Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Alienware 13 Review

Gamelaptop met externe videokaart

Conclusie

Dell heeft met de Alienware 13 en de Graphics Amplifier het ambitieuze plan opgevat om een game-pc en een compacte laptop samen te brengen in twee relatief kleine apparaten. Helaas is het bedrijf daar om verschillende redenen niet in geslaagd.

Allereerst valt de Graphics Amplifier tegen wat geluidsproductie betreft; de ventilator wordt niet aangestuurd door de temperatuur en maakt veel herrie. Daarbij is de Amplifier rijkelijk van perforaties voorzien, waardoor de meeste videokaarten zelf al genoeg koellucht kunnen aanzuigen en geen extra koeling nodig hebben. Daarnaast bleken niet alle videokaarten die we hebben getest daadwerkelijk ondersteund te worden, hoewel dat kan komen doordat een paar van onze videokaarten testsamples zijn die direct van AMD afkomstig zijn. Een werkende videokaart betekende echter niet direct succes, vanwege driverproblemen. Bij verschillende AMD-kaarten wilde de driver tijdens het gamen nog wel eens crashen, terwijl bij Nvidia-kaarten de nieuwste drivers in eerste instantie helemaal niet geaccepteerd werden.

De matige werking van de Graphics Amplifier ligt echter niet alleen aan dat apparaat, want als alles eenmaal werkt, dan is het juist weer de Alienware-laptop die hoge framerates beperkt. De Core i5-4210U is namelijk een prima ultrabookprocessor, maar kan de wat snellere videokaarten niet bijbenen. Voor de standaard meegeleverde GTX 860M-videokaart is het echter wel een goede match. Daarnaast voelt de laptop stevig aan, tikt het toetsenbord lekker en vinden we het scherm bijzonder goed. Wat dat betreft is de Alienware 13 een allround-laptop, die geschikt is om op te gamen, maar daarnaast kan worden gebruikt voor andere zaken, zoals het draaien van kantoorsoftware of het bekijken van video. We snappen alleen niet dat iets eenvoudigs als een kaartlezer op dit systeem ontbreekt.

Tot slot mag het duidelijk zijn dat we niet kapot zijn van de Graphics Amplifier, maar dat wil niet zeggen dat het concept ons niet aanspreekt. Als de driverondersteuning verbetert en de Alienware 13 van een snellere processor wordt voorzien, zou de combinatie al een stuk beter werken. Als de ventilator ook nog eens regelbaar zou zijn komt Alienware al dicht in de buurt van die ideale versmelting van laptop en game-pc.

Getest

Dell Alienware 13

Prijs bij publicatie: € 1.220,-

Bekijk product

Getest

Dell Alienware Graphics Amplifier

Prijs bij publicatie: € 250,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Ik zou zelf graag zien dat ze een nog dunnere en zuinigere ultrabook maakten door de ingebouwde GPU helemaal achterwege te laten. Fijn apparaat onderweg voor werk. En dan thuis stekkertje van de externe kaart erin en lekker gamen.
Idealiter zou het gewoon een universele standaard worden waarbij iedere laptop een PCI-e 16x interface met speciale aansluiting heeft en je dus eigenlijk zelf je laptop naar voorkeur kunt uitzoeken en nog kunt uitbreiden met een desktop graka.
Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik ben zeker in de markt voor een laptop met externe GPU, maar er moeten echt nog een paar dingen veranderen voor ik er écht een koop.
- Zwaardere processor, zodat je ook echt een high end externe GPU kunt aansturen.
- IGP ipv een dedicated GPU in de laptop, om stroom, warmte, gewicht en geld te besparen/te compenseren voor de zwaardere processor.
- Drivers zouden geen problemen meer op moeten leveren (zal vanzelf gaan als het meer 'mainstream' wordt hoop ik).
Als aan dat eisenpakket voldaan is, heb ik geen reden meer om een desktop te kopen. En die doodenkele keer dat ik 'mobiel' wil gamen (met vrienden bijv.) dan wil ik geen halfbakken dedicated GPU, maar sleep ik voor die ene keer wel m'n externe GPU mee. Altijd beter dan m'n desktop meeslepen ;-)
De 13" komt in 4 varianten, de twee duurste ($1399 en $1749) hebben i7 aan boord.

http://www.dell.com/us/p/alienware-13/pd?ref=PD_OC
je kunt natuurlijk niet een desktop cpu vergelijken met een mobile cpu de prestatie willen nog wel eens gehalfveerd zijn en echter met zn laptop cpu ga je het niet redden om bijvoorbeeld 1 gtx 980 aan de gang te krijgen althans de maximale prestatie's eruit te kunnen halen conclussie een i7 voor een laptop is gewoon weg te weinig

[Reactie gewijzigd door Jeroentjeeuh op 4 februari 2015 22:54]

MacBook Pro Retina 15'' via de thunderbold poorten kan ik thuis een gpu aan het apparaat hangen en heb ik voor de rest een snelle laptop met een super accuduur in een stijlvol jasje.
en de GPU zit dan ook in een behuizing? Hoe ziet dat er uit? Please explain.
http://forum.techinferno....et-ee-iii-d-win8-1-a.html

Zie onderaan de post voor verdere links naar Anandtech en dergelijke. Conclusie tot dusverre is dat het niet door veel sites goed wordt gereviewed.
Perfect, bedankt ;-)
Prachtig ! thanks
Ik ben de comments even afgegaan om te kijken of iemand hetzelfde idee had, en gelukkig bijna op het einde dit ^ dus! Ik snap mijn god niet waarom dit concept niet uitgedacht is voor zakelijke laptops met een goed scherm, snelle processor maar met helaas een IGP. Dasje af, pak uit, laptop uit de lederen hoes en aansluiten op zo'n externe videokaart.
Hier had ik ook eerder aan gedacht maar begrijp niet dat het nog niet gemaakt is, het zou voor mij perfect uitkomen. De grafische kaart is best groot, zwaar, duur en produceert veel hitte in een wat je echt niet wilt in een ultrabook, daarvoor zou dit inderdaad een geweldige oplossing zijn.

Ik denk dat het zou komen omdat ik denk dat de fabrikanten niet mee werken, het kan zijn dat door dit idee winst weg kan vallen, verder is het moeilijk om iedereen samen te laten werken om een standaard te maken, en wanneer je geen standaard hebt wordt het toch best moeilijk voor een enkel bedrijf om zoiets goed te maken.

Verder vind ik die Alienware Graphics Amplifier er nog best groot uitzien, ik denk wel dat het kleiner kan hoor.
@Addictive...
Hoe ga je onderweg zonder gpu iets bekijken dan? Je moet toch iets hebben om je scherm aan te sturen...

[Reactie gewijzigd door MaxxBass op 4 februari 2015 17:36]

IGP van de CPU. De 860m bijvoorbeeld gewoon weglaten.
Exact zoals hieronder. Gewoon onboard Intel graphics voor onderweg. Simpel, zuinig en volstaat voor alles behalve moderne games.
Helemaal mee eens! Dan zou ik zelf eindelijk ook weer eens een goede videokaart kopen. Want nu hou ik het toch echt alleen bij de (werk)laptop en ik hoef geen desktop-pc erbij.
Wel een leuk initiatief van alienware. Misschien was het handiger geweest een standaard videokaart mee te leveren waarbij de compatibileit gegarandeerd is. Nu zal tech support bij dell wel overuren draaien.

Indien je een laptop hebt met een pci-express slot en een intel HD videokaart kun je zelf ook een externe gpu opstelling maken.

Als je een low profile kaart kiest die enkel stroom van het pci-e slot trekt (<70W), dan kun je het geheel ook nog erg compact maken.

Ik heb dit zelf ook gedaan, voor tips en fotos zie onderstaande thread:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1559387
Voor alle machines met een thunderbolt aan sluiting zijn er al jaren lang oplossingen voor..
hier een voorbeeld voor de mac uit 2013 http://www.journaldulapin...bolt-gpu-on-a-mac-how-to/
of dit hoby project http://lab501.net/egpu-co...diy-implementation/all/1/
google gewoon eens mensen doen het al jaren en er zijn behoorlijk wat alternatieven
Dank voor de links, blijkbaar heb ik in het verleden niet goed genoeg gegoogled ;). Ben al een tijdje op zoek naar een methode voor een externe videokaart met een TB aansluiting.
Wat ik echt zonde vind is dan hebben ze een externe videokaart, en dan nemen ze alsnog een mobiele versie... Doe het dan direct goed en zet er gewoon een desktop kaart in.

Tevens zou ik toch echt voor een iets snellere processor gaan. Mja... my 2 cents.
Een desktop gpu in een laptop? Daarvoor is juist die externe behuizing.. Een desktop gpu kan niet zomaar in een laptop omdat die veel meer stroom vraagt en warmer word dan een mobiele gpu.

En of een snellere laptop CPU er voor zal zorgen dat je meer fps hebt met die externe gpu?

Ik denk dat je beter af bent met een mini-itx game pc :)

Edit: Sorry, ik dacht de externe gpu naast die in de CPU zit. Blijkbaar bedoel je de gpu in de externe behuizing?

De verwarring is er al gelijk, vaak als de CPU al een ingebouwde gpu heeft dan is vaak de tweede gpu (een mobiele versie) de externe gpu, of zo noemt men dat dan ook vaak bij laptops..

[Reactie gewijzigd door Mebus op 4 februari 2015 11:18]

Volgens mij kan je zelf gemakkelijk een GPU inbouwen in die Graphics Amplifier, ik geloof dat je hem zelfs zonder GPU er in koopt, en voor 299$ (in euro's weet ik zo snel even niet) vind ik dat eigenlijk erg veel geld.

Ik vind het zelf ook niet erg nuttig. Natuurlijk is het fijn dat je je laptop thuis kan gebruiken met de kracht van een desktop GPU, maar ik ben sowieso niet erg gecharmeerd van de specs van de laptop. Ik denk dat je misschien wel beter af bent met een kleine desktop (mini-itx zoals je al noemt) of mid tower, die zijn vrij makkelijk te verplaatsen mocht je een keer een lan-party o.i.d. hebben. Voor je studie kan je dan net zo goed een wat goedkopere laptop kopen, want laten we eerlijk zijn, hoe vaak komt het nou voor dat je echt mobiel zit te gamen met je laptop?

Al met al vallen de specs van de laptop me enorm tegen. Sowieso zou de behuizing al een dooddoener zijn voor mij, opzich is er wel markt voor kleine laptops waar je ook nog op kan gamen, maar dan zul je vooral mensen aanspreken die de machine ook willen gebruiken voor hun werk of studie, en dan valt zo'n UFO uiterlijk toch vrij snel af. Een waardig alternatief voor deze laptop zou bijvoorbeeld een BTO 13CL58 zijn (http://www.bto.eu/bto-x-book-13cl58-ips.html), dan heb je toch een kleine, zakelijke laptop, maar wel met degelijke performance.
De reden dat die amplifier niet uit de verf komt en niet handig lijkt ligt volgens mij eerder aan het feit dan een i5 4210U voor gamen gewoon een grote ramp is.
Mochten alle kinken uit de amp worden gehaald zie ik best een toekomst in dit soort opstellingen. Een laptop zonder extra GPU kan makkelijk een desktop i7 hebben qua TDP. De razer blade krijgt het ook voor elkaar om 135 watt (i7 4710QM+GTX970M) te koelen. Op dat moment heb je dus een razer blade achtige laptop die je in een dock zet waarna je kunt gamen. Om eerlijk te zijn, ik zou het er voor doen. Een desktop i7 blijft nog wel even relevant maar een GPU heeft een veel kortere levensduur.

Om eerlijk te zijn, dit concept faalt omdat Dell het niet handig doen, niet omdat het concept an sich slecht is.

Ik denk wel dat als hier een universele standaard voor komt (via TB?) en je meerdere implementaties krijgt, 299 voor een doosje met voeding ook wel naar beneden zal gaan. Want ook ik vind dat een hoop geld. Nu is het natuurlijk wel zo dat Dell er een stuk R&D in heeft zitten die ze graag terug willen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 4 februari 2015 11:47]

Het is nie tzozeer de CPU maar ook de interface naar het kastje toe die het probleem is. De bandwidth is maar max PCI express 4x. Een desktop GPU heeft vaak al minimaal 8 lanes nodig om echt op gang te komen en de meesten doen dit met 16 lanes zelfs. Je hebt dus maar een 4de van de mogelijke bandwidth tot je beschikking met deze graphics amplifier. Daarintegen bij benchmarks van notebookreview ligt de A13 10% lager met zijn 860M GTX vergeleken met een Acer game laptop met diezelfde GPU. Dus je verliest met deze CPU rond de 10%.
"De bandwidth is maar max PCI express 4x. Een desktop GPU heeft vaak al minimaal 8 lanes nodig om echt op gang te komen en de meesten doen dit met 16 lanes zelfs."

Een hele bekende en hardnekkige mythe. Het performance verschil tussen PCIe 3 x4 en x16 is enkele procenten.

http://www.techpowerup.co...I-Express_Scaling/21.html

4x is niet ruim nee maar voor een GTX980 is het genoeg. Een oplossing met 8 lanes zou inderdaad beter zijn aangezien de QM's 16 lanes hebben. De U's hebben uit mijn hoofd een 8 lanes controller dus tenzij je PCIe lanes switched tussen de 860 en de externe GPU gaat dat niet werken. Vandaar dus de X4 oplossing.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 4 februari 2015 12:16]

In deze schema's is het ook sterk afhankelijk van he CPU gebruik. Er is een andere bottleneck aanwezig bij hogere resoluties dan lagere. Bij de lagere is de videokaart zelf niet de bottleneck maar de CPU en de aanwezige lanes. Hierbij is er toch een verschil van 28%. Niet gelijk dus aan 4x zo langzaam. Maar wel echt een bottleneck. Linustechtips had volgens mij ook een filmpje over gemaakt.

Een ander probleem kan zijn maar daar kan ik niets over terugvinden. Als er een externe chipset wordt gebruikt om deze 4x connectie te maken emt de CPU. Op een moederbord is het gewoon vaak direct op de CPU chipset aangesloten. Er kan ook een chipset tussen komen die de prestaties nog meer omlaag halen. CHeck in je gelinkte artikel dus even de conclusie maar ook verschillende games. Games als Ryse hebben een mega dip hierbij.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 4 februari 2015 12:28]

"Bij de lagere is de videokaart zelf niet de bottleneck maar de CPU en de aanwezige lanes. "

Nee dat is niet waar, dan is de CPU de bottleneck, punt. De lanes zijn alleen point to point verbindingen van de CPU naar de GPU en als de GPU uit zijn neus loopt te eten ben je toch afhankelijk van de CPU. Het is eerder zo dat omdat de resolutie omlaag gaat de framerate zo erg omhoog gaat dat de PCIe lanes een bottleneck worden met het aanvoeren van de data. Maar als je de losse games er bij pakt zie je dat dit alleen gebeurt met framerates die zo achterlijk hoog zijn dat het toch niet uitmaakt dat je 4% inlevert. Want laten we eerlijk zijn, of je nou 200 fps of 192 haalt maakt niet echt uit. En omdat het inherent is aan de framerate verdwijt het probleem om het moment dat de framerate inzakt. Ergo, als de framerate lager wordt gaat de load op de pcie lanes ook weer omlaag. Dat is de reden dat bij lager resoluties het verschil tussen x4 en x8 groter is dan UHD, niet omdat het werkelijke verschil in de speelbaarheid groter wordt.

Het verschil op de hoogste resoluties (waar de videokaart een bottleneck is) is bijna 0. Dus nee een 3.0 x4 is geen bottleneck. Dat staat ook keurig in de conclusie. Geen idee waarom je daar tegen in zou willen gaan. Het is een fabeltje dat je 16 lanes nodig hebt voor een GPU. Dat is het altijd al geweest.
Een tweede (meer parktisch punt) punt, een 980 gebruiken om op FHD te gamen lijkt een beetje een vreemde beslissing dus ik ga er wel vanuit dat die mensen een WQHD scherm op hun amplifier uitsluiten. Waardoor je het prestatie verschil verder terug brengt van 5% in de meest ongunstige situatie naar 4%.

Verder komen de lanes net zoals bij elke andere intel CPU van de afgelopen jaren uit de CPU. Er zit geen extra chip tussen aangezien mobiele CPU's bestaan uit losse x4 controllers. Dit is gewoon terug te vinden op intels ARK. En zelfs als dat niet zo zou zijn, de meest rampzalige PCIe multiplexer (NF200 van nvidia) geeft nog geen 200ns switch latency alvorens latencyloos door te gaan met sequentiële lees en schrijfacties. Iets wat heel gewoon is bij videokaarten. Dus dat is ook geen probleem. Ook is er bij mobiele processors helemaal geen extra chipset aangezien zelfs de PCH on package zit. Ook gewoon terug te vinden op ARK.

Dus zoals ik al zei: "4x is niet ruim nee maar voor een GTX980 is het genoeg."
Uiteraard zie ik ook liever 8 lanes aangezien je over 4 jaar misschien nog eens een GPU upgrade gaat doen en het dan wel een significante bottleneck is.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 4 februari 2015 12:42]

Het hangt dus per game af. De ene game levert inderdaad maar 4% in. Kijk naar Ryse en Wolfenstein. Dat is een heel ander verhaal.

"It's worth noting here that not all x4 slots are wired to the CPU. Some of the cheaper motherboards have their PCIe x16 (electrical x4) slots wired to the chipset instead of the CPU, which could severely clog the chipset bus (the connection between the CPU and the chipset, limited to a mere 2 GB/s on the Intel platform). Refer to the block-diagram in your motherboard's manual."

Hierop basseerde ik deels mijn uitspraak betreft de 4X sloten. Maar dit zag ik ook in Youtube videos naar voren komen. Ik vraag me af hoe deze laptop dat oplost. De Oude Vaio Z2 had namelijk een soortgelijk probleem met hun connectie en externe videokaart.
Het zijn PCIe 3.0 lanes dus die komen uit de CPU. De lanes uit de PCH zijn 2.0.
Leek mij gewoon duidelijk hoor... in het hele bericht spreken ze over een laptop met een externe videokaart. In dit geval een NVIDIA GTX860M. Dat in de laptop een dedicated videokaart een mobiele variant is, dat kan ik geheel begrijpen ivm warmte etc.

Echter in een extern device (Fysiek) waar warmte dan een mindere factor is zou ik persoonlijk dus een goede videokaart zetten (niet mobiele variant.).

Direct -1 modereren :/ .. ach t zal wel :)
0Anoniem: 426269
@Mebus4 februari 2015 23:58
"Een desktop gpu in een laptop? Daarvoor is juist die externe behuizing.."

Hij heeft het natuurlijk wat er in de externe behuizing zit...
Ik zou je willen adviseren het stuk nog een keer te lezen, maar dan wel helemaal....

De Graphics Amplifier kan uitgerust worden met een desktop GPU. Daar is dat ding voor.
De laptop zelf heeft intern een eigen 860M voor wanneer je de graphics amplifier niet gebruikt.
Hij bedoelde met de externe videokaart dus juist die graphics amp denk.. Ik las zijn reactie ook te snel. Misschien was het ook wel een beetje onduidelijk..

Maar een mobiele gpu is nog altijd handig, want die graphic amp sluit je niet zomaar aan in de trein..
En dan heb je een lelijke laptop, de schoonheidsprijs verdient deze niet...
Dan kun je naar mijn idee beter een PC kopen... Wat is het nut van een laptop ten opzichte van een PC, als je bij de laptop een externe videokaart krijgt?
Mijn idee ook, voor ~500 euro een laptop en voor het rest bedrag een PC.
Want je praat wel over 1220+250+videokaart (250-500 en het lijkt me dat als je voor deze oplossing kiest je niet voor een minimale GPU gaat) dus dan zit je in de buurt van de 1700-2000 euro.

Voor dat bedrag kun je naar mijn mening een hele leuke setup maken en gewoon van beide werelden genieten, en dan hoef je in zekere zin ook niets in te leveren.

De kosten liggen gewoon te hoog voor de baten, ja je hebt mogelijk een goede videokaart (als die werkt) en alleen thuis, ja je kan een extern scherm gebruiken (ik zou dan ook voor een extern toetsenbord/muis gaan).
Hoezo 1220 euro? Het hoeft dan juist helemaal geen Alienware te zijn. Een laptop van 600 euro voldoet dan ook al + 250 losse videokaart. En 250 voor een videokaart is altijd goedkoper dan een PC + die losse videokaart.

Dus laat voor mij maar komen die hap! :)
Aangezien dit de enige kant en klare oplossing is (dus niet de DIY opties meegenomen) kost deze laptop op dit moment 1220 euro. (Op het moment van schrijven). Daar bij komt nog de losse box a 250 en een videokaart die in de box moet, aangezien er al een 860M in zit kom je al snel uit bij b.v. een 960 of 280x (als die zouden werken/compatible zijn en er geen driver problemen zijn).

En ja als er goedkopere laptops zouden komen die deze oplossing aanbieden dan pas word het aantrekkelijker, in mijn ogen is de aanschaf prijs niet misselijk voor deze setup.

Voor de aanschaf prijs van 1220+250+videokaart kun je denk ik wel een laptop vinden die sneller is. Dan is er nog de kwestie van mobiliteit uiteraard.

Dit is waarom ik aangeef dat je voor datzelfde bedrag een simpele lichte laptop kunt kopen en daar naast een volwaardige PC die nog eens sneller is ook.
Okee. Ik bedoelde meer in het algemeen. Het zou leuk zijn als je van andere fabrikanten ook zo'n apparaat waar een losse videokaart in kan kunt kopen om op je laptop aan te sluiten.

In dit geval vind ik 1220 voor deze laptop ook veel te veel geld. Dan zou ik zelf bijvoorbeeld liever een Asus N751JK hebben van 999 euro met IPS scherm. Dan heb ik met 17" nog wat beeld voor onderweg. En dan thuis aansluiten op de dock met grote normale videokaart.
Maar als je iemand bent die onderweg ook veel processing power nodig heeft (onderzoeker, data analyst oid) dan werkt deze redenatie niet. En waarom zou je dan 2x een zwaar systeem nemen als je met een enkele met externe GPU ook genoeg zou hebben?
Het concept is imo erg goed, alleen zijn er te veel mensen met te veel wensen en gaat het met een of enkele modellen dus niet werken. Daarom zouden fabrikanten moeten samenwerken.
Ik dacht precies hetzelfde, heb je nog 2 tassen nodig om je meuk mee te nemen.
Je laptop op school gebruiken met max accu en thuis je externe GPU aansluiten voor games.

Dat je dit niet op deze CPU met een 780ti zou moeten doen lijkt me dan een behoorlijk open deur. Modellen met een courante quadcore lijken mij hiervoor wel prima geschikt.
Denk dat je met een 960 al op de max zit voor een -u dual core CPU.

Wel slecht van ze dat ze de koeling niet stiller en temp controlled hebben gemaakt, zeker voor deze prijs.
ja dat is inderdaad 1 ding.

Maar kan je dan niet beter een high end game pc van €800-1000,- kopen en daarnaast nog een laptop/tablet voor €300,-?

Heb je betere spullen en je bent hetzelfde of zelfs minder kwijt

[Reactie gewijzigd door NakedDutchy op 4 februari 2015 12:27]

Klopt maar als je alles op 1 systeem wil houden?
Als je thuis de ruimte niet hebt (of wil gebruiken) voor een aparte desktop?
Als je zakelijk een dergelijke laptop mag kiezen, is de meerprijs beperkt.
Als je een overstap wilt maken van desktop naar laptop, en je hebt een zware GPU liggen, is de drempel ook lager.

Genoeg argumenten om het wel of niet te doen, en ja, het is duur en voor minder koop je betere desktop specs.

Dit is gewoon een nieuw format en vind het wel verfrissend.
1 systeem met thuis of op lokatie X desktop graphics en voor de andere momenten een stille, lichtere laptop met betere accuduur.

Kortom een heel vreemde ontwikkeling is het nou ook weer niet.
De tijd zal het leren, maar de luidruchtige koeling en de prijs staan een brede afzet behoorlijk in de weg. Het idee is IMHO goed, de uitwerking vooralsnog minder.
Op zich is daar wat voor te zeggen, maar toch lijkt de markt me wat beperkt. Je bent namelijk ook weer 250 euro kwijt alleen voor de behuizing waar die videokaart in gaat. Als je dat geld uit gaat geven dan hoef je niet zo gek veel meer bij te leggen om er gewoon een losse PC van te maken die beter presteert dan je laptop met die externe GPU.
En met deze CPU kun je wel zeggen dat je dan een minder sterke GPU er bij moet zetten omdat de CPU het anders niet bijbeent, maar dan is het verschil met je ingebouwde 860m weer niet zo groot en kun je je helemaal afvragen wat het voordeel nou eigenlijk is.
Dat je nu niet een laptop en desktop hoeft te kopen..
Laptop blijft mobiel (student enz als is het duur voor student) en de externe graka zet je op je bureau om te gamen.

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 4 februari 2015 11:10]

Dat en je kan je GPU upgraden, iets wat ik zelf veel vaker doe dan mijn CPU.
CPU ging ik van een E6600 naar een i7 920 en daarna een i7 4930K. 2 upgrades in 9 jaar. In die tijd ben ik door 2x GTX 260, HD 5870, GTX 570, GTX 770 gegaan. De 770 gaat er neerdaags uit, maar die 4930 blijft nog wel een tijdje zitten.

Dus wat mij betreft een erg goede ontwikkeling!
Handig voor gamers die het kreng ook voor werk moeten gebruiken, en hij wordt niet zo warm met mindere interne GPU en dus gaat de accu ook langer mee.

En de losse GPU kun je als je hem niet nodig hebt ook gewoon ff in de klerenkast dumpen, zonder dat het helemaal vol met stof raakt als je hem 3 maanden niet gebruikt.
Lijkt me niet dat je veel fantasie nodig hebt om verschillende voordelen op te kunnen noemen:

Tov desktop:
- Mobieler: zonder GA heb je simpelwege een laptop, je kunt dus je zakelijke bezigheden en whatnog gewoon op lokatie uitvoeren.
- Lichter: Laptop + GA weegt minder dan een gemiddelde PC. LAN parties worden een stuk minder belastend voor je rug (sjouwen van zware desktop enzo).
- Zuiniger: een laptop CPU is uitermate zuinig, zeker met gebruik van onboard GPU

Tov laptop:
- Koeler: Minder problemen met hitte
- Uitbreidbaar: Goed upgradepad (zolang je CPU snel genoeg is)
- Goedkoper: laten we wel wezen, een laptop met high end GPU is al snel 1500+ euro, en een beetje desktop GPU is al snel vlotter.
omdat ik zo makkelijk mijn pc meeneem op de motor als ik wil gamen bij mijn broertje?

oh wacht..

laptop en externe videodoos kan ik WEL meenemen.
Het is niet alsof je op de laptop zelf niet kan gamen, ik heb een Acer Aspire V3 772G met i7 en GTX760m en speel daar vrolijk alle games op die ik wil, tot hiertoe heb ik enkel bij Crysis 3 de resolutie minder dan mijn native 1920x1080 moeten zetten. Games zoals The Witcher 2 die toch ook heel mooi zijn draaien met bijna de maximale settings en oudere games (ben nu Crysis 1 aan het spelen) zonder meer met alles maximaal dus op een GTX860m moet het zeker lukken tenzij het verschil tussen een i5 en i7 bepalend gaat zijn.

In die zin vrees ik een beetje dat die externe kaart weinig gebruikt gaat worden omdat ze toch niet zoveel toevoegt, misschien dat alienware beter een laptop met i7 uitbrengt en enkel de ingebouwde intel videokaart, dat bespaart kosten, je kan nog altijd lichte games spelen en voor de zware zet je hem op je bureau met de externe kaart.
Mja, volledig mee eens. Ik heb net Crysis 3 op 1920x1080 en medium settings uitgespeeld op mijn laptop (Dell Inspiron 15R SE/7520, met Radeon HD7700M & i7-3612QM), en heb over iets oudere games inderdaad zelfde ervaring.

Ik denk dat dit soort producten vooral gericht zijn op een hele kleine niche, vooralsnog. Een beetje in de categorie "leuk speelgoed voor wie ruim in z'n slappe was zit". Laten we wel wezen, als je een dergelijk bedrag te besteden hebt (1220+250+prijs videokaart), kan je ook gaan voor een echt krachtige laptop of een gaming desktop + een (goedkopere) ultrabook/tablet+toetsenbord.

Het totaalplaatje zal ofwel goedkoper, ofwel beter uitgevoerd moeten worden. In dat laatste geval dient de laptop inderdaad een goeie i7 te bieden, goeie accuduur te hebben, en de interface met de Amplifier geen bottleneck voor de snelle kaarten mag zijn..

Maak de Amplifier compatible met de Dell XPS 13, bijvoorbeeld, en het zou interessant kunnen worden.
Precies zoals ik er over denk. Want voor wie is dit nou in de praktijk bedoeld? De doelgroep lijkt mij bijzonder klein.
De laptops van alienware vind ik er altijd leelijk uitzien. Ik denk dat je dan beter voor een razer blade gaat. Deze zijn veel compacter en mooier afgewerkt.

http://www.razerzone.com/gaming-systems/razer-blade
Hoe zit het met de koeling van Razor ( geen ervaring) maar lijkt me niet optimaal in zo'n slanke laptop
Ze staan bekend om het heel warm worden. Wel erg mooie laptops om te zien en zijn hier naar geprijst.
Ik weet het niet zeker, maar het is toch hoe dunner de gangweg voor de lucht hoe beter het koelt...want dan heb je een ventilator die alle lucht (niet zo heel veel dus) in een keer weg kan halen. Als je bij het scherm (niet onderin, minder lucht, en kan je gamen in bed ;) ) voor de luchtinlaat. Heb je naar mijn weten een redelijke koeling. Echter zie je bij de Asus laptops dat alles ruimer is opgezet zodat de gpu en cpu allebei een aparte ventilator + koelblok hebben. Dit levert serieus goede koeling op maar zit je wel met een laptop van 4-5 cm dik en 4,5 kilo, niet ideaal dus...

Verder lijkt me deze laptop niet echt fijn om te gamen...
Leuk dat je er een 780Ti in kan zetten (en het dan ook werkt), maar de processor is écht een heel domme keus. Een quadcore is wel gewenst, waar mensen hier zeggen dat er een i7 in moet is complete onzin. Bezoek eens de GoT, daar zie je dat steeds de i7's afgeraden worden aangezien je er niks aan hebt (de hyperthreading). Een i5 (zonder hypertreading, dit bespaard energie, en dus warmte) op ongeveer 2,5Ghz en een boost naar 3,5 (of hoger) is wel welkom. 2 koelblokjes en 2 ventilators en je hebt een degelijke koeling. Al zou ik de videokaart achterwege laten.

/offtopic/
Als ze met warmte zitten...waterkoeling!
Klinkt misschien dom, maar:
- De warmte wordt meteen afgevoerd
- Heeft een hoge koelcapaciteit

Ondanks dat het duur is kun je er wel een slankere laptop van maken die 1 radiator heeft aan de achterkant. Waar 2/3 fans de lucht naar buiten verplaatsen. Ik heb al regelmatig gezien dat er door dunne heatpipes water word vervoerd. Een pompje ergens tussen proppen en je hebt een heel goed gekoelde laptop (dit is in mijn theorie, zal helaas wel duur uitpakken).
Heb zelf een Alienware M11x R2 gehad, maar ik moet zeggen dat ik niet tevreden ben over de looks en feel van de huidige generatie Alienware laptops. Ze zien er goedkoop uit (mijn mening) en voelen helemaal niet high-end aan zoals andere laptops in deze prijsklasse..

Overigens vind ik het een goed en leuk concept! Je kan nu je laptop meenemen naar het werk of college en deze daarna thuis kan aansluiten op de grafische kaart. Hierdoor heb je dus niet meer een laptop EN desktop nodig.

Zelf zou ik gewoon alles in de cloud rammen, probleem ook opgelost.. en dan gewoon een goedkope laptop kopen en er een SSD in doen.

Daarnaast is een belangrijke vraag die je kan stellen: Werkt die ook zonder de Alienware basis laptop? Dit zou het een stuk interessanter maken!

[Reactie gewijzigd door Secsytime op 4 februari 2015 11:28]

Daar heb je wel een goed punt ja. Dat je niet meer beide nodig hebt :)

Graphic amp aansluiten en gamen maar!

Alleen jammer dat de CPU in deze laptop een grote bottleneck is voor sterke grafische kaarten en je denk dezelfde fps haalt met een goedkopere kaart..
ik vindt dit een geweldig concept, als deze technologie nog wat universeler gemaakt kon worden zou het ideaal zijn voor mij. dan kan ik een goed draagbare strakke laptop meenemen naar school en thuis aan een kabel pluggen en mijn vrije tijd verknoeien met gamen :). ik vindt het alleen wel erg slordig afgewerkt van alienware, dat kastje is lomp en ziet er niet uit.

denk dat het beter was als er alleen aan de linkerkant een ventilatieschacht was, ik ken alleen videokaarten die aan de onderkant lucht aanzuigen. de rest van de behuizing kon dan voorzien worden van geluiddempend schuim zodat het lawaai zo beperkt mogelijk is. De laptop zelf vindt ik een afschuwelijk verscheining, nog altijd veel te schreeuwerig en lomp.
Je hebt ze ook met express card (ViDock)
Ik moest er ook aan denken. Toen ik rond die tijd op zoek ging naar een nieuwe laptop leek me dat echt geweldig. Totdat ik het lompe aparaat bij Mediamarkt zag staan, ik was gelijk afgekoeld.
Een paar jaar later had Sony ook nog eens zo'n concept, dat zag er veel gelikter uit, maar je was al gauw 2000 euro kwijt voor de laptop + externe graka.
Nu ben ik wel benieuwd naar hoe de concurrenten van MSI het doen met hun GS30. Op het eerste zicht toch beter uitgewerkt dan bij Alienware? Zou leuk zijn moesten jullie daar ook eentje van kunnen reviewen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True