Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 94 reacties

Bedrijven teasen hun producten vaak voor ze officieel aangekondigd worden en voorafgaand aan IFA wisten we van een aantal fabrikanten dan ook al wat ze gingen tonen. Zo had Asus al laten weten dat ze tijdens de elektronicabeurs in Berlijn hun 'Zenwatch' zouden onthullen, een smartwatch met Android Wear. Maar met aandachtstrekkers als de LG G Watch R en de Moto 360 werd de Zenwatch in de aanloop naar de beurs een beetje naar de achtergrond gedrukt. Te meer omdat Asus vooral bekendstaat als laptopfabrikant en minder ervaring heeft met mobiele technologie.

Daarom waren we extra verrast toen Asus de eerste beelden van de Zenwatch vrijgaf. Wat bleek: het horloge had weinig weg van de simpele designs van bijvoorbeeld een Gear Live of een G Watch, maar leek juist met oog voor detail ontworpen en had bijna iets elegants. Genoeg reden dus om bij Asus langs te gaan om de Zenwatch van dichtbij te bekijken.

Van buiten en van binnen

De kast van de Zenwatch is gemaakt van metaal, is waterbestendig en gebruikt een soort sandwich-ontwerp, waarbij de buitenste twee delen gewoon metaalkleurig zijn en middenin een verzonken koperkleurige rand te vinden is. Aan beide zijden zit een aansluiting voor reguliere 22mm-polsbandjes en Asus levert zelf een lichtbruin leren exemplaar mee. Voor het display gebruikt Asus een vierkant amoled-paneel van 1,63" met een resolutie van 320x320 pixels, dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van Samsung, al wilde Asus dat niet bevestigen. Dat scherm is volledig plat, maar het glas bovenop is enigszins gebold en dat wekt de illusie dat het gehele scherm een bolling heeft.

Asus Zenwatch op IFA

Of de Zenwatch mooi is mag een ieder voor zichzelf bepalen; wij vinden hem in ieder geval wel chic. Daarnaast voelt hij degelijk aan en ook de afwerking lijkt zo op eerste gezicht dik in orde. Ook goed is dat hij zich duidelijk onderscheidt van andere smartwatches, iets dat we van een G Watch of Sony SmartWatch niet direct zouden zeggen. Van alle smartwatches die we tot nu toe gezien hebben zouden we de Zenwatch ook het meest subtiel of elegant noemen; hij is niet zo grof en mannelijk als veel andere modellen.

Op hardwaregebied is niets nieuws te vertellen over de Zenwatch, want alle Android Wear-horloges gebruiken tot nu toe een Snapdragon 400-soc met 512MB geheugen en 4GB aan opslagcapaciteit. De accu heeft een capaciteit van 369mAh en moet het horloge een volle dag van stroom kunnen voorzien. Dat is geen vetpot, maar hij zal vermoedelijk ongeveer gelijk presteren aan andere Android Wear-horloges. Opladen gebeurt via een losse cradle die met contactpuntjes verbinding maakt met de onderkant van de Zenwatch, dat is een mechaniek die we bij meer smartwatches zien.

Asus Zenwatch op IFAAsus Zenwatch op IFAAsus Zenwatch op IFAAsus Zenwatch op IFA

Extra software en mogelijkheden

De Zenwatch draai Android Wear, dat we eerder al besproken hebben in onze review van LG's G Watch. Qua functionaliteit komt het er in het kort op neer dat notificaties van je telefoon doorgestuurd worden, je Google Now via je telefoon kan benaderen en dat de contextgerelateerde cards van Google Now wanneer nodig naar je horloge gestuurd worden.

Net als andere fabrikanten wil Asus zich graag onderscheiden met eigen features. Niet gek, als je bedenkt dat fabrikanten Android Wear niet mogen aanpassen van Google en ze dus niet zoals bij Android-telefoons uitgebreide skins kunnen bouwen. Om op softwarevlak toch een Asus-tintje aan het horloge mee te kunnen geven heeft Asus een eigen smartphone-app ontwikkeld, die naast de normale Android Wear-app draait en extra functionaliteit toevoegt.

Zo kun je via de software van Asus bijvoorbeeld het horloge als zoeker van de telefooncamera gebruiken. Of je kunt instellen dat je telefoon geen schermvergrendeling toepast als hij zich binnen drie meter van de Zenwatch bevindt. Een andere optie betreft het muten van een inkomend gesprek door je handpalm op het horloge te leggen. Asus heeft ook nog verschillende gezondheidsfeatures ingebouwd die via een aparte Wellness-app benaderd worden. Gebruikers kunnen hiermee bijhouden hoeveel stappen ze per dag lopen, wat hun hartslag is en hoe 'relaxed' ze zijn.

Asus Zenwatch op IFAAsus Zenwatch op IFAAsus Zenwatch op IFAAsus Zenwatch op IFA

Asus gebruikt daarvoor een hartslagmeter die zich binnenin de behuizing bevindt; het gaat dus niet om een ir-ontvanger aan de onderzijde, zoals bij veel andere smartwatches. Hoe het dan wel werkt, dat konden de Taiwanese technici ons niet duidelijk uitleggen; de taalbarrière gooide roet in het eten. Bij de demonstratie van de functie legde een Asus-medewerker de top van zijn rechtervinger op de rand van het horloge, dat om zijn linkerpols zat. Vervolgens duurde het 15 seconden - aangegeven met een tellertje op het scherm - voor de meting voltooid was. Die bleek bij het prototype niet betrouwbaar; als de medewerker echt een hartslag van 186bpm had gehad, dan had hij er niet zo kalmpjes bijgestaan.

Met de gegevens van de sensor claimt Asus ook uitspraken te kunnen doen over hoe gestrest de gebruiker is. In de Wellness-app worden zaken als lengte, gewicht en leeftijd ingevoerd en gecombineerd met de sensordata en enkele formules levert dat een score van 1 tot 100 op, die iets moet zeggen over de mate van 'relaxness'. Het klonk ons een beetje zweverig in de oren en we kunnen moeilijk geloven dat je met enkel die gegevens dat soort diagnoses kan doen.

Tot slot

We zijn blij verrast door de eerste ontmoeting met de Zenwatch. Hij zit goed in elkaar, het scherm ziet er mooi uit en je kan zelf later het bandje nog wisselen. Niet alle extra features van Asus zijn even indrukwekkend, maar omdat hij Android Wear draait is in goede basisfunctionaliteit voorzien. Daarnaast is hij relatief gezien niet duur: voor 199 euro krijg je een horloge dat vele malen luxer oogt dan andere horloges van dat bedrag, zoals de Gear Live van Samsung en de G Watch van LG. Het grootste vraagteken is op dit moment de verschijningsdatum, die is namelijk nog niet bekend.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (94)

Kan iemand me dit uitleggen? Zijn er al GAMES voor de Android Wear watches? Je had vroeger namelijk van Nintendo horloges met ingebouwde games. Die draaiden op super simpele hardware....waarom zijn er dan geen games voor Android Wear?
Ik zou bijna zeggen: die zijn er "helaas" wel. :-)

http://www.androidpolice.com/2014/07/08/ಠ_ಠ-the-first-game-for-android-wear-is-a-flappy-bird-clone-because-screw-you-thats-why/

EDIT: link werkt niet maar lees de titel en klik gewoon niet door. :-P

[Reactie gewijzigd door VanStino op 7 september 2014 08:57]

Misschien werkt deze URL beter: http://www.androidpolice....cause-screw-you-thats-why

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 7 september 2014 10:17]

hoezo 'helaas'? niemand verplicht je om de games op je smartwatch te zetten... En zelf zie ik niet in waarom dit niet zou mogen van google, andere onzin apps mogen er ook op, dus waarom geen games....
Volgens mij laat de android wear-api dat niet toe. Maar ik weet het niet zeker, nog nooit iets voor ontwikkeld.
Volgens mij wel, op youtube staat in elk geval een filmpje van een Unity3D spel op een Android Wear.
http://www.youtube.com/watch?v=7AS_C9NRlco

en op de Android Developer site staat:
Wearable apps can access much of the standard Android APIs, but don't support the following APIs:
  • android.webkit
  • android.print
  • android.app.backup
  • android.appwidget
  • android.hardware.usb
Nu heb ik weinig verstand van app ontwikkeling, maar met de afwezigheid van deze APIs denk ik dat men alsnog wel een spelletje kan ontwikkelen?

[Reactie gewijzigd door Menesis op 7 september 2014 10:33]

Denk dat je dan gebruik zal moeten maken van appwidget. Maar de elementen die je daar kan gebruiken zijn beperkt.
nee, appwidget is juist niet ondersteund :)
nee, appwidget is juist niet ondersteund :)
My bad, niet goed gelezen
Ik denk dat je daarvoor nog even geduld moet hebben. Een beetje onhandig als je fancy smartwatch na een uur leeg is? Je zegt het zelf al: super simpele hardware (en simpel lcd scherm): Die gebruiken maar een fractie van het vermogen van een smartwatch.
Plus dat je 99.999% zeker een smartphone bij je hebt, die veel geschikter is.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 7 september 2014 08:56]

Zou er het liefst morgen een al halen, maar het is nog maar 2 dagen totdat Apple hun smartwatch (die naar geruchten pas in 2015 te koop zal zijn) presenteert. Ff afwachten of die idd significant beter wordt. Hopelijk kunnen ze met hun smartwatch hetzelfde trucje herhalen als bij de smartphone (de iPhone was echt een breakthrough) en de tablet (veel bruikbaar dan eerder Tablet PCs).

Een smartwatch bespaart namelijk accuduur van je telefoon (minder display hoeft aan), minder risico dat je telefoon kapot valt (je hoeft niet voor ieder berichtje je telefoon uit je zak te halen), en ik vind het als fashion item (meeste smartwatches hebben verwisselbare bandjes en custom wijzerplaten) gewoon cool.

[Reactie gewijzigd door ZeroSect0r op 7 september 2014 08:06]

Je wilt je Smartwatch als extra'tje naast je mobiel. Aangezien je wilt wachten op de iWatch, ga ik er voor het gemak vanuit dat je tevens een nieuwe telefoon nodig hebt.
Veel Smartwatches zijn als het ware domme polsbandjes als deze niet gekoppeld kunnen worden aan een telefoon met een bepaalde OS/versie.
Als je kiest voor een Android Wear, dan moet je waarschijnlijk ook rekenen op een telefoon met Android 4.3/4.4.
Als je kiest voor de iWatch, dan moet je zeer waarschijnlijk ook rekenen op een recente iPhone.
Als je kiest voor een smartwatch, dan moet je dus 4:5 keer ook rekening houden met het OS op je telefoon.

Ik heb zelf geen iPhone, maar ik ben wel erg ver benieuwd naar de iWatch, maar de kans is groot dat ie nutteloos is zonder een Apple apparaat of iTunes. Dat zijn belangrijke componenten die ik niet (ga) gebruik(en).
Het is volstrekt logisch om er vanuit te gaan dat telefoons die verkocht zijn in de afgelopen 2 jaar makkelijk overweg kunnen met smartwatches van hetzelfde merk. Bijna alle toestellen hebben Bluetooth, en voor de rest willen ze allemaal natuurlijk zoveel mogelijk klanten aanspreken.

Als Apple ervoor kiest om de iPhone 3 en 4 compleet links te laten liggen gaat ze dat vele miljoenen potentiële klanten kosten. Dat zullen ze afwegen tegen hoeveel van die mensen mogelijk een iPhone 5 of 6 gaan aanschaffen, maar in een prille markt als de smartwatch markt lijkt me dat vooral je concurrent in de hand spelen.

Immers: Stel je hebt een iPhone 4s en Apple zegt: "Je hebt een iPhone 6 nodig voor onze iWatch." Dan heb je simpelweg kans dat deze mensen massaal overstappen op Android, zeker als dat goedkoper is.

Het is logischer voor Apple om zoveel mogelijk mensen naar een iWatch te laten gaan. Vervolgens zijn die mensen veel meer aan Apple geïnvesteerd, want als ze hun telefoon wel gaan upgraden, dan kijken ze niet meer naar Android (want dat werkt niet met een iWatch).

Dus ook: Als Android besluit dat je alleen de Android Wear dingen kan gebruiken met de nieuwste versies van het OS of zelfs de nieuwste telefoons, dan maken ze het erg makkelijk voor die mensen om eens naar Apple te kijken. Immers: als je toch een telefoon PLUS horloge moet aanschaffen...
Mensen met een iPhone 3 of 4 geven geen 2 a 3 honderd euro uit aan een smartwatch. Als ze zo tech minded zijn hebben ze wel nieuwere spullen. AndroidWear vereist versie 4.3 vanwege functie die nodig zijn in de software voor goede samenwerking. Ik vermoed dat de iwatch (om hem zo naar even te noemen) als minimale vereiste een iPhone 5 zal brengen en misschien met geluk een 4s, maar ze hebben in het verleden ook al vaker dingen exclusief voor de nieuwste versie uitgebracht (Siri, wel voor de 4s niet voor de 4)

In dat opzicht vond in dat Pebble het heel goed doet met ondersteuning voor beide, de steel ziet er goed uit maar vind het zonde om puur voor de looks 250 euro uit te geven, heb de originele al.

Ik vind dit toestel zeer mooi, echter als ze allen hetzelfde presteren dan wacht ik nog op een horloge met langere gebruikers tijd, 5 dagen tot en week als de Pebble is een mooie tijd. Maar 3 dagen is echt mijn minimum. En dan wel met continue tijd weergave.
Pebble is een goed voorbeeld waaruit blijkt dat het wel op diverse Os'en kan.
Enkele andere voorbeelden die op meerdere OS'en werken, dat zijn dus geen smartphone makers: I'm watch, Casio GBX series, Metawatch, Wimm, Omate en Agent.
Dit zijn vooral merken die vorig jaar hun Smartwatches hadden gepresenteerd, maar ze lijken in bepaalde opzichten weer ver achter te lopen op de huidige modellen.

Hier de lijst met Smartwatches die ik 1 jaar geleden had gemaakt: http://tweakers.net/ext/f/dNdBElEDC3Bt8dMkWQ4sjkuS/full.jpg
Ik snap je punt, maar smartwatches worden op het moment ingezet als complementaire producten en niet als standalone devices. Persoonlijk heb ik wel een iPhone en was ik begin dit jaar redelijk gecharmeerd van het idee achter de Samsung Gear Fit, maar no way dat die ging samenwerken met mijn iPhone.

Daarbij denk ik dat het een logische stap zou zijn vanuit de Apple hoek. Ondanks dat Android een veel bredere adoptie heeft wereldwijd, denk ik persoonlijk dat een grote groep Android gebruikers toch het design van Apple fraaier vindt.

Een telefoon zit in je broekzak en zie je dus niet heel erg, maar een horloge / armband is een verlengde van je (kleding)stijl. Ik ken genoeg mensen die een Samsung telefoon hebben omdat ze deze fijner vinden dan een iPhone, maar geen van die mensen zullen ooit lopen met een Galaxy Gear om de pols; dat ding is voor 'normale mensen' gewoon veels te 'techy'. Een stijlvolle iWatch / iBand zal dus sneller om hun pols komen en stel dat ze die willen.. Tsja dan moeten ze ook een nieuwe iPhone kopen. Win-win voor Apple; en een iWatch gebruiker én een iPhone gebruiker erbij.

Dit zou een Samsung, Asus, LG, etc. ook heel graag willen hoor, maar dat is ze tot op de dag van vandaag niet gelukt. En Apple wel.
Hoe is het Apple al gelukt? De smartwatch is nog niets van bekend en een smartphone is niet echt iets dat je draagt. Ik heb zelf ook een iphone gehad in het verleden maar kreeg nooit een compliment over de stijl of iets (met mijn huidige nokia trouwens wel, al maakt de telefoon me zelf niet zo uit).

Het enige dat er een beetje op een wearable leek in de apple line-up was de ipod nano op een gegeven moment Persoonlijk vond ik dat ook niet echt stijlvol, ik had in die tijd andere 'smartwatches' die filmpjes en muziek etc. zelfstandig konden spelen met een simpel lcd paneeltje en een van de eerste oled paneeltjes en die vond ik vaak nog mooier (al was het eigenlijk ook geen gezicht).

ipod nano met horlogeband voor de geïnteresseerden: http://www.avenueapplemac...0/11/hex-ipod-watch_1.jpg

Ik denk juist dat een hoop mensen een apple product zullen dragen om een beetje techy over te komen trouwens. De iPhone maakte ook juist de smartphone toegankelijk voor een veel groter publiek destijds, ondanks dat er veel functionelere en completere smartphones beschikbaar waren trok het toch wel bekijks als je er een had.
Ik zou denken bluetooth 4.0 in combinatie met laatste versie OS . Voor apple is dat vanaf 4s (als ze geen andere limieten zetten om het exclusief te houden)
In de kader zou het natuurlijk een mooie troef zijn van apple als de iWatch ook werkt met Android!
Ben ik zelf ook erg benieuwd naar, ik zou dit horloge ook graag willen alleen neem ik aan dat hij niet met iOS werkt.
Voor ios zijn er ook genoeg opties alleen dat is nog wat stijfjes even wachten tot dinsdag dus.
Als ik er een neem, zal ik eerst op die van Microsoft wachten. Dat gaat ook niet lang meer duren.
.
Die komt, als het gerucht klopt, met compatibiliteit met WP, Android en iOS. En met verzonken systeem zodat de smartwatch niet intrusive is (weet zo snel het nl woord niet ervoor)
En kan ik daarna bepalen wat ik wil. Tot misschien helemaal geen smartwatch.
.
Ik ga zeker niet iedere dag een smartwatch opladen. Of het moet met draadloos worden.
En dan het liefst met zo'n oplader _/-\o_
https://www.youtube.com/watch?v=tWUQxBK3ZC0

[Reactie gewijzigd door Sake op 7 september 2014 13:31]

Hoop echt dat Microsoft binnekort met een smartwatch os komt. Als een bedrijf dan met zo'n hardware design komt, dan is er een aan mij verkocht.
Hoop echt dat Microsoft binnekort met een smartwatch os komt.
Je wens was al tien jaar geleden vervuld: http://webwereld.nl/e-com...horloge-er-ontbreekt-iets. Zie ook Microsoft SPOT http://en.wikipedia.org/w...rsonal_Objects_Technology.
En de tweede komt er aan.
Microsoft zou zijn Smartwatch al aan het testen zijn. Volgens bronnen van ‘The Verge’ dragen hooggeplaatste medewerkers van Microsoft het horloge al.
Vandaag is op veel Nederlandse en buitenlandse websites nieuws verschenen over de nieuwe Microsoft Smartwatch. De meeste koppen gaan over ‘Microsoft gebruikt doorzichtig aluminium voor zijn Smartwatch’. Hoewel dit interessant klinkt gaat het hier slechts om het laagje op het scherm. Dit aluminium zorgt ervoor (net als guerillaglass) dat het scherm minder snel krast of breekt. Hoewel dit nieuws is in Smartwatchland zijn er veel interessantere onderdelen aan de gelekte informatie. Zo is duidelijk geworden dat ‘verwisselbare horlogebandjes’ en centraal thema zal gaan spelen bij de Microsoft Smartwatch. Er zullen bandjes in verschillende kleuren te bestellen zijn om met het horloge mee te dragen. Nog leuker en innovatiever is dat het Smartwatch zelf 4G connectiviteit zal hebben. Dit is voor het eerst dat een grote frabikant dit van plan is in zijn Smartwatch. Met deze 4G connectiviteit kan het horloge op zichzelf updates, berichten etc doorkrijgen zonder afhankelijk te zijn van een telefoon.
Goed gekopieerd uit oude bron:
http://smartwatchesvergel...artwatch-prototype-is-af/

Edit: Het artikel van The Verge waar naar verwezen word (begin 2013):
http://www.theverge.com/2...ft-working-on-smart-watch

[Reactie gewijzigd door svenvNL op 7 september 2014 13:49]

Je kan toch zien dat de tekst schuin staat? Dat betekend DAT het een quote is ;)
Waar waren dat voor een dingen?? Lijken net stokoude Nokia's zonder toetsenbordje met polsbandje
Hoe ze er visueel uitzagen? Ongeveer zo: https://www.google.nl/sea...LzgPgJ&sqi=2&ved=0CC4QsAQ
Dus horloges met een monochrome lcd, met apps als bijvoorbeeld MSN (er was nog geen Twitter Whatsapp enz!), aandelen (deden veel fabrikanten in die tijd), weerbericht enz.
Je wil graag live tiles op je horloge?
Ja waarom niet??? Niet als wijzerplaat, maar wel als ik met notificaties bezig ben. Als tweede reeds hoop ik dat het dan ook goed integreert met m'n Windows Phone.
Blijkbaar weet je meer als ons?

We weten slechts geruchten. En een daarvan is dat MS's smartwatch met WP, Android en iOS zal kunnen werken. Alleen dat al is een grote pré.

[Reactie gewijzigd door Sake op 7 september 2014 13:19]

Als ik het dus goed begrijp zijn alle android smart watches hetzelfde behalve dat er een ander uiterlijk is. Zowel interne hardware als de software is altijd hetzelfde gezien ze in de software geen aanpassingen mogen maken en in de hardware zelf niet kiezen voor afwjjkingen.

Zo wordt het toch èèn grote eenheidsworst?
Wellicht moet je het stuk nog eens lezen. En dan vooral het stuk over de app die Asus zelf ontwikkeld heeft en bij levert. Dat is duidelijk geen eenheidsworst, dat is specifiek.

Daarnaast wordt ook aangegeven dat de hardware niet hetzelfde is als van andere Android Wear watches. De hartslagmeter is, bijvoorbeeld, al anders.

Nee, er is geen eenheidsworst. Er zijn sterke overeenkomsten maar nogsteeds een stuk meer verschillen en een stuk meer keus dan dat je bij De Grote Concurrent gaat krijgen.
Zo wordt het toch èèn grote eenheidsworst?
Ik zou zeggen: bekijk eens de net voorgestelde Gear S, Zenwatch, G Watch R, Moto 360. Eenheidsworst is het laatste dat in me opkomt. Allemaal verschillen ze uiterlijk echt serieus van elkaar. En doordat je uitgebreid keuze hebt (of tenminste: zal hebben) uit verschillende watchfaces verschilt dus het toestel zelf en de grafische weergave waarop je het grootste deel van de tijd zit te kijken.
Wat wil je nou? De ene keer lopen we te klagen dat het updaten van android een zooitje is omdat er zoveel verschillen zijn en nu klagen we weer omdat die verschillen er niet zijn en dus het updaten makkelijker zal gaan?

Daarnaast kan de fabrikant wel niet het OS aanpassen, maar natuurlijk wel software/apps meeleveren die het verschil maken, naast uiteraard het uiterlijk.
Onjuist. Android is heel open. Het verbiedt niemand een eigen smartwatch te maken met een ander OS. En die zijn er al: Samsung eentje met Tizen en bijv. de Pebble. Dus wbt Android telefoons heb je een ruime selectie uit verschillende smartwatches, en als je geen Wear wilt, heb je dus alternatieven die prima werken met Android. Super cool toch!

[Reactie gewijzigd door ZeroSect0r op 7 september 2014 08:45]

ik denk dat de vraagsteller bedoelde dat alle Android Wear dus hetzelfde er uit gaan zien wat betreft software. Daar heeft ie gelijk in.

Maar je hebt ook gelijk dat er verschillende andere OS'en beschikbaar zijn.
Leggen we voortaan zowel ons horloge als onze smartphone elke nacht aan de lader :P??
Nog wel. Maar oa. Seiko heeft natuurlijk al jaren zelfopwindende horloges die electrische energie opwekken (ipv dat ze een veer opwinden). Daarnaast zijn er enkele fabrikanten die met behulp van zonnecellen het horloge zelfvoorzienend hebben gemaakt. Uiteindelijk zal het daar wel naar toe gaan.
Op dit moment zal de hoeveelheid energie nog te weinig zijn, maar bijv.een Seiko Astron Solar haalt al voldoende energie uit zijn zonnecellen om een gps ontvanger te laten werken.
Heb ik hier in de la liggen. Een Seiko Kinect.
Blijkbaar beweeg ik te weinig om zelfs voor dit type horloge voldoende energie te generen. Verwacht van kinect energy dus niet te veel. Zeker niet voor smartwatches.
Via zonlicht zal ook lastig worden met zo'n klein oppervlak van een smartwatch.

OP een lader zal dus voorlopig het meest relaxed zijn.
En natuurlijk je Google Glass...
En OP de lader.. aan een lader doet menigeen alweer een tijdje niet meer.
Zo relaxed :) OP de lader kunnen zou voor mij al een vereiste zijn.
Tot nu toe de mooiste smartwatch qua looks imo. Het terugkerende teleurstelling dat ik heb is een killer feature. Bv lange accuduur, bloedsuikerspiegel etc of iets waar we helemaal niet aan hebben gedacht dat we t nodig hebben. Daarom kijk ik uit naar wat Apple gaat doen...
Ook apple is gebonden aan de limitaties van de hedendaagse batterijen. Waarschijnlijk kunnen ze nog wat doen aan het zuinig "lopen" van het OS, maar een horloge van een bepaalde afmeting geeft een maximum batterij en de techniek is nog niet zo ver dat met die (kleine) batterij er langdurig een polscomputer aangestuurd kan worden.

En waarom wil jij je bloedsuikerspiegel weten? Tenzij je tot het (gelukkig nog redelijk beperkt) groepje diabetici of mensen met een bepaald dieet hoort, heb je weinig aan die data. Sterker nog, een teveel aan dat soort data in de handen van onwetende mensen geeft meer stress en gedoe.
In NL zijn ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes. Dat lijkt me een behoorlijk grote doelgroep als je het mij vraagt...
Een horloge met ingebouwde naald? Lijkt mij niet echt een handig product, er is geen manier om bloedsuiker accuraat te meten zonder bloed.
Die zijn er al wel, maar geen van de methodes laat zich implenteren in een horloge.
Laat 1 ding duidelijk zijn: Die dingen bestaan niet, ze worden ontwikkeld maar zijn nog niet goedgekeurd. De enige manier is via de naaldprik.
Dat ze nog niet goed gekeurd zijn, wil niet zeggen dat ze nog niet bestaan. Ze mogen alleen nog niet gebruikt worden op een medisch verantwoordde manier. Laat dat duidelijk zijn.
Dat is iets wat naar mijn mening wet iets nieuws doet. Tijdje terug was dit ook tweakers, en werd er best positief erop gereageerd. Wat ik graag wil zien is innovatie, in features, accuduur. Ik wil graag verrast worden :P
Ik vraag me ook serieus af of de iWatch wel komt met bv een manier om je bloedsuikerspiegel te meten, aangezien er nog niet veel methodes zijn om deze te meten zonder bloed te prikken. Drie methodes die ik ken, is met een sensor op je oorlel en de andere met electroden op je onderarm en dan eentje met licht metingen. Deze methodes zijn ontwikkeld door een samenwerkingsverband van een aantal internationale universiteiten en een diabetes instituut. En verwacht dan ook niet dat de iWatch dit zal hebben.
Wat ik wel verwacht is dat Apple Health kit zal samenwerken met rand apparatuur die informatie als bloeddruk en bloedsuikerspiegels kan lezen, zoals ze nu al aanbieden
Bloeddruk

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 7 september 2014 17:20]

Vraagje, ik been totale amateur met smartwatches.. voor de iPhone volk zoals mij, zal alleen de Apple watch op iOS werken/toegestaan zijn of zullen andere fabrikanten ook watches mogen maken voor iOS? Dit is een verdomd mooi ding, als zo iets straks voor iPhones zou uitkomen zou ik deze Asus direct bestellen nu.
Ligt aan het OS wat op je horloge zit. Deze gebruikt Android Wear en MOET dus met een Android telefoon gebruikt worden. Hetzelfde zal waarschijnlijk gelden voor de 'iWatch.'
Zover ik weet komt de smartwatch van Microsoft met support voor Android, iOS en WP. Als een van de weinigen. Helaas.
Wat ik me alleen nog afvraag is of de smartwatches van de verschillende fabrikanten ook met telefoons van andere fabrikanten werken, of is er een lock-in? Op basis van sommige comments hierboven heb ik het idee dat het met alle android 4.3 of hoger zal werken.
Dat komt omdat deze horloges alleen met BT 4.0 LE werken. Waar Apple dit al sinds 2011 inbouwt zijn er nog maar weinig Android fabrikanten die het gebruiken. Tot een half jaar geleden kon je het aantal toestellen op 1 hand tellen.
Dus geen vendor lock-in, maar Technology lock-in
Wat slechts een firmware update is als de hardware ondersteund. En de meeste smartphones hadden al de hardware support. En WP en Android hebben die firmware updates merendeels al gehad. De lock-in is al even weg.

Nee, het zal eerder aan de WIL van de fabrikanten liggen of ze hun smartwatch compatibiliteit met andere OSen willen geven. Het lijkt weer een iOS / Android / WP verdeling te worden. Met uitzondering van een aantal fabrikanten, zoals Microsoft en initiatieven van kleinere bedrijven. Maar voor ons hoop ik dat de fabrikanten ons positief zullen verrassen.

[Reactie gewijzigd door Sake op 7 september 2014 13:46]

Dank voor de verhelderende uitleg. Het zou mooi zijn als de smartwatches via cross-platform apps ook werken, maar ik heb er ook een hard hoofd in.

Voor nu, hopen dat ze nog wat goedkoper worden voor de feestmaand want dan heb ik iets moois om aan de sint te vragen :)
Thanks voor je uitleg en opzich klinkt dat wel goed. Wat ik begrijp van een snelle zoektocht is dat alle apparaten met BT 4.0 ook LE supporten. Dus dan zit ik goed met mijn MotoGg (4g).
Veel android toestellen hebben de hardware voor bluetooth 4.0 maar hebben pas vanaf android 4.3 software ondersteuning.
Ik vind het er erg goed uit zien. Jammer dat het display zo duidelijk is afgekaderd. Ik hoop dat ze dat nog beter maken.
Dat probleem heeft elk fabrikant in verband met de hardware.. De duikersrand om de LG G Watch R, het ontbrekende stukje cirkel bij de Moto 360.. Alle vier de nieuwe Android wear smartwatches naast elkaar: http://r.phonedog.com/sha...95-androidweardevices.jpg

Erg jammer inderdaad, maar dunnere bezels is op dit moment helaas nog niet mogelijk. De watchface ziet er wel super uit doordat zwart echt zwart is bij een OLED scherm.

Ik ben erg benieuwd naar de accuduur vergelijking, en de mogelijke iWatch van Apple. Nog even afwachten.
De watchface ziet er wel super uit doordat zwart echt zwart is bij een OLED scherm.
Vandaar dat de Samsung Galaxy Smartwatch wel ondoorbroken zwart is.
Nou, dit vind ik een erg gave klok voor om je pols.
De prijs is ook prima!
zal hem al bijna nemen zonder dat ik een smartphone heb

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True