Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Losse body, 22,3MP sensor - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Canon EOS 5D Mark III Body Zwart Review

+2
vavoem 2 september 2012, laatste update op 30 april 2013, 10.171 views

Canon EOS 5D Mark III Body Zwart

Pluspunten

  • Nieuw 61 Punts AF wat erg prettig werkt
  • Auto ISO opties
  • Hogere ISO's
  • Snelheid
  • 6 FPS
  • Extra card slot voor SD

Minpunten

  • Prijs is vrij hoog ivm de concurentie
  • Geen flits (voor snel even in flitsen of remote aansturing van losse flitsers)
  • weer andere grips
  • Geen QXD maar SD
  • Geen draaibaar LCD

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Uitbreidbaarheid Score: 5
Batterijduur Score: 3
Snelheid en automatiek Score: 5
Ergonomie Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 3
EOS 5D Mark III Preview

Inhoud
• Note
• Aanpassingen
• De nieuwe EOS 5D Mark III of kort geschreven 5D3:
• Kenmerken:
• Firmware update
• De bouw en zijn look and feel:
• De Batterij.
• Menu:
• Auto ISO Settings:
• Playback modes:
• Nieuw 61 punts AF
• Prijs en concurrentie verhouding:
• Voorlopige Conclusie:
• Canon EOS 1D X Feature Advantages Over the EOS 5D Mark III
• Canon EOS 5D Mark III Feature Advantages Over the Canon EOS 1D X

Note: Het is een gebruikers Preview ik heb de camera eerst uitgebreid geprobeerd en inmiddels ook gekocht en dus in gebruik genomen

Aanpassingen:
30-04-2013: Firmware update
29-09-2010: “Nieuw 61 punts AF” item aangepast
29-09-2010: Inhoudsopgave aangemaakt
29-09-2010: Deze rubriek met aanpassingen
20-06-2010: EOS 5D Mark III Preview

De nieuwe EOS 5D Mark III of kort geschreven 5D3:
De geruchten machine Liep al een tijd. Op internet is de 5D3 net als zijn voorganger een lang besproken onderwerp geweest wat gaat de nieuwe 5D ons brengen? In het beginwaren de specs veelal wensen lijstjes. Zelf had ik ook wel wat wensen die ik graag verbeterd zou zien aan het nieuwe model. De 60D gaf al een paar hits in de richting en zo kwam er een hardware update voor de 5D2 die nu standaard is op de 5D3 en geen optie die je naderhand kunt laten aanpassen (tegen betaling voor 5D2 en 7D). Maar ook software matige updates. De 7D heeft een enorme firmware update gekregen die je ook terug vind in de 5D3 (maar dan beter). Voor de 5D2 zit dat er helaas niet in ben ik bang ook al zou dat best mogelijk moeten zijn. Zeker als je je bedenkt dat de 5D2 voorlopig naast de 5D3 te koop blijft.
http://static.stuff-review.com/wp-content/uploads/2012/03/canon-eos-5d-mark-iii-all-sides-0203-590x419.jpg
De nieuwe EOS 5 D Mark III is als je heel snel kijkt op het eerste gezicht nauwelijks een verbetering ten opzichte van de 5D Mark II. Ja wat opvalt als je vluchtig kijkt, is dat er nu eindelijk een knap AF inzit waar velen toch stevig van baalde dat de 5D2 deze niet had. Maar 1000 euro meer voor 1 extra Mpixel en een pro AF. Dat is toch wel erg veel. Te veel? Een reden voor een Upgrade of niet? Een evolutie van de 5D serie of stiekem toch een compleet nieuw product? Dat is een vraag die bij mij zelf opkwam en vermoedelijk bij velen van jullie ook. Reden dus om eens op onderzoek uit te gaan. En deze preview te schrijven.

Kenmerken:
  • 22,3-Megapixel volbeeldsensor
  • 61-punts autofocus (41 kruis waarvan 5 dubbel kruis sensoren)
  • continu opnemen met 6 fps
  • +/- 5 stops belichtingscompensatie
  • Zone, Spot and AF Punt uitbreiding modes
  • 59ms sluiter vertraging
  • Transparant LCD viewfinder met 100% dekking
  • 3.2" (8.11cm) 1.04 million-pixel Clear View II LCD Screen
  • EOS Integrated Cleaning System (EICS)
  • CF and SD Kaart sleuven
  • Silent control touch-pad aan de binnen rand (bedoelt voor stille video opname)
  • Dual-Axis Electronic Level
  • ISO 100–25.600 gevoeligheid, uitbreidbaar tot ISO 102.400
  • Full HD-video met handmatige bediening
  • 29 mins 59 sec clip lengte in Full HD Video opname
  • Timecode setting for HD video opname
  • 14-bits DIGIC 5+-processor
  • Weerbestendige afdichting
  • HDR-opnamemodus
  • Rating functie
  • In camera editing
  • Instelbare auto ISO
Firmware update:
Een nieuwe firmware versie voor de 5D3 was al lang geleden aangekondigd. Nu is hij dus te downloaden. Er zijn 14 punten waar men wat aan heeft verbeterd.

Voor mij zelf vind ik punt 2 en 3 een verbetering. Je kunt nu met de 1.4x converter en de 100-400 schieten met behoud van AF op het midden punt. En dat werkt prima ook met de oude converters (type I/II). Maar als het goed is ook alle ander telelenzen met F5.6. Daarnaast kun je hem ook gebruiken met de 800mm prime. Met de 2x converter kun je nu ook dus AF gebruiken met alle F4 lenzen die dan F8 worden. En het werkt prima maar een crop cam pakken is makkelijker en handiger maar die moet je dan wel hebben.

De grootste verbetering zit in de AF problemen met een speedlite dit was een hinderlijk probleem wat ze hebben aangepakt.

De lijst met verbeteringen in firmware versie 1.2.1 vind je in het engels hieronder.
1. Uncompressed HDMI output is now enabled.
2. Enables the center AF point to autofocus when the camera is used with Canon EF lens/extender combinations whose combined maximum aperture is f/8.
3. Improves the speed of the camera’s acquisition of focus when using a Canon Speedlite’s AF-assist beam.
4. Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may freeze and display Err 70 or Err 80 when a still photo is taken during Live View or in movie shooting mode.
5. Fixes a phenomenon that may occur when the continuous shooting priority setting is enabled for multiple exposures, such that, after the sixth image is taken, there is a slight pause before the remainder of the sequence is completed.
6. Fixes a phenomenon in which the viewfinder display shows incorrect information during AEB shooting.
7. Communication with the WFT-E7 Wireless File Transmitter has been improved.
8. When images have been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “O” will be displayed. When images have not been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “X” will be displayed.
9. Fixes a phenomenon in which the camera may not function properly when an Eye-Fi card is used.
10. Fixes a phenomenon in which the focal length value listed in the Exif information is not displayed correctly for images shot with the EF 24-70mm F4L IS USM lens.
11. Fixes a phenomenon in which the lens firmware cannot be updated properly.
12. Corrects errors in the Arabic language menu.
13. Fixes a phenomenon in which the camera changes the AF microadjustment value to -8.
14. Fixes a phenomenon in which the on-screen guidance cannot be fully displayed when setting the maximum limit value for the “Setting the ISO Speed Range for Auto ISO” option.

De bouw en zijn look and feel:
Zoals te verwachten was heeft de 5D3 veel dingen overgenomen van de 7D en lijkt het haast een full frameversie van de 7D te zijn. Wat heeft hij dan zoal overgenomen? Bijna de gele achterkant lijkt op die van de 7D qua indeling alleen een paar knoppen hebben een andere functie of zijn iets verplaats. Meest opvallend zijn: de power schakelaar bij de modus knop, ipv power en instel wiel vergrendeling op de achterkant zit er nu alleen een vergrendel schakelaar, en natuurlijk ook de schakelaar om te wisselen tussen foto en video. Ook de geheugenkaart deur is niet meer een los slingerend klepje, maar is nu ook voorzien van een veer waardoor deze prettiger opent en open blijft bij het wisselen. Deze heeft nu ook een rubberen afwerking waardoor het net even prettiger aanvoeld. De zoeker is nu ook 100% en geeft een klein beetje extra vergroting 0,71x i.p.v. de 0,63 van de 7D. ook zien we de vergrendel knop op de modus knop terug. Deze werd bij de 60D geherintroduceerd na jaren lange afwezigheid sinds de komst van de DSLR op de analoge was een dergelijke functie al aanwezig. Veel fotograven had er last van, het per ongelijk verdraaien van de knop wat erg makkelijk ging, haalde je hem uit je tas of liet je hem even zakken stond hij op een andere stand erg irritant. Bij de introductie van de 60D kwam er dan ook de vergrendeling terug op de modus knop. Kort daarna kwam er een hardware matige update voor de 5D2 en 7D om de originele knop tegen betaling bij een Canon tech center te laten vervangen voor 1 met de vergrendel knop. Helaas werd het sindsdien niet de standaard en moesten nieuwe 5D2/7D bezitters dus extra betalen voor deze aanpassing. Ik heb zelf destijds (Q1 2011) deze aanpassing laten doen op beide body's (5D2 en 7D). De nieuwe 5D3 is voorzien van een verder verbeterde vocht en stof werende body. Deze camera is zeer robuust gebouwd en zit goeddoordacht in elkaar. Helaas ondanks dat het bijna een full frame 7D is heeft Canon in al zijn wijsheid weer besloten een aparte grip te maken en deze is niet uitwisselbaar met de 7D nog met de 5D2. Dus ook in dat opzicht mag de aspirant koper extra in de buidel graaien om die ook nieuw te kopen. De BG-E11 is ergonomische vormgegeven i.t.t. de bonkig versies voor 5D(2)/7D/XXD en XXXD. De verbetering zit hem mede in het in de lengte richting plaatsen van de batterijen (vergelijkbaar met ja wel hoor weer de analoge EOS broeders als de 30/33 en 5).

De Batterij.
Deze is gelukkig gelijk gebleven aan die van de 5D2 en de 7D. In eerste instantie was ik er wat kritisch over bij de 5D2 gebruikers review maar mijn later gekochte exemplaren houden het toch z'n 20 tot 30% langer uit. Ik kan ze voor mezelf goed uit elkaar houden daar ik ze op volgorde van aanschaf heb genummerd nr 1 is die van de 5D2 nr2 is er kort na bij gekocht en nr 3 is die van de 7D nr 4 en 5 zijn de nieuwste. De levens duur hangt erg af van wat je er mee doet. Filmen, live view, en foto's terug kijken op de camera zijn killing voor een hoog aantal opnames per batterij lading. Het aantal opnames kan dan wel terug lopen tot 200 opnames tegen 1600 als je gewoon doorschiet (gegevens op basis van de 7D & 5d2 iets van 1560 is mijn beste score op de 7D). ik verwacht hier dan ook geen spectaculaire verschillen in.

Menu:
Het menu van de originele 5D is erg lang en daarom ingedeeld in kleuren per categorie. Met de komst van de 5D2 zou dat helemaal onoverzichtelijk worden. Er werden daarom dan ook meerder tabbladen toegepast per categorie (in de zelfde kleurtjes als daarvoor) voor een beter overzicht. Nu met de komst van de 5D3 had men nog wat meer ruimte nodig en is de menu indeling verder aangepast. Nu heb je tabbladen met sub tabbladen waar je zit, zie je aan de kleine stipjes onder het hoofd tabblad icoon. Van hoofd tab naar de volgende doe je met de Q knop. Het menu helemaal door (submenu voor submenu) doe je met de scrol wielen. Het Tabblad waar je op zit krijgt een kleurtje. Rood is voor de camera instellingen en bestaat uit 4 sub tabbladen (was 2).
http://blog.martinbaileyphotography.com/wp-content/uploads/2012/03/MBP_5D_MarkIII_20120325_7160-590x393.jpg
Nieuw is de kleur paars deze is voor het instellen van het AF en die is behoorlijk uitgebreid met maar liefst 5 sub tabbladen. Blauw is voor de playback instellingen en heeft 3 sub tabbladen (was 2). Geel is voor de setup waar je instellingen vind voor o.a. auto power off, bestandsinstellingen, firmware, batterij info etc. deze bestaat uit 4 sub tabbladen (was 3). Oranje is voor de custom functies en bestaat nu uit 4 sub tabbladen dit was 1 met 4 categorieŽn en de reset functie. Al met al een hoop extra tabbladen maar een vermindering aan custum functies die nu meer verdeelt zijn onder de overige menu onderdelen waaronder het AF dus een compleet eigen item heeft gekregen. Ook het groengekleurde my menu is weer van de partij waar je een aantal functies die dieper liggen voor je zelf naar voren kan halen vooral die uit de dieper gelegen custom functies zijn daarbij handig. Ook kun je bepaalde instellingen doen en opslaan onder een van de 3 C functies op de modus knop. Als je meerder body's gebruikt is het handig om bij ze allemaal de zelfde instellingen te doen onder de C1,2,3 modus.

Auto ISO Settings:
In de 1D series kon je sinds de 1D3 de auto ISO instellingen manipuleren en kon je opgeven welke ISO waardes je wel en niet wilde gebruiken. Deze functie is nu dus ook beschikbaar in de 5D3. Je kunt de laagste en de hoogste kiezen uit de standaard range (dus niet die van de extended optie bij de 1DX wel). Dit is iets wat ik uit de 1D3 een erg prettige optie vond. Dit is dan ook een welkome aanvulling op de 5D3. Naar het schijnt komt deze functie eerdaags in de vorm van een firmware update ook beschikbaar voor 7D gebruikers maar niet voor 5D2 bezitters. Nog een prettige optie is de min shutter speed optie jammer alleen dat deze beperkt is tot 1/250 als snelste sluiter en dat is vaak niet voldoende om snel bewegende objecten te bevriezen er zijn in het menu nog 2 posities vrij dus canon vul die even met 1/500 en 1/1000 met de eerst volgende firmware update. Dat zou wel zo prettig zijn voor o.a. Natuur en sport fotograven die naast een 1D(3/4) en of 7D ook een fullframe willen maar niet voor de 1DX gaan.

Playback modes:
Voorheen was dit niet zo spannend je kon hier het plaatje bekijken inzoomen en uitgebreidere info + het histogram bekijken. Nu zijn er wat opties bij gekomen. Je kunt nu ook je foto's alvast een rating meegeven erg handig vooral voor de fotograven die snel een keuze moeten maken (journalisten etc) en geen tijd hebben om dat op hun gemak achter een groot scherm de selectie maken. Om dit te vergemakkelijken is het mogelijk 2 plaatjes naast elkaar te zetten en er op in te zoomen.

Nieuw 61 punts AF
http://www.canonwatch.com/wp-content/uploads/2012/04/af.png
Over het AF van de voorgangers kunnen simpel en kort af zeggen dat deze wat ondermaats presteerde in de tijd dat ze op de markt kwamen en het prijs segment waar ze in opereerde. Ik denk dat ik wel rustig kan stellen dat het AF het meest bekritiseerde onder deel is van deze 2 en helemaal voor de 5D2 bijna iedereen had daar wel wat beters verwacht al was het maar het systeem wat later in de 7D kwam maar het liefst het 45 punts AF uit de 1D serie. Terwijl concurrent Nikon dit wel deed en zowel de crop D300 als de D700 full frame voorzag van het zelfde AF als de top modellen. Uiteraard zijn er ook die van mening zijn dat je helemaal geen AF nodig hebt of slechts 1 punt. Maar voor de toepasbaarheid van het toestel en het brede publiek dat hij bedient was het geen overbodige luxe. Canon heeft niet het oudere 45 punts 1D4 AF gepakt maar een gestipte versie van die uit de nog steeds niet breed verschenen 1DX die alleen beschikbaar is/komt voor geselecteerde en voor in geschreven CPS leden die hem voor de Olympische spelen nodig hebben. De rest moet dom weg nog even langer wachten. Ipv het 100.000 pixel 252 velds RGB meet systeem gebruikt het het 63 velds iFCL systeem uit de 7D. ook moet hij het stellen zonder het EOS iTR AF (Intelligent Tracking and Recognition AF including facial recognition) waarmee je beter snel bewegende objecten kunt volgen. Je kunt het AF instellen op 61 punten, 41 kruis punten, 15 punten of 9 punten AF. De bediening tijdens het gebruik van het AF en diens opties geschiet op de zelfde manier als bij de 7D. Met de M-Fn knop net schuin achter de ontspanknop kun je de verschillende opties kiezen. Met de punt selectie knop en de mini joystick kies je de punten/zone die je wil gebruiken.
http://blog.martinbaileyphotography.com/wp-content/uploads/2012/03/5D_MarkIII_AF_Area_Selection_Modes1-590x341.jpg
Als we het beeld op delen in de 9 zones van de gulden snede dan zijn de AF punten nog steeds geconcentreerd in het middelste deel. Dit blijf ik jammer vinden, maar omdat het gehele midden deel en de grens lijnen van de overige 8 vakken wel worden geraakt is hier beter mee te werken. Ja je kunt focussen en dan bij draaien maar met een groothoeklens met een open diafragma en korte aftand werkt dit niet goed en ook niet voor macro opnames of een 50/85mm met F1.2 of 1.4 . En ja je kunt ook handmatig scherp stellen maar koop je ook een auto om hem te gaan duwen? Je betaald er genoeg voor dus mag je ook wel wat verwachten. Wat erg handig is dat je een aantal presets hebt waar bij je kunt kiezen uit het soort actie wat je gaat fotograferen. Het AF wordt dan afgesteld op instellingen die het best daarbij passen. Het nieuwe AF ziet er goed uit en doet snel zijn werk. Ten opzichte van de 5D(2) is het een openbaring een ware revolutie. Ik was het afgelopen weekend (24-26 aug) in Rotterdam. En daar was Bavaria city racing een beetje vreemd race event met auto’s die alleen een heen een weertje doen (ze racen helemaal niet ook al gaan ze soms best hard maar dat kan ik ook met z’n M3 of ander ding (behalve een F1)) maar wel was evengoed redelijk geschikt om tracking te testen. Ik heb me daar even lekker uitgeleefd met de EF 70-200 F2.8 L IS USM II. Daarna ook nog met de 1,4 extender III. Vooral met deF1 wagens over de Coolsingel naar de rotonde konden ze lekker snelheid maken en kon het af aan de bak. Voor een wat strakkere uitsnede was het wel handig wat extra crop te hebben dus de set maar even op de 7D gezet. Na de resultaten te hebben gekeken weer snel alles op de 5D3, de tracking van de 5D3 overtreft die van de 7D ruimschoots want de 7D had wel problemen met de snel accelererende F1 bolides en de 5D3 niet maar die is er dan ook goed en snel voor in te stellen en de 7D aanpassen voor een beter resultaat kost wat meer tijd. Hoe goed moet de 1DX dit klusje dan wel niet klaren? Ik kan rustig zeggen dat dit AF beter werkt dan dat van mijn 1D3 naar het schijnt overtreft dit AF dat van de 1D4 ook. Qua bediening wel want dit vond ik bij de 1D4 wel wat minder alles zit daar diep in de custom functions verstopt net als bij de 1D3 wat het erg complex maakt. Een 1 op 1 vergelijking kan ik niet maken, daar ik met de 1D4 alweer een tijdgeleden heb getest en er geen bezit. Wat vooral erg prettig is, is dat de 5D3 een apart menu heeft om het AF in testellen.

Prijs en concurrentie verhouding:
De prijs is dus stevig te noemen. Als je hem vergelijkt met de 5D2 1000 euro meer op de introductie prijs een verdubbeling van de huidige straat prijs van de 5D2. En 700 euro meer dan concurrent Nikon met de D800 die al wel sinds jaar en dag in dergelijke body's een kwaliteits AF stopt. Maar het is weer een koopje als je hem vergelijkt met de 1Ds3 want die kocht je voor een prijs van de 5D2 en 1D3/4 te samen en dan nog hield je geld over. Het enige pluspunt wat ik kan bedenken voor de 1Ds3 is de geÔntegreerde grip en de nog beter afscherming. Verder vallen de voordelen allemaal aan de zijde van de 5D3. Door zijn stevige meer prijs kan deze camera nog wel eens een zware dobber krijgen aan Nikons tegenhanger de D800 die voor minder meer resolutie levert en alleen bij hele hoge iso’s zijn meerwaarde het meest laat gelden. Verder zijn de twee aardig aan elkaar gewacht Nikon levert weliswaar een hogere resolutie maar daar zit lang niet iedereen op te wachten. 22Mpixel is in veel situaties ruim voldoende.

Voorlopige Conclusie:
Het is een prachtig apparaat met een rijk uitrustingsniveau. Geschikt voor diverse toepassingen zelfs een sportfotograaf kan hier nog goed mee uit de voeten. Een mix van 5D2, 7D en 1DX. Als je aan wat anders toe bent en je hebt wel wat euro’s over (en of verdien je je brood er mee) dan is dit een zeer aan te raden apparaat. Upgraden van een 5D2 naar een 5D3? Ja en Nee. De 5D2 is op IQ gewoon erg goed en zal in veel gevallen niet onderdoen. Je moet het meer zoeken in alle andere plus punten zoals de mogelijkheden die hij bied en de hogere ISO’s je kunt vrij makkelijk 2 stops verder.

Online heb ik een lijstje gevonden met voor en nadelen i.v.m. de 1DX. Ik heb die hieronder even geplaatst.

Canon EOS 1D X Feature Advantages Over the EOS 5D Mark III
  • More advanced metering system (100k pixel, 252 zone RGB vs 63 zone iFCL)
  • EOS iTR AF (Intelligent Tracking and Recognition AF including facial recognition)
  • Frame rate is 2x faster (12 fps vs. 6 fps)
  • Higher frame burst rating (RAW: 38 vs. 18)
  • AF point-linked spot metering and Multi-spot metering
  • Faster AF driven by more powerful battery pack (with select Canon L lenses)
  • EV 0-20 Metering range (vs. EV 1-20)
  • Higher native ISO settings available (51200 vs. 25600)
  • Higher expanded ISO settings available (204800 vs. 102400)
  • Less high ISO noise
  • Faster X-sync speed (1/250 vs. 1/200)
  • Dual DIGIC 5+ processors plus DIGIC 4 processor dedicated to AE functions
  • (5D III has a single DIGIC 5+ processor and a non-specified AF-dedicated processor)
  • Higher battery life rating (1,120 vs. 950 shots)
  • Higher shutter durability rating (400,000 vs. 150,000 cycles)
  • Higher viewfinder magnification (.76x vs .71x)
  • Shorter viewfinder blackout time
  • Viewfinder provides more nose relief from LCD (less nose spots on LCD)
  • Has a viewfinder shutter
  • Built-in Ethernet Port
  • More advanced self-cleaning sensor
  • Better Weather Sealing
  • Built in vertical grip
  • Accepts optional focus screens
  • 7 LCD brightness levels (vs. 3)
  • More custom functions (31 vs. 13)
Canon EOS 5D Mark III Feature Advantages Over the Canon EOS 1D X
  • Price (a big advantage for most of us)
  • Higher resolution (22.3 mp vs 18.1 mp)
  • In-camera HDR mode
  • Headphone jack
  • Lighter weight with lighter battery
  • Compatible with Canon wireless infrared remotes such as the RC-6
  • Quieter shutter (no side-by-side testing done yet)
Plaatjes: met de 5D3 en 24-105 F4 L IS USM
1. ISO 200 1/60 F7.1
2. 100% crop van foto 1
3. ISO 100 1/60 F7.1
4. ISO 200 1/20 F5

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Canon EOS 5D Mark III Body Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (11)

Wijzig sortering
Man, ik dacht okť leuk een preview.
Achteraf gezien een volwaardige preview waar je echt heel veel op uitlegt.

Ik kan niet wachten tot jij een review over 5D3 kan brengen hier op tweakers ^^
Sorry, maar ik kom in eerste instantie niet verder dan deze zin eerlijk gezegd...
De geruchten machine Liep al een tijd en op internet en is dit net als zijn voorganger een lang besproken onderwerp geweest wat gaat de nieuwe 5D ons brengen
Heb toch doorgezet en de rest gelezen, wat gelukkig een stuk beter in elkaar steekt ;) Lekker uitgebreide preview, thanks.

[Reactie gewijzigd door Yngwie- op 20 juni 2012 16:27]

Inhoudelijk inderdaad niets op aan te merken, prachtig uitgebreid en goed ter zake.

Alleen de rest van het verhaal leest net als de door jou aangehaalde eerste zin voor geen meter. Geen alinea's, teveel spaties, niet lekker lopende constructies. Kost teveel inspanning.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 3 september 2012 14:13]

Dank voor de review.
Inmiddels (11 augustus) is de prijs al tot onder de §2800 gedaald. Ten tijde van de review was die nog boven de §3300.
Dat klopt op het moment van schrijven was hij zelfs bij hen die voorraad hadden gewoon de introductie prijs van §3499,- Nu 2789,- 2779 dat gaat heel goed. Dit is 1 van de reden dat ik niet direct tot koop ben overgegaan en het bij een aantal uitgebreide testen heb gelaten voor het moment. Maar nog een punt is ook al heeft hij voor mij interessante verbeteringen de 5D2 levert gewoon een goed beeld. Over niet al te lange tijd zal ik wel overstag gaan en een eigen exemplaar kopen (maar dat zal ook afhangen van wat ik nog voor de 5D2 krijg. Hoewel, ik wil er eigenlijk nog een body naast maar de voor keur gaat dan uit naar de 1D4. Ik verwacht dat de prijs nu wel bijna redelijk stabiel op een eind punt gaat belanden. Zoveel als er nu al af is gaat er niet nog eens vanaf in een korte tijd. Ik schat dat hij uiteindelijk ergens in de buurt van de § 2500,- zal blijven hangen voor een langere tijd. Als hij net zoveel % daalt als de 5D2 komt de prijs op het einde op ongeveer 2350 over een X tijd maar dat zal nog wel even duren wellicht als in 2015/16 de 5D4 word gepresenteerd.

Maar ook de verwachte Full frame onder de 5D3 kan een prijsdaling veroorzaken of juist tegen gaan. De 5D2 blijft voorlopig nog even maar naar verluid zit er nog een 22MP Full frame met 7D 19 punts AF in een body van goedkopere materialen in de pijplijn.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 11 augustus 2012 19:46]

Het lollige is dat de D800 nauwelijks in prijs is gezakt en dat ze nu beide rond de 2800,= zijn.
Los van de prijs zou ik nog steeds voor de 5D3 kiezen, omdat ik 36mp's toch wat veel vind, dit vergt een zwaardere PC, meer opslag (kaartjes/back-up/storage) en een andere keuze in objectieven.

Je koopt niet alleen een body, maar "trouwt" ook meteen de rest van het merk en aangezien ik objectieven belangrijker vind dan de body, gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar Canon. Uitzondering is de 14-24 van Nikon, want zo'n geweldige lens heeft Canon gewoonweg (nog) niet. De rest van de kwaliteit van het Canon glasservies vind ik gewoon beter.

Mijn huidige L-lenzen arsenaal is gewoon te fraai om de overstap naar Nikon te maken, hoe aantrekkelijk die D800 ook lijkt. De huidige 5D2 is wat mij betreft ook nog niet aan vervanging toe, wellicht volgend jaar, maar de verschillen in IQ vind ik te gering om nu al te switchen. Volgend jaar is mijn 5D2 na 4 jaar economisch wel afgeschreven en al zal de prijs van de 5D3 wel ergens rond de 2500,= liggen, dan kijken we wel weer eens verder.
Ben het met je eens Canon glas is zeer goed. Dit is ook voor mij destijds de reden geweest om voor Canon te kiezen ipv Nikon. En in die tijd had Canon een veel groter arsenaal aan USM en IS lenzen. Nikon heeft hier grote sprongen voorwaarts gemaakt. Zag je voorheen met evenementen als de speleen alleen maar witte L lenzen nu staat er ook veel zwart Nikon glas tussen.

Maar die 14-24 kent zijn gelijke niet ik moet nog zien of Canon ook met z'n stuk super glas aan komt zetten want de 14mm L 2.8 II is niet scherper en heeft veel meer last van CA wat ik voor een prijs van deze L niet vind kunnen. De D800 heeft voor mij ook geen toegevoegde waarde. Er schijnen ook diverse te zijn die met beide merken werken. Vaak zijn dit mensen die dus de 14-24 graag willen en deze op een D700 hebben en of naast veel Canon spul de 200-400 F4 Nikkor met een Nikon body er naast. Gezien Canons huidige prijs stelling vrees ik voor de prijs van de EF 200-400 F4 L IS USM met ingebouwde 1.4 extender. Zie zal wel belachelijk duur worden t.o.v. de Nikkor 200-400 F4. Misschien komen er nog een paar leuk geprijsde refurbished modellen beschikbaar uit die 10 tallen leen exemplaren die men ter beschikking stelde bij de spelen aan fotografen.

PS: De prijs staat nu al op 2699,- en de D800 op 2630 ze zijn bijna even duur maar laten we wel wezen waarom moest hij ook zoveel duurder zijn dan de Nikon die qua prestaties niet onderdoet behalve bij hoge ISO en het aantal FPS. De D800 geeft daar in tegen ook weer voordelen boven de 5D3 en sommige daarvan zijn ook nadelen zoals je ook al aangaf want niet iedereen wil 36Mpixel ik niet i.i.g. ik heb doorgaans ruim voldoende aan 21Mpixel.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 14 augustus 2012 13:36]

Meer pixels is meer opslagcapaciteit en minder licht per pixel.
Tenzij je veel wilt croppen en met een 50 mm lens werkt of veel A0 posters wilt afdrukken zie ik weinig heil in 36 MP.

Inderdaad: de keuze van je lenzen bindt je vast aan een merk. De prijs van de Canon 24-70f2.8L plus de 70-200 f4L-IS samen is ongeveer net zoveel als de 5D3.

Interessant dat er een toch een fullframe 7D aan zit te komen. De 5D3 is in een aantal opzichten overkill, maar ik wil naar fullframe om al het licht te benutten. Alhoewel (niet onbelangrijk): de geprezen auto-focus van de 5D3, kan daar de 7Dff tegenop?
Waar is iets meer van de 7Dff te vinden?
Waarschijnlijk gaat die Entry Level Full Frame camera de 6D heten.
Hier vind je alle beschikbare info:
http://www.canonrumors.com/category/photography/canon-6d/
Het gaat vermoedelijk niet lang meer duren voor de 6D aangekondigd word. Er is al het 1 en ander gelekt en bij Adorama (NYC) kun je een preorder plaatsen. Dus lang zal het niet meer duren voor het bekend is.

Update vandaag dus.

20Mpixel
11 AF punten
4,5 FPS
SD/SDHC/SDXC
Auto, 100 – 25600 in 1/3 stops, plus 50, 51200, 102400 optioneel
Rond de §2000,-
Touch screen
GPS & Wifi built in

Persoonlijk vind ik dit niet z’n verbetering ten opzichte van de 5D2 die nu echt met pensioen mag. Het dan natuurlijk ook niet de opvolger van de 5D2 dat is de 5D3 maar qua prijs zitten ze dichter bij elkaar. Over een tijdje zal deze ruim onder de huidige 5D2 zitten qua prijs. 11 Punts AF en niet het 19 Punts AF van de 7D.

Touch screen
GPS built in

Haden ook wel op de 5D3 gemogen.

SD kaartjes lijkt er opgericht voor de instap markt maar met een prijs kaart van 2 ruggen ook weer niet. Waarom niet het nieuw XQD als opvolger van CF. Of gewoon lekker CF.

Ik vind SD helemaal niks voor dit soort camera’s. Komt er weer wat nieuws dan werkt het weer niet met je kaartlezer of haal je bijlange na niet de snelheid die beloofd word omdat het toch niet zo goed compatible is.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 17 september 2012 10:45]

Voor de prijszoekers onder ons die wachten op de juiste prijs, heb ik de volgende tip.
Ik heb de 5D3 gekocht tijdens de BTW, weg ermee (Mediamarkt) actie in september. Dat scheelde enorm. De prijs was toen § 2899 (MM R'dam Centrum) en daar ging nog de BTW af. Tel uit je winst. :)
Let wel op om MM vestigingen ook onderling te vergelijken, want de verschillen in prijzen tussen de ene en de andere vestiging zijn soms aanzienlijk.
Prima review trouwens Vavoem!!

[Reactie gewijzigd door take-it-easy59 op 5 februari 2013 16:54]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*