Inleiding
Samengevat
Met de OnePlus 2 probeert OnePlus de succesvolle OnePlus One te evenaren. Dat is slechts voor een deel gelukt. De Chinese fabrikant heeft opnieuw een keurig gebouwde 5,5"-telefoon afgeleverd, met een prima scherm, een vlotte werking, fijne software en een degelijke camera. Leuke toevoegingen zijn de optie om twee simkaarten te plaatsen, een extra knop voor geluidsprofielen en een vingerafdrukscanner. Die laatste werkt redelijk, maar hapert ook wel eens, wat kan storen. Verdere minpunten zijn de accuduur, die minder is dan bij zijn voorganger, de usb-c-poort, waardoor je altijd een specifieke lader bij je moet hebben, het ontbreken van nfc en het feit dat de telefoon alleen te koop is via een verlotingssysteem.
Eindoordeel
De OnePlus One was waarschijnlijk een groter succes dan de mensen van OnePlus ooit hadden kunnen bevroeden. Maandenlang was het alleen mogelijk om het toestel via een speciaal invite-systeem aan te schaffen, vermoedelijk omdat het bedrijf niet de capaciteit had om het toestel in enorme oplagen te produceren. Dat droeg ertoe bij dat de hype rondom de telefoon tot ongekende hoogte steeg.
/i/2000655162.jpeg?f=imagenormal)
Ook op Tweakers: bij de laatste Awards eindigde de OnePlus One op de tweede plek in de categorie smartphones, waarmee hij grote namen als Samsung, HTC, Sony, LG en Motorola achter zich liet. Dat de OnePlus One zo populair bleek, is eigenlijk niet raar. Het toestel leek wel gebaseerd op alle wensen die op dat moment speelden bij smartphonefans: een grote telefoon, met een forse accu, vrijwel stock Android en dat alles voor een zeer scherpe prijs. Dat hij niet alle Nederlandse 4g-banden ondersteunde, werd door veel mensen voor lief genomen.
Voor de OnePlus 2 liet OnePlus de hypemachine nogmaals op volle toeren draaien. Eerst werd beetje bij beetje informatie vrijgegeven over de hardware, toen was er de onthulling, die ook via een vr-bril bekeken kon worden, en dit jaar werkt OnePlus opnieuw met een invite-systeem, waardoor het in het begin lang niet aan de vraag zal kunnen voldoen. Gelukkig had het bedrijf enkele exemplaren voor de pers apart gelegd en een van die toestellen vond zijn weg naar het Tweakers HQ.
Volgens OnePlus is zijn tweede smartphone een heuse flagship killer en moet hij dus de strijd kunnen aangaan met toestellen als de iPhone 6, Galaxy S6 en LG G4. Of dat lukt, lees je in deze review.
Bekend ontwerp met nieuwe handigheidjes
Van buiten gezien is de OnePlus 2 niet heel anders dan zijn voorganger. Het is opnieuw een 5,5"-telefoon met een achterkant die je in verschillende uitvoeringen kunt krijgen, waaronder 'sandstone black', kevlar en hout. Wij ontvingen van OnePlus de sandstone black-versie, die opvalt vanwege de wat aparte textuur, die nog het meest aan vilt doet denken. Als je de OnePlus One nog nooit hebt vastgehouden, is het vast even wennen, maar wij zijn er wel fan van. De rand is van metaal en niet meer van plastic, waardoor hij wat luxueuzer aanvoelt. De achterkant is verwijderbaar, maar de accu helaas niet.
Ook nieuw is de knop aan de linkerzijde van de telefoon. Dit is een klein, verticaal schuifje dat drie standen kent, die overeenkomen met de drie notificatiestanden binnen Android Lollipop: enkel wekkers, alleen prioriteit of alles aan. De functionaliteit doet denken aan de schakelaar op de zijkant van een iPhone, die de telefoon op stil zet, maar dan dus uitgebreider. In het begin moesten we het bedienen van de knop even in de vingers krijgen, want je hoeft hem niet ver te bewegen om van stand te wisselen, maar het wende snel en bleek in de praktijk erg handig.
Het grootste uiterlijke verschil ten opzichte van de OnePlus One is de vingerafdrukscanner onder het scherm. Net als bij de iPhone en de Galaxy S6-serie is het een scanner waar je simpelweg je vinger op legt om de telefoon te ontgrendelen. Naast die scanner zitten twee capacitieve knoppen en net als bij de OnePlus One kun je zelf kiezen of je onscreen-knoppen gebruikt of de knoppen onder het scherm.
De vingerafdrukscanner is tegelijk een homeknop, maar dan een aanraakgevoelige en niet een die je kunt indrukken. Als de telefoon uitstaat kun je hem dus wakker maken en ontgrendelen door je vinger op die homeknop te leggen. Dat is even wennen als je eerdere vingerafdrukscanners gewend bent, waarbij je vaak op de knop zelf moet drukken voordat de scan wordt uitgevoerd. De nauwkeurigheid van de scanner is goed, maar niet zo goed als die van Apple en Samsung. In vergelijking met de Galaxy S6 en iPhone 6 moesten we wat vaker een tweede poging doen voordat de telefoon ontgrendeld werd. Recentelijk doken berichten op dat de homeknop slecht zou werken als je tegelijkertijd de randen van de telefoon aanraakt, maar daar hebben we geen last van gehad.
/i/2000655171.jpeg?f=imagenormal)
Je kunt de scanner gebruiken om de telefoon mee te ontgrendelen, maar niet veel meer dan dat. Android Lollipop heeft namelijk officieel geen ondersteuning voor vingerafdrukscanners en apps hebben er dan ook geen weet van dat de hardware aanwezig is. Je kunt er dus geen betalingen mee goedkeuren en bij wachtwoordmanagers als Lastpass werkt hij evenmin. Met Android M moet daar dit najaar verbetering in komen, aangezien vingerafdrukscannerondersteuning bij die versie standaard is ingebakken. Exchange-gebruikers zullen blij zijn om te horen dat je de scanner mag blijven gebruiken als de server een Device Administrator-profiel op de telefoon afdwingt.
Hardware: usb-c en de Snapdragon 810
Onder op de 2 zit een usb-poort en dan niet de micro-usb-poort die iedereen kent, waarbij je om de een of andere reden altijd drie pogingen nodig hebt om hem goed in te klikken. Nee, het gaat om een usb-c-poort, met een nieuwe, symmetrische stekker, vergelijkbaar met Apples lightning-connector. Daardoor maakt het niet uit hoe je de kabel houdt; hij past altijd. Dat is een verademing ten opzichte van de bestaande micro-usb-stekker.
Usb-c zal in de toekomst vaak gebruikt worden in combinatie met de nieuwe, snellere, usb 3.1-standaard. OnePlus doet dat in de 2 echter niet; de nieuwe stekker is intern gewoon verbonden met een usb2-controller, waardoor je er behalve makkelijker inpluggen geen voordelen uit haalt, niet wat overdrachtssnelheid en niet wat laadvermogen betreft.
Nu is het prima mogelijk om een usb 2-poort aan een snellaad-chip te koppelen, maar dat heeft OnePlus ook niet gedaan. Daardoor laadt hij minder snel op dan veel andere moderne telefoons. Veel mensen laden 's nachts, dus dat is nog wel te overzien, maar het fijne aan een snellader is juist dat als de telefoon bijna leeg is, hij in korte tijd een grote hoeveelheid energie in de accu kan pompen.
Die usb-c-poort maakt van de OnePlus 2 soms een zorgenkindje. Want hoewel je op de meeste plekken wel een micro-usb-lader kunt vinden of lenen, is de usb-c-stekker nog zo zeldzaam dat je de meegeleverde lader eigenlijk altijd bij je moet dragen. Dat vonden we tijdens de testperiode behoorlijk onpraktisch, dus is het verstandig om meteen een paar extra kabels te bestellen als je de OnePlus 2 aanschaft, zodat je bijvoorbeeld ook op het werk of in de auto kunt opladen. En met een verloopje in je portemonnee kun je nog altijd een normale oplader lenen als je bij iemand op bezoek bent.
Snapdragon 810
De OnePlus 2 komt uit in twee versies: een 16GB-model met 3GB geheugen en een 64GB-model met maar liefst 4GB werkgeheugen. Beide versies worden aangedreven door Qualcomms Snapdragon 810-soc, bestaande uit vier Cortex A53-kernen, vier snellere Cortex A57-kernen en een Adreno 430-gpu. Deze soc heeft flink wat kritiek te verduren gekregen omdat hij snel warm wordt en dan moet terugklokken om de temperatuur binnen de perken te houden. Dit soort throttling gebeurt bij alle mobiele socs, maar de 810 heeft er meer last van dan de concurrenten, blijkt uit eerdere tests met de G Flex 2 en HTC One M9.
Sinds de introductie van de Snapdragon 810 heeft Qualcomm hard gewerkt aan een nieuwe revisie, die minder snel warm moet worden, de zogenaamde v2.1-variant. Dit is de versie die in de OnePlus 2 gebruikt wordt en om het zekere voor het onzekere te nemen heeft OnePlus de maximale kloksnelheid nog eens verlaagd van 2 naar 1,8GHz. Dat alles leidt ertoe dat er inderdaad minder sprake is van throttling, zo is te zien in de onderstaande benchmarks.
AndEbench en GeekBench belasten alle processorkernen tegelijk en goed te zien is dat de nieuwe revisie van de Snapdragon 810 in die situaties langer zijn maximale kloksnelheden kan vasthouden en dus hogere scores neerzet. Doe je dit soort tests echter meer dan eens achter elkaar, dan zie je de score nog altijd langzaam zakken vanwege throttling, maar het is minder sterk dan bij bijvoorbeeld de One M9 van HTC.
Gelukkig heeft dat weinig invloed op de prestaties in de dagelijkse praktijk, want die zijn zeker in orde en het toestel is soepel in gebruik. Dat zal voor een deel te maken hebben met het gebrek aan een eigen skin of andere vertragende software, maar daarover later meer.
Ook op grafisch vlak staat de OnePlus 2 zijn mannetje. Dat komt vooral doordat de Snapdragon 810 eigenlijk gemaakt is voor telefoons met quad-hd-resolutie of hoger en de OnePlus 2 'slechts' een full-hd-scherm heeft. Dat betekent dat hij op grafisch vlak prima kan meekomen met de top van de markt. Ook hier treedt na verloop van tijd weer throttling op, maar bij het spelen van games hebben we daar niets van gemerkt in de vorm van slowdowns of lage framerates.
- GFXBench Manhattan (onscreen)
- 3DMark Ice Storm Unlimited
OnePlus heeft verder nog een aantal opvallende keuzes gemaakt als het op de hardware aankomt. Zo is er geen micro-sd-slot, al wordt dat grotendeels goedgemaakt door de beschikbaarheid van de 64GB-variant voor een redelijke prijs. Wel is er ondersteuning voor twee nano-simkaarten, wat handig is voor mensen die zowel zakelijk als privé een telefoonabonnement hebben.
Op draadloos vlak beschikt de 2 over ondersteuning voor gangbare features als bluetooth 4.1 en wifi-ac, maar geen nfc. Volgens OnePlus wordt nfc in de praktijk nauwelijks gebruikt. Dat kunnen we ons op dit moment wel voorstellen, maar Android Pay, het systeem van Google waardoor je contactloos kunt betalen met je telefoon, staat op het punt van uitkomen en met de OnePlus 2 zul je daar dus nooit gebruik van kunnen maken. We snappen dat OnePlus zoveel mogelijk wil besparen op componenten, maar dit lijkt ons op de lange termijn geen slimme zet.
Volledige 4g-ondersteuning is gelukkig wel aanwezig, een grote verbetering ten opzichte van de OnePlus One, die niet alle in Nederland gebruikte frequenties ondersteunde.
Prima scherm, accuduur doet stap terug
OnePlus heeft in onze ogen een slimme keuze gemaakt door de resolutie hetzelfde te houden als bij de One: 1920x1080 pixels. Een verhoging naar 2560x1440 pixels had gekund en wellicht zou een handjevol mensen het verschil hebben gezien, maar daarmee zou het stroomgebruik stijgen en de accuduur dus dalen. De reden waarom bedrijven als LG en Samsung wel dat soort hoge resoluties gebruiken, is deels omdat het de marketingafdeling wat munitie geeft om te adverteren en in het geval van Samsung heeft het zeker voordelen als de telefoons van het bedrijf gebruikt worden voor vr-toepassingen.
/i/2000655172.jpeg?f=imagenormal)
De beeldkwaliteit is zoals je die verwacht van een telefoon in deze prijsklasse: prima, maar niet perfect. De helderheid is met 405cd/m² zeker hoog genoeg om het scherm binnenshuis nooit voluit te willen hebben, maar in de felle zon kan het soms moeilijk zijn om goed te zien wat er op het scherm staat. De zwartweergave is redelijk, waardoor de contrastverhouding uitkomt op 1312:1; een prima waarde voor een lcd. Als we kijken naar de kleurweergave, dan valt op dat het scherm een tikje aan de blauwe kant is. Dat zien we veel vaker bij telefoons en fabrikanten lijken daarvoor te kiezen om het wit nog witter te doen lijken. De weergave van de primaire en secundaire kleuren is verder tamelijk accuraat.
Accuduur
Met een forse 3300mAh-accu en een bescheiden schermresolutie zou je denken dat de OnePlus 2 een monster is als het aankomt op accuduur. Dat is helaas niet zo. Hier lijkt de Snapdragon 810, ondanks de verbeteringen in de v2.1-versie, roet in het eten te gooien. Vooral in onze eigen webbrowsetest doet de OnePlus 2 het niet al te best, met een score van nog geen zes uur. We hebben ter vergelijking een aantal andere betaalbare 5,5"-telefoons in de lijst opgenomen en natuurlijk ook wat recente topmodellen.
Ook in de videotest moet de OnePlus 2 flink toegeven op zijn voorganger. Alleen in de PCMark-accutest kan hij behoorlijk meekomen, waarschijnlijk omdat hier wat meer pauzemomenten zijn ingebouwd.
In de praktijk betekent het dat je de OnePlus 2 bij intensief gebruik vrij snel kunt leegtrekken. Dankzij de relatief kale software, waarbij weinig diensten op de achtergrond draaien, is de standby-tijd wel in orde, waardoor je bij gemiddeld gebruik de dag wel doorkomt.
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²) |
Telefoon |
Scherm |
Resolutie |
Accucapaciteit |
In minuten, hoger is beter |
Huawei Honor 6+ |
5,5 " |
1920x1080 |
3600 mAh |
*******
8u50m |
Apple iPhone 6 Plus |
5,5 " |
1920x1080 |
2915 mAh |
******
8u7m |
OnePlus One |
5,5 " |
1920x1080 |
3100 mAh |
******
8u2m |
Samsung Galaxy S6 |
5,1 " |
2560x1440 |
2550 mAh |
******
7u43m |
Jiayu S3 |
5,5 " |
1920x1080 |
3000 mAh |
******
7u0m |
OnePlus 2 |
5,5 " |
1920x1080 |
3300 mAh |
*****
5u52m |
HTC One M9 |
5,0 " |
1920x1080 |
2840 mAh |
****
5u38m |
LG G4 |
5,5 " |
2560x1440 |
3000 mAh |
****
5u15m |
LG G Flex 2 |
5,5 " |
1920x1080 |
3000 mAh |
****
4u47m |
Accuduur bij video bekijken (helderheid @ 250cd/m²) |
Telefoon |
Scherm |
Resolutie |
Accucapaciteit |
In minuten, hoger is beter |
Samsung Galaxy S6 |
5,1 " |
2560x1440 |
2550 mAh |
*******
12u31m |
OnePlus One |
5,5 " |
1920x1080 |
3100 mAh |
******
10u31m |
Huawei Honor 6+ |
5,5 " |
1920x1080 |
3600 mAh |
******
10u18m |
Apple iPhone 6 Plus |
5,5 " |
1920x1080 |
2915 mAh |
*****
9u13m |
LG G Flex 2 |
5,5 " |
1920x1080 |
3000 mAh |
*****
9u7m |
OnePlus 2 |
5,5 " |
1920x1080 |
3300 mAh |
*****
8u39m |
Jiayu S3 |
5,5 " |
1920x1080 |
3000 mAh |
****
7u2m |
LG G4 |
5,5 " |
2560x1440 |
3000 mAh |
****
6u58m |
HTC One M9 |
5,0 " |
1920x1080 |
2840 mAh |
***
6u8m |
OxygenOS en camera
De eerste telefoon van OnePlus draaide CyanogenMod, maar voor de opvolger heeft OnePlus een eigen versie van Android ontwikkeld. Daarvoor trok het verschillende ontwikkelaars van de custom rom Paranoid Android aan. PA staat bekend om de enorme hoeveelheid dingen die je kunt aanpassen, maar voor de software van OnePlus, die de naam OxygenOS meekreeg, hebben de ontwikkelaars het rustig aan gedaan.
De basis is Android 5.1.1 en gelukkig is daar visueel nauwelijks iets aan veranderd, waardoor je enigszins hetzelfde 'stock'-gevoel krijgt als bij een Nexus-telefoon. Veeg je echter naar rechts vanaf het homescreen, dan vind je daar Shelf, een venster met veelgebruikte apps en personen met wie je vaak contact hebt. Als je zelf je homescreen goed hebt ingericht voegt het niet veel toe, maar voor de meer warrige user is het wellicht handig om een dergelijk overzicht te hebben.
Duik je verder het instellingenmenu in, dan vallen een paar features op die je normaal niet in Android zult vinden. Allereerst kun je, net als bij de OnePlus One, de virtuele toetsen op het scherm in- of uit schakelen, voor als je de toetsen onder het scherm niet fijn vindt werken. Wij vinden het persoonlijk zonde van de schermruimte, maar dat de optie er is kan geen kwaad. Daarnaast is er ondersteuning voor het tekenen van gebaren als het scherm uitstaat. Zo kun je de camera openen door een O te tekenen en met een V start je de zaklamp. Die laatste mogelijkheid is in de praktijk best handig, zeker omdat je de V makkelijk kunt tekenen met je duim.
Ook leuk is dat je de standaard-Android-kleuren enigszins kunt aanpassen. Zo is er de mogelijkheid om naar een donker thema te switchen en ook kun je de accentkleur aanpassen, waardoor je het standaard wit en groen kunt vervangen door bijvoorbeeld donkergrijs en rood.
Camera
De OnePlus 2 is uitgerust met een 13-megapixelcamera die afkomstig is uit de fabrieken van OmniVision, een bedrijf dat samen met Sony het grootste deel van de markt voor smartphonecamera's bezit. Omdat de 1/2,6"-sensor relatief groot is, zijn de pixels dat met een afmeting van 1,3µm ook. In theorie kunnen grotere pixels meer licht vangen, waardoor foto's in donkere omstandigheden er beter uitkomen. Gecombineerd met de snelle f/2-lens met optische beeldstabilisatie geeft dat goede hoop voor de foto's die de OnePlus 2 produceert.
/i/2000655175.jpeg?f=imagenormal)
In de praktijk lijkt die belofte waargemaakt te worden. De 2 levert in de meeste situaties namelijk prima kiekjes af en vooral overdag, met goed licht, valt op hoeveel detail en scherpte in de foto's te vinden zijn. Bij weinig licht gaat de iso-waarde omhoog en neemt de hoeveelheid ruis logischerwijs toe, maar dankzij de snelle lens en beeldstabilisatie zijn de foto's alsnog redelijk.
De ervaring rondom het nemen van foto's is helaas wat minder positief. Zo is er wat sluitervertraging waar te nemen, waardoor de camera niet zo snappy aanvoelt als die van veel concurrenten. Daarnaast valt de focussnelheid tegen, ondanks de aanwezigheid van een laserfocussysteem, en moet de camera geregeld flink door het focusbereik 'hunten' voordat het scherptepunt gevonden is. Ook bij het maken van hdr-foto's is de camera niet zo snel.
De camera-app is ten slotte een beetje spartaans. Je kunt wisselen tussen de normale en de frontcamera, de flitser aan- en uitzetten, hdr in- en uitschakelen en voor een beauty-modus kiezen. Dat is het. Er is dus geen uitgebreide controle over de instellingen aanwezig.
Specificaties en fotogalerij
Gsm-besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 5.1 |
Schermdiagonaal |
5,5" |
Resolutie |
1920x1080 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
LCD |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Secundair scherm |
Nee |
CPU/SoC |
Qualcomm Snapdragon 810 |
Aantal cores |
8-core |
Processorsnelheid |
1,8GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
Opslagcapaciteit |
64GB |
Aantal SIMs |
Dual |
Simkaart 1 |
Nanosim |
Simkaart 2 |
Nanosim |
Cameraresolutie |
13Mp |
Cameraresolutie (voor) |
5Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led |
Resolutie video-opname |
4096x2160 (Cinema 4k) |
Stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Mobiele netwerken |
Edge, gprs, hsdpa, lte, umts |
Frequentiebereik (mobiel) |
800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.1 |
GSM-Connector |
3,5mm, USB 2.0 (Type-C) |
Berichten |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden |
Audio, Video |
GPS |
Ja |
Gsm-functies |
Bewegingssensor, FM-radio (draadloos), FM-radio (headset), Kompas, Tril, Vingerafdrukscanner |
Accucapaciteit (mAh) |
3.300mAh |
Accutype |
Li-Polymer |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, lader |
Telefoonmodel |
Bar |
Gewicht (gram) |
175g |
Lengte |
151,8mm |
Breedte |
74,9mm |
Hoogte / diepte |
9,85mm |
Kleuren |
Zwart |
Bijzonderheden |
Android 5.1 met OxygenOS |
Alternatieven
Als er een nieuwe telefoon uitkomt, is het altijd interessant om naar de voorganger te kijken. Het 64GB-model van de One gaat tegenwoordig voor 299 euro over de toonbank en weet daarvoor veel te bieden. Je krijgt weliswaar geen vingerafdrukscanner, mute-knop en dualsim, maar de prijs-prestatieverhouding is moeilijk te evenaren en de accu gaat een stuk langer mee.
4.5 van 5 sterren
(132 reviews)
Motorola's onlangs aangekondigde Moto X Play is net als de OnePlus 2 een 5,5"-telefoon met een full-hd-scherm en octacore-cpu, al is die in de Play wel wat trager. Motorola's telefoon beschikt ook over minder opslag, maar stelt daar een micro-sd-slot tegenover. De accuduur en camera zijn volgens de eerste berichten indrukwekkend.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
De Galaxy A7 heeft enkele overeenkomsten met de OnePlus 2, zoals het 5,5"-scherm, de full-hd-resolutie, het metalen frame en de cameraresolutie van 13 megapixel. De processor is echter wat trager en er is minder werk- en opslaggeheugen voorhanden. Dat laatste wordt deels gecompenseerd door het micro-sd-slot.
4 van 5 sterren
(1 reviews)
Ook de Xperia C4 valt in het rijtje van 5,5"-telefoons met een full-hd-scherm, octacore-cpu en 13-megapixelcamera. De OnePlus 2 wint het opnieuw als het aankomt op werkgeheugen en opslagcapaciteit, maar de C4 beschikt dan weer over een micro-sd-slot en een hoogwaardige camera aan de voorzijde.
3.5 van 5 sterren
(1 reviews)
Conclusie
OnePlus blaast hoog van de toren met zijn tweede telefoon en gezien het grote succes van de eerste is dat wel te begrijpen. Een flagship killer, zoals ze hem zelf noemen, is het echter niet. Daarvoor mist hij te veel features die we tegenwoordig op een high-end telefoon graag zien, zoals nfc en ondersteuning voor snel laden. Daarbij weet ook de camera niet op te boksen tegen die van de echte flagships.
Dat gezegd hebbende vinden we ook veel goeds aan de 2, zoals de behuizing die steviger aanvoelt, dualsim-ondersteuning, de multifunctionele switch aan de zijkant en de vingerafdrukscanner, al zou die laatste nauwkeuriger mogen zijn. De telefoon werkt verder snel en OxygenOS bevat enkele fijne extra's. De usb-c-aansluiting is een gedurfde stap. Op zichzelf bekeken is hij fijner dan de oude stekker, maar in de praktijk is het nog onhandig dat de stekkers en laders zo zeldzaam zijn. Dat probleem zal echter in de loop van de tijd vanzelf verdwijnen.
De overstap van een Snapdragon 801-soc bij de OnePlus One naar een Snapdragon 810 bij de 2 levert je als eindgebruiker in de praktijk niet bijster veel op. Veel sneller voelt het toestel niet aan, terwijl de accuduur erop achteruitgegaan is. De grotere 3300mAh-accu kan het hogere stroomgebruik duidelijk niet compleet compenseren. Dat is jammer, zeker omdat de OnePlus One juist bekendstond om zijn goede accuduur.
De OnePlus 2 maakt dus niet dezelfde overweldigende impact als zijn voorganger. Het is echter nog steeds een goede, scherp geprijsde telefoon; het 16GB-model kost 339 euro en het 64GB-model moet 399 euro opbrengen. Helaas zal het opnieuw moeilijk zijn om aan de telefoon te komen, doordat OnePlus weer met een invite-systeem werkt, waardoor je mazzel en geduld zult moeten hebben als je er eentje wil bemachtigen.
Eindoordeel