voldoende. Als tip :)
Ze hadden beter voor het prototype een Macbook Air kunnen pakken en hier vervolgens een Medion logo op kunnen plakken. Verander vervolgens ook de opdruk van sommige toetsen en je bent voor 99% klaar...

Sorry hoor, maar je kunt ook doorslaan in het ontwerp van de concurrent overnemen. Zo is het toetsenbord, afgezien van de specifieke apple toetsen, zo goed als 1 op 1 overgomen. Inclusief kenmerkende powerknop rechtsboven.
Ook zijn de rubbertjes rondom het scherm qua afmeting en zelfs positie overgenomen van het grote voorbeeld.

Een beetje originaliteit had wel gemogen Medion....
Nou nou. Als je dan even naar de poorten kijkt en vooral naar het "design" ervan, dan vind ik het nogal een belediging van de Macbook.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 8 september 2015 07:58]

Je vergeet hier heel handig even dat het een prototype is. Laat mij eens een (tweede) prototype van onze vrienden met de i zien waarbij alles wel naadloos aansluit.

Dat neemt echter niet weg dat ik het een twijfelachtige beslissing vind om een dergelijk beperkt afgewerkt prototype op een dergelijke manier te showcasen.
Jij vergeet heel handig dat die positie van die poorten natuurlijk niet gaat veranderen.

"Design" gaat heel wat verder dan een "vorm".
Prototypes kunnen zeker nog veranderen

Ik vind het allesinds niet geslaagd en het flauw afkooksel van het bekendere appel merk.
Heb je wel eens een prototype van een auto gezien? sommige zijn niet eens in staat te rijden.
Prototype is niet productieklaar, het is een studie.
misschien hebben ze daar geen cnc freesmachine! en hebben ze het echt met de hand gedaan!
Wat een rare plek voor een powerknop. Ik heb die liever niet als gewone toets, zodat je hem niet per ongeluk kan indrukken...
Wat ik gemerkt heb bij de meeste laptops is dat de powerknop niet reageert op een kleine tik dat je hen toch al snel 2/3 seconden moet inhouden voor slaapstand. En echt ingedrukt moet houden voor een geforceerde showdown. Plaatsing is misschien niet ideaal. Maar alles voor een "clean" look
Op mijn lenovo z50 zie je hem anders bijna niet, nog minder dan dat het een toetsenbord-knop zou zijn :)
Tsja, als je het intellectuele eigendom van Apple afmeet aan de positie van stootbuffers, aan/uit knop, toetsenbord en optil-lipje dan zou je kunnen zeggen dat gekopieerd is van de Mac book Air.

Een merk als Medion bestaat niet voor het hebben van de eigen stijl. Mensen die belang stellen in de eigen stijl zullen eerder de voorkeur geven iets als een Apple of een van de meer modieuze Asus modellen.

Het begrip eigen stijl is trouwens heel vloeibaar. De start van een nieuw ontwerp is vaak een rondgang langs de concurrentie om te kijken wat die goed doet. Dit geldt zowel voor het ontwerpproces van eigen stijl merken, als voor merken met minder profiel.

Wat mij aan de impressie opvalt is dat wordt betoogd dat het nog niet high end is. Argumenten hiervoor zijn niet aansluitende naden, een loszittend schroefje en de textuur van het aluminium.

Was het Aluminium voorzien van een laklaag misschien? Die isolerend werkt? Waarom wordt een niet koud aanvoelend oppervlak aangemerkt als niet high end? Anders gezegd, waarom is kunststof gevoel niet high end? Is een koud metaal oppervlak meer comfortabel, en dus meer high end?

Wat ik tracht aan te geven is, is hoe subjectief het begip "high end" is. Er zijn maar twee neutrale begrippen genoemd die de laptop niet doen herkennen als een ultrabook, de dikte en het gewicht. Naar het waarom hiervan kunnen we alleen maar raden, misschien heeft Medion goede redenen gehad.
edit:
Menig Ultrabookontwerp, een enkeling uitgesloten, is in mijn ogen een ultimatum tussen keuzen. gewicht/dikte versus performance en koelcapaciteit. Om die reden heb ik vaak moeite om een Ultrabook te associeren met high end. Noem het dan een light weight ontwerp. Meer dan dat is het namelijk niet.

edt:typo's en bijpunten laatste alinea

[Reactie gewijzigd door teacup op 8 september 2015 12:26]

Ik ben het met je eens dat het hier doorgeslagen is maar het keyboard is nou net iets wat Apple van Vaio heeft overgenomen oorspronkelijk :D.
Dit dus. Het eilandtype is ooit door Sony ontworpen, en is nu bijna standaard op fatsoenlijke laptops.
Sorry hoor, maar je kunt ook doorslaan in het ontwerp van de concurrent overnemen. Zo is het toetsenbord, afgezien van de specifieke apple toetsen, zo goed als 1 op 1 overgomen. Inclusief kenmerkende powerknop rechtsboven.
Tja, dat vind ik niet zo heel bijzonder, dan doen fabrikanten van Chromebooks ook allemaal.
Ik bespeur op de foto's een verlicht toetsenbord. :D
Weinig 'niet game' laptops laptops hebben dit tot beschikking.
(De msi's en alienwares zijn te dure kermis attracties en enkele modellen van asus is het met de hardware nèt niet helaas (core i5, geen full hd scherm...)
BTO heeft dit weer wel op de 17'' laptops zitten, maar die voelen ook een beetje 'plastic' aan

Deze medion komt mits de prijs en specificaties goed zijn zeker als optie te voorschijn om mijn laptop te vervangen.
Verlicht keyboard is echt niet uniek hoor. De mid range tot high end HP's alle Samsungs etc hebben het. De Vaio's hadden het. Ik vind het nu eerder raar als het er niet op zit.
Dan is het in ieder geval erg slecht vermeld.
Ik heb op verschilllende sites. (coolblue kun je echt alleen zoeken welke laptops deze funcite hebben.) En waarschijnlijk vinden andere sites de moeite het niet waard het als optie erbij te vermelden. Want heb me de laatste jaren de pleures gezocht naar dergelijke laptops, maar kwam alleen uit bij eerder genoemde merken en types.
Terwijl ik het echt een breekpunt vindt als een laptop het niet heeft.

En tevens de kijkwinkels zoals mediamarkt en mycom kunnen helaas ook geen notebooks met verlicht toetsenbord leveren zeiden ze vorige week tegen mij.

[Reactie gewijzigd door the_leonater op 8 september 2015 16:10]

Ik vind het echt heel raar. Ik heb de laatste 7 jaar geen laptop zonder meer gehad. Mediamarkt doet dan wel echt naar mening budget laptops. Maar zelfs Acers hebben het al een paar jaar.
Klopt, de Asus UX305(LA) heeft het bijvoorbeeld niet. Vrij apart voor een laptop voor die prijs!
Ik heb liever dat het er niet op zit dan wanneer het er wel op zit en waardeloos is uitgevoerd. Heb zelf een Asus N551JQ met lichtgrijze toetsen en witte achtergrondverlichting met als resultaat dat de tekens slechter zichtbaar zijn met de verlichting aan dan met de verlichting uit. Dit geldt overigens ook voor een verduisterde kamer aangezien het scherm al behoorlijk wat licht uitstraalt. Wat mij betreft hadden ze het dan beter weg kunnen laten en de laptop voor een tientje minder in het schap kunnen leggen. Kortom: Als je het doet, doe het goed.
Hier in huis staan twee huistuinkeuken laptops (Flex 2) met zo'n verlicht toetsenbord uit de stal van nota bene Lenovo zelf. Al oogt het erg goedkoop, de functionaliteit in een donkere omgeving is prima te gebruiken.
Ziet er vrij goed uit, leuke specs en leuke prijs. Toch wordt ook deze, met gebrek aan een RJ-45 netwerkpoort, geen geschikte opvolger voor mijn MacBook Pro. MBP begin ik om dezelfde reden niet meer aan.

Het gewicht vind ik persoonlijk een pluspunt; 1,5 kg is zeker niet veel en die trend om alles maar lichter en dunner te maken de laatste tijd staat mij helemaal niet aan; ik mag wel graag wat stevigheid en body aan mijn apparaat. Mijn huidige MPB (mid 2009) weegt een kleine 2KG en dat vind ik prima.

Dus als er nog een 'echt' pro-model van deze laptop komt mét RJ-45 aansluiting dan ga ik hem zeker overwegen.
Ik snap het wel, als je er een RJ-45 connector inbouwt wordt de laptop ultrabook meteen 2x zo dik.
Ik persoonlijk vind het geen probleem dat mijn MBP geen RJ-45 heeft, dat kan ik met een lightning kabeltje oplossen in geval van nood.
In de rest van de tijd voldoet mijn Wireless N 5ghz netwerk perfect.
Tsja, en een van mijn punten was nu juist dat ik dat dunne en lichte niet zo nodig vind. Het is toch een high-end laptop, niet een ultra-portable laptop? Voor een MacBook Air vind ik het prima dat ze de RJ-45 achterwege laten. Wireless voldoet in ulta-portable settings doorgaans wel.

Mijn MBP van mid-2009 is ook niet lomp, dik of zwaar. Maar hij heeft wel een volwaardige RJ-45 poort. Ja, het kan dunner. Maar waarom zou ik dat willen? Ik merk het nu al amper als hij in mijn rugtas zit. En in één hand houden doe ik ook al niet, dat typt zo lastig. Dan zou ik wel een tablet nemen.

Ik als pro-gebruiker verstouw een hele hoop data en ben zeer gebaat bij lage latency, waardoor ik mij regelmatig stoor aan de tegenvallende prestaties van draadloze verbindingen. Het verschil met een kabel is zéér significant. Dus vandaar dat ik waar mogelijk gewoon een kabel gebruik. Daarvoor offer ik graag wat 'dunheid' op, waar ik toch al niet op zit te wachten.
Voor een professioneel apparaat is een RJ-45 gewoon een spec. Afhankelijkheid van alleen wireless maakt het risico groter dat niet in alle mogelijke situaties op wat voor manier dan ook netwerk kan worden gepakt.

Een verloopstekker naar RJ-45 is een plan B dat voor mij ook wel acceptabel zou zijn. Een consessie is dan wel dat een extra kabel bij de hand moet worden gehouden, toch een minpuntje in de draagbaarheidsindex. Met USB 3.0 zou bandbreedte geen issue meer moeten zijn. Gigabit ethernet moet ondersteund kunnen worden.

Ik vind de afwezigheid RJ-45 ook echt een minpunt. Liever alles in een ding dan al die losse spullen. Net als jou zie ik de opinie ook wel wat doorschieten als het gaat om draagbaarheid. Er wordt teveel voor opgeofferd.

[Reactie gewijzigd door teacup op 8 september 2015 13:28]

Zelfde hier ik heb de eerste generatie surface rt gehad en het gewicht was voor mij een verademing hoe raar het ook klinkt. Misschien dat je niet lang ermee in één hand kan zitten maar het was ook meer in gebruik als typemachine. Als een tablet/laptop/telefoon licht is heeft dit mij toch een goedkoop gevoel. Het is raar ik weet het. Heb het zelfde met horloges
Ik dacht dat het een foutje was in het 3d model WWJD in 'nieuws: Medion introduceert aluminium ultrabook met 3200x1800-pixelresolutie' maar in het filmpje zit het hdmi poort daadwerkelijk op zijn kop
Maakt dat zoveel uit dan? Bij usb moet je ook 5 keer prikken om 'em juist te krijgen.. Bij telefoons is de micro usb ingang ook niet overal hetzelfde..
Ik neem aan dat je kijkt van te voren toch :D.

[Reactie gewijzigd door Rin op 9 september 2015 17:02]

Weinig mensen spelen nog "USB-tje prik". (geblindoekt en eerst drie keer zelf ronddraaien) ;)
oh jee - krijgen we dan nu mensen die beweren dat ze de HDMI stekker er 3x in moeten steken voordat het past? :+
Vooral de hitte afvoer was mijn eerste bedenkelijke puntje... De eerste Macbook Pro's frituurde zichzelf; ik hoop van harte dat Medion, nu een paar jaar later, niet diezelfde fout maakt.

Mijn Medion Erazer laptop werd ook flink warm en als de fans aansloegen hoorde je dat echt duidelijk. En dat was in een grote ruime behuizing; niet in zo'n klein plat dingetje.

Ben benieuwd.
Fabrikanten kiezen eerder voor een lichte en goedkopere oplossing dan te kiezen voor een koele laptop die niet heel veel herrie produceert. Het aanbrengen van een goed koelsysteem met heatpipes en kwaliteitskoeling kost nu eenmaal geld.
De kans is groot dat ze ondertussen van ODM gewisseld zijn, maar ook tussen modellen van dezelfde ODM zal wel verschil zitten. Is dus vantevoren vrijwel niets over te zeggen behalve heel in het algemeen dat het verbruik van laptops de afgelopen jaren gezakt is, dus de kans groot is dat hij minder warmte produceert. Een ruwe indicatie kan zijn hoe lang hij met z'n batterij doet.
Ik zou graag een review willen zien van deze Medion laptop zodra hij een aantal maanden in gebruik is. Mijn ervaring met Medion is nog steeds dat ze vooral geen goede airflow kunnen creeëren. Leuk dat je dikke hardware hebt, maar minder wanneer deze te heet raakt. Zo'n klein MacBook air model zal er al helemaal last van hebben. (Mijn Apple MacBook Air, laatste model dat is verschenen, heeft er ook met periodes last van. Dan zit die tegen het randje en blaast als een malle)
Macbook he, wat is jouw reden waarom je deze hebt gekocht?
Ow, zat.

A ) Geen windows :D
B ) Gewoon kwaliteits apparaten
C ) Goedkoop (699 nieuw)
D ) Enorm snel door zijn PCI-E SSD
E ) Compact en lichtgewicht

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 8 september 2015 11:01]

Ik vind dat Medion goed zijn best doet. Wellicht zijn ze met een wat goedkopere behuizing geleidelijk stappen aan het maken naar een luxe model.

Het aluminium frame van Apple is ook niet altijd alles. Ik beschik onder andere over een Samsung laptop met een goedkoop aanvoelende plastic behuizing. Het voordeel, niet stuk te krijgen. Het komt niet erg degelijk over maar het voordeel is dus dat het niet stuk te krijgen is.

Oftewel; Medion heeft nog wel even te gaan voordat het echt de concurrentie met de high-end merken aankan.
En aluminium is wel stuk te krijgen dan? Het aluminium-frame van mijn MBP is nog nagenoeg ongeschonden. Het plastic waarmee de scharnier van het scherm bedekt wordt is daarentegen geschramd, gekrast en gebarsten.

Natuurlijk is het stuk te krijgen, net als jouw plastic ;-) Maar bij intensief gebruik houdt het aluminium zich beter dan het plastic, dus ik ben daar wel tevreden over.
Hngt er erg sterk van af. Het is stevig voornamelijk en buigt niet. WAt een pluspunt kan zijn. Totdat de laptop echt een klapper maakt. Dan deukt en buigt de laptop en deze gebogen behuizing buigt dan niet opeens meer terug. Plastic doet dat wel. Toch heb ik liever een lapto die weinig tot geen flex heeft en hier wil the tnog welleens aan mankeren met kunstof behuizingen.

Dat plastic afdek gedeelt ebij een Macbook is wel echt schandalig breekbaar. Altijd al geweest. Veelste broos en de hitte die uit de vents komen maakt het nog alleen maar erger.
Ieder medion artikel begint met de aldi... Ik heb 3 jaar geleden mijn pc van medion gekocht bij de mediamarkt. 550 euro voor 1 van de betere i5's, 6gb ram en een vrij aardige videokaart. Beste wat ik kon vinden voor een zeer bescheiden studentenbudget. Was wel tijdens die btw weg ermee actie. Ssd in de hotswap gegooid, ding draait gewoon vlot en goed. Ik associeer medion meer met de mediamarkt ipv de aldi, en heb nog steeds plezier van mijn aankoop.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 8 september 2015 07:14]

Klinkt als een goeie aankoop alvast.
Ziet er goed uit, nog even het echte model afwachten, maar dit klinkt goed. Als ik echter lees dit trekt op Apple ... dan hoop ik maar dat Apple nooit een zwarte laptop uitbrengt, of dan krijgen we bij alle laptops binnenkort "dit lijkt wel veel op Apple".

Overigens, een Apple van den Aldi is toch leuk meegenomen ? :*)

Ik ben toch een beetje fan aan het worden van dit toestel :Y)
Ziet er goed uit, nog even het echte model afwachten, maar dit klinkt goed. Als ik echter lees dit trekt op Apple ... dan hoop ik maar dat Apple nooit een zwarte laptop uitbrengt, of dan krijgen we bij alle laptops binnenkort "dit lijkt wel veel op Apple".
Apple heeft al eens een zwarte laptop uitgebracht ;)

https://en.wikipedia.org/...k#/media/File:MacBook.jpg

OT: Ik vind dit apparaat er op het eerste gezicht best netjes uitzien, het is dat ik op korte termijn niet van plan ben om een nieuwe laptop aan te schaffen anders zou dit ding zeker op mijn shortlist komen.
Waarom om het design of software?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True