Door Jelle Stuip

Redacteur

Basislaptop Round-up

Wat te kiezen onder de 600 euro

15-09-2014 • 08:00

128

Singlepage-opmaak

Lenovo Thinkpad S440

Samengevat

Lenovo's ThinkPad S440 is een ultrabookachtige laptop met een uitzonderlijk lange accuduur. Daarnaast is de laptop redelijk licht, en is voorzien van een uitstekend toetsenbord en een prettig touchpad. Ook de schermresolutie van 1600x900 pixels zorgt voor een net wat beter beeld dan bij de meeste laptops in deze prijscategorie. Het tn-scherm heeft helaas wel een matig contrast en slechte kijkhoeken.

Pluspunten

  • Uitstekende accuduur
  • Prettig toetsenbord en touchpad
  • Hoge schermresolutie

Minpunten

  • i3-processor is niet de snelste
  • Matig contrast en kijkhoeken

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Lenovo S440

Lenovo noemt de S440 een '14 inch ultrabook voor kleine bedrijven', oftewel een lichte laptop voor zakelijk gebruik. Zo ziet de S440 er ook uit, de buitenkant is kenmerkend zwart zoals alle ThinkPad-laptops, en ook de grote trackpad en de trackpoint middenin het toetsenbord zijn handelsmerken van Lenovo's zakelijke laptops. De S440 is compact, maar voelt toch stevig aan en ziet er niet uit alsof de prijs onder de zeshonderd euro ligt. Dat is op moment van schrijven ook niet het geval; Lenovo verkocht de goedkoopste S440 lange tijd voor 440 euro, maar onlangs is die prijs flink gestegen naar 619 euro. Wij bestelden een configuratie van de S440 met 1600x900-scherm en ssd nog voor de prijsverhoging voor 561 euro, waarvoor op moment van schrijven 680 euro voor neergelegd zou moeten worden. We kijken daarom of de S440 ook na de prijsstijging nog interessant is.

Lenovo ThinkPad S440
Processor Intel Core i3-4030U
Cores/threads 2/4
Klokfrequentie 1,9GHz
Gpu Intel HD 4400
Werkgeheugen 4GB ddr3-1600MHz
Opslag Liteon LCS-128M6S
WiFi Intel Dual Band Wireless-AC 7260
Schermpaneel 14", 1600x900 pixels, tn

De Thinkpad S440 heeft een 14"-scherm en is iets dikker dan de gemiddelde ultrabook, maar dat maakt de laptop in vergelijking met de andere laptops in deze round-up alsnog compact, en met een gewicht van 1623 gram is de laptop ook lekker licht. De buitenkant van de S440 is van stevig metaal gemaakt, en dat resulteert in een bijzonder solide aanvoelende laptop. Dat merk je bijvoorbeeld ook bij het open- en dichtklappen van de laptop; het vergt wat kracht, maar het scherm wiebelt niet en bij het dichtklappen zorgt het rubberen randje rondom het scherm ervoor dat het scherm het toetsenbord niet raakt.

Standaard is de S440 voorzien van een harde schijf van 500GB, maar wij gaven 61 euro extra uit en bestelden de laptop met een 128GB ssd. Dat doet wonderen voor de snelheid van het systeem, maar je levert uiteraard in op opslagruimte. Met de huidige ssd-prijzen kan het bovendien verstandiger zijn om voor die 61 euro een losse ssd aan te schaffen en op die manier een schijf van 500GB over te houden voor in een externe behuizing.

Lenovo S440Lenovo S440Lenovo S440

Toetsenbord en touchpad

Lenovo monteert op zijn ThinkPads al jarenlang misschien wel de fijnste toetsenborden die we op laptops tegenkomen. De toetsen zijn glad, maar omdat het oppervlak naar binnen gebogen is glijden je vingers makkelijk naar het midden van de toets; ook is de aanslag prettig doordat de toetsen relatief veel travel hebben en een duidelijke feedback geven. Een ander handelsmerk van Lenovo is de trackpoint die tussen de letters g, h, en b in zit en die je tijdens het typen makkelijk onbedoeld aan kan stoten. Wie de trackpoint niet gebruikt kan het invoerapparaat uitschakelen en alleen gebruikmaken van de touchpad.

Die touchpad is ook een bekende op ThinkPad-laptops en onderscheidt zich van de meeste andere laptops doordat het hele oppervlak in te drukken is, waardoor je niet voor een muisklik je vinger naar de onderrand van de touchpad hoeft te bewegen. Daarbij gaat het overigens niet om een klein kort klikje, maar om een duidelijke klik waarbij de touchpad enkele millimeters omlaag beweegt.

Scherm en accuduur

De S440 wordt min of meer standaard geleverd met een 14"-scherm met een resolutie van 1600x900 pixels. Een 1366x768-scherm is een goedkopere optie die de totaalprijs met 36 euro verlaagt, maar dat scherm is al geruime tijd slecht leverbaar, en voor de geringe meerprijs zouden we niet weten waarom je geen 900p-scherm zou willen.

Die hoge resolutie zorgt er samen met de kleinere beelddiagonaal voor dat het beeld er een stuk scherper uitziet dan op een 15,6"-laptop met een 768p-scherm. Het scherm heeft bovendien een matte afwerking, waardoor er weinig omgevingslicht gereflecteerd wordt. Dat je bijbetaalt voor een hogere resolutie betekent overigens niet dat de beeldkwaliteit ook omhoog gaat, we hebben gewoon te maken met een tn-paneel met slechte kijkhoeken en een matig contrast. Doordat het een mat scherm is valt er met een helderheid van 300cd/m² wel behoorlijk goed te werken en ten opzichte van de meeste andere laptopschermen in deze round-up doet de S440 het dan ook prima.

De accuduur is meer dan prima en haalt tijdens webbrowsen meer dan negen uur. De S440 mag met zijn i3-processor niet de snelste zijn, maar zuinig is hij wel. Voor de accutest gebruiken we altijd ons eigen energieprofiel, maar Lenovo levert uitgebreide energiebeheersoftware mee die de accuduur misschien nog wel langer kan rekken, bijvoorbeeld door de verversingssnelheid van het scherm automatisch op 50Hz te zetten als er op accuspanning overgeschakeld wordt.