Eindelijk 'next-gen'
Samengevat
F1 2015 scoort punten met de prestaties van het spel op de baan. De auto's laten zich heerlijk besturen en stellen gamers in staat al snel rondetijden aan te vallen in de Time Trial-modus, of zich te mengen in spannende gevechten in de races. Buiten die 'core-gameplay' om laat F1 2015 echter de nodige steken vallen. Zo is er een tekort aan spelmodi, waarbij enkele van de spelmodi die al jaren in de game zaten, zoals de Carrièremodus en de Challenges, ineens zijn verdwenen. Ook zijn sommige instellingen vreemd, zoals de beperkingen bij het kiezen van op welke manier je raceweekenden wil afleggen in een seizoen. Verder had de game audiovisueel nog wel wat beter gekund; op de pc is het verschil met F1 2014 niet overdreven groot. Dat maakt van F1 2015 een heel aardige game, maar geen must-have, want er zijn betere racegame-alternatieven te krijgen.
Eindoordeel
Toen de Formule 1-licentie in bezit kwam van Codemasters, beschouwden we dat aanvankelijk als goed nieuws. De ontwikkelaar uit het Engelse Southam had zijn sporen immers verdiend in het racing genre. Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en hebben we onze mening iets genuanceerd. Want waar de 'Codies' best aardige F1-games afleverden, staat de serie gevoelsmatig toch al een tijdje stil. Ondanks dat de games voor spannende races zorgden, bleef het geheel een fletse afspiegeling van de echte Formule 1. Bovendien voelden de games voor veel gamers 'te arcade' aan, wat ruimte bood aan meer simulatiegerichte spellen als Project Cars en, binnenkort ook op consoles, Assetto Corsa.
Getest op: pc, PlayStation 4
Ook verkrijgbaar voor: Xbox One
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een officiële trailer van F1 2015
Toch gloorde er hoop aan de kant van Codemasters, ook voor liefhebbers van serieuzere racegames. De studio kwam eerder dit jaar met Dirt: Rally. Deze rallygame bracht de langlopende rally-serie van Codemasters terug naar zijn wortels. Niet langer stonden Ken Block en rondjes draaien in auto's centraal, maar was er weer aandacht voor de basis van de rallysport: zo hard mogelijk over weggetjes rijden die daar nauwelijks geschikt voor zijn, daarbij volledig vertrouwend op de aanwijzingen van je bijrijder die vertelt wat voor bochten er gaan komen. De game is pittig. Zo pittig zelfs, dat wij er tot op heden niet in slaagden ook maar een enkele stage te winnen. Dat is niet per definitie een pluspunt, maar het biedt ook goed nieuws: eenzelfde aanpak zou de jaarlijkse F1-game van de studio weleens ten goede kunnen komen.
Als dat nog niet genoeg perspectief biedt, dan is er de wetenschap dat F1 2015 de eerste 'next/current gen'-game zou worden. F1 2014 verscheen immers alleen voor de vorige generatie consoles, waardoor ook de pc-versie geen product werd dat de potentie van het krachtigere platform volledig kon benutten. Dat zou dit keer anders moeten zijn. De nieuwe mogelijkheden die horen bij sterkere consoles leverden in de aanloop naar de release van F1 2015 in elk geval al een stroom van aankondigingen op als het gaat om nieuwe features. Daarbij ging vooral veel aandacht uit naar physics. De zwaartekrachtsimulatie staat in F1 2015 aan de basis van veel andere systemen. Dat zou moeten leiden tot realistischere simulaties, die in de gameplay bijvoorbeeld merkbaar zijn in de manier waarop de auto glijdt, over/onderstuurt en de mate waarin de banden slijten.
Dat is natuurlijk niet de enige vernieuwing. Een deel van de innovatie die F1 2015 met zich meebrengt ligt voor de hand. In de game tref je alle teams, circuits en rijders aan die horen bij het 2015-seizoen. Dat betekent dat Mexico terugkeert op de F1-kalender, en natuurlijk dat je in de huid kunt kruipen van de jongste F1-coureur ooit: Max Verstappen. Hopen dat je niet te vaak achter Romain Grosjean terechtkomt en even opletten als je koude bandjes hebt op het Silverstone-circuit, maar verder moet het goed komen. Motorproblemen spelen geen grote rol in F1 2015.
Gebrek aan spelmodi
In de huid kruipen van Max Verstappen, of een van de andere coureurs natuurlijk, is in feite het voornaamste dat je te doen hebt in F1 2015. Het spel biedt een Championship Season en een Pro-variant daarop. Het enige verschil is dat je in Pro altijd zonder rijhulpen speelt en volledige raceweekenden inclusief een volledige race aflegt. Kortom: Pro Season is feitelijk niet meer dan een normaal seizoen, maar dan op zijn moeilijkst. Waarom dat een aparte spelmodus moest worden, is ons niet helemaal duidelijk, maar het zou er best eens mee te maken kunnen hebben dat Codemasters gewoon content tekort kwam. Wie even verder gaat kijken in het spelaanbod binnen F1 2015, komt namelijk tot de conclusie dat er toch wel wat ontbreekt aan Codemasters' jongste F1-game.
Geen Career, geen Challenges
Het heeft er alle schijn van dat de ontwikkelstudio voor F1 2015 helemaal opnieuw begonnen is, waarbij alle tot en met vorig jaar opgebouwde onderdelen van de F1-games zijn gesneuveld. Zo zijn de Proving Grounds en de Challenges in geen velden of wegen meer te bekennen. Echt groot fan van de Proving Grounds waren we nooit, maar de uitdagingen waren altijd wel goed voor wat extra uurtjes spelplezier, ook omdat de scenario's herkenbaar waren. Ze waren niet altijd letterlijk afgeleid van iets dat echt gebeurd is, maar je zou makkelijk kunnen geloven dat het wel zo was. 'Het begint te regenen en je team houdt jou buiten. Probeer top drie te rijden terwijl je de race uitrijdt op droogweerbanden': dat soort dingen kon je verwachten. Niets van dit alles zie je in F1 2015 terug.
/i/2000637267.jpeg?f=imagenormal)
Wellicht nog opvallender is het ontbreken van een carrièremodus. Goed: niet iedereen vindt het leuk om zelf een coureur te maken en zich daarmee op te werken in de Formule 1, maar om nu helemaal geen carrière meer te bieden? Het spel van instappen in een bescheiden team en uiteindelijk de kans krijgen om voor Mercedes, Ferrari of - toen nog snel - Red Bull te rijden, sprak ons altijd wel aan. In F1 2015 blijft het vooralsnog dus beperkt tot het verrijden van losse seizoenen, en dat doe je als een van de bekende F1-coureurs en niet als een fictieve coureur. Daarnaast ontbreken de Proving Grounds en Challenges, en ook dat scheelt nogal wat content. Goed, als klein goedmakertje heeft Codemasters het hele 2014-seizoen er als extraatje in gedaan, zodat je eventueel met auto's van vorig jaar kunt rijden. Maar dat maakt het gebrek aan spelmodi niet echt goed.
Onhandig
De betrekkelijk kleine hoeveelheid content maakt het debuut van Codemasters' F1-serie op de PlayStation 4 en Xbox One bij voorbaat al lastig. De studio liet gamers immers lang wachten op een volwaardige game voor deze consoles, en dan is dit geen lekkere binnenkomer. Bovendien weet het spel, voordat er ook maar een meter gereden is, rariteiten te presenteren. Zo kun je vanuit sommige menu's niet meer terug naar het vorige scherm. Klinkt onbelangrijk, maar het betekent dat je soms een modus helemaal in moet, om daarna vanuit die modus terug te gaan naar het hoofdmenu om iets in de instellingen aan te passen. Ook is het raar dat je in Time Trials geen schade kunt aanzetten. De makers gaan er kennelijk vanuit dat je, als je een fout maakt, je rondje gewoon opnieuw start. Dat zal vaak wel zo zijn, omdat het op de meeste circuits geen tijdwinst oplevert als je van de baan raakt, maar het betekent wel dat je in Monaco dus als een soort stuiterbal over het circuit kunt knallen.
Het zijn voorbeelden van momenten waarop F1 2015 een beetje ondoordacht overkomt. Met een paar simpele, andere keuzes hadden de makers de game als geheel een stuk gebruiksvriendelijker kunnen maken. Nog een voorbeeld? In een seizoen kun je kiezen of je volledige, ingekorte, of echt korte Grand Prix's rijdt. Dat gaat gepaard met een bepaalde instelling voor de vrije trainingen en kwalificatie, maar die staan altijd in relatie tot elkaar. Je kunt dus niet zeggen: ik wil de volledige kwalificatie rijden, maar slechts 25 procent van de race. Nee, als je kiest voor de 25 procent-variant, dan heb je automatisch een kwalificatievariant waarbij je één rondje krijgt om een tijd neer te zetten. Waarom kun je de samenstelling van zo'n Grand Prix-weekend niet zelf samenstellen, zoals dat in het verleden wel kon? Het voelt als een onnodige beperking, en dat is gewoon zonde.
Op zijn best op de baan
Ondanks alle geplaatste kanttekeningen neem je op een gegeven moment toch plaats in een van de meest felbegeerde zitjes in de autosport. Op dat moment heb je als echte racegamefan natuurlijk je Thrustmaster T300 RS of Logitech G27/29 aangesloten, al mag gezegd worden dat F1 2015 prima te spelen is met een controller of zelfs met een toetsenbord. In dat laatste geval kun je maar beter zorgen dat je praktisch alle rijhulpen aan hebt staan, aangezien je dan je gas en rem niet kunt doseren. Echt heel leuk is het daardoor niet, maar het kán wel. Met een controller zul je waarschijnlijk traction control en ABS nog wel nodig hebben, terwijl echte cracks met een stuurtje de rijhulpen zoveel mogelijk uitschakelen.
Opletten
Vooral in dat laatste geval duurt het niet meer dan een paar rondjes voor je kennismaakt met de grootste kracht van F1 2015. Mensen, wat rijdt dit lekker. Het is, als niet-coureur, een beetje lastig om na te gaan of het echt helemaal realistisch is, want het rijdt soepel en ook zonder rijhulpen nog vrij gemakkelijk. Aangezien we F1-coureurs de laatste tijd steeds vaker horen roepen dat de Formule 1 te makkelijk is geworden, gaan we er voor het gemak maar vanuit dat het aardig klopt. Overigens blijft het rijden met de F1-auto's in F1 2015 wel opletten. De auto's hebben tegenwoordig enorm veel vermogen in de laagste versnellingen. We liepen al meerdere keren vloekend over de redactie met de tekst "versnellingen 2 en 3 zijn in deze game echt de duivel!" Iets te enthousiast op je gas gaan in die versnellingen leidt tot wheelspin, een volledig gebrek aan grip en, als je niet tijdig corrigeert, een spin.
/i/2000637280.jpeg?f=imagenormal)
Toch duurt het niet heel lang voor je daar mee om leert gaan, en op dat moment wordt F1 2015 echt leuk. Binnen de kortste keren ben je tienden of zelfs hondersten van je snelste tijden aan het schaven in de Time Trial-modus, waarbij je beste tijd na elke sessie wordt geüpload naar online leaderboards. Bovendien laadt het spel automatisch de Ghost in van een Rival. Dat is een andere speler die op dat moment net ietsje sneller is dan jij, en daarmee een ideaal richtpunt vormt om je verder te kunnen verbeteren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gewoon je eigen Ghost in beeld te houden. Vooral als je met meerdere personen afwisselt - zoals wij doen op de redactie - is dat natuurlijk wel zo leuk.
Vloekende redacteuren
Bij dat laatste scenario gebeurde het af en toe dat we even mee zaten te kijken bij andere redacteuren die een poging waagden in de Playseat. Kijken - en vooral ook luisteren - naar hoe anderen met de auto's in F1 2015 stoeien, is op zich al leuk. Of je nu luistert naar de piepende bandjes als iemand iets te enthousiast remt, naar de doorspinnende achterwielen bij het uitaccelereren, of naar de vloekende redacteur die zich realiseert dat hij op dat moment kostbare tijd aan het verspelen is: het is extreem vermakelijk. F1 2015 daagt je uit de auto meester te worden. Juist doordat de bestuurbaarheid verbeterd lijkt te zijn en het daardoor makkelijker aanvoelt, nodigt de game je nog meer uit de limieten van de auto's op te zoeken.
Dat element vertaalt zich ook naar de races. Een racegame kent eigenlijk altijd twee moeilijkheidsgraden: de moeilijkheid van het besturen van de auto en daarbij de moeilijkheid die verzorgd wordt door het niveau van de AI-coureurs. Daarin moet ieder voor zich een balans vinden. In ons geval vinden we het dan net iets te lastig om de auto in zijn meest realistische stand te laten staan. Ietsje meer traction control en ABS zorgt ervoor dat we ons meer kunnen concentreren op de gevechten met de AI en wat minder aandacht hoeven te geven aan het besturen van de eigen auto. Wie die uitdaging wél wil kan daar natuurlijk voor kiezen. Maak in dat geval je borst maar nat, want elk gemist rempunt of moment van wheelspin wordt genadeloos afgestraft door de AI.
/i/2000637263.jpeg?f=imagenormal)
Dat komt doordat die AI-coureurs, nog meer dan voorheen, behoorlijk agressief zijn. Het gaat nog net niet zo ver dat mannen als Grosjean en Maldonado inderdaad in gaten duiken die er eigenlijk helemaal niet zijn, maar ze zullen niet twijfelen om hun auto naast die van jou te zetten als de kans zich voordoet, en met DRS zul je ze ook voorbij zien vliegen als ze aan het begin van de DRS-zone vlak achter je zitten. Het rijgedrag van de AI is vooral leuk, maar zorgt ook weleens voor problemen. Zo maakten we meerdere keren mee dat de AI gewoon instuurde terwijl wij al naast ze zaten. 'Leven en laten leven' lijkt niet altijd in hun woordenboek voor te komen. Ook werden we af en toe in de rondte getikt terwijl dat echt niet nodig was en de AI-coureur nog genoeg ruimte had om contact te voorkomen. Een tikje frustrerend, maar gelukkig gaat het meestal wel goed en kun je prachtige inhaalacties maken en spannende gevechten uitvechten.
Onrealistische doelstellingen
In de seizoensmodus leidde dat alles tot pittige races, vaak volgend op een best goede kwalificatie. Rijdend als, uiteraard, Max Verstappen wisten we bijvoorbeeld eens een zesde plek in de kwalificatie te pakken, maar in de race bleek het onder druk van AI-coureurs om ons heen een stuk lastiger om keer op keer hetzelfde strakke rondje te rijden. Dat is dan flink pech hebben, want in F1 2015 baseert je team je doelstelling in de race op de kwalificatie. Je mag dan knap zesde staan met je Toro Rosso, maar je team verwacht daarna doodleuk dat je het podium haalt. Dat is natuurlijk niet helemaal realistisch. We wisten die race nota bene als vijfde te finishen: een prima resultaat voor Toro Rosso, maar bij 'objective' kwam gewoon een rood kruis te staan met de tekst 'failed' erbij. Een beetje vreemd, en het gaat ook ten koste van het spelplezier.
Audiovisueel niet meer dan 'in orde'
De stap naar de nieuwe platformen betekent natuurlijk ook dat er audiovisueel een stap omhoog wordt gezet. Maak je op dat vlak de vergelijking met de consoleversie van F1 2014, dan is dat vrij logisch: de game verscheen immers alleen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Dat deze versie veel mooier is, is dus vrij logisch. De vergelijking met de pc-versie van vorig jaar is dan ook een stuk nuttiger. Ook daar zijn zeker veranderingen te zien. Zo oogt de game een stuk soepeler en vloeiender. Daarnaast zijn de lichteffecten veel mooier, en datzelfde geldt voor de weerseffecten. De druppelvorming op het chassis en op de lens van de camera lijkt bij vlagen op hoe het er op televisie uitziet. Dat is misschien nog wel de meest treffende beschrijving: met F1 2015 lijkt Codemasters een veel realistischere weergave na te streven, waarbij F1 2014 in vergelijking een beetje 'cartoony' oogt.
Dat betekent overigens niet dat F1 2015 er automatisch ook veel beter uit ziet dan de versie van vorig jaar. Zoals in bovenstaande video is te zien, is het verschil niet overdreven groot. Wat vooral opvalt zijn, inderdaad, de lichteffecten in F1 2015. Die zijn veelal een stuk mooier, maar lijken ook voor wat overbelichting van sommige gebouwen in de omgeving te zorgen. Daardoor oogt de omgeving in F1 2014 op sommige punten mooier dan in F1 2015.
Het is dus niet zo dat F1 2015 zich meteen een prachtige game mag noemen. Zo haalt de game het lang niet bij wat we eerder dit jaar zagen in Project Cars. Zowel de lichteffecten als de weerseffecten in dat spel vegen de vloer aan met die van F1 2015. Daar komt bij dat de omgevingen rond sommige circuits in F1 2015 ronduit lelijk zijn. Het lijkt er een beetje op dat Codemasters keuzes heeft gemaakt, en dan zijn de omgevingen wellicht het minst belangrijke onderdeel van een racegame. Maar je ziet ze natuurlijk wel.
/i/2000637269.jpeg?f=imagenormal)
De keerzijde daarvan is dat andere onderdelen er wel strak uitzien. Zo zijn we erg te spreken over de positieve veranderingen in de presentatie van het geheel. Het commentaar is nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar daar omheen is een hoop verbeterd. Zo praten de mechanics vaker tegen je, onder meer met advies over de staat van je remmen en je banden en met tips over de baan. Ook is er iets meer grafische aandacht voor de starting grid en, niet onbelangrijk, de podiumscène. Dat de champagne daarbij ontbreekt is dan weer jammer, maar het is leuk om 'onze' Max een F1-podium te zien betreden naast mannen als Hamilton en Rosberg. Nu nog in het echt.
Voice-commands
Een andere toevoeging die deels met presentatie en deels met gameplay te maken heeft is de mogelijkheid om commando's te geven aan je pit-crew. Het spel stelt je in staat een aantal korte commando's te geven via een headset of een microfoon. Zo kun je 'Full race update' roepen, waarna je precies te horen krijgt waar je rijdt, wie er voor en achter je rijden, of er nog pitstops aankomen en hoeveel ronden er nog te racen zijn. Met 'Box this lap' kun je, na bevestiging van je team, aangeven wat je wil hebben, zoals 'Set intermediates' of 'Set primes'. Zo hoef je niet meer door menu's heen te bladeren, al zul je wel de structuur van de stemcommando's een beetje moeten leren kennen, anders moet je alsnog naar de tekstjes kijken om te weten wat je kunt zeggen. Het is een grappige toevoeging die bovendien prima werkt.
Benchmarks: videokaarten en systeemeisen
De racegames die Codemasters de afgelopen jaren heeft uitgebracht, zoals F1 2014, Grid 2 en Dirt Rally werden steeds gebouwd op dezelfde engine, namelijk Codemasters eigen EGO3-engine. Met F1 2015 maakt Codemasters de overstap naar zijn nieuwe EGO4-engine. De nieuwe engine moet niet alleen grafisch een update zijn, maar ook meer physics introduceren, waardoor het besturen van de formule-wagen realistischer moet aanvoelen.
Behalve goede physics is een hoge framerate ook van belang tijdens het racen. Niets is immers zo irritant als haperingen of dipjes in de framerate die ervoor zorgen dat je net een apex mist. Om te zien welke hardware je nodig hebt hebben we twaalf videokaarten op twee testsystemen en op drie resoluties getest.
|
Minimaal |
Aangeraden |
Cpu |
Intel Core 2 Quad 3,0GHz AMD Phenom II x4 3,2GHz |
Intel Core i5 3570 AMD FX-6300 |
Gpu |
Intel Iris AMD HD5870 Nvidia GTX 460 |
Intel Iris Pro AMD R9 290 Nvidia GTX 970 |
Ram |
4GB |
8GB |
Om te beginnen kijken we naar de minimale systeemeisen die Codemasters aan de game meegeeft. Op een pc van een jaar of vijf oud zou je de game nog moeten kunnen spelen, maar Codemasters raadt aan om een recenter systeem te gebruiken, met een Intel Ivy Bridge-processor of AMD-hexacore. Daarmee zou je het liefst een R9 290- of GTX 970-videokaart combineren.
Daarmee zijn de aangeraden systeemeisen een stuk hoger dan bij F1 2014, de vorige game in de serie, waarbij de ontwikkelaar een AMD HD6000- of Nvidia GTX500-videokaart aanraadde. De systeemvereisten lijken er daardoor op te hinten dat F1 2015 niet zo'n lichte game is als F1 2014 was.
Testsystemen en videokaarten
Voor het draaien van de benchmarks maken we gebruik van twee testsystemen. De eerste is gebaseerd op Intels X79-platform, dat voorzien is van een Core i7-4960X-processor. Het i7-systeem is overgeklokt naar 4,4GHz, waardoor de cpu geen bottleneck zou moeten zijn en we het maximale uit de videokaarten kunnen halen. Het tweede systeem is gebaseerd op het 990FX-platform en is niet overgeklokt. het 990FX-systeem moet representeren in hoeverre de game draait op wat langzamere systemen, want we gaan er niet van uit dat veel mensen duizend euro in alleen al een Core i7-4960X-processor geïnvesteerd hebben.
|
Intel X79 |
AMD 990FX |
Moederbord |
Asus RoG Rampage IV Extreme |
ASRock Fatal1ty 990FX Killer |
Processor |
Intel Core i7 4960X @ 4,4GHz |
AMD FX-8350 |
Geheugen |
Kingston HyperX KHX1866C9D3K4/16GX |
Corsair Vengeance LP CML16GX3M4X1600C8 (2x4GB) |
Ssd |
Crucial MX100 512GB |
PNY Prevail Elite 240GB |
Koeler |
Intel Thermal Solution RTS2011LC |
Noctua NH-D14 |
Voeding |
Corsair Professional Gold AX750 |
Corsair HX850W |
Besturingssysteem |
Windows 8.1 Enterprise |
Windows 8.1 Enterprise |
Voor de keuze van de videokaarten zijn we uitgegaan van de statistieken van Steam. De populairste gpu is Intels HD4000, maar die zal deze game onmogelijk soepel kunnen draaien, dus die hebben we overgeslagen. De volgende gpu's in de lijst zijn Nvidia's GTX 760, 660 en 970, die we alle drie meegenomen hebben. De GeForce GTX 650 staat ook hoog in het lijstje, maar die hebben we overgeslagen, omdat we een populaire high-end kaart wilden meenemen in de vorm van de GTX 770. Om het Nvidia-lijstje af te maken hebben we verder de snelste (betaalbare) Nvidia-kaarten meegenomen: de GTX 980 en de GTX 980 Ti.
De populairste AMD-videokaart volgens de Steam-statistieken is de HD 7970, die in 2013 omgedoopt werd tot R9 280X, gevolgd door de HD 7850 en de HD 7770. We hebben ervoor gekozen om een R9 270 mee te nemen, die is iets sneller dan een HD 7850 en is in feite een wat langzamer geklokte HD 7870 of R9 270X, die iets verderop in het Steam-lijstje te vinden zijn. De R9 280 is gelijk aan de HD 7950 en ook die hadden we nog liggen. Verder hebben we de R9 290X meegenomen en hadden we de R9 Fury X ook graag in de vergelijking opgenomen, maar die kaart hebben helaas al weer terug moeten sturen. In plaats daarvan hebben we wel de onlangs uitgebrachte R9 Fury kunnen benchen. Ook die kaart moest al snel terug, waardoor we op de Fury alleen benchmarks op het Intel-systeem hebben kunnen draaien.
Waar mogelijk hebben we gebruikgemaakt van de reference designs die we van de fabrikanten ontvangen hebben. Voor de kaarten waarvan we geen reference design beschikbaar hadden, is in de bovenstaande tabel een linkje naar de specificatiepagina in de Pricewatch toegevoegd.
Screenshots
De meeste benchmarks hebben we gedraaid op ultra-instellingen met SMAA en TAA ingeschakeld, maar voor de wat langzamere videokaarten hebben we de benches ook op medium-instellingen met alleen SMAA gedraaid. Onderstaande screenshots laten het verschil tussen de beide instellingen mooi zien. De auto en het asfalt verschillen nauwelijks in kwaliteit, maar schaduwen, het beeld in de spiegels en de bomen en gebouwen naast de baan zien er veel gedetailleerder uit op de hoge instellingen. De screenshots op medium-instellingen staan links en die op ultra staan rechts.
Benchmarks: 1920x1080
Het liefste gamen we natuurlijk op de hoogste instellingen en daarom zijn we ook begonnen met benchen op ultra-preset met SMAA en TAA ingeschakeld, bij een resolutie van 1920x1080 pixels op het Intel-systeem. We hebben gebruik gemaakt van AMD's 15.7-driver en Nvidia's 353.30-driver.
F1 2015 - 1920x1080 - Ultra |
Videokaart |
Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Nvidia GTX 980Ti |
*****
+
**
100,4 / 128,2 |
Nvidia GTX 980 |
****
+
**
81,3 / 107,0 |
Asus Strix R9 Fury |
****
+
**
78,5 / 105,6 |
Inno3D GTX 970 |
****
+
*
71,6 / 94,9 |
AMD R9 290X |
****
+
*
70,7 / 93,8 |
MSI R9 280X |
***
+
*
51,2 / 73,0 |
Nvidia GTX 770 |
**
+
*
38,6 / 55,1 |
AMD HD 7950 |
**
+
*
38,2 / 52,8 |
Nvidia GTX 760 |
**
+
*
34,1 / 47,4 |
MSI R9 270 |
**
+
*
32,9 / 44,5 |
Asus GTX 660 DirectCU II |
*
+
*
28,1 / 39,3 |
Asus HD 7770 |
*
+
*
19,6 / 25,6 |
Op het Intel-systeem blijkt dat de aangeraden systeemeisen bij een resolutie van 1920x1080 misschien wel enigszins overdreven waren. De aangeraden GTX 970 doet minstens 71fps en een andere aangeraden videokaart, de R9 290, zal net onder de 290X vallen en daarmee ook nog altijd een minimum van boven de 60fps hebben.
F1 2015 - 1920x1080 - Ultra |
Videokaart |
Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Nvidia GTX 980Ti AM3 |
****
+
***
63,0 / 98,8 |
Nvidia GTX 980 (AM3) |
****
+
**
63,5 / 90,8 |
Inno3D GTX 970 (AM3) |
****
+
**
61,9 / 82,7 |
AMD R9 290X (AM3) |
*****
+
*
66,7 / 79,3 |
MSI R9 280X (AM3) |
***
+
**
49,1 / 67,8 |
Nvidia GTX 770 (AM3) |
***
+
*
40,9 / 56,3 |
AMD HD 7950 (AM3) |
***
+
*
36,5 / 50,3 |
Nvidia GTX 760 (AM3) |
**
+
*
32,9 / 44,9 |
MSI R9 270 (AM3) |
**
+
*
28,6 / 42,3 |
Asus GTX 660 DirectCU II (AM3) |
**
+
*
28,2 / 38,8 |
Asus HD 7770 (AM3) |
*
+
*
13,0 / 15,8 |
Het 990FX-systeem blijkt wat meer moeite met de game te hebben dan we in eerste instantie verwachtten. De prestaties liggen, zelfs bij de langzamere videokaarten, een procent of vijftien lager dan op het snellere Intel-systeem. Heb je een wat oudere midrange-videokaart zoals een HD 7770 of een GTX 660, dan kan je op ultra-instellingen niet meer meekomen. Daarom hebben we de benchmark op de langzaamste vier kaarten nogmaals gedraaid op de medium-preset en met alleen SMAA ingeschakeld.
Op de medium-instellingen liggen de framerates een stuk hoger; alleen de HD 7770 bij zijn tanden stuk op F1 2015. Dat zal enerzijds door de relatief langzame gpu komen, maar ook te maken hebben met het aanwezige werkgeheugen van slechts 1GB.
Benchmarks: 1440p en 4k
Hoewel de meest gebruikte schermresolutie nog altijd 1920x1080 is, zijn beeldschermen met hogere resoluties in opkomst en worden er ook steeds meer 4k-beeldschermen en -televisies verkocht. Daarom hebben we 2560x1440 en 3840x2160 ook meegenomen als testresoluties.
F1 2015 - 2560x1440 - Ultra |
Videokaart |
Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Nvidia GTX 980Ti |
*****
+
**
67,0 / 88,4 |
Asus Strix R9 Fury |
*****
+
**
60,7 / 79,2 |
Nvidia GTX 980 |
*****
+
*
58,3 / 72,3 |
AMD R9 290X |
****
+
*
52,6 / 67,1 |
Inno3D GTX 970 |
****
+
*
50,0 / 63,4 |
MSI R9 280X |
***
+
*
40,1 / 52,3 |
AMD HD 7950 |
**
+
*
28,9 / 37,6 |
Nvidia GTX 770 |
**
+
*
25,9 / 36,5 |
Wil je op 2560x1440 alles zo hoog mogelijk zetten, dan haal je met recente high-end videokaarten nog altijd een goede framerate, al haal je geen 60fps als minimum. Voor de oudere videokaarten van AMD en Nvidia is de combinatie van de utlra-instellingen en de hoge resolutie een zware opgave, al valt er met een beetje goede wil nog prima te gamen met de R9 280X.
F1 2015 - 2560x1440 - Ultra |
Videokaart |
Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Nvidia GTX 980Ti AM3 |
******
+
*
65,4 / 78,2 |
AMD R9 290X (AM3) |
*****
+
*
51,4 / 65,3 |
Nvidia GTX 980 (AM3) |
*****
+
*
51,5 / 63,7 |
Inno3D GTX 970 (AM3) |
****
+
*
44,8 / 55,5 |
MSI R9 280X (AM3) |
***
+
*
36,3 / 46,9 |
Nvidia GTX 770 (AM3) |
**
+
*
26,1 / 34,5 |
AMD HD 7950 (AM3) |
**
+
*
27,3 / 34,3 |
Het verschil in framerates ten opzichte van het AMD 990FX-systeem speelt bij deze hogere resolutie ook weer; het verschil bedraagt wederom ongeveer vijftien procent.
F1 2015 - 3840x2160 - Ultra |
Videokaart |
Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Nvidia GTX 980Ti |
*****
+
**
36,5 / 46,2 |
Asus Strix R9 Fury |
*****
+
**
36,0 / 45,7 |
Nvidia GTX 980 |
*****
+
*
31,1 / 37,5 |
AMD R9 290X |
*****
+
*
30,9 / 37,0 |
Inno3D GTX 970 |
****
+
*
25,2 / 31,4 |
MSI R9 280X |
***
+
*
22,4 / 28,1 |
Tot slot draaien we de game nog eens op een resolutie van 3840x2160 pixels, waarbij we nog steeds de ultra-instellingen aanhouden. Zoals al bleek uit onze review van de AMD R9 Fury, doet de AMD-gpu het goed op hoge resoluties. De framerate verschillen nauwelijks van de GTX 980 Ti. Ben je een van de gelukkigen die een Fury X heeft bemachtigd, dan zal je op deze resolutie net wat sneller zijn dan de 980 Ti. Heb je geïnvesteerd in een videokaart die F1 2015 min of meer soepel draait op 4k, dan zul je die waarschijnlijk gecombineerd hebben met een vlotte processor, wat de benchmark op het AMD-systeem geen waarschijnlijk scenario maakt. Ook op 4k weet de FX-8350 niet het maximale uit de geteste videokaarten te halen.
F1 2015 - 3840x2160 - Ultra |
Videokaart |
Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Nvidia GTX 980Ti AM3 |
******
+
**
31,9 / 40,0 |
AMD R9 290X (AM3) |
*****
+
*
30,2 / 36,3 |
Nvidia GTX 980 (AM3) |
****
+
*
25,8 / 32,4 |
Inno3D GTX 970 (AM3) |
****
+
*
22,2 / 27,5 |
MSI R9 280X (AM3) |
**
+
**
13,6 / 22,8 |
Conclusie
Het debuut van Codemasters' F1-serie op de Xbox One en PlayStation 4 is geen flop, maar van een moeizaam debuut mogen we zeker spreken. De game moet het stellen met te weinig content, zeker als het gaat om het aanbod aan spelmodi. Waar zijn de carrièremodus en de Challenges, bijvoorbeeld? Ook zitten er nog wat kleinere dingen in die, als er iets meer over nagedacht was, een stuk beter uitgevoerd hadden kunnen worden. Daar komt bij dat F1 2015 zich audiovisueel niet kan meten met de beste racegames op dat gebied; Driveclub en Project Cars laten de game wat dat betreft makkelijk achter zich. Toch is F1 2015 leuk om te spelen. Dat komt doordat de game scoort waar dat het allerbelangrijkst is: op de circuits. De auto's sturen heerlijk, zelfs als je zonder rijhulpen speelt. Het is een fijn gevoel om ronde na ronde je snelste tijden aan te kunnen vallen. In de races leidt dat tot spannende gevechten met de lekker agressieve AI-coureurs, die je het nakijken kunt geven met prachtige inhaalacties. Met dat als prima basis zou Codemasters, als het de randzaken verbetert, met F1 2016 weleens een niet te missen racegame af kunnen leveren. F1 2015 is dat echter nog net niet.
Eindoordeel