Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 177 reacties

Voor grote innovaties hoefde je de laatste jaren niet bij Sony Mobile aan te kloppen. De Japanse fabrikant bracht keer op keer high-end telefoons uit die slechts op enkele vlakken en niet ingrijpend verschilden van hun voorgangers. Hou je nu een Xperia Z3+ naast een Xperia Z, dan is de evolutie duidelijk zichtbaar, maar pak alle tussenstapjes erbij en je ziet hoe incrementeel alles verlopen is. Daarbij heeft Sony lange tijd vastgehouden aan zaken als de glanzende, glazen achterkant en de 20,7-megapixelcamera, die het zowel voor de Z1, Z2 en Z3 als voor de Z3+ gebruikte.

Daar komt dit najaar verandering in, al blijft Sony op bepaalde vlakken vasthouden aan vertrouwde elementen. Het meest opvallende is misschien nog wel dat Sony in één klap met drie nieuwe modellen komt: de Xperia Z5 Compact, de Xperia Z5 en de Xperia Z5 Premium. Met beelddiagonalen van 4,6", 5,2" en 5,5" beslaan ze eigenlijk alle schermformaten die op dit moment populair zijn. Wij konden de toestellen voorafgaand aan de officiële onthulling op de IFA al kort bekijken op het hoofdkantoor van Sony Benelux en werden daar blij verrast.

Van buiten

Om te beginnen is het handig om de toestellen op een rijtje te zetten. In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

  Xperia Z5 Compact Xperia Z5 Xperia Z5 Premium
Formaat 4,6" 5,2" 5,5"
Afmetingen 127x65x8,9mm 146x72x7,3mm 154,4x75,8x7,8mm
Resolutie 1280x720 1920x1080 3840x2160
SoC Snapdragon 810 Snapdragon 810 Snapdragon 810
Geheugen 2GB lpddr3 3GB lpddr3 3GB lpddr3
Opslag 32GB + micro-sd 32GB + micro-sd 32GB + micro-sd
Accu 2700mAh 2900mAh 3430mAh
Camera 23Mp Exmor RS 23Mp Exmor RS 23Mp Exmor RS
Prijs €599,- €699,- €799,-

Xperia Z5-serie

De Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 en Xperia Z5 Premium

Technisch gezien zijn de toestellen grotendeels gelijk, afgezien van de schermresoluties. Ook wat behuizing betreft zijn ze vrijwel hetzelfde. Opnieuw heeft Sony voor een nogal hoekige behuizing gekozen met een platte achterkant en klepjes voor de poorten, zodat de toestellen stof- en waterdicht zijn. Behalve dan voor de usb-poort: die is wel bestand tegen stof en water, maar heeft geen klepje nodig, wat het inpluggen van kabels een stuk praktischer maakt dan bij vorige Xperia-telefoons.

Sony heeft nog niet de overstap gemaakt naar de nieuwe usb c-stekker, zoals veel fabrikanten naar verwachting in de komende maanden zullen doen. Wel heeft de laadaansluiting ondersteuning voor Qualcomms Quick Charge-technologie, waardoor de accu veel sneller vol is en vooral het begin van de laadcyclus in een hoog tempo verloopt.

Jarenlang koos Sony ervoor om de achterkant van de telefoons van glas te maken, vanuit de gedachte dat glas luxe oogt. Dat is wellicht zo, maar het is ook breekbaar en bij de telefoons van Sony had het ook nog eens tot gevolg dat je vrijwel constant vingerafdrukken zag zitten. Dat is bij de Z5 Compact en Z5 opgelost door iets te gebruiken wat aan ons werd omschreven als 'melkglas', maar wat meer aanvoelt als een soort kunststof. Het is mat, heeft een fijne textuur en is in onze ogen een grote verbetering. Het voelt niet alleen aangenamer aan, maar maakt ook dat de telefoon minder snel vies oogt. Gek genoeg past Sony dit materiaal alleen toe bij de Z5 Compact en de Z5, en niet bij de Z5 Premium. Waarom dat zo is, kon Sony ons niet vertellen.

Xperia Z5-serieXperia Z5-serieXperia Z5-serieXperia Z5-serieXperia Z5-serie

De andere grote wijziging aan de buitenkant, die we wel op alle toestellen terugvinden, is de nieuwe powerknop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Omdat een dergelijke scanner wat oppervlakte nodig heeft om te werken, is de kleine ronde aan-uitknop vervangen door een langwerpige, maar in vergelijking met de knoppen van bijvoorbeeld de iPhone 6 en Galaxy S6 is die van de nieuwe Xperia-telefoons aan de kleine kant.

Toch lijkt de werking van de knop daar niet onder te lijden. We hebben een kleine tien minuten puur met de knop kunnen experimenteren en de resultaten waren prima. Vanwege de positie aan de rechterkant van het toestel is het wel handig om minimaal drie vingers te programmeren, beide wijsvingers en een duim, zodat je hem in alle mogelijke situaties kunt gebruiken.

Na twee jaar een nieuwe camera

Dat Sony de beste camerasensors voor mobiele telefoons maakt, zullen weinig mensen betwisten; kijk maar naar de iPhone 6, Galaxy S6 en LG G4: allemaal telefoons met een camerasensor van Sony. Het is daarom gek om te zien dat Sony al een dikke twee jaar vasthoudt aan dezelfde 20,7-megapixelcamera voor zijn toptoestellen en daarmee de kwaliteit van de concurrentie niet weet te benaderen. Met de Xperia Z5-serie stapt Sony eindelijk over op een nieuwe camera, die dat hopelijk wel kan.

Het gaat om een 23-megapixelsensor met daarvoor een f/2.0-lens die, net als bij vorige Sony-telefoons, foto's standaard met een resolutie van 8 megapixels schiet. Dat stelt gebruikers in staat om digitaal te zoomen zonder kwaliteitsverlies en door die downsampling zouden foto's ook scherper moeten ogen, met minder zichtbare ruis. Sony zegt dat de nieuwe sensor voortkomt uit een nauwe samenwerking tussen het Sony Alpha-team, dat ook de consumentencamera's maakt, en Sony Mobile.

Sony Xperia Z5

We hebben een aantal kiekjes gemaakt met de Z5, maar daar kunnen we eigenlijk geen conclusies uit trekken, te meer omdat de firmware op het toestel behoorlijk oud was. Toch plaatsen we ze hier voor mensen die al een eerste indruk willen krijgen. Wat tijdens het maken opviel, is dat de autofocus een stuk vlotter is dan bij voorgaande telefoons. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de aanwezigheid van fasedetectie-autofocus, een functie die we al langer zien in andere telefoons met Sony-camera's, maar die tot nu toe nog niet door Sony zelf was ingezet.

Wat verder opvalt is dat de maximale lichtgevoeligheid van de sensor met 12.800 iso erg hoog is, wat goed nieuws kan zijn als je veel foto's maakt met weinig licht. Dat moet ook wel, want in tegenstelling tot veel andere high-end telefoons hebben de Z5-modellen geen optische beeldstabilisatie om te helpen bij low-light foto's.

Foto's gemaakt met de Xperia Z5Foto's gemaakt met de Xperia Z5Foto's gemaakt met de Xperia Z5Foto's gemaakt met de Xperia Z5Foto's gemaakt met de Xperia Z5Foto's gemaakt met de Xperia Z5

Foto's gemaakt met de Xperia Z5

Drie keer de Snapdragon 810

Xperia Z5 screenshotSony heeft ervoor gekozen om alle Z5-modellen uit te rusten met een Qualcomm Snapdragon 810-soc. Hoewel, gekozen is misschien niet het goede woord; veel keus is er namelijk niet. MediaTek is nog geen serieuze optie, Samsung levert slechts mondjesmaat aan andere bedrijven en dan kom je al snel bij Qualcomm uit, dat momenteel voor het high-end segment de Snapdagon 808 en 810 in de aanbieding heeft. De gpu in die eerste is niet krachtig genoeg om het 4k-paneel in de Z5 Premium aan te drijven, dus de keuze voor de Snapdragon 810 is logisch.

De Snapdragon 810 is met vier Cortex A53- en vier Cortex A57-kernen een rappe soc en in de korte tijd die wij konden doorbrengen met de drie telefoons hadden we op de snelheid dan ook niets aan te merken. Uit ervaring weten we echter dat de 810, ook de nieuwe 2.1-variant die waarschijnlijk in deze telefoons zit, een heethoofd is en flink wat stroom slurpt. Of je met deze toestellen uiteindelijk een hele dag op de accu zult kunnen werken is dus nog even de vraag.

Die hitteontwikkeling zorgde er bij de Xperia Z3+ voor dat je de camera kon laten crashen, puur door hem langdurig te gebruiken. Dat probleem trad specifiek op bij de frontcam, in combinatie met een optie die verschillende maskers op het gezicht van de gebruiker projecteert. Extreem slordig natuurlijk en een high-end telefoon onwaardig. We hadden gehoopt dat Sony die fout niet nog een keer zou maken, maar ook bij de Z5-toestellen sloot de camera-app zich in dit scenario binnen een halve minuut af vanwege een te hoog oplopende temperatuur. Zoals we eerder al zeiden was de firmware die op de toestellen draaide verre van nieuw, de kernel-builddatum was 26 juni, dus Sony heeft nog tijd om zaken te optimaliseren. Het is te hopen dat het dan ook dit probleem oplost.

Een 4k-scherm

We noemden het al eventjes: het 4k-scherm van de Xperia Z5 Premium. Nooit eerder kwam er een smartphone uit met zo'n hoge pixeldichtheid, met meer dan 800 pixels per inch is het beeld enorm scherp. En het is tegelijk eigenlijk complete gekkigheid, want waarom heb je op een 5,5"-smartphone dezelfde resolutie nodig als wat je op een 75"-televisie zou gebruiken? Het antwoord is simpel: die heb je niet nodig, je ziet het verschil niet en tegelijkertijd trekt het wel een zwaardere wissel op je accu en de prestaties.

Xperia Z5-serie schermen

De enige situatie waarin dat soort pixeldichtheden écht interessant zijn, is bij vr. Dat is dan ook een van de redenen waarom Samsung voor zijn duurste telefoons quad-hd-schermen gebruikt en als accessoire de Gear VR verkoopt. Sony heeft het nog niet over een dergelijke vr-accessoire gehad, maar wellicht dat die op een later moment nog zal komen.

Bij de Xperia Z5 en Z5 Compact zijn we blij dat Sony voor 'normale' resoluties heeft gekozen. Bij een 4,6"-scherm vinden we 1280x720 pixels prima en 1920x1080 pixels voldoet netjes voor een 5,2"-beeldpaneel. Het is te hopen dat Sony de kleurweergave dit keer wat beter voor elkaar gaat krijgen, want de schermen van de voorgaande telefoons waren vaak te gesatureerd en ook nog eens te blauw. Dat zullen we ten tijde van de review zeker controleren.

Tot slot

Met de Xperia Z5-serie laat Sony weer eens wat vernieuwing zien en dat is geen moment te vroeg, want na toestellen als de Xperia Z3+ vroegen we ons een beetje af of het bedrijf nog wel de moeite wilde doen om een echt succes te maken van hun high-end line-up. Met vernieuwde behuizingen, een nieuwe camerasensor en een ingebouwde vingerafdrukscanner toont het eindelijk wat meer ambitie en vernuft, en dat is fijn om te zien. Daarnaast is het geen gekke zet om de hele line-up, van klein naar groot, in één keer te presenteren.

Door in alle apparaten vrijwel dezelfde hardware te gebruiken kan Sony geld besparen op productie en softwareontwikkeling, maar of de keuze voor de Snapdragon 810 de juiste is, moet nog blijken. Gelukkig heeft Sony nog tijd om goed aan de software te sleutelen. De Z5 en Z5 Compact moeten begin oktober uitkomen, de Premium volgt in november. Dat betekent dat er tussen de software zoals wij die hebben ervaren en de releaseversie een dikke drie maanden zit, en in die tijd kan veel gebeuren. Een uitgebreide review zal moeten uitwijzen of Sony die tijd goed benut heeft.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (177)

1 2 3 ... 7
4K..? Why? 8)7
Kan me voorstellen dat 1440p nog enigszins toegevoegde waarde heeft op schermen va. 5.5" om de leesbaarheid van kleine tekst te verhogen e.d., maar waarom 2160p?
Kan me alleen maar voorstellen dat de "extra" 530mAh t.o.v. van de normale Z5 compleet teniet wordt gedaan door die hoge resolutie.
Ik denk dat de Z5 compact een hele mooie batterijduur zal hebben, en een enorme score aangezien deze "maar" ( :9 ) 720p scherm heeft.
Dit is natuurlijk allemaal speculeren zonder het echt getest te zien hebben, maar ik zie de batterijduur van het Premium model somber in..
Dit is toch gewoon uitgelegd in het artikel? Die hoge resolutie is nodig voor VR en verder nergens voor. Voor normaal gebruik heb je het net nodig.
De enige situatie waarin dat soort pixeldichtheden écht interessant zijn, is bij vr. Dat is dan ook een van de redenen waarom Samsung voor zijn duurste telefoons quad-hd-schermen gebruikt en als accessoire de Gear VR verkoopt. Sony heeft het nog niet over een dergelijke vr-accessoire gehad, maar wellicht dat die op een later moment nog zal komen.
Sony heeft er (op dit moment) geen. Dus als ze de premium serieus met 2160p uit gaan brengen, dan hoop ik maar voor ze dat ze een VR gaan uitbrengen.

@LongBowNL; Je kan hem wel in een Google Cardboard stoppen, maar dat wordt je na enige tijd ook echt zat. Wouter heeft dat ook getest, zie hier.
Dan stop je 'm toch in de Homido die daar ook getest is

reviews: Virtual reality voor een prikkie: vijf brillen tussen 20 en 69 euro getest

Sowieso ben je VR na een tijdje zat, het is net als 3D tv even leuk en daarna veel te lastig.
@ amas.

Sony gebruikt het niet in combinatie met VR, in tegenstelling tot Samsung. Dus dat maakt het tot een onnodige feature bij de Xperia Z Premium.

Project Morpheus richt zich voor zover ik weet uitsluitend op de Playstation.

[Reactie gewijzigd door Th_mas op 2 september 2015 17:50]

Je kan hem (theoretisch gezien) toch ook gewoon in een Google Cardboard schuiven.
Dit is inderdaad ook mijn eerste gedachte. Had gehoopt en ook zeker verwacht dat Sony dit toestel inclusief een VR bril zou gaan verkopen. Helaas is het tegendeel waar, ondanks eerdere beloftes van Sony dat het met dit toestel echt de markt opnieuw zou gaan veroveren.

Kijk je naar de specificaties van de Z5 zelf, dan zijn deze on-par met overige flagships (minus QHD, welk ik toch niet als essentieel beschouw). Had gehoopt dat de Z5 premium met 4k toch wat meer zou brengen dan alleen een resolutie die niet zichtbaar is met het blote oog.

Overweeg nog steeds de Z5, vooral vanwege de nieuwe camera en de vingerafdrukscanner, maar wacht toch de reviews eerst af. (Jammer dat de Chroom-optie er niet is op de gewone Z5).
En hoe moet een telefoon processor 75+Hz (nodig voor VR) gaan aansturen op VR?
Ik denk dat de Z5 compact een hele mooie batterijduur zal hebben, en een enorme score aangezien deze "maar" ( :9 ) 720p scherm heeft.

Ikzelf ben bang dat de accuduur minder word dan zijn voorganger, en dat allemaal vanwege 1 reden:

> Snapdragon 810

Aan de andere kant denk ik ook niet dat het ellendig word aangezien de rest wel zuinig is, ik ben nieuwsgierig wat het gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 2 september 2015 18:17]

Maar 720p is op een 4.6" scherm gewoon echt te laag voor een toestel van 600¤ anno 2015. Ik had een jaar terug de Z1 Compact in handen (en die was dan zelfs "maar" 4.3") en zelfs dat was niet prettig na mijn Galaxy S4. Ben uiteindelijk voor de S5 gegaan ookal had ik liever een iets kleinere telefoon gehad. Ik was blij toen ik hoorde dat de Z3C evengroot was maar met een groter scherm, maar was dan wel direct teleurgesteld door de resolutie. En voor die resolutie is de SD810 echt hard overkill. De Z3C zal dus nog een aardig tijdje de betere keuze blijven denk ik. De Z6C zal wel op zn minst nog een half jaar op zich laten wachten. En dan is maar nog de vraag of de resolutie is opgelost of de SD810 al vervangen kan worden door iets beter.
Ik ben anders heel blij met 720p op de compact! Lekker relaxed voor de accu, voor mij maken die extra pixels echt niet uit.
Dat is natuurlijk allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik vond 720p gewoon niet scherp genoeg op dat scherm. Maar veel belangrijker was voor mij nog dat het scherm een LCD was. De OLEDs van Samsung zijn gewoon veel mooier. De batterijduur was inderdaad mooi, maar niet echt overweldigend (op de Z1C dan tenminste).

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 2 september 2015 21:18]

Is er een goede reden om de 5c boven de 3c te verkiezen? Ik zie die niet. Afgezien van het matte achterkantje. Maar ja, dan koop ik liever een mooie sticker van ¤200,-
Ik zie nergens prijzen staan dus of de compact 600,- wordt vraag ik me af. Ik gok eerder rond de 500,-. Althans, dat hoop ik voor Sony. Anders gaan ze het zwaar krijgen tov de Moto X Style.
Die prijs staat gewoon in het artikel. Het zal wel een adviesprijs zijn, maar er staat letterlijk 599¤. Oftewel 600¤. Hij zal wel niet lang zo duur blijven. Misschien wordt hij 500¤, maar ik schat dat hij met dit scherm nog aardig wat verder moet dalen voordat hij echt attractief wordt.
Oké, overheen gelezen 8)7 Veel te duur IMHO.
Nou, ik ben bang dat de accu heel wat minder lang meegaat dan bij de Z3 serie. Alle met SD 810 uitgeruste opvolgers van high-end toestellen houden het volgens tests meer dan een uur minder lang uit dan telefoons met een SD 805.
Ik denk dat je inderdaad wel eens gelijk zou kunnen hebben. Vind het zelf bizar hoe de 805, 808 en 810 met elkaar verhouden.

Voor zover ik weet zijn die alle drie op 28nm geproduceerd, dus echt een energiezuinig voordeel aan 808 en 810 zit er niet.
De 805 tipt nauw in de buurt van de 808 en ook de 810, helemaal als de 810 te heet is.
Ik heb kortstondig een HTC One M9 gehad naast mijn Note 4, en ik moet zeggen dat de prestaties 1440p @ SD805 vaak consistenter en beter zijn dan de 1080p @ SD810. Aan het begin presteert de SD810 zeker beter, maar na een mooi tijdje kukelt dat helemaal in, waarbij de SD805 daar nauwelijks problemen van ondervind.
voor VR. Met google cardboard
Omdat ze een mooie high end phone nodig hebben voor de nieuwste james bond film maar denk dat weinig mensen voor de 4k versie gaan.
Sony versterkers (onder andere neem ik aan) hebben een MHL pport voor het afspelen van 4K video via mobile devices. Je kan dus 4K video van je xperia op je versterker afspelen. Ook is het mogelijk om je scherm van je xperia te dupliceren via de versterker. Indien je een 4K televisie hebt, haal je daar dus voordeel uit. Mooi voor de toekomst denk ik dan. Voor de gewone sterveling een dure optie :-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_High-Definition_Link
http://www.sony.co.uk/electronics/av-receivers/str-dn1060
Erg slim om dezelfde HW te gebruiken, maar wel verschillende formaten te hanteren. Zo kiest een gebruiker gewoon zijn beste formaat (ik denk dat 4.6 de meest populaire zal worden).

De 4K is jammer, dat kost idd prestaties en dus accu en voegt op dit moment helemaal niets toe. Zorgt mede ook voor de hoge prijs vermoed ik, een generieker scherm is sowieso goedkoper.

Het design is in ieder geval erg mooi en de waterdichtheid is een leuke feature. Betreft Android telefoons vind ik de Xperia de mooiste keuze. Qua software vind ik overigens wel dat het gewoon een kale Android zou moeten kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 2 september 2015 17:36]

Ik denk er hetzelfde over als jij...

4.6" is een pracht maatje en deze specs zijn ook niet verkeerd, het is dat m'n Z3 compact eigenlijk nog helemaal niet aan vervanging toe is.

Maar vooral de ouderen (40+ vind 5" mooi en 60+ vind 5.2-5.5 helemaal prima) en de fanatieke mobile gamers willen toch kennelijk grotere schermen. Ze verkopen niet voor niets zo goed, hoewel ik ook veel mensen hoor over dat ze toch wel weer een kleiner toestel zouden willen kopen "volgend jaar".

4K op 5.5" zal wel lekker scherp zijn, maar voor games / media niet handig (kost veel stroom / performance!) en voor de categorie ouderen die een groter scherm beter kunnen lezen is het ook onzin...

Aan de andere kant had ik 2560x1440 nog wel weer een redelijke optie gevonden. Of die 2160x1215 misbaksel resolutie. Op een 5.5" scherm als je dat dan toch wilt, is 1920x1080 ook niet echt "scherp".

Sony levert voor de Z3/4 naar mijn mening nog best netjes snel updates, maar ik zou ook tekenen voor officiele "non-bloatware" versies van hun Android aanpassing.
1280 x 720 op 4.6" is bijna hetzelfde als mijn Samsung Galaxy S3 in 2012 had. Ik had gehoopt dat de Z5 Compact dus nu 1920 x 1080 zou hebben. Toch is dit qua buitenafmetingen wel een erg fijn formaat, dus gecombineerd met de snelle processor en verdere top-specs vind ik dit ook de meest interessante van het drietal. Vaak zie je dat de compact behalve kleiner maar een slap aftreksel is van het topmodel (Samsung, HTC, LG). Ik ben blij dat Sony de mensen keus geeft in grootte en de specs verder aardig goed houdt.
Helemaal mee eens, ik snap best dat er in een groter toestel een grotere / energie hongerigere SoC past, maar HTC / LG schepen je dan veelal meteen af met een chipje met een behoorlijke leeftijd...

Nou is er op zich niet zo heel veel mis met een Quallcom 400 / 410 hoor op een 1280x720 toestel...

Kwa resolutie op de 4.6"; tja, het soort display maakt ook nog wel uit. Ik vind op de Z3 1280x720 niet misstaan. Maar goed, daarin kunnen meningen verschillen natuurlijk.
Versus de Moto G uit 2013, vind ik daar op 4.7" het scherm minder scherp overkomen op dezelfde resolutie.
1280 x 720 op 4.6" is bijna hetzelfde als mijn Samsung Galaxy S3 in 2012 had.
Dat valt te bezien; de S3 heeft namelijk zo'n rottig pentile-scherm waarvan de subpixels zeer duidelijk zichtbaar zijn, vergeleken met een scherm dat mooi de RGB-layout volgt. Toch vind ik HD/720p onvoldoende voor schermen groter dan 4 duim, maar dat ben ik maar.
hmm...

4K op 5.5" zal wel lekker scherp zijn, maar voor games / media niet handig (kost veel stroom / performance!) en voor de categorie ouderen die een groter scherm beter kunnen lezen is het ook onzin...

Ben ik met je eens van dat stroom, maar ik denk dat het bij media wel meevalt. Heel veel games op Android downscalen de resolutie / verlagen het detail zodat de game vloeiender werkt.

Op een 5.5" scherm als je dat dan toch wilt, is 1920x1080 ook niet echt "scherp".

... meningen verschillen :) ik zie kwa scherpte geen verschil tussen mijn 5.5" 1080P telefoon en een vriend zijn LG G3 (5.5" 1440P), maarja er is een reden waarom ik een bril draag ;)

[Reactie gewijzigd door Jvann op 2 september 2015 17:21]

Tenzij ze natuurlijk voor games gewoon een full HD resolutie gebruiken, aangezien dat perfect de helft is van 4K in beide richtingen. Zo heb je wel de extra scherpte voor tekst en foto's, maar bij games heb je de performance zonder belachelijk energieverbruik...
Vind de bloatware wel meevallen eigen als je zo naar andere merken kijkt.... en vind het netjes dat de meeste gewoon standaard met navigon en een anti virus komen.
Tja... Antivirus...

Navigon vind ik nog tot daar aan toe, plus het kan er gewoon af.
Maar dat was het nog niet; je krijgt ook:
Een Sony Calender, die data verstuurd over z'n gebruik.
Track ID; ok prima.
Album, met wederom diverse Sony hooks, net als in Video, welke eigenlijk echt nodig zijn voor de Cybershot suite, waarzonder je camera niet meer optimaal werkt. Zou niet zo'n ramp zijn, als deze programma's niet zo ontzettend zwaar waren.
Backup & Restore - werkt alleen in specifieke gevallen naar behoren. Smart connect - niet echt smart en vooral storend naar mijn mening.
Een onverwijderbare beperkte File Commander, calculator met weinig features, secundaire met Sony sync werkende Contacts, secundaire downloads app (naast die van google), Playstation, onverwijderbaar Sony keyboard, Sony's market "What's new" met diens 3 widgets, Sony's "Live on Youtube", "Lifelog", een 2e market in de vorm van Xperia Lounge, Xperia's eigen Facebook middleman en een nogal groot Xperia Care Support document en dan nog een zooi andere toevoegingen welke je gelukkig wél netjes kan verwijderen.

Van de je "16GB" -> 11.57GB gaat er 2GB naar Sony's Addons en diens caches, waarvan je een beperkte 278mb kan herclaimen. Daarnaast staat er de nodige promo en in-store demo rommeltjes tussen, die samen ook nog een 400MB groot zijn. Prima dat die op de demo toestellen voor retailers staan, maar zet het niet op de reguliere ROM of bied de gebruiker na het toevoegen van accounts de optie deze op te laten ruimen. Maar ipv daarvan krijg je ze opnieuw erbij als je b.v. van 4.4.4 -> 5.01 gaat.
Ik vind mijn full HD scherm op 5,5 inch anders scherp genoeg
Maar vooral de ouderen (40+ vind 5" mooi en 60+ vind 5.2-5.5 helemaal prima) en de fanatieke mobile gamers willen toch kennelijk grotere schermen.
Is dat zo?
In mijn omgeving zitten de mensen tussen de 20 en de 30 juist op de grootste schermen. 60+ heeft een kleine instap smartphone waar ze slecht mee overweg kunnen.
Ik heb de Z1 Compact, ik kies bewust voor een kleine telefoon. Die Z5 Compact is voor mij dus een logische opvolger. En gezien ik volgend jaar weer mag wisselen komt deze precies op tijd. :D

Hoor Wout trouwens praten over het warm wordenn en dat dat echt niet kan... Waarom als ik een game opstart op mijn Z1 Compact met Lollipop (ongeveer alweer een paar maanden geen update van Sony) hetzelfde probleem? Het is iets wat dus al langer bestaat, ook op de oude telefoons.... Just sayin.
Wellicht tegen die tijd alweer een Z5+ met een SD820 erin ;).
Op zich vind ik de Android schil die Sony erover gooit nog best dicht aansluiten bij vanilla android. Als ik soms vergelijk bij vrienden wat voor zooi andere fabrikanten er bovenop gooien ben ik toch steeds tevreden met mijn Sony ;)
Klopt. Ik vind de aanpassingen die Sony doet erg meevallen en overwegend positief.
Ook de extra apps vind ik overwegend positief en de rest is makkelijk te verwijderen of uit te schakelen. Het is niet zoals bij een Samsung telefoon dat je tientallen apps meegeleverd krijgt die veelal duplicaten zijn van de Google versies maar minder functionaliteit hebben.
Lijkt me pr-technisch niet echt handig om de grootste 'premium' te noemen omdat het suggereert dat deze beter is dan de normale Z3. Ze hadden beter kunnen verwijzen naar de hoger resolutie of het formaat of een combinatie ervan. Gewoon Z5 5,5" 4K-Edition oid.
Wellicht dat ze vinden dat de grootste variant ook gewoon de hoogste is en daarom ook een 'premium' uiterlijk hebben gegeven met een glanzende achterkant dat ze als teken van een duurder model zien oid.

Verder jammer dat ze in de gewone Z5 niet een grotere accu hebben kunnen krijgen. De accuduur in de Sony's is in de regel wel goed, maar dan nog. Wel positief dat ze het houden bij 1080p, maar ja, als de SoC oververhit raakt bij een veeleisende 3d-game heb je alsnog terugval van prestaties. Ik vraag me af hoe haalbaar het was geweest om de Exynos van Samsung in de kopen (verschillende Aziatische fabrikanten hebben Exynos SoC's gebruikt, hoewel de topline in de afgelopen twee jaren alleen bij Samsung terug te vinden was) en te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 3 september 2015 12:05]

Ze hadden beter kunnen verwijzen naar de hoger resolutie of het formaat of een combinatie ervan. Gewoon Z5 5,5" 4K-Edition oid.
Of wat denk je van de Z5 Ultra? In navolging van de Z Ultra, die eigenlijk een gegroeide Z1 is (want die bezit ook een snapdragon 800). Volg je nog?

Ultra is dan ook nog eens de enige juiste naam, want de schermresolutie is (4k-)UltraHD, niet zomaar 4k (want gewone 4k is 4096x2160; dat is trouwens een resolutiestandaard voor cinemaprojectoren).
Ultra was ook een prima naam geweest idd, hoewel je dat zou kunnen reserveren voor een ècht groot model waarvoor de standaard met het eerste model al gezet is. Al denk ik dat we iets dergelijks helaas niet meer gaan zien aangezien de Z Ultra waarschijnlijk niet goed verkocht heeft, ondanks dat veel mensen het wel een tof ding vinden voor wat het was.

Overigens was de Ultra gewoon een los idee, niet om een grotere versie te zijn van een bestaand toestel. De Ultra is volgens mij ook ouder dan de Z1.
Ja dat klopt, de Z Ultra is ouder dan de Z1, maar is er technisch wel meest mee verwant.

Langs de andere kant is UHD bij de schermdiagonaal van de ultra (was het geen 6,4 duim?) al iets nuttiger dan bij 5,5 duim. Of bij tablets van tien duim.
Die was inderdaad 6,4" (nooit iemand 'inch' daarwerkelijk als 'duim' zien uitdrukken). Maar zaken als bijv. de inkijkhoeken van het scherm waren bij de Ultra ook veel beter in orde dan bij de Z1. Ik heb dus het idee dat daar duidelijk een ander idee achter zat.
De Premium variant is toch ook "beter", als in groter, hoger resolutie scherm en een grotere accu? Dat Sony dit nu met de titel "Premium" bestempeld, Samsung met "+" en Apple met "Plus" maakt dan weinig verschil lijkt mij.
Met '+' of 'plus' zou het inderdaad ook kunnen betekenen dat het een stap verder is, zoals de Z3+. Maar dan nog kan dat nog wel iets als 'plus-size' betekenen. Premium kan alleen maar 'beter' betekenen.
mjah maar "Premium Edition" klinkt veel beter, stoerder en geweldiger ... puur marketing natuurlijk. Ik ken zat mensen die denken van, ow maar die is beter want dat is de Premium Edition / Limited Edition / Special Edition whatever floep in de winkelwagen. Daarnaast is dat 4K natuurlijk ook gewoon een flink pronk en marketingmiddel.

Offtopic: Over die Exynos SoC, de Meizu MX5 pro blijkt de Exynos 7420 te krijgen die ook in de Samsung Galaxy S6 zit. Misschien had Sony wat ruilhandel kunnen doen, jouw SoC voor onze camerasensors :+
Las er eerst overheen, maar.. slechts 2GB RAM voor de compact? Dat is evenveel als de Z1C! :'( Dat is toch niet serieus te nemen? Geheugenbeheer is nooit erg goed geweest bij Sony en met zo weinig ram kun je er op rekenen dat na het installeren van een aantal apps als Facebook het schakelen tussen apps minstens 10 seconden duurt.

Teleurstellend...
in het filmpje zeggen ze dat alle drie de toestellen 3gb ram hebben

edit: zie 1:10

[Reactie gewijzigd door el nielsken op 2 september 2015 19:22]

Foutje lijkt me, want alle nieuwssites vermelden dat het 2Gb is (1,8Gb de praktijk dus). En al zal een 720 scherm wat minder geheugen verbruiken, het is nog steeds 0,niks vooruitgang t.o.v. de Z1C van 2 jaar geleden.
Het is reeds aangepast in dit artikel een ook in de aankondiging over deze 3 telefoons. Het foutje is door Tweakers textueel aangepast. Helaas zit er maar 2GB in de Z5c.
Er is een reden dat de Z* Compactmodellen 1GB minder aan RAM-geheugen hebben. Ze hebben een veel lagere resolutie, en voor de rest de zelfde hardware. De grafische processor heeft het minder zwaar, en kan met minder RAM af.
Wow. wat een lange tijd tussen introductie van de eerste SD 810 toestellen en deze. Natuurlijk wel wat updates tegen de heethoofden misschien, maar toch heb je gevoelsmatig al snel een verouderde processor als in Barcelona (februari) de boel straks weer losbarst en de betere SD820 komt.

Verder had ik op een grotere Premium gehoopt van 5,7-6,0". De 5,5" maat vind ik eigenlijk net niks. Ook het duurste toestel met de glazen achterkant vind ik een misser. Waarom kiest iedereen toch voor zo'n kwetsbaar en glibberig materiaal?

Goed, deze ga ik niet halen. :+
Sony loopt vaak een paar maanden achter wat hardware betreft. Dat zorgt dat er niet de premium prijs voor betaald hoeft te worden. Maar veel belangrijker is dat ze langer de tijd hebben om de software te optimaliseren en bugs weg te werken. Sony telefoons hebben veel minder problemen direct na introductie dan veel andere merken.
Die premium prijs is er anders wel voor de Premium. Met een prijs van 800 euro is deze wel erg duur ten opzichte van andere toestellen met 5,5". En die andere toestellen bieden vaak wel meer (OIS bijvoorbeeld).
Wat ik in de pricewatch zie loopt het aardig in de pas met de topmodellen van Samsung en Apple waarvan de specificaties qua schermgrootte en geheugen vaak minder zijn.
De genoemde prijs van de Sony toestellen is de adviesprijs, terwijl de prijzen van de Samsung en Apple toestellen straatprijzen zijn die lager liggen dan de adviesprijs. Wanneer de Sony toestellen te koop zijn, heb je een goed toestel voor een goede prijs.
Natuurlijk heb je tal van Chinaphones met een nog groter scherm en andere op papier betere specificaties tegen een veel lagere prijs. Maar dan lever je fors in op kwaliteit en ondersteuning en vaak ook performance.
Please Sony, maak een downscale functie in jullie standaard Android Software zodat je de resolutie van de Z5 premium kan aanpassen wanneer je de 4K resolutie toch niet gebruikt. Sony heeft vele accubesparingsmodus misschien dat eentje van deze wel gewoon de resolutie verlaagd.

Er is software in de Play Store die de resolutie van je telefoon kan veranderen (Naar bijvoorbeeld 1280x720 of 1920x1080) maar deze hebben meestal weer SuperUser toegang nodig. ;)

[Reactie gewijzigd door Jvann op 2 september 2015 17:50]

Er is software in de Play Store die de resolutie van je telefoon kan veranderen (Naar bijvoorbeeld 1280x720 of 1920x1080) maar deze hebben meestal weer SuperUser toegang nodig. ;)
Nee dat kan niet. Een scherm heeft zoveel bij zoveel pixels. Punt. Geen software kan er pixels bijverzinnen. Alleen kan de software de dpi veranderen zodat je een groter of kleiner letterfont krijgt. Daarvoor heb je inderdaad root nodig.
Dat bedoelt hij niet. Hij wil op eenzelfde DPI een 1080p resolutie tonen op het scherm. Dat zou kunnen en daarvoor hoeft de SoC minder hard te werken waardoor je energie bespaart. Het schermverbruik wordt niet lager, wel het SoC verbruik. Hoeveel voordeel dat nu weer biedt vraag ik me af want nu net het scherm is een grootverbruiker.
Conclusie: 2015 was voor de meeste fabrikanten een kansloos jaar, zonde van alweer die Firedragon 810.

Hopelijk zien we begin 2016 terug écht interessante toestellen met de SD820 die enorme verwachtingen moet waarmaken.

Héél interessant artikel http://www.xda-developers...-end-of-annual-flagships/

[Reactie gewijzigd door anessie op 2 september 2015 22:15]

Grappig dat laatste zinnetje iets wat ze in Finland al jaren onder de knie hebben. Het is ook vreemd dat er nog steeds geen Android fabrikanten zijn die een even goede of betere camera gebruiken als in de Nokia N8 en Nokia 1020. Sony heeft overigens op dit vlak wel geprobeerd te innoveren met die losse lenzen, iets wat niets is geworden.
Optical image stabilization is the Next Big Thing, and we’ll likely see more gimmicks as manufacturers strive to differentiate themselves from competitors.
Iedere camera is tegenwoordig beter dan de nokia N8 of Nokia 1020 omwille van het eenvoudige feit dat de nokia camera's traag opstarten en focussen dat hetgeen je wil fotograferen al lang voorbij is.
Van welk materiaal zijn de randen van het toestel gemaakt? Hetzelfde kunststof als van de Z3 reeks of is dit nu van metaal?

Verder een mooie nieuwe reeks met wat goede verbeteringen, ben benieuwd of Sony nog een concurrent voor de GearVR gaat laten zien.
Het volgende kunnen vinden in een ander artikel;
Het ontwerp is ook in het nieuw gestoken. Net als vorig jaar heeft de Compact-versie plastic randen, maar wel gewoon een glazen voor- en achterkant. De achterkant is van melkglas, wat er mooi uitziet en goed aanvoelt.
Nu gaat dit op de compact variant, echter lijkt het me dat de andere toestellen in deze serie dit ook hebben, aangezien ze behalve de scherm zo goed als identiek aan elkaar zijn.


Edit:
Zojuist nog wat duidelijke foto's van de toestellen bekeken, en inderdaad zijn de randen bij alle modellen van kunststof.

[Reactie gewijzigd door Aronbx_ op 2 september 2015 17:22]

Wel heel erg duur voor wat je krijgt... Ja het is premium, maar je moet wel goed gek zijn om zoveel uit te geven voor een telefoon die (laten we eerlijk wezen) helemaal niet speciaal is.
Maar dat geldt voor alle flagships. Je bent nieuw gewoon meer dan 600 euro kwijt, standaard. Qua specs is het in ieder geval een mooie serie telefoons, over smaak valt te twisten. Mij zijn ze ook te duur voor aanschaf maar vergeleken met de concurrentie vind ik het redelijk gangbare prijzen.
Zonde dat de Snapdragon 820 er nog niet is, dat had deze line-up echt afgemaakt!
Die zal in de Z5+ komen Sony kennende.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True