Door Jelle Stuip

Redacteur

Toshiba Chromebook 2 Review

Eindelijk Chrome OS op ips en full hd

09-03-2015 • 06:00

83

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

Toshiba heeft zijn tweede Chromebook voorzien van een uitstekend scherm met een hoge resolutie, een hoge helderheid en een prima contrast. De processor is niet zo snel als die in de eerdere Chromebook, maar toereikend voor de simpele Chrome-apps. Bovendien kan de nieuwe, zuinigere, processor passief gekoeld worden, waardoor ventilatorgeruis afwezig is. De accuduur komt uit op iets minder dan zeven uur, dat is korter dan bij de oude Chromebook, maar nog steeds niet verkeerd.

Toshiba's eerste Chromebook, die de naam 'CB30', of gewoon 'Toshiba Chromebook' droeg, werd in februari 2014 in Nederland uitgebracht. De Japanners waren vrij laat met hun eerste laptop met Chrome OS, want Acer, Samsung en HP hadden op dat moment al diverse Chromebooks uitgebracht. Als je dan toch laat bent, kun je je maar beter onderscheiden en dat lukte Toshiba ook. De CB30 had namelijk een accuduur van meer dan acht uur tijdens webbrowsen, wat volgens onze tests op dat moment de langste accuduur voor een Chromebook was.

Toshiba CB30-B-104

Op andere punten bleek Toshiba's eerste Chromebook niet uitzonderlijk. De Celeron 2955U-processor kenden we al en de bedroevende schermkwaliteit leek even het handelsmerk van de eerste generatie Chromebooks te worden. Samsung bracht daar gelukkig al verandering in door zijn 13,3"-Chromebook te voorzien van een full-hd-scherm, en Toshiba doet daar met de Chromebook 2 een schepje bovenop door gebruik te maken van een ips-paneel. Wij vroegen ons natuurlijk af hoe goed dat nieuwe paneel is en of de accuduur, die bij zijn voorganger zo goed was, daar niet onder te lijden heeft.

Uiterlijk

Om te beginnen kijken we naar het uiterlijk van Toshiba's nieuwe Chromebook. In vergelijking met de vorige generatie zijn de verschillen wat subtiel. De behuizing is nog steeds van stevig grijs plastic gemaakt, dat enigszins veert als je op de buitenkant van het scherm drukt. De hoekjes van het scherm zijn bij de nieuwe Chromebook wat scherper en de behuizing is iets dunner en compacter geworden. De dunnere behuizing is het resultaat van de overstap naar een Celeron N2840-processor. Die is zuiniger dan de Celeron 2955U in de eerste CB30, waardoor er geen noodzaak voor ruimteverslindende actieve koeling is. Onder op de laptop tref je dus ook geen uitlaatgaten voor koellucht aan en door de afwezigheid van actieve koeling weegt de Chromebook 2 nog maar 1328 gram, in plaats van de anderhalve kilo van de eerste CB30.

De behuizing voelt stevig aan, al buigt die wel mee als je vlak boven het toetsenbord druk uitoefent, een zwak punt van meer laptops. Aan de zijkant van het toetsenbord en bij de polssteunen geeft de behuizing echter niet mee, waardoor de laptop toch een stevige indruk geeft. Diezelfde indruk krijg je van het toetsenbord, dat de bekende opgeruimde Chrome OS-lay-out heeft. De toetsen zijn vlak, maar hebben een ruwe afwerking, zodat je vingers er niet snel van afglijden. Ze hebben weinig travel, maar je aanslagen worden goed gedempt, wat een prettige feedback oplevert.

Toshiba CB30-B-104Toshiba CB30-B-104Toshiba CB30-B-104

De touchpad van de Chromebook 2 is van iets donkerder grijs plastic gemaakt dan de rest van de behuizing en voelt ook iets stroever aan. De touchpad werkt dan ook prima, heeft genoeg precisie en registreert multitouch-bewegingen goed.

Chromebooks grossieren over het algemeen niet in aansluitmogelijkheden, dus met usb, hdmi en een kaartlezer zijn we al tevreden, en in die basiszaken stelt de Chromebook 2 niet teleur. Wel is er ten opzichte van de Chromebook 1 wat veranderd; die had nog twee usb 3.0-aansluitingen aan de rechterkant van de laptop, terwijl bij de Chromebook 2 zowel links als rechts een usb-aansluiting is geplaatst. Net even wat makkelijker dus, maar de linker is wel een langzamer usb 2.0-exemplaar. De sd-kaartlezer en de hdmi-aansluiting zijn gelukkig gebleven.