Door Sim Kranenburg

Philips 49" PUS7909 Review

Uhdtv met Android stelt teleur

28-04-2015 • 06:00

122

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Ondanks de prima specificaties vinden wij deze tv in de praktijk erg tegenvallen met als enige pluspunten een goeie afstandsbediening en een mooi uiterlijk. Sommige mensen zullen het tweezijdige Ambilight ook nog kunnnen waarderen maar voor de rest heeft deze televisie geen goede indruk op ons achtergelaten.

Als je op zoek bent naar een uhdtv lijkt de Philips PUS7909 een interessante optie. Niet alleen heeft dit model een uhd-scherm met een resolutie van 3840x2160 pixels dat geschikt is voor passieve 3d-weergave, ook is hij voor een uhdtv in deze prijsklasse bijzonder rijk uitgerust. Bovendien heeft hij een paar interessante features die bij de concurrentie niet te krijgen zijn of die alleen op flink duurdere modellen beschikbaar zijn.

Philips PUS7909

Zo is dit model voorzien van tweezijdig Ambilight waardoor de muur achter de tv verlicht wordt met dezelfde kleur licht als het beeldscherm: een feature die alleen op Philips-tv's te krijgen is. Ook zijn er twee tuners met een dubbel CI+-slot zodat je twee smartcards kan gebruiken. Dit kan handig zijn om het ene gecodeerde programma op te nemen terwijl je naar het andere kijkt of om zowel van kabel-tv als van satelliet-tv gebruik te kunnen maken. Deze feature is normaal alleen beschikbaar op hele dure modellen.

Ook is de PUS7909 voorzien van smart-tv die draait op Android zodat er een zeer ruim aanbod van apps beschikbaar is en je gebruik kan maken van de Google Play store. Voor de bediening krijg je een handige dubbelzijdige afstandsbediening die aan de ene kant alle knoppen heeft die je voor de tv-bediening nodig hebt en aan de andere kant is voorzien van een handig qwerty-toetsenbordje. Tevens is er bewegingsdetectie waarmee je een aanwijspijl op het scherm bestuurd.

De PUS7909 is beschikbaar in twee uitvoeringen: een 55"-versie die op het moment van schrijven beschikbaar was vanaf zo'n 1240 euro en de versie die we in deze review bekijken die is uitgerust met een 49"-uhd-paneel en vanaf ongeveer 850 euro te koop is. Keurige prijzen dus als je de uitgebreide featurelijst bekijkt, maar kan deze tv het ook waarmaken als het op beeld- en geluidskwaliteit aankomt?

Uiterlijk en aansluitingen

Het uiterlijk ziet er keurig verzorgd uit en er zijn mooie materialen gebruikt voor de constructie. De glasplaat aan de voorkant loopt door tot aan de randen waardoor de bezels erg smal lijken. Met de tv aan zie je dat het beeld op 7mm van de rand ophoudt waarmee de bezels alsnog erg smal zijn. Onder het beeldpaneel zit een zwarte metalen strip van 15mm breed die geborsteld is afgewerkt. Op deze strip zit in het midden een plastic uitstulping waarop een verlicht Philips-logo op een spiegelende achtergrond staat. De logoverlichting kan in het menu uitgeschakeld worden. Rond de behuizing loopt een strip van geborsteld metaal waardoor het uiterlijk luxe uitstraalt.

Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909

De voet is gemaakt van een 4mm dikke metalen plaat die is zwart gespoten en meet 23x60cm. De rand van de voet is niet zo mooi afgewerkt, maar dat zie je alleen als je van heel dichtbij kijkt. Door middel van een gegoten stuk metaal is de behuizing van de tv met de metalen plaat verbonden. De tv kan zo'n vijftien graden elke kant op gedraaid worden op de voet, die is voorzien van twee lussen van klittenband waarmee je kabels netjes kan wegwerken.

Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909

De achterkant van de tv is geheel van zwart plastic gemaakt. Aan de linkerkant, van voren gezien dus rechts, zit een kleine joystick waarmee je de tv kan bedienen zonder afstandsbediening. Aan de zijkanten zijn acht rgb-led's boven elkaar geplaatst voor het Ambilight-systeem. Het netsnoer is met zo'n 180cm net even wat langer dan bij de meeste televisies en omdat het afneembaar is kan je het eenvoudig vervangen voor een langere voor als je bijvoorbeeld de tv aan de muur wil ophangen.

Aansluitingen

Bij muurmontage kan het erg onhandig zijn als de aansluitingen recht naar achteren gemonteerd zijn omdat je er dan lastig bij kan en je soms speciale kabels met haakse stekkers nodig hebt. Bij de PUS7909 zijn de volgende aansluitingen naar achteren gemonteerd: een rj45-netwerkaansluiting, een component-aansluiting met bijbehorende audio-ingang die zowel als 3,5mm jack- als in tulpaansluiting beschikbaar is en een scart-aansluiting. Er is geen losse composiet-aansluiting beschikbaar, maar composietsignalen kunnen ook met een verloopstekker via scart worden aangeboden.

Onderaan zitten de aansluitingen onder een hoek zodat er geen haakse stekkers nodig zijn bij muurmontage. Het zijn van links naar rechts: een toslink optische audio-uitgang, een antenne aansluiting voor kabel of Digitenne, twee F-connectoren voor satelliet, een van de drie usb-aansluitingen waarop een harde schijf kan worden aangesloten voor opnames en extra opslag voor apps. Uiterst rechts zitten twee van de in totaal vier hdmi 2.0-aansluitingen.

Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909

Aan de zijkant zit een rij aansluitingen die makkelijk te bereiken zijn als je de tv aan een muur is opgehangen. Van boven naar beneden zijn dit: Twee CI+-slots zodat je twee smartcards kan gebruiken. Dit is een feature die je normaal alleen op veel duurdere tv's aantreft, twee van de drie usb-aansluitingen en onderaan zitten twee van de vier hdmi 2.0-aansluitingen. Ondanks de hdmi 2.0-aansluitingen kan deze tv geen 2160p60-beelden zonder chroma subsampling weergeven.

Bediening op afstand

De afstandsbediening die je bij de PUS7909 krijgt is heel erg slim ontworpen. Hij is dubbelzijdig uitgevoerd, met aan de ene kant alle knoppen die je op een televisieafstandsbediening verwacht en aan de andere kant een handig qwerty-toetsenbordje. Ook is de remote voorzien van bewegingsdetectie, waarmee je een aanwijspijl op het scherm kunt besturen. Je kunt de aanwijspijl oproepen door je duim op de ok-knop in het midden van de d-pad te laten rusten.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Het apparaatje is ongeveer 22cm lang en voelt met een gewicht van ongeveer 180g zeer solide aan. Het knopgevoel is erg goed, met een prettig voel- en hoorbare klik. Er is een ingebouwde microfoon, die gebruikt kan worden voor spraakherkenning. Deze functie vinden we, zoals meestal bij spraakherkenning op televisies, maar weinig toevoegen. Het toetsenbordje op de achterkant werkt erg handig als je bijvoorbeeld een url of wachtwoord moet invoeren. Al met al is dit een van de beste afstandsbedieningen van dit moment.

Philips TV Remote

De PUS7909 is ook te bedienen met een app op een smartphone of tablet. De Philips TV Remote-app is er voor iOS en Android. Windows Phone-gebruikers zullen het zonder moeten stellen, maar veel mis je er niet aan. Het zappen werkt goed en ook lukt het ons om het volume aan te passen of een app op de tv te starten, maar als je die app vervolgens wil bedienen heb je de gewone afstandsbediening er weer bij nodig want de aanwijspijl met het touchscreen van het mobiele apparaat bedienen werkt erg schokkerig. Er is een tv-gids in de app aanwezig, maar de gegevens van sommige zenders verschijnen niet in de app. Het is leuk dat je de tv met een app kan bedienen, maar wij gebruiken liever de afstandsbediening.

Philips TV RemotePhilips TV RemotePhilips TV Remote

Android, interface en mediaspeler

Later dit jaar zullen er nieuwe Philips modellen uitkomen die draaien op Android TV, het besturingssysteem wat Google speciaal heeft aangepast voor mediaspelers en televisies. De PUS7909 draait op nog op een zelf aangepaste versie van Android die gebaseerd is op versie 4.2.2 Jellybean. Dit is een al wat oudere versie van het besturingssysteem maar doordat de interface is aangepast en een Philips-uiterlijk heeft merk je daar tijdens het gebruik niet zo heel veel van.

Android opslag

Er is 1,48GB interne opslag waarvan ongeveer 500MB lege ruimte beschikbaar is als je de tv uit de doos haalt. Dat is heel erg weinig maar gelukkig kan je de opslag uitbreiden door een harde schijf op een usb-poort aan te sluiten. Deze schijf kan ook gebruikt worden om programma's mee op te nemen of om live-tv te pauzeren. De Google play-store is beschikbaar maar het aantal beschikbare apps is niet zo groot als je wellicht van je telefoon of tablet gewend bent omdat ze geschikt moeten zijn om te draaien op een tv zonder touchscreen.

Play Store

Qua performance is de gebruikte soc, die waarschijnlijk bij MediaTek vandaan komt, bepaald geen hoogvlieger. Moderne 3d-games draaien bepaald niet soepel maar simpele 2d-games werken over het algemeen best aardig. De Android beelden worden op een lagere resolutie gerenderd en vervolgens naar de eigen resolutie van de tv opgeschaald. Hierdoor ziet alles er een beetje korrelig uit. Veel van de beschikbare apps en games in de store zijn dan wel geschikt om te bedienen met de aanwijspijl, maar omdat ze ontworpen zijn voor een touchscreen werkt de bediening vaak minder goed. Al met al weet Android op deze tv niet heel veel indruk te maken.

Crossy Road

Interface

De interface kan bediend worden met een aanwijspijl of met de d-pad. Als je op de home-knop drukt krijg je een van de zes categorieën te zien. In 'Nu op TV' krijg je aanbevelingen te zien op basis van je kijkgedrag. De geïnstalleerde apps en de Play-store vindt je onder 'Apps' en onder 'Video on demand' en 'TV on demand' vindt je aanbevelingen van de videodiensten van Videoland, Euronews en The Wall Street Journal waardoor deze categorieën naar onze menig een zeer beperkt nut hebben. Onder 'Kanalen' vindt je het zenderoverzicht waarbij ook netjes de zenderlogo's worden getoond. De laatste categorie heet 'Bronnen' en toont alle ingangen en aangesloten apparaten.

Interface

De interface ziet er keurig uit maar vertoont af en toe wel wat haperingen. De besturing met de aanwijspijl komt dan wat schokkerig over. En als we de PUS7909 een uhd-videosignaal voeren met 60fps slaat de interface totaal op hol en wordt alles trillend weergegeven. Als je vervolgens het geluid te lang op mute laat staan krijg je het niet meer aan. De software reageert soms wat traag en bevat nog steeds redelijk wat bugs terwijl deze tv al weer een tijdje te koop is.

Interface

Mediaspeler

Met de ingebouwde mediaspeler kan je foto's, video's en muziek afspelen vanaf usb of vanaf je thuisnetwerk door middel van dlna. De belangrijkste bestandsformaten en codec's worden allemaal ondersteund eAfspeelweigeringn ook ondertitels worden keurig weergegeven. Tenminste.. als we hd-materiaal afspelen. Het afspelen van uhd-materiaal lukt namelijk niet. Deze tv heeft geen ondersteuning voor hevc waardoor de meeste uhd-video's afvallen, maar ook testbestanden die andere codec's gebruiken worden niet afgespeeld. Voor uhd-video ben je dus aangewezen op een externe mediaspeler.

Inputlag, gebruik met pc en 3d

InputlagMensen met een gameconsole kunnen beter naar een andere tv uitkijken want de inputlag van de PUS7909 is behoorlijk slecht. Zelfs met de speciale spelmodus ingeschakeld is de inputlag nog veel te hoog om prettig te kunnen gamen want met een lag van maar liefst 84ms doet de tv er dusdanig lang over om de gamebeelden te vertonen dat het spelen van actiegames duidelijk lastiger wordt. De gemiddelde tv is ongeveer twee keer zo snel met het vertonen van beelden en de allerbeste televisies qua inputlag zitten rond de 20ms en zijn dus in staat om de gamebeelden maar liefst vier keer zo snel op het scherm te toveren.

Gebruik met pc

Als je de tv met een pc wil gebruiken heb je behalve bij het spelen van games ook bij het simpelweg bedienen van de muis last van de hoge inputlag. Doordat de muispijl wat langzamer op muisbewegingen reageert heb je net even wat meer tijd nodig dan normaal om met de aanwijspijl de juiste plek te bereiken. Maar als je de tv aanstuurt op de volledige resolutie van 3840x2160 pixels met 60fps maakt de beeldverwerking van de PUS7909 gebruik van 4:2:0 chroma subsampling waardoor bijvoorbeeld ClearType-fonts er minder mooi uitzien. Waarschijnlijk heeft de gebruikte chipset in de PUS7909 een bandbreedtebeperking waardoor het niet mogelijk is om 2160p60 signalen te verwerken met behoud van de volledige kleurresolutie.

3d

Voor het weergeven van 3d-beelden maakt de PUS7909 gebruik van passieve brillen. De brillen wegen slechts 13 gram en zitten daardoor zeer prettig. Ook zijn ze prima te combineren met je eigen bril waarbij ze nauwelijks extra druk op je neus veroorzaken. Een ander belangrijk voordeel van de passieve techniek ten opzichte van de actieve is dat de glazen niet knipperen waardoor ze zeer rustig zijn voor je ogen en ook op de lange duur niet vermoeien.

3d-brillen3d-brillen

Doordat de passieve techniek gebruik maakt van een polarisatie film voor het scherm die de even en oneven beeldlijnen om en om polariseren krijgt elk oog slechts de helft van het aantal beeldlijnen te zien. Bij hdtv's krijg je dan ook een duidelijke lijnstructuur te zien maar doordat een uhdtv twee keer zoveel beeldlijnen telt krijg je de volledige hd-resolutie te zien. Met deze techniek kan je dus geen 3d-films op volledige uhd-resolutie bekijken, maar aangezien er helemaal geen 3d-films beschikbaar zijn met een dergelijke hoge resolutie is dat geen probleem.

In theorie is deze tv dus zo ongeveer de perfecte 3d-tv, maar in de praktijk vinden we de 3d-weergave zeer onprettig kijken. Dat komt doordat er een beeldbewerking wordt toegepast bij het kijken naar 3d-beelden die niet is uit te schakelen. Het gevolg is dat bewegingen er zeer wazig uitzien. Bovendien lijkt het alsof het beeld steeds van links naar rechts wordt opgebouwd als er een nieuw shot in beeld verschijnt. Soms zorgt dit effect ervoor dat het net lijkt alsof je naar een onderwatertafereel aan het kijken bent. Ondanks dat diepte goed wordt weergegeven en er nauwelijks crosstalk zichtbaar is het niet prettig kijken naar 3d op deze tv.

Energieverbruik, Geluid en Ambilight

energieverbruikDe PUS7909 is voorzien van een led-backlight waardoor het energieverbruik beperkt blijft en de tv een A-energielabel heeft gekregen. Met de backlight voluit meten we weliswaar een stevig verbruik van 134W, maar de tv produceert dan ook een hoge helderheid van 403cd/m². Met de backlight afgesteld op 120cd/m², een prettige helderheid om 's avonds mee te kijken, verbruikt de tv een nette 73W. Met de backlight op de laagste stand zakt het verbruik naar 51W, maar de 21cd/m² helderheid die deze stand oplevert is zelfs in een kompleet verduisterde kamer niet genoeg om prettig tv te kijken. Er is een handige lichtsensor aanwezig zodat de helderheid automatisch aan het omgevingslicht wordt aangepast zodat het beeld altijd helder genoeg is en je geen energie verspilt.

Geluid

De luidsprekers zitten op deze tv aan de achterkant. Dat is eigenlijk de slechtste plek om ze te monteren want je krijgt hierdoor alleen maar gereflecteerd geluid te horen en daardoor klinkt het geluid wat ver weg en zijn stemmen minder duidelijk te verstaan. Bovendien zitten er geen twee dezelfde luidsprekers aan de achterkant maar komen er aan de linkerkant alleen maar hoge tonen uit. Hierdoor is het stereobeeld niet al te best en ook moet je de tv niet te hard zetten want dan loopt de geluidskwaliteit snel nog verder terug. De meeste platte tv’s klinken niet heel erg goed maar deze klinkt duidelijk minder goed dan de concurrentie.

Philips PUS7909Philips PUS7909

Ambilight

Op deze tv zit de tweezijdige variant van ambilight. Aan beide zijkanten zitten achterop leds die gekleurd licht op de muur achter de tv schijnen. Ambilight is een functie waarover de meningen verdeeld zijn; sommige mensen kunnen het erg waarderen en andere mensen vinden het een nutteloze gimmick. Wat ons betreft is de meest nuttige stand de isf-stand waarbij de tv continu wit licht met een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin op de muur schijnt. De kleur van het licht in deze stand is uiteraard te kalibreren. Door het licht achter de tv vernauwen je pupillen iets waardoor zwart in het beeld zwarter lijkt en de indruk van contrast in het beeld toeneemt.

AmbilightAmbilightAmbilight

Beeldeigenschappen

Als je niet recht voor de tv zit krijg je bij de meeste lcdtv's een wat minder mooi beeld te zien. Om dit effect te demonstreren hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

kijkhoekenkijkhoeken

We zien dat de kleuren er onder een hoek er bijna net zo goed uitzien, maar de helderheid loopt flink terug. Hier hebben de meeste lcdtv's last van maar bij deze tv blijft er bij vijfenveertig graden al minder dan de helft van de helderheid over.

Om de uniformiteit van de backlight te laten zien hebben we foto's gemaakt van een volledig wit scherm.

kijkhoekenkijkhoeken

Niet alleen zien we dat het beeld boven- en onderaan duidelijk minder helder is, maar bespeuren we ook kleine kleurverschillen. Onder een hoek vallen de donkere gedeelten nog duidelijker op door de afgenomen helderheid.

Alle lcd's hebben in meer of mindere mate last van backlight bleeding. We hebben foto's gemaakt met een lange sluitertijd van een volledig zwart beeld om het probleem te demonstreren.

kijkhoekenkijkhoeken

We zien linksonder en rechtsboven wat lichtere plekken in het beeld, maar heel ernstig is het niet. Onder een hoek zien we boven in beeld een heldere gloed verschijnen.

Deinterlacing probleem

Deinterlacing problemenDe PUS7909 heeft last van een deinterlacing-probleem waarbij de beeldverwerking soms de mist in gaat en er vanuit gaat dat er filmbeelden worden vertoond. Hierdoor zijn er soms zeer storende artefacten in beeld te zien. Op de foto rechts zie je een news ticker die met een heftige lijnstructuur wordt vertoond door verkeerd deinterlacen. Dit soort problemen zouden anno 2015 toch echt niet meer voor mogen komen aangezien deinterlacing al sinds de introductie van de eerste platte televisies vele jaren geleden nodig is en het nu toch gesneden koek zou moeten zijn voor de televisiefabrikanten.

Metingen en kalibratie

ContrastEen hoog contrast geeft het beeld een groot gevoel van realisme mee en televisies met een laag contrast maken dan ook weinig indruk doordat het beeld er futloos uitziet. Het contrast is eigenlijk de belangrijkste eigenschap van een beeldscherm. Helaas stelde de PUS7909 teleur bij de ANSI-contrastmeting met een contrastverhouding van 1210:1. Ook zien we bij deze meting de grote helderheidsverschillen terug die we al eerder tegenkwamen.

We bekijken altijd alle beeld-presets en in dit geval presteert 'films' het beste want de andere standen leveren stuk voor stuk veel te koele kleuren op.

Grijstinten voor

We zien dat er ook in de filmstand nog wat te weinig rood in het beeld zit, maar met een gemiddelde ΔΕ2000 is de afwijking nog maar net zichtbaar. De gemiddelde gammawaarde is wat aan de lage kant is waardoor het beeld er wat te licht uitziet.

kleur voor

Zo uit de doos zijn de primaire en secundaire kleuren behoorlijk goed en de gemiddelde afwijking ligt onder de grens van drie waardoor je de afwijking met het blote oog niet waarneemt.

Kalibratie

Als je het beeld wil kalibreren zijn hiervoor special twee ISF-presets beschikbaar die je eerst moet ontgrendelen voordat je ze kan wijzigen. Dit doe je door de code 473473 (ISFISF op een T9 toetsenbord) in te toetsen. Om de grijstinten aan te passen zodat ze daadwerkelijk grijs zijn en geen kleur meer bevatten hebben we gebruik gemaakt van een 'aangepaste kleurtemperatuur' waarbij we onze Spectracal C6 in combinatie met Calman V5-software gebruikten om tot de volgende waarden te komen: whitepoint rood,groen en blauw op respectievelijk 125,115 en 77 en de blacklevels hebben we allemaal op 0 gelaten. Door gamma op 1 te zetten hebben we de juiste gammacurve verkregen. Deze waarden kunnen op een andere PUS7909 wellicht tot minder goede resultaten leiden, maar wellicht is het een aardig begin als je zelf gaat kalibreren.

Kleur na

Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,7 zitten we ver onder de grens van drie waarbij de afwijkingen zichtbaar worden. Ook de gammagrafiek verloopt nu netjes en heeft een net gemiddelde van 2,2.

kleur na

Na de kalibratie vallen de primaire en secundaire kleuren mooi op hun plaats en zijn verdere aanpassingen niet meer nodig want de gemiddelde ΔΕ2000 is slechts 1,24 en dus zijn de afwijkingen niet zichtbaar met het blote oog. De PUS7909 laat zich makkelijk kalibreren; er is dan wel geen uitgebreide tienstaps grijskalibratie mogelijk, maar die heb je dan ook niet nodig om de kleurweergave in het gareel te krijgen.

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Televisies
Merk Philips
Serie 7000-serie
Product Philips 7000-serie PUS7909
Uitvoering 49" Zwart
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 849,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 19 winkels
Eerste prijsvermelding dinsdag 23 september 2014
Scherm
Schermdiagonaal 49"
Vorm scherm Vlak
Resolutie (TV) 3840x2160 (Ultra-HD)
Beeldverhouding 16:9
HD specificatie Ultra-HD
Televisietype LCD
Backlight Led: Edge-lit
3D
3D-ondersteuning Ja
3D-technologie Passief
2D-conversie Ja
Meegeleverde 3D-brillen 4
Smart TV
Smart TV Ja
Smart TV besturingssysteem Google Android 4.2
Chatmogelijkheden Skype
Social media Facebook, Twitter
Omroepen on demand NPO gemist (NL), RTLXL (NL)
Overige online content 7sur7 (BE), DeMorgen (BE), DVDPost (BE), HLN.be (BE), Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Nu.nl (NL), Picasa, Videoland on demand (NL), Webbrowser, Youtube
Tuner
NL/BE-model Ja
Tuner type Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Aantal tuners 2
Common Interface CI+ (2x)
Verbinding
Video in Component Video, 4x HDMI, Scart
Hoogste HDMI-versie HDMI 2.0
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbps
Verbinding (USB) 3x USB 2.0
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz ondersteuning Ja
Geluid
Speakers Intern Stereo
Frontspeaker vermogen (RMS) 5W
Energie
Stroomverbruik 99W
Stroomverbruik (stand-by) 0,3W
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh
Energieverbruik televisies (€/jaar) €33,24
Eigenschappen
Televisie Eigenschappen 24p, Appbediening, Firmware upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD, Slaaptimer
Teletekst pagina's in geheugen 1.200
Beugelbevestiging Vesa 400mm
Introductiejaar 2014
Uiterlijk
Televisie kleur Zwart
Afmetingen en gewicht
Hoogte 706mm
Hoogte (zonder voet) 632mm
Breedte 1,092m
Diepte 210mm
Diepte (zonder voet) 35mm
Gewicht 21,2kg
Overige
Beeldverhoudingen 16:9
Meer informatie
EAN 8712581726706
SKU 49PUS7909/12
Tweakers ID 417867
Meer informatie
Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909Philips PUS7909

Conclusie

Op papier is de PUS7909 een hele interessante televisie, maar in de praktijk vinden we dit model erg tegenvallen. De kleurweergave is best goed en met een kalibratie zelfs zeer goed te krijgen, maar het contrast is aan de lage kant en bovendien is de uniformiteit van de backlight matig. Kijk je onder een hoek dan wordt het beeld ook nog eens flink donkerder. Door de hoge uhd-resolutie kan deze tv zeer scherpe beelden weergeven, maar doordat er geen ondersteuning is voor hevc is kan je Netflix, op dit moment veruit de belangrijkste bron van uhd-materiaal, niet in 4k bekijken.

Als je een externe bron aansluit en de tv uhd-beelden met 60fps voedt, begint de interface van de tv te haperen en als je het geluid hierbij te lang op mute laat staan krijg je het niet meer aan. Het uhd-testkanaal op de Astra-satelliet laat de tv zelfs helemaal vastlopen en de enige manier om de boel weer aan de praat te krijgen is dan het verwijderen van de CI+-module. Ook laat de tv soms zeer lelijke deinterlacingfouten zien die anno 2015 toch echt niet meer voor zouden mogen voorkomen.

Dat de tv op Android draait is in theorie best leuk vanwege het grote aanbod aan apps, maar veel van deze apps werken door het ontbreken van een touchscreen net even wat minder lekker dan je gewend bent van je telefoon of tablet. De gebruikte soc is wat aan de trage kant waardoor veel spelletjes niet soepel lopen. De interface ziet er op zich best aardig uit, maar vaak moet je even op de tv wachten en dat gaat al heel snel vervelen.

Mensen met een gameconsole kunnen maar beter een andere tv kiezen want door de enorme inputlag worden actiegames er bepaald niet leuker op. De gemiddelde tv doet het op dit vlak twee keer zo goed en de beste zelfs vier keer. Ook voor een goed geluid moet je niet bij deze tv zijn want doordat de luidsprekers aan de achterkant zitten en links en rechts verschillen klinkt het geluid maar matig. Ook moet je de tv niet te hard zetten want dan gaat het al snel nog slechter klinken.

Valt er dan ook nog iets positiefs te melden over deze tv? Jazeker want het uiterlijk ziet er strak uit en voor de afwerking zijn mooie materialen gebruikt. Ook de afstandsbediening is een pluspunt met een duidelijke lay-out een goed knopgevoel en ingebouwde bewegingsdetectie. Als bonus zit er aan de achterkant een handig qwerty-toetsenbordje waarmee dit misschien wel de beste afstandsbediening is van dit moment. Sommige mensen zullen Ambilight ook een positief punt vinden maar dan hebben we alle positieve punten ook echt gehad. Deze televisie vinden wij, ondanks de rijke uitrusting, zijn geld dan ook niet waard.

Reacties (122)

122
114
86
1
0
1
Wijzig sortering
Dit zijn geen Philips producten. De 'Philips' TVs worden tegenwoordig ontworpen en gemaakt door TP Vision/TPV Technology./

Wie had dat gedacht. Een gloednieuw gebroken product dat zoals gebruikelijk voldoet aan alle eisen. Dat moet tevens TPV Technology's slogan worden zodra ze niet meer onder de Philips naam mogen verkopen. :)

Je vraagt je soms af; hebben sommige fabrikanten totaal geen lucht van de concepten 'reputatie' en 'integriteit'? Ik zou mij in ieder geval kapot schamen als ik dergelijke producten aan klanten probeerde aan te smeren. Of je maakt een goed product; of je maakt het product helemaal niet indien de (TV) markt dusdanig geslonken is, en je nergens anders op kan besparen behalve de fundamenten van je product. Bespaart in ieder geval een hoop ruimte aan stortplaats in Afrika van gehandicapt geboren producten.

Ik zou zeggen; mijd TVs met 't Philips merknaam als de pest. En als je per sé ambilight moet hebben: DIY Ambilight howto?

Edit: kleine toevoeging.

Edit 2: als tip van Miicker link verandert naar DIY guide van GoT.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 22 juli 2024 21:58]

Ik vind het ook erg jammer. Waar er nog veel mensen naar de oudere producten van Philips zoeken (FB speakers series, MFB, LAB series etc.) krijgen de nieuwere producten het stempel dat je ze moet mijden als de pest (en terecht).

Misschien is het nutteloze nationalisme maar ik vind het toch jammer als ik een Nederlands bedrijf kwalitatief gezien zo de spreekwoordelijke afgrond in zie gaan. Mijn laatste Philips TV was dan ook een 32PFL7332 uit de tijd dat ze nog best wel redelijke tv's maakten, daarvoor een Matchline gehad (CRT) en nog een hele mooie lightframe monitor. Nu is mijn nieuwe TV een Panasonic geworden omdat Philips gewoon niet meer kan meekomen.

Ze doen het op medisch gebied dan misschien wel goed maar het is toch jammer om te zien dat je bij consumentenelektronica naar andere merken moet uitwijken. Een keer een slecht model uitbrengen dat gebeurd elke fabrikant maar als je constant (op meerdere recensiewebsites) beneden de maat scoort dan is er toch wel iets aan de hand.
Philips heeft al jaren de slechtste CEO's van de wereld. Ze hebben korte termijn visie en in plaats van investeren om goede producten te krijgen verkopen ze hun goede naam aan een slecht product welke ook steeds minder wordt.

Voor 10 euro meer had Philips hier een TV neer kunnen zetten welke in alle opzichte erg goed is. Maar nee, elk dubbeltje telt.

In plaats van vertrouwen uitstralen door bv eens naar 5 jaar garantie te gaan doen ze niks en verkopen ze hun naam.

Ook het afsplitsen van hun licht divisie is een stukje korte termijn visie waar Philips hun ziel in de verkoop zet.

Maar ja, ik ben een gewone boeren lul, maar het mogen duidelijk zijn is dat Philips al jaren bezig is met afbraak "politiek" in plaats van opbouw politiek.

Erg jammer, maar de kans dat de CEO van Philips dit leest en er iets nuttigs mee doet is erg klein.
Anoniem: 55563 @Kevinp29 april 2015 21:18
De reden dat Philips de tv-afdeling heeft afgestoten is omdat het steeds moeilijker wordt om het winstgevend te houden. Er is een reden waarom er praktisch alleen nog maar Aziatische mainstream-merken zijn. Philips heeft ervoor gekozen om de consumentendivisie sterk af te slanken en daar hebben ze zo hun onderbouwingen voor. Je bent een dwaas als je jezelf wijs maakt dat ze daar lichtvoetig over besloten hebben.

Tijden veranderen en westerse bedrijven veranderen mee. Vele productiebedrijven in allerlei sectoren transformeren naar ontwerpbedrijven. Productie is tegenwoordig grotendeels vergeven aan markten buiten Europa. Dat geldt voor technologie, kleding, voedsel en ook voor het vergaren van alle benodigde materialen zoals in mijnen. Europa en vooral Nederland moet het hebben van het ontwikkelen en toepassen van kennis en expertise. De enige manier om het hoofd boven water te houden is door vol in te zetten op de kennissamenleving. Bedrijven als Philips begrijpen dat en blijven juist daardoor in leven.
Bedrijven als Philips begrijpen dat en blijven juist daardoor in leven.
Ze snappen het niet en zijn daarom stervende. Philips was technologisch leidend op het gebied van beeldbuizen en TV-tuners. Toen het LCD-tijdperk aanbrak, hebben ze in plaats van zelf kennis over LCD te vergaren een joint-venture gesloten met LG, waarbij alle kennis in Korea geconcentreerd werd, om een paar jaar later de aandelen definitief te verkopen, waarmee LG defintief eigenaar werd van het intellectueel eigendom, maar mogelijk nog belangrijker van het opgebouwde menselijk kapitaal. Analoge tuners werden overbodig en digitale tuners haalde Philips ook zijn neus voor op.

In plaats daarvan lag de toekomst van Philips in stoppen van andermans panelen in stukjes plastic. De enige innovatie die eruit is gekomen is Ambilight. Daar is ondertussen het nieuwe af.

Het wrange is dat LG, die zijn verticale ingetratie in stand heeft gehouden en wel de fundamentele kennis in huis heeft gehouden, intussen pronkt met dure OLED-televisies, waarbij de hele industrie het nakijken heeft.

De voorbeelden zijn eindeloos:
- Philips kon geen winst maken met telefoons. Apple daarentegen investeerde flink in een eigen processor en eigen besturingssysteem, waarmee ze zelfs Nokia op de knieën wisten te brengen
- Philips-satellietontvangers waren de grootste troep die je kon kopen en de enige manier voor Philips om ze te slijten was OEM-overeenkomsten met Canal Digitaal. Tegenwoordig verkopen satellietwinkels tegen hoge bedragen Linuxgebaseerde satellietontvangers van voornamelijk Koreaanse merken als Vu+, Xtrend en Mutant
-Philips bleef DVD-spelers maken totdat er geen droog brood mee te verdienen viel. Innovatieve bedrijven uit het Verre Oosten innoveerden wel en kwamen met multifunctionele mediaspelers die van alles en nog wat konden afspelen

Philips is geen ontwerpbedrijf. Het is een bedrijf dat de goede naam van het merk uit het verleden ter beschikking stelt aan bedrijven die produkten maken die niet goed genoeg zijn om zelfstandig een reputatie op te bouwen. We kunnen met pijn in het oranjegevoel en de goede herinneringen uit het verleden helaas alleen maar vaststellen dat Philips-produkten troep zijn geworden. Er zal nog lange tijd een groep kopers zijn die aangetrokken wordt door het merk, maar een steeds groter deel daarvan zal langzaam maar zeker de waarheid inzien.
Philips is geen ontwerpbedrijf Ghahaha +2 My ass!

Philips moet het van exclusiviteiten hebben, maar als je alleen maar gaat kijken naar de producten die ze verkopen, met het uitbesteden van de afdeling daarvan, ja dan kom je van een koude kermis thuis!

Om even op te noemen:

- Ambilight op een TV en Monitor(als enigste!)
- De Compact Disc
- Living Colors lampen
- Hue verlichting
- Medische tak (ook heel erg groot)
- Huishoudelijke apparaten
- Verzorgings apparaten
- Communicatie/Telefoons (ja de bedrade)

Om zo maar even op te noemen. Der is nog meer en het meeste zit hem in de innoverende takken. Als iemand het goed doet is het Philips, alleen met aandeel alleen al in hardware/producten en op de beurs!

Ja CEO's waren niet de beste, sterker nog, die hadden criminele trekjes!
Oplichting en waspraktijken, wat nu volop media aandacht krijgt.
Ik snap dat Phlips-werknemers elkaar graag moed in praten, maar het is tijd om de realiteit onder ogen te zien. Het gaat goed op de beurs? Hier de koersontwikkeling over de afgelopen 5 jaar. Ik heb die van de AEX en die van Samsung er ook bijgezet:

http://tinyurl.com/m7rdnzw

Ik denk dat als we werknemers, omzet erbij nemen dat we nog veel dramatischer grafieken zouden zien. Het enige dat op peil blijft is winst, want het verkopen van divisies levert dikke winsten op. Eigenlijk is het een soort gecontroleerd faillissement: De Philips-presidenten verkopen de boedel en keren de opbrengsten uit.

Je lijstje haalt de nodige zaken door elkaar. De compactdisc was een baanbrekende uitvindingen uit een ver verleden toen er volop aan fundamenteel onderzoek gedaan werd. Dat is niet meer. Ambilight is al heel iets anders en dat was een combinatie van de expertise van de verlichtingsdivisie met die van de TV-divisie. Gezien beiden straks afstoten zijn is dat ook niet meer. En Hue... leds dimmen is geen vinding, maar iets triviaals, dat doet straks, of eigenlijk nu al, ieder anoniem Chinees bedrijfje.

Na Timmer heb ik eigenlijk geen enkele Philips-president nog een visie horen uiten over wat de elektronica van de toekomst wordt.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 21:58]

Tja het leest als geschiedenisles. Zelfs de recente Hue verlichting - aardig, maar zo achterhaald door Chinese klonen die hetzelfde veel goedkoper doen.
Als bedrijven als Samsung en LG, met structuren en filosofieen die wel wat op die van het oude Philips lijken, prima succesvol kunnen zijn met grotendeels in eigen huis ontwikkelde en gebouwde producten, dan had Philips dat ook gekund. Het probleem zit dus wel degelijk in het bedrijf en niet in de markt.

Wat bovendien ook problematisch is, is het loskoppelen van ontwerp en productie. In de praktijk zal het onhaalbaar blijken en is na een aantal jaar het ontwerp ook gewoon weg. Tegen die tijd is China duur, zodat we hier alles weer vanaf nul kunnen opbouwen. Bedrijven als Philips, hebben daar in de hogere bestuurslagen geen flauw idee van, hoewel het in de lagere regionen vaak wel gewoon begrepen wordt.

Een ander probleem is het als bedrijf wedden op te weinig paarden. Als je ziet dat NXP het heel goed doet, en andere afgestoten delen juist failliet zijn gegaan of opgeheven omdat ze een dip niet overleefden terwijl ze verder prima levensvatbaar zouden zijn geweest, dan zou je dat als hint kunnen opvatten dat zulke bedrijfsonderdelen elkaar nodig hebben. Economisch, maar ook qua synergie.

Juist op dat punt is het flink aan het misgaan. Philips heeft nu medical als zwaar blok aan het been dus dat moet dringend weg zodra vooral de Amerikaanse tak (daar gaat het traditioneel vaker mis bij Philips - je kunt er de klok op gelijkzetten) voldoende opgekalefaterd is om te verkopen, licht gaat al vertrekken en zou in theorie ook zonder de onder hun r**t vandaan verkochte LED-technologie nog wel zelf kunnen overleven. Het oude Philips heeft straks alleen nog kleinhuishoudelijk, maar dat gaat met een hippe naam in de verkoop als mooi succesvol bedrijf (vergelijk de audiotak w00x innovations). Ik noem het voor het gemak maar even Senseo Lifestyle Innovations B.V.

Dan zijn er nog twee Philipsen over. Licht krijgt het merkrecht mee inplaats van dat ze het huren (als ze slim zijn). Philips zelf kan ingekrompen worden tot een administratief kantoor dat centraal licenties en codenummers uitgeeft met hopelijk het concernarchief er nog naast (als ze dat opheffen dan wil ik meewerken aan het behoud ervan).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 21:58]

Dan moet je niet je merk blijven gebruiken.

Ik snap dat tijden veranderen, maar sommige dingen moet je jezelf sterk voor maken ( bv de licht divisie ).

Core buisiness is niet alijd makkelijk geld verdienen.

Phlips had ook de S6 kunnen hebben ipv samsung. Het is maar welke keuzes je maakt. En met ASML in Eindhoven zou het toch geweldig zijn wanneer we ook bedrijven hebben welke hier chips maken (met de ASML machines) en concureren met TSMC, Samsung en Intel.
Ik ben ook maar een gewone boerenlul (maar wel met een buitengewone interesse in Philips), en moet jouw evaluatie van CEO's helaas beamen aan de hand van de feiten. In de tijd van Wisse Dekker waren de symptomen er al, vooral in zijn nadagen, en na hem zal het grotendeels brandhout geweest zijn. Vooral Frans van Houten, die het tij misschien wel zou keren, blijkt het destructieve werk van zijn voorgangers in de praktijk juist in dubbel tempo voort te zetten.
Prijs doet ook iets met kwaliteit. De consument wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Philips was vroeger super kwaliteit, maar tegen een prijs die t.o.v. de concurrentie geen stand kon houden. De productie is, mede ook, daarom ook uitbesteed aan een TP-Vision, die het goedkoper doet. Philips heeft daardoor blijkbaar concessies moeten doen aan de kwaliteitsbeleving. Maar gemiddeld gezien kan het de meeste mensen uit mijn vrienden en familiekring geen moer uitmaken wat er op papier staat wat een TV allemaal kan, laat staan dat ze imperfecties in geluid of beeld echt opmerken. Die laatste zaken zijn typisch dingen die 'tech-mensen' opvallen en daardoor afhaken.
Ik had zelf verwacht dat Ambilight patenten wel zouden zijn verlopen en concurenten het ook zouden toevoegen, want het lijkt me best leuk. Want in de praktijk zijn de DIY oplossen toch zwaar beperkt: Ze werken enkel en alleen wanneer je je PC eraan hangt en die als bron voor je beeld gebruikt. Het werkt niet met je setop box, het werkt niet met je kabel signaal, niet met je chromecast stick, niet met je console, je home entertainment systeem, etc.

Oftewel het is leuk om te doen als je je PC toch al hebt verbonden met je TV en je die regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld films te kijken. Maar verder is het geen serieus alternatief.
Niet helemaal waar. Er is ook een project die de HDMI stream leest en daarmee de licht effecten maakt. Hierdoor ben je niet meer beperkt tot de PC.

http://zerocharactersleft...dmi-ambient-lighting.html
Mijn DIY Ambilight werkt ook op 'gewoon' TV beeld, rechtstreeks vanaf de tuner. Zoals wel meer TV's heeft mijn Panasonic een Scart-output waarop het beeld van de tuner (vanaf DVB-C) naar buiten wordt gestuurd. Prima dus om een videograbber aan te hangen a €8,- die het beeld over USB doorstuurt naar mijn RasPi(2). Daarop draait overigens ook OpenElec/Kodi, via CEC wordt de bron van het ambilight automatisch omgeschakeld tussen TV beeld van de grabber en Kodi na het indrukken van de bronkeuze op de afstandsbediening :)

Overigens is het ook mogelijk als je een decoder en/of receiver hebt met HDMI om een HDMI splitter te gebruiken. Daar achter kan dan weer een HDMI->Scart converter->videograbber of als je het volledig digitaal wilt houden een bordje met HDMI input (meestal op basis van een FPGA) die het ambilight berekent/aanstuurt.

Wat mij betreft geeft een DIY ook een mooier effect omdat doorgaans veel meer LEDs gebruikt worden dan Philips/TPV doet.

Filmpje van mijn setup met beeld via TV tuner (noot: kleuren zien er in het echt beter uit, hier was er ook nog weinig getuned :X)
https://youtu.be/EzHblz4r5Yc
En met demofilmpje via Kodi:
https://youtu.be/q2T2vfrRIZk

[Reactie gewijzigd door Thedr op 22 juli 2024 21:58]

Dank voor deze tutorial! Philips tvs zijn al een tijdje niet meer goed. Heb er een (oude) en zoek een vervanger. Liefst met Ambilight. Dit is een makkelijke oplossing (kende alleen lastige DIY ambilights)!
Hier ook. Ga zelf voor een nieuw model Sony ivm de inputlag.
Game tegenwoordig veel meer op de console die aan mijn TV hangt.

Ambilight ga ik erg missen. En zo goed als een Philips TV het heeft gaat het DIY niet worden.

Heb nu de 42PFL9803. Full LED backlightverlichting ipv edge-lit.
Dat ga ik ook wel missen denk ik.

Edit: Zie net dat de $60 DIY best heel aardig werkt. Eens dieper naar kijken.
Jammer dat het alleen goed voor iets als een Kodi werkt, en niet voor de reguliere TV uitzendingen. Begrijpelijk, maar wel jammer.

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 22 juli 2024 21:58]

Afhankelijk van je provider, zou je ook Kodi met een TV server (Argus-TV, TVHeadend, Mediaportal) kunnen draaien. Dan werkt het voor alle content en in mijn ogen een groot voordeel is dat je dan een systeem hebt, om alles te bedienen, goed voor de WAF :)
Die WAF is er niet, dus dat scheelt :-)
En ik heb Ziggo, en ik zie niet snel een utibreiding komen op een Intel NUC helaas.

En om nou een PC te gaan gebruiken om een TV zender te kunnen zappen terwijl ik eindelijk van de decoder af ben, omdat ik nu CI+ kan gaan gebruiken, is ook weer zoiets...

Aan de andere kant, ik hoef dan geen Android zooi te gebruiken :D
Als ik het goed uit je verhaal opmaak gebruik je momenteel een NUC ?
Dan zou je een USB DVB-C adapter kunnen gebruiken?

Ik heb wat vrienden die een Anysee DVB-C adapter gebruiken incl. card-reader i.c.m. Ziggo, betekend inderdaad wel dat je NUC/Kodi moet draaien om TV te kijken.
Geinig. Zal er eens naar kijken.

Ik heb nooit een HTPC met tuners gehad, en de laatste keer dan ik er naar keek was nog met CI en PCI kaarten.
Ben de naam kwijt van het merk, was destijds heel bekend iig.

Iig leuk voor een regenachtige zondagmiddag :-)
Er zijn nog geen cijfers betreft de inputlag van de Sony android modellen.
Anoniem: 112755 @PostHEX28 april 2015 19:11
Inderdaad. Heb deze tv na 24 uur teruggebracht. Prachtig beeld, eerlijk waar, maar dat android is echt instabiel.
De afstandsbediening tevens perfect. Nooit eerder zo'n fijne remote gehad.
Tevens is hij niet echt 4K ready, waarmee ik bedoel dat de codec niet toekomstklaar was.
Ik miste het beeld wel na omruil, maar wat heb je aan een tv die regelmatig vastloopt?

Edit: spelvouten

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112755 op 22 juli 2024 21:58]

Hier een topic met veel meer hulp over Ambilight:
DIY Ambilight howto?
Wij hebben de 55" versie van deze. Met de laatste update zijn er heel veel problemen verholpen. Nu geen centje pijn meer voor ons een prima tv
Heb ook de 55" versie. Heb een hoop bugs gemeld en gelukkig hebben ze deze er ook allemaal uitgehaald. O.a. ook het gedrag van de Heu verlichting bij donker beeld en de rood weergave van de Ambilight. Over het 4K gebeuren zeiden ze dat dit niet door middel van streamen kon en alleen met een 4K media speler. Bij het openen van 4K content via de NAS loopt de tv vast. Heb zelf het scherm gekalibreerd met de Spyder4ELITE van datacolor, waarbij er geen drastische veranderingen gedaan hoefden worden.
Heb zelf wel plezier van de TV, ben benieuwd of deze ook nog gereviewd gaat worden.
Ik zat me ook af te vragen of Tweakers alle beschikbare updates voor deze TV geïnstalleerd had.
Zelf heb ik een Philips TV uit 2011, waarbij de smart functies en opnemen/afspelen van programma's ergerlijk traag zijn. Na gebruik van de uitzending gemist app, reset het toestel zich meestal (warm restart).

Tja elektronica is meer dan alleen hardware ...
Dit is waardeloos, dan maar een LG TV die redelijk is voor de helft van de prijs.

Maar goed, laatst was er een review van een TV van €6000 die een nadeel had die in mijn ogen onacceptabel was voor die prijs, maar goed de prijs zegt niks over de kwaliteit.
Anoniem: 498327 @Mizgala2828 april 2015 09:29
LG is nou net de veroorzaker van het belangrijkste probleem: het matige paneel. IPS is niet geschikt voor televisies. Blijf dus weg bij LG/Philips. VA is momenteel veel beter. Niet meer de ghosting en lag van vroeger, wel enorme contrasten.
Als eigenaar van 2 schitterende LG televisies vraag ik mij af waarom jij IPS niet geschikt vind? IPS geeft een enorm grote kijkhoek zonder dat je verkleuringen in je beeld krijgt wat voor mijn gezin van 5 personen wel belangrijk is. Op de kleuren is ook niks aan te merken, geen lag, geen ghosting, contrast is meer dan voldoende...
Anoniem: 637061 @StGermain2 mei 2015 00:36
omdat sony toch echt een stuk beter is. Sony/japanse fabrikaat/ontwerp over koreaanse lg samsung etc.
Zowel in Korea als in Japan zitten briljante ingenieurs, daar gaat het niet aan liggen. En Sony mijdt ik al sinds de BMG DRM die ze tien jaar geleden op hun audio-cd's hadden staan. Samsung onderdelen ga je trouwens overal in vinden.
Anoniem: 637061 @StGermain2 mei 2015 12:45
Dan nog maken koreanen te flashy plastic cheapo dingen. Eerst waren de nokia's(nserie) stukken beter tegenover samsung door prijsknallers zijn ze groot geworden en zijn de concurrentie gaan kopiëren metalen frame, tablet design 1op1 jatten, element goedkoop nasty overnemen. Doen alsof ze de robotstofzuiger markt hebben ontdekt terwel irobot al 15+jaar roomba's verkoopt. Etc.etc. Regelrechte copycats met flashy menu's
Totaal mee eens.
Toestellen van LG staan 'out of the box' gewoon te helder ingesteld.
Ik heb zelf een LG en die heb ik ingesteld op backlight 20, wat voldoende is voor dag en avond. Ik merk niets op van ondermaatse contrastwaarden, anders dan dat dit optreed bij een te hoog verlichtingsniveau. Daarbij heb ik de ‘pseudo local dimming’ functie van de LG uitgeschakeld! Maar een Samsung met VA is niet zo veel beter, als die meer moet leunen op dynamisch uitschakelen/dimmen van de verlichting. Ik merk daarbij namelijk voortdurend op dat o.a. ondertiteling steeds van helderheid wisselt bij lichtere en donkere beelden, wat ook storend gevonden kan worden. De kleuren zijn bij IPS i.d.d. onder elke hoek goed, wat bij VA ook niet het geval is. Vooral huidtinten neigen onder een hoek richting bruin/uitgebeten vaal-roze te gaan.
Wat wel een punt van kritiek is, is dat LG-Philips nog steeds matige polarisatiefilters gebruiken, waardoor onder hoeken er meer lichtlekkage is dan bij fabrikanten van VA panelen. Ook is het een gemiste kans dat men nog geen productieproces met Uv-licht gebruikt voor de pre-alignment van de kristallen. Dat laatste zorgt er voor dat clouding al veel minder optreed en er een betere uniformiteit is. (hoewel ik exemplarisch geluk lijk te hebben met mijn LG, waar ik nauwelijks iets aan opmerk)
Anoniem: 498327 @StGermain13 mei 2015 16:18
Ik vind de kijkhoeken van VA niet slechter dan IPS. Bij IPS wat purple glow onder hoeken, bij VA een lichte yellow-shift. Een niet veel beter dan ander. Het is beide een stuk beter dan TN.
Alleen contrast VA is 3-4x zo hoog als IPS. Met een TV merk je dit veel meer (lage omgevingshelderheid) dan bij werken op een computer omdat daar vaak meer verlichting aan is.
Vind het eindoordeel nog best hoog uitvallen, wat is er dan goed aan dat ding? Ja een afstandbediening maar als het beeld/geluid en al het andere slecht is wat heb ik daar dan aan?

Voor 850 euro koop ik ook wel een mooie afstandbediening, Vind het echt jammer dat de naam Philips niks meer voorstelt sinds de overname door TP vision.
Hoog? 3/10 is toch wel een hele vette onvoldoende.
T.net gaat maar tot 5, dus 3/5 is 6/10 is nog steeds een voldoende... wat ik inderdaad vreemd vind. Ja het ding is een TV, het geeft beeld weer. Echter doet hij verder veel fout en niks beter dan gemiddeld. Ergo: onvoldoende.
Nee. Tweakers beoordeeld op een schaal van 10. plan: Development-round-up - Iteratie #67
Dammit, net een week geleden... Misschien kunnen ze het erachter zetten? 3/10? Nu denk ik nog in 5.
Dacht het zelfde, had duidelijker geweest ja als ze 3/10 hadden neer gezet, zo dat we er aan gewend kunnen raken dat het nu tot 10 gaat.

Wat trouwens veel beter is dan dat stomme 5 max sterren, van 1 tot 10 is VEEL beter, bedankt Tweakers dat jullie het verandert hebben.
Anoniem: 463321 @AmigaWolf30 april 2015 15:13
Ja, een schaal van 10 is beter maar laat dat wel blijken. Desnoods in de tooltip als het niet in de badge zelfs kan.
Alleen dan wel weer jammer dat de badge niet schuin staat zoals in het logo. Eigenlijk kunnen ze het logo beter rechtop zetten. Staat meteen een stuk beter.

Er staat trouwens 3,0 als cijfer dus dat is weer minder. Dan krijg je straks beoordelingen als 3,2 en 3,4. Een verruiming van 5 naar 10 punten is goed en lijkt me ruim voldoende. Nog in decimalen gaan werken is weer teveel van het goeie in mijn ogen.
Ja ben ik mee eens allemaal, daar heb je gelijk in.
volgens mij gaan ze tot 10. Toen het nog met sterren weergegeven werd waren het 5 sterren die per halve ster toegekend werden, nu ze met cijfers werken gaan ze tot de 10.

De mouse-over geeft ook "zeer slecht" als toelichting. Bij een schaal van 1-5 is een 3 geen "zeer slecht" lijkt mij
1/10 was beter op zijn plaats, als het beeld/geluid/3d en gaming niet werken wth heb je dan aan een tv...
Als je deze review gelezen hebt, zie ik geen enkele reden meer om voor Philips te gaan. De concurrentie doet het voor hetzelfde bedrag zo veel beter.
Ik denk dat ze nog verkocht worden aan onwetende mensen die nog geloven in "koopt Nederlandsche waar, zo helpen wij elkaar".
Dit toestel is gebouwd in Polen en minstens grotendeels, waarschijnlijk volledig ontworpen in Taiwan en/of China, misschien nog een klein beetje Singapore waar Philips voorheen ook zat. Als je voor een 8000-reeks of hoger gaat, krijg je nog wel min of meer Nederlandse (Belgische) waar. Ontworpen in Gent (voorheen Brugge) en dan toch ook weer gebouwd in Hongarije, maar toch nog net iets Nederlandser.

Zo zit er dus flink verschil tussen toestellen, het enige dat duidelijk is, is dat Philips op deze manier wel zijn naam te grabbel gooit aangezien het aan de gemiddelde consument niet is uit te leggen dat je een 7000-reeks koopt en je alles krijgt wat je bij een budgetmodel verwacht.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 21:58]

Mijn vader heeft ook een Philips, maar wat een onding is dat zeg. De software is zo verrot, dat je de meest uiteenlopende vage vastlopers kan hebben. Het smart gedeelte is ook een grote grap.

Wanneer zien de tv makers überhaupt het licht? Doe 200 euro van de prijs af en maak gewoon alleen een TV! ZONDER POESPAS! Het smart gedeelte halen we wel uit settopboxe/gameconsoles/sticks.
Ik heb ook een Philips tv (24PFL4208K) in mijn slaapkamer en ook problemen met de software. Langzaam opstarten, kinderslot dat zo nu en dan op het scherm verschijnt, vreemde fout meldingen. De iOS/Android app werkt ook niet als de tv op stand-by staat want dan wordt de tv niet herkend. Jammer want Philips staat/stond voor kwaliteit.
84 ms. Ongekend. Dit moet de nieuwe koning van de inputlag zijn.

Gamen is op mijn Sony EX500 al niet te doen met 60 ms input lag. Wat waren ze denkende toen deze TV in de ontwerpfase zat?
Ik blijf het grappig of eerder ironisch vinden. Mijn VT50 (inputlag 24-28 ms) is inmiddels reeds 3 jaar oud en scoort op de meeste vlakken, of tenmiste daar waar het van belang is, nog steeds beduidend hoger dat de meeste rommel die ik dezer dagen op de markt zie verschijnen. Vooruitgang noemen ze dat dan. En mensen laten zich maar verblinden door marketing termen zoals UHD, 4K en andere onzin. I'll pass... maak me binnen een paar jaar maar wakker als OLED hopelijk eindelijk op punt staat (en betaalbaar is voor degelijke kwaliteit).
Anoniem: 109574 28 april 2015 21:52
Vreemd dat deze zo'n slechte review krijgt. Ik heb zelf sinds een maand of anderhalf de 42 inch variant.
Ben er eigenlijk best tevreden over. Beeld vind ik ronduit goed. Scherp, helder, contrastrijk. Kleuren zijn goed. Kostte wel wat tijd om het te krijgen zoals ik hebben wil maar het is wel de moeite waard om die tijd er in te steken.
Apps die vastlopen heb ik nog niet gezien. Geluid vind ik redelijk tot goed, zeker gezien het feit dat het een platte tv is (die ook steeds dunner worden en het dus steeds moeilijker wordt om er een fatsoenlijk geluid uit te krijgen).
Voor de rest vind ik het een prima toestel, zeker gezien de prijs die ik er voor betaald heb.
Bij mijn weten is er geen 42'' variant van deze TV?

Ik kan mij wel vinden in deze review. Alle powered by Android Philips TVs delen dezelfde kwalitatief uitermate teleurstellende op Google TV gebaseerde firmware. Ik heb zelf een 48PFS8109 en die valt enkel goed als een domme monitor te gebruiken. Als smart TV is het vrij waardeloos. Toen ik mijn TV kocht ging ik er van uit dat deze TV's een upgrade naar Android TV zouden krijgen maar bleek deze een versie te draaien die op het niet meer ondersteunde Google TV draait welke volgens Philips vanwege onvoldoende hardware specificaties niet te upgraden valt.
Ik heb deze tv nu een dik half jaar in bezit.
Ik kom van een Samsunf FUll HD af. Ik moet zeggen dat ik ervreigenlijk heel tevreden over ben. Het beeld is stukken beter dan de Samsung. Het geluid is ruk maar dat geldt voor nagenoeg alle platte tv's. Ik heb alles aangevuld met een Sonos Playbar en een setje Play1.
Gamen doe ik niet op deze tv (heb ik een andere voor) dus met inputlags heb ik niet zo veel. De software draait gewoon (relatief) soepel (Android). Het is geen PC en dat zal het ook niet snel worden.

Al met al ben ik wel een tevreden gebruiker en zou ik deze tv persoonlijk een dikke 7 geven. En dat zeg ik niet omdat ik hem zelf heb...zo eerlijk ben ik dan ook wel weer.
Dat het beeld beter is zal er mee te maken hebben dat de LCD-techniek doorontwikkeld is en beter dan een paar jaar geleden. Het paneel dat in dit apparaat zit is niets bijzonders t.o.v. wat er tegenwoordig aan panelen te koop is.
wanneer zullen ze eens displaypoort gaan toevoegen aan tv's, zeker UHD tv's?
het is toch te dom voor woorden dat je geen 60fps kan afspelen op een tv anno '15..
Dat kan wel, daar gebruik je alleen de hdmi poort voor. Nieuwe TV's gebruiken nml hdmi 2.0 en deze ondersteunen wel 60fps/4k.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.