Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

OnePlus 2 Review

Grote beloftes deels ingelost

29-08-2015 • 06:00

166

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de OnePlus 2 probeert OnePlus de succesvolle OnePlus One te evenaren. Dat is slechts voor een deel gelukt. De Chinese fabrikant heeft opnieuw een keurig gebouwde 5,5"-telefoon afgeleverd, met een prima scherm, een vlotte werking, fijne software en een degelijke camera. Leuke toevoegingen zijn de optie om twee simkaarten te plaatsen, een extra knop voor geluidsprofielen en een vingerafdrukscanner. Die laatste werkt redelijk, maar hapert ook wel eens, wat kan storen. Verdere minpunten zijn de accuduur, die minder is dan bij zijn voorganger, de usb-c-poort, waardoor je altijd een specifieke lader bij je moet hebben, het ontbreken van nfc en het feit dat de telefoon alleen te koop is via een verlotingssysteem.

De OnePlus One was waarschijnlijk een groter succes dan de mensen van OnePlus ooit hadden kunnen bevroeden. Maandenlang was het alleen mogelijk om het toestel via een speciaal invite-systeem aan te schaffen, vermoedelijk omdat het bedrijf niet de capaciteit had om het toestel in enorme oplagen te produceren. Dat droeg ertoe bij dat de hype rondom de telefoon tot ongekende hoogte steeg.

OnePlus 2

Ook op Tweakers: bij de laatste Awards eindigde de OnePlus One op de tweede plek in de categorie smartphones, waarmee hij grote namen als Samsung, HTC, Sony, LG en Motorola achter zich liet. Dat de OnePlus One zo populair bleek, is eigenlijk niet raar. Het toestel leek wel gebaseerd op alle wensen die op dat moment speelden bij smartphonefans: een grote telefoon, met een forse accu, vrijwel stock Android en dat alles voor een zeer scherpe prijs. Dat hij niet alle Nederlandse 4g-banden ondersteunde, werd door veel mensen voor lief genomen.

Voor de OnePlus 2 liet OnePlus de hypemachine nogmaals op volle toeren draaien. Eerst werd beetje bij beetje informatie vrijgegeven over de hardware, toen was er de onthulling, die ook via een vr-bril bekeken kon worden, en dit jaar werkt OnePlus opnieuw met een invite-systeem, waardoor het in het begin lang niet aan de vraag zal kunnen voldoen. Gelukkig had het bedrijf enkele exemplaren voor de pers apart gelegd en een van die toestellen vond zijn weg naar het Tweakers HQ.

Volgens OnePlus is zijn tweede smartphone een heuse flagship killer en moet hij dus de strijd kunnen aangaan met toestellen als de iPhone 6, Galaxy S6 en LG G4. Of dat lukt, lees je in deze review.

Bekend ontwerp met nieuwe handigheidjes

Van buiten gezien is de OnePlus 2 niet heel anders dan zijn voorganger. Het is opnieuw een 5,5"-telefoon met een achterkant die je in verschillende uitvoeringen kunt krijgen, waaronder 'sandstone black', kevlar en hout. Wij ontvingen van OnePlus de sandstone black-versie, die opvalt vanwege de wat aparte textuur, die nog het meest aan vilt doet denken. Als je de OnePlus One nog nooit hebt vastgehouden, is het vast even wennen, maar wij zijn er wel fan van. De rand is van metaal en niet meer van plastic, waardoor hij wat luxueuzer aanvoelt. De achterkant is verwijderbaar, maar de accu helaas niet.

OnePlus 2
OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2

Ook nieuw is de knop aan de linkerzijde van de telefoon. Dit is een klein, verticaal schuifje dat drie standen kent, die overeenkomen met de drie notificatiestanden binnen Android Lollipop: enkel wekkers, alleen prioriteit of alles aan. De functionaliteit doet denken aan de schakelaar op de zijkant van een iPhone, die de telefoon op stil zet, maar dan dus uitgebreider. In het begin moesten we het bedienen van de knop even in de vingers krijgen, want je hoeft hem niet ver te bewegen om van stand te wisselen, maar het wende snel en bleek in de praktijk erg handig.

Het grootste uiterlijke verschil ten opzichte van de OnePlus One is de vingerafdrukscanner onder het scherm. Net als bij de iPhone en de Galaxy S6-serie is het een scanner waar je simpelweg je vinger op legt om de telefoon te ontgrendelen. Naast die scanner zitten twee capacitieve knoppen en net als bij de OnePlus One kun je zelf kiezen of je onscreen-knoppen gebruikt of de knoppen onder het scherm.

De vingerafdrukscanner is tegelijk een homeknop, maar dan een aanraakgevoelige en niet een die je kunt indrukken. Als de telefoon uitstaat kun je hem dus wakker maken en ontgrendelen door je vinger op die homeknop te leggen. Dat is even wennen als je eerdere vingerafdrukscanners gewend bent, waarbij je vaak op de knop zelf moet drukken voordat de scan wordt uitgevoerd. De nauwkeurigheid van de scanner is goed, maar niet zo goed als die van Apple en Samsung. In vergelijking met de Galaxy S6 en iPhone 6 moesten we wat vaker een tweede poging doen voordat de telefoon ontgrendeld werd. Recentelijk doken berichten op dat de homeknop slecht zou werken als je tegelijkertijd de randen van de telefoon aanraakt, maar daar hebben we geen last van gehad.

OnePlus 2

Je kunt de scanner gebruiken om de telefoon mee te ontgrendelen, maar niet veel meer dan dat. Android Lollipop heeft namelijk officieel geen ondersteuning voor vingerafdrukscanners en apps hebben er dan ook geen weet van dat de hardware aanwezig is. Je kunt er dus geen betalingen mee goedkeuren en bij wachtwoordmanagers als Lastpass werkt hij evenmin. Met Android M moet daar dit najaar verbetering in komen, aangezien vingerafdrukscannerondersteuning bij die versie standaard is ingebakken. Exchange-gebruikers zullen blij zijn om te horen dat je de scanner mag blijven gebruiken als de server een Device Administrator-profiel op de telefoon afdwingt.

Hardware: usb-c en de Snapdragon 810

Onder op de 2 zit een usb-poort en dan niet de micro-usb-poort die iedereen kent, waarbij je om de een of andere reden altijd drie pogingen nodig hebt om hem goed in te klikken. Nee, het gaat om een usb-c-poort, met een nieuwe, symmetrische stekker, vergelijkbaar met Apples lightning-connector. Daardoor maakt het niet uit hoe je de kabel houdt; hij past altijd. Dat is een verademing ten opzichte van de bestaande micro-usb-stekker.

Usb-c zal in de toekomst vaak gebruikt worden in combinatie met de nieuwe, snellere, usb 3.1-standaard. OnePlus doet dat in de 2 echter niet; de nieuwe stekker is intern gewoon verbonden met een usb2-controller, waardoor je er behalve makkelijker inpluggen geen voordelen uit haalt, niet wat overdrachtssnelheid en niet wat laadvermogen betreft.

OnePlus 2OnePlus 2

Nu is het prima mogelijk om een usb 2-poort aan een snellaad-chip te koppelen, maar dat heeft OnePlus ook niet gedaan. Daardoor laadt hij minder snel op dan veel andere moderne telefoons. Veel mensen laden 's nachts, dus dat is nog wel te overzien, maar het fijne aan een snellader is juist dat als de telefoon bijna leeg is, hij in korte tijd een grote hoeveelheid energie in de accu kan pompen.

Die usb-c-poort maakt van de OnePlus 2 soms een zorgenkindje. Want hoewel je op de meeste plekken wel een micro-usb-lader kunt vinden of lenen, is de usb-c-stekker nog zo zeldzaam dat je de meegeleverde lader eigenlijk altijd bij je moet dragen. Dat vonden we tijdens de testperiode behoorlijk onpraktisch, dus is het verstandig om meteen een paar extra kabels te bestellen als je de OnePlus 2 aanschaft, zodat je bijvoorbeeld ook op het werk of in de auto kunt opladen. En met een verloopje in je portemonnee kun je nog altijd een normale oplader lenen als je bij iemand op bezoek bent.

Snapdragon 810

De OnePlus 2 komt uit in twee versies: een 16GB-model met 3GB geheugen en een 64GB-model met maar liefst 4GB werkgeheugen. Beide versies worden aangedreven door Qualcomms Snapdragon 810-soc, bestaande uit vier Cortex A53-kernen, vier snellere Cortex A57-kernen en een Adreno 430-gpu. Deze soc heeft flink wat kritiek te verduren gekregen omdat hij snel warm wordt en dan moet terugklokken om de temperatuur binnen de perken te houden. Dit soort throttling gebeurt bij alle mobiele socs, maar de 810 heeft er meer last van dan de concurrenten, blijkt uit eerdere tests met de G Flex 2 en HTC One M9.

Sinds de introductie van de Snapdragon 810 heeft Qualcomm hard gewerkt aan een nieuwe revisie, die minder snel warm moet worden, de zogenaamde v2.1-variant. Dit is de versie die in de OnePlus 2 gebruikt wordt en om het zekere voor het onzekere te nemen heeft OnePlus de maximale kloksnelheid nog eens verlaagd van 2 naar 1,8GHz. Dat alles leidt ertoe dat er inderdaad minder sprake is van throttling, zo is te zien in de onderstaande benchmarks.

  • AndEBench
  • GeekBench
AndEBench - native
Telefoon Soc Iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 Exynos 7420
*********
21736
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
*******
18904
Xiaomi Mi Note Pro Snapdragon 810 v2.1
*******
17134
OnePlus One Snapdragon 801
******
16616
LG G Flex 2 Snapdragon 810 v2
******
15933
LG G4 Snapdragon 808
******
14911
HTC One M9 Snapdragon 810 v2
******
14669
GeekBench - multi core
Telefoon Soc In punten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 Exynos 7420
*********
5151
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
********
4828
Xiaomi Mi Note Pro Snapdragon 810 v2.1
********
4582
HTC One M9 Snapdragon 810 v2
*******
4065
LG G Flex 2 Snapdragon 810 v2
******
3884
LG G4 Snapdragon 808
******
3515

AndEbench en GeekBench belasten alle processorkernen tegelijk en goed te zien is dat de nieuwe revisie van de Snapdragon 810 in die situaties langer zijn maximale kloksnelheden kan vasthouden en dus hogere scores neerzet. Doe je dit soort tests echter meer dan eens achter elkaar, dan zie je de score nog altijd langzaam zakken vanwege throttling, maar het is minder sterk dan bij bijvoorbeeld de One M9 van HTC.

Gelukkig heeft dat weinig invloed op de prestaties in de dagelijkse praktijk, want die zijn zeker in orde en het toestel is soepel in gebruik. Dat zal voor een deel te maken hebben met het gebrek aan een eigen skin of andere vertragende software, maar daarover later meer.

Ook op grafisch vlak staat de OnePlus 2 zijn mannetje. Dat komt vooral doordat de Snapdragon 810 eigenlijk gemaakt is voor telefoons met quad-hd-resolutie of hoger en de OnePlus 2 'slechts' een full-hd-scherm heeft. Dat betekent dat hij op grafisch vlak prima kan meekomen met de top van de markt. Ook hier treedt na verloop van tijd weer throttling op, maar bij het spelen van games hebben we daar niets van gemerkt in de vorm van slowdowns of lage framerates.

  • GFXBench Manhattan (onscreen)
  • 3DMark Ice Storm Unlimited
GFXBench Manhattan - onscreen
Telefoon Soc Resolutie Framerate in fps, hoger is beter
HTC One M9 Snapdragon 810 v2 1920x1080
*******
24,0
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1 1920x1080
*******
24,0
LG G Flex 2 Snapdragon 810 v2 1920x1080
*******
23,0
Xiaomi Mi Note Pro Snapdragon 810 v2.1 2560x1440
*****
16,0
Samsung Galaxy S6 Exynos 7420 2560x1440
****
14,0
OnePlus One Snapdragon 801 1920x1080
****
12,3
LG G4 Snapdragon 808 2560x1440
***
9,3
3DMark - Ice Storm Unlimited
Telefoon Soc Resolutie In punten, hoger is beter
Xiaomi Mi Note Pro Snapdragon 810 v2.1 2560x1440
*******
26456
LG G Flex 2 Snapdragon 810 v2 1920x1080
******
23581
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1 1920x1080
******
22984
HTC One M9 Snapdragon 810 v2 1920x1080
******
22704
Samsung Galaxy S6 Exynos 7420 2560x1440
******
22631
LG G4 Snapdragon 808 2560x1440
*****
18482
OnePlus One Snapdragon 801 1920x1080
*****
18207

OnePlus heeft verder nog een aantal opvallende keuzes gemaakt als het op de hardware aankomt. Zo is er geen micro-sd-slot, al wordt dat grotendeels goedgemaakt door de beschikbaarheid van de 64GB-variant voor een redelijke prijs. Wel is er ondersteuning voor twee nano-simkaarten, wat handig is voor mensen die zowel zakelijk als privé een telefoonabonnement hebben.

Op draadloos vlak beschikt de 2 over ondersteuning voor gangbare features als bluetooth 4.1 en wifi-ac, maar geen nfc. Volgens OnePlus wordt nfc in de praktijk nauwelijks gebruikt. Dat kunnen we ons op dit moment wel voorstellen, maar Android Pay, het systeem van Google waardoor je contactloos kunt betalen met je telefoon, staat op het punt van uitkomen en met de OnePlus 2 zul je daar dus nooit gebruik van kunnen maken. We snappen dat OnePlus zoveel mogelijk wil besparen op componenten, maar dit lijkt ons op de lange termijn geen slimme zet.

Volledige 4g-ondersteuning is gelukkig wel aanwezig, een grote verbetering ten opzichte van de OnePlus One, die niet alle in Nederland gebruikte frequenties ondersteunde.

Prima scherm, accuduur doet stap terug

OnePlus heeft in onze ogen een slimme keuze gemaakt door de resolutie hetzelfde te houden als bij de One: 1920x1080 pixels. Een verhoging naar 2560x1440 pixels had gekund en wellicht zou een handjevol mensen het verschil hebben gezien, maar daarmee zou het stroomgebruik stijgen en de accuduur dus dalen. De reden waarom bedrijven als LG en Samsung wel dat soort hoge resoluties gebruiken, is deels omdat het de marketingafdeling wat munitie geeft om te adverteren en in het geval van Samsung heeft het zeker voordelen als de telefoons van het bedrijf gebruikt worden voor vr-toepassingen.

OnePlus 2

De beeldkwaliteit is zoals je die verwacht van een telefoon in deze prijsklasse: prima, maar niet perfect. De helderheid is met 405cd/m² zeker hoog genoeg om het scherm binnenshuis nooit voluit te willen hebben, maar in de felle zon kan het soms moeilijk zijn om goed te zien wat er op het scherm staat. De zwartweergave is redelijk, waardoor de contrastverhouding uitkomt op 1312:1; een prima waarde voor een lcd. Als we kijken naar de kleurweergave, dan valt op dat het scherm een tikje aan de blauwe kant is. Dat zien we veel vaker bij telefoons en fabrikanten lijken daarvoor te kiezen om het wit nog witter te doen lijken. De weergave van de primaire en secundaire kleuren is verder tamelijk accuraat.

OnePlus 2 - greyscaleOnePlus 2 - gamut

Accuduur

Met een forse 3300mAh-accu en een bescheiden schermresolutie zou je denken dat de OnePlus 2 een monster is als het aankomt op accuduur. Dat is helaas niet zo. Hier lijkt de Snapdragon 810, ondanks de verbeteringen in de v2.1-versie, roet in het eten te gooien. Vooral in onze eigen webbrowsetest doet de OnePlus 2 het niet al te best, met een score van nog geen zes uur. We hebben ter vergelijking een aantal andere betaalbare 5,5"-telefoons in de lijst opgenomen en natuurlijk ook wat recente topmodellen.

Ook in de videotest moet de OnePlus 2 flink toegeven op zijn voorganger. Alleen in de PCMark-accutest kan hij behoorlijk meekomen, waarschijnlijk omdat hier wat meer pauzemomenten zijn ingebouwd.

In de praktijk betekent het dat je de OnePlus 2 bij intensief gebruik vrij snel kunt leegtrekken. Dankzij de relatief kale software, waarbij weinig diensten op de achtergrond draaien, is de standby-tijd wel in orde, waardoor je bij gemiddeld gebruik de dag wel doorkomt.

  • Webbrowsen
  • Video kijken
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Scherm Resolutie Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Huawei Honor 6+ 5,5 " 1920x1080 3600 mAh
*******
8u50m
Apple iPhone 6 Plus 5,5 " 1920x1080 2915 mAh
******
8u7m
OnePlus One 5,5 " 1920x1080 3100 mAh
******
8u2m
Samsung Galaxy S6 5,1 " 2560x1440 2550 mAh
******
7u43m
Jiayu S3 5,5 " 1920x1080 3000 mAh
******
7u0m
OnePlus 2 5,5 " 1920x1080 3300 mAh
*****
5u52m
HTC One M9 5,0 " 1920x1080 2840 mAh
****
5u38m
LG G4 5,5 " 2560x1440 3000 mAh
****
5u15m
LG G Flex 2 5,5 " 1920x1080 3000 mAh
****
4u47m
Accuduur bij video bekijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Scherm Resolutie Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 5,1 " 2560x1440 2550 mAh
*******
12u31m
OnePlus One 5,5 " 1920x1080 3100 mAh
******
10u31m
Huawei Honor 6+ 5,5 " 1920x1080 3600 mAh
******
10u18m
Apple iPhone 6 Plus 5,5 " 1920x1080 2915 mAh
*****
9u13m
LG G Flex 2 5,5 " 1920x1080 3000 mAh
*****
9u7m
OnePlus 2 5,5 " 1920x1080 3300 mAh
*****
8u39m
Jiayu S3 5,5 " 1920x1080 3000 mAh
****
7u2m
LG G4 5,5 " 2560x1440 3000 mAh
****
6u58m
HTC One M9 5,0 " 1920x1080 2840 mAh
***
6u8m

OxygenOS en camera

De eerste telefoon van OnePlus draaide CyanogenMod, maar voor de opvolger heeft OnePlus een eigen versie van Android ontwikkeld. Daarvoor trok het verschillende ontwikkelaars van de custom rom Paranoid Android aan. PA staat bekend om de enorme hoeveelheid dingen die je kunt aanpassen, maar voor de software van OnePlus, die de naam OxygenOS meekreeg, hebben de ontwikkelaars het rustig aan gedaan.

De basis is Android 5.1.1 en gelukkig is daar visueel nauwelijks iets aan veranderd, waardoor je enigszins hetzelfde 'stock'-gevoel krijgt als bij een Nexus-telefoon. Veeg je echter naar rechts vanaf het homescreen, dan vind je daar Shelf, een venster met veelgebruikte apps en personen met wie je vaak contact hebt. Als je zelf je homescreen goed hebt ingericht voegt het niet veel toe, maar voor de meer warrige user is het wellicht handig om een dergelijk overzicht te hebben.

Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2Software van de OnePlus 2

Duik je verder het instellingenmenu in, dan vallen een paar features op die je normaal niet in Android zult vinden. Allereerst kun je, net als bij de OnePlus One, de virtuele toetsen op het scherm in- of uit schakelen, voor als je de toetsen onder het scherm niet fijn vindt werken. Wij vinden het persoonlijk zonde van de schermruimte, maar dat de optie er is kan geen kwaad. Daarnaast is er ondersteuning voor het tekenen van gebaren als het scherm uitstaat. Zo kun je de camera openen door een O te tekenen en met een V start je de zaklamp. Die laatste mogelijkheid is in de praktijk best handig, zeker omdat je de V makkelijk kunt tekenen met je duim.

Ook leuk is dat je de standaard-Android-kleuren enigszins kunt aanpassen. Zo is er de mogelijkheid om naar een donker thema te switchen en ook kun je de accentkleur aanpassen, waardoor je het standaard wit en groen kunt vervangen door bijvoorbeeld donkergrijs en rood.

Camera

De OnePlus 2 is uitgerust met een 13-megapixelcamera die afkomstig is uit de fabrieken van OmniVision, een bedrijf dat samen met Sony het grootste deel van de markt voor smartphonecamera's bezit. Omdat de 1/2,6"-sensor relatief groot is, zijn de pixels dat met een afmeting van 1,3µm ook. In theorie kunnen grotere pixels meer licht vangen, waardoor foto's in donkere omstandigheden er beter uitkomen. Gecombineerd met de snelle f/2-lens met optische beeldstabilisatie geeft dat goede hoop voor de foto's die de OnePlus 2 produceert.

OnePlus 2

In de praktijk lijkt die belofte waargemaakt te worden. De 2 levert in de meeste situaties namelijk prima kiekjes af en vooral overdag, met goed licht, valt op hoeveel detail en scherpte in de foto's te vinden zijn. Bij weinig licht gaat de iso-waarde omhoog en neemt de hoeveelheid ruis logischerwijs toe, maar dankzij de snelle lens en beeldstabilisatie zijn de foto's alsnog redelijk.

De ervaring rondom het nemen van foto's is helaas wat minder positief. Zo is er wat sluitervertraging waar te nemen, waardoor de camera niet zo snappy aanvoelt als die van veel concurrenten. Daarnaast valt de focussnelheid tegen, ondanks de aanwezigheid van een laserfocussysteem, en moet de camera geregeld flink door het focusbereik 'hunten' voordat het scherptepunt gevonden is. Ook bij het maken van hdr-foto's is de camera niet zo snel.

De camera-app is ten slotte een beetje spartaans. Je kunt wisselen tussen de normale en de frontcamera, de flitser aan- en uitzetten, hdr in- en uitschakelen en voor een beauty-modus kiezen. Dat is het. Er is dus geen uitgebreide controle over de instellingen aanwezig.

OnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto'sOnePlus 2 - testfoto's

Specificaties en fotogalerij

Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 5.1
Schermdiagonaal 5,5"
Resolutie 1920x1080
Invoermethode Touchscreen
Schermtype LCD
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
CPU/SoC Qualcomm Snapdragon 810
Aantal cores 8-core
Processorsnelheid 1,8GHz
Geheugengrootte 4GB
Opslagcapaciteit 64GB
Aantal SIMs Dual
Simkaart 1 Nanosim
Simkaart 2 Nanosim
Cameraresolutie 13Mp
Cameraresolutie (voor) 5Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Dubbele led
Resolutie video-opname 4096x2160 (Cinema 4k)
Stabilisatie Optische stabilisatie
Mobiele netwerken Edge, gprs, hsdpa, lte, umts
Frequentiebereik (mobiel) 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.1
GSM-Connector 3,5mm, USB 2.0 (Type-C)
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, FM-radio (draadloos), FM-radio (headset), Kompas, Tril, Vingerafdrukscanner
Accucapaciteit (mAh) 3.300mAh
Accutype Li-Polymer
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Nee
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, lader
Telefoonmodel Bar
Gewicht (gram) 175g
Lengte 151,8mm
Breedte 74,9mm
Hoogte / diepte 9,85mm
Kleuren Zwart
Bijzonderheden Android 5.1 met OxygenOS
OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2OnePlus 2

Alternatieven


OnePlus One 64GB Zwart

Als er een nieuwe telefoon uitkomt, is het altijd interessant om naar de voorganger te kijken. Het 64GB-model van de One gaat tegenwoordig voor 299 euro over de toonbank en weet daarvoor veel te bieden. Je krijgt weliswaar geen vingerafdrukscanner, mute-knop en dualsim, maar de prijs-prestatieverhouding is moeilijk te evenaren en de accu gaat een stuk langer mee.

4.5 van 5 sterren
(132 reviews)

Motorola Moto X Play 16GB Zwart

Motorola's onlangs aangekondigde Moto X Play is net als de OnePlus 2 een 5,5"-telefoon met een full-hd-scherm en octacore-cpu, al is die in de Play wel wat trager. Motorola's telefoon beschikt ook over minder opslag, maar stelt daar een micro-sd-slot tegenover. De accuduur en camera zijn volgens de eerste berichten indrukwekkend.

4 van 5 sterren
(0 reviews)

Samsung Galaxy A7 Zwart

De Galaxy A7 heeft enkele overeenkomsten met de OnePlus 2, zoals het 5,5"-scherm, de full-hd-resolutie, het metalen frame en de cameraresolutie van 13 megapixel. De processor is echter wat trager en er is minder werk- en opslaggeheugen voorhanden. Dat laatste wordt deels gecompenseerd door het micro-sd-slot.

4 van 5 sterren
(1 reviews)

Sony Xperia C4 Zwart
Sony Xperia C4 Zwartvanaf Onbekend

Ook de Xperia C4 valt in het rijtje van 5,5"-telefoons met een full-hd-scherm, octacore-cpu en 13-megapixelcamera. De OnePlus 2 wint het opnieuw als het aankomt op werkgeheugen en opslagcapaciteit, maar de C4 beschikt dan weer over een micro-sd-slot en een hoogwaardige camera aan de voorzijde.

3.5 van 5 sterren
(1 reviews)

Conclusie

OnePlus blaast hoog van de toren met zijn tweede telefoon en gezien het grote succes van de eerste is dat wel te begrijpen. Een flagship killer, zoals ze hem zelf noemen, is het echter niet. Daarvoor mist hij te veel features die we tegenwoordig op een high-end telefoon graag zien, zoals nfc en ondersteuning voor snel laden. Daarbij weet ook de camera niet op te boksen tegen die van de echte flagships.

Dat gezegd hebbende vinden we ook veel goeds aan de 2, zoals de behuizing die steviger aanvoelt, dualsim-ondersteuning, de multifunctionele switch aan de zijkant en de vingerafdrukscanner, al zou die laatste nauwkeuriger mogen zijn. De telefoon werkt verder snel en OxygenOS bevat enkele fijne extra's. De usb-c-aansluiting is een gedurfde stap. Op zichzelf bekeken is hij fijner dan de oude stekker, maar in de praktijk is het nog onhandig dat de stekkers en laders zo zeldzaam zijn. Dat probleem zal echter in de loop van de tijd vanzelf verdwijnen.

De overstap van een Snapdragon 801-soc bij de OnePlus One naar een Snapdragon 810 bij de 2 levert je als eindgebruiker in de praktijk niet bijster veel op. Veel sneller voelt het toestel niet aan, terwijl de accuduur erop achteruitgegaan is. De grotere 3300mAh-accu kan het hogere stroomgebruik duidelijk niet compleet compenseren. Dat is jammer, zeker omdat de OnePlus One juist bekendstond om zijn goede accuduur.

De OnePlus 2 maakt dus niet dezelfde overweldigende impact als zijn voorganger. Het is echter nog steeds een goede, scherp geprijsde telefoon; het 16GB-model kost 339 euro en het 64GB-model moet 399 euro opbrengen. Helaas zal het opnieuw moeilijk zijn om aan de telefoon te komen, doordat OnePlus weer met een invite-systeem werkt, waardoor je mazzel en geduld zult moeten hebben als je er eentje wil bemachtigen.

Reacties (166)

166
165
142
4
0
0
Wijzig sortering
Het was al een beetje te verwachten, maar helaas heeft OnePlus haar belofte niet kunnen inlossen. Er zijn wel bepaalde aanpassingen gedaan om het een Flagship te laten zijn. Helaas zijn daar wel bepaalde dingen voor gesneuveld waardoor de Two niet op alle vlakken beter is dan de One. Helaas zag je daar ook bij de Galaxy S6 :(

Het huidige invite systeem is prima te omzijlen door het toestel voor een hoger bedrag via Europese webshops te kopen. De kans is dan echter erg groot dat je geen Internationale, maar Chinese versie krijgt zonder alle 4G frequenties.
Wat betreft USB-C, het kan een minpunt zijn, maar dan is de Lightning label van Apple dat ook. Bij USB-C kun je eventueel nog voor enkele euro's een converteren kopen. Het is dus eerder een aandachtspunt dan een minpunt. Het gemis van NFC vind ik bijvoorbeeld erger, momenteel kun mee dat perfect gebruiken om bepaalde taken aan een tag te koppelen. Tevens kan het snel worden gebruikt om mee te betalen, al lopen de pilots helaas alleen met voorgaande Samsung telefoons.

Het valt me op dat de directe concurrenten bijna allemaal een SD kaart slot hebben, maar bijna allemaal geen Flagships zijn, maar daar net onder vallen (ook qua prestaties).

Ik vind het persoonlijk erg jammer dat de flagships van deze wereld rond de 5,2-5,5" zitten. Hierdoor zal ik (voorlopig) niet voor zo'n telefoon kiezen als dagelijkse telefoon. Ik heb er meerdere op mijn testbank gehad, maar ik hoop dat Sony snel populariteit een navolging krijgt met haar compacte serie die je volledig met 1 hand kan bedienen.
Wat betreft de kabel is deze inderdaad net zo 'afwijkend' als een lightning kabel, maar ik durf te wedden dat binnen een gemiddeld klein bedrijf of als vrienden samen komen dat er altijd wel iemand is met een lightning kabel ;-)

Mijn gevoel zegt alleen (en dat maakt tweakers niet echt duidelijk) dat de USB-C connector aan beide kanten wordt gebruikt.. dus al heb je de kabel bij je dien je nog wel een oplader met de aansluiting te hebben, en dat is nu extreem lastig lijkt me (ik kan mijn lightning kabel nog steeds in iedere USB-lader prikken)
Het lijkt me dat binnen de kortste keren usb-c net zo gevestigd is. Als alle nieuwe modellen dit gaan gebruiken, en laptops ook, heeft straks ook iedereen deze liggen. Gezien de prijs van goedkope USB kabels nu is het ook te verwachten dat je binnenkort overal goedkope USB c kabels kan krijgen. Dan kopen mensen een speciaal voor werk en vind je hem ook overal.
Ik vind het ook echt Tweakers-onwaardig om een USB-C-aansluiting een minpunt te noemen. Eerst klagen dat micro-USB moeilijk inpluggen is (ook al zo'n 1st-world problem, overigens) en dan klagen dat de aanpassing die daar wat aan doet niet van de ene op de andere dag wereldwijd doorgevoerd is.

USB-C is juist een pluspunt omdat het (very near!) future-proof is. Dat je nog even moet wachten totdat je van andere mensen makkelijk een kabel kan lenen en voor een paar euro een kabeltje of twee extra kunt kopen voor onderweg of bij je secundaire laadlocatie mag er prima als aandachtspunt bij, maar zeker niet als minpunt.
Ik ben het niet helemaal met je eens. USB-C is een pluspunt, dat klopt, maar aangesloten op een 3.0/3.1 standaard. Wanneer het niet gaat om een 3.0/3.1 standaard heeft deze aansluiting wat mij betreft weinig voordelen en is allesbehalve futureproof. Om dat argument nog meer kracht bij te zetten is er geen snellaadchip, dus ook daar slaat de telefoon de plank mis. Dus, het is zeker niet futureproof.

Ik zie namelijk het volgende scenario: het duurt nog ongeveer 2-3 jaar voordat deze nieuwe connector veel gebruikt gaat worden (vooral omdat veel mensen al een telefoon hebben en in het begin voornamelijk de high end varianten komen). Dat is, dat geef ik toe, een schatting - het kan ook langer of korter duren. Dat maakt niet uit, het argument blijft zo dadelijk hetzelfde. Veel mensen hebben straks een USB-C aansluiting, die 1) sneller laad met het 3.x contact en eventueel met zo'n snellaadchip. Zoals eerder al aangehaald in het artikel duurt het relatief lang voordat de telefoon is opgeladen. Met andere woorden, even snel inpluggen bij een vriend voor een half uur/uur extra accuduur zit er niet in. Zeker met het feit doordat de accu relatief snel wordt leeg getrokken vind ik het zeer zeker een minpunt. Het is dus allesbehalve futureproof in die zin dat iedere andere telefoon straks sneller oplaad en (mogelijk) langer met zijn telefoon kan doen. Je blijft dus over met een telefoon die relatief kort met zijn accu doet.

Het enige wat wel gezegd kan worden is dat OnePlus een compliment verdiend voor het toevoegen van een nieuwe techniek. De implementatie ervan, aan de andere kant, vind ik waardeloos. Het is namelijk gekoppeld aan oudere techniek, waardoor dus de pracht en praal van het nieuwe stukje techniek niet daadwerkelijk meerwaarde kan of gaat hebben. Dat vind ik behoorlijk zonde.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 22 juli 2024 21:59]

Wanneer het niet gaat om een 3.0/3.1 standaard heeft deze aansluiting wat mij betreft weinig voordelen en is allesbehalve futureproof.
Onzin. De aansluiting en de achterliggende functionaliteit staan hier volledig los van elkaar. De kern van futureproof is dit: mijn HTC Desire Z van 5 jaar oud kan ik nu nog steeds overal met de meest voorkomende aansluiting voor small form factor devices opladen. M'n HTC Touch Pro met mini-USB wordt al een stukje lastiger.

Nog makkelijker weerlegd: zou de OnePlus 2 sneller opladen als hij een micro-USB-aansluiting had?
Het antwoord is nee.
Ik zie namelijk het volgende scenario: het duurt nog ongeveer 2-3 jaar voordat deze nieuwe connector veel gebruikt gaat worden (vooral omdat veel mensen al een telefoon hebben en in het begin voornamelijk de high end varianten komen).
Dit is schromelijk overdreven. Het gros van de nieuw uitkomende devices (smartphones, tables, mobiele drives, eigenlijk alle apparaten die een beetje klein zijn) gaat een USB-C connector gebruiken en wel hierom:

1. Het is niet dat die connector en kabeltjes an sich significant duurder zijn dan de micro-USB connector en -kabeltjes.
USB-C naar USB-A kabeltjes heb je hier al voor 6 EUR, en dat is na 3 min zoeken.
Die connectors staan op Alibaba voor USD 0,001 tot 0,80.

2. Die USB-C connector aansluiten op een USB 2.0 controller is kinderspel.

3. USB-C is future proof.

Kortom: binnen een jaar slingeren er talloze USB-C kabeltjes en adapters rond.
Zoals eerder al aangehaald in het artikel duurt het relatief lang voordat de telefoon is opgeladen. Met andere woorden, even snel inpluggen bij een vriend voor een half uur/uur extra accuduur zit er niet in. Zeker met het feit doordat de accu relatief snel wordt leeg getrokken vind ik het zeer zeker een minpunt.
Hier ben ik het met je eens, maar dat staat nog steeds volledig los van USB-C.
@South_Styler
Als elk bedrijf denkt zoals u dan duurt het inderdaad een eeuwigheid voordat dit de nieuwe standaard i.

[Reactie gewijzigd door 0xygen500 op 22 juli 2024 21:59]

Sluit me hier helemaal bij aan. Het is het nieuwste toestel van de fabrikant en ze willen future proof functionaliteiten bieden. Zeggen dat usb-c een nadeel is, is zelf kip-ei stimuleren.

Als er geen apparaten zijn met de aansluiting zal er ook geen apparatuur voor komen en vv. Het is op dit moment misschien een aandachtspunt maar volgens mij is iedereen het er wel over eens dat 🔱 usb-c de onbetwiste toekomst is.

Waar ik mij wel ik kan vinden is dat het ontbreken van usb 3.1 een gebrek is inzake overdrachtssnelheid en laadvermogen, ze hadden er meer uit kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 21:59]

Idd dat was toen ook met de overgang van mini maar micro usb, niemand had ooit een goede laadkabel.
In welke wereld hebben de meeste laders de kabel vast zitten? Ik zie overal laders met een usb stroompoort. Koop je voor een tientje vijf usb c kabels op ebay om in ieder jas/zak/tas er één te hebben en probleem opgelost.
Er zijn ook genoeg oudere laders waarbij de kabel vast zit hoor. Dat zijn vaak de laders die men elders (op het werk, op de camping, etc. ) heeft liggen.
Maar goed, je kunt idd bij de meeste laders het kabeltje wisselen en klaar, maar het vraagt wel om extra gedoe en je moet weer wat kopen ...
Niet iedereen zit op Ebay en ben je al snel meer kwijt want die kosten hier in NL al gauw 9 euro per stuk, bovendien is er echt verschil in kabels vwb kwaliteit, en kan goedkoop dus soms duurkoop zijn.
Doe dan eens ff 3 van die kabels .. Wordt het allemaal toch weer duurder, allemaal kosten die je met een gewone micro usb phone niet had gehad.

Al met al zoals vermeld in de review, ONHANDIG ! Terecht minpunt dus anno Aug 2015.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 21:59]

Mensen die niet op ebay "zitten" maar zichzelf wel zo'n OnePlus unit kunnen regelen???

Ik heb persoonlijk bij de overgang van mini usb naar micro usb ig amper moeite of kosten gehad.
De oneplus two data kabel heeft aan de ene zijde een usb type C aansluiting en aan de andere zijde een usb a (reguliere) aansluiting. De type a aansluiting kan echter wel allebei de kanten op in de computer.

https://www.google.nl/sea...G#imgrc=0P-fUyNKwbSsUM%3A

Verder erg jammer dat NFC er uit is gehaald en dat de accuduur niet zo goed is als bij de One. Verder wel mooie verbeteringen gemaakt. Echter voor mij (ik heb de one) niet goed genoeg om er weer 400 euro voor neer te leggen.
Ik ben benieuwd wat de oneplus lite (waarschijnlijk dit najaar) gaat doen.
Zo gaat het meestal .... Beetje het Nexus effect !
Opkomen met vreselijk veel value for money en daarna probeert men steeds meer premium te gaan maar de prijzen stijgen ook en de kwaliteit is dan vaak op belangerijke punten 'net niet' maar wel steeds meer premium prijzen rekenen.

De 1+2 die zinvol is kost minstens 400 euro als je hem al kunt bestellen. Dat invite gebeuren is een geklooi en je moet zoiets gewoon bij de MM kunnen kopen en niet via de post. Zal je zien dat je invoer en alles moet betalen en met een defect zit je weer met garantie.
Let wel, nu zie je hier een review en dus de puntjes die men tegen kwam. Vaak komen bepaalde zaken wat later (langer gebruik) naar boven en dan is garantie best belangerijk. Zelfs top klasse producten zoals een Iphone heeft weleens hardware missers, zie de 6 plus camera in sommige series.

Voor 400 euro leg ik er 85 euro bij en heb ik een Splinternieuwe Samsung S6 en dan heb ik toch echt een betere telefoon in handen.
Inderdaad, ik vind ook dat de OnePlus Two een beetje tussen wal en schip valt. Enerzijds de typische High-end specs, anderzijds toch juist enkele functies die ontbreken om er een echt High-end toestel van te maken (geen nfc).
Daarnaast is het ook een vreemde eend in de bijt voor de Mid-end toestellen: "te" goede processor etc., maar juist geen SD-slot.

Wel denk ik dat Dual-sim een welkome toevoeging is.
Ze hebben tegenwoordig ook een soort combi-slot, waar je een SD-kaart OF SIM in kan stoppen, dat zou ik graag gezien hebben in de OP2.
Achja, met de 64GB versie heb je geen SD-kaart nodig, Apple heeft ook geen SD kaart?
En veel apps kun je nieteens op SD installeren.
Helemaal mee eens, voor de grote van de telefoons vind ik erg jammer, niemand behalve apple en sony doen nog moeite om een telefoon te maken die je in 1 hand kan gebruiken.

Ik wil graag een kleine max 4.7-4.8 inch telefoon met een goede camera en goede accu maar die combinatie lijkt niet echt de bestaan, alleen de z3c en iphone 6, maar de z3c camera is niet echt goed en de iphone 6 is naast veelste duur ook niet erg goed op het accu gedeelte.
Anoniem: 583079 @REDSD29 augustus 2015 11:10
De iPhone 6 doet het volgens mij net wèl echt goed qua accu. Je mag niet op de mAh van de batterij afgaan. Wat telt is hoe het apparaat zich gedraagt in dagelijks gebruik. Je moet al heel erg gek doen om niet een dag toe te komen. Kan mij overigens wel vinden in jou opmerking over de prijszetting.. De komende 6s zal ongetwijfeld met een nog betere accuduur komen overigens, maar helaas niet met een goedkopere prijs...
De galaxy s6 is bijna exact even groot dan fe iPhone, dus waarom zou je die buiten beschouwing laten? Naar mijn idee een interessantere telefoon dan de iPhone
Het zit hem meer in de scherm groote, ik merk dat ik bij de s5 en de s6 al continue de telefoon in mijn handen ben aan het schuiven om op de juiste plek te komen.

De iPhone is net zo groot als de s6, maar om in alle hoeken te komen kost net wat minder moeite doordat het scherm kleiner is.

De z3c is ideaal qua formaat, als die de s6 camera had gehad was het geweldig geweest.

Ik had een s6 trouwens, maar binnen enkele dagen had ik problemen met de batterij, en omdat ik al wat samsungs heb gehad was ik het gedoe helemaal zat.
Ik wil/wou geen telefoon waar het weer elke keer de vraag was of ik het einde van de dag ging halen.
De iPhone 6 is behoorlijk groot voor een 4,7" telefoon, dus dat vind ik net een verkeerd voorbeeld. De onaangekondigde 6c zou wel weer rond de 4" zijn en dat juich ik van harte toe, mits er dezelfde specs als de iPhone 6 erin zitten.

Vergeleken met mijn S6 vind ik de camera van mijn Z3c niet eens zo slecht. De nacht foto's van de z3c zijn soms net iets beter.
De dag foto's van de S6 zijn wat mij betreft ongeëvenaard.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 21:59]

Het is een beetje vreemd. OnePlus levert gewoon een USB-C adapter https://oneplus.net/nl/oneplus-usb-type-c-adapter. Had misschien netter geweest deze gewoon mee te leveren hoewel daar ook geldt dat elke cent meer aan extra's weer meetelt in de verkoopprijs.
Als je bezuinigt op een NFC chip van zo'n €2,-, dan snap ik dat je zo'n converter niet standaard meegeeft. Zoals je zelf al zegt, de kosten moeten zo laag mogelijk zijn. Het is wel slim om dit soort accessoires onder je eigen naam uit te brengen. Dat zijn weer extra inkomsten en het is iets wat misschien wel 70% direct zal bijbestellen. Een tientje extra maakt daden ook niet meer uit.
Moto X style is 5,7 inch
Toch triest. Bijna elke review over telefoons ga ik eerst naar schermgrootte kijken, vervolgens afmetingen van toestel en daarna denk ik, tja laat maar zitten. Mijn Xperia Z is me eigenlijk al een stapje te groot. De high-end uitzonderingen op de 5+ inch toestellen zijn schaars.
Is een trend tegenwoordig, grootte telefoons zijn nou eenmaal beter te gebruiken. Behalve als je kleine handen heb dan zit je vast in low end
Beter te gebruiken is maar net hoe je het bekijkt. Ik heb allerminst kleine handen, kan een 5 inch toestel met 1 hand bedienen maar tegelijkertijd het toestel stevig vasthouden is er vaak niet bij. Daarbij neemt zo'n groot toestel veel te veel ruimte in de broekzak in om mee te nemen.
Voor vrouwen raad ik zo'n telefoon inderdaad wel af, zij hebben meestal kleinere handen en dan is het toch wat lastig om de telefoon te bedienen.

Zelf heb ik gemiddelde mannenhanden en bij mij gaat het besturen van de OnePlus One prima. Ik heb er zelfs een Flipcover omheen gedaan, dit maakt de telefoon toch weer iets groter/dikker, maar dat vond ik echt geen probleem.
De OnePlus Two is niet groter dan de One, zelfs heel iets kleiner geloof ik? Dus in principe zou de grootte toch wel prima te doen moeten zijn

En oja, het past prima in m'n broekzak hoor. Zelfs met de Flipcover erom, nog nooit ruimtegebrek gehad.

[Reactie gewijzigd door THWIT op 22 juli 2024 21:59]

Mijn handen lijken eerder op kolenscheppen dan op vrouwenhanden. 5 Inch en groter voor een telefoon is gewoon behoorlijk groot. Voor velen wellicht geen probleem maar ik vind het niet fijn. Zoals ik al schreef, mijn Xperia Z kan ik fatsoenlijk bedienen met 1 hand maar dan kan ik het toestel niet echt stevig meer vasthouden. Ja, met 2 handen wel, maar als dat al nodig is om je telefoon te bedienen?

En ja, een bericht typen gaat vaak makkelijker met 2 handen, maar voor iets te lezen, een nummer te draaien en te bellen enz. gebruik ik liever gewoon mijn telefoon met 1 hand.

Meningen verschillen en dat maakt ook niet uit, maar er zijn met mij echt velen welke allemaal die grote toestellen maar niets vinden. Zelfs in mid-end wordt het aanbod steeds kleiner. Gewoon een slechte zaak, het beperkt de keuze voor een grote doelgroep.
De enige zijn nog de Sony Compact series, ik vind het dan ook belachelijk dat 'mini' tegenwoordig bij veel merken voor 'mindere hardware' staat.
Noem het dan de Galaxy S5 Lite of iets dergelijks.
Anoniem: 463321 @THWIT29 augustus 2015 10:48
Voor vrouwen raad ik zo'n telefoon inderdaad wel af, zij hebben meestal kleinere handen en dan is het toch wat lastig om de telefoon te bedienen.
Wel eens aan gedacht dat je een telefoon ook met 2 handen kunt gebruiken? Ik doe zelf ook niet anders, klein of groot toestel, maakt niet uit. Vooral typen gaat een stuk sneller dan met een kromme duim.
De oneplus one is prima vast te houden, en de two heeft hetzelfde materiaal op achterkant dus dat is geen probleem
Vind jij. Ik ken genoeg mensen die dezelfde mening hebben als de persoon boven je. Die mensen zitten op het moment zo'n beetje vast aan 1 telefoon, the Z3c. En hoewel dat een geweldige telefoon is, zou meer keuze wel fijn zijn. De mini's van bijvoorbeeld HTC en Samsung maken hun naam totaal niet waar. Vergeleken bij de echte topmodellen hebben ze zowel gebrekkige hardware als software. Waar de M7 wel lollipop kreeg, krijgt de m7 mini dat bijvoorbeeld niet.

Wat mij betreft een absolute misser.
Anoniem: 80466 @Rafe31 augustus 2015 16:55
Maar niet iedereen wil dan weer een telefoon waarbij het glas plotseling spontaan kan barsten
Kijk eens naar de motorolas. Die X heeft erg kleine vezels waardoor hij relatief klein is voor zijn schermgrootte
vezels? bezels bedoel je 8-)
Wat een complete onzin om dat op deze manier en zonder nuancering te typen.
Alle telefoons zijn inderdaad prima met 2 handen te gebruiken, maar dat geldt ook voor 7" tablets. Als mensen een telefoon met 1 hand zouden gebruiken, dan kom je er toch wel achter dat het niet goed mogelijk is vanaf de huidige mainstream 5" telefoon. Je komt dan namelijk niet meer bij alle randen zonder je andere hand te moeten gebruiken.

Mensen hebben voor dit probleem een work-around bedacht, die ze dan ook overal toepassen waar ze hun telefoon willen gebruiken. Het is zelfs zo erg dat ik veel mensen zonder handen zie fietsen en met het zicht vooral op hun telefoon. Als je aan deze mensen zou vragen wat ze fijner zouden vinden: een kleinere telefoon met 1 hand bedienen of een "normale" telefoon met 2 handen. Ik vermoed dat het merendeel van deze gebruikers liever een telefoon kiest die in 1 hand te bedienen is.

Wil je je telefoon gewoon met 2 handen bedienen? Ga je gang, maar doe dat dan zonder gevaar van anderen. Ik blijf met mijn grote handen (maat 10/XL) gewoon bij <5" telefoons :) Dat vind ik gewoon veel fijner te bedienen.
Mmm misschien gewoon niet op de fiets bellen?
Bellen vind ik niet eens het grootste probleem, dat kan met 1 hand (helaas nog steeds met te weinig aandacht op het verkeer). Het gaat er vooral om dat ik mensen de telefoon met 2 handen gebruikt, vermoedelijk voor Social Media.
Dat red ik met 1 hand hoor, en Nederlanders kunnen ook prima fietsen zonder handen :P
Niet alleen met de grootte van je handen te maken.
Ik vind een telefoon van >5" gewoonweg niet lekker in mn broekzak zitten, al helemaal niet bij traplopen etc.
Je moet dan bij nieuwe broek kopen gewoon kijken of je broekzak wel ruim genoeg is.
Voor jou misschien wel, voor mij absoluut niet.
Ik kan mijn nexus 5 niet fatsoenlijk met 1 hand bedienen, terwijl bijv. de ZTE blade en moto E qua formaat heerlijk met 1 hand te bedienen waren. Ik heb normaal formaat mannenhand, maar de linker boven en onder hoek zijn niet te bereiken zonder kramp en mijn telefoon in gevaar te brengen, of het toestel met 2 handen te bedienen waardoor ik niet meer 1 hand vrij heb.

Een basic compact toestel met 4,3 a 4,6 inch scherm (>75% screen) zonder teveel opsmuk als NFC, fingerprint, irisscan, SD-slot en dual-sim, maar met FHD scherm, >=2GB RAM en SD 801 oid voor 300 euro excl is wat ik wil en dan lekker 1cm dik zodat er een fatsoenlijk accu in kan.

Voor gaming en streaming is een groot scherm leuk, maar 99% van de tijd gebruik het gewoon als mobiel communicatiemiddel en dan is ergonomie en bediengemak voor mij essentieel.
Alleen voelt een Xperia Z over het algemeen groter aan dan een ander toestel met dezelfde scherm grootte. Dat komt omdat het design zo vierkant is en hij niet makkelijk vasthoud. Ik weet dit uit ervaring, overigens.
Lang leve de Sony Z3 compact!
Anoniem: 572096 29 augustus 2015 08:12
Hey Wout, waarom beschouw je het gebruik van usb-c als een nadeel? Eindelijk is het begin gemaakt voor usb c op smartphones, zou ik eerder zeggen.
Wat voor mij wel onbegrijpelijk is, is dat ze die usb-c aansluiting koppelen aan een usb 2 controller, waardoor er in de praktijk geen vooruitgang geboekt wordt m.b.t. laadtijd en overdrachtsnelheid...
Nouja het is nu nog een nadeel aangezien er weinig kabels op de markt zijn en je dus fucked ben als je je adapter of kabel vergeet als je op reis gaat
Voor de nieuwe MacBook werd usb-c als een plus gezien ook al ben je daar net zo fucked als je een kabel vergeet.
Ik ben benieuwd wat er volgende week over usb-c gezegd wordt als het om de nieuwe iPhone gaat. Ik vermoed dat het bij de pluskant komt te staan.
Usb-c stond bij de Macbook als minpunt reviews: Apple MacBook: zijn tijd (te) ver vooruit

Je lijkt te willen insinueren dat we Apple anders behandelen dan Oneplus. Ik proef in je reactie echt een soort automatisch cynisme. Dat is onterecht. Ik zie helaas bij andere media wel eens een Apple-bias, hier is die niet kan ik je verzekeren :)
Ik kan wel begrijpen dat mensen gevoelig voor zijn voor een Apple bias in de pers. Dat bedrijf doet bij iedere scheet alsof ze het wiel hebben uitgevonden, zelfs als ze met een inhaalslag tov concurrentie bezig zijn. Het lijkt me voor jullie als journalisten ook echt moeilijk om nuchter en objectief over Apple producten te schrijven.

Persoonlijk heb ik lang geleden een poos Engadget gevolgd en dat ging echt nergens meer over, daar waren de journalisten gewoon irritante fanboys. En ook bvb nu.nl heeft geen idee. Daardoor ben ik als kritische lezer heel gevoelig geworden voor een pro-Apple bias. Dan doet Tweakers het een stuk beter, maar uiteindelijk zijn Apple producten per definitie voor mensen die niet graag tweaken aan hun hardware en software, dus niet voor echte Tweakers ;-)

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 22 juli 2024 21:59]

Joh. Op het moment dat Apple dit zou doen dan hebben zij een enorm logistiek voordeel op een kleine speler als OnePlus. Apple (en Samsung for that matter) heeft een enorme logistieke invloed op deze wereld. Komen zij met een lancering dan maakt het niet uit wat het kost maar dan wordt het geregeld. Een USB-C uitrol is voor Apple geen probleem. Kijk eens naar de uitrol van Lightning. Tuurlijk waren er in het begin wat problemen, maar deze waren relatief erg klein.

Apple kan zich dit, als grote speler, veroorloven. Samsung ook. OnePlus daarentegen...
Akkoord, USB c is geen nadeel. Zeker vermits binnen een maand de nexussen uitkomen met USB c en dan waarschijnlijk begin 2016 de rest. Het is hooguit een half jaar wat moeilijker. Al hangt dat sterk af van je omgeving. Ik ken bijvoorbeeld meer mensen die oneplus one of laatste Nexus hebben dan mensen met iPhone. Dus zou binnen een maand of twee ik makkelijker aan USB c dan aan Lightning kunnen geraken. Maar over die tweede klaagt niemand.

Het echte probleem is de slechte implementatie. USB 2.0 ipv 3.1 en geen quickcharge (zoals overigens wel duidelijk vermeld in de review, en niet in zovelen andere reviews, dus dikke duim voor Wout hier).
Over die tweede klaagt niemand omdat die kabeltjes enorm goed verkrijgbaar zijn. Apple had met de lancering van de 5 al enorme voorraden aanglegd van die kabel all over the world dus het probleem dat je op reis gaat en je kabel vergat was tijdelijk (als in binnen een aantal uur na landen had je er wel een). Apple zit natuurlijk in een kompleet andere league dan onePlus wat niet zomaar even overal kabels in een winkel kan leggen.

Dat is dus een beetje het punt. Als een grote speler als Apple, Samsung of Sony dit zou doen dan is het logistiek ook veel beter op orde. Met dat in het achterhoofd is de implementatie van OnePlus nogal gedoemd te mislukken op zichzelf. Met de nexussen in het verschiet is het al minder erg (want ook hier logistieke voordelen/schaalbaarheid die nexus fabrikanten hebben)
Dan moet je alsnog wel altijd een kabel meeslepen, ik ken bijvoorbeeld weinig mensen met een iPhone. Even bijladen word hem dan niet.
Nee maar ff een kabel kopen is veel eenvoudiger vanwege de aangegeven redenen dat Apple miljoenen van deze kabels kan produceren. OnePlus heeft dat enorme voordeel niet en is afhankelijk van third parties als Googles nexus fabrikanten die dezelfde connectoren gebruiken. Dat is het voordeel wat je als leverancier hebt als anderen dezelfde standaard gebruiken. Als je het zelf niet direct kan is het geen groot probleem daar dit zichzelf oplost. Apple kan het zich niet veroorloven en moet dit direct wereldwijd goed doen (wat ook gelukt is).

Dat is gewoon puur logistiek.
Klopt, dat is inderdaad op dit moment zo.
Maar USB C gaat de nieuwe standaard worden, dus in de toekomst zal dit zeker veranderen.
Ben ik met je eens. Het probleem zit em er alleen in dat je als kleine leverancier een dergelijke uitrol niet zou moeten willen doen en al helemaal niet als eerste. Komt nog eens bij dat ze het kompleet verkeerd doen (een USB2.0 controller? Neem je je klanten dan uberhaupt wel serieus?). Ik snap niet dat OnePlus hiermee aan kan komen zonder dat dit consequenties heeft. Dus terecht ook dat dit als minpunt wordt benoemd zodat dit wel ter sprake komt. Dit kan je gewoon niet maken als kleine partij.
Blijf lekker bij microusb, alles in huis kan daar nu mee aangesloten en opgeladen worden, ik heb helemaal geen zin een een nieuwe aansluiting.
Nou dan niet. Blijf jij lekker met je oude apparatuur zitten...

Als iedereen zo dacht zaten we over tien jaar nog met USB 2.0. Dat gaat natuurlijk niet werken met de huidige technologische voortgang op solid state gebied. De USB 3.0 standaard is daar al (veel) te langzaam voor.
Anoniem: 368013 29 augustus 2015 06:26
Dit is een klein, verticaal schuifje dat drie standen kent, die overeenkomen met de drie notificatiestanden binnen Android Lollipop: enkel wekkers, alleen prioriteit of alles aan.
Ik ken de standen op mijn G4 als alles / prioriteit / geen, waarbij geen expliciet wordt aangegeven dat je geen meldingen krijgt, ook niet bij alarmen.
Android 5.1 heeft dit soort van gefixt, aangezien je bij "geen" aan kan geven dat de telefoon slechts in "geen" mode staat tot je volgende alarm :
http://m.androidcentral.c...night-just-got-bit-easier
Anoniem: 368013 @thefal29 augustus 2015 09:10
Je verdient een +3! Ik had eerder wel gezien dat het in 5.1 mogelijk is om een eindtijd op te geven, maar de optie om de modus te beëindigen als je alarm gaat zag ik niet. In jouw link staat echter uitgelegd dat je dit alleen ziet als er binnen 12 uur een alarm staat ingesteld.
Weer wat geleerd en vind dat een fijne optie. Zet eigenlijk altijd prioriteit aan als ik ga slapen, zodat ik alleen wakker gemaakt word als ik word gebeld. Maar als mijn alarm (=wekker) is afgegaan wil ik weer alle meldingen ontvangen. Op deze manier wordt dat deels geautomatiseerd.
Je kan dit volledig automatiseren via Sounds-Interruptions-Downtime waar je begin en eindtijd op kan geven voor priority of geen modus.
Dan moet het wel werken zoals ze zeggen: als ik op mn OPO de interruptions op " none" zette en dan koos voor "never" als moment dat ze weer aan zouden gaan, dan stond het geluid doodleuk na de wekker weer aan...

Gelukkig is er eXposed met True Silent mode, zodat stil ook echt stil is tot IK besluit dat er weer lawaaii gemaakt mag worden :D
"Frequentiebereik (mobiel) 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz"
Wanneer past Tweakers dit nu eens eindelijk aan zodat de frequenties voor 2G, 3G en 4G weergegeven worden?
Want door alles op een hoop te gooien heb je vrijwel niets aan deze informatie.

Ik lees ook nergens in deze review of alle Nederlandse 4G frequenties ondersteund worden?
Het EU model ondersteunt ditmaal wél alle 4G frequenties, in tegenstelling tot de One die alleen voor T-mobile geschikt was meen ik.

Er is ondersteuning voor: Europe GSM: 850, 900, 1800, 1900MHz WCDMA: Bands: 1/2/5/8 FDD-LTE: Bands: 1/3/5/7/8/20. Hiermee worden alle providers 'gedekt' en kun je dus naar hartelust op het 4G-netwerk surfen.

Bron: http://androidworld.nl/ni...euning-voor-4g-nederland/
Dank je, dat is duidelijk.

Vreemd dat dit soort cruciale informatie in de review ontbreekt.
Ja vooral omdat er wel allerlei frequenties worden genoemd, maar daar heb ik persoonlijk zelf te weinig verstand van om zelf de conclusie te trekken dat alle providers gecovered zijn. Ik verwacht dan dat de Tweakers reviewer wél deze cruciale connectie kan leggen om de juiste conclusies hier af te leiden.

Bij de One werd het namelijk wel expliciet genoemd en dat was ook één van de minpunten toentertijd bij de review.
Het staat gewoon op pagina 2 hoor :)
Anoniem: 112442 29 augustus 2015 12:22
In de intro foto zie je de verwijderde achterkant. Hierbij krijg je als je niet goed kijkt (wat bij mij het geval was) dat er een verwisselbare batterij in zit, maar dat i Dit is NIET het geval. :(
Het blijkt alleen een sticker te zijn.

IMO een grote misser van OnePlus. Ander zou dit een serieuse optie voor mij zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 21:59]

Waarom wil iedereen een verwisselbare accu? Ik heb in 20 jaar nog nooit een accu hoeven vervangen (van een mobiel)
Waarom wil iedereen een verwisselbare accu? Ik heb in 20 jaar nog nooit een accu hoeven vervangen (van een mobiel)
Ik wel ik heb al regelmatig een accu moeten vervangen, omdat de capaciteit flink terug gelopen was, dit gaat vooral snel als je zaken op de smartphone doet die de accu zwaar belasten 3d ed. Maar ik houd mijn smartphones meer dan 2 jaar. Tevens is het handig om een tweede volle accu bij je te hebben, vind ik plezieriger dan een powerpack.
Ik snap nooit zo goed waarom er maar niet een toestel wordt uitgebracht zonder problemen. Nu ook weer, "grounding issue". Als je de toestel met 1 hand compleet vastpakt doet de homeknop het niet. Ja ik weet dat tweakers hier geen last van had, maar toentertijd was dat met de oneplus one ook met zijn touchscreen issue wat pas na een jaar is opgelost.
http://youtu.be/-WLLPLsqDMg
Ik dacht bijna weer te geloven dat dit eindelijk m'n toestel zou worden maar nee. Ik ga het precies hierdoor weer skippen. Ik vind het belachelijk dat je eigenlijk weer dan een toestel koopt met een probleem. Het moet gewoon getest worden. |:(

[Reactie gewijzigd door ibson op 22 juli 2024 21:59]

Tsja, de reden dat zo'n bug erin zit, is natuurlijk omdat slechts een beperkt aantal mensen er last van heeft. Anders was het al eerder ontdekt en er wat aan gedaan.
Met dat touchscreen probleem ook. Zeker in het begin hadden weinig mensen er last van en het leek pas bij de update naar Android 5.0 een serieus probleem te worden. Dat het toen even heeft geduurd voordat het was opgelost is wel waar.

Dus, stel, je koopt nu de OnePlus Two, dan is de kans niet heel groot dat je er last van hebt en is het probleem ook niet dusdanig dat het de hele werking van je telefoon in gevaar brengt.

Dus ja, het is slordig dat er weer een bug inzit, maar het is niet onoverkomelijk en daarnaast kunnen we ook niet gaan doen alsof andere gerenommeerde fabrikanten hier nooit last van hebben.
Nee maar met de beperkte problemen met antenna gate op de iPhone 4 en bendgate op de 6plus werd dat wel bijzonder groot gemaakt na aankoop!! Nu is een dergelijk probleem vooraf al bekend en is het niet onoverkomelijk en zullen er slechts een beperkt aantal last van hebben? Bendgate ging origineel om 6 toestellen op de komplete oplage. En dan ook nog eens sukkels die op hun toestel zijn gaan zitten. Dat werd dertig keer zo groot uitgelicht als nu. Vind ik een beetje peren met Apples vergelijken.
Ik denk dat je antenna gate niet met bendgate kunt vergelijken:
- antennagate was een design flaw, waardoor in bepaalde omstandigheden ontvangst niet optimaal was, het impacteerde dus iedereen;
- bendgate was een non-issue want bij normaal gebruik zal je de telefoon absoluut niet buigen.
Ja en antennagate is dus direct vergelijkbaar met dit homeknop probleem. Dezelfde handeling (het te goed vasthouden feitelijk) heeft tot gevolg dat een essentieel deel van je toestel niet functioneerd. Ik kan wel stelen dat dit een groter probleem is aangezien je de homeknop voor alles gebruikt en bereik "alleen" tijdens het bellen.

Edit:

Dat bendgate dus zo groot belicht is slata dus nergens op. Zeker als dit probleem van OnePlus nauwelijks genoemd wordt. Dat bedoelde ik er dus mee.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 21:59]

Usb-c in de praktijk onhandig
Ik snap niet dat de Usb-c als minpunt gezien woord, is toch logies dat een nieuwe aansluiting niet de oudere Micro USB meer kan gebruiken, dan moeten we voortaan ook maar alle Apple producten een min punt geven omdat zij als enigeste een andere aansluiting gebruiken dan ALLE andere apparaten.

En die 8 uur voor de OnePlus One mogen jullie ook wel is een keer updaten, want al een aardige lagentijd gaat de accu al niet meer 8 uur mee, maar minstens 5 uur na nieuwe Android versies en updates.

en dat kan iedereen je wel vertellen die een OnePlus One hebben.

Verders leuke telefoon alleen jammer dat hij weer geen MicroSD kaart slot heeft en losse accu.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 21:59]

Ik heb het hier ook helemaal niet om de USB-C poort. Integendeel ik juich dat alleen maar toe. Ik was ook heel tevreden met de lightning connector van mijn iPhone 5. alleen al om het reversibele karakter van de connector.

Ik heb het hier over de bug met de homeknop. Dat vind ik wel een (groot!) minpunt.
Sorry had het tegen Tweakers, om die USB-C poort.
Klopt, want dat is ook niet te vergelijken:
Apple is een veeel groter merk met een veeeel grotere naamsbekendheid. Ze zijn veel gerenommeerder en er mag misschien daarvan ook meer van verwacht worden, zeker aangezien hun toestellen ruim 2x zoveel kosten. OnePlus, tsja ergens blijft het een Chinaphone, en daar mankeert wel eens wat aan. Dat is natuurlijk erg jammer, maar ik vind dat we dus ook andere kwaliteitseisen moeten stellen aan een OnePlus dan aan een iPhone.
Chinaphone is echt een heel slap excuus. Ik heb er meerdere geïmporteerd en stuk voor stuk hebben ze geen issues gehad van deze schaal.

Overigens komt een iPhone ook gewoon uit china. Dus chinezen kunnen het wel ;-)
Jammer dat er niks vermeld word over de verwisselbare achterkanten.

Hiernaast op pagina 3 een foutje; 'De OnePlus 2 komt uit in twee versies: een 16GB-model met 3GB geheugen en een 64GB-model met maar liefst 4GB werkgeheugen. Beide versies worden aangedreven door Qualcomms Snapdragon 801-soc'

Voor de rest prima review en is nog maar de vraag of ik hem ga aanschaffen (:
Het is mogelijk al toegevoegd, maar het staat op pagina 2:

De rand is van metaal en niet meer van plastic, waardoor hij wat luxueuzer aanvoelt. De achterkant is verwijderbaar, maar de accu helaas niet.
Je kunt gewoon rustig zeggen dat dit geen highend telefoon meer is.
Wel erg jammer, want dat was de One wel, al was dat ook maar net.

Om heel eerlijk te zijn vragen ze nu meer geld, voor minder telefoon.
Ik heb zelf de one, ben dik tevreden. Maar ga de two niet aanschaffen.
De Two is bijna op alle fronten beter... Ik heb er een (kan hem niet vergelijken met de One). Ik heb tot nu toe geen echte 'problemen' met de telefoon. Na updates denk ik dat de telefoon veel stabieler gaat lopen, maar voor een team van ongeveer 4 tot 10 man is een OS ontwikkelen latig. Ik heb er vertrouwen in
Ik zou eigenlijk wel graag een batterij vergelijking willen zien van oneplus one vs oneplus two. Volgens mij gaan ze qua resultaten niet te ver ontlopen als de one ook op oxygenos of cyanogenos 12.1 zit...
In begin, tijdens kitkat was batterij van de one epic. Echter met lollipop is het een ramp.

Gelukkig bieden sommige custom roms wel een oplossing. Maar tot nu toe nog steeds onbekend in welke mate het een oplossing zou zijn op de two voor de batterij duur.

Verder, mooie objectieve review. Hier zat ik toch al even op te wachten.
Ik heb daar ook al om gevraagd maar ze hebben geen model 1 meer voor hertest. M1 komt ook echt niet meer op 8 uur uit sinds lolipop andere roms helpen niet in de praktijk.
5,5 uur max bij echt gebruik.

Vind het jammer dat ze wel oude niet kloppende cijfers blijven gebruiken van M1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.