Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Windows 10 voor telefoons Preview

Een vroege blik op een nieuwe richting

Tot slot

Microsoft heeft nog een heleboel werk te verzetten. Dat is niet erg; we hebben veel van deze functies al in demonstraties gezien, dus er wordt hard aan gewerkt en we hebben goede hoop dat Microsoft met Windows 10 een grote stap gaat zetten op smartphones. Het heeft wel tot gevolg dat de huidige Technical Preview aanvoelt als een erg vroege versie, met een rommelige interface die drie stijlen probeert te combineren, een forse hoeveelheid bugs en bovendien suboptimale prestaties. Zo wordt het startscherm met een lage framerate gerenderd en blijven apps regelmatig hangen nadat we de telefoon hebben gekanteld.

We zouden je dan ook afraden om de Technical Preview te installeren als het om je primaire telefoon gaat; daarvoor is deze build echt nog te buggy en incompleet. Heb je nog een geschikte Lumia liggen, dan is het leuk om een eerste indruk te krijgen van de kant die Microsoft op wil. Dat is overduidelijk richting een nieuwe horizon, weg van het oude Metro-concept en op naar een conventioneler uiterlijk. Of dat een goede zet is, valt nu nog moeilijk te zeggen; daarvoor moeten we echt nog even wachten tot de grootse plannen die Microsoft gepresenteerd heeft ook echt te testen zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (299)

Wijzig sortering
Prachtig wat ze aan het doen zijn maar zolang er geen Google apps zijn wordt het moeilijk.
Apps zoals Google Maps en YouTube zijn bijna essentieel om te hebben

Hopelijk kan Microsoft deze trend door zetten om een betere concurrentie te bieden.
Google speelt een vrij vies spelletje als het op ondersteuning van WP aankomt. Google maps is jammer, maar daar zul je moeten leven met Here Maps of Bing maps (Here heeft prima kaarten en is uitgebreider dan Google maps. Kaarten kun je downloaden en je hebt gratis gesproken navigatie via Drive.) Gmail werkt prima met de standaard mailfunctionaliteit van WP.
Youtube is een hekel punt. Microsoft had een tijd een zeer goede YT app (met meer functionaliteit dan YT op Android), maar daar moesten ze van Google in eerste instantie de offline-bekijken functionaliteit uithalen (ging tegen de TOS van YT in), maar toen de app aan alle voorwaarden voldeed ging Google extra eisen stellen, en daar heeft MS ook een blogpost over geschreven: http://blogs.microsoft.co...mits-of-googles-openness/.
Dus TL;DR: Ja, het is jammer dat er geen Google apps zijn als je die wil gebruiken, maar helaas kan MS daar weinig aan doen.
Als je de services van Google veel gebruikt zul je daar dus alternatieven voor moeten gebruiken als je de overstap maakt (en zoals gezegd, die zijn zo slecht nog niet) maar als je die perse wil gebruiken dan is Google erin geslaagd om je bij Android te houden.
Inderdaad. Mijn ervaring mer Here Maps en Here Drive zijn uitermate positief. De kaarten zijn up to date en navigeren kan offline en werkt zeer goed.

Google laat met haar acties wel zien dat zij de 'new evil' op de markt is. Maar gelukkig zegt mijn glazen bol dat de populariteit van youtube vanzelf minder wordt als je voor elk filmpje van 30 sec eerst 10 sec reclame moet kijken. Als de populariteit onder druk komt te staan volgt vanzelf een goede app voor Windows. Maar dan als mosterd na de maaltijd.

Laat aub MS aub ook geen support inbouwen voor android apps. Worden we overspoeld met 100+ flashlight apps die toegang nodig hebben tot mij contacts en andere persoonlijke data. Ik ben in het WP nog geen app tegen gekomen die meer acces moet hebben dan nodig is. Dat is wel erg fijn. De beste concepten komen toch wel vanzelf en de troep blijft weg.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 16 februari 2015 12:18]

Ook ik was zeer positief verrast met de Here apps (vooral Maps, Places (eigenlijk maps voor mensen die snel een restaurant of andere gelegenheid willen vinden) en Drive). Ik gebruik WP 8.1 als mijn standaard telefoon en heb een high-end android 4.4 werk telefoon die ik amper gebruik omdat WP zo veel makkelijker werkt.

Alleen al de bloatware die standaard bij veel Android telefoons komt is een groot probleem: 2GB van mijn telefoon is in gebruik door apps die ik niet kan verwijderen! O-o
Here drive is een belangrijk selling point. Gratis goede navigatie met regelmatig gratis kaartupdates en off line kaartopslag als je dat wilt voor in bijvoorbeeld het buitenland.

Laatst nog in het midden Oosten vastgelopen met TomTom's betaalde navigator app. Mijn eindbestemming (hotel) bleek slechts een groen grasveld. Vervolgens op google maps gekeken en daar werd precies dezelfde plaats aangegeven als het hotel van bestemming. Tenslotte mijn Nokia gepakt en Nokia/Here maps gaf keurig aan waar naartoe te rijden. En op 10 minuten afstand vond ik in een stad wel mijn hotel. Ik was zeer onder de indruk omdat dit zich nog enkele keren herhaalde. Kortom: Here maps opereert echt onafhankelijk.

Ondertussen heb ik een Lumia 930 gekocht naast mijn Iphone en HTC One. Windows phone 8.1 op een high end Lumia doe het heel goed. Ik kijk uit naar Windows 10 en hoop dat daarmee deze toestellen toch de status gaan krijgen die ze verdienen. Hopelijk houd Microsoft vertrouwen en weten ze de andere toestelmerken ook te binden. Ik vind het nog steeds jammer dat de Lumia 930 zoveel later naar Nederland kwam. Ook mis ik in Nederland de HTC One versie op Windows phone die nu alleen exclusief in de USA te koop is als providerversie ik dacht bij Verizon.
Ik gebruik ook op mijn Android bij voorkeur Here. Mis er alleen wel eens een afslag mee omdat hij zich vergist of ik een afrit heb gepakt. Dat ligt niet alleen aan de gps ontvangst want heb ik meet Google drive en TomTom niet.
Ik moet zeggen: het werkt.

Persoonlijk vind ik Windows Phone (of zonder Phone in het geval van 10) absoluut mooier en fijner werken dan Android en iOS, maar Google apps als Chrome, Translate en Maps zijn gewoon onmisbaar voor mij, waardoor ik nu bij Android moet blijven. Google begrijpt dit als geen ander en ik vermoed dat ze Windows ook als enige echte bedreiging zien, omdat iOS alleen met Apple hardware werkt.

Here maps heb je tegenwoordig ook op Android en hoewel er alternatieve apps zijn voor de andere Google producten bieden deze bij lange na niet dezelfde functionaliteit. Maps heeft bijvoorbeeld veel betere kaarten in Azië (alleen de snelwegen bij Here in sommige landen), Translate biedt optie om bijvoorbeeld foto's te maken van Chinese/Japanse tekens en Chrome is simpelweg superieur aan Internet Explorer en tevens veel meer gebruikt, wat voor mij als developer vrij belangrijk is.

Heel zonde natuurlijk, maar aan de andere kant kan je ook weer moeilijk verwachten dat Google het product van een concurrent gaat pushen(en daar is weinig evils aan). Dus is het aan Microsoft om de desbetreffende apps naar minstens hetzelfde niveau te brengen. Het OS is al prima.
Weet iemand trouwens een degelijke variant op Google Translate? 1tje die niet gewoon de website embed in een appview?
Ja die gebruik ik zelf ook. Werkt prima! Mijn klingon is wat roestig, vandaar... http://blogs.msdn.com/b/t...-for-bing-translator.aspx :+
Heeft jammer genoeg niet de feature om met latijns toetsenbord cyrillische text in te voeren. Wanneer ik op Google Translate "dyakuyu" intyp wordt dit aangepast naar "дякую" wat Oekraïens is voor "dankjewel".
Simpelweg het Oekraïens toetsenbord installeren? Waarom hannessen met een soort Cyrillisch Pinyin?
Omdat het een aantal onnodige handelingen toevoegt. Hier in Griekenland is het niet ongebruikelijk hele Griekse Facebook/instagram/whatever posts met het Latijnse alfabet te typen. Het wordt beter ondersteunt en die Grieken kunnen toch zonder enige moeite switchen. Nu moet ik alles overtypen naar het Griekse alfabet om het vertaald naar een Latijns alfabet te krijgen, en daarbij moet ik ook nog eens weer me toetsenbord omzetten (en weer terug na afloop). Op me windows phone de google translate site openen en copy-pasten is vele malen sneller ondanks dat ik de site zeer onhandig vind werken in de browser (AKA, een dedicated google translate app is zeer welkom wat mij betreft).
In dat geval, probeer Bing translate eens. Werkt ook erg handig.
De translator app van Microsoft zelf?
Heb de YT apps altijd rampzalig gevonden op elk os, lopen vaak langzaam en ook ook vaak vast in mijn ervaring (IOS, Android, WP, Maemo).
Ben aan mijn 3e Windows Phone, dus heb genoeg ervaring met de apps. En ja het is sneu dat er altijd eerst aan de iMeuk app word gewerkt en pas veel later (soms nooit) voor Windows Phone.

Maar youtube app? Waarom? :) De browser werkt prima samen met youtube.com als site.
Als je al iets zoekt voor b.v pre-loaden en downloaden van youtube op Windows Phone dan is Metrotube een prima app daarvoor.
Sterker nog, IE doet het zo goed met o.a. youtube.com dat als je muziek aant luisteren bent (en de video een stilstaand plaatje is, dit lijkt wel een must te zijn) kan je IE gewoon "sluiten" en de muziek speelt verder. (Dit werkt wel vlekkeloos met e-radio's e.d.)
Google speelt een vrij vies spelletje als het op ondersteuning van WP aankomt.
en microsoft niet met linux dan? of vies als de scroogled campaign?

Microsoft had een tijd een zeer goede YT app (met meer functionaliteit dan YT op Android),
geen reclame en ofline juist die dingen wat voor zorgen dat youtube geen inkomsten kan genereren,

dan is Google erin geslaagd om je bij Android te houden.
je bent ios vergeten... zelfs ios kreeg een lange tijd een voor sprong met google+

marktaandeel is erg laag daarbij wie gaat een concurrent helpen die je liever uit de markt drukt...
Google speelt een vrij vies spelletje als het op ondersteuning van WP aankomt.
en microsoft niet met linux dan? of vies als de scroogled campaign?
Wat doet Microsoft dan tegen Linux? De laatste berichten die ik over Microsft heb gehoord omtrent Linux was dat ze Azure uitbreide met Linux ondersteuning, dat Microsoft nu een van de grootste Android-ontwikkelaars is, etc. Er is een Office voor Linux, namelijk Office for Android. Je moet echter klagen bij Google dat Android apps niet out-of-the-box op alle Linux apparaten werken.
Microsoft had een tijd een zeer goede YT app (met meer functionaliteit dan YT op Android),
geen reclame en ofline juist die dingen wat voor zorgen dat youtube geen inkomsten kan genereren,
Allebei features die er na klachten van Google zijn uitgehaald. De klacht die Google daarop verzon was dat het geen HTML5 app was. Iets wat ze zelf niet eens doen, en nog nooit vereist hebben.
marktaandeel is erg laag daarbij wie gaat een concurrent helpen die je liever uit de markt drukt...
Google blijkbaar niet, maar Microsoft is helemaal niet zo arrogant - want dat is het - als Google. En het bewijs is er: ga eens tellen hoeveel apps Microsoft in de Play Store heeft staan?
Wat doet Microsoft dan tegen Linux?
nooit de Microsoft rant tegen linux gelezen van vroeger?
http://arstechnica.com/in...how-to-troll-linux-users/

Er is een Office voor Linux, namelijk Office for Android.
wablief? office for linux is niet ofice for android want kan ik die installeren op een linux machine door een bestandje te downloaden?
daarbij is office for android vergelijkbaar met office 2014?nee komt niet eens in de buurt...
zelfs met osx is Microsoft nalatig met het update houden van office.

ga eens tellen hoeveel apps Microsoft in de Play Store heeft staan?
wanneer kwamen de meest belangrijke apps naar android?
wanneer microsoft zag dat ze geen voet aan de grond kregen op de smartphone markt.
google apps zijn een geduchte tegenstander waardoor microsoft gedwongen was om die apps op android uit te brengen, anders ging iedereen over op google apps.
er is niks wat microsoft uit goede wil doet.. zelfs geldt het voor de linux kernel en is alleen maar voor eigen gewin(wat tuurlijk niet slecht is het blijft een bedrijf dat winst wil maken.)

[Reactie gewijzigd door raro007 op 16 februari 2015 19:10]

"zelfs met osx is Microsoft nalatig met het update houden van office."

Uhm ik werk al jaren op OSX (iMac) zowel beroepsmatig als privé en kan mij hier niet in vinden. (ben Office 2011 gebruiker...)
Office 2011 is uit 2010, dus 5 jaar geleden. Office voor Windows is elke 3 jaar een nieuwe versie...
Ja en? Update houden heeft hij het over niet over een geheel nieuwe versie van Office.

En ik kan jou vertellen dat Office 2011 zoveel updates krijgt dat ik er soms zelfs gek van wordt...
Ja klopt, maar is nog steeds niet optimaal voor Retina.
http://i59.tinypic.com/23uonko.jpg

... toevallig weer een update en het ging er mij om dat de conclusie die raro007 hier boven trekt dus niet waar is. Gebruik trouwens Office 2011 voor midden en klein bedrijf, foto trouwens gemaakt met een Lumia 920 ben dus niet partijdig ;) Apple en Windows Phone gaat heel goed samen tot wat sommige onwetende vaak denken.
Android is een Linux distro. ;)

Maar ja, je zegt het zelf al: "van vroeger". Zo doet Microsoft echter helemaal niet meer tegen Linux. Al jaren niet meer. Vele Microsoft apps zijn al jaren beschikbaar, er is al sinds tijden een Outlook (en daarvoor Hotmail) app beschikbaar voor Android. SkyDrive, Skype en ga zo maar door zijn ook al tijden beschikbaar. De enige apps die pas recent zijn toegevoegd zijn Microsofts Office apps. Al de rest (de MSN Suite, Skype Quick, etc) zijn gelanceerd zodra ze simpelweg bestonden.
Android is een Linux distro
dus ik kan die office for android op ubuntu installeren?(en dan heb ik niet eens over hoe kaal die versie is..)

Maar ja, je zegt het zelf al: "van vroeger". Zo doet Microsoft echter helemaal niet meer tegen Linux.
en hier is je antwoord:
wanneer microsoft zag dat ze geen voet aan de grond kregen op de smartphone markt.
google apps zijn een geduchte tegenstander waardoor microsoft gedwongen was om die apps op android uit te brengen,

skype was al op android voor dat microsoft die kocht.
beschikbaar, er is al sinds tijden een Outlook
die ronduit slecht was waardoor ze een app kochten en rebranded naar outlook..
Dus als Microsoft software voor andere mobiele os'en uitbrengt is het eigenlijk logisch vanwege hun underdog positie... En als Google zich als een ass gedraagt een ander mobiel OS compleet boycott negeren we dat gewoonweg. Wow.
dan begrijp jij mij niet.
google woord straks ook gedwongen als wp apps te maken als de marktaandeel 30% wereldwijd raakt, precies wat nu met Microsoft gebeurt.
dat is loogisch ook wat nu Microsoft doet met android omdat die een marktaandeel van 80% heeft,
dus als ik jou moet geloven gedraagt Microsoft zich als een ass omdat ze linux (ubuntu) negeren?
ik denk het niet tja waarom zou Microsoft voor linux wat uitbrengen?

[Reactie gewijzigd door raro007 op 16 februari 2015 22:02]

Ms heeft al tijden hun office suite uit voor OSX.. En verder gaat de office vergelijking mank. Ms heeft tegenwoordig cloud storage in de vorm van onedrive. Geen idee of er een client is voor Linux, maar als een 3rd party die zou maken omdat die niet bestaat, en MS zou die actief blokkeren, slechts dan praat je over een gelijke situatie. Dat is wat Google doet t.o.v. Ms. Ms heeft dit in het verleden ook wel gedaan, maar hanteert dan geen bullshit "do no evil" slogans.
In dit soort discussies beoordelen we bedrijven op hun akties, en niet hun intenties. Ook vergeten we voor het gemak ook even de geschiedenis.

Enkele jaren voordat er uberhaupt sprake was van Android, was MS wel degelijk vijandig t.o.v. Linux, en dreigde zelfs het hele zooitje op te blazen door te beweren dat de kernel een hele zwik essentiele patenten schend.

Dus nee, ik geloof niet in het plotselinge open source "gevoel" van Microsoft. Net zo min als ik geloof in de "goedheid" van Google om het web vooruit te helpen.

Deze bedrijven gebruiken ogenschijnlijke "goedheid" als middel/instrument om hun eigenlijke intentie te bereiken, en dat is gewoon marktaandeel.

Geen van de tech giganten heeft het beste met ons voor om met welk hoger doel dan ook.
Google blijkbaar niet, maar Microsoft is helemaal niet zo arrogant - want dat is het - als Google. En het bewijs is er: ga eens tellen hoeveel apps Microsoft in de Play Store heeft staan?
Dit heeft niets met arrogant zijn te maken, dit is gewoon business as usual.
Microsoft is op de eerste plek een software gigant, waarom zou Microsoft haar producten niet op andere platformen uit willen brengen? Het brengt tenslotte geld in het laadje. Microsoft had functionaliteit in hun YouTube app zitten die voorkwam dat Google er aan verdiende. (Denk aan geen ads, lokaal opslaan etc) Draai het eens om, als het verdienmodel van Microsofts apps voor een groot deel gebaseerd zou zijn op inkomsten vanuit ads en views dan en Google blokkeert dit op Android dan zou Microsoft ook niet heel vrolijk worden. Kortom er valt voor beide partijen wel iets te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 17 februari 2015 07:56]

google gaat nog net een stapje verder dan het niet helpen van een concurrent, google zit ms namelijk bewust tegen te werken.
En ja de scroogled campaign van ms is ook niet netjes.
google gaat nog net een stapje verder dan het niet helpen van een concurrent, google zit ms namelijk bewust tegen te werken.
En ja de scroogled campaign van ms is ook niet netjes.
Het zijn allemaal politieke spelletjes. In eerste instantie zullen de meeste nieuwe bedrijven pretenderen dat zij een revolutie willen willen met openheid en eerlijkheid. Vervolgens krijgen ze macht en dan hoeven ze zich niet meer te onderscheiden met idealen. Google is langzaam van good naar evil gegaan in mijn optiek.

Neem Gmail: ze begonnen met een revolutie met het weggeven van 1GB mailacounts!, terwijl Microsoft bleef hangen op 10MB toentertijd. Dit heeft veel zieltjes gewonnen en nu klampt Google zich vast aan zijn gebruikers en geeft het stukken minder vrijheid dan in het begin. Voorbeelden zijn: geen Outlook ondersteuning voor Google Calander, geen Youtube app voor Windows, stoppen van verschillende open Android apps (music, calander, mail, internet, etc).
Nu is Microsoft aan het achterblijven op Google en nu komt Microsoft met allerlei innovatie en open standaarden.

Conclusie
Hevige concurrentie is nodig om voor nieuwe innovaties te zorgen. Zonder Gmail, zaten we misschien nu nog steeds op 10MB 8)7 . Alleen ik heb geen zin meer om onderdeel te zijn van deze vieze spelletjes en probeer zoveel mogelijk niet afhankelijk te zijn van diensten van Google, Microsoft en wat dan ook. Het gebruik van owncloud op mijn eigen server thuis is hier een voorbeeld van. Ik probeer zoveel mogelijk open source software te gebruiken: Firefox, Chromium, KODI, pidgin, Q-GIS, Bleachbit (ipv CCleaner), etc.
Volgens mij was hotmail toch onbeperkt qua hoeveelheid emails? Volgens mij heb jij het over de beperking (10 MB) in attachmentgrootte.
Nee. In het begin was de maximale grootte van je totale mailbox bij Hotmail zelfs 2MB.
Sorry, maar ik zat bij Yahoo, en mijn limiet lag zeker hoger dan 10MB.
Het waren tevens andere tijden op het internet.

Google is niet heilig hoor. Andere spelers hebben zeker mee gespeeld in de data oorlog. Ik snapte dat spelletje nooit zo, yahoo was altijd de middle man. Nergens last van gehad.
Is het niet alleen de concurrent dwarszitten, maar ook gebruikers dwarszitten die van jouw service (youtube) gebruik willen maken. En dat is voor een bedrijf wat pretendeert open en 'not evil' te zijn best vreemd
dus google moet ook voor jola bb firefox os en tizen en tig andere osen een app maken?
nou dan moet Microsoft maar begingen met office for linux versie 2014 pls...
en ik maak het voor Microsoft makkelijk door maar 1 programma te noemen.
Nee, maar Metrotube of andere youtube apps die zich net als MS niet aan de guidelines houden/hielden, krijgen geen gezeik en mogen rustig doorgaan met het ontwikkelen van hun Youtube App.

Maar zodra Microsoft er mee bezig ging, ging Google huilen en stennis schoppen alsof het een 4 jaar oud kind is.

MS Office op Linux werkt al een aantal jaar best goed trouwens. Gebruik het zelf ook op Debian.
Nee dat moet Google helemaal niet, maar dat is niet wat er gebeurd is.
Microsoft heeft zelf die Youtube app gemaakt, maar Google is bewust gaan tegenwerken. Dat is net andere koek.
die zonder reclame en offline kon afspelen en video's downloaden...
ook wel een app die alleen een nadeel was voor google.
Ja en toen dat gefixt was kwam Google met weer andere eisen. Jij wilt echt graag Microsoft afzeiken he?
Google had ooit zelf een werkende Youtube app gemaakt. Deze was er tijdelijk uitgehaald maar toen deze niet terugkwam heeft Microsoft gevraagd of ze samen aan de app konden werken. Dit is toen gedaan en gelanceerd. Hier was YT opeens niet blij mee (vanwege overtreding van de voorwaarden, logisch dus). Microsoft veranderd de problemen en nog steeds is YT het er niet mee eens.

Na 2 jaar is er nog steeds geen officiële Youtube app. Valve kan wel wat met zijn tijden maar yt maakt er een potje van "even" is meer dan 2 jaar.
Leer eens quoten. Als iedereen zo reageerde zoals jij is het niet meer te overzien.
wat moet ik gaan typen dan?
sub] /sub]
of sup] /sup]
of totaal iets anders? ik weet het echt niet :s
Gewoon [ quote ] [ /quote ]
Zonder de spaties natuurlijk... ;)
Software = politiek, dus bijna per definitie vieze spellletjes.
precies dus ik begrijp ze ook niet waarom ze elke keer zeuren waarom google geen apps maakt voor wp.
juist google zit al een héle tijd webapps te promoten zodat die onafhankelijk zijn van een platform.
Omdat Google soms een block zet voor de wp-gebruikers. (met maps destijds) Of expres met ua-sniffing de wp-gebruikers een wap-interface voorschotelen. (dat heeft ms opgelost door de ua te wijzigen)
Kan je via jouw browser op een WP ook geen youtube filmpjes bekijken?

Dat zou voor de simpele user als ik het probleem oplossen.


**Edit:
Ik lees hieronder dat dit dus wel kan? Werkt de mobiele site ook op WP browsers?

*edit 2:
Antwoordt gevonden in de comments hieronder. :+

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 16 februari 2015 13:06]

Er zijn goede youtube apps zoals Tubecast en Metrotube.
Er zijn prima 3rd party apps. Dat vindt Google namelijk wel goed. De enige app die ze actief keer op keer boycotten is de officiele Microsoft youtube app. Maar dat is gewoon toevallig. Of zo.
Ik vroeg mij al af waar die YouTube app gebleven was.
Het goede nieuws is dat als je nu via de browser kijkt hij de muziek gewoon doorspeelt als je screen lockt wat ervoor niet zo was (sinds Cyan update, laatste is Denim update).
Daardoor is het gemis van de YouTube app voor mij althans voor een stuk weg genomen maar het kadert meteen waarom ze het nu zo opgelost hebben.
Dat spelletje dat google speelt, heeft MS zelf ook aan meegedaan.. denk aan WordPerfect en NetScape... deze applicaties werkten plots niet meer in W95.. Dus moest iedereen over naar IE en MS Office :)
waar heb je dat vandaan?
WP werkte perfect in Windows 95 (wel wat traag, maar dat lag niet aan MS)
Netscape werkte perfect, maar werd met elke release minder stabiel
Ik merk echt dat ik veel ''Google'' diensten mis tegenover de WP diensten.

GMAIL werkt tig keer beter op Android vooral de features.
YOUTUBE is alleen via het web, voordeel is je kan het altijd beluisteren ook wegklikken.

Zo zijn er nog meer van die hekelpuntjes in WP die ik in Android gewoon niet had :( ... voor de rest prima OS WP...
Uiteindelijk heb ik het vermoeden dat Google alleen zichzelf hiermee heeft. Alhoewel Windows phone niet een al te groot marktaandeel heeft, heeft het toch zijn houwvast weten te vinden (bijv een marktaandeel van 25% in de b2b markt in de uk). De meeste mensen die ik ken die een Windows Phone hebben zijn langzaam aan het switchen naar Microsofts diensten (vaak van Googles diensten).
Alleen al kleine dingen, zoals dat het tien seconden duurt om mail op te halen als je handmatig synchroniseert met gmail, ipv meteen je mail krijgen als je die via outlook binnenkrijgt, ook automatisch. Google verdient nog altijd zijn geld met de diensten die het aanbied en op deze manier drijft het zijn (windows phone gebruikende) klanten naar Microsoft. Als het dan ook nog eens gaat om de enterprise markt kan de impact op de winst van Google uiteindelijk best nog wel eens groot worden.
Prachtig wat ze aan het doen zijn maar zolang er geen Google apps zijn wordt het moeilijk.
Apps zoals Google Maps en YouTube zijn bijna essentieel om te hebben

Hopelijk kan Microsoft deze trend door zetten om een betere concurrentie te bieden.
Google weigerd samen te werken met microsoft voor de apps op WP daarom dat microsoft zelf een youtube app heeft gemaakt (al is dit gewoon een link naar de mobiele site)
Een gemiste kan wel vind ik voor google.
"al is dit gewoon een link naar de mobiele site"

Dat was niet zo. Microsoft had een volwaardige YouTube app, maar die werd door Google geblocked waarna ze uiteindelijk dus nu alleen maar een link naar de mobiele website hebben.
Daarom is er Metrotube.
De beste youtube app voor WP!!
Tja. Maar vergeet ook niet dat er wel degelijk een officiële volwaardige YouTube app is geweest gemaakt door Microsoft. Maar toen kwam Google... en we weten allemaal wat daarop volgde...
google apps zijn alles behalve essentieel, gewoon overstappen naar microsoft account, duurt even maar werkt 10 keer beter. kaarten is gratis offline navigatie, met gesproken navigatie van here drive+ (ook gratis), tegenover online navigatie van google maps, metrotube/mytube zijn betere youtube clients dan de officiele android youtube app, en ga zo maar door.

en voor gmail hoef je alleen maar je gmail account toe te voegen en het werkt perfect, inclusief contactpersonen en agenda, ik dacht eerst hetzelfde, totdat ik zelf windows phone begon te gebruiken, duurde paar dagen voordat ik eraan was gewent, met android duurde dat wel een paar weken. ben blij dat ik niet meer afhankelijk ben van google, bij android was het mooi dat het zo ver aan te passen was, maar bij windows phone heb ik er niet eens de behoefte aan, het werkt gelijk al goed en blijft snel ongeacht hoeveel apps erop staan en tegelijk draaien
(geen ervaring met android 5, maar dat schijnt van zichzelf al meer dichtgespijkerd te zijn)
Heb een Lumia 535 gekocht om te spelen en te kijken of WP wat voor me is. Bevalt me erg goed tot nu toe en mis android niet als ik met dat toestel rondloop. Binnen 5 minuten nadat ik het toestel geactiveerd had bleek mijn google agenda al overgenomen te zijn in de agenda app op de Lumia. Er is nauwelijks een belemmering om over te stappen wat mij betreft.
En als je je facebook en skype accounts linkt is je contactenboekje (people) ook direct gevuld! Ik vond het ook heerlijk om in te stappen!
nou! dat bedoel ik! veel out of the box functionaliteit, en geen aparte mail app nodig om een ander mail adres toe te voegen, maar gewoon het account toevoegen en er komt automatisch een mailbox bij
Google Maps is een antwoord op in de vorm van de HERE apps (welke naar mijn bescheiden mening nog beter werken ook...)
Youtube ben ik met je eens, hoewel je met de mobiele site een heel eind komt.
De apps ans sich zijn dus volgens mij niet essentieel; ze vervullen een functie welke je op andere manieren ook in kan vullen.

Probleem bij deze Google Apps hierbij ligt overigens bij Google welke de apps niet wil maken of ondersteunen en niet bij Microsoft. Volgens jou hangt het slagen van Windows Phone dus af van de actie van Google welke actief niet meewerkt; rare wereld leven we in :)

[Reactie gewijzigd door Ryceck op 16 februari 2015 11:25]

Apps zijn uberhaupt uit. Alleen grote veelgebruikte taken zijn mensen nog voor geneigd een app te zoeken. Maar voor elke webshop, bijvoorbeeld, een app downloaden doet alleen iemand met de energie van een dood hert. Heb zelf een windows phone en vind heerlijk om alles gewoon vanuit de browser te doen zoals je dat ook in feite op je desktop doet. Mobiele websites zijn daarbij veel belangrijker. Ook hier op de zaak zijn we de focus aan het verleggen van de app naar het mobiele website design.

HERE maps en nav zijn inderdaad in mijn optiek beter dan de Google varianten, maar dat is een kwestie van smaak. Beide vervullen dezelfde functie: "Ik wil van a naar b".
Voor youtube hebben we voldoende prachtig werkende apps, o.a. metrotube. Voor Google Maps hebben we Here Drive als alternatief. Mét offline turn-by-turn navigation.
Maps heb je Bing of Here Maps voor wat bijna net zo goed werkt (of beter), en voor Youtube heb je Metrotube welke eigenlijk nog beter is dan de standaard Youtube app (kan zelfs muziek op achtergrond afspelen).

Maar inderdaad Microsoft is goed bezig en ik hoop ook dat Windows 10 wat meer apps met zich gaat meebrengen zodat de twijfelaars over de streep getrokken kunnen worden. Alleen iOS en Android als dominante systemen is nooit goed.
De standaard Youtube app (kan zelfs muziek op achtergrond afspelen).
Dat kan IE ook, alleen filmpjes kun je niet op de achtergrond luisteren, maar music only videos spelen in IE gewoon door op de achtergrond.
Apps zoals Google Maps en YouTube zijn bijna essentieel om te hebben
Dan noem je er twee die m.i. precies niet nodig zijn.
Google maps kan (nog) niet opboksen tegen Here maps, met de offline kaarten die zondermeer prima zijn. En YT? Tubecast is beschikbaar, plus nog wat andere third party apps.

Maar, hoewel dit duidelijk nog niet af is ben ik wel zeer benieuwd naar Windows 10. Het ziet er uit alsof het een grote verbetering wordt, zeker voor de market.
Die Tubecast werkt mooi op mn 1020, thanx _/-\o_
google maps ken je dan niet goed genoeg om te weten wat voor voordelen die heeft die here maps niet heeft.
daarbij is er bij google een lockin met favorieten plaatsen die ik overal kan oproepen waardoor ik dus alles moet opnieuw moet selecteren op here maps.
Geef eens een voordeel van Google maps tegenover Here maps?
Enige die ik kan bedenken is het privacy verhaal, Google verkoopt je ziel, HERE(Nokia) niet. Maar ik zou dat niet een voordeel noemen voor Google Maps.

Mijn HERE maps favorieten zitten gewoon vast aan mijn Nokia account, ergens anders inloggen en ik heb dezelfde favorieten gesynct staan.
Google maps? --> Here maps (nokia)
maar wel here city lens, ook handig
StreetView op je gsm lijkt me minder handig dan op een desktop.
Je hinkt op 2 gedachten zie ik.
Ik ben geen fan van Windows op een smartphone maar heb er wel een tijdje mee gewerkt.
Mijn Gmail integreren was geen probleem, ik kon mijn mail gewoon ontvangen en versturen dus dat argument valt af. Voor Google Maps en YouTube moet ik toegeven dat ik die eerste liever wel heb, maar voor Maps en YouTube zijn bruikbare alternatieven te vinden in het Windows kamp.
Misschien niet helemaal zoals je het gewend bent van Google maar wel werkbaar.

Als je zo gehecht bent aan Google en hun apps dan kies je voor Android en niet voor Windows lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 16 februari 2015 12:09]

ik gebruik here maps en dat voldoet prima. Youtube is nu al voor veel zaken HTML5 en dat werkt ook prima. Wat mis je precies in deze diensten?
YouTube werkt perfect via de html5 interface. En Google Maps heeft niemand nodig met de offline kaarten die Windows Phone aanbiedt aan zijn gebruikers.
Andere diensten van Google worden ontsloten met native apps, zoals gmail en de kalender en daar heb ik totaal geen probleem mee.
Google Maps heeft misschien zijn nut, maar YT?? Serieus??

Vcerder... zie alle andere opmerkingen rondom apps ;-)
De maps van NAVTEQ zijn anders zeker op hetzelfde niveau als die van Google. Zou ze zelfs beter inschatten. Niet zo gek, aangezien dat de core business is van NAVTEQ....

Alleen officiële YT ondersteuning mis je omdat Google graag een middelvinger maakt naar iedereen.
wat is het probleem google maps is toch gewoon te downloaden?
Je hoort me nu niet zeggen dat google maps niet deugt ieder z'n ding, maar vind persoonlijk here maps nog altijd veel degelijker en recenter dan die van google. Plus dat je nog altijd met het grote voordeel zit van volledig offline te kunnen werken met Here wat bij google nog steeds niet echt het geval is
Waarom zijn die essentieel dan? Gebruik ze beiden nu op IOS ook niet. YouTube app is ruk en Apple Maas voldoet voor mij prima. De mobiele YouTube site werkt ook goed, geen probleem dus voor Windows 10
Google maps vind ik maar behelpen, vergeleken met Nokia maps (de hele wereld offline aan je voeten). Ik denk dus dat je dat in elk geval best kunt missen. En youtube heeft toch een webinterface?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 februari 2015 18:40]

Prachtig wat ze aan het doen zijn maar zolang er geen Google apps zijn wordt het moeilijk.
Apps zoals Google Maps en YouTube zijn bijna essentieel om te hebben

Hopelijk kan Microsoft deze trend door zetten om een betere concurrentie te bieden.
Google mag z'n spyware houden, ik red me prima zonder Youtube app en andere Google meuk.
Als windowsphone liefhebber hoop ik dat de andere stijlen alleen in de preview zitten. "Metro" was juist een design keuze die mij windows phone deed waarderen.

En ook wordt er vaak metro in het artikel gezegd terwijl dit geen officiele naam meer is, zie de rechtzaken hierover.
Ik vond de grote witte letters op een zwarte achtergrond en de horizontale scroll ook mooier dan wat ik zie in deze preview. Het word nu iets te veel Android naar mijn idee. Maar we zullen zien, ik ga niet te snel oordelen.
Exact! Ik vind het nu ook allemaal zo klein worden. Ik bedoel, het is een 4 tot 5" groot scherm waar je dan met je dikke vinger op moet gaan tikken, bij wijze van spreken. Ik wil niet liggen priegelen en 4 knoppen tegelijk ingedrukt hebben als ik ergens op tik. Dat was nu net iets dat ik erg apprecieerde bij de Metro interface en op deze manier lijkt het inderdaad op Android en staat er overal wel informatie en knoppen. Maar misschien dat ze er nog 'n geslaagde mix van kunnen maken :)

Verder wel enthousiast over WP10 en ben zeker benieuwd naar wat dit gaat betekenen voor m'n 520 :D
Ik bedoel, het is een 4 tot 5" groot scherm waar je dan met je dikke vinger op moet gaan tikken, bij wijze van spreken.
..en dat niet alleen, ik voorzie ook best een probleem met het hamburgermenu bij die schermformaten. Linksboven is knap lastig te bereiken wanneer je je telefoon met één hand vasthoudt. Nu is het juist zo handig dat je alle menu's onderin je scherm hebt, en je bij de hubs gewoon heen en weer kunt swipen.
Ik denk dat je (nog steeds) gewoon de lettergrootte kan instellen zoals in 8.x.
Dat hoop ik tenminste voor mijn moeder...
Het probleem met de witte letters op een zwarte achtergrond is hoe groot het menu wordt. Ik zit nu op 8.1 en een engelse variant (dus wat meer opties) en heb settings menu bevat 42 opties. Het was gewoon nodig om te groeperen want het is gewoon niet overzichtelijk meer. Dus dan krijg je de vraag, hoe wil je dat gaan doen? Eerlijk gezegd nemen ze dingen over uit android, zo zijn de hubs behoorlijk uitgekleed. Terwijl de hubs juist WP uniek maakten. Aan de andere kant er worden ook veel design oplossingen uit WP gebruikt in Android en IOS. Wat het beste werkt wordt automatisch overgenomen door de concurrent. Kwa UI gaan we uiteindelijk naar accent verschillen. Hierdoor blijft de keuze over tussen het eco systeem. Dus uiteindelijk gaan we naar Google vs Microsoft vs Apple eco systeem en worden nagenoeg alle UI's gestandaliseerd om zo veel mogelijk klanten van elkaar over te nemen en de overstap zo makkelijk mogelijk te maken.
De settings had je bijvoorbeeld kunne groeperen door het netzo te doen als bijvoorbeeld de traditionele hubs
General en met een swipe naar rechts het tabje Display weer naar rechts Connections
Ik ben het helemaal met je eens, maar dit probeerde ik ook te adresseren in mijn post. Als ontwikkelaar kijk je naar wat het beste werkt. Wij gebruikers hebben besloten dat Android het beste werkt (zie markt aandeel) en dus lenen ontwikkelaars van het design om de overstap tussen platformen zo klein als mogelijk te houden. Dit natuurlijk in de hoop dat meer mensen zullen overstappen naar hun platform.

Zo werkt concurentie nou een maal, en ja ze hadden dezelfde stijl kunnen blijven hanteren maar je moet ook de devisie winstgevend houden en dat betekend dat ze moeten blijven groeien.
Tja, dat zal allemaal wel zo zijn. Maar ik heb destijds (windows phone 7) voor Wp gekozen omdat ik het zo mooi vond. Ik vind het daarom jammer dat men voor de mainstream gaat ipv men haar eigen stijl door blijft ontwikkelen.
Ja idd, het is treurig om te zien dat alle producten steeds meer een universele stijl krijgen en daarbij hun karakter verliest.

Zelf baal ik het meeste ervan dat de hubs uitgekleed zijn. Ik vondt het best makkelijk dat de person hub zowel tweets als facebook berichten als sms berichten liet zien van mn contact personen en ik hoopte eigenlijk op integratie van bijv. whatssapp.

Games hub is een zooitje geworden met de games overal geplaatst en de music hub is in een soort spotify veranderd i.p.v. een media app en wat dacht je van de camera, een camera hub zou perfect zijn voor alle verschillende "native" camere apps welke nooit echt gekomen is.

Het ziet er naar uit dat in windows 10 deze nog verder ontleed zullen worden. Windows heeft een grote gok genomen met windows 8 en heeft daarvoor de prijs betaald. Nu proberen ze iedereen tevreden te stellen met een comprimis echter ze stellen niemand echt te vreden.
Ik moet het nog zien. Misschien bevalt W10 mij wel erg. Ik herinnerde mij alleen waarom ik destijds een HTC Pro 7 kocht ipv een android. Dat was een grote rede. Die people hub was inderdaad geweldig handig. Hoopte altijd op vergaande skype intergratie maar die bleef achter helaas.
Ook die zwarte achtergrond rondom de tegels ziet er nog erg mooi uit op de Lumia 930/1020 met heel goed contrast en de randen van het scherm "onzichtbaar" worden hoop zelf dat dit nog wel een optie blijft in de uiteindelijke versie van Windows 10. Het idee is leuk maar niet iedereen is fan van de volledige wallpapers in Windows 10 op telefoons...
Klopt. Ik heb een bijna zwarte wallpaper op mijn test Lumia 630 gezet en dat is IMHO erg mooi. Het enige risico is dat gebruikers er straks zelf een zooitje van kunnen maken.
Inderdaad, ik snap ook niet waarom ze van hun geweldige stijl zouden afwillen. 't Zou enorme zonde zijn als ze dit te ver gaan doordrijven.
Ik denk dat het gewoon te weinig oplevert. Verandering van stijl trekt misschien meer gebruikers aan.
Als windowsphone liefhebber hoop ik dat de andere stijlen alleen in de preview zitten. "Metro" was juist een design keuze die mij windows phone deed waarderen.
Nu kijken naar de UI en al helemaal naar details daarin lijkt mij vrij zinloos. Microsoft heeft zelf aangegeven dat ze eerst de techniek op orde brengen.
Die tegels blijven in mijn beleving erg onhandig. Je bent gewoon een hoop ruimte kwijt die vaak niet effectief wordt gebruikt. Bij pictogrammen is dit niet het geval, waardoor je er beduidend meer op je scherm krijgt.

Voor mensen die niet goed zien kan het een toegevoegde functie bieden, hoewel je de grootte van de pictogrammen in Android ook kunt wijzigen. Voor mij is het veel te druk met de tegels; het propt het scherm vol.

Windows 10 ziet er allemaal wat gelikter uit dan WP 8.1, maar ik betwijfel dat dit voor een veel groter marktaandeel zal gaan zorgen. Niet omdat Windows 10 slecht is, maar omdat velen de toegevoegde waarde niet zien tegenover iOS en Android. Blackberry heeft hun besturingssysteem ook flink op de schop genomen met BBOS10 maar leveren nog steeds marktaandeel in.

Ik zou niet weten waarom ik voor Windows zou moeten kiezen. Niemand heeft mij hier een goed onderbouwde reden voor gegeven.
"Je bent gewoon een hoop ruimte kwijt die vaak niet effectief wordt gebruikt. Bij pictogrammen is dit niet het geval, waardoor je er beduidend meer op je scherm krijgt."

Ik heb even opgezocht hoeveel pictogrammen/tiles elk OS aankan:

iOS: 4x6 = 24
Android: 4x4 + 5 = 21
WP: 4x7 = 28, of als je ze kleiner maakt 6x10 = 60

Bij Windows Phone kun je er dus een stuk meer op je scherm krijgen. Wat ik er bovendien zelf fijn aan vind is dat je meerdere vormen/groottes kunt kiezen (klein, middel, langwerpig, etc.), dus niet zo saai gewoon rijtjes pictogrammen. En natuurlijk dat ze actief zijn, dus niet simpelweg een statisch icoontje.
[quote]WP: 4x7 = 28, of als je ze kleiner maakt 6x10 = 60
4x7 ?? dat is wel een wat vreemd standaard voorbeeld voor windows phone.

Je kunt met een vol scherm elk willekurig aantal tiles van 4 t/m 60 direcht zichtbaar op je scherm hebben en er nog veel veel meer zien met een enkele scrollbeweging.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 februari 2015 14:40]

Ik denk dat hij met 4x7 doelt op de standaard indeling zoals die was in Windows Phone 8, waar je niet de optie "Toon meer tegels" had. Geen zin om het te testen, daar het mijn startscherm weer onder elkaar zou zetten...

http://www.eightforums.co...-screen-pong-baytam-3.png

Ja dus, 4x7 is het maximum op de grote tegels instelling.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 16 februari 2015 14:51]

Ik denk dat je gelijk hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 februari 2015 15:37]

Inderdaad, die 4x7 is de standaardindeling met de optie 'toon meer tegels' uit, en zoals ik er ook bij zet 6x10 is met die optie aan.

En ja, uiteraard kun je er veel meer op zetten als je het scrollen meetelt, maar ik wilde de vergelijking maken op basis van wat er direct in beeld is (bij Android kun je tenslotte ook naar links en rechts gaan, wat ik niet heb meegeteld).
Verschilt het mogelijke aantal niet per schermresolutie of per aspect ratio?

Bij Symbian (ook een elk OS, net als BB en zo nog wel een paar, je kunt dus beter van elk groot marktaandeel hebbend OS spreken in jouw lijstje) dacht ik wel, al weet ik het niet helemaal zeker.

Op mijn E6 met 640x480 scherm kan ik 5x8 normale pictogrammen kwijt of 5x18 van het allerkleinste type widget. In de praktijk dus meestal ergens tussen de 20 en 50 objecten als je alle 5 de startschermen volledig benut.

Voorzichtige conclusie: wat dat betreft is WP een waardige opvolger van Symbian. Ze hebben bij MS kennelijk goed gekeken hoe anderen het deden en zich een kriek gelachen hoe weinig er bij sommige telefoons op past.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 februari 2015 20:51]

Fout : In mijn Android launcher (KK Launcher) kan ik 10x10 pictogrammen (dus 100) gebruiken op mijn desktop. In de "drawer" (waar mijn apps staan) passen er theoretisch 20x10 op, maar dan wordt het praktisch onleesbaar; zelfs op een qHD paneeltje met een PPI van 532.
Je zegt dat je WP te druk vind, maar vervolgens zet je wel 100 icoontjes op je scherm. Lekker rustig inderdaad.

Verder maakt het mij niet uit, als jij geen Windows (Phone) wil koop je het toch gewoon niet. :-)
Ik zeg alleen dat het kan, simpelweg omdat pictogrammen minder plek innemen dan tegels.
Tegels, die in formaat kunnen worden gewijzigd, geven meer informatie dan pictogrammen. Eigenlijk is WP opgebouwd uit vierkante widgets (term uit Android) die zowel informatie als toegang geven tot de app.
Ik hoef al die informatie niet. Belangrijke notificaties worden in de notificatiebalk geladen. Dat vind ik prima zo; dan zit ik niet de hele tijd naar dynamische tegels te kijken waarvan de informatie constant verspringt. Dat is me veel te druk.
Dan zet je de livetiles uit. Gelukkig kan je van de tiles gewoon domme icoontjes maken als elk ander OS.
En hoe zet je livetiles uit? Dat gaat niet in WP 8.1
Niet voor elke app
Wat een gedoe ... echt gebruiksvriendelijk is dat niet. Per app instellen of er een live-tile gebruikt mag worden ... pfff ...
Jij plaatst meningen als feiten wat een incorrect beeld oplevert.
Dan alsnog nemen pictogrammen minder ruimte in..
Wilt niet zeggen dat pictogrammen beter zijn, maar Titan_Fox had het daar niet over.
Hoeft niet zo te zijn. Tegels kunnen heel klein worden gemaakt waardoor je in plaats van een grote tegel 4 kleine tegeltjes krijgt. Er passen op het scherm 2 tegels naast elkaar.
Je weet wel dat een pictogram ook gewoon een soort vierkant is, maar dan vaak met transparante randen?

Sorry, je geeft veel drogredenen, vandaar dat veel mensen dit waarschijnlijk ook tegen je zeggen. Verder kan jouw drogredenatie voor jouzelf wel waar zijn natuurlijk.
Om de vergelijking eerlijk te houden heb ik alleen de standaardinstellingen meegenomen, launchers zijn niet OS-native dus beetje flauw om dat mee te tellen.
Dan moet je voor Windows Phone ook meetellen dat je naar beneden kunt scrollen om meer te zien, waarbij er geen limiet is op het aantal tegels, oftewel in theorie oneindig aantal tegels mogelijk.

Kortom, Windows Phone biedt gewoon het grootste aantal pictogrammen/tegels op je startscherm.

Je mag best Android de voorkeur geven boven WP hoor, ieder z'n smaak, het ging me er alleen even om dat die opmerking die je maakte niet klopte. ;)
Het is juist goed om het mee te tellen. Android kan worden uitgebreid om dergelijke hoeveelheden pictogrammen te tonen, terwijl Windows dit niet biedt. Aangezien Windows (zo ver ik weet) geen custom launchers ondersteunt heeft Android op dat gebied een voorsprong.

Wat Microsoft wederom laat zien (bij Apple is het precies hetzelfde) is dat close-source software ook zeker de nodige beperkingen met zich mee kan brengen.
De nodige beperking om 100 icoontjes op je smartphone scherm te tonen? Nou ben ik het met je eens dat er beperkingen zijn, maar dit gaat nergens over...

Bovendien, de meest kleinste icoontjes op Windows phone zijn in feite statisch. Soms komt er nog een getal naast (aantal nieuwe whatsapp berichten bijvoorbeeld, zoals de badge in iOS dat ook doet) maar dat is dan ook alles. Dus zo omslachtig is dat niet.
Ik bedoelde daarmee dat je bij Windows en iOS geen custom launchers kunt installeren waarmee je de functionaliteit van het besturingssysteem kunt uitbreiden.

Meer icoontjes op je bureaublad zetten is slechts een van de ontelbare opties die 3rd party launchers bieden.

Je kunt het vergelijken met Start8 of Classic Shell voor Windows 8(.1). Die brengen ook bepaalde functionaliteit terug die het stock-OS niet (meer) biedt.
Die tegels blijven in mijn beleving erg onhandig. Je bent gewoon een hoop ruimte kwijt die vaak niet effectief wordt gebruikt. Bij pictogrammen is dit niet het geval, waardoor je er beduidend meer op je scherm krijgt.
Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal op het 4x4-formaat te pinnen :) Als je het 1x1-formaat instelt, kun je in een grid van 6x10 totaal 60 apps kwijt. Nog veel meer als je ze in folders stopt. Zonder te hoeven scrollen.

Tiles van 2x2 of 4x2 kunnen wél veel toevoegen aan de overzichtelijkheid. Ik heb bijvoorbeeld mijn kalender in 4x2 op het startscherm, daardoor kan ik in één oogopslag mijn afspraken zien. Zo zijn er meer apps die tiles met nuttige informatie op het startscherm kunnen tonen. Toen ik er aan gewend was (dat duurde niet zo lang) vond ik de statische pictogrammen en appbadges van iOS met alleen een getal heel erg beperkt. Inmiddels is daar nu wel de klok dynamisch :D
Dat klopt, maar de tegel blijft vierkant en is veelal groter dan de informatie die er op moet verschijnen. Je vult je scherm dus met een hoop vierkanten die voor een deel leeg zijn. Ik vind dat niet mooi en veel te druk. Bij pictogrammen zit er veel meer ruimte tussen waardoor het ruimtelijker oogt.
Een tile van 4x2 is niet vierkant ;)
Daar passen precies drie 'upcoming calendar events' in.
Natuurlijk wel; ze heeft 4 kanten. Alleen zijn de kanten niet allemaal even lang :*)
"Een vierkant is in de meetkunde een tweedimensionale figuur met vier gelijke zijden en vier rechte hoeken tussen die zijden.", aldus http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierkant_(meetkunde) ;)

[Reactie gewijzigd door Bazi op 16 februari 2015 14:00]

Da's slechts een detail :P
Je bedoelt een vierhoek. Een vierkant is idd aan alle zijden even lang.
rechthoek.. iemand?
nee?
okey
Een rechthoek is ook gewoon een vierhoek. So....?.....
Nee, het is een rechthoek. Een vierkant is een rechthoek waarbij de kanten allemaal hetzelfde zijn.
Een icoon is uiteindelijk ook maar gewoon een vierkant met een transparante rand, en als je het ruimtelijk wilt laten ogen, zet je gewoon niet overal een tegel neer. Klaar. Als een tegel meer ruimte neemt dan het nodig heeft, dan maakt dat het juist ruimtelijker ogen.
Ehhh, je kan ze dus klein maken. Kleiner dan jij ze ooit op iOS of Android gaat krijgen. Je argument gaat dus niet op.

Dat je het niet mooi vind is persoonlijk, maar je kan niet zeggen dat er teveel ruimte wordt weggegeven want je kan het volledig zelf indelen.
Je kunt met een beetje geklooi (is third party) de tiles doorzichtig maken en zo de ouwerwetse desktop icoontjes op je mobiel krijgen.
Die tegels blijven in mijn beleving erg onhandig. Je bent gewoon een hoop ruimte kwijt die vaak niet effectief wordt gebruikt. Bij pictogrammen is dit niet het geval, waardoor je er beduidend meer op je scherm krijgt
Wat je eigenlijk zegt is dat je geen beleving hebt met een Windows phone want anders zou je weten dat er juist meer tiles op een schem kunnen dan pictogrammen op een ios of android scherm en dat het scherm juist efficienter gebruikt wordt. Het is juist bij pictogrammen zo dat er veel mee loze ruimte tussen zit. Tiles kunnen omdat ze gelijkvormig zijn iets dichter op elkaar staan dan pictogrammen en bovendien kunnen tiles door apps eenvoudig flexibel gebruikt worden met notificaties (aantallen of tekst) en/of roulerende plaatjes waardoor ze ook meer toegevoegde waarde hebben dan een pictogram.
Ik weet niet of dat waar is. In KK Launcher (mijn launcher voor Android) kan ik maximaal 20x10 pictogrammen op het scherm proppen. Goed, het wordt er niet overzichtelijker van, maar het kan wel. Het geeft je een idee hoeveel informatie je theoretisch kunt weergeven. Ik denk dat dit met Windows (Phone) niet gaat lukken.

De pictogrammen kunnen handmatig dichter op elkaar worden gezet. Deze zijn overigens individueel aan te passen qua grootte, net als de tekst onder de pictogrammen.
Je hoeft niet over te stappen natuurlijk. Dat je geen argumenten ziet om over te stappen naar WP is toch prima. Voor jou is Android perfect. Heel veel mensen vinden Android zeker niet perfect (traagheid na een X aantal updates, onoverzichtelijk (dat laatste vind ik persoonlijk niet maargoed)). Voor ieder wat wils toch? Maar dat je standaard teveel ruimte kwijt bent aan tegels is een argument te kort door de bocht.
Je kunt de grootte aanpasssen naar wens en als je dat per sé wilt kun je veel meer kwijt dan stock Android (launcher) of iOS.

Ik kom zelf van (stock) Android en ben erg tevreden met WP. Windows 10 wordt imo echt een beest van een OS op de desktop als op mobile devices.

[Reactie gewijzigd door spokje op 16 februari 2015 15:34]

Android is zeker niet perfect voor me. Ik gebruik het bij gebrek aan betere alternatieven. Ik zeg niet dat Android het beste voor me is, maar het minst slechtste. Er is een verschil ...

Zal nog even geduld moeten hebben tot de eerste Ubuntu Touch toestellen met high-end hardware beschikbaar komen. Zodra dat het geval is stap ik over.
Ja want Ubuntu is zo geweldig. 8)7 8)7 8)7
Ubuntu Touch : open-source, zuinig met systeembronnen, mooi en flexibel.

Het beste is dat er een non-profit privéonderneming achter zit en geen data verzamelende Amerikaanse miljardencorporatie (zoals Google, Apple en Microsoft). Corporaties die mij in hun "product" veranderen om geld te verdienen met hulp van adverteerders.

Nu lijkt Apple op dat gebied de minst kwade van de drie te zijn. Google is een regelrechte ramp als het op privacy aankomt en als ik de ambities van Microsoft analyseer beloofd dat ook niet veel goeds voor de toekomst.
Ubuntu op de desktop is het ook allemaal net niet en zal nooit mainstream worden, verwacht van Ubuntu touch ook niet veel daardoor. Ja ik heb een aantal jaar Linux als main OS gedraaid, dus heb het echt wel geprobeerd. 😉
Ligt er maar aan wat je er mee doet. Mijn mini-PC heeft een dual-boot systeem. De primaire partitie draait OpenELEC als mediacenter. Als ik spullen wil downloaden boot ik naar de Ubuntu partitie. Daar staat een browser en een torrent-client op.

Werkt perfect, dus snap niet wat je bedoelt met "Ubuntu op de desktop is het ook allemaal net niet". Voor mij biedt Windows geen enkele meerwaarde.
Ik krijg op mijn S5 mini maximaal 5 pictogrammen naast elkaar.
Op mijn Lumia 630 krijg ik 6 tegeltjes naast elkaar.. Dus wat dat betreft kun je bij Windows Phone meer pictogrammen kwijt op je scherm dan op Android.
Sterker nog, op het moment dat ik tegels groepeer krijg ik zelfs 12 tegels naast elkaar (maar dan zijn ze zo klein dat je ze niet meer kan selecteren).

De tegels kun je ook in grote veranderen (dan veranderd het pictogram en de inhoud mee).
De tegels in de screenshots die hier getoond worden wijken totaal niet af van die van wp8.1 dus dat jij het gelikter vindt komt dan ook een beetje vreemd over.
Nogmaals; ik gebruik de KK Launcher voor Android (5.0.2. Lollipop) op een Oppo Find 7.

De desktop laat 10x10 pictogrammen toe, de "drawer" (waar alle apps staan) zelfs 20x10. Als je me niet gelooft wil ik best een screenshot voor je maken ...
Ja en hoe overzichtelijk is dat?
Ik geloof je wel, maar dat kan nooit overzichtelijk zijn. Dan heb je dus 200 pictogrammen op je scherm staan? Dat vind ik zelfs op een Windows machine met een full HD scherm niet overzichtelijk.
En als de overzichtelijkheid weg is, heeft het gelijk geen nut meer.

Maar zoals ik zei, als je wil kun je op WP8.1 al 9x15 tegels kwijt door middel van applicatiefolders (is ook gelijk praktischer, die klappen uit, zodat je de pictogrammen dan nog met een vinger kunt aanraken)
Nogmaals; ik zeg enkel dat het kan. Niet dat ik daadwerkelijk zoveel pictogrammen heb ingesteld. Zoveel apps heb ik nog niet eens.
Die tegels blijven in mijn beleving erg onhandig. Je bent gewoon een hoop ruimte kwijt die vaak niet effectief wordt gebruikt. Bij pictogrammen is dit niet het geval, waardoor je er beduidend meer op je scherm krijgt.
Wat? Nu zoek je gewoon dingen die er niet zijn... Hoezo gebruiken tegels ruimte "inefficiënt"? Je kan zelf bepalen hoe groot ze zijn. Op hun kleinste formaat krijg je er 6 langs elkaar en 10 onder elkaar binnen hetzelfde scherm. Dat zijn 60 icoontjes op één scherm. Sorry, maar welk OS kan zo ver gaan en het er nog steeds fatsoenlijk uit laten zien? En dan tonen tegels ook nog eens live updates vanuit de apps... Deze claim is gewoon onzin. Veel efficiënter kan niet.
Ik snap de tekst: "Universal apps komen eraan" niet. Universal apps zijn er al gewoon voor Windows Phone 8.1. Ontwikkelaars kunnen nu al lang vanuit dezelfde codebase Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 apps ontwikkelen. Dat is helemaal niet nieuw voor Windows 10. Het gaat alleen om een aantal apps van Microsoft zelf die nu als universal app ontwikkeld worden, maar voor de rest van de developers gaat er weinig veranderen, behalve weer wat nieuwe API's en dat ze over een tijdje ook op de Xbox One kunnen draaien.
De term Universal apps richt zich meer op de wijziging in de API en is bedoeld voor developers. Tot nu toe hebben developers twee verschillende compliatie tools nodig om hun app te maken. 1 voor x86 en 1 voor ARM. Wat ze gedaan hebben is een API gemaakt voor integratie tussen beide zodat ze onafhankelijk zijn van het platform. bron. Hierdoor kan er meer code hergebruikt worden en hoeft er minder custom gedesigned worden voor de target wat tot nu toe helaas wel het geval is.

Of dit echt successvol gaat worden daarover heb ik mijn twijfels. Als je developed voor een x86 omgeving let je namelijk niet op je recources. Dit wordt heel anders op het moment dat je voor een embedded target gaat developen. Je hebt te maken met hardware restricties (CPU snelheid, grafische kracht, ram geheugen, thread handling, garbage collector) hoewel het makkelijker wordt voor de developer blijven de uitdagingen er nog gewoon. Dus ja, wat dit nu bied, integratie zoals met Windows 8 is ingezet, deze trend wordt verder doorgevoerd. Maar het is nog niet af daar is de hardware van de gemiddelde smartphone nog niet sterk genoeg voor.

edit: taalfouten

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 16 februari 2015 13:30]

Ja ik weet wat universal apps zijn en hoe zich dat vertaald in de API's, maar zoals je bron ook al aangeeft, is dit er al sinds Windows/Windows Phone 8.1.

Dit is dus helemaal niet nieuw voor Windows 10.
Ja API integratie is er al sinds 8.0, dat was ook de hele opzet van 8.0. Echter ik denk dat je de impact van de laatste API wijziging niet helemaal begrijpt.

De voorgaande wijzigingen waren gebaseerd op dat je of compileerd voor x86 of voor ARM. Dit levert 2 verschillende software repositories (source code control) op. Dit houd in 2x software compileren, 2x testen, 2x servicen. Nu compileer je 1 software applicatie voor alle targets. Dit levert dus ook 1 store op, dit houd in dat alle WP apps die voldoen aan de Universal app standaard ook op Windows OS draaien en natuurlijk andersom. Dit was voorheen niet, voorheen had je wel gemeenschappelijke user oriented code maar geen gemeenschappelijke hardware code.

Dus nu maken developers ook echt 1 applicatie voor beide targets waarbij de API zelf ingericht is op selectie van de target. Dus je hebt 1 source, 1 store, 1 software life cycle management. Waarbij je voorheen 1 source, 3 stores, 3 software life cycle management had. Dit is nieuw en weer zoals ik zeg belangrijk is voor developers.

Waarom blijf ik hier op hameren, de meeste mensen klagen (soms onterrecht soms terrecht) over het gebrek aan apps voor windows OS'en. Developers maken geen apps voor ARM en x86 targets omdat het veel werk is voor een klein markt aandeel. Nu is deze drempel weg en hoopt microsoft meer developers te trekken en betekend het letterlijk dezelfde bijv. spotify app op je telefoon als op je PC.

Maar, er komt meer bij software ontwikkeling kijken dan alleen de beschikbare API en daar is waar ik denk dat dit geen oplossing is. Maar nieuw is het zeker wel!
Wat ik me echter afvraag is of het iets fundamenteels gaat veranderen. Er wordt af en toe de suggestie gewekt dat universal apps een revolutie is die alles gaat veranderen.

Ik zie dat niet zo gebeuren. Voor WP apps is bij developers weinig animo, en ik zie niet in hoe dit iets veranderd. Omdat de WP app dan ook op de desktop kan draaien? Ok, maar was Modern UI op de desktop zo'n success dan? (ik weet dat in W10 ze ook in classic desktop kunnen draaien).

Oftewel, handig voor developers, maar een doorbraak? Ik zie de echte desktop software fabrikanten als Adobe en AutoCAD ook niet hun core produkt in een app gieten. De desktop is voor produktiviteit, precies, niet voor dumb apps.
Ik ben het met je eens, dat probeerde ik ook te zeggen dat het waarschijnlijk niet zn impact gaat krijgen. Ik zal mezelf de volgende keer duidelijker verwoorden. Wat ik probeerde aan te tonen is niet dat het een geweldig middel is maar dat er wel degelijk iets veranderd is.
Nogmaals dat is er al sinds 8.1 niet nieuw voor windows 10. Er is nog geen development kit voor windows 10 en je kunt nu al universal apps ontwikkelen en naar any-cpu compileren.

Overigens zijn de API's voor windows phone en windows universal apps niet 100% gelijk. Zo werkt bv de authenticationbroker anders op beide systemen.

Overigens kon je voor universal apps ook al naar anycpu compileren. Alleen werkte dan niet alle functies. Kreeg je ook 1 app package voor x64/arm/x86

[Reactie gewijzigd door hiostu op 16 februari 2015 18:42]

Het klopt dat er al Universal apps zijn, maar eerlijk is eerlijk: het zijn er heel weinig. Met Windows 10 zijn de apps gebruiksvriendelijker op de Desktop (je kunt ze in Windows zetten etc.) en daarom zou het best kunnen dat ze met Windows 10 een heel stuk populairder worden. Ook dat MS bijvoorbeeld nu pas de calculator en foto apps heeft omgezet naar een Universal app geeft aan dat ze er eindelijk een beetje vertrouwen in beginnen te krijgen heb ik het idee ;)
Er zijn al best veel universal apps. Ik denk dat 75% van mijn meest gebruikte apps al een tijdje universal apps zijn.
Dan ben je één van de weinigen als je het over Windows op de desktop hebt.
het gaat toch ook over apps, niet applications... En het is een artikel over Windows Phone ;)
Oh.. Ik dacht dat je van je complete app(licatie) gebruik 75% universal apps gebruikte.
Op mijn telefoon wel, niet op mijn windows laptop.
Toen men eerst van die half transparante tegels sprak dacht ik "wat een gedrocht gaat dat worden". Dan introduceerden ze het op de Xbox One en het valt me eigenlijk zeer goed mee. De preview heb ik niet op men phone, voor de 920 is hij nog niet beschikbaar. Eigenlijk ben ik daar niet rouwig om, ik zou het niet kunnen laten hem er op te flashen en op een dagdagelijks toestel is het niet zo aan te raden. Misschien een iets latere/stabielere build :).
Ik heb 'm gisteren op mijn Lumia 920 geinstalleerd, en inderdaad, het is niet aan te raden. Daarvoor is deze alpha build nog te vroeg. Er zitten nog veel te veel bugs in die al snel gaan irriteren met dagelijks gebruik. Ik flash 'm dan ook weer terug naar WP8.1 vandaag.

OT: Wat is erg jammer vind is dat inderdaad, zoals Wout ook al aangeeft in het artikel, het lijkt alsof Microsoft de Modern Design Language a.k.a. Metro een beetje laat varen. Dit is nou juist een van de grote onderscheidende punten van Windows Phone. Met WP8 ging het ook al meer richting individuele apps i.p.v. integraties, waar WP7 nou juist zo fijn in was. Én Personificatie. Juist de kracht van het Windows Phone platform; een toestel die volledig gericht is op de persoon die 'm gebruikt en wat hij/zij belangrijk vindt in een vernieuwend, modern jasje. Als ze meer de Android kant op gaan qua UI, dan ga ik wel achter m'n oren krabben en me afvragen of de keuzes die Microsoft maakt wel goed doordacht zijn. Maar goed, het is, zoals gezegd, nog een alpha build. Er kan nog héél veel veranderen en ik hoop dat de identiteit van Windows Phone wel bewaard blijft in Windows 10 voor telefoons...
Over smaakt valt niet te twisten, maar ik wil slechts zeggen dat ik het een zegen vind dat men Modern UI wat terugschroeft. Ik vind het teveel van alles: contrast, blokkerigheid, platheid, koeieletters. Ronduit lelijk en een afknapper.
Ik wil dit OS serieus echt nog eens proberen. Maar om er een nieuwe foon voor aan te schaffen gaat me een beetje ver haha. Misschien eens ff kijken wat er 2de hands te scoren is. Al is t van de zotte om een foon te kopen voor te proberen. Heb al een Z3 Compact waar ik uiterst tevreden mee ben, maar dit OS intrigeert mij gewoon om 1 of andere reden.....
Het zal niet zo lang meer duren voordat de Lumia 435 in Nederland beschikbaar is. Nieuw toestel voor de prijs van een 2de hands. Het is eigenlijk van de zotte om voor pak 'em beet 75 euro geen nieuwe te kopen om WP uit te proberen! :) Je moet niet gek opkijken dat zo'n cheap ass WP qua gebruikersgemak je beter bevalt dan de Z3 Compact. Een nuance geldt wel voor de app-freaks onder ons.
Een Lumia 630 kost nieuw 90 euro en 2de hands (paar maanden oud) tussen de 40 en 60 euro. Dus waar praten we over?
Ik vind het van de zotte dat je ruim 600 euro moet neertellen voor een iPhone om iOS 9 uit te kunnen proberen.
Heb zelf de L630. Uit principe koop ik geen iPhone. Heeft niets te maken met het niet kunnen betalen maar met het niet willen betalen. Ik zou me bestolen voelen als ik het wel zou doen.
De 530 kost ook maar 75€, heb er voor de kerst een aan m'n zus cadeau gedaan.
Een goede prijs-kwaliteit kerstcadeau.
Ik heb hetzelfde en vandaag via de baas een Nokia 930 besteld. Zelf aanschaffen heb ik lang over getwijfeld en nu zo kunnen regelen dus meteen gedaan. Ik lever een iPhone 5s in die weer gebruikt zal worden door een ander dus dat scheelt hen ook weer €150 euro.

Android ben ik al een tijdje op uitgekeken en iOS (en iPhones) inmiddels ook wel. Vind het ergens ook wel geinig om weer een Nokia te hebben. Dat is lang geleden! :+

Deze update i.c.m. Windows 10 hebben mij nu zo over de streep getrokken om het maar eens volledig "Microsoft" te proberen.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 16 februari 2015 23:03]

Mijn 635 vreet veel meer stroom nu Windows Phone 10 erop staat.
Het verschil is met 8.1 kon ik 1 1/2 dag doen met een volle batterij en dat is inclusief bellen ( nomaal werk gebruik ).
Met WP10 kom ik de dag niet eens door zonder ook maar een keer aan de telefoon te komen.

Voor de rest is het gewwoon een lekker OS en heb ik geen spijt dat ik van Android af gestapt ben.
Het is nog geen stabiele build dus vrij logisch dat je accuduur minder is.
Tja, allemaal debug code die meeloopt incl. logging.
je hebt vast ook niet gelezen dat er bij crashes zaken naar Microsoft gestuurd kunnen worden?

Windows 10 op mijn Surface Pro 2 heeft een accuduur van 3 uur (kale installatie), terwijl Windows 8.1 met al mijn applicaties en services het ruim 8 uur vol houdt.

Vergeet niet dat je beta software draait en in dit geval zelf early beta software. Deze is niet geoptimaliseerd voor de hoogste accuduur. Als je kijkt bij de batterijbesparingsapp zie je ook dat hij niets controleert.
Ik ben zo aan het twijfelen of ik ga overstappen van Ios naar Windows! Er zijn echt een paar essetiële apps die ik zou missen(Maps.me bijv). Maar ja, ik vind WIndows op de telefoon echt super werken en ben dol op de nieuwe telefoons(waar voor je geld). Moeilijk, moeilijk. Windows 10 gaat er echt goed uitzien.

[Reactie gewijzigd door pep75 op 16 februari 2015 11:35]

Imaps ga je niet erg missen. Je krijgt er Nokia Here en Nokia Drive voor terug. Deze zijn qua navigatie "beter" en kunnen offline gebruikt worden. Beter is uiteraard subjectief, maar ik ken menig windows phone / ios gebruiker die Drive missen op IOS.
Wat is het verschil tussen Here Beta en Drive?
Here Beta (waarom die Beta er aan vast zit weet ik eigenlijk niet eens) is een algemene kaartenapp. Routes kijken, beetje plannen. Zeg maar het standaardwerk betreffend kaarten. Een soort startpunt voor al je navigatie.
Here Drive is de app voor gesproken navigatie voor de auto. Niet veel meer en niet veel minder. Erg leuke feature is trouwens de 'Mijn Route'.
Daarnaast heb je nog Here transit voor het openbaarvervoer.

Op de één of andere manier wordt alleen de OV data in NL uit here transit niet overgenomen in Here beta. Op de grote steden na. Here transit ansich werkt uitstekend, naar mijn mening. Ook in het buitenland al veel voordeel uit gehaald.

Het idee is dat je met here beta je route plant, kunt kiezen uit te voet, OV of auto, en afhankelijk daarvan wordt een andere app gestart voor de navigatie zelf.
Het mag misschien smaak zijn maar ik vind het spuuglelijk die grote vierkante icons,
zou dat echt niet willen op mij Telefoon of PC.

Heb net een Mini-ITX PC gebouwd met Windows 8.1 PRO, en het eerste wat ik er op zette was Classic Shell, zo dat ik niet de lelijke vierkante icons hoeft te zien, en dat hij meteen in Desktop boot, en dat ik mijn start knop weer heb, en heb 8GadgetPack er op gezet zo dat ik weer Gadgets heb zo als All CPU Meter en zo.

Verders kan het wel handig wezen als je een Windows PC heb en ook een Windows Telefoon heb.
Is het niet zo dat Nokia geen nieuwe versies meer maakt van Nokia Here voor Windows Phone ?

Sources:

http://news.softpedia.com...r-Early-2015-467805.shtml

http://www.mobileburn.com...aps-app-for-windows-phone
Microsoft heeft die taak allang op zich genomen hoor. No worries...;)

Sources:
http://360.here.com/2014/...-countries-windows-phone/

http://www.windowscentral...-here-windows-phone-nokia

http://360.here.com/2015/...ed-android-windows-phone/

[Reactie gewijzigd door SilverAqua op 16 februari 2015 12:36]

Je hebt gelijk, en ik zat fout! Uhm, Imaps ga ik zeker niet missen. Ik bedoelde Maps.me!
Zolang ze hun grote updates per apparaat uitdraaien zal WP een frustrerende zaak blijven. MIjn elcheapo Lumia 520 heeft bv allang de Denim update. Een kennis van mij die het dure flagship toestel de Lumia 1520 heeft aangeschaft zit inmiddels al meer dan 3 maand te wachten op de denim update. En er is nog steeds geen uitzicht op wanneer deze update voor zijn telefoon zal komen.
Dat is toch hetzelfde met Android? Sommige merken/types moeten enorm lang wachten voor updates. Alleen iOS heeft dit niet omdat ze veel minder toestellen moeten ondersteunen.

Er zijn trouwens al wel Lumia 1520 die denim hebben, dus lijkt me niet dat het mega lang zal duren :) http://www.microsoft.com/...e/availability-in-europe/
Mijn 1520 draait ook denim, vorige week een update ontvangen.
Wat mij opviel bij deze update is dat ik enkele promotionele apps weer terug had die ik voor de update verwijderd had.
Ik ben benieuwd wanneer de W10 update komt, de 1520 zou deze update eind dit jaar als het goed is ook krijgen.
Draai je Nldse versie van WP? Zojuist gecheckt maar ik zie dat 1520 in Nld nog steeds op Cyan staat?
Toestel komt uit Duitsland, dus mogelijk heeft het daarmee te maken.
Mijn toestel regio/taal staat in ieder geval in het Nederlands, ik kan nergens echt goed terug vinden welke taal-versie geinstalleerd is geworden.
Info die ik zo kan vinden: Windows Phone 8.1 Update, 8.10.14219.314. Lumia Denim - Application version 3.14.1.6.
Hetzelde op mijn Lumia 930... kreeg de vodafone apps weer. Ook messaging+ werd gelijk een beetje gepusht :)
Denim voor 1520 is voor bepaalde landen al uit sinds begin december. Kennis had toestel special gekocht voor Denim features, zoals 4k video. We zitten nu half februari maar de versie voor Nld is nog steeds niet uit.

Je kunt het hier checken welk land welke versie:
http://www.microsoft.com/...e/availability-in-europe/
Hij wacht al 3 maanden op een update die nog maar 1,5 maanden bestaat? De uitrol van Lumia Denim is pas gestart eind december...
Denim updates lopen sinds begin december. Echter is de telefoon gekocht in de winkel met de belofte van de verkoper dat de update naar 4k video elk moment kon komen. Je kunt je afvragen wie hier blaam treft. MS dat updates maar blijft uitstellen, of de verkoper die iets beloofd wat hij niet kan waarmaken.
De uitrol van begin december was echter alleen een testproject, zoals ook is gebeurd met Amber, Cyan en Black. De officiële uitrol is pas begonnen eind december, en voor de 1520 was het toen al aangekomen dat het "Early 2015" zou zijn.

Either way, Microsoft zegt met Windows 10 voorgoed af te willen van deze lange uitrol fases (Windows 10 zijnde waarschijnlijk de laatste update die zo verspreid moet worden).
Fijne preview, duidelijk verhaal. Ik vind het zelf erg jammer dat Microsoft langzaamaan van 'metro' aan het afstappen is, en ik ben niet de enige getuige de reacties op het forumtopic over W10 op telefoons. Vooral het hamburgermenu is een goed voorbeeld; momenteel kan ik op mijn 6" 1520 met één hand bij alle opties in apps, omdat het menu om dat op te roepen zich onderaan bevindt. Met het hamburgermenu zou ik mijn duim zo'n 15 cm verder moeten neerzetten om hetzelfde te moeten kunnen. En dat lijkt niet gedaan te zijn omdat het handiger is maar omdat het meer lijkt op hoe iOS en Android dat toepassen. Gelukkig is er de mogelijkheid om feedback te geven via de technical preview zelf of de Windows Phone uservoice.
Toch is het niet alleen maar negatief dat er dingen van de andere besturingssystemen worden overgenomen. Ik weet zeker dat ik direct reageren op Toasts veel zal gebruiken (als tenminste WA besluit dat te gebruiken) en meer quick toggles is handig (mobiele data bijvoorbeeld).
Al met al zie ik wel uit naar een stabielere versie van de preview zodat ik die kan gebruiken op mijn 1520, want ik krijg zeker meer functionaliteit en daar zeg ik geen nee tegen :)
Ben het helemaal met je eens. Veel nieuwe features lijken me erg gaaf, maar de Metro-omgeving loslaten lijkt mij wel het stomste wat ze kunnen doen. Dat was, volgens mij, zo'n beetje het unique selling point van WP. En met name het hamburgermenu linksboven lijkt me inderdaad waardeloos. Hopen dat de feedback nog helpt.. :)
Dat ze deels af lijken te stappen van de Metro-look vind ik niet zo heel vreemd. Het was één van de weinige punten waar Windows Phone zich op onderscheidde maar blijkbaar is dat punt niet sterk genoeg om mensen over de streep te trekken. In Windows 8/8.1 slaat de modern UI ook niet aan en laten mensen het massaal links liggen en Ik geef die mensen ook geen ongelijk. De meerwaarde van de modern UI applicaties t.o.v. de traditionele desktop applicaties is er ook niet. Tot op heden heb ik nog geen enkele applicatie kunnen ontdekken die voor mij als desktop gebruiker (muis, toetsenbord en een groot non-touch scherm) beter werkt dan de desktop tegenhanger. De enige toepassing waar ik in geïnteresseerd zou zijn is OneNote i.c.m. met de Surface Pro 3 & stylus, de rest kan mij gestolen worden omdat het simpelweg niet beter is dan wat we al hebben.
Het hele idee achter de Metro / Modern UI designtaal was één consequente user interface voor alle apps. Dus geen comic sans of lelijk ander lettertype, daarnaast in het verleden dus ook apps die zoveel mogelijk horizontaal in gebruik waren. Het grappige is wel dat vooral Android die Metro / Modern UI nu met elke update aan hun mobiele OS lijkt over te nemen kijk naar dat Material Design van Android, what in the name? Flat, Minimalistic iets wat MS al sinds Zune had... Zelfs het kleurgebruik in Android doet wel heel erg aan die van MS denken. Dus blijkbaar deed MS wel degelijk wat goed met WP design-wise.

http://www.developer-tech...cross-platform-modern-ui/
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True