Door Sim Kranenburg

Sony X85C met Android TV Review

Prachtige uhdtv met buggy software

02-07-2015 • 06:00

149

Singlepage-opmaak

Android TV

De X85C draait op Android TV, Googles nieuwe besturingssysteem voor smart-tv's en mediaspelers. Het is de tweede poging van de Amerikaanse internetreus om voet aan de grond te krijgen op de televisiemarkt. Een eerdere poging in 2010 met Google TV had weinig succes, maar deze keer zijn er meer partners aan boord en zullen naast Sony ook Sharp en TP Vision hun smart-tv's dit jaar uitrusten met het besturingssysteem dat op Android 5.0 Lollipop is gebaseerd.

Android TV

Sony heeft de X85C uitgerust met een soc van MediaTek die speciaal voor televisies is ontworpen: de MT5890. De specificaties hiervan vallen tegen; er zijn twee ARM Cortex A17 cpu-cores en een Mali-T624-gpu. Het werkgeheugen is 1,5GB groot en er is 8GB aan flashopslag beschikbaar. De prestaties van deze soc zijn ruwweg vergelijkbaar met die van een Snapdragon 400, die je in low-end smartphones aantreft en dat is waarschijnlijk de reden waarom de interface niet op de volledige uhd-resolutie wordt gerenderd, maar op 1920x1080 pixels. Het gevolg hiervan is dat vooral de letters van de interface er door het opschalen naar 3840x2160 beedpunten wat korrelig uitzien op het grote 65"-scherm.

Android TV

Ook als je games gaat spelen op de tv merk je dat de soc aan de zwakke kant is, want de meeste 3d-games worden niet zo soepel weergegeven, waarbij de framerate af en toe inzakt tot onspeelbare waarden als er te veel tegelijk gebeurt in het spel. Doordat Android uitgebreide ondersteuning biedt voor de HID-standaard, kun je gewoon een gamecontroller aansluiten om te gamen. Keyboards en muizen werken eveneens prima, al werken veel apps niet goed samen met alternatieve inputmethoden.

Android TV

Alle Android-tv's bieden ondersteuning voor het Cast-protocol, dat we kennen van de Chromecast en waarvan inmiddels een groot aantal apps voor de pc, Android en iOS gebruikmaakt. Het werkt heel simpel; je zoekt met je telefoon of tablet bijvoorbeeld een YouTube-filmpje uit dat je op de tv wil laten zien en klikt op het Cast-icoon. De tv haalt vervolgens zelf de benodigde videostream van internet op, zodat je na het starten van de video weer wat anders met je mobiele apparaat kunt doen. Voor mensen in dichtbevolkte gebieden waar veel wifi-routers te vinden zijn, had de Chromecast een nadeel. De verbinding met het netwerk was alleen op te zetten via 2,4GHz-wifi en dat kan resulteren in een haperende internetconnectie. De X85C kan ook via de veel minder drukke 5GHz-band of via een kabel aan het netwerk gekoppeld worden, waardoor je een veel stabielere verbinding krijgt.

Homescreen

We zijn van Android-telefoons en -tablets gewend dat fabrikanten de interface verregaand aanpassen, maar dat staat Google bij Android TV slechts in zeer beperkte mate toe. Zo ziet het homescreen er bij verschillende merken grotendeels hetzelfde uit. Alleen op details, zoals de aanbevolen apps en de iconen voor externe ingangen, zijn er verschillen te ontdekken tussen de fabrikanten. Het staat de tv-makers vrij om het uiterlijk van zaken als instellingenmenu's, informatiebalken en de epg naar eigen inzicht aan te passen. Het gevolg hiervan is dat de interface bepaald niet consistent is en dat bijvoorbeeld het menu waarmee je het beeld en geluid instelt er totaal anders uitziet dan het menu met netwerkinstellingen.

Boven aan het homescreen staat net als bij veel Android-telefoons en -tablets een zoekmogelijkheid. Het zoeken werkt via spraakherkenning en dus heb je er alleen wat aan als je de touchpadcontroller gebruikt, want de infraroodafstandsbediening is niet uitgerust met een microfoon. De spraakherkenning wordt op de servers van Google afgehandeld en werkt erg handig om bijvoorbeeld YouTube-filmpjes mee te zoeken. Geinige extra is de mogelijkheid om vragen te stellen. Zo krijg je keurig gesproken antwoord op vragen als: Hoeveel inwoners telt Rome? Hoe laat is het in Tokio? Hoeveel is 90 mijl per uur in kilometers per uur?

Android TV

Onder de zoekfunctie staan aanbevelingen die van verschillende apps kunnen zijn. In het menu kun je kiezen van welke apps je ze te zien krijgt. Als je de hele categorie niet op je startscherm wil zien, zou je denken dat je ze gewoon allemaal moet uitschakelen, maar als je dat doet, krijg je op de plek van de aanbevelingen een foutmelding te zien. Onder de aanbevelingen staan de apps die door Sony worden aanbevolen. Hier vind je de voorgeïnstalleerde apps, zoals die van Videoland en de NOS, die standaard niet in de Play Store zijn te vinden.

Android TV

Het overzichtje met beschikbare ingangen staat daaronder. In het menu kun je de ongebruikte ingangen verbergen. Weer wat lager staan de geïnstalleerde apps en games. De volgorde hiervan is niet naar eigen inzicht aan te passen, maar wordt bepaald door het aantal keer dat je een bepaalde app hebt gebruikt. Helemaal onderaan vind je de instellingen met daarnaast een icoon die de status van het netwerk aangeeft. Daar weer naast staan de instellingen voor Timers, waarbij we ons afvragen waarom Google die niet bij de rest van de instellingen in het menu heeft geplaatst, want de meeste mensen zullen de timers vrijwel nooit gebruiken. Helemaal rechtsonder vinden we het hulpmenu met daarin een aantal diagnostische tools.

Software nog niet af

Hoewel Sony niet de snelste soc heeft gebruikt zou de interface er gewoon soepel op moeten kunnen draaien, maar dat is helaas niet het geval. Dat zit hem in de staat van de software, want die was op het moment van reviewen simpelweg nog niet af. Sony zal er voorlopig nog wel een tijdje mee zoet zijn, want er mankeert nog van alles aan. Zo reageert de tv meestal wat langzaam op commando's en af en toe stopt het toestel zelfs helemaal met reageren op de afstandsbediening om een tiental seconden later weer tot leven te komen. Verder is het nog niet mogelijk om televisieprogramma's op te nemen, is er nog geen webbrowser en zijn er regelmatig haperingen te zien in video's die je afspeelt met de mediaspeler, waarbij de ondertitels ook nog eens ontbreken.

Omdat de X85C op Android draait, is het mogelijk om zelf een andere mediaspeler te installeren uit de Play Store of als apk-bestand vanaf usb. We hebben de populaire mediaspelers Kodi en Plex geprobeerd, maar met beide lukte het ons niet om video soepel en zonder haperingen afgespeeld te krijgen. Sony heeft laten weten hard aan het werk te zijn om de problemen op te lossen en dat er in de komende tijd regelmatig updates zullen komen. Voor bezitters van een Sony-tv met Android is er een topic op de Sony-website, waarin bugs kunnen worden gemeld.