Een nieuwe serie
Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Crystal Dynamics proberen al een paar jaar om het eens zo sterke merk Tomb Raider in oude glorie te herstellen. Dat lukt aardig. Wie Tomb Raider uit 2013 heeft gespeeld, weet dat het zowel een verrassende als een uitstekende game is, waarin de studio een andere kant van titelheldin Lara Croft durft te tonen. Maar ook daarvoor liet de studio al zien dat hij risico durft te nemen. Zo werd in 2010 Lara Croft and the Guardian of Light afgeleverd, dat rigoureus brak met de traditionele manier van spelen. Geen third person actie meer, maar een isometrische blik op het speelveld, en dientengevolge gameplay die eerder aan een rpg deed denken dan aan de klassieke Tomb Raider-games. Bovendien was Guardian of Light vooral bedoeld om in coöp te spelen, wat ook al een breuk met het verleden is.
E3-trailer van Lara Croft and the Temple of Osiris.
Inmiddels ziet Square Enix Guardian of Light als het begin van een eigen serie. Er is nu de Tomb Raider-serie; de third person actiegames, en de Lara Croft-serie met isometrische coöp-games. Tijdens de E3 kondigde Square Enix in beide series een nieuw deel aan. Rise of the Tomb Raider wordt het vervolg op de game uit 2013, Lara Croft and the Temple of Osiris wordt de nieuwe coöp-game.
Achterafkamertje
De nieuwe Tomb Raider werd getoond tijdens de persconferentie van Microsoft, voorafgaand aan de E3, maar was op de beursvloer niet te bewonderen. De nieuwe Lara Croft was tijdens de persconferenties veel minder prominent in beeld, maar tijdens de beurs wel te bewonderen, zij het in een achterafkamertje van de stand van Square Enix. Gelukkig mochten we daar naar binnen om de nieuwe Lara Croft in actie te zien. De game is dus al speelbaar en zal dit jaar uitkomen, al is nog niet duidelijk wanneer precies. Leuk wapenfeit: het Utrechtse Nixxes werkt mee aan de Temple of Osiris, al is niet geheel duidelijk wat de Nederlandse rol is in het geheel.
Naar Egypte
Uiteraard hoort bij een nieuwe Lara Croft-game een verhaaltje, al speelt dat nu niet zo'n grote rol als in de Tomb Raider-games. In dit geval is Lara Croft op weg naar Egypte, waar ergens ver weg in de woestijn een tempel verscholen ligt die gewijd is aan Osiris, de god van de onderwereld. Eenmaal bij de tempel aangekomen, blijkt Croft niet de eerste te zijn. Vlak voor haar is collega-schatjager Carter Bell aangekomen. Beide zijn op zoek naar de Staff of Osiris, een ding dat magische krachten zou hebben.
/i/1403607021.jpeg?f=imagenormal)
Als Carter de staf van zijn plek haalt, blijkt al snel dat hij daarmee een vloek over zichzelf afroept en over de andere aanwezigen in de ruimte. In dit geval is dat Lara Croft. De vloek houdt in dat zij de god Set bevrijden en in plaats daarvan zelf opgesloten raken in de tempel. Ook onder invloed van de vloek zijn Horus en Isis, die net als Carter en Croft opgesloten raken in de tempel. Horus is de zoon van Osiris, Isis is zowel zus als vrouw van de god. Om de familiebanden nog wat ingewikkelder te maken: Set is de broer van Osiris en daarmee dus de broer van Isis. Het heeft Set er niet van weerhouden om Osiris flink te grazen te nemen. Hij wist zijn broer in vijf stukken te hakken en heeft de delen in het uitgebreide tempelcomplex verstopt.
Zet Osiris in elkaar
Aangezien Osiris als enige genoeg macht heeft om de vloek van Set te verbreken, zit er voor de vier gevangenen niets anders op dan de delen van Osiris' lichaam te zoeken. Alleen als het lukt om Osiris weer in elkaar te zetten, is er hoop dat Set beteugeld kan worden en Lara weer naar huis kan. Een aardig uitgangspunt, maar niet meer dan een excuus om vier speelbare personages in de game te hebben; de vier die in de tempel opgesloten zitten en er baat bij hebben om al samenwerkend op zoek te gaan naar de stukken van Osiris' lichaam. Je kunt in coöp dus kiezen uit Lara, Carter, Horus en Isis. Overigens is het verhaal van Osiris, Isis, Horus en Set één van de bekendste uit de Egyptische mythologie. Ook in de mythe hakt Set het lichaam van zijn broer in stukken. Hij verstopt de delen daarbij niet in een tempel, maar verspreidt ze over het Egyptische Rijk.
Op zoek naar Osiris
Genoeg over het verhaal. Zoals gezegd, is het is meer een excuus dan dat het een grote rol speelt. Het is vooral een middel om aan de vier speelbare personages verschillende eigenschappen toe te kennen. Het geeft de speler bovendien een helder doel; het verzamelen van de vijf delen van Osiris' lichaam. Dat wil ook zeggen dat de game is opgedeeld in vijf hoofdstukken, ieder met een stuk Osiris als beloning. De game speelt zich dus ook volledig in het uitgebreide tempelcomplex af.
/i/1403607022.jpeg?f=imagenormal)
Dynamische puzzels
The Temple of Osiris lijkt in veel op Guardian of Light. Het is opnieuw een isometrische twin stick actiegame waarbij veel puzzelen komt kijken. Die puzzels hebben steeds betrekking op het vinden van de weg in het tempelcomplex. Het leuke is dat Crystal Dynamics de puzzels dynamisch heeft gemaakt. De puzzels worden aangepast aan het aantal spelers dat meedoet. Als je dus op een drukplaat moet staan om ergens een deur te openen, verschijnen er vier drukplaten als je met z'n vieren speelt en maar één drukplaat als je alleen speelt.
Naast de drukplaten zijn ook de manshoge ballen terug, die Lara en consorten voort moeten rollen. Als de speelsessie op de E3 maatgevend is, worden dat de leukste passages uit de game omdat het van de groep vraagt dat ze de aandacht verdelen. We zagen een aantal voorbeelden waarbij iemand een bal van A naar B moest rollen terwijl de overige groepsleden de roller moesten verdedigen tegen de ondode wezens die Set op de groep afstuurt.
Puzzelen
Ook dat is hetzelfde gebleven; er zit veel puzzelwerk in de game. Dat is bedoeld om gezamenlijk obstakels te overwinnen. Daarnaast is er ook de nodige tegenstand en je zult je dus moeten verdedigen tegen de troepen van Set. Lara heeft daarom een pistool op zak, net als Carter Bell. Sterker nog, Lara heeft er twee en kan dus dual wielden, terwijl Carter slechts één, iets krachtiger wapen heeft. Wie met Horus of Isis speelt heeft geen pistool, maar een toverstaf die een soort lang aanhoudende laserstraal afvuurt. Het recept is daarbij klassiek, de linker-stick is voor bewegen, de rechter voor schieten.
Toch is dat schieten niet het interessantste deel van spel. Leuker zijn de opties die de vier hebben om zich door de tempel te verplaatsen. Om te beginnen heeft Lara een fakkel. Handig, maar nog steeds niet essentieel. Dat laatste geldt wel voor de Grappling Hook die zowel Lara als Carter op zak hebben. Die is multifunctioneel. Lara en Carter kunnen ermee naar een hoger punt klimmen, al kunnen ze de haak ook gebruiken om zich van een hoger punt naar beneden te laten zakken. Vooral handig is dat ze de haak van boven naar een teamgenoot kunnen gooien en hem vervolgens omhoog kunnen trekken. Je kunt op die manier zelfs een koord spannen waar de groep overheen kan dansen. Zo kunnen Carter en Lara ook Horus en Isis naar boven, onder of de overkant helpen, zodat heel de groep verder kan. Dat is maar goed ook, want alle vier dienen vertegenwoordigd te zijn als je met vier spelers op pad wilt. Je kunt geen groep samenstellen waarin in één personage meermalen voorkomt.
Hiërogliefen
Horus en Isis hebben geen Grappling Hook, maar moeten het doen met hun staff. Daarmee kunnen ze bepaalde delen van de tempelvloer omhoog doen komen, als een vierkante kolom die ze omhoog toveren. Niet elk willekeurig deel kan omhoog; de vierkanten die je omhoog kunt toveren, herken je aan kleurrijke hiërogliefen op de vloer van de tempel. Het goddelijke duo kan bovendien een bolvormig magisch schild rond zichzelf oproepen en ook dat is multifunctioneel, want de menselijke spelers kunnen bovenop de bol springen en zo hoger gelegen delen van de tempel bereiken.
Dat alles is uiteraard goed voor de nodige puzzels, waarin de goddelijke characters de menselijke avonturiers dus hard nodig hebben - en andersom net zo. Er zijn delen waarin de rijzende platformen centraal staan en er zijn delen waarin de Graplling Hook onmisbaar is. Hoe dat moet als je solo speelt, is nog niet helemaal duidelijk, al heeft Crystal Dynamics de puzzels dus dynamisch gemaakt. Als er door het dynamische karakter van de game simpelweg delen van het level weggelaten worden, hopen we dat er voldoende overblijft om ook een solo-avontuur aantrekkelijk te maken.
/i/1403607023.jpeg?f=imagenormal)
Wapens en ringen
Om de game nog net iets meer diepgang te geven, kun je aan de uitrusting sleutelen van het personage waar je mee speelt. Bij elk van de vier heb je acht slots die je kunt vullen. Daar zijn er vier van gereserveerd voor wapens. Vreemd genoeg leek het er op dat we ook bij de goden slots voor vuurwapens voorbij zagen komen, maar het kan zijn dat het ging om een tijdelijk icoon dat duidelijk moet maken dat je bij de goddelijke characters uit verschillende toverstafjes kunt kiezen. Voor alle vier de characters geldt in ieder geval dat er nog vier slots overblijven waar je magische attributen als een ring of een amulet in kunt plaatsen. Het verschil tussen die twee is dat de ringen die je kunt bemachtigen een effect heeft op je eigen personage, terwijl een amulet effect heeft op heel de groep.
De amuletten hebben standaardeffecten zoals iets meer damage, iets meer helend effect en dergelijke. Je kunt tijdens een potje coöp besluiten aan wie je een bepaalde amulet of ring geeft en zo dus kiezen wie iets meer schade veroorzaakt of genezing geeft. Aan het einde van elk hoofdstuk staan er vier schatkisten te wachten, waarvan iedere deelnemer er een kan kiezen. Los daarvan is er van alles te verzamelen. Zo kun je in de levels op de meest onbereikbare plaatsen schedels vinden en krijg je aan het eind van het hoofdstuk te zien hoeveel je er daarvan gevonden hebt. Vooral bij het verzamelen van die schedels zul je alle mogelijkheden van bijvoorbeeld de grappling hook volledig uit moeten buiten.
Krokodil
Wat de verschillende hoofdstukken van de game betreft; die worden uiteraard afgesloten met een gevecht met een uitdagende tegenstander. Zo zagen we een enorme krokodil voorbijkomen die de vier avonturiers tijdens de demonstratie al een aantal maal hadden ontmoet. Aan het einde van de rit duikt hij weer op, maar nu met de intentie de vier uit te schakelen. In dit geval heeft het geen zin de strijd aan te gaan, maar is het zaak om het op een rennen te zetten, over een lange stenen brug die de krokodil achter het rennende team langzaam maar zeker sloopt. Ook tijdens het rennen over de brug is het zaak om hulpmiddelen als de grappling hook te gebruiken, om over de gaten te springen die de krokodil slaat.
Voorlopige conclusie
Lara Croft and the Temple of Osiris wordt de start van een nieuwe serie, met de naam van de heldin in de titel en niet haar 'titel' Tomb Raider. De Temple of Osiris wordt de opvolger van Lara Croft and the Guardian of Light uit 2010. De grootste vernieuwing is dat je in de nieuwe game met vier man in coöp kunt spelen, waar dat in de voorganger slechts met twee spelers kon. De game kent met Lara Croft, concurrent Carter Bell en de Egyptische goden Horus en Isis vier speelbare personages. De twee menselijke en de twee goddelijke personages hebben vergelijkbare eigenschappen, waarbij de mensen vertrouwen op hun grappling hook en de goddelijke op een toverstaf waarmee ze een soort laserstralen af kunnen vuren en plateaus kunnen verhogen.
In de vele puzzels uit de game is het gebruik van die gereedschappen essentieel. Die puzzels zijn dynamisch en worden dus automatisch aangepast aan het aantal deelnemende avonturiers. De game is daarbij van het type drop in/drop out-coöp, zoals het hoort. Crystal Dynamics heeft voor de Temple of Osiris gelukkig wat meer paardenkrachten tot zijn beschikking omdat de game verschijnt voor Xbox One, PlayStation 4 en Windows. Dat is te zien ook. Er kan veel kapot in de levels en vooral de dynamische belichting valt op. Zo zie je bijvoorbeeld mooie schaduwen ontstaan rond de manshoge ballen die de groep voort moet rollen, doordat die ballen een lichtbron van binnen hebben. Het maakt van de game een sfeervoller geheel dan de grafisch wat vlakke voorganger. Terwijl de nieuwe Tomb Raider pas in 2015 verwacht wordt, verschijnt Lara Croft and the Temple of Osiris ergens dit najaar.