Erg slim dat de dames en heren van Square Enix Montréal er niet voor gekozen hebben om Hitman: Absolution, de meest recente game uit de serie, te vertalen naar iOS. Dat het kan, een grafisch indrukwekkende game vertalen naar mobiele platformen, bewees de uitgever met Deus Ex: The Fall, de mobiele evenknie van Deus Ex: Human Revolution. Bij de mobiele versie van Hitman heeft het echter een heel andere oplossing gekozen; een game in hetzelfde universum, maar met een heel ander uiterlijk en een heel andere manier van spelen.
In Hitman GO gaat het enkel en alleen om het ontwijken van vijanden, al kun je ze wel degelijk uitschakelen.
Toch is GO een echte Hitman. Je bent nog steeds de naamloze Agent 47 en je gedijt nog steeds het best als je onopgemerkt weet te blijven. Sterker nog; dat aspect van de traditionele Hitman-gameplay is nu centraal gesteld. In Hitman GO gaat het enkel en alleen om het ontwijken van vijanden, al kun je ze wel degelijk uitschakelen. Eigenlijk is Hitman GO een combinatie van de Hitman-games die je kent, met een stevige portie schaak, wat invloed van een heleboel andere bordspellen en een vleugje Pac-Man om het af te maken. Maar dan in een mooie, zij het kale, driedimensionale wereld. Je ziet in Hitman GO een klein stuk spelwereld, dat doorgaans uit niet meer bestaat dan wat muren, misschien aangevuld met een stuk straat of grasveld. Ter versiering is er soms een stuk water aan toegevoegd, dat verder weinig rol speelt. Op het speelveld staan wat poppetjes opgesteld, als de pionnen van een bordspel. Daarvan kun je de duidelijk herkenbare pion van Agent 47 verplaatsen. De rest van de pionnen zijn de vijanden die Hitman moet ontlopen.
De game bestaat uit een serie in moeilijkheidsgraad oplopende puzzels waarin je Agent 47 steeds door een klein doolhof moet loodsen om veilig de uitgang te bereiken. Het speelveld bestaat naast die puur decoratieve muren, wegen en grasveldjes uit een serie knooppunten die met elkaar verbonden zijn door dunne zwarte lijnen. Je kunt Hitman via die lijnen verplaatsen, steeds met één stap tegelijk naar een volgend knooppunt. Als je dat doet, verplaatsen ook de vijanden zich, ook steeds via de zwarte lijnen en ook steeds naar een volgend knooppunt. Daarna is Hitman weer aan zet. Agent 47 dient daarbij afstand te houden. Als je naar een knooppunt loopt dat een vijand met één zet kan bereiken, ben je de klos en word je als in een bordspel geslagen. Tenminste, als de betreffende vijand jouw kant op kijkt. Als de vijand een andere kant opkijkt, kun je achter hem langs sluipen. Gedurende de game komen daar wat opties bij. Zo kun je later in de game voorwerpen gooien en een vermomming aantrekken, zij het in beperkte mate. Het kan alleen waar de game dat toestaat, en dat is steeds slechts mondjesmaat. Net als het uiterlijk passen ook de schaarse opties die Agent 47 er gedurende de game bij krijgt prima bij de typische Hitman-sfeer.
De opzet is even simpel als uitdagend. Je krijgt in het begin keurig uitleg, maar wordt ook best snel in het diepe gegooid. Puzzels worden al vrij snel behoorlijk pittig. Vandaar dat je vijf hints krijgt die je naar believen in kunt zetten. Dan verklappen de makers de stappen die je moet zetten. Vijf hints is weinig, maar je kunt nieuwe bijkopen. Voor 1,79 euro koop je vijf nieuwe. Je kun natuurlijk ook op internet zoeken, daar zijn genoeg tips te vinden. Hitman GO is wat ons betreft een erg leuke en vooral uitdagende game die de 4,50 euro zeker waard is. Enig minpunt: jammer dat je wel hints kunt kopen, maar ze niet kunt verdienen binnen de game.