Inleiding
Samengevat
Met de HU6900 heeft Samsung een uhdtv gemaakt die goedkoper is dan sommige hd-televisies. Om dit uhd-instapmodel zo goedkoop te kunnen maken heeft Samsung een paar concessies moeten doen. Het geluid is niet geweldig en de mogelijkheid om 3d weer te geven ontbreekt volledig. Wat beeldkwaliteit betreft weet de tv te overtuigen met een zeer nauwkeurige kleurweergave zonder dat daarvoor kalibratie nodig is. Het contrast is niet heel hoog, maar vanwege de lage prijs zien we dat door de vingers. Het aanbod van uhd-materiaal is helaas nog karig, dus voorlopig is de meerwaarde van uhd beperkt, maar als je toe bent aan een nieuwe tv is dit model zeker het overwegen waard.
Eindoordeel
Televisies met een uhd-scherm kunnen door het vier keer zo grote aantal pixels een scherper beeld weergeven dan hd-televisies, maar tot nu toe is er nog maar weinig uhd-beeldmateriaal beschikbaar. Als je oude tv het heeft begeven en je een nieuwe nodig hebt, sta je dus voor de keuze: spaar ik geld uit door een goedkopere hdtv te kopen of koop ik een dure uhdtv om zo op de toekomst voorbereid te zijn? Tot nu toe viel die keuze meestal in het voordeel van een hdtv uit, vanwege het grote prijsvoordeel.
Samsung maakt de keuze een stukje lastiger met de HU6900-serie betaalbare uhdtv's. Er zijn drie modellen, in de beeldmaten 40, 50 en 55 inch. Het kleinste model staat op het moment van schrijven voor ongeveer 720 euro in de Pricewatch, het middelste voor 1000 en het grootste model voor 1100 euro. Nog altijd duurder dan de gemiddelde hdtv met dezelfde maat, maar met dit prijsniveau is een uhdtv voor een grote groep mensen bereikbaar geworden.
In deze review bekijken we het 50"-model, dat we eigenlijk wat klein vinden voor een uhdtv. Je moet namelijk behoorlijk dichtbij zitten wil je het verschil in scherpte met een hdtv goed kunnen zien. Voor veel tweakers kan deze televisie toch interessant zijn, namelijk om te worden ingezet als computermonitor, waarbij een tv meer dan één monitor kan vervangen. Tot voor kort was de refreshrate van uhdtv's beperkt tot 30fps door de hdmi 1.4-aansluitingen op videokaarten. Sinds de komst van Nvidia's GTX 970- en 980-videokaarten op basis van de Maxwell-gpu-architectuur is het echter mogelijk om een pc van een hdmi 2.0-uitgang te voorzien en kan een uhdtv met 60fps worden aangestuurd.
De HU6900 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen: een gewoon infraroodmodel en een aanwijsafstandsbediening met bewegingsdetectie. Er is smart-tv in de vorm van Samsungs Smart Hub, waaraan nu de mogelijkheid is toegevoegd om apps tegelijk met het televisiebeeld, naast elkaar te tonen. De feature waarvan het ontbreken het meest opvalt, is 3d-weergave. Het is begrijpelijk dat Samsung offers moest maken om de tv betaalbaar te houden, maar wij hadden liever gezien dat de 3d-brillen apart aangeschaft moeten worden dan dat 3d in het geheel achterwege blijft.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk
De HU6900 is een uhd-instapmodel en dat is goed te zien, want de gebruikte materialen komen wat goedkoop over. Vooral de bezels van zwart glimmend plastic verraden dat dit geen heel dure tv is. Toch ziet het geheel er van een afstandje keurig uit en het verchroomde randje rond de behuizing geeft het ontwerp net wat meer uitstraling. Op de rand onder het scherm staat een Samsung-logo met bescheiden afmetingen. De led-indicator aan de rechterkant is wat minder bescheiden vormgegeven en oogt met een breedte van 2cm wat groot. De bezels zijn aan de boven- en zijkanten mooi smal, zo'n 11mm, maar de tv is niet erg plat; aan de onderkant ongeveer 7cm.
De voet is gemaakt van zwart plastic met een geborsteld-metaalstructuur en heeft dezelfde vorm als bij de duurdere uhd-modellen van Samsung. Aan de voorkant zit een metaalkleurige strip van drie centimeter breed. De voet steekt aan de achterkant zo'n 12cm uit, waardoor de tv niet op een kastje strak tegen een muur is te zetten. Mooi detail aan de voet is een kabelgeleider om kabels netjes mee weg te werken.
Aansluitingen
Als je de tv strak tegen een muur wil bevestigen heb je het liefst aansluitingen die onder een hoek van negentig graden zijn gemonteerd. Anders kan het nodig zijn om speciale kabels met haakse stekkers aan te schaffen. Bij de HU6900 zit onder het CI+-slot, dat haaks is gemonteerd, een aantal recht naar achteren gemonteerde aansluitingen. Het zijn een componentaansluiting die ook voor composietsignalen te gebruiken is, een rj-45-netwerkaansluiting, een scart-aansluiting, een hdmi-aansluiting, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die dus op een onhandige plek zit, een aansluiting voor een infraroodzender en een seriële poort voor servicedoeleinden.
Vanaf de achterkant gezien zitten er links drie usb-poorten die onder een hoek zijn gemonteerd, waarvan de bovenste bedoeld is voor het aansluiten van een webcam. De onderste is een usb 3-aansluiting, die bedoeld is om een harde schijf aan te sluiten om mee op te nemen. Dankzij een dubbele tuner kan het ene kanaal worden opgenomen terwijl het andere wordt bekeken.
Onder de usb-aansluitingen zit een 'One Connect'-aansluiting. One Connect is een soort break-out-box, die in een later stadium verkocht zal worden en met één kabel met de tv te verbinden is. Hierin zitten niet alleen aansluitingen, maar er zal ook een snellere soc in zitten, zodat de hardware van de tv van een upgrade wordt voorzien. We zagen een dergelijke oplossing eerst op de duurste modellen van Samsung en dit jaar zijn goedkopere modellen dus met een soortgelijke aansluiting uitgerust.
Onder de One Connect-aansluiting zit een digitale Toslink-audio-uitgang en daaronder zitten nog drie hdmi-aansluitingen, waarmee het totaal op vier komt. Het zijn allemaal hdmi 2-aansluitingen, die dus geschikt zijn om uhd-beelden op 60fps te ontvangen. Onderaan zitten twee antenneaansluitingen, waarvan er een bedoeld is voor satelliet en de andere geschikt is voor kabel of Digitenne.
Bediening op afstand
Infraroodafstandsbediening
Je krijgt twee afstandsbedieningen bij de tv. Een ouderwetse infraroodafstandsbediening en een model met bewegingsdetectie. Het infraroodmodel heeft een afgeronde achterkant met een uitsparing voor je wijsvinger, waardoor je duim vanzelf bij de volume- en zapknoppen komt te liggen. Door de ronde achterkant ligt de afstandsbediening lekker in de hand, maar het knopgevoel is wat 'sponzig'. Vooral de vier pijltjestoesen laten zich niet prettig bedienen.
Het ontwerp oogt wat inspiratieloos en door de grote hoeveelheid knoppen op een kleine oppervlakte ziet het apparaat er druk uit. Daarbij helpt het ook niet dat sommige knoppen een opdruk hebben met maar liefst twee iconen en tekst. Er valt prima te werken met deze remote en door de vrij standaard lay-out zullen de meeste mensen niet lang hoeven wennen, maar aan het ontwerp valt nog het een en ander te verbeteren.
Smart Control-remote
De bij de HU6900 geleverde Smart Control-remote is compact, ongeveer 13cm lang, en heeft een ergonomische vormgeving, waardoor het apparaatje prettig in de hand ligt. De achterkant is geribbeld voor een prettige grip. Door middel van bewegingsdetectie kun je een aanwijsstip op het scherm bedienen en door de d-pad, waar je duim op rust, in te drukken bevestig je een keuze.
De d-pad is aanraakgevoelig en de aanwijsstip is alleen in beeld als je duim erop rust. Door te swipen kun je in de smart-interface van Samsung van pagina wisselen. Een vervelende eigenschap van ons testexemplaar was een bijzonder hoog batterijverbruik. Een setje van twee AA-batterijen hield het na ongeveer een week al voor gezien. Waarschijnlijk lag dit aan een verkeerde instelling van de aanraakgevoeligheid van de d-pad, waardoor het apparaat niet in de slaapstand terugkeerde.
Om te compenseren voor het lage aantal knoppen is er een onscreen-menu, waarmee bijvoorbeeld een kanaalnummer kan worden ingevoerd. Ook kun je andere apparaten bedienen, als het tenminste een settopbox, blu-ray-speler of home-cinema-set betreft. Hiervoor moet je het bijgeleverde infraroodzendertje bij het te bedienen apparaat in de buurt zetten. Een andere opvallende functie is spraakherkenning, die redelijk goed werkt en vooral handig is voor zoekopdrachten. Zo kun je bijvoorbeeld een film opzoeken. Helaas werkt deze functie alleen met videodiensten die een aparte overeenkomst met Samsung hebben en bijvoorbeeld niet met Netflix.
Smart View 2.0
De HU6900 kan ook bediend worden met een app op een kleine selectie Samsung-telefoons en -tablets, zoals de Galaxy S3, S4 en S5, en de Note 2 en 3. De Note 4 wordt nog niet ondersteund en ook een Galaxy S4 Google Play edition werkt niet met de app. De kleine selectie ondersteunde apparaten is opmerkelijk, want Samsung sluit niet alleen bezitters van telefoons en tablets van andere merken uit, maar ook een grote groep eigen klanten.
De app moet met de tv worden gepaird door het intikken van een pincode. Met de app kun je de tv bedienen of beelden van de tv naar de app streamen. Ook kun je foto's, video's en muziek vanaf je telefoon of tablet op de televisie vertonen. Zaken zoals een televisiegids waarmee opnamen kunnen worden geprogrammeerd ontbreken helaas.
Het is niet mogelijk om via de app naar een ander beeld te kijken dan wat op dat moment op de televisie te zien is. Je kunt wel externe bronnen bekijken, als ze maar gelijktijdig op de tv worden weergegeven. Er is een vertraging van ongeveer drie seconden waarneembaar, waardoor je het streamen van games wel kunt vergeten. Als je probeert om uhd-beelden te streamen krijg je in de app alleen de linkerbovenhoek te zien en als je de tv op mute zet, valt ook in de app het geluid weg.
Interface, smart-tv en mediaspeler
Interface
Het eerste wat opvalt aan de interface van de HU6900 is dat deze er precies hetzelfde uitziet als op de hd-modellen. Zelfs de resolutie waarop de interface wordt gerenderd is dezelfde, waardoor moet worden geschaald naar de eigen resolutie van 3840x2160 pixels. Hierdoor zien vooral letters er minder scherp uit. Heel storend is het niet, maar het is wel een verbeterpuntje voor het model van volgend jaar.
Het menu ziet er overzichtelijk uit en de meeste instellingen laten zich makkelijk vinden, maar het design kan wel een opfrisbeurt gebruiken, want de witte letters op een blauwe achtergrond beginnen er een beetje gedateerd uit te zien. Naast het blauwe hoofdmenu is er ook een minimenu met een aantal veelgebruikte instellingen genaamd 'tools'. Op zich een handige feature, maar als je de Smart-remote gebruikt, moet je eerst het Keypad-menu openen om bij het Tools-menu te komen. Dat had wel wat doordachter gekund.
/i/2000553028.jpeg?f=imagenormal)
Smart Hub
Samsungs smart-tv-hoofdmenu heet Smart Hub en bestaat op de HU6900 uit drie pagina's: 'Samsung apps', 'Films & Series' en 'Multimedia'. Als je op de Smart Hub-knop drukt, krijg je op de 2014-modellen eerst een overzichtje van onlangs gebruikte apps, kanalen en externe ingangen te zien. Dit is op zich een handige functie, maar het betekent wel dat je een keer extra op een icoon moet klikken om daadwerkelijk naar de Smart Hub te gaan. Het was een stuk handiger geweest als het menuutje met onlangs gebruikte items op de roepen was door simpelweg op de d-pad te klikken of op de ok-knop te drukken.
/i/2000553029.jpeg?f=imagenormal)
Op de Samsung-apps-pagina staan acht door Samsung aanbevolen apps met daarnaast reclame. Daaronder staan 'Mijn Apps', die je uiteraard zelf uitzoekt. Het app-aanbod is ruim voor een smart-tv, maar in vergelijking met smartphones en tablets blijft het weinig. Vooral de videodiensten zijn op een tv interessant en de belangrijkste zijn vertegenwoordigd op Samsung-televisies.
Het idee achter de pagina Films & Series is prima; je zoekt eerst iets uit wat je wil bekijken en vervolgens krijg je te zien welke aanbieders de desbetreffende film of serie in het assortiment hebben. Helaas staan de titels van Netflix er niet tussen en krijg je alleen content van MovieMax en Pathé te zien. Bovendien wordt bij bijna elke film foutief aangegeven dat het een 3d-film betreft.
/i/2000553043.jpeg?f=imagenormal)
Het grootste deel van de Multimediapagina is gevuld met aanbevelingen van YouTube, Vevo en TuneIn. Het is niet mogelijk om aan te passen wat voor aanbevelingen je hier te zien krijgt en dus is het nut ervan beperkt. Onderaan is ruimte gemaakt voor de ingebouwde mediaspeler, die foto's, video's en muziek kan afspelen uit diverse bronnen, zoals vanaf usb, vanaf het netwerk door middel van dlna of vanaf een cloud-opslagdienst.
Mediaspeler
De mediaspeler van Samsung ondersteunt een grote lijst bestandsformaten en codecs, en de meeste van onze testbestanden worden keurig afgespeeld. Zelfs 4k-testvideo's die gebruikmaken van de hevc-codec worden afgespeeld. Toch valt er het nodige aan te merken op de mediaspeler. Zo worden de ondertitels van onze testbestanden veel te groot weergegeven en is dat niet aan te passen, omdat de instellingen van de ondertitels niet werken.
/i/2000553044.jpeg?f=imagenormal)
Ook werkt de mediaspeler van Samsung niet goed samen met onze Netgear-nas. Sommige films zijn als ze vanaf de nas worden afgespeeld via dlna niet te pauzeren. Volgens Samsung komt dit doordat onze al wat oudere nas zich niet geheel aan de dlna-specificaties houdt. Daar zou Samsung best gelijk in kunnen hebben, want in combinatie met een Serviio-dlna-server werkt het wel, maar feit is dat dit probleem niet voorkomt bij televisies van andere merken.
Gebruik als pc-monitor en inputlag
Gebruik als pc-monitor
Als je tot voor kort een pc via hdmi aansloot op een uhdtv, was de framerate op de volledige resolutie van 3840x2160 pixels gelimiteerd tot 30fps. Dit kwam doordat er nog geen videokaarten waren die van een hdmi 2.0-uitgang waren voorzien. Om deze reden monteerde Panasonic, als enige tv-fabrikant, een displayport-aansluiting. Met de komst van videokaarten op basis van Nvidia's Maxwell-gpu-achitectuur is het nu echter mogelijk om een pc van een hdmi 2.0-aansluiting te voorzien.
Wij probeerden de HU6900 uit met een GTX980 en hadden in eerste instantie niet veel succes met het aan de praat krijgen van de 3840x2160-resolutie op 60fps. Hoewel er geen speciale hdmi 2.0-kabels nodig zouden moeten zijn en gewone 'high speed'-kabels moeten volstaan, kregen we de boel pas aan de praat met de vierde kabel die we probeerden. We hopen dat er snel wat aan deze situatie wordt gedaan, want aan de verpakking van een hdmi-kabel is niet te zien of hij geschikt is voor hdmi 2.0.
Als je een werkende kabel hebt gevonden is het nog steeds geen kwestie van 'plug & play', want de tv moet eerst in de speciale 'Hdmi Uhd Color'-modus worden gezet. Elk van de vier hdmi-ingangen kan in deze stand kan worden gezet, waarbij de kabel eerst moeten worden ontkoppeld. Toch kregen we alleen ingang 2, speciaal bedoeld voor gebruik met een pc, aan de praat. Het is onduidelijk waarom alleen deze ingang werkt, want volgens de specificaties zijn alle ingangen geschikt voor hdmi 2.0.
Eenmaal werkend blijkt de HU6900 het best goed te doen als computermonitor, al zouden we daarvoor waarschijnlijk liever het 40"-model gebruiken. Niet iedereen zal een dergelijk groot scherm prettig vinden werken en sommigen kunnen er wellicht helemaal niet aan wennen, maar voor een bepaalde groep pc-gebruikers is dit wellicht het scherm waarop ze al jaren wachten. Zo zullen veel gamers het weten te waarderen.
Inputlag
Om prettig te kunnen gamen op een tv is het van belang dat de inputlag laag is. Dit is de tijd die de tv nodig heeft om het via hdmi aangeboden beeld daadwerkelijk weer te geven. We testen de inputlag met een Leo Bodnar lagtester, die een 1080p60-signaal naar de tv stuurt en vervolgens met een optische sensor de inputlag meet. In de speciale gamemodus, die bij Samsung in het menu onder Systeem -> Algemeen is verstopt, maten we een lag van 46ms. Deze waarde is tamelijk hoog en dus zul je merken dat de moeilijkheidsgraad bij actiegames toeneemt.
We zouden ook graag de lag meten met een 2160p60-signaal, maar er is nog geen uhd-versie van de lagtester beschikbaar en de traditionele meetmethode met een crt-monitor naast de tv werkt in dit geval evenmin, omdat er geen crt-monitor bestaat die 2160p60 kan weergeven. Met een aangesloten pc kunnen we duidelijk lag waarnemen. De lag is laag genoeg om goed een muispijl te kunnen bedienen, maar fanatieke spelers van first person shooters zullen hem te hoog vinden om prettig te kunnen spelen.
Energiegebruik en geluid
Energiegebruik
Doordat een uhdtv vier keer zoveel pixels op dezelfde schermoppervlakte heeft als een hdtv, zijn er ook vier keer zoveel transistoren en andere aanverwante zaken in het paneel aanwezig. Hierdoor laat het paneel minder licht door en moet de backlight harder branden om dezelfde schermhelderheid te halen. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op het energiegebruik en als zuinigheid boven aan je prioriteitenlijstje staat bij het uitzoeken van een nieuwe tv zul je bijna altijd bij een hdtv met led-backlight uitkomen.
Toch valt het energiegebruik van de HU6900 niet tegen. In stand-by maten we een keurige 0,3W en als de backlight is ingesteld op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds bij gematigd licht te kijken, verbruikt de tv gemiddeld zo'n 79W. Dat is gezien de beeldmaat van 50 inch een alleszins acceptabele waarde. Met de backlight in de hoogste stand produceert het scherm een helderheid van 357cd/m², waarbij het verbruik met 160W aan de hoge kant is. Een dergelijke hoge helderheid heb je echter alleen nodig bij zeer veel omgevingslicht.
Als we de backlight op de laagste stand zetten, zakt het verbruik naar een zeer zuinige 52W. De helderheid is dan nog maar 38cd/m², waardoor het nodig is om in een volledig verduisterde kamer te kijken en dan nog ziet het beeld er futloos uit. Om ervoor te zorgen dat de tv niet onnodig veel energie gebruikt, is er een omgevingslichtsensor, waarmee de helderheid automatisch kan worden aangepast. Dat is natuurlijk een handige feature, alleen is de helderheid met de sensor aan niet naar eigen voorkeur aan te passen. Zodra je de backlight bijstelt, gaat de sensor uit en wordt de hoeveelheid omgevingslicht genegeerd.
Geluid
Om de prijs van de de HU6900 omlaag te krijgen hebben de ontwerpers van Samsung niet alleen 3d-weergave weggelaten; ook op het luidsprekersysteem is bespaard. De tv is voorzien van twee eenvoudige breedbandluidsprekers, die in de onderrand zijn gemonteerd en het geluid naar beneden uitstralen. Doordat de kast van de tv bepaald niet plat is, zo'n 7cm diep onderaan, hadden er makkelijk grotere luidsprekers in gepast, maar het budget stond dat dus niet toe.
Het geluid is niet slecht en zeer vergelijkbaar met dat van de meeste platte televisies, maar als je het wat harder zet, neemt de kwaliteit al snel af. Doordat het geluid niet op je oren is gericht is het stereobeeld niet best en ook de verstaanbaarheid heeft eronder te lijden. Voor veel televisieprogramma's is de geluidskwaliteit prima, maar liefhebbers van concertregistraties en/of films kunnen beter een extern audiosysteem aansluiten.
Er is een aantal geluidsinstellingen om het geluid naar eigen smaak aan te passen, zoals een equalizer en virtueel surround-geluid, maar daar gaat het niet beter van klinken. De standaardmodus klinkt het best en alleen de optie om dialoog te versterken vinden we echt nuttig, omdat hiermee de verstaanbaarheid kan worden verbeterd zonder het volume op te schroeven.
Beeldeigenschappen
Uhd
Het nut van de hoge uhd-resolutie bij 'normale' beeldmaten en kijkafstanden is bij elke uhdtv-review een discussiepunt. Bij de 50"-beeldmaat van ons testmodel zullen de meeste mensen op een afstand ven twee en een halve meter best kunnen zien dat het beeld scherper is dan full hd. Als je echter goed wil kunnen zien wat uhd te bieden heeft, moet je een stuk dichterbij gaan zitten, want op een meter of anderhalf van de tv maakt het beeld pas echt indruk.
We vinden het 50"-reviewmodel dan ook flink aan de kleine kant voor een uhdtv en raden iedereen die deze tv overweegt aan om voor het grotere, 55"-model te gaan. Wil je de tv inzetten als computermonitor, dan is 50" weer aan de grote kant en ben je naar ons idee beter af met het 40"-instapmodel. Alleen als je erg dicht bij je televisie zit, raden we de 50"-schermmaat uit deze review aan.
Kijkhoeken
Om te demonstreren hoe het beeld er uitziet als je niet recht voor het toestel zit, hebben we twee foto's gemaakt met dezelfde belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van 45 graden.
We zien onder een hoek dat de helderheid terugloopt en de zwartwaarden wat oplopen, waardoor het contrast in beeld minder wordt. De kleurweergave blijft onder een hoek prima, waardoor het niet erg is om niet recht voor de tv te zitten.
Als we de uniformiteit van de backlight bekijken, zien we geen al te grote helderheidsverschillen. Ook onder een hoek zien we, afgezien van een afname van de helderheid, geen verslechtering van het beeld.
De backlight-bleeding bekijken we door van een zwart beeld een foto met een lange sluitertijd te maken.
We zien wat lichte clouding in het beeld, maar niets ernstigs. Door de lange sluitertijd ziet het er op de foto wat erger uit dan met je eigen ogen. Elke lcdtv heeft in meer of mindere mate last van backlight-bleeding en deze Samsung is daarop geen uitzondering.
Onder een hoek van 45 graden neemt de backlight-bleeding flink toe, waardoor de zwartwaarden verslechteren en er wat meer clouding zichtbaar wordt. Niets ernstigs, maar bij het kijken naar een donkere film wil je dus het liefst recht voor de tv plaatsnemen.
Beeldverwerking
Scaling
Omdat de HU6900 een uhd-paneel heeft, moet het meeste beeldmateriaal in de komende jaren worden opgeschaald naar de eigen resolutie van 3840x2160 pixels. In het geval van hd-bronmateriaal is dit opschalen een relatief eenvoudige klus, omdat de verticale en horizontale resoluties precies twee keer zo hoog zijn. Toch ziet vooral tekst er na het opschalen wat minder mooi uit. Dit is goed te zien in de menu's van de HU6900, die in hd gerenderd zijn en vervolgens naar uhd zijn opgeschaald.
Op sommige televisies is het mogelijk om bij hd-materiaal gebruik te maken van nearest-neighbor scaling, waardoor het beeld er exact hetzelfde uitziet als op een hdtv. Helaas zit deze mogelijkheid niet op de uhd-tv's van Samsung.
Ruisonderdrukking
Om ongewenste beeldruis aan te pakken heeft de HU6900 twee verschillende ruisonderdrukkers aan boord. 'Clean digital view' is bedoeld om analoge ruis en zichtbare filmkorrel in beeld te verminderen. Het algoritme doet wat het belooft en weet beeldruis behoorlijk terug te dringen. Helaas heeft ook de scherpte eronder te lijden, waardoor fijne structuren uit het beeld verdwijnen en gezichten minder realistisch worden weergegeven.
Er is een 'Mpeg-ruisfilter' om compressieartefacten in het beeld te verminderen, althans, dat zou dit algoritme moeten doen. Als we het aanzetten zien we echter kortstondig een vermindering in scherpte, maar daarna is er geen verschil te zien. Ook als we slecht videomateriaal bekijken, waarin veel compressieartefacten zichtbaar zijn, kunnen we geen verschil in het beeld ontdekken. Wat ons betreft is het geen groot probleem, want ook mpeg-ruisfilters kosten over het algemeen beeldscherpte, waardoor wij ze liever uitlaten.
Beeldinterpolatie
Om beweging er vloeiender uit te laten zien beschikken veel televisies over beeldinterpolatie, waarbij extra tussenliggende beelden worden berekend om zo kunstmatig de framerate te verhogen. Bij Samsung heet deze feature 'Motion Plus' en de werking ervan wordt door de marketingafdeling steevast aangeprezen met de 'Clear Motion Rate', die in het geval van de HU6900 200 bedraagt. Dit soort getallen zeggen over het algemeen niets over de daadwerkelijke framerate en je kunt ze dan ook maar het beste geheel negeren.
Het berekenen van perfecte tussenliggende beelden is niet altijd even goed mogelijk, waardoor er vaak artefacten in beeld zichtbaar zijn als je dit soort algoritmes aanzet. Zo ook bij 'Motion Plus' van Samsung. Op de HU6900 zijn er drie standen; Standaard, Vloeiend en Aangepast. De Standaard-stand levert een beetje vloeiender beweging op en Vloeiend levert de meest vloeiende beweging op, maar beide standen leiden tot artefacten in beeld, waardoor wij ze het liefste uitzetten.
In de aangepaste stand is het mogelijk om het algoritme te beïnvloedden, maar ook krijg je dan de mogelijkheid om 'LED Clear Motion' aan te zetten. De tv past dan geen beeldinterpolatie toe, maar laat de backlight knipperen, waardoor beweging veel scherper wordt weergegeven. Dit kost de nodige helderheid, maar doordat Samsung de backlight twee keer zo snel laat knipperen als de framerate, merk je niets van het geknipper. De dubbele knipperfrequentie heeft wel als nadeel dat er bij snelle bewegingen dubbele contouren zichtbaar worden.
Metingen en kalibratie
Metingen
Het scherm van de HU6900 is enigszins ontspiegeld, maar felle lichtbronnen of daglicht kunnen reflecties in het beeld veroorzaken. Als er veel licht in de kijkruimte is, dan is het van belang dat het scherm voldoende helderheid kan produceren, anders ziet het beeld er futloos uit en kijkt het niet prettig. De maximale helderheid van de HU6900 is 357cd/m² en daarmee is het een middenmoter. Het is ruim voldoende helder voor de meeste lichtsituaties, maar al te veel invallend zonlicht moet worden vermeden.
De contrastmeting is eigenlijk de belangrijkste meting voor wat de beeldkwaliteit betreft. Een televisie met een goed contrast en een onnauwkeurige kleurweergave ziet er veel beter uit dan een perfect gekalibreerde tv met een slecht contrast. Wij meten het contrast volgens de ansi-methode, waarbij het gemiddelde van acht witte en acht zwarte vlakken van een schaakbordpatroon wordt genomen om zo tot de contrastratio te komen. Bij de HU6900 komen we zo tot een contrastverhouding van 2015:1. Dit is een redelijk gemiddelde waarde voor een lcdtv en een uhdtv in deze prijsklasse, en een net resultaat, maar het laat nog wel wat te wensen over.
Na de contrastmeting is een correcte weergave van de grijstinten het belangrijkst, omdat daarmee voor het grootste deel ook een correcte kleurweergave wordt verkregen.
/i/2000549940.png?f=imagenormal)
De grijsmeting laat een zeer goed resultaat zien. Met een gemiddelde ΔE2000 van slechts 1,6 is de afwijking ruim onder de grens van drie, waarbij je ogen het verschil kunnen waarnemen. Ook de gammacurve verloopt voorbeeldig en heeft een gemiddelde van 2,2, zoals de rec.709-standaard voorschrijft.
Van alle gemeten waarden hebben die van de primaire en secundaire kleuren de minste invloed op de beeldkwaliteit en kleine afwijkingen zijn dan ook niet zo erg.
/i/2000549942.png?f=imagenormal)
Ook hier zien we zo goed als perfecte resultaten en we mogen dan ook concluderen dat een kalibratie overbodig is, omdat Samsung dat al in de fabriek voor ons heeft gedaan.
Kalibratie
Hoewel er eigenlijk geen zichtbare verbeteringen te behalen zijn, proberen we toch hoe goed we de kleurweergave van de HU6900 kunnen krijgen en gaan we aan de slag met onze Spectracal C6-colorimeter en Calman v5-software.
/i/2000549939.png?f=imagenormal)
Na de kalibratie hebben we de kleurweergave op een zeer hoog niveau weten te brengen en dankzij de prettig werkende instellingen kostte dat niet eens veel moeite, al hebben we wel gebruik moeten maken van de tienpuntswitbalansinstellingen om de afwijking van rood bij 10IRE recht te trekken. Zo kwamen we uiteindelijk tot een gemiddelde ΔE2000 van slechts 0,6, waarmee de HU6900 prima in te zetten is voor kritisch werk, zoals videobewerking of Photoshop.
/i/2000549941.png?f=imagenormal)
Ook de primaire en secundaire kleuren zijn na kalibratie een beetje verbeterd. Een excellent resultaat, al was kalibratie dus eigenlijk overbodig, omdat de kleurweergave vooraf al zeer goed was.
Met een dergelijke goede kleurweergave is het eigenlijk jammer dat het contrast niet bijzonder is, maar in deze prijsklasse mogen we daarover niet klagen.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
Samsung |
Serie |
Series 6 |
Product |
Samsung Series 6 HU6900S |
Uitvoering |
50" zwart |
Laagste prijs |
€ 998,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
25 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Zaterdag 14 juni 2014 |
Schermdiagonaal |
50" |
Refreshrate |
50Hz |
Geoptimaliseerde refreshrate |
200Hz |
HD-specificatie |
Ultra-HD |
Beeldverhouding |
16:9 |
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Resolutie (TV) |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Paneelfabrikant |
Chimei Inolux |
Local dimming |
Nee |
Smart TV |
Ja |
Chatmogelijkheden |
Skype |
Land van herkomst tuner |
Nederland |
Landinfo |
Het betreft hier een Nederlands model, dat meestal out-of-the-box werkt, zonder extra instellingen. In enkele gevallen zijn er wel extra instellingen nodig, informeer hierover bij je digitale tv-provider. |
Tunertype |
Analoog, DVB-C, DVB-S2, DVB-T |
Aantal tuners |
2 |
Common Interface |
CI+ |
Video in |
Component Video, Composite, 4x HDMI, Scart |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (USB) |
3x USB 2.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11 (onb. type) |
5GHz-ondersteuning |
Nee |
Speakers |
Intern stereo |
Frontspeakervermogen (RMS) |
20W |
Stroomverbruik |
86W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,5W |
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh |
€ 28,88 |
Televisie-eigenschappen |
App-bediening, Opnemen / Timeshift, OSD, Picture in picture, Slaaptimer, Spraakgestuurd |
Beugelbevestiging |
Vesa 400mm |
Hoogte met voet |
702,1mm |
Hoogte zonder voet |
618,4mm |
Breedte |
1,128m |
Diepte |
275,1mm |
Diepte (zonder voet) |
50,9mm |
Gewicht |
17kg |
Meer informatie |
|
Conclusie
We vinden het door ons geteste 50"-model een beetje een lastige maat; het is wat aan de kleine kant voor uhd-weergave, omdat je erg dichtbij moet zitten om de extra resolutie goed te kunnen zien. Gelukkig is er ook een 55"-model dat slechts honderd euro duurder is. Als je overweegt om de tv in te zetten als computermonitor kun je wellicht het beste voor het 40"-model kiezen. Houdt er dan wel rekening mee dat de tv redelijk wat inputlag heeft en dus niet zo geschikt is voor het spelen van actiegames.
Om de productiekosten laag te houden heeft Samsung een aantal concessies moeten doen. Zo zijn de luidsprekers niet bijzonder. Ze zijn goed genoeg voor normaal gebruik, maar met een extern audiosysteem valt flink winst te behalen. Ook op 3d-weergave is bespaard, want die is in het geheel achterwege gelaten. Veel mensen zullen dat niet erg vinden, al is 3d-materiaal, in tegenstelling tot uhd-materiaal, wel volop verkrijgbaar.
Door de hoge resolutie is de beeldscherpte erg goed. Bij het vertonen van uhd-beeldmateriaal weet de HU6900 een overtuigend beeld neer te zetten. De kleurweergave van deze televisie is zeer goed zonder dat je eerst hoeft te kalibreren. Wat contrast betreft is de HU6900 een middenmoter; dat hebben we wel eens beter gezien, maar zeker ook slechter. De interface ziet er niet mooi uit en is hier en daar wat rommelig, al valt er prima mee te werken. Op het gebied van bedieningsgemak is het dus ook een middenmoter.
Er valt best wat aan te merken op de HU6900, maar voor de meeste mensen zullen de minpunten te overzien zijn en voor het geld is het zeker een prima tv. Het aanbod van uhd-materiaal is nog altijd erg karig, dus daarvoor hoef je nu nog geen uhdtv te kopen. Als je daarentegen toch toe bent aan een nieuwe tv, is deze zeker het overwegen waard, want volgend jaar zal het aanbod al een stuk beter zijn. Met de HU6900-serie maakt Samsung de uhdtv bereikbaar voor een grote groep mensen, met prijzen die onder die van sommige hd-televisies liggen.
Eindoordeel