Interface
Het eerste wat opvalt aan de interface van de HU6900 is dat deze er precies hetzelfde uitziet als op de hd-modellen. Zelfs de resolutie waarop de interface wordt gerenderd is dezelfde, waardoor moet worden geschaald naar de eigen resolutie van 3840x2160 pixels. Hierdoor zien vooral letters er minder scherp uit. Heel storend is het niet, maar het is wel een verbeterpuntje voor het model van volgend jaar.
Het menu ziet er overzichtelijk uit en de meeste instellingen laten zich makkelijk vinden, maar het design kan wel een opfrisbeurt gebruiken, want de witte letters op een blauwe achtergrond beginnen er een beetje gedateerd uit te zien. Naast het blauwe hoofdmenu is er ook een minimenu met een aantal veelgebruikte instellingen genaamd 'tools'. Op zich een handige feature, maar als je de Smart-remote gebruikt, moet je eerst het Keypad-menu openen om bij het Tools-menu te komen. Dat had wel wat doordachter gekund.
Smart Hub
Samsungs smart-tv-hoofdmenu heet Smart Hub en bestaat op de HU6900 uit drie pagina's: 'Samsung apps', 'Films & Series' en 'Multimedia'. Als je op de Smart Hub-knop drukt, krijg je op de 2014-modellen eerst een overzichtje van onlangs gebruikte apps, kanalen en externe ingangen te zien. Dit is op zich een handige functie, maar het betekent wel dat je een keer extra op een icoon moet klikken om daadwerkelijk naar de Smart Hub te gaan. Het was een stuk handiger geweest als het menuutje met onlangs gebruikte items op de roepen was door simpelweg op de d-pad te klikken of op de ok-knop te drukken.
Op de Samsung-apps-pagina staan acht door Samsung aanbevolen apps met daarnaast reclame. Daaronder staan 'Mijn Apps', die je uiteraard zelf uitzoekt. Het app-aanbod is ruim voor een smart-tv, maar in vergelijking met smartphones en tablets blijft het weinig. Vooral de videodiensten zijn op een tv interessant en de belangrijkste zijn vertegenwoordigd op Samsung-televisies.
Het idee achter de pagina Films & Series is prima; je zoekt eerst iets uit wat je wil bekijken en vervolgens krijg je te zien welke aanbieders de desbetreffende film of serie in het assortiment hebben. Helaas staan de titels van Netflix er niet tussen en krijg je alleen content van MovieMax en Pathé te zien. Bovendien wordt bij bijna elke film foutief aangegeven dat het een 3d-film betreft.
Het grootste deel van de Multimediapagina is gevuld met aanbevelingen van YouTube, Vevo en TuneIn. Het is niet mogelijk om aan te passen wat voor aanbevelingen je hier te zien krijgt en dus is het nut ervan beperkt. Onderaan is ruimte gemaakt voor de ingebouwde mediaspeler, die foto's, video's en muziek kan afspelen uit diverse bronnen, zoals vanaf usb, vanaf het netwerk door middel van dlna of vanaf een cloud-opslagdienst.
Mediaspeler
De mediaspeler van Samsung ondersteunt een grote lijst bestandsformaten en codecs, en de meeste van onze testbestanden worden keurig afgespeeld. Zelfs 4k-testvideo's die gebruikmaken van de hevc-codec worden afgespeeld. Toch valt er het nodige aan te merken op de mediaspeler. Zo worden de ondertitels van onze testbestanden veel te groot weergegeven en is dat niet aan te passen, omdat de instellingen van de ondertitels niet werken.
Ook werkt de mediaspeler van Samsung niet goed samen met onze Netgear-nas. Sommige films zijn als ze vanaf de nas worden afgespeeld via dlna niet te pauzeren. Volgens Samsung komt dit doordat onze al wat oudere nas zich niet geheel aan de dlna-specificaties houdt. Daar zou Samsung best gelijk in kunnen hebben, want in combinatie met een Serviio-dlna-server werkt het wel, maar feit is dat dit probleem niet voorkomt bij televisies van andere merken.