Samengevat
Samsungs Gear 2 is de opvolger van de Galaxy Gear, een smartwatch waar flink wat kritiek op kwam. Een deel daarvan heeft Samsung aangepakt. Zo gaat de Gear 2 een stukje langer mee op de accu, werkt het systeem om notificaties door te sturen vanaf de telefoon beter en is het nu mogelijk om de bandjes te verwisselen. Het grootste kritiekpunt - dat het scherm standaard uitstaat - is echter nog steeds van toepassing. Samsung probeert de pijn te verzachten door het scherm automatisch aan te zetten zodra de gebruiker zijn pols draait om naar het horloge te kijken, maar dit werkt vaak niet, wat voor frustratie kan zorgen. Ook werkt de Gear 2, net als zijn voorganger, enkel met Samsung-apparaten.
Pluspunten
- Notificaties werken prima
- Verwisselbare bandjes
Minpunten
- Scherm staat standaard uit
- Onbetrouwbare bewegingsdetectie
- Alleen voor Samsung-telefoons
Eindoordeel
Wij zijn van de smartphone- en tabletmarkt gewend dat fabrikanten snel met opvolgers van hun producten komen; veel meer dan een jaar duurt het in de regel niet. Met zijn smartwatches heeft Samsung het tempo nog verder opgeschroefd. In september 2013 bracht de Koreaanse fabrikant zijn eerste smartwatch uit, de Galaxy Gear, en eind februari werd de opvolger, de Gear 2, al aangekondigd. Dat is goed te begrijpen, want de kritiek op de eerste Gear was niet mis. Met de Gear 2 hoopt Samsung het grootste deel van die kritiekpunten aan te pakken.
De buitenkant
In een halfjaar tijd kun je een product niet op alle vlakken vernieuwen en van buiten lijkt de Gear 2 dan ook geen radicaal ander product. De vormgeving van het horloge zelf is in grote lijnen gelijk gebleven, maar Samsung heeft wel aan de details gewerkt. De vier zichtbare 'schroefkoppen' hebben het veld moeten ruimen en de homeknop zit nu onder aan het scherm in plaats van aan de zijkant.
Functioneel gezien is de polsband het meest vernieuwd. Bij de eerste Gear huisvestte deze nog de camera, maar bij de Gear 2 is de camera in het horloge zelf verwerkt, waardoor de polsband een stuk eenvoudiger is geworden. Samsung geeft gebruikers daarom nu de optie om alternatieve bandjes, met andere kleuren te kopen.
Ook aan de achterkant van het horloge is een aantal zaken anders. Om de Gear 2 op te laden moet je net als bij zijn voorganger een opzetstukje gebruiken, omdat het horloge zelf geen usb-poort heeft. Bij de Gear 2 is dit opzetstukje een stuk eenvoudiger, kleiner en simpeler dan bij de eerste Gear en dat maakt het opladen minder omslachtig. Je hebt echter nog steeds een probleem als je deze accessoire kwijtraakt.
Een andere vernieuwing aan de achterzijde is de hartslagsensor. Een meting via de ingebouwde app duurt tussen de vijf en tien seconden, maar werkt vaker niet dan wel. De sensor moet de meting namelijk aan de bovenkant van de pols verrichten en dat leidt tot problemen, zeker als je de Gear 2 dicht op je hand draagt en de sensor daardoor in de buurt van je polsgewricht zit. Dat maakt het in de praktijk niet veel meer dan een matig werkende gimmick. Wat wel goed werkt is de stappenteller, die kan bijhouden hoeveel je loopt op een dag.
Nieuwe hardware, vertrouwde interface
Ook onder de motorkap heeft Samsung veel vernieuwd, maar als gebruiker merk je daar weinig van. De Gear 2 draait op het door Samsung zelf ontwikkelde Tizen-besturingssysteem en niet meer op Android, vandaar dat de naam 'Galaxy' ontbreekt. Daarnaast wordt nu een dualcore-1GHz-soc gebruikt, in plaats van een singlecore op 800MHz. Wat snelheid betreft merk je dat nauwelijks, maar de nieuwe chip lijkt wel een stukje zuiniger. Waar de eerste Gear maar iets meer dan een dag meeging, zijn twee à drie dagen met de Gear 2 zeker haalbaar. Zet je hem 's nachts uit, dan haal je met licht gebruik wellicht zelfs de vier dagen.
De interface ziet er grotendeels hetzelfde uit. Elke pagina binnen de interface toont vier icoontjes die je naar een app of instellingen brengen, terwijl het homescreen een klok laat zien. Waar de kleurstelling bij de eerste Gear bijna helemaal zwart-wit was, kiest Samsung bij de Gear 2 voor een felle achtergrond. Dat maakt de Gear 2 in onze ogen wat minder subtiel. Als hij spontaan aangaat, wat door de bewegingsdetectie vaak gebeurt, trekt hij door de felle kleuren meteen de aandacht, zeker in een donkere ruimte.
Dagelijks gebruik
In het dagelijks gebruik kan de Gear 2 ongeveer hetzelfde als zijn voorganger, maar dan beter. Het basisconcept is hetzelfde; je verbindt de smartwatch via bluetooth met een telefoon of tablet van Samsung en vervolgens kun je notificaties doorsturen en apps draaien op de Gear.
Toen we de eerste Gear testten, was die notificatiefuctionaliteit extreem mager. In de meeste gevallen kreeg je op de Gear enkel een melding dat een bepaalde app op de telefoon iets wilde vertellen, meer niet. Zo was het niet mogelijk om WhatsApp-, Hangouts- of Gmail-meldingen op het horloge te lezen. In een latere software-update bracht Samsung hier verbetering in en die lijn is doorgetrokken naar de Gear 2.
Via de Gear Manager-app op je telefoon of tablet kun je instellen welke applicaties hun notificaties moeten doorsturen naar de Gear 2. Hier zitten geen beperkingen meer aan; elke app die notificaties binnen Android laat zien, kan ze ook doorsturen naar de smartwatch. Vanuit diezelfde Gear Manager kun je kleine apps voor op de smartwatch downloaden en installeren. Omdat Samsung het besturingssysteem op de schop heeft genomen, zijn oude apps niet meer compatibel en daardoor is het aanbod voor de Gear 2 nog erg mager.
Net als bij de eerste Gear is het mogelijk om telefoongesprekken te voeren. De smartwatch functioneert hier feitelijk als bluetooth-headset en je moet in het horloge praten om te bellen. Dat vonden we bij de eerste Gear al ongemakkelijk en daar verandert de Gear 2 niets aan.
Bekende problemen
Een hoop zaken zijn dus verbeterd, maar een een fundamenteel minpunt blijft helaas bestaan: het scherm. Samsung gebruikt opnieuw een amoled-scherm, dat aan de ene kant een mooie beeldkwaliteit levert, maar tegelijk ook relatief veel stroom gebruikt. Daarom heeft Samsung ervoor gekozen om het scherm standaard uit te zetten, waardoor de Gear 2 geen geweldig horloge is.
Subtiel de tijd checken, zoals je met een normaal horloge doet,
is er met de Gear 2 niet bij
De Gear 2 kan wakker gemaakt worden via de homeknop of door je pols naar je gezicht te draaien. Die bewegingsdetectie is echter verre van perfect en werkt daarbij inconsistent. Als je met een overdreven gebaar je pols en onderarm naar je gezicht draait, gaat het goed, maar subtiel de tijd checken, zoals je met een normaal horloge doet, is er met de Gear 2 niet bij. En als de Gear 2 eenmaal doorheeft dat het scherm aan moet, duurt dat ook nog eens relatief lang, een seconde ongeveer. Mensen die normaliter geen horloge dragen, zullen zich er wellicht niet aan storen, maar voor horlogedragers voelt klok kijken op de Gear simpelweg omslachtig en traag aan.
Een ander terugkerend minpunt is de compatibiliteit. De Gear 2 werkt officieel alleen met telefoons en tablets van Samsung. Het is dus meer een Samsung-accessoire dan een smartwatch waar een bredere doelgroep wat aan heeft. Slimme Tweakers kunnen de software online vinden en op een niet-Samsung-toestel installeren, maar je krijgt dan niet precies dezelfde functionaliteit als bij een Samsung-telefoon.
Conclusie
De Gear 2 is op veel vlakken een duidelijke verbetering ten opzichte van de Galaxy Gear. De software zit een stuk beter in elkaar, het is leuk dat de bandjes verwisselbaar zijn en de accu gaat langer mee. Het grootste probleem is echter niet aangepakt. De bewegingsdetectie om het scherm aan te zetten wekt na verloop van tijd frustratie op en een horloge dat standaard niet de tijd laat zien, is in onze ogen geen bijster goed horloge. Daarnaast blijft het zonde dat de Gear 2 alleen met Samsung-apparaten werkt.
De Gear 2 krijgt van ons drie sterren, een verdiende volle ster meer dan de eerste. Mocht het volgende model wel een scherm hebben dat altijd aanstaat, dan zal die score verder stijgen.