Een Skylake-moederbord wordt opgebouwd rond de lga1151-socket voor Skylake-processors, die vanwege de nieuwe architectuur niet terugwaarts compatibel is met huidige Haswell- en Broadwell-processors. De Skylake-processors beschikken over twee geheugencontrollers: een ddr3-controller voor ddr3l-modules en een ddr4-controller voor ddr4-modules. Het is aan moederbordfabrikanten welke geheugenarchitectuur en -slots ze implementeren, maar vrijwel alle high-end Z170-borden zullen ddr4-geheugen krijgen, terwijl bij instappers voor ddr3l-slots zal worden gekozen.
Chipsets
Vanuit de processor komen naast de geheugenkanalen ook aansluitingen voor displays en 16 pcie 3.0-lanes. De processor communiceert met de chipset, of platform controller hub, via een derdegeneratie-direct media interface. Afhankelijk van het moederbord zijn er verschilende chipsets waarmee de dmi communiceert. We concentreren ons op de Z170-chipset, maar uiteraard zijn er zoals gebruikelijk ook H170-, H110- en B150-chipsets, en de zakelijke Q150- en Q170-varianten.
De Z170 is het equivalent van de Z97-chipset van de huidige moederborden en de chipset met de meest uitgebreide features. De chipset beschikt over een genereuze 20 pcie 3.0-lanes, vier usb 2.0- en tien usb 3.0-poorten, en natuurlijk een gigabitnetwerkpoort. Er zijn zes sata-poorten, aangevuld door vier m2-interfaces en drie sata express x2-interfaces. Uiteraard kunnen fabrikanten naar believen poorten en interfaces weglaten of ze uitbreiden met controllers van derden.
Usb 3.1
Een dergelijke 'third party controller' is direct al nodig om usb 3.1 mogelijk te maken op de borden; die zit nog niet in de Intel-chipset. Veel fabrikanten maken gebruik van de ASMedia-controller, die als eerste gecertificeerd werd. Uitzondering is Gigabyte, die usb 3.1 via een Alpine Ridge-controller van Intel levert. Dat is eigenlijk een thunderbolt 3.0-controller, die snelheden tot 40Gbit/s mogelijk maakt. Wil je over alle ins & outs van usb 3.1 lezen, lees dan ons usb 3.1-achtergrondverhaal.
U2
Naast usb 3.1 zagen we ook een andere vernieuwing, ditmaal voor solid state drives. Omdat sata-express toch niet zo breed werd opgepakt door fabrikanten, werd gretig overgestapt naar m2-interfaces met twee of vier pcie-lanes. Veel moederborden hebben dan ook een of meer m2-aansluitingen met vier pcie-lanes. Wie toch een 2,5"-ssd wil gebruiken zonder sata-bottleneck, kan die lanes via een adapterkaartje inzetten. Dat levert met vier pcie 3.0-lanes een bandbreedte van 32Gbit/s op.
Zo werd de u2-aansluiting geboren. Dat is een adapterkaartje dat in een m2-slot gestoken wordt en de pcie-lanes als mini-sas-aansluiting aanbiedt. De naam sff8639 bekt niet zo lekker, u2 als afkorting voor ultra m2 wel. Sommige fabrikanten leveren een dergelijk adapterkaartje met high-end Z170-moederborden mee, bij anderen is het als accessoire te koop. Vooralsnog gebruikt alleen Intels 2,5"-versie van de 750-ssd de interface, maar wellicht verandert dat nog. Er is echter genoeg keus in m2-ssd's en pcie-ssd's die in een pcie-slot gestoken kunnen worden. Overigens heeft de mini-sas-connector nog wel voeding nodig.