Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Gear 2-smartwatch: langzaam op de goede weg

29-04-2014 • 13:13

39 Linkedin

Review

Samengevat

Samsungs Gear 2 is de opvolger van de Galaxy Gear, een smartwatch waar flink wat kritiek op kwam. Een deel daarvan heeft Samsung aangepakt. Zo gaat de Gear 2 een stukje langer mee op de accu, werkt het systeem om notificaties door te sturen vanaf de telefoon beter en is het nu mogelijk om de bandjes te verwisselen. Het grootste kritiekpunt - dat het scherm standaard uitstaat - is echter nog steeds van toepassing. Samsung probeert de pijn te verzachten door het scherm automatisch aan te zetten zodra de gebruiker zijn pols draait om naar het horloge te kijken, maar dit werkt vaak niet, wat voor frustratie kan zorgen. Ook werkt de Gear 2, net als zijn voorganger, enkel met Samsung-apparaten.

Pluspunten

 • Notificaties werken prima
 • Verwisselbare bandjes

Minpunten

 • Scherm staat standaard uit
 • Onbetrouwbare bewegingsdetectie
 • Alleen voor Samsung-telefoons

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Wij zijn van de smartphone- en tabletmarkt gewend dat fabrikanten snel met opvolgers van hun producten komen; veel meer dan een jaar duurt het in de regel niet. Met zijn smartwatches heeft Samsung het tempo nog verder opgeschroefd. In september 2013 bracht de Koreaanse fabrikant zijn eerste smartwatch uit, de Galaxy Gear, en eind februari werd de opvolger, de Gear 2, al aangekondigd. Dat is goed te begrijpen, want de kritiek op de eerste Gear was niet mis. Met de Gear 2 hoopt Samsung het grootste deel van die kritiekpunten aan te pakken.

De buitenkant

In een halfjaar tijd kun je een product niet op alle vlakken vernieuwen en van buiten lijkt de Gear 2 dan ook geen radicaal ander product. De vormgeving van het horloge zelf is in grote lijnen gelijk gebleven, maar Samsung heeft wel aan de details gewerkt. De vier zichtbare 'schroefkoppen' hebben het veld moeten ruimen en de homeknop zit nu onder aan het scherm in plaats van aan de zijkant.

Functioneel gezien is de polsband het meest vernieuwd. Bij de eerste Gear huisvestte deze nog de camera, maar bij de Gear 2 is de camera in het horloge zelf verwerkt, waardoor de polsband een stuk eenvoudiger is geworden. Samsung geeft gebruikers daarom nu de optie om alternatieve bandjes, met andere kleuren te kopen.

Ook aan de achterkant van het horloge is een aantal zaken anders. Om de Gear 2 op te laden moet je net als bij zijn voorganger een opzetstukje gebruiken, omdat het horloge zelf geen usb-poort heeft. Bij de Gear 2 is dit opzetstukje een stuk eenvoudiger, kleiner en simpeler dan bij de eerste Gear en dat maakt het opladen minder omslachtig. Je hebt echter nog steeds een probleem als je deze accessoire kwijtraakt.

Een andere vernieuwing aan de achterzijde is de hartslagsensor. Een meting via de ingebouwde app duurt tussen de vijf en tien seconden, maar werkt vaker niet dan wel. De sensor moet de meting namelijk aan de bovenkant van de pols verrichten en dat leidt tot problemen, zeker als je de Gear 2 dicht op je hand draagt en de sensor daardoor in de buurt van je polsgewricht zit. Dat maakt het in de praktijk niet veel meer dan een matig werkende gimmick. Wat wel goed werkt is de stappenteller, die kan bijhouden hoeveel je loopt op een dag.

Nieuwe hardware, vertrouwde interface

Ook onder de motorkap heeft Samsung veel vernieuwd, maar als gebruiker merk je daar weinig van. De Gear 2 draait op het door Samsung zelf ontwikkelde Tizen-besturingssysteem en niet meer op Android, vandaar dat de naam 'Galaxy' ontbreekt. Daarnaast wordt nu een dualcore-1GHz-soc gebruikt, in plaats van een singlecore op 800MHz. Wat snelheid betreft merk je dat nauwelijks, maar de nieuwe chip lijkt wel een stukje zuiniger. Waar de eerste Gear maar iets meer dan een dag meeging, zijn twee à drie dagen met de Gear 2 zeker haalbaar. Zet je hem 's nachts uit, dan haal je met licht gebruik wellicht zelfs de vier dagen.

De interface ziet er grotendeels hetzelfde uit. Elke pagina binnen de interface toont vier icoontjes die je naar een app of instellingen brengen, terwijl het homescreen een klok laat zien. Waar de kleurstelling bij de eerste Gear bijna helemaal zwart-wit was, kiest Samsung bij de Gear 2 voor een felle achtergrond. Dat maakt de Gear 2 in onze ogen wat minder subtiel. Als hij spontaan aangaat, wat door de bewegingsdetectie vaak gebeurt, trekt hij door de felle kleuren meteen de aandacht, zeker in een donkere ruimte.

Dagelijks gebruik

In het dagelijks gebruik kan de Gear 2 ongeveer hetzelfde als zijn voorganger, maar dan beter. Het basisconcept is hetzelfde; je verbindt de smartwatch via bluetooth met een telefoon of tablet van Samsung en vervolgens kun je notificaties doorsturen en apps draaien op de Gear.

Toen we de eerste Gear testten, was die notificatiefuctionaliteit extreem mager. In de meeste gevallen kreeg je op de Gear enkel een melding dat een bepaalde app op de telefoon iets wilde vertellen, meer niet. Zo was het niet mogelijk om WhatsApp-, Hangouts- of Gmail-meldingen op het horloge te lezen. In een latere software-update bracht Samsung hier verbetering in en die lijn is doorgetrokken naar de Gear 2.

Via de Gear Manager-app op je telefoon of tablet kun je instellen welke applicaties hun notificaties moeten doorsturen naar de Gear 2. Hier zitten geen beperkingen meer aan; elke app die notificaties binnen Android laat zien, kan ze ook doorsturen naar de smartwatch. Vanuit diezelfde Gear Manager kun je kleine apps voor op de smartwatch downloaden en installeren. Omdat Samsung het besturingssysteem op de schop heeft genomen, zijn oude apps niet meer compatibel en daardoor is het aanbod voor de Gear 2 nog erg mager.

Net als bij de eerste Gear is het mogelijk om telefoongesprekken te voeren. De smartwatch functioneert hier feitelijk als bluetooth-headset en je moet in het horloge praten om te bellen. Dat vonden we bij de eerste Gear al ongemakkelijk en daar verandert de Gear 2 niets aan.

Bekende problemen

Een hoop zaken zijn dus verbeterd, maar een een fundamenteel minpunt blijft helaas bestaan: het scherm. Samsung gebruikt opnieuw een amoled-scherm, dat aan de ene kant een mooie beeldkwaliteit levert, maar tegelijk ook relatief veel stroom gebruikt. Daarom heeft Samsung ervoor gekozen om het scherm standaard uit te zetten, waardoor de Gear 2 geen geweldig horloge is.

Subtiel de tijd checken, zoals je met een normaal horloge doet,
is er met de Gear 2 niet bij

De Gear 2 kan wakker gemaakt worden via de homeknop of door je pols naar je gezicht te draaien. Die bewegingsdetectie is echter verre van perfect en werkt daarbij inconsistent. Als je met een overdreven gebaar je pols en onderarm naar je gezicht draait, gaat het goed, maar subtiel de tijd checken, zoals je met een normaal horloge doet, is er met de Gear 2 niet bij. En als de Gear 2 eenmaal doorheeft dat het scherm aan moet, duurt dat ook nog eens relatief lang, een seconde ongeveer. Mensen die normaliter geen horloge dragen, zullen zich er wellicht niet aan storen, maar voor horlogedragers voelt klok kijken op de Gear simpelweg omslachtig en traag aan.

Een ander terugkerend minpunt is de compatibiliteit. De Gear 2 werkt officieel alleen met telefoons en tablets van Samsung. Het is dus meer een Samsung-accessoire dan een smartwatch waar een bredere doelgroep wat aan heeft. Slimme Tweakers kunnen de software online vinden en op een niet-Samsung-toestel installeren, maar je krijgt dan niet precies dezelfde functionaliteit als bij een Samsung-telefoon.

Conclusie

De Gear 2 is op veel vlakken een duidelijke verbetering ten opzichte van de Galaxy Gear. De software zit een stuk beter in elkaar, het is leuk dat de bandjes verwisselbaar zijn en de accu gaat langer mee. Het grootste probleem is echter niet aangepakt. De bewegingsdetectie om het scherm aan te zetten wekt na verloop van tijd frustratie op en een horloge dat standaard niet de tijd laat zien, is in onze ogen geen bijster goed horloge. Daarnaast blijft het zonde dat de Gear 2 alleen met Samsung-apparaten werkt.

De Gear 2 krijgt van ons drie sterren, een verdiende volle ster meer dan de eerste. Mocht het volgende model wel een scherm hebben dat altijd aanstaat, dan zal die score verder stijgen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (39)

Wijzig sortering
De kortste review op Tweakers.net tot dusver. Al vraag ik me dan meteen ook af wat er nog meer valt te vertellen over deze Gear 2. Ik heb er zelf mee gespeeld en ik vind het Amoled scherm geweldig, het reageert goed, maar zit niet echt lekker of comfortabel. Ik zelf denk aan de Motorola; het is dan wel geen Amoled scherm, maar het ziet er met een rondje meer uit als een horloge.
In ieder geval gaat Samsung weer een stap vooruit :).

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 29 april 2014 13:19]

Accuduur staat in artikel;

"Waar de eerste Gear maar iets meer dan een dag meeging, zijn twee à drie dagen met de Gear 2 zeker haalbaar. Zet je hem 's nachts uit, dan haal je met licht gebruik wellicht zelfs de vier dagen."
Ja, maar dat is dus enorm sterk afhankelijk van het gebruik. Veel meer meer nog dan bij de Pebble of de Sony Smartwatch 2 die beide wel continue aan staan en dus ook altijd de tijd tonen. Bovendien gaat de Pebble - eigen ervaring - ongeveer een week mee en de Sony ook wel 4 tot 5 dagen.

De mogelijkheden van de Pebble zijn zeker sinds de 2.0 versie erg goed. Ook de Sony Smartwatch is sinds een grote update ook goed vooruit gegaan. Bovendien is de prijs van de Sony veel lager.

Een smartwatch die niet alijd de tijd niet toont, vind ik toch wel een weinig smart. ;)

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 29 april 2014 23:01]

ik haal 3 a 4 dagen met de sw2(hoog/middelmatig gebruik en met de pebble hetzelfde ongeveer(niet door mij getest de pebble is niet van mij maar van een vriend) kwa prijs kwaliteit vind ik de sw2 beter maar dat hangt af van persoon tot persoon af
Ik heb zelf de Pebble maar vind hem niet helemaal te vergelijken met de smartwatch van Samsung. Het is gewoon een hele andere kijk op de smartwatch en ik denk dat de consument maar moet zien wat er beter bij hem(/haar) past.

Qua functies is de Gear veel uitgebreider (scherm, mogelijkheden) en qua basis vind ik de Pebble een stuk verder (accuduur, standaard tijdweergave). Al moet ik zeggen dat er op de Pebble ook al echt goede/nuttige apps beschikbaar zijn!
het schermtype van de moto 360 is nog niet bekend. Ik acht de kans vrij groot dat het ook een (am)oled scherm zal zijn.
Hopelijk gaat ze een optie bieden om het scherm altijd aan te laten (zoals de LG G watch), hoewel in het laatste artikel daarover op Tnet veel kritiek was op het always on principe (in verband met verminderde accu duur).
Uiteraard hoop ik (en vind ik) dat je op zijn minst "enkele" dagen moeten kunnen doen met 1 accu lading, ook al staat je scherm aan, maar we zullen zien
De Gear 2 krijgt van ons drie sterren, een verdiende volle ster meer dan de eerste. Mocht het volgende model wel een scherm hebben dat altijd aanstaat, dan zal die score verder stijgen.
Maar wat wil je nu dan? Wil je dat je batterij snel leeg is of niet? Je zal toch altijd een tradeoff moeten maken. Meer batterijduur of het scherm langer aan hebben staan. Eigenlijk moet er een e-ink feature ingebouwd worden die om de minuut gewoon de tijd aanpast en dan een minuut lang blijft staan. Zo wordt er een hoop stroom bespaard. Als je vervolgens op een knopje drukt gaat de e-ink uit en krijg je je LCD schermpje te zien.
Of je een tradeof moet doen of niet. Ik vind dat een horloge gewoon altijd de tijd moet laten zien en ik denk een heleboel mensen met mij, daarom heb ik ook een pebble als smartwatch en geen andere.
Zouden ze in de toekomst geen e-paper kunnen gebruiken om de tijd altijd weer te geven.
Ik bedoel dan kunnen ze geen e-paper over het scherm leggen en als het scherm in standby gaat dan wordt de tijd op het e-paper weergegeven en als je de smartwatch ontwaakt dan zou het e-paper uit moeten gaan en dus onzichtbaar worden (ik weet niet of dit al kan of bestaat doorzichtig e-paper) en moet het lcd aan gaan.
Het is maar een idee maar ik weet niet of dit realiseerbaar is.
Als ze dit zouden kunnen maken dan zou je de twee voordelen hebben. Langere batterij en altijd de tijd zien.
Ik zie jammer genoeg geen vergelijking met de Galaxy Gear 2 Neo, de budgetversie, die al vanaf €199 te koop is: http://www.dixons.nl/tele...ardeddefault#.U1-Kn_mSx8E
De enige verschil is de behuizing en camera

Gear 2 -> wél camera, metalen behuizing
Gear neo -> géén camera, kunststof behuizing

p.s. de camera is toch wel erg grappig op de smartwatch.
Is het ook mogelijk om apps te ontwikkelen voor de smartwatch die alleen op het horloge draaien of moet dit altijd in combinatie met een smartphone? als er de mogelijkheid bestaat voor standalone apps vind ik het een slimme zet van Samsung om over te stappen op Tizen. De smartwatches zijn nog relatief nieuw (en volgens de grote techbedrijven de toekomst) met weinig apps. Ze kunnen zo developers geleidelijk naar hun nieuwe OS laten overstappen en rustig een grote appstore opbouwen ipv android helpen met het opbouwen van een grote appstore voor smartwatches. En zo op den duur misschien android uitfaseren.

[Reactie gewijzigd door Tomvd5 op 29 april 2014 13:36]

Voor de Sony Smartwatches en Pebbles kun je in ieder geval wel aparte apps ontwikkelen. Veel verschillende klokjes, maar bijvoorbeeld ook Runtastic.
Ik vindt hem er een stuk beter uitzien dan de eerste versie, maar ik heb echt het gevoel dat Samsung echt totaal geen beeld heeft van wat dit ding moet gaan doen en wat van doelgroep men aan moet spreken.
Het lijkt een beetje op beta producten in de markt zetten en te wachten hoe men reageert i.p.v. een doordacht concept neer zetten.
In sommige functies proberen ze het een soort vervanging van de telefoon te laten zijn (ondanks dat het de smartphone nodig heeft om te laten werken), maar dat lijkt mij zinloos daar zit het grote publiek niet op te wachten. Het kan toch niet de bedoeling zijn om zo'n ding als een soort notificatie center van de Smartphone te laten zijn? Men zal dus met nieuwe toepassingen moeten komen. Ik denk dat het richten op sport of gezondheid niet een slecht idee is, en alles duidt erop dat ook een Apple en anderen zich daar op gaan richten. Dan voeg je werkelijk iets toe waar je smartphone minder geschikt voor is.
Ziet er super goed uit vergeleken met versie 1 moet ik zeggen.

Ik denk dat er weinig aan te doen is, maar ik baal wel van het feit dat je niet subtiel de tijd kan bekijken. Ik heb eens een binair horloge gehad waarbij je ook op een knop moest drukken zodat je de tijd kon zien. Klinkt leuk, maar als je op een afspraak bent en het valt nogal op dat je naar je horloge kijkt kan het de indruk wekken dat je graag weg wilt. 'Vroeger' hadden Nokia's een scherm dat constant de tijd weergaf. Ik hoop dat dit ook een functie wordt op deze (of een volgende) smartwatch want dat zou dit probleem helemaal wegnemen. Behalve in het donker, maar dan zou er eventueel een extra knopje moeten komen om snel (dus niet een seconde) en kort de backlight aan te zetten.
Het grootste probleem is toch wel de overgang naar Tizen. Hierdoor is de kans dat mensen er apps voor gaan schrijven toch heel wat minder dan voor android wear of iOS.
Als het slechts bij wat notificaties blijft zal ik nooit een dergelijk horloge kopen.
Telefoon heb ik altijd binnen handbereik. En in gezelschap is het net zo asociaal om constant op je horloge te kijken als op je telefoon, misschien nog wel erger omdat diegene dan denkt dat je snel wegwilt. En de belangrijiste reden voor mij, ik heb gewoon liever een analoog horloge, het liefst een automaat, deze dingen zijn gewoon niet mooi.
Jammer van de woordkeuze bij plaatje 7 (van de tweede reeks plaatjes), een Pedometer :P.

[Reactie gewijzigd door FRGert op 29 april 2014 14:02]

Zo heet dat toch?
dat is de term voor een stappenteller... zelfs in het nederlands:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stappenteller
0Anoniem: 593568
29 april 2014 20:24
Klagen dat hem scherm uitstaat.
Dan klagen als het aanstaat dat het te opvallend is.
De bewegingsdetectie werkt relatief goed.geen echte klachten van.
Natuurlijk kan het beter.
Maar je heft je arm op en draait het een beetje en VOILA! Zoals het moet.
Te helder, verander dan de achtergrond.

Gear 2 is vooral te beperkt, gn apps en redelijk standaard vr 300 euro.
Update the thing and give us extra's !!!
Maar heerlijk machinetje

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee