Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2016 Review

Veel racen, weinig simulatie

28-08-2016 • 14:00

113

Singlepage-opmaak

Nu al geslaagd, dankzij Max?

Samengevat

Met games als Project Cars en Assetto Corsa zijn liefhebbers van realistische racing-sims de afgelopen tijd op hun wenken bediend, maar F1 2016 zit anders in elkaar. De game is zeer geschikt voor gamers die houden van lekker racen zonder dat dat direct ultra-realistisch hoeft te zijn. In F1 2016 is dat realisme in het rijgedrag van de auto's namelijk ver te zoeken. Dat is niet per se erg, want de speler krijgt er een hoop vermaak voor terug. De race-actie is spectaculair en spannend, mede door een agressief racende AI en prima weerseffecten, die soms chaotische races opleveren. Die races zijn in F1 2016 in een heel aardige carrièremodus gegoten, waarbij Codemasters erin is geslaagd de vrije trainingen een leuke rol te geven door daar het verkrijgen van upgrades voor je auto aan te verbinden. Grafisch is F1 2016 wisselvallig, met mooi vormgegeven auto's maar simpel ogende omgevingen, en dan is er ook nog een aantal kleine, grafische foutjes en bugs. Zeker op de pc moet dat beter kunnen. Alles bij elkaar levert het een vermakelijke racegame op, waarin de nadruk ligt op de spanning van het racen, en niet op realisme. Daarmee lijkt F1 2016 niet direct geschikt voor alle racegamers, maar zeker wel voor gamers die graag willen doen alsof ze zelf in de Formule 1 rijden.

Waar Codemasters in 2009 nog begon met een uitprobeerseltje op de Wii en PSP, is de Engelse studio nu al toe aan zijn achtste volwaardige Formule 1-game. F1 2016 is de tweede game die de studio heeft gemaakt voor de generatie consoles waar de Xbox One en PlayStation 4 toe behoren. Het eerste spel, F1 2015, deed sommige dingen goed, maar er was ook genoeg op aan te merken. Zo waren er te weinig spelmodi en zaten de menu's vaak niet logisch in elkaar. Punten die ogenschijnlijk makkelijk zijn te verbeteren, dus dat biedt goede hoop voor F1 2016.

Beelden van een (niet zo heel nette) Quick Race op Spa-Francorchamps.

Wat voor ons natuurlijk ook meehelpt is dat in het jaar dat is verstreken een Nederlander bij een topteam is beland. Max Verstappen won in mei direct zijn eerste race voor Red Bull Racing, en voegde daar later nog een paar podiumplaatsen aan toe. Sterker nog: op het moment dat deze review op de site verschijnt, staan Max en zijn tegenstrevers op de grid van Spa-Francorchamps voor de Grand Prix van België. Mocht je deze review lezen binnen de eerste pakweg twee uur na publicatie, dan hebben we te maken met een saaie race op Spa-Francorchamps, of met een gamer die zelf racen leuker vindt dan kijken naar racen ...

De transfer van Max Verstappen is natuurlijk verwerkt in F1 2016, en het is slechts een van de updates die de nieuwe game met zich meebrengt. Zo staan natuurlijk Haas F1 Team, Manor en Renault als nieuwe teams op de grid, de Hockenheimring heeft de Duitse Grand Prix weer en de Grand Prix van Europa keert terug, met het gloednieuwe stratencircuit van Bakoe als nieuwe thuisbasis. Mocht je dat ellenlange rechte stuk nou leuk vinden, toen de F1 daar voorbijkwam dit jaar, dan kun je met F1 2016 dus je lol op. Enfin: het zijn de te verwachten updates, maar voor genoeg gamers toch alleen al reden genoeg om de nieuwe game in huis te halen. Het is echter wel fijn dat F1 2016 nog wat meer te bieden heeft dan alleen dat.