Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Zeven voedingen van 550W Round-up

De populairste voedingen getest

Conclusie: het is niet alles goud wat er blinkt

Laten we met de makkelijkste eigenschap van de voedingen beginnen: de prijs. Drie van de zeven, de Antec, Cooler Master en Thermaltake, zijn voor iets minder dan tachtig euro verkrijgbaar. Daarmee val je je geen buil; alle drie zijn Gold-gecertificeerde voedingen die hun vermogen kunnen leveren en geen gekke kuren vertonen. De Seasonic kost een tientje meer en is een weldoordachte voeding, die echter binnenkort in prijs stijgt. De Corsair en Silverstone kosten zo rond de honderd euro en dat is voor de Silverstone eigenlijk iets te veel. Wie diep in de buidel wil tasten komt op de be quiet uit, die zeer veel features biedt, maar wel dertig procent duurder is.

Op de features wint de be quiet-voeding het dan ook. Het pakket meegeleverde kabels en accessoires is bijzonder uitgebreid en bovendien goed doordacht. De bekabeling van de Seasonic is eveneens dik in orde, net als die van Corsair. De goedkopere voedingen, Antec, CM en Thermaltake, hebben daarnaast de minst uitgebreide bekabeling, waarbij de Antec-voeding als minpunt heeft dat deze niet modulair is, terwijl de CM-kabels behoorlijk kort zijn.

Op het gebied van bouwkwaliteit kunnen we de ventilators bekijken. De stilste is de Corsair RM550 met zijn semipassieve koeling, snel gevolgd door de be quiet DPP10, die eveneens zeer stil is. De Antec- en CM-voedingen zijn het luidruchtigst, terwijl Silverstone en Thermaltake de middenmoot vormen. Seasonic is bij lage belastingen een van de stillere voedingen, maar de ventilator kan behoorlijk wat geluid produceren als er meer warmte moet worden afgevoerd. Iedere voeding gebruikt condensators die voor 105°C gemaakt zijn, met uitzondering van Silverstone. Het lijkt erop dat de voeding een goedkopere revisie van het origineel is geworden.

Waar het de prestaties van de voedingen betreft, liggen de resultaten vrij dicht bijeen. Het rendement van de CM V550 piekt wat vroeg, maar heeft het hoogste gemiddelde. De gemiddelden van Antec en Silverstone zijn vrij laag. Ook de spanningsregulatie van die laatste voeding is niet altijd even netjes, terwijl de rimpelspanningen van alle voedingen in orde zijn. Alle voedingen voldoen aan de atx-standaard, maar in onze hotbox halen we de 80Plus Gold-certificering nergens.

Voor zijn geld biedt Cooler Master met de V550 een uitstekende voeding, die hoge rendementen combineert met keurige spanningen. Dat gaat wel gepaard met een vrij karige uitrusting en een relatief luidruchtige koeling. Voor, op het moment van schrijven, iets meer geld koop je met de G-Serie van Seasonic een beter uitgeruste voeding die meestal stil is. Hecht je echt aan stilte, dan is een voeding van be quiet of Corsair je logische keus, maar die van het Duitse merk is wel duur. Daar krijg je overigens uitgebreide features voor terug, waaronder veel kabels en een geïntegreerde fancontroller. Corsairs RM550 is een mooie middenmoot wat prijs betreft, die veel features, weinig geluid en prima prestaties levert. Alleen de secundaire condensators zijn van wat mindere kwaliteit. De Silverstone- en Thermaltake-voedingen zijn in vergelijking met de concurrentie minder aan te raden, maar nog altijd goede voedingen, waarbij eerstgenoemde wel een tientje of twee te duur is.

Reacties (102)

Wijzig sortering
De "+" bij componenten bij de RM550 vind ik persoonlijk onjuist. Als ik even op het voedingen topic van The Mask kijk:
De RM serie heeft echter één heel groot nadeel, wat je vooral terug ziet in de 450, 550, 650 en 1000W versie. Dat is namelijk de kwaliteit van de condensators, die is bij deze voedingen erg laag. Daarnaast houden deze condensators niet van warmte, maar in deze voedingen wordt het juist wel vrij warm omdat de fan vaak niet draait. De verwachte levensduur van deze voedingen is dus niet heel hoog, waardoor het veel langer gebruiken dan de garantie duurt niet echt is aan te raden.
Lijkt me niet iets om een plusje voor te geven. Nu hebben ze in deze review voornanelijk gekeken naar de primary caps, die van aardige kwaliteit zijn. Bii de secundary caps wordt er o.a. gebruik gemaakt van Capxon (CrapXon). Deze presteren echter ondermaats en dus niet echt een aanrader. En dat in overweging genomen met de prijs van ¤100, lijkt me dat onredelijk.
Prima reactie op het crapXcon na. Je hoeft niet de naam van een bedrijf zo te mangelen om ze als slecht af te zetten. Bronnen met tests zijn een betere manier.

Maar zover ik weet is er een rivisie over de RM voedingen heen gegaan waarbij alle caps aan de primaire en secundaire kant vervangen zijn door Taiwanese/Japanse. Ik ga nog eens even zoeken, maar de conclusie op basis van oude gegevens is niet zonder meer in elke situatie geldig.

Volgens tweakers zit het in ieder geval wel goed: Nippon Chemi-Con 105 + Nippon Chemi-Con. Ik zou me meer zorgen maken om de London, die gebruik caps van samxcon, die hebben toch wel heel wat beruchte caps met dramatische levensduur gemaakt. Die worden nog steeds gebruikt in de planned obsolence van een aantal wat goedkopere schermen. Stond laatst nog een aardig artikeltje over op tomshardware.

Edit: Ik kan uberhaupt geen <2 maanden oude component analyses vinden over RM voedingen dus het niet kopen advies blijft wat mij betreft gewoon staan.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 27 maart 2015 09:47]

Nee de RM450, RM550, RM650 en RM1000 zijn nog steeds dezelfde voeding. De RM750 en RM850 daarvan zijn wel verschillende. De allereerste had een probleem dat als de voeding gebruikt werd in een warme omgeving het kon voorkomen dat de fan te laat aansloeg waardoor de OTP (Over Temp Protection) werd getriggered en de voeding uitschakelde, terwijl dus de fan nog niet eens was begonnen met draaien. Dit is vrij snel opgelost door een nieuwe revisie. Deze voedingen werden door Hipro/Chicony gemaakt.

Op dit moment krijg je echter waarschijnlijk een door CWT gemaakte RM750 of RM850. In week 37 en 38 van vorig jaar is Corsair namelijk overgestapt hierop. Je kan het zien aan het serienummer. Als dit begint met 1438 of 1437 voor de RM750 en RM850 dan heb je dus de nieuwe revisie van CWT. Deze voeding lijkt intern erg op de HX750i en HX850i, met condensators van Chemi-Con net als de HXi serie. Alleen kun je geen OCP instellen en valt er ook minder uit te lezen via Corsair Link. Ook is de FDB fan in de HXi ingewisseld voor een riffle bearing fan welke de gehele RM serie gebruikt.

Wat betreft de RM450, RM550 en RM650. Daar zitten nog gewoon CapXon elco's in. Die dus slecht gekoeld worden en dit is gewoon een erg groot minpunt van deze voedingen.

De meeste Samxons series zijn trouwens een stuk beter als de gemiddelde CapXon. De Samxon in de Thermaltake is dan ook beter dan de JunFu's.
Ik heb een idee en dit is echt niet cynisch: dat je deze review overnieuw gaat maken.
Ik heb al zonder problemen 1,5 jaar een Corsair RM450 in mijn pc zitten. Heerlijk stil aangezien de fan nooit aanslaat. En ach met 5 jaar garantie maak ik mij niet zo druk.
Ik vraag me nou al een tijdje af hoe slecht die CapXons nou in de praktijk zijn en wat je er van merkt. Ik heb het idee deze opvatting vooral voortkomt uit gevallen (misschien wel jaren geleden) waar slechte caps van dit bedrijf faalden waar dat niet zou moeten.
Op een forum vond ik dit:
CapXon and Elna are reputed brands - the CapXon could have failed due to overloading of the PSU or operation outside its rated specs. I have several 15+ year old AT PSUs with functional CapXons.
Niet iedereen is het hiermee eens, maar ik vraag me dus af hoe gegrond dat is. De Corsair haalt namelijk behoorlijke rendementen en zet (bijna) de beste prestaties neer.

Trouwens, al gaat je voeding na 3 jaar kapot, Corsair geeft er 5 jaar garantie op dus blijkbaar hebben ze wel vertrouwen in hun product. :)

[Reactie gewijzigd door Pwuts op 28 maart 2015 14:44]

Creative Gigaworks S750 ging masaal kapot door CapXon condensators. Heb hier nog een handje vol van liggen, je wil niet weten hoe bol die staan. Heb hier ook nog een paar liggen die uit andere apparaten komen. Kijk ook eens op www.badcaps.net ;)

CapXon echt rommel, tenminste de grote elco's die voor de primaire kant worden gebruikt.
De kleinere CapXon elco's met 105 graden rating die voor de secundair kant worden gebruikt heb ik niet zoveel problemen mee, tenminste voor een budget of een mid-range voeding.
Precies, wat mij het eerste opviel waren de hoge resultaten van de RM voeding. Daar staan ze namelijk niet echt bekend om.
Ik dacht dat Corsair er zoveel commentaar op had gehad dat ze een nieuwe revisie hadden gemaakt met betere componenten.
Ik sta een beetje versteld van de resultaten van de geluidsproductie test. Specifiek van de Cooler Master V550. Ik heb deze voeding namelijk zelf aangeschaft aan de hand van alle lovende reviews, niet alleen qua efficientie (gemiddeld >90% bij 0-200w load) maar juist voornamelijk omdat dit model als een van de stilste uit alle test komt (vrijwel onhoorbaar bij wederom 0-200w load).

Ter controle heb ik zojuist even zelf de test gedaan om mijn CM V550S icm haswell setup & GTX760 onder full load bij AIDA te zetten. Dit resulteert in een max belasting van 185W (volgens mijn el-cheapo Cresta energiemeter), en een nog steeds fluisterstille voedingsfan( met het oor ertegenaan hoor ik luchtverplaatsing, op 50 cm is dit gewoon vrijwel onhoorbaar).

Dit geeft tevens nog maar eens aan hoeveel (hoe weinig) stroom de huidige generatie desktops werkelijk verbruiken. Ik neem aan dat voor Jan Modaal de PC 95% van de tijd idle staat of simpel wat browsing/mailing taken, waarbij de belasting dus nog een stuk lager ligt.

Als laatste; Wellicht ben ik wat biased omdat ik dus zelf de CM V550S heb, maar wat is er vereist om 3 plusjes/sterren te krijgen bij efficientie? Tussen de 22-200w load heeft de CM V550S een efficientie rondom(/boven) de 90%. Er zijn weinig voedingen beschikbaar die betere resultaten neerzetten, zelfs wanneer men het dubbele wilt betalen. In andere reviews zie ik bijv. de seasonic platinums deze waardes niet halen..

Edit:
Nogmaals kijkend naar de dB metingen, sta ik echt versteld. >50dB metingen zou betekenen dat de voedingen net zoveel geluid maken als een gemiddeld straatbeeld/kantoor? (oke, 20cm afstand en van onder gemeten..)

Edit 2:
Andere manier van meten.. maargoed.

hardware.info meet voor de CM V550S (geluidsdichte box - 10cm):
Geluidstest - ca. 100W Load - 10 cm. - na 5 min. - 28dB
Geluidstest - ca. 300W Load - 10 cm. - na 5 min. - 28dB
Geluidstest - ca. 500W Load - 10 cm. - na 20 min. - 35dB

Techpowerup meet voor een V550S systeem (geisoleerde ruimte, 1m afstand, ruimte ca30dB)):
tot 125W - 30dB
tot 220W - 32dB
Max load - 46dB

Dit icm met mijn vorige edit zet toch echt vraagtekens bij de complete geluidsmeting bij Tweakers!

[Reactie gewijzigd door lasty82 op 27 maart 2015 09:13]

Ter controle heb ik zojuist even zelf de test gedaan om mijn CM V550S icm haswell setup & GTX760 onder full load bij AIDA te zetten. Dit resulteert in een max belasting van 185W (volgens mijn el-cheapo Cresta energiemeter), en een nog steeds fluisterstille voedingsfan( met het oor ertegenaan hoor ik luchtverplaatsing, op 50 cm is dit gewoon vrijwel onhoorbaar).
Belast AIDA de GPU wel ? Ik haal persoonlijk tot 350-400W als ik furmark en prime95 draai tegelijkertijd (760GTX + amd FX 8350).
Ik denk dat dat het verschil is tussen een i3-4330 mITX setup (welke ik gebruik) en je FX 8350 setup. Zie bijvoorbeeld ook;
http://www.bit-tech.net/h...-i3-4130-haswell-review/6

i3-4130 systeem power pull load - 98w, vs FX 8350 - 285w (stock clocks). Dat is grofweg 200W verschil. Zonder overclock, want daarmee wordt het verschil uiteraard nog groter.

Overigens kan het zo zijn dat prime & furmark tezamen meer load genereert dan AIDA, dit heb ik zelf niet getest. (is ook geen real-world scenario meer :))
Overigens kan het zo zijn dat prime & furmark tezamen meer load genereert dan AIDA, dit heb ik zelf niet getest. (is ook geen real-world scenario meer :))
Is dat wat AIDA doet: real-world benchmarks draaien ? Ik ken het namelijk niet.
Het is inderdaad geen real world scenario, maar een serieus spel haalt toch wel +300 W hier (metro: last light).
Seasonic Platinum heb je het ook over voedingen vanaf 660W , High-End getuned op higher wattage verbruik. In Low wattage heb je gelijk, daar zijn ze niet sterk.

Zie b.v. Deze review : http://nl.hardware.info/p...-1050w#tab:testresultaten

Gemiddelde Efficientie bij 200W : http://nl.hardware.info/p...9808&specId=5352&tcId=200

Ziet er toch prima uit qua results :)

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 27 maart 2015 08:33]

Uiteraard doelde ik niet op voedingen >700W. Ik doelde meer op de Seasonic 400W Platinum Fanless & Seasonic Platinum Series 660W.

Enkele testresultaten Seasonic 400W Platinum Fanless;
http://nl.hardware.info/p...s-400w#tab:testresultaten
http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=334

Seasonic Platinum Series 660W;
http://nl.hardware.info/p...60w-v2#tab:testresultaten
http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=326

Ik doel voornamelijk op de idle belasting efficientie (0-50W range). Bij hogere belastingen halen al deze modellen uiteraard de 90%.
Ok you got a point there :) Daar mogen ze in verbeteren !
Buiten dat kun je daar zelfs niet op vastpinnen.

Cooler master heeft voor de VS550 en Seasonic heeft voor de PCGH een totaal andere fabriekstest qua temperatuur / fancontrol / geluidsafstelling als Corsair.

CM en SS hebben de voedingen afgetest in een omgevings temperatuur van 45/50 Celcius. tegen over Corsair op 25 Celcius. Hierdoor krijg je een compleet andere afstelling qua fan control / geluid.

Dit beinvloed / benadeeld ook de prestaties / levensduur etc.

Dit kan een hele lange discussie opwekken maar het is zo.

En feedback op het stukje :

''Edit:
Nogmaals kijkend naar de dB metingen, sta ik echt versteld. >50dB metingen zou betekenen dat de voedingen net zoveel geluid maken als een gemiddeld straatbeeld/kantoor? (oke, 20cm afstand en van onder gemeten..)''


Dit is idd raar, tevens in alle huidige systemen, hoor je normaliter ten alle tijden onder load eerder je VGA kaart dan je voeding ;)

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 27 maart 2015 09:24]

Helemaal met je eens, maar..

Het zou fijn zijn als de reviewers een realistisch beeld kunnen scheppen van de geluidsproductie van componenten. Nu worden verschillende voedingen afgedaan omdat deze rondweg luidruchtig zijn, terwijl andere reviewers / praktijktesten uitwijzen dat dit helemaal niet het geval is.

Mijn voorkeur.. kies een redelijk standaard case (ala Fractal Define 5, Corsair 450D, CM Silencio, etc.) , en zorg dat de overige componenten of fanless of iig extra low noise zijn. Doe dan in een afgesloten/geisoleerde ruimte/box een meting op een korte en lange afstand.

Een tijdje terug las ik hier ook een review (volgens mij was het een case review), waarin het testsysteem o.a. een standaard Radeon 7950 in de configuratie had zitten. En dan een meting van het systeemgeluid doen.. 8)7
Ik heb op basis van alle lovende reviews ook een V550S gekocht, maar de geluidsproductie viel me zwaar tegen. Bij lage belasting was de voeding goed hoorbaar. Bij een vriend van mij hetzelfde. Beiden hebben we deze voeding teruggestuurd. Ik vermoed dat de productie van deze voeding niet zo stabiel is en er goede en mindere goede exemplaren van de band afrollen.
Ik krijg bij het verhaal rondom de condensatoren echt een 'gesmeed door elfen bij maanlicht' gevoel.

Het merk of temperatuur alleen zegt helemaal niks:
-Wellicht zijn bepaalde voedingen zo ontworpen dat op bepaalde plaatsen lagere temperaturen prima zijn.
- hoe ruim is de maximale spanning van de condensator gekozen?
- is de capaciteit voldoende ruim gekozen (waar van toepassing)?
- enz ...

En naast condensatoren zijn er nog vele andere componenten die de kwaliteit van de voeding bepalen. Nog veel belangrijker is de opzet van de voeding. Op verschillende manieren kun je een geschakelde voeding opbouwen. Om over de kwaliteit te kunnen oordelen zul je behoorlijk wat elektronica kennis moeten hebben.

Waar nu naar is gekeken zegt echt helemaal niks. Je zult het complete ontwerp onder de loep moeten houden. Alleen denk ik niet dat, met alle respect, de reviewers dat kunnen.

[Reactie gewijzigd door M14 op 27 maart 2015 12:26]

Je hebt natuurlijk gelijk dat je idealiter het hele ontwerp onder de loupe moet houden, maar in de praktijk doen slechte condensatoren het in het gemiddelde ontwerp ook echt slecht. Op basis van reparatie-ervaring kun je behoorlijk nauwkeurige uitspraken doen.

Belangrijker is dat de factoren die je in je betoog noemt wel leuk klinken, maar niet echt de relevantste zijn.

ad 1) wellicht, maar wellicht ook niet. De levensduur van een elco halveert voor elke 10 graden dat hij warmer is. Een 85 graden elco zal dus een achtvoudige nominale levensduur moeten hebben om even lang mee te gaan als een 105 graden elco op dezelfde plaats. Vaak is een 105 graden elco goedkoper dan een magisch ontwerp dat precies cold spots creeert op plaatsen waar de elco's zitten. Bovendien zijn de meeste low-impedance elco's tegenwoordig voor 105 graden gespecificeerd dus je moet nog behoorlijk je best doen om een geschikt 85 graden type te vinden, of de 85 graden elco zit op een plek waar hij nauwelijks belast wordt.

ad 2) de aangelegde spanning ligt liefst tussen 20% en 80% van wat de elco mag hebben. In de praktijk wordt daar altijd aan voldaan (6,3V of 10V op de 3,3V en 5V lijn, 16V of 25V op de 12V lijn) en dan is er geen relevante invloed op de levensduur.

ad 3) als de capaciteit te laag is gekozen zal de rimpel onder belasting hoog zijn. Verminderde levensduur is daar inderdaad een gevolg van, maar niet het eerste waar je tegenaanloopt.

Relevantere factoren zijn:

- is de impedantie (ESR) laag genoeg (onder andere ivm zelfopwarming van de condensator, maar ook om de rimpel laag te houden)
- daarmee samenhangend, is de toegelaten maximale rimpelstroom voldoende
- is de nominale levensduur lang genoeg (wordt opgegeven bij de maximumtemperatuur, verdubbelt voor elke 10 graden lager)
- voldoet de condensator daadwerkelijk aan de specificaties.

In de praktijk helpt 105 graden flink met punt 3, en een goed merk flink met punt 4. Punten 1 en 2 staan in het datablad.


Overigens is het ook geen rocketscience voor de gemiddelde tweaker om een ontwerp op grote lijnen te beoordelen. Twee factoren zijn belangrijk en redelijk makkelijk te zien: hoeveel condensatoren zitten er parallell op een voedingslijn (hoe meer des te beter, de totale impedantie is dan lager en de opwarming wordt beter gespreid), en zitten ze niet op een extra warme plek (tussen koellichamen buiten de airflow bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 maart 2015 03:39]

Behalve dat Capxon een beruchte reputatie heeft opgebouwd en veelal word verafschuwd in de elektro wereld. Die smet poets je nu eenmaal niet snel weg.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 maart 2015 17:52]

condensatoren zijn doodsoorzaak nummer 1 voor electronica tegenwoordig. bijna alle tv's die naar de stort gaan liggen daar omdat 1 cap van een kwartje van een tv van 5000 euro kapot is.

alle electronicareparatietoko's kijken ook als eerste naar de caps omdat die gewoon bijna altijd voor problemen zorgen.
zelfs panasonic had een hele reeks plasma's uitgebracht met goedkope caps. ondanks dat de rest tot in de puntjes in orde was gingen 10 000 eurie kostende tv's bij bosjes na 5 jaar eraan omdat er van die crapxon condensators in de voeding zaten. 2 euri aan nieuwe caps erin en ding doet het weer perfect.

[Reactie gewijzigd door flippy op 27 maart 2015 22:28]

Ik vind het vreemd dat de "Silverstone Strider Gold S 550W" een minnetje op prijs krijgt en de "Corsair RM550" een plusje, terwijl de laatst genoemde duurder is. Of is er hierbij naar adviesprijs gekeken?
Er wordt gekeken naar wat je voor het geld krijgt. prijs / kwaliteit

Anders zou een el cheapo voeding dat bagger is sterren kunnen krijgen doordat die goedkoop is.
Als je een objectieve totaalscore probeert te maken, moet je een vaste schaal voor prijs gebruiken en niet een prijs/kwaliteit schaal gebruiken, want kwaliteit als geheel is subjectief. En het doel is net om een objectieve maatstaf te creëren aan de hand van allerlei meetbare criteria. Wat je daarom doet is kwaliteit onderverdelen in verschillende, meetbare punten zoals: ripple, juiste spanning, rendement, gebruikte capacitators, geluidsniveau, kabels,...
dan kan je punten geven voor kwaliteit en ook punten voor prijs.
Dan komt de prijs/kwaliteit vanzelf in de totaalscore terecht.

EDIT:
Overigens zouden bagger voedingen hierdoor enkel scoren op prijs. Als ze dan slecht scoren op (bijna) al de andere onderdelen, zullen ze bij een goed opgebouwd systeem niet meer dan één ster halen lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 27 maart 2015 15:29]

Dat zou ik eigenlijk een stuk logischer vinden, dat een el cheapo een plusje krijgt op prijs, en minnetjes op de prestaties.
30 dB voor een voeding die vrijwel niets doet vind ik aardig wat. Ben dus wel blij met mijn passief gekoelde voeding. Aangezien mijn PC 95% van de tijd vrijwel niets aan het doen is, is dat voor mij de belangrijkste criteria. Moet wel toegeven dat mijn voeding ietsjes duurder was.
Ik vraag me af of dat wel correct is.
De geluidsproductie theoretisch gewoon praktisch 0 zou moeten zijn onder lage load bij de RM550, gezien deze een semipasieve setup heeft, en de fan dus niet draait bij lage load.
Dit is waarschijnlijk waar Tweakers de fout in is gegaan bij de meting. Als jij een simpele decibel meter op jou bureau neer zet in een volgens jou "stille" de ruimte. Zou je zien dat die al uitslaat.

Want overal zijn decibels aanwezig. Daarnaast kan je niet klakkeloos zeggen dat als ergens "30" decibel aanwezig is. En bij het opstarten van de ene voeding "34". En bij de andere voeding "36". dat de ene voeding 4 decibel produceerde en de ander 6... Dat ligt allemaal veel moeilijker
Ik heb een Corsair RM450. Deze is semi-passief. De fan heeft nog nooit gedraaid dus de voeding is even stil als een volledig passieve voeding. Ook geen coil whine.
Ik moet mijn complimenten geven aan de weergave van deze review. De grafiekjes en vergelijkingen zien er keurig en overzichtelijk uit! Ik heb de hele review gelezen en alles goed bekeken en nog voordat ik de conclusie gelezen had, dacht in in mezelf dat de Corsair toch wel echt de winnaar moest zijn....totdat ik de conlusies las...Maar de sterwaardering laat ook zien dat het de beste voeding is....Dus de sterwaardering komt nog niet helemaal overeen met het praatje bij de conclusie, of moeten we de conclusie zien als een nuancering op de sterwaardering?
Ik vind de sterwaardering zelf ook niet helemaal logisch. Ik denk dat ze nog moeten werken aan de juiste balans en puntenschaal, want als ze sommige van deze voedingen maar 3,5 sterren geven, gaan ze nooit een voeding 4+ sterren kunnen geven. ;-)
ls je voor lief neemt dat de Corsair winnaar is zit je er toch een tikkeltje naast en dat is meteen het ergelijke van deze review. De twijfelachtige condensators van de tweede lijn, Capxon zou deze psu al direct moeten disqualificeren als Winnaar. Nog meer, als je ook nog weet dat de Corsair die condensators niet erg lekker koelt en die al matige condensators nog meer te lijden hebben. Condensators gaan nml. eerder kapot als ze niet goed gekoeld worden.
Waarom scoort de CM zo laag (3.5 sterren). Is hold-up en geluidsproductie belangrijker dan ripple en voltageregulatie ? Tevens het uitzicht en de resultaten van de Corsair en Thermaltake liggen toch wel heel dicht bij elkaar.
Dat vroeg ik me ook af. Rendement bij normale belastingen is fantastisch ripple op de 12 volt en spanningsregulatie ook. Dat ie dan op de 5 volt wat betreft ripple een fractie minder scoort kan me roesten. Daar doe je toch vrij weinig mee. CPU en VGA worden beide van 12 volt gevoed om maar wat te noemen.

Diverse malen gehad dat een stabielere 12V in een hogere OC resulteerde. (meest extreme geval was een 6800GT die met een stabielere 12V van 430Mhz naar 465Mhz ging op de core. Geheugen had geen zin om voorbij de 1310Mhz te draaien).
Ik heb het gevoel dat de sterretjes en de beoordelingen meer de vooroordelen van de reviewer weerspiegelen, dan de daadwerkelijke metingen, en of de gemeten variaties significant en relevant zijn.

Nog het mooiste is de koeling, die helemaal niet getest is, maar waar men blijkbaar wel een zwaar varierende beoordeling over geven kan!
Kudo's tweakers! Nette review en een hoop punten uit het feedback topic zijn netjes verwerkt. Het artikel leest ook fijn weg.
Top dat jullie alsnog de geluidsmetingen voor elkaar hebben gekregen. Niets anders dan lof voor deze review, een hele verbetering tov de vorige review!
Waarom heb ik het gevoel dat wij een hele andere revieuw hebben gelezen ?
Inmiddels al een topic aangemaakt voor alle fouten in dit bericht.
Zeven voedingen.

In de roundup nemen ze de geluidsproductie niet mee bij de sterren.
Een voeding met zeer goedkope componenten als de Corsair RM550 en die een enorme geluidsproductie heeft, komt er als beste uit....In het desktop aankoopadvies wordt deze juist hierom afgeraden...

Als je namelijk de geluidsproductie mee neemt in de eind conclusie kom je op een hele andere roundup uit.

[Reactie gewijzigd door flipkipse op 27 maart 2015 08:13]

Je reageert dat je een topic hebt gemaakt voor alle fouten en vervolgens noem je alleen het punt van geluid. Het punt welke je aanhaalt vind ik volkomen terecht, maar om dan maar te concluderen dat de hele review niets is vind ik niet terecht. Het is makkelijk om ergens commentaar op te leveren en er zijn nog verbeterpunten (zoals de door jou aangekaarte problemen), maarik vind dat Tweakers er erg pp voorruit is gegaan tov de vorige review en dat mag ook wel eens gezegd worden.
Als je mijn gehele mening graag wil.

Het meten van het geluid van een component is erg lastig. Ik weet niet of je eens bij de jongens van Silentpc hebt gekeken wat daar wel niet bij komt kijken. Ik heb op tweakers nog niet de meet opstelling van de jongens gezien. Dus laten we voorop stellen: Hoe betrouwbaar zijn deze gegevens?

Die corsair presteert t.o.v de Seasonic enrom slecht op de 3,3V en 5V. Alleen dit zie ik nergens in de roundup terug komen?

Het rendement van de Be Quiet is aan het begin wat slechter maar op hogere vermogens enorm stabiel. Daarbij moet je de vraag stellen: Hoe wordt een PC gebruikt? Draait die doorgaans op 250 watt.. En bij gamen op 80% dan is het rendement op zo'n moment hoger. En hoe hoger het rendement des te lager de warmte ontwikkeling. Wat dus eigenlijk betekent dat de corsair je computer naar een minder hoge tempratuur brengt.

Daarnaast vraag ik me enorm af waarom de PCGH Edition van de Seasonic mee genomen is. Ik weet niet of je vaak in de DA opcis komt maar daar wordt doorgaans de niet PCGH edition aangeraden. Dus de meest populaire voeding is zelfs buiten beschouwing gelaten...
Het verbaast me niks dat Seasonic weer een van de beste is, ze zijn dat all jaren, en gelukkig zijn ze dat nog steeds, en de 5 jaar garantie maakt het nog is beter ook wat erg goed is bij Seasonic.

Mijn volgende Voeding woord hoogwaarschijnlijk weer Seasonic, gebruik al jaren (ruim 5 jaar) Seasonic X-750.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 28 maart 2015 00:11]

Tenzij het artikel is aangepast, dan heb je vermoedelijk CM met RM omgedraaid. Want in de test is wel degelijk de corsair het stilste.
Zowel op Deem, regmaster als op jou. Ik laat de geluidstesten van Tweakers buiten de test omdat deze nog niet hun "Meet manier" gepresenteerd hebben.

Ik zou graag deze gegevens er bij willen halen:
http://www.silentpcreview.com/Recommended_PSUs

Bekijk ook even de gegevens van de RM en CM op deze website. Dan schrik je van de grote verschillen tov tweakers, Zoals hierboven ook al is benoemd door lasty82 is er geen pijl op deze gegevens te trekken namelijk

[Reactie gewijzigd door flipkipse op 27 maart 2015 09:26]

Als je nu toch wil gaan wijzen op fouten zou ik eerst eens naar je eigen fouten kijken want de Corsair is juist het stilst van allemaal.
Qua geluidsproductie komt de RM550 als beste uit de test? :?
Voor de huis tuin en keuken computer is 550 watt wel ok.

maar voor je gaming rig niet, waarom is de line up niet groter gemaakt tot 1Kw?
ehh 550 watt is meer dan zat voor je 'gaming rig' en voor HTK veels te veel....complete onzin wat je hier nu verkondigd
kort lontje zeker? Complete onzin.

als jij troep wil verbranden met een 550 watt veel succes!

Een R9 290 heeft als advies een 750 psu. Ik heb een 875 watt Gold voeding en de PC ging gewoon op zwart zoveel power trok dat dingen. Dus specs op papier zegt mij al jaren niets meer. Het is leuk mits onderbouwd met grafieken.

De nieuwe generatie 980 en 970 pakken inderdaad minder stroom. Die zijn echt niet te vergelijken met de R9 290. De mijne ging trouwens stuk dus heb nu een 980.
Het gaat bij voedingen met name om de kwaliteit en het vermogen op de 12V. Als iemand alleen maar advies geeft van x aantal watt en er voor de rest niks bij verteld dat is dat sowieso slecht advies.

Als je bijvoorbeeld gaat kijken hoeveel een PC met R9 290 verbruik dan zie je dat het tijdens gamen meestal maar zo'n 350W maximaal is wat je uit de voeding trekt. De meeste site's meten het verbruik van de hele PC en komen op zo'n waarde uit. Dit is overigens inclusief verlies van de voeding.

Kijk je hoeveel de onderdelen los verbruiken dan kun je zien dat een R9 290 bij games piekt op zo'n 263W volgens TechPowerUp met een gemiddeld verbruik van zo'n 239W tijdens een zware game op de zwaarste instellingen.
http://www.techpowerup.co...Force_GTX_Titan_X/27.html

Meeste CPU's nemen maximaal 75W en de rest van de PC meestal minder dan 25W. Dus met zo'n PC kom je waarschijnlijk niet veel verder dan ~350W. Daarom zei ik hierboven ook nog dat de meeste mensen genoeg hebben aan een kwaliteits voeding van 450W welke bijna al het vermogen op de 12V kan leveren en twee PEG connectors heeft. Heb je zo'n voeding dan zit je gebakken, ze zijn er overigens genoeg.

Maar koop je nu een flut voeding van 875W dan kan het ook best zijn die misschien maar 300W maximaal kan leveren en zelfs al bij iets van 200W buiten de ATX specificaties valt en dus voor instabiliteit zorgt. Ja zulke voedingen zijn er en die zijn bagger in elk opzicht, ook de prijs. Je moet hem immers behandelen als een 200W voeding. Een 200W voeding van waarschijnlijk slechte kwaliteit voor misschien zo'n 50 euro is gewoon erg duur. Als die echt 875W was was het wel goedkoop, maar dat is gewoon nooit het geval bij die cheap-ass voedingen.

Had je geen 875W voeding van bagger kwaliteit heb je misschien een defecte voeding of een ander probleem. Maar wat het iig niet betekend is dat een 875W voeding niet voldoet!
Zoals hierboven én onder The Mask uitlegt. dat jouw 875 watt voeding het niet trok zal naar alle waarschijnlijkheid meer iets zeggen over je kwaliteit van je voeding (mits ie niet stuk is).

wat waar denk jij dat het advies voor de r9 290 is op gebaseerd?
Voor de meeste game systemen is 550W meer dan goed genoeg.

Daarmee heb je genoeg stroom beschikbaar voor zelfs een stroomslurpende AMD FX octocore samen met een R9 290X. Dit zijn de minst zuinige single GPU videokaart en CPU beschikbaar voor de consument.

Wat ook kan zijn twee GTX 970's in SLI samen met een overgeklokte Haswell i5 of i7 quadcore op een high-end 550W voeding. Je moet dan alleen op de aansluitingen letten.

De meeste (high-end) game systeem met één videokaart hebben vaak zelfs genoeg aan een high-end 450W voeding. Kijk maar eens naar de Best buy guides van Tweakers.
Ik heb vaak single GPU mid-high systemen.

Daar heb ik altijd genoeg gehad met 450 watt, mits ik een kwalitatief goede voeding gebruikte.
1000 wat voedingen zijn echt overkill.

Huis tuin en keuken pc's kunnen af met 300 watt (geen GPU).

Meeste gaming pc's kunnen wel af met een goede 550 watt.
Bij low-end voedingen heb je gelijk, maar deze review gaat om voedingen die hun nominale vermogen ook daadwerkelijk kunnen leveren. Het bekende overdimensioneren zoals vroeger en met goedkope voedingen wel gebruikelijk, hoef je hier dus niet te doen.

Je moet al een redelijk zware gaming-rig hebben om meer dan 550W nodig te hebben. Voor een huis-tuin-en-keukencomputer is 200W voldoende, en meer dan 350W onnodig. In de praktijk is de keus in goede en betaalbare voedingen met wat lagere vermogens beperkt, zodat ik tegen mijn eigen vuistregels in vaak nog 380W plaats.
Goede review, compact, duidelijk en geen overdaad aan tabbelen waar ik een half uur moest zoeken. Goed omgegaan dus met de feedback van de test review.
Voor diegene die wenst een hele lange lijst op een aparte link zetten => word ook ten sterkste geapprecieerd.
Het enigste wat ik nog mis is een (basis) analyse van het circuit, niet dat ik daar expert in ben maar ik weet graag of er daar geen shortcuts genomen zijn. Nu word er enkel naar de condensatoren gekeken. Een voorbeeld kan zijn dat de circuits niet voldoende gescheiden zijn van elkaar. Maar ik snap dat dit lastig is gezien Tweakers een compacte review wil brengen waar men meerdere voedingen naast elkaar zet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True