Samengevat
De Gear Live is Samsungs derde smartwatch, maar het eerste model dat draait op Googles Android Wear-besturingssysteem. Die software werkt fijn samen met Android-telefoons en biedt gedurende de dag informatie over notificaties en andere relevante informatie, zoals het weerbericht en files. Daarnaast kan je via allerlei spraakcommando's opdrachten uitvoeren, al werkt dat helaas nog niet goed in het Nederlands. Hoewel we de software goed vinden werken en de mogelijkheden veelbelovend zijn, maakt de hardware minder indruk. De helderheid van het scherm wordt bijvoorbeeld niet automatisch aan de omgeving aangepast en de accu gaat slechts een tot twee dagen mee. Voor het grote publiek vinden we de Gear Live dan ook nog niet echt geschikt, maar gadgetfans die de minpunten willen accepteren, kunnen er zeker plezier aan beleven.
Pluspunten
- Eenvoudig concept met simpele bediening
- Google Now kan heel nuttig zijn
- Integratie met Android werkt goed
Minpunten
- Google Now niet in het Nederlands
- Geen automatische helderheidsregeling
- Accu gaat niet lang mee
Eindoordeel
Google onthulde eind juni Android Wear, een speciale versie van het mobiele besturingssysteem dat compleet toegespitst is op zogeheten wearable devices, zoals smartwatches. Gelijktijdig werden drie smartwatches aangekondigd: LG toonde de G Watch, Samsung de Gear Live en Motorola de Moto 360. De G Watch van LG hebben we al uitgebreid besproken en de Moto 360 moet nog uitkomen; de Gear Live kwam echter onlangs in de Benelux beschikbaar en op dat model richten we ons in deze review.
Fabrikanten mogen de software op hun smartwatches niet aanpassen, dus functioneel gezien is de Gear Live identiek aan de G Watch. Wil je dus weten hoe de software in elkaar steekt, wat je ermee kunt en welke zaken voor verbetering vatbaar zijn, dan raden we je aan om eerst onze review van de G Watch te lezen. Daarna kan je in deze recensie meer te weten komen over de hardware, bouwkwaliteit, ergonomie en accuduur van de Gear Live.
Het horloge
De Gear Live is Samsungs eerste Android Wear-horloge, maar niet zijn eerste smartwatch. Eind 2013 kwam de fabrikant met de Galaxy Gear en eerder dit jaar kwamen de Gear 2 en Gear Fit uit. De Gear Live heeft veel weg van die Gear 2; het horloge heeft een kast bestaande uit een plastic onderzijde en een metalen bovenkant die via een kunststof band om de pols vastgemaakt wordt. Rechts op de smartwatch zit een klein knopje om hem mee wakker te maken en onderop zitten drie contactjes die gebruikt worden om verbinding met de lader te maken.
De lader bestaat uit een opzetstukje dat je aan de onderzijde van het horloge vastklikt en vervolgens met een usb-kabel verbindt. Dat opzetstukje is erg klein en daardoor makkelijk kwijt te raken. Ook het vastklikken en loshalen gaat niet soepeltjes en we hadden daarom liever een magnetische oplossing gezien, zoals bij de G Watch.
Het horloge is stof- en waterdicht, dus je kan er mee douchen of de afwas doen zonder bang te zijn dat hij wordt beschadigd. Verder heeft de Gear Live als speciale feature nog een hartslagsensor aan de binnenkant, net als de Gear 2 en Gear Fit. Die werkt echter matig. Zo moet je je hand erg stil houden voor een goede meting en moet de smartwatch precies goed om je pols zitten. Zit hij bijvoorbeeld te hoog, dan kan de polsbot de hartslag niet detecteren. We gebruikten de functie daarom nauwelijks.
Het horloge is comfortabel om te dragen, al is het polsbandje aan de stugge kant. Gelukkig kan je het bandje eenvoudig verwijderen door op de plek waar het vastzit aan het horloge aan de binnenkant een veertje opzij te duwen. Vervolgens kan je elke standaard-22mm-horlogeband aan de Gear Live bevestigen.
Of de Gear Live een mooi horloge is, valt moeilijk te zeggen; dat hangt echt af van je smaak. Veel mensen op de redactie vinden hem in ieder geval beter ogen dan de G Watch van LG, al is dat geen grote prestatie. Ben je fan van mooie horloges, dan zal de Gear Live je wellicht minder bekoren en is het misschien beter om te wachten tot de Moto 360 uitkomt.
Het scherm
Het vierkante amoled-schermpje van de Gear meet 1,63", dat is vrijwel even groot als het schermpje van LG's G Watch. De schermen zijn technisch gezien echter behoorlijk anders. Waar LG een normale lcd gebruikt, kiest Samsung voor zijn eigen amoled-technologie. Het contrast is daardoor vele malen groter, wat weer betekent dat watchfaces met een donkere achtergrond mooier ogen. Daarnaast spiegelt het scherm minder, wat een voordeel is als je het horloge buiten bekijkt.
Met een resolutie van 320x320 pixels doet Samsung het op dat vlak ook beter dan de G Watch; die blijft namelijk steken op 280x280 pixels. Het verschil in scherpte is niet enorm, maar het schermpje van de Gear Live kan wel net iets meer tekst bevatten, waardoor de informatiedichtheid van de Google Now-cards soms een fractie hoger ligt.
Onder de streep heeft Samsung dus het betere scherm in zijn horloge ingebouwd, maar evenmin als LG heeft Samsung eraan gedacht om een helderheidssensor toe te voegen. Dat betekent dat je de helderheid van het scherm zelf moet regelen, via een moeilijk te bereiken instellingenmenu. Dat is erg omslachtig, zeker omdat je de helderheid eigenlijk voor elke omgeving opnieuw wil afstellen.
Hardware en accuduur
Het lijkt erop dat Google strenge eisen stelt aan Android Wear-horloges en daarbij ook voorschrijft welke hardware gebruikt mag worden. Dat zou verklaren waarom Samsung net als LG heeft gekozen voor een quadcore-Snapdragon 400-soc waarvan slechts één core actief is; een oplossing die we niet elegant zouden noemen. Ook de geheugenhoeveelheid is met 512MB dezelfde, maar de accucapaciteit verschilt.
Met zijn 300mAh-accu heeft de Gear Live een derde minder aan capaciteit dan de G Watch, maar het amoled-scherm leidt op zijn beurt weer tot stroombesparing als enkel donkere elementen weergegeven worden. Dat is bij het standaardklokje het geval; dat zijn enkel wijzers op een donkere achtergrond. De stand-by-tijd van de Gear Live lijkt daarom wat beter te zijn dan die van de G Watch, maar als je veel notificaties binnenkrijgt en er dus veel lichte en gekleurde zaken op het scherm verschijnen, is er maar weinig verschil te ontdekken. In de praktijk zijn de verschillen dus klein; net als bij de G Watch zal je ook met de Gear Live moeite hebben om een accuduur van twee dagen te halen bij tamelijk intensief gebruik. Elke nacht opladen blijft dus het devies.
Het Android Wear-ecosysteem
De laatste keer dat we naar een Android Wear-horloge keken, is alweer enige weken geleden en inmiddels zijn er vele nieuwe apps bijgekomen. De meeste daarvan zijn simpelweg updates van bestaande apps om ervoor te zorgen dat notificaties goed weergegeven worden op het horloge. Zo kan je bij de nieuwste bèta van WhatsApp bijvoorbeeld antwoorden vanaf je Android Wear-horloge en hetzelfde geldt voor Facebook Messenger.
Er verschijnen langzamerhand echter ook handige apps die op het horloge zelf draaien. Onze favoriet is zonder twijfel Wear Mini Launcher. De naam zegt eigenlijk alles; het is een app die een kleine applicatielauncher op het horloge installeert en die je kan bereiken door vanuit de linkerbovenhoek naar rechts te swipen. Veeg je vervolgens nog een keer naar rechts, dan kom je uit op een pagina met snelkoppelingen, waar je functionaliteit snel in en uit kan schakelen, en ook via een slider de helderheid van het scherm kan regelen.
Die methode werkt vele malen sneller dan wat Google standaard aanbiedt in Wear. Je moet dan eerst op het scherm tikken, de zoekopdracht afbreken, langs een lijst met commando's naar beneden scrollen en dan Settings of Apps selecteren. Verder is er een aantal apps die het scherm donker maken als het horloge aan de lader hangt; erg handig voor als je hem 's nachts op je nachtkastje oplaadt.
Conclusie
De Gear Live moet het opnemen tegen dat andere Android Wear-horloge dat je momenteel kan kopen: de G Watch van LG. De werking van de horloges is identiek en op het vlak van ergonomie en design hebben we eigenlijk geen voorkeur. Ook op het vlak van accuduur ontlopen ze elkaar niet veel. Waar de Gear Live het wint, is op het gebied van schermkwaliteit, met een hoger contrast en minder spiegeling. Als we moesten kiezen, zouden we daarom voor Samsungs horloge gaan, maar groot is het verschil niet en we hopen nog steeds dat volgende generaties van dit soort horloges een betere accuduur bieden en schermen krijgen die in alle omstandigheden goed af te lezen zijn.