De vergelijking heeft een aantal interessante zaken aan het licht gebracht. Over het algemeen zijn de resultaten eigenlijk precies zoals je zou verwachten. De Canon 5Ds R produceert met z'n 50-megapixelsensor de meeste details en is een flinke sprong voorwaarts vergeleken met de 5D Mark III. Hij doet het ook beter dan de Nikon D810 en Sony A7R II, al zijn de verschillen daarmee minder groot. Bij de 5Ds R gaat die resolutiesprong wel ten koste van de lichtgevoeligheid; de camera gaat slechts tot 12.800 iso en loopt op dat niveau zichtbaar achter bij de andere camera's, zelfs als je de resultaten terugrekent naar een lagere resolutie. Beide Canons moeten in de andere camera's bovendien hun meerdere erkennen op het vlak van dynamisch bereik. Ze zijn minder goed in staat schaduwen en hooglichten vast te leggen en bieden daarbij minder speelruimte tijdens de beeldbewerking.
De 36-megapixelsensor van de D810 is een goede allrounder, die op alle fronten goed meekomt en een prima balans lijkt te vinden tussen scherpte, ruis en dynamisch bereik. De verschillen met de Sony A7R II zijn in veel situaties niet extreem groot, al legt de nieuwe bsi-sensor van 42 megapixel de lat nog wel een stukje hoger. Dat is vooral te merken op hoge lichtgevoeligheden boven de 6400 iso, waar de sensor zich prima thuisvoelt en het bsi-ontwerp zijn vruchten lijkt af te werpen met een betere signaal-ruisverhouding.
Alles is relatief; we willen dan ook benadrukken dat pixelpeepen een belangrijk onderdeel was van deze steekproef. Op 100%-weergave zijn er duidelijke verschillen, ook als je beelden verkleint naar een lagere resolutie, maar ze zijn niet wereldschokkend. Los van het dynamisch bereik, waarmee Canon nog steeds achterloopt, zijn de verschillen te overzien. Op normaal formaat zijn de resultaten allesbehalve wereldschokkend. Iedere camera in deze vergelijking produceert dan ook prima beeldkwaliteit in zijn eigen niche, met veel of weinig pixels.
Meer pixels heeft voordelen, maar ook nadelen. Het is grotendeels een persoonlijke afweging en de meerwaarde van meer pixels zal per fotograaf sterk verschillen. De studiofotograaf zal blij zijn met meer pixels en aangezien hij meestal onder goede lichtomstandigheden fotografeert, zijn de prestaties op hoge iso's niet echt van belang. De verschillen tussen 20, 30, 40 of 50 megapixel zijn aanwezig, maar lang niet iedereen zal voor zijn type fotografie gebaat zijn bij meer pixels. Het is ook maar net wat je zelf belangrijk vindt; meer pixels of meer dynamisch bereik en betere ruisprestaties.