Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

HTC Desire 820 Review

Grote telefoon voor de gewone beurs

11-02-2015 • 06:00

130

Singlepage-opmaak

Behuizing en beeldscherm

Samengevat

HTC heeft met de Desire 820 een prima smartphone afgeleverd, zonder grote minpunten. De behuizing oogt simpel, maar voelt stevig aan. Wel hadden we liever een compacter ontwerp gezien; de randen rondom het scherm zijn zelfs voor een 5,5"-telefoon aan de grote kant. De keerzijde daarvan is dat er extra plek is voor grote, goed klinkende luidsprekers. Het scherm is niet zo scherp als bij duurdere modellen, maar oogt prima. Ook op het vlak van snelheid en hardware hebben we weinig aan te merken. De gebruikte hardware staat zijn mannetje en zorgt ervoor dat werken met de telefoon meestal vlotjes gaat. Waar je op hardwarevlak wel duidelijk op inlevert ten opzichte van duurdere modellen is de camerakwaliteit. Ben je dus op zoek naar een grote telefoon voor een betaalbare prijs, dan is de Desire 820 geen slechte keus.

Hoewel er genoeg grote telefoons met een hoge prijs te vinden zijn, zoals de Samsung Galaxy Note en de iPhone 6 Plus, is het tegenwoordig ook goed mogelijk om een grote telefoon te kopen zonder dat je er een lening voor hoeft af te sluiten. Sterker nog, nu duidelijk is dat er een echte markt bestaat voor grote telefoons doen fabrikanten hun best om er in elk prijssegment eentje te hebben.

HTC Desire 820

Zo ook HTC, dat eind 2013 voorzichtig een eerste stap zette met de 5,9"-HTC One Max. In de zomer van 2014 volgde de midrange-HTC Desire 816 en van dat toestel is kortgeleden een opvolger uitgekomen: de HTC Desire 820. Deze 5,5"-telefoon is als een van de eerste toestellen voorzien van de nieuwe 64bit-Snapdragon 615-soc van Qualcomm, met acht cores. Ten opzichte van de 816 heeft HTC dus vooral aan de snelheid gewerkt, maar ook het opslaggeheugen verdubbeld en de behuizing vernieuwd. Genoeg reden dus om te kijken of deze grote midranger een beetje waar voor je geld biedt.

Behuizing en scherm

Een van de zaken waarop bij midrange-telefoons standaard wordt bezuinigd is de behuizing en dat is bij de Desire 820 niet anders. Hij is volledig van plastic en erg simpel vormgegeven. De achterkant bestaat uit een enkel, groot, grijs oppervlak en als accent zijn de randjes wit afgewerkt. Hoewel weinig harten daarvan sneller zullen gaan kloppen is er functioneel gezien weinig mee mis. Het plastic voelt stevig aan en vanwege de matte afwerking vallen vingervlekken niet snel op. Vergeleken met de meer glanzende achterkant van de Desire 816, die wat weghad van de iPhone 5c, oogt de behuizing van de Desire 820 een stuk mooier.

HTC Desire 820

Aan de voorzijde is de Desire 820 een echte HTC-telefoon en dat is maar deels positief. Rondom het scherm zit namelijk een dikke zwarte rand en daarboven en -onder zitten nog eens grijze strips waarin de BoomSound-luidsprekers zijn weggewerkt. Deze klinken overigens, zoals we inmiddels gewend zijn van HTC, behoorlijk goed voor telefoonluidsprekers. De extra ruimte rondom het scherm maakt dat de Desire 820 een stukje groter is dan andere 5,5"-telefoons en dat is jammer, want bij een telefoon van dit formaat is elke millimeter minder natuurlijk mooi meegenomen. Bij de LG G3 bijvoorbeeld bestaat 76 procent van de voorkant uit scherm, terwijl dit bij de Desire 820 slechts 67 procent is.

Afgezien van de BoomSound-luidsprekers is aan de buitenkant weinig opmerkelijks te vinden. De aan-uit- en volumeknop vinden we aan de rechterzijde, zoals gebruikelijk, en in de linkerrand zijn achter een klepje het nano-sim- en micro-sd-slot verwerkt. De usb-poort zit tot slot onderop en de audio-uitgang bovenop. De knopjes voelen prima aan en geven een duidelijke klik.

HTC Desire 820HTC Desire 820HTC Desire 820HTC Desire 820

Het 5,5"-scherm biedt eigenlijk precies wat we verwachten van een telefoon in deze klasse. De resolutie van 1280x720 pixels is niet enorm hoog en het scherm is dus zeker niet zo scherp als bij high-end telefoons. De pixeldichtheid komt uit op 267ppi, terwijl duurdere toestellen tegenwoordig tot dik over de 500ppi gaan, maar in de anderhalve week dat we met de telefoon rondliepen, hebben we ons niet gestoord aan de resolutie.

Ook de andere aspecten van het scherm zijn prima. De helderheid komt uit op een maximum van 487cd/m², wat zeker voldoende is om het scherm nog duidelijk te tonen in omgevingen met veel licht, en het contrast van 942:1 is hoog genoeg om te voorkomen dat het beeld flets oogt. Duurdere toestellen scoren op deze vlakken natuurlijk beter, maar de Desire 820 is in dit opzicht meer dan adequaat. Datzelfde geldt voor de kleurreproductie; afgezien van een kleine overdaad aan blauw, waardoor wit er wat koel uitziet, worden de kleuren accuraat weergegeven.