Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 123 reacties

Even leek het erop dat Sony Mobile was afgestapt van het releaseschema waaraan het zich in de laatste jaren zo strak heeft gehouden; even leek het erop dat het geen twee flagship-toestellen in een jaar zou uitbrengen, maar de periode tussen de releases zou oprekken. De Xperia Z3 was immers in september uitgekomen en we hadden op de grote techbeurzen, zoals de CES in januari en het Mobile World Congress in februari, geen piep van Sony gehoord. Het leek dus zijn pijlen te richten op een najaarsrelease van de Xperia Z4, totdat eind april werd bekendgemaakt dat Sony de Xperia Z4 in Japan introduceerde.

Het ging om een toestel dat wat uiterlijk en hardware betreft voor een groot deel gelijk is aan de Xperia Z3, maar dan met een Snapdragon 810-octacore-soc in plaats van een Snapdragon 801-quadcore, een verbeterde frontcamera en een iets dunnere behuizing. Dit toestel komt nu ook naar Nederland, maar omdat de gelijkenissen met de Xperia 3 zo groot zijn, wordt het hier Z3+ genoemd.

Wij konden het toestel onlangs al even bekijken en proberen. Daarbij viel op dat de telefoon ook in het echt als twee druppels water op de Xperia Z3 lijkt. Hij is weliswaar 0,4mm dunner en 8 gram lichter, en hij komt in andere kleuren, maar dat maakt weinig uit voor hoe hij oogt en in de hand ligt. Dat is niet erg, want de enigszins rond afgewerkte randen voelen nog steeds prima aan. De achterkant is opnieuw afgedekt met glas. Dat oogt luxe, maar maakt ook dat de Xperia Z3+, net als zijn voorgangers, een behoorlijke vingerafdrukmagneet is.

De grootste wijziging aan de buitenkant is de usb-poort; niet langer hoef je een klepje los te pielen om erbij te komen; de poort is gewoon open, terwijl de water- en stofdichtheid van de voorgaande Xperia's bewaard is gebleven. Het is een kleine aanpassing, maar wel een die in de praktijk erg fijn zal zijn. Omdat je de lader nu eenvoudiger kunt inpluggen, heeft Sony de magnetische contactjes aan de zijkant voor zijn alternatieve lader weggelaten.

Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3+

Scherm en camera

Het scherm in de Z3+ lijkt identiek aan dat in de Z3, wat op zijn beurt weer nagenoeg hetzelfde was als het scherm in de Xperia Z2. Het gaat om 5,2"-lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat de Japanse fabrikant nog niet is overgestapt naar een scherm met quad-hd-resolutie, zoals bijvoorbeeld Samsung en LG deden, vinden we niet erg, want het resolutieverschil is nauwelijks te zien. Net als bij vorige Xperia's hebben we weer het idee dat het scherm erg blauw is afgesteld. Sony kiest daar al enige tijd voor, waarschijnlijk om het wit helderder te laten ogen, maar van ons mag het best wat minder zwaar worden aangezet.

Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3+Sony Xperia Z3+

Op cameravlak valt er niet veel nieuws te melden, anders dan dat de camera aan de voorzijde nu is gebaseerd op een vijfmegapixel-Exmor RS-sensor die elektronisch gestabiliseerde selfies kan maken. De camera aan de achterkant gebruikt nog steeds dezelfde 20,7-megapixelsensor als die we kennen van de Xperia Z2 en Xperia Z1. Die chip gaat dus alweer bijna twee jaar mee en in een markt waarin de ontwikkelingen zo snel gaan, is dat lang. Samsung en LG hebben beide een grote stap gezet dit jaar, met sensors van Sony nota bene, en we vragen ons af of de Xperia Z3+ met oudere techniek en zonder optische beeldstabilisatie enige concurrentie kan bieden.

Hardware

Onder de motorkap is er meer gewijzigd, want in plaats van de Snapdragon 801 vinden we daar nu de 64bit-Snapdragon 810-octacore. Deze chip heeft op papier flink meer rekenkracht dan de Snapdragon 801, maar uit de praktijk weten we dat hij behoorlijk warm wordt en daarom vaak lagere kloksnelheden gebruikt dan je zou verwachten. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de G Flex 2 van LG en de HTC One M9. De snelheidswinst bleek in de praktijk dan ook minimaal.

We hadden tijdens de hands-on-sessie niet de tijd om uitgebreide tests te draaien, maar bij vijf runs van GeekBench achter elkaar liep de score in totaal zo'n vijftien procent terug. Er treedt dus wel wat throttling op, maar de mate waarin dat gebeurt, lijkt mee te vallen. De telefoon voelde verder vlot aan en ook grafisch zware apps leken op eerste gezicht prima te draaien.

 Sony Xperia Z3Sony Xperia Z3+
Scherm 5,2" (1920x1080 pixels) 5,2" (1920x1080 pixels)
Processor

Snapdragon 801

(4x Krait)

Snapdragon 810

(4x Cortex A53, 4x Cortex A57)

Geheugen 3GB lppdr3 3GB lpddr4
Opslag 16GB + micro-sd 32GB + micro-sd
Accu 3100mAh 2930mAh

Net als de topmodellen van Samsung, LG en HTC is ook de Z3+ standaard uitgerust met 32GB opslaggeheugen. Omdat de telefoon ook nog eens over een micro-sd-slot beschikt, zul je waarschijnlijk niet snel zonder ruimte komen te zitten.

Waar we ons nog wel een beetje zorgen over maken, is de accuduur. Eerdergenoemde telefoons met een Snapdragon 810 scoorden op dat vlak verre van goed en daarbij heeft Sony de accu nog eens een fractie kleiner gemaakt dan die in de Xperia Z3; de capaciteit is nu 2930 in plaats van 3100mAh. Hopelijk hebben de engineers van Sony en Qualcomm een manier gevonden om het stroomgebruik binnen de perken houden, want goede accuduur is juist iets waar Sony-telefoons tot nu toe om bekend stonden. Het zou zonde zijn als ze nu op dat vlak moeten inleveren.

Prijs, audio en extra's

De Xperia Z3+ lijkt een erg bescheiden upgrade van de Xperia Z3 te worden en we kunnen ons moeilijk voorstellen dat Sony niet later dit jaar met een 'echte' opvolger komt. Tot die tijd zal het gebruikers ervan moeten overtuigen dat de Z3+ een aantrekkelijke keuze is binnen het huidige smartphonelandschap. Dat wordt nog een flinke kluif, want hij kost 699 euro en dat is fors meer dan de net geen 500 euro die je op het moment van schrijven voor de Xperia Z3 moet neerleggen. Voor het geld van de Z3+ koop je ook een Galaxy S6 of LG G4.

Daarbovenop komt dat Sony de potentiële doelgroep al op voorhand heeft verkleind. De Xperia Z3+ kan aanvankelijk namelijk alleen met een T-Mobile abonnement gekocht worden, al is het ook mogelijk om een los exemplaar te kopen. Klanten van andere providers die het toestel in combinatie met een abonnement willen kopen, vallen dus buiten de boot.

Sony Xperia Z3+

Hoe wil Sony het toestel dan aan de man brengen? Met veel extra's en een nadruk op de audiofunctionaliteit, want de Z3+ kan net als de Z3 zogenaamde high-res-audio afspelen. Dat zijn 24bits-96kHz-audiobestanden, die in tegenstelling tot mp3'tjes niet zijn gecomprimeerd.

Wie de telefoon in de eerste vier weken vooraf bestelt, krijgt daarom een koptelefoon van een dikke 200 euro cadeau. Daarbij zal Sony ook verschillende albums in hoge kwaliteit voorinstalleren. Ook krijgen gebruikers toegang tot de Xperia Lounge Gold, een app waarin Sony van tijd tot tijd gratis content weggeeft en gebruikers de kans geeft om zaken te winnen.

Tot slot

Dat alles bij elkaar kan van de Xperia Z3+ een interessante koop maken, hoewel de vernieuwingen ten opzichte van de Z3 gering zijn. Was je toch al van plan om een headset te kopen, dan kost de Xperia Z3+ je effectief nog maar 499 euro en dat is zeker een scherpe prijs.

Buiten die pre-orderaanbieding om zal de Z3+ het in de losse verkoop echter niet makkelijk krijgen. Niet alleen heeft hij forse concurrentie van de toestellen van onder andere Samung en LG, de grootste concurrent is misschien nog wel de Xperia Z3 van Sony zelf. Daarnaast is het nog maar de vraag of de toestellen er met de Snapdragon 810 niet op achteruitgaan op het gebied van real-life-prestaties en accuduur. We hebben dus genoeg vragen over de Xperia Z3+ en hopen die snel in een volledige review te kunnen beantwoorden.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (123)

Bij eigenlijk alle Sony Z-telefoons, wordt doorGeklaagd over de fragiliteit van het toestel, waardoor hij spontaan kan barsten of stukgaan. Dit schijnt te komen doordat het toestel een 'intern-frame' mist. Lost Sony dat eindelijk nu op met de Z3+?

Ik zou deze telefoons wel eens open gemaakt zien worden, om te kijken of hij echt verschilt met z'n voorgangers.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 26 mei 2015 11:06]

Ik hoor daar ook wel eens dingen over, maar als ik kijk naar mijn 2 jaar oude Xperia Z, dan is er -behalve wat gebruikssporen op de screenprotector - niks mis met het glas aan de voor- of achterzijde. Mijn ervaring is dus dat het allemaal wel meevalt. Neemt niet weg dat er kennelijk genoeg mensen zijn met barsten en scheuren in hun glas.
Ik heb zelf een sony experia Z gehad gedurende 1,5 jaar. In deze tijd is de telefoon 1x vervangen (speaker klonk dof na contact met water), 5x gerepareerd (o.a. spontaan gebarsten scherm, meerdere keren terug geweest omdat de telefoon telkens vast liep ook na een factory reset e.d.) Heb ik de tijd dat ik de telefoon heb gehad ongeveer 1/3e van de tijd mijn oude htc desire gebruikt >_> . De reparatie dienst / service van sony (en vodafone) waren onwijs traag. ik was altijd erg tevreden over sony maar denk tegenwoordig 3x na voor ik nog een keer een product van ze aanschaf.
Het lijkt echt een geval van geluk of pech te zijn. Ik heb nu bijna 2 jaar een Xperia Z en heb tot nu toe geen enkel probleem gehad. Dat kan dus ook.
Hier een Z2 al ongeveer een jaar in gebruik en nog nooit problemen mee gehad. Tientallen keren ondergedompeld, paar keer gevallen, continu aan het priegelen met software en heeft me gelukkig nog niet in de steek gelaten. (Telefoon is dagelijks veel in gebruik voor muziek, internet, video, mail en verscheidene messengers)

[Reactie gewijzigd door Elazz op 26 mei 2015 19:12]

Hier ook, nooit problemen en doe er alles mee.
Het was bij de Z normaal dat de speaker dof ging klinken. Dat ging vanzelf weer weg, in ieder geval bij mij en bij vrienden met dezelfde telefoon.
Dat had ik gelezen op internet, hij heeft een nacht in de rijst gelegen om het vocht eruit te trekken. Helaas werkte dit niet en is hij opgestuurd naar sony. Heb toen een nieuwe telefoon van de reparatiedienst bij sony gekregen.
De meeste mensen hebben alleen last van spontaan brekend glas binnen 1-2 maanden van de telefoon. Ik zie weinig meldingen binnen komen van mensen die na een half jaar een spontane barst in de telefoon hebben. Uiteraard heb je in deze periode nog volledige garantie en zal Sony je telefoon moeten repareren. Zorg ervoor dat je telefoon niet door Dynafix, maar door Teleplan wordt gerepareerd i.v.m. garantie voor waterdichtheid.
(ik baseer deze ervaringen uit het Z3c topic).
Ik kan uit ervaring vertellen dat het glas bij mijn 2e Xperia Z2 (eerste was al vervangen omdat het scherm dode pixels had) na een half jaar scheurde zonder aanleiding. Vervolgens is de behuizing tot tweemaal toe vervangen door Dynafix, en het lijkt nu redelijk goed te zijn.

De Sony's zijn verder wel fijne telefoons, maar voor dit geld lijkt een Galaxy S6 een betere keuze.
Je weet dat Dynafix geen officiële reparateur is voor Sony telefoons?
Waarom het scherm na 6 maanden is gebroken, dat weet ik niet, maar het kan helaas af en toe gebeuren. In de praktijk is dit namelijk vaak al in de 1e maanden.

Een S6 is zeer zeker een goede telefoon, maar helaas ook met veel gebreken van het scherm in de eerste/huidige batches (zie het S6 topic op tweakers). De S6 is denk ik wel een snellere telefoon dan de Z3+. Je mist echter wel waterdichtheid van de Sony's (en de S5)
De toestellen worden echter wel vaak naar dynafix gestuurd. Die sturen heb daarna door naar teleplan.
Eerst naar dynafix en dan naar teleplan????
Ik vraag me af hoe ze daar tegen logistiek aankijken, zoiets hoort per direct naar een reparatie afdeling met deskundig personeel.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 27 mei 2015 06:36]

Het probleem Is dat de verkopers van telefoons (bijv t-mobile) een contract hebben met dynafix, en niet met teleplan. Dynafix is niet bevoegd om sony te repareren dus outsourcen ze de reparatie naar teleplan. Als ze bij teleplan schatten dat de reparatie langer dan 2 uur gaat duren, sturen zij m overigens weer door naar Tsjechie, waar vervolgens de telefoon wordt Gerepareerd. Daarna gaat de telefoon terug naar Nederland, terug naar dynafix, en die versturen m terug naar de winkel.
Als dat automatische gebeurd met Sony telefoons, dan doen ze dat wel goed. Ik heb het bij mijn Z3c met waterschade specifiek moeten vermelden, want anders zou Dynafix het gaan repareren en dat zou dan geld kosten. De telefoon is in mijn geval ook bij Dynafix aageboden door T-Mobile, maar deze is daarna op mijn verzoek doorgestuurd naar Teleplan.
(Dynafix behandeld elk toestel met waterschade hetzelfde, waterschade = geen garantie en kosten zijn daardoor voor eigen rekening).
Dat doen ze inderdaad uit zichzel. Enige nadeel Is dat ze het probleem heel slecht doorgeven. (bij meerdere problemen alleen het eerste probleem, voor elk opeenvolgend probleem zul je m opnieuw moeten versturen)

[Reactie gewijzigd door GreNade op 26 mei 2015 12:22]

Ik hoorde van een collega trouwens dat zijn Z3 compact na reparatie (had ook een gebarste scherm opgelopen na tempratuurverschil, vermoed hij) niet meer waterdicht is. Althans de fabrikant Sony garandeerd dat niet meer na reparatie (eigen risico mocht hij toch waterschade krijgen)!

Is hier iets over bekend? Heb dit nog niet eerder gehoord hier op het forum.

[Reactie gewijzigd door ferryspaan op 26 mei 2015 12:25]

Bij de reparatie van zowel het glas op de voorkant en achterkant van de Z3C wordt meer dan het defecte onderdeel vervangen. Om de waterdichtheid te garanderen worden minimaal de klepjes ook vervangen. Bij elke reparatie van mijn Z3C (heb er inmiddels 4 gehad), zijn minimaal 5 onderdelen vervangen.

Dus ja, Teleplan zorgt er wel voor dat het toestel weer waterdicht is. Zo niet, gewoon weer terugsturen.
Dat is niet helemaal waar, in principe garandeert Teleplan dat het toestel waterdicht is na opgestuurd te zijn. In de praktijk is dat wel anders, en kan je er vanuit gaan dat je toestel niet waterdicht is na reparatie.
Alle Sony telefoons gaan naar Teleplan. Ookal stuurt de winkel het toestel naar Dynafix, Dynafix stuurt het weer door naar Teleplan. Alleen daar merkt de consument niks van. Hierdoor denken veel mensen dat het door Dynafix gerepareerd wordt.

Dus ookal had jij dat verzoek niet ingediend, was het toestel ook bij Teleplan beland.
Je kan in het menu van je sony Z3(C) gaan en zelf controleren of je telefoon waterdicht is.

1. dial *#*#7378423#*#*
2. go to "Service Tests"
3. go to "pressure sensor"

Als je op je scherm duwt met de klepjes open stijgt de druk niet, duw je met de klepjes dicht dan stijgt de druk. Hij is dus waterdicht :)

Stijgt de druk niet indien klepjes toe -> kapoet :)
Of je download gewoon een barometer app en drukt op je scherm met klepjes dicht. Om een of andere reden kunnen mensen niet onthouden dat het gewoon *#*#SERVICE#*#* is

[Reactie gewijzigd door chimnino op 27 mei 2015 01:10]

Aaah dank! _/-\o_

Hij was laatst gevallen en vroeg mij al af of dat hij nog waterdicht zou zijn. Helaas... Niet meer. :/
De Sony Xperia Z3+ heeft 3 upgrades en niet 2 zo als Tweakers dat zegt, de CPU/GPU en de USB port maar ook juist de geheugen, want hij heeft nu 3GB lpddr4, en niet meer 3GB lppdr3, wat ook duidelijk een upgrade is.

Eigenlijk 4 upgrades CPU, GPU, Geheugen en USB port.

Sorry maar ik vind een VEEL snelle CPU en GPU en Geheugen en USB port niet zo een kleine upgrade, vooral Tweakers vinden dat niet denk ik, want als je je CPU en GPU en Geheugen (veel snellere geheugen) upgrade in je computer is dat NIET een kleine update, ook aangezien Tweakers niet vaak hun Behuizing en Beeldscherm upgraden, en hoogwaarschijnlijk heeft de Sony Xperia Z3+ ook een andere MB omdat er een andere veel nieuwere CPU/GPU en Geheugen lpddr4 op zit.

Ben niet met Wout Funnekotter eens.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 mei 2015 19:14]

Uiteraard zijn niet _alle_ Sony telefoons binnen een jaar kapot...maar de vele reports, uitzendingen en dergelijke, doen wel lijken dat Sony een buiten gewoon fragiele telefoon heeft uitgebracht met een hoger risico op defecten/beschadigingen dan je normaal mat verwachten....
Maar hij buigt niet :+

Heb een z2 die integenstelling tot mijn samsung note na een jaar nog steeds heel is! .... Dus persoonlijk heb om de berichten gelachen (ff afkoppen)

[Reactie gewijzigd door Hijsalot op 26 mei 2015 16:02]

Die van mij is ook nog steeds heel (heb mijn Z3C nu vanaf november). Mijn collega had een Z2 en die is na ruim een jaar spontaan gebarsten, hij moest eerst ook lachen om al deze berichten, want hij zei "als je er voorzichtig mee omgaat is er echt niks aan de hand", maar hij was op een dag toch spontaan gebarsten (telefoon was nooit gevallen). Had zijn alarm gezet, maar kreeg hem niet meer uit. Er bleek een haarscheur in het scherm te zitten waardoor hij zijn alarm niet meer uit kon zetten.

Ik zou dus maar niet de goden verzoeken ;)

Maar goed ik ga er ook vanuit dat mijn exemplaar goed is en nooit breekt (zolang ik hem niet laten vallen), ik geloof er heilig in (en dat meen ik serieus) }>
Dit is jouw ervaring met 1 toestel.

Ik heb met enkele 10-tallen toestellen van Sony een aanvaring gehad en allemaal waren ze kapot. Helaas zijn ze ook erg lastig te repareren. Sony gebruikt wel degelijk een intern frame, maar dit zet niet echt zoden aan de dijk. Ze gaan nog steeds makkelijk kapot. Zowel de smartphones als de tablet varianten.
Dat zeg ik toch ook? 1 Xperia Z toestel dat geen glasproblemen heeft. Het is weliswaar 2 x voor reparatie weg geweest, maar dat had nul komma nul met het scherm te maken. Mijn ervaring met Sony is v.w.b. het glas prima. Ook wat de totale gebruikservaring en tevredenheid betreft trouwens. Dat andere mensen er wel problemen mee gehad hebben, ontken ik nergens. :)
Dat was ook de eerste vraag die bij mij opkwam. Na alle Kassa en Radar uitzendingen en de vele nieuwsberichten over kapotte schermen van de Z-telefoons, zou je toch zeggen dat Sony hier eens goed aandacht aan gaat besteden. Want zeg nou zelf als je een telefoon hebt, waar 'spontaan' het scherm van kapot gaat, denk je wel twee keer na om van die fabrikant weer een toestel aan te schaffen.

Off-topic. Vraag mij ook altijd af wat marketing hier voor invloed op heeft. Kijk nu ook naar de One M9 van HTC. Die komt overal belabberd uit de test in vergelijking met de M8, maar de providers prijzen hem wel aan en zie je genoeg reclames langs komen. Dus koopt men het dan blind?
Providers hebben maar één belang: telefoons en abbo's verkopen. Van hen hoef je geen objectief advies te verwachten.
Dat gezegd hebbende: ook met een wat tegenvallende M9 kun je als gebruiker heel gelukkig zijn.
Dat is ook zo. Laat ik het anders zeggen, ik blijf mij verbazen over consumenten die maar slechte spullen blijven kopen en producenten niet keihard afstraffen voor dit soort zaken. Ligt ook helemaal aan de mensen zelf die niet genoeg onderzoeken wat een product inhoudt. Wat eigenlijk extreem is als je het hebt over een product wat zoveel geld kost.
Aan de andere kant mag je voor een 'top of the line' product ook wel verwachten dat het gewoon goed is IMO.

Ik heb mijn galaxy s4 ook met minimale voorkennis gekocht en ik ben er (meestal) erg tevreden mee.
Daar heb je ook gelijk in. Ik heb de indruk dat elke telefoon een combinatie van onnodige compromissen bevat.
Samsung Galaxy S6 - geen SD en geen snel verwisselbare batterij
LG G4 - Qualcomm 808, geen topscherm, accuduur
HTC One M9 - tegenvallende camera, snelheid, display; geen snel verwisselbare batterij
enz.
Correctie: Providers willen abonnementen verkopen. Welk toestel je daarbij neemt interesseert ze geen zier. Ze verkopen liever SIM Only. De verkopers zullen hooguit een toestel pushen wanneer er een bepaalde target op zit. Zo heb je wel eens fabrikanten die een actie uitschrijven als dat de winkel die het meeste verkoopt een cadeau krijgt.

Hooguit zullen ze variëren in het verkopen van toestellen die betrouwbaarder zijn zodat de kans dat ze hier later tijd aan kwijt zijn, kleiner is. Dat is een van de redenen dat ik bijv. geen HTC meer verkoop (tenzij iemand er specifiek om vraagt); te vaak kapot en het reparatieproces is ruk (vaak toestellen teruggehad die slecht geprepareerd waren en zelfs in slechtere staat terugkwamen dan waarin ze opgestuurd waren).

Ondanks alle verhalen is het aantal Xperia's dat uitvalt niet meer dan gemiddeld. Al moet ik wel zeggen dat ik ook gevallen aangenomen heb met spontane barsten. Het rare is eigenlijk dat als dit probleem opgelost zou zijn, de Xperia Z-serie juist een bovengemiddeld betrouwbaar toestel zou zijn. Ik snap dan ook niet waarom Sony vasthoudt aan die glazen achterkant. Het is immers een concept dat per definitie gevoeliger is voor val- en schade.
Mijn persoonlijke ervaring met een oer-Desire is dat het een onverwoestbaar degelijk ding is dat het na 4,5 jaar nog prima doet als reservetelefoon.
Wat gaat er bij jou in de praktijk mis met de HTC's? Just curious.

Hoe zijn de slechte reparaties te verklaren? Dynafix of zo?
Vaak problemen met het board, die bijna standaard gewisseld wordt, zelfs als je het toestel opstuurt voor iets dat niet relevant lijkt te zijn. Verder hitte-gerelateerde problemen, waarbij de koeling niet op een juiste manier toegepast is. Het zou te maken hebben met dat het contact met de SoC niet goed meer is op een bepaald moment.

Van Dynafix kreeg ik toestellen terug die onwijs snel warm werden, losse schermen hadden, gehavende bodies, van alles eigenlijk. Ik weet niet of het aparte mensen zijn die aan HTC's werken of dat het te maken heeft met dat ze lastiger te repareren zijn, maar andere toestellen die ook bij Dynafix gerepareerd worden had ik iig veel minder problemen mee.

Van HTC kreeg ik ook weinig welwillendheid, tot er met een klant die niet binnen twee dagen een probleem gemeld had met een teruggekregen gerepareerd toestel met de GPS en aangezien het toestel net buiten de garantie zat heb ik uit eigen zak maar een toestel betaald. Was de tweede keer nadat een toestel door een fout van HTC/Dynafix voor een derde keer terug moest, terwijl de klant gewoon een toestel nodig had voor gebruik.

Privé helaas ook dergelijke problemen gehad. Desondanks heb ik toch een M8, die ik ook maar nam omdat ik hem bij introductie goedkoper kon krijgen. Maar het moment dat daar iets mee aan de hand is en het is niet meteen goed gerepareerd, gooi ik hem voor een zacht prijsje op marktplaats en ga ik niet mijn hoofd pijnigen.

Het is sowieso niet mijn primaire telefoon. Dat is een Z10. De M8 gebruik meer in de avond om wat games op te doen en te gebruiken icm google services. Maar vaak genoeg gaat hij ook niet aan.
Hmm, dat klinkt niet best van HTC.
Mijn ervaringen met Dynafix zijn ook niet best. Een toestel dat nooit water had gezien kreeg diagnose "waterschade". Ongerepareerd retourneren om zelf te kijken was bijna even duur als repareren, dus toch maar laten repareren. Als consument sta je machteloos tegenover deze maffiose praktijken.

Als winkel ben jij ook buiten de fabrieksgarantie verantwoordelijk voor de garantieafhandeling. Van een telefoon mag je als consument misschien verwachten dat deze 3 jaar goed blijft functioneren. Dat is consumentenrecht.
Het lastige met dat consumentenrecht is dat nergens formeel opgesteld staat wat te verwachten is van een telefoon. Ik heb wel lijstjes gezien, maar hoe formeel die zijn?? Persoonlijk verdien ik genoeg aan de abonnementen die mensen bij mij afnemen, dus ik doe nooit moeilijk over het faciliteren van een toestel. Maar het is irritant wanneer je niet afhankelijk kan zijn van de reparateur die veel verpest. Maar zelfs naar Dynafix-normen gaat het bij HTC dus vaker fout dan bij anderen.
Ok, duidelijk. Ik kan me voorstellen dat je zo'n merk dan liever niet meer verkoopt.
Om die reden koop ik super-ouderwets mijn telefoons nog in een winkel. Bij problemen, gaat de doos met telefoon terug naar daar en is het hun probleem.

Die 10-20 euro die je bespaart door online te kopen krijg je dubbel en dwars 'terug' indien er een defect is.

Alles IMHO natuurlijk O-)
Zelfs als iedereen met een gebroken scherm een kwaaie post op internet plaatst, is dit nog steeds een fractie van het aantal gebruikers.

Het is natuurlijk niet goed voor het imago van Sony. Ik twijfelde of ik een Z Ultra wel zou kopen omdat hij volgens het internet al breekt als je er kwaad naar kijkt. Heb 'm nu al bijna een jaar en op enkele softwareglitches na is er niks mis mee en ik ben er heel tevreden van, zeker voor slechts ¤260.

Heb ik geluk gehad? Wellicht wel, maar de kans is nog steeds veel groter dat je geluk hebt dan dat je pech hebt.
Je mag ook de meldingen in het Z3 compact topic erbij plaatsen, ik heb het idee dat het daar nog levendiger is dan bij zijn grote broer, de Z3.

Zal er van deze telefoon eigenlijk ook een Z3+ compact uitkomen? Heeft Tweakers dit nagevraagd, zijn hier al gegevens van. Zo ja, zal deze dan een Snapdragon 808 of 810 krijgen?
Normaal presenteert Sony haar telefoon ook op de IFA in Duitsland (begin september). Kunnen we daar nog smartphone nieuws verwachten van Sony?
Ik heb ooit een Xperia Z gehad; glas aan de achterzijde voor een deel gebarsten. Dit deed niks af aan waterdichtheid; later gesneuveld omdat klepje bij audiopoort niet goed dicht zat onder de douche :S.

De vele verhalen of spontaan gebarsten glas heeft mij doen weerhouden om een Sony Xperia Z3 compact aan te schaffen inplaats van een Lumia 930. Dit kost Sony ongetwijfeld meer klanten.
T is echt hit of mis. Een vriend en vriendin met respectievelijk een Z3 en Z3compact. Hij heeft spontaan gebarste scherm en 2x schade na zn telefoon in n bierglas zetten. Zij niets. Tot ze hem liet vallen. Ik met n Z3compact, meerdere malen gestuiterd. Zelfs op betonnen drempeltje. Behalve wat krasjes op t randje, helemaal niks aan de hand. En ik app er gewoon mee onder de douche dus dat waterdichte zit ook wel goed.
Schijnbaar hit of mis, Ik heb 2 jaar lang de eerste Z gehad, ook een paar keer flink gestuiterd en zelfs op gestaan maar geen schade afgezien van wat krasjes. Nu de Z3 Compact ( Yolo :+ ) en die heb ik nu 2 maand, ook al gestuiterd op beton maar geen centje pijn. En uiteraard schuw ik water niet, daar zijn ze voor gemaakt.
* Zoekt ongelakt hout en gaat kloppen
Sony doet normaal gesproken om en om met de Compact-varianten. Ik zou er dus niet op rekenen, al helemaal niet voor zo'n minieme upgrade.
Tja, wat is normaal gesproken met 2 uitgebrachte versies?

Z1c kwam tegelijkertijd met de Z2 rond februari 2014.
Z2c is nooit uitgebracht, er zijn rond mei 2014 wel nieuwe kleuren toegevoegd aan de Z1c collectie.
Z3c kwam tegelijkertijd met de Z3 in september 2014, men gaf toen aan dat ze daarmee weer nagenoeg gelijk waren met de grotere broertje, het enige verschil is 720p vs 1080p, formaat accu en 2GB vs 3GB
Helemaal mee eens. De vorige Xperia kreeg een 9 van Tweakers terwijl het internet overloopt met bouwkwaliteit problemen. Een toestel die na een val van 3 centimeter of, (waar tijdens normaal gebruik) een hoog risico bestaat op beschadigingen is voor mij geen 9 waard. Eerder een 5, of misschien nog wel minder dan dat.

Heeft Tweakers, naar aanleiding van die vele klachten van het vorige model, hier ook naar gekeken? Ik zie het niet in de (p)review staan. Zou eigenlijk wel moeten jongens, misschien iets om mee te nemen bij de volgende (p)review van een Xperia toestel? Of kunnen we dat tijdens de review nog verwachten? Het is een preview maar het leest nogal als een review. =P

[Reactie gewijzigd door Harsh Critic op 26 mei 2015 12:42]

Je kan ook gewoon pech hebben. Mijn Z3c is van ongeveer een meter hoogte gevallen op een zeer slechte klinkerweg (geen enkele klinker lag gelijke hoogte). En enkel een blutsje in op een hoekje. De protector die erop zat (een nilkin glas geval) was op meerdere plekken gebroken doordat hij heeft gestuiterd.
Maar de voor en achterkant is dus niet gebroken, ook de maanden daarna niet.

Wil niet zeggen dat ze niet gevoeliger zijn, maar naar mijn beleving is het wel wat aangedikt. Vergeet ook niet dat de meeste mensen waarvan hij stuk is gegaan dit heel graag laten horen. Als je het z3c topic op t forum hier ook doorneemt kom je verschillende mensen vaker tegen. *wat overigens geen klacht is van mijn kant*

[Reactie gewijzigd door atacama op 26 mei 2015 13:00]

True. Daar heb je gelijk. Heb zelf nooit een Xperia gehad maar ik ben wel een fan van een goede bouwkwaliteit (vandaar mijn keuze voor een metalen behuizing telefoon, Lumia 830) en ik merk bij de topmodellen van de laatste 1 á 2 jaar dat bouwkwaliteit een ondergeschoven kindje is geworden. Ja, super Octo-Core telefoon die alles wegblaast, maar zo dun geworden dat een verkeerd tikje meteen je broekzak in een glasbak doet veranderen.
Eens wat betreft de bouwkwaliteit. Mijn voorgaande 2 smartphones waren ook alu body.
Maar tot nu toe valt de z3c mij zeker niet tegen op dat punt, hij voelt zeer degelijk aan. Enige minpunt is misschien dat dat glas voor en achter echt mega glad is, zeker in combinatie met mijn zweterige handen niet ideaal.
Je zou kunnen beargumenteren dat een metalen behuizing in het geval van stoten de stoot juist meer door geeft aan de interne hardware. Verder heb je in toestellen als de HTC One en de iPhone 6 allerlei inconsistenties in de bouw waarbij zaken niet gelijk zijn, en de late toleranties ervoor zorgen dat er eerder bouwfouten optreden.

Dus bouwkwaliteit/degelijkheid en metalen behuizing staan niet synoniem aan elkaar wat mij betreft. En dan heb je ook nog iets als het comfort; de iPhone6, HTC One M8 en mindere mate M9 (door de aangepaste vorm) glippen gewoon te makkelijk uit je handen.
Zou het niet zo zijn dat veel mensen hem laten vallen, en vervolgens meeliften op het zomaar breken van het glas ?
Als ik in mijn omgeving kijk zie ik vrij veel mensen die rond lopen met een kapot scherm van verschillende merken. Zelf loop ik nog met de oude Z rond en heb alleen op de achterkant wat lichte krassen. na 3 jaar mag dat ook wel een keer :-)
Dat is zeker zo, als ik zie hoeveel mensen om mij heen het glas weten te breken op hun telefoon en de nationale sport van schuld afschuiven nog steeds floreert weet ik wel zeker dat sony schuld krijgt voor stommiteiten van mensen. Desalniettemin, het gebeurt toch wel opvallend vaak en ook bij mensen waarbij het wel aannemelijk is dat ze de waarheid spreken.
Tsja dan zal er toch wel een kern van waarheid in zitten.
Je zag bij de nieuwste iphone serie een beetje het zelfde gebeuren.
Echter brak het glas niet maar de behuizing begon wat te buigen.
2 weken later had ineens bijna iedereen er last van. Lijkt me een zelfde gevalletje omgaan met hardware.

Maar goed, zelf geen ervaring mee gehad dus who am i to judge....

Ik zou zelf een compact met fullhd res wel op prijs stellen.
Misschien de volgende generatie ?
Volgens mij was dit destijds alleen van toepassing bij de Xperia Z, de Z1 had hier namelijk geen last van. (heb zelf nooit een gebarsten scherm gehad met de Z en Z1) De Z2 en Z3 heb ik nog nooit iemand over horen klagen op dat gebied.
Ik heb mijn Z3 sinds release, al een paar keer de grond van dichtbij gezien.. nooit iets aan (voorlopig :p)
Het zijn vaak mensen met problemen die klagen over het toestel, mijn Xperia Z doet het prima, geen barstje te bekennen. Wel doe ik hem nooit in mijn broekzak, altijd in een gewone zak waar ie alle ruimte heeft. Net als andere toestellen kan er ook met de Xperia wat mis gaan in de broekzak.
Met een beetje gezond verstand kan je de meeste problemen voorkomen.
Ik zou zo dit nieuwe toestel van Sony kopen wanneer de oude het loodje zou leggen.
Dat was ook het eerste wat in mij opkwam. Ik vind de Z serie er altijd prachtig uitzien van Sony maar qua bouwkwaliteit hoor ik sterk wisselende verhalen. Ook is het een paar keer (ook bij tweakers) in het nieuws geweest dat de glasplaten behoorlijk fragiel zijn en sommige mensen spontaan barstende glasplaten hebben.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit niet hebben maar dat wil niet zeggen dat het probleem niet bestaat.
Uhm ik denk dat die mensen onder de klagers horen. Heb een jaar nu de z2. Die heeft een zwaar leven omdat ik in de techniek werk en hij altijd mee gaat.
Maar het toestel is vrijwel in nieuw staat waar mn samsungs al lang een keer gerepareerd moesten worden. Mn vriendin heeft de z3c en die heeft nu na een half jaar elke val partij van haar overleefd.

Een collega heeft de z1 en die had het voor elkaar dat het frame geknikt was maar glas nog heel.

Nee sorry geloof niet in spontaan barsten. Wat wel kan is dat door een eerdere keer een scheurtje is ontstaan. Bij een belasting, via warmte of een eerdere val. Hij door scheurt.
Dit viel met de Sony Xperia Z1 anders reuze mee en de Z2 ook, alleen bij de Z en de Z3 komen die problemen voor.
En praat je dan uit ervaring of praat je gewoon de rest na als een aap? Want persoonlijk heb ik nergens last van op mijn Z3C En ben hier meer over te spreken dan welk andere samsung telefoon ooit.
Ik laat mijn Xperia Z1 al zo'n anderhalf jaar bijna elke week, per ongeluk, vallen en los van wat deukjes in de rand is er niets mis mee.

Mijn HTC Desire Eye daarentegen heeft een goede tik gehad in het vliegtuig (in de overhead locker) en had direct een scheur (geen barst, helemaal doorgescheur) in het scherm.

In mijn ervaring is de Xperia Z1 de meest robuuste telefoon die ik heb gehad sinds de Nokia E71.
De Hi-Res audio kan best gecomprimeerd zijn (in tegenstelling tot wat er in het artikel staat).
Het gaat erom dat het lossless is (zonder kwaliteitsverlies) als een dergelijk bestand toch wordt gecomprimeerd.
Ik weet het niet hoor. Welke DAC gebruiken ze hier dan? Die van Qualcomm gebruikt namelijk iedereen. Op elk toestel kun je FLAC bestanden afspelen, maar als de output kwalitatief niet op hi-fi niveau is dan schiet het nog niet op. De sample rate verhogen naar 96kHz vind ik weinig belangrijk omdat het nut daarvan eigenlijk niet goed is vastgesteld.
Je moet volgens het Nyquist theorema twee maal sneller dan de hoogste frequentie samplen. Dus het hoogst hoorbare voor de meeste mensen is 16kHz, een heel enkeling komt tot 20kHz. De 44.1kHz van CD's en 48kHz van professionele audio is daarmee al ruim voldoende.
Lees hier een goed leesbaar verslag van een autoriteit op het gebied:

http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
Ben het helemaal eens met dat de samplerate verhogen nauwelijks zin heeft boven de 44,1 KHz. Dat is voor een mens helemaal niet hoorbaar, en de degenen die beweren het wel te horen hebben gouden oortjes en vooral een grote dosis fantasie ertussen.

Het blijft natuurlijk een beetje behelpen met een telefoon - de DAC zal goed genoeg zijn maar het stukje versterking is en blijft natuurlijk een tikkeltje matig. De One M8 staat bekend om de hoge (relatieve) output, maar dan praat je nog maar over 95,5 mW op 15 Ohm. Op 330 Ohm blijft er nog maar 5,1 mW over - bij lange na niet genoeg voor een luisterbaar volume. De rest van de waarden zijn eigenlijk heel goed in orde. Bron: http://www.anandtech.com/...8-and-samsung-galaxy-s5/2

C.q.: de output van een telefoon is heus wel goed genoeg, maar alleen als je er laag-Ohmige koptelefoons / IEM's op aansluit. De ware 'audiofiel' kan er alleen al daarom niet mee uit de voeten - de betere koptelefoons van bvb Sennheiser hebben die 300 Ohm al, en dat loopt bij andere merken rustig op naar 600 Ohm. De meegeleverde MDR-1A (overigens een goede hoofdtelefoon) hangt op 24 Ohm.

[Reactie gewijzigd door rodie83 op 26 mei 2015 15:37]

Ik snap niets van je reactie. Wat heeft de outputkwaliteit nu te maken met of het gecomprimeerd is of niet? Als het inderdaad gewoon 24/96 bestandjes zijn zullen het vast flac's zijn. Die zijn gewoon gecomprimeerd--da's ook het hele nut van dat formaat.
Als de Z3+ een goede en interessante upgrade zou moeten zijn, had het mij juist beter geleken als de Z3+ :

- Een grotere batterij zou hebben i.p.v. een kleinere, terug naar 3200mAh lijkt mij beter, of gewoon nog groter.
- 4Gb RAM, die hoeveelheid word door sommige telefoons al gebruikt.
- Een verbeterde achtercamera, die van de vorige was niet slecht, maar kon beter.
- Minder blauw scherm.

Nu kan ik sommige van deze dingen natuurlijk nog niet bevestigen, maar voor ¤600,- verwacht ik meer dan zo'n minimalistische upgrade.
- Mogelijk is de processor zuiniger, waardoor je ook met deze Z3+ 2 dagen kunt doen (dat haalt de S6 Edge helaas niet).
- 4GB is niet echt zinvol, 2GB of 3GB is meer dan voldoende met de minimalistische rom van Sony
- De achtercamera is erg goed, maar de software van Sony gooit roet in het eten, hier kunnen ze nog wel wat aan verbeteren.
- Het scherm lijkt per batch/telefoon anders te zijn afgesteld, ik merk geen blauwwaarde bij de Z1c of Z3c, terwijl dat daar ook het geval zou zijn.

De prijs van 699,- is een adviesverkoopprijs. (via Sony kost de Z3 nog steeds ¤599, gelukkig hebben we hier een pricewatch voor de beste prijzen).

Ik vind dit overigens geen goede upgrade van de Z3, maar wellicht wel van de Z of Z2. Je moet voor jezelf altijd bepalen of je uberhaupt wel moet upgraden. Wat win je ermee en hoeveel gaat het je kosten? Is je oude telefoon nog te gebruiken door een ander of ligt de 2e hands verkoopprijs ver onder de ¤100,-?

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 26 mei 2015 12:50]

Het lijkt me sterk dat de batterij het 2 dagen gaat uithouden. De Snapdragon 810 is een heethoofd en heeft nog in geen enkele telefoon bewezen zuinig te zijn met de batterij.
Ik ben benieuwd over welke telefoons je het hebt, als je het over 2 uit 2 hebt, ja dan is het op geen enkele telefoon bewezen geacht dat hij zuiniger is dan zijn voorganger. Ik zelf maar weinig telefoons met een Snapdragon 810 aan boord. Het aantal onderzoeken zullen hierdoor niet erg hoog zijn. Ik wacht even af met een oordeel over de accu, tot dat de Z4 leverbaar is in Japan of de Z3+ in Europa.
Misschien heb je gelijk, maar ik wil alle telefoons (die ik heb kunnen vinden) toch even op een rijtje zetten:

Sony Xperia Z3+ 5,2" scherm, 1920*1080, 2930mAh accu
Hier zijn geen resultaten van bekend, maar de Z3 met hetzelfde scherm/resolutie kan 2 dagen prima volhouden volgens veel testen.

Xiaomi Note Pro, 5,7" scherm, 2560*1440, 3000mAh accu
Hier zijn geen resultaten van bekend, is sinds enkele weken uit.

LG G Flex 2, 5,5" scherm 1920*1080, 3000mAh accu
De accu was vrij matig, zie deze review

HTC One M9, 5" scherm, 1920*1080, 2840mAh accu
De accu kwam als vrij matig uit de bus van Tweakers.


Bronnen:
https://www.qualcomm.com/...devices/all?processor=810
reviews: HTC One M9: waar zijn de verbeteringen?
reviews: LG G Flex 2: kromme telefoon maakt vlakke indruk

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 26 mei 2015 17:00]

Klopt, er zijn nog weinig telefoons met de 810 op de markt.

Het is alleen opvallend dat de One M9 slechter presteert dat de One M8, terwijl er verder niet bijster veel is veranderd. Sterker nog, de One M9 heeft een patch nodig gehad om de hitteproblemen terug te brengen, waarbij men de CPU fors heeft moeten terugclocken. De batterijduur blijft minder goed alleen. Natuurlijk kan dat allemaal met HTC's implementatie te maken hebben, maar vervolgens laat de Flex 2 review zien dat ook daar de de prestaties tegenvallen voor wat een 810 zou moeten kunnen én de batterijduur is ook nog eens slecht.

Tot zover gewoon geen goede tekenen voor de 810 - het is niet anders.
De M9 presteert na de patch toch wel veel beter dan de M8. Dit soort problemen komen overigens wel vaker voor bij een nieuwe chipset en nieuwe software bij telefoons. De S6 kreeg in Nederland ook op de release een nieuwe patch om hem stabieler te maken.

Hier zijn de scores van de M9 te vinden, alleen met de accuduur duikt hij onder de resultaten van zijn voorganger.
reviews: HTC One M9: waar zijn de verbeteringen?

De LG flex presteert soms beter en soms slechter dan de M9, maar qua prestaties is hij niet slechter dan de M8. Wederom is de accu niet beter dan de voorgangers.
reviews: LG G Flex 2: kromme telefoon maakt vlakke indruk
Heb hier nog een Z2, pas nieuw gekocht. Als ik dit zo zie zou het voor mij echt totaal geen verschil maken of ik nu een Z2 of Z3+ zou gebruiken. Een 801 of een 810, dat verschil merk ik toch niet. Ik draai er geen games op ofzo. En dat hele Lounge gebeuren; ik kan mij haast niet voorstellen dat er echt mensen zijn die via die app hun concertkaartjes gaan bestellen. Heb die van mij geroot en al die meegeleverde troep er direct afgegooid. Enkel die usb-poort zonder klepje zou ik wel handig vinden, maar daar zou ik dan dus een paar honder euro extra aan kwijt zijn. Die hoofdtelefoon beschouw ik niet als voordeel want da's alleen bij pre-orders en alleen bij Tmo, en iedereen weet dat dat het meest slechte netwerk is.

Ik ben best van plan ook in de toekomst weer een Z-model te kopen. Dat zou dan m'n vierde worden. Maar dan hoop ik wel dat ze echt eens met vernieuwing komen. Die gigantische bezels moeten toch kleiner kunnen? (ja dat kan) En prop er dan meteen een usb type-c poort in. Die is ook niet voor niets uitgevonden. Misschien nog een dua led flitser erop. Dat zou ik nou mooi vinden. Telkens maar weer het laatste modelletje Snapdragon erin en voor de rest niets gaat je op termijn klanten kosten zou je toch denken.
Wat voor toestel is dat waar je naar verwjst, met die nagenoeg onbestaande bezels? Ziet er vet uit :)
Sharp Aquos Crystal die rond augustus 2014 uitkwam (helaas met gedateerde specificaties). Er is inmiddels ook een Crystal 2, met betere specificaties en deze is zelfs spatwaterdicht (dat was het 1e model namelijk niet officieel).
Dat is sowieso een 'budgettoestel' (iets van 150 dollar). Daarbij is er een hoop weggelaten. Hij heeft bijv. geen normale radio-antenne maar alleen CDMA en de speaker werkt gewoon via het glas (wat best aardig werkt volgens Engadget).

De vraag is in hoeverre dit te implementeren is in een toestel met deugdelijke specs met technologie die ze voor een flink deel moeten afnemen bij Sharp. Ik vind het een mooi merk (door de sociale positie en het idee om specifiek voor degelijkheid te gaan in apparaten), maar er is een reden dat het hier amper nog actief is.

Overigens kwam ik tijdens het zoeken naar een review ook de Aquos Crystal X tegen, wat een Snapdragon 801 heeft.
Voorbestellingen

Het nieuwe toestel is vanaf dinsdag te bestellen bij T-Mobile voor 699 euro en is in de tweede helft van juni echt verkrijgbaar. In de periode van voorbestellingen, die de komende vier weken loopt, geeft Sony een gratis koptelefoon die geschikt is voor hoge resolutie audio cadeau.

bron
Waar komt dat gerucht over gratis koptelefoon vandaan? Het staat in dit artikel en op nu.nl, maar ik kan geen enkele officiële bron vinden, zoals op Sony's eigenhttp://www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-z3-plus/ site
Dat is geen gerucht, maar staat in dit artikel en op t-mobile.nl als je daar de Z3+ besteld.
Ik denk dat Sony maar net als de andere fabrikanten 1 flagship per jaar moeten uitbrengen. Nu is het zo van, nou is dit alles? Terwijl er tussen de S5 en S6 bijvoorbeeld wel een gigantisch verschil zit.

Daarnaast ben ik bang voor de batterij, Sony vind een dunnere behuizing blijkbaar ook belangrijker dan een grotere batterij, net als de rest. Vind ik jammer.
Let op hè, de batterij is er niet op achter uit gegaan(zegt Sony). En Sony is niet de enige die te veel high-end modellen uitbrengt. Denk aan HTC, met hun HTC one m8 naar de M9. Ook niet echt heel veel verschil. Ik ben het wel met je eens dat de S6 een veel groter verschil is dan de S5. Echter moest dat ook wel, omdat Samsung als enig Top-fabrikant geen luxe beklede toestellen aanbood. Sony doet dit al wel heel lang met hun z-lijn. Alleen weet niet meer zoveel te innoveren, dat is jammer. De camera zou bijvoorbeeld wel een upgrade kunnen gebruiken t.o.v concurrenten. Want Sony gebruikt hun 20.7 megapixel camera al sinds de Z1. Ik zag wel dat er weer een aanbieding van de Z3 was met headset, aantrekkelijk, maar niet aantrekkelijk genoeg. Dan ga ik toch weer liever voor de Z3+(nieuwste van het nieuwste). Anders zal ik gewoon moeten wachten op de Z4 / Z4C / Z4 ultra.
Vreemd dat volgens Wout deze Z3+ de competitie verliest tegenover S6, G3/4 en M9. Volgens mij Heeft die een Snapdragon 810 met 3GB Ram wat volgens mij sneller is dan de G4 welke een 808 heeft plus hogere resolutie. Daarnaast was de Z3 al een zeer goed toestel, en met deze 'minor' update wordt hij weer een beetje beter. Daarnaast krijg je (waarschijnlijk) voor hetzelfde bedrag als een S6 en G4 er een koptelefoon bij van 200 euro (of zelfs meer). Plus dat alle voordelen die de Z serie al heeft natuurlijk ook mee wegen zoals waterdicht wat we tevens weer bij de G4 en M9 moeten missen.
De Snapdragon 810 is theoretisch op maximumsnelheid sneller dan de 808. De 810 wordt echter geknepen i.v.m. warmteontwikkeling. En dan presteert de 810 ongeveer gelijk aan de 801....

Edit: de 810 presteert natuurlijk wel wat beter dan de 801, maar niet zo veel als je zou verwachten.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 26 mei 2015 11:46]

Pff waarschijnlijk wilt sony failliet. De z3+ is al als naam hartstikke slecht voor in de marketing ( ik geef toe, ze kunnen moeilijk weer 2 flagshippen uit brengen per jaar. De sd810 is een mislukking, dus hoe lost sony dit op, hopelijk kunnen ze op het minst een goed scherm er in bouwen. Denk dat geen 1 kip de hoofdprijs hier voor betaald, voor het zelfde geld heb je een samsung s6 en voor paar honder euro minder de z3 of nog goedkoper de z2.

Ps: iemand die weet wanneer de z4 tablet op de markt komt, het is wel heel stil rond die tablet.
Reserveringen zouden 'm eind deze maand moeten krijgen als het goed is. Dus denk dat deze of volgende week ie wel in de winkel ligt. Wel belachelijk dat ie hier 779 euro kost
Allemaal leuk en aardig dat ze die USB poort nu eindelijk zonder klepje hebben, maar als je dan die magnetic poort weghaald, weet ik niet waar ik voor zou kiezen.

Met de Z3 kocht je gewoon een mooie dock en/of een magnetic kabeltje, en hoefde je sowieso nooit dat USB klepje open te doen... al helemaal samen met cloud diensten.
Voordeel was dat je daarnaast gewoon handige dock waar je em zo inklikt.

Er wordt niet in de video vermeld dat de accu ook met 200 mAh is gekrompen.
De telefoon is iets dunner, en zal met de 810 dezelfde batterijduur hebben.
Maar ja, als de 810 net zulke problemen heeft als in de andere telefoons, heb ik liever de Z3 dan deze Z3+.
Ik was altijd zeer te spreken over Xperia toestellen maar nu toch minder. Mede hierom. Ik heb de Z1C. Gebruikte altijd de magneet dock zodat ik nooit dat klepje voor laden hoefde open te doen en dus het rubbertje van dat klepje spaarde tegen slijtage.

Totdat ik de dag voor mijn vakantie mijn telefoon van deze magneer lader haalde en hierbij de hele magneet port gewoon aan het magneetje van de lader bleeft plakken......

Nu moet het toestel van mij ook voor de 2de keer terug. Vorige keer stopte mijn touchscreen er opeens mee. Geen barstjes of wat dan ook in het scherm te bekennen.

Nu heb ik naast de falende magneet port ook nog een USB port die niet goed contact meer maakt en GPS die zeer flaky is geworden na reparatie.

[Reactie gewijzigd door Rin op 26 mei 2015 12:52]

Hmm, aangezien Sony heeft aangegeven dat ze terug gaan naar het uitbrengen van 1 flagship smartphone per jaar vraag ik mij af of deze Z3+ dan het enige toestel zal zijn voor 2015. Het is ergens wel jammer dat het nauwelijks een upgrade is t.o.v. de Z3, maar eerlijk gezegd sta ik daar niet van te kijken. Op smartphone gebied is het redelijk stil qua vernieuwingen de laatste tijd; de boel wordt niet veel sneller, de schermgroottes veranderen nauwelijks nog, de resoluties staan ook wel zo'n beetje vast (1080P of 1440P) enzovoorts.

Het is wel jammer dat Sony niet de kans heeft gegrepen om deze telefoon te voorzien van een USB type C connector. Bij telefoons lijkt mij dit juist het grootste voordeel hebben, aangezien je die kabel (mits je geen gebruik maakt van wireless charging of een dock) toch regelmatig inprikt voor het opladen.
Ik denk dat Sony de Z3+ uitbrengt omdat het echt vernieuwende toestel nog niet af is of ze hier wachten op een betere chip.

Ik verwacht eigenlijk dat Sony richting de concept Y. gaat met een nieuwe designtaal in design en software.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True