Wat echt interessant zou zijn is een analyse op zaken als mb-prijs vs zaken als subidies enerzijds en netwerk- en licentiekosten anderzijds; in BE leverde 4G 360 miljoen op, terwijl het in nederland een 10-voud opleverde met goedkope blokken voor nieuwkomers, een bedrag dat door een Deutsche Telekom bestuurslid 'bizar' werd genoemd. Op deze manier zegt het namelijk weinig aangezien er vaak uit wordt gegaan van een soort impliciete gelijkheid van markten welke er in werkelijkheid niet is.
Klein versimpeld rekenvoorbeeld: In kwartaal 1 van 2014 telde Nederland 11,1 miljoen abonnees met toegang tot mobiel internet. Dit maakt met een looptijd van 17 jaar tegen kosten van 3,8 miljard (3,8 mjrd/11,1mln/17jr=)€20,14 per mobiel internet abonnee per jaar (over 2014) aan licentiekosten.
In belgie gebruikt grofweg de helft mobiel internet, oftewel 5,5 miljoen aanlsuitingen. De looptijd van de veiling is 20 jaar. Zelfde rekensom levert (360 mln/5,5mln/20jr=)€3,27euro per gebruiker in 2014 op voor België. Kortom, een factor 6 verschil in licentiekosten per gebruiker tussen NL en Belgie, twee landen die in het TCO-voorbeeld hierboven op een vergelijkbaar prijsniveau liggen.
Interessante gedachtegang, leuk om te verkennen. Wat daarbij wel belangrijk is:
1. De multibandveiling was geen 4g-veiling; het was een veiling van vrijwel ALLE frequenties. Wie zou verliezen, zou moeten stoppen als mobiele provider. Er komt alleen nog een verdeling aan van de 2100MHz-band (nu deels 3g), terwijl in 2010 de 2600MHz al is verdeeld (veilingopbrengst: 2,6 miljoen in totaal, een schijntje)
2. Er is meer dan de kosten van de veiling. Zo heeft Belgie bijvoorbeeld Ardennen om rekening mee te houden; een heuvelachtig gebied is lastiger te dekken dan een vlak gebied zoals het grootste gedeelte van Nederland.
3. Het is vreemd om te denken dat providers denken in landsgrenzen: een frequentie kopen voor een hoog bedrag in Nederland (en ze betalen ook hoge bedragen in andere landen hoor, don't worry

) gaat gewoon van de algemene pot af; alleen voor KPN kan dat grote impact hebben, maar bij T-Mobile en Vodafone liggen ze echt niet wakker van een paar miljard euro meer of minder. Zo kreeg Vodafone voor de verkoop van zijn aandeel in Verizon Wireless een bedrag hoger dan 100 miljard euro.
Providers willen niet het bedrag van de veiling terugverdienen, zij willen geld verdienen de komende jaren - en deze investeringen waren nodig. Geld verdienen doe je door een optimalisatie van aan de ene kant de prijs en aan de andere kant het aantal klanten; een lagere prijs levert meer klanten op en als je met meer klanten en een lagere prijs meer geld verdient, dan doen ze dat.
Daarom denk ik dat er een prijsoorlog aan komt. Immers, om hun klanten te behouden zullen ze iets moeten doen, anders loopt een deel van de klanten weg naar Tele2. Dan is het voor providers simpelweg goedkoper om de prijs te verlagen (of voorwaarden te verbeteren of whatever), dan om vast te houden aan de huidige structuur. Dat is hun grootste belang en daar houden ze rekening mee