Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Tomb Raider - Lara laat zien hoe het moet

Conclusie

'No guts, no glory', luidt de gevleugelde uitdrukking, en die slaat ook precies op wat Crystal Dynamics met deze nieuwe Tomb Raider heeft geprobeerd. Daar is de studio verrassend goed in geslaagd, door enigszins af te wijken van de traditie. De klassieke driehoek combat, platform, puzzelen is vervangen door story, platform en combat. De puzzels zijn er nog wel, maar ze zitten verstopt in optionele tombes, die de moeite van het verkennen waard zijn. De aanpassing pakt goed uit. Het verhaal is prima, vooral door de keuze om een jonge en daardoor meer kwetsbare Lara Croft ten tonele te voeren. Dat past goed bij haar leeftijd en ook bij het thema van de game; overleven op een schijnbaar onbewoond eiland. Onbewoond is het allerminst, vandaar dat er in deze Tomb Raider misschien wel meer geknokt wordt dan ooit. Met wat saai uitziende tegenstanders, dat wel. Lara heeft er gelukkig de tools voor, met als ster van de show de boog die ze al vroeg bemachtigt.

Naast dat knokken bestaat de campagne verder uit verkennen en vooral uit klimmen en klauteren. Dat klimmen is wat minder acrobatisch dan in de voorgaande delen, maar het past daardoor wel beter bij de survivaltocht van de jonge Lara. Verder word je op een prima manier aangemoedigd om buiten de gebaande paden te treden. De beloningen die je er vindt, kun je goed gebruiken in de campagne. Naast de uitstekende campagne heeft de game ook nog een multiplayer-modus waar uitgever Square Enix graag de nadruk op legt. Dat onderdeel heeft alle ingrediënten die je verwacht, maar steekt nergens boven het maaiveld uit. Vergeet dat onderdeel en geniet van een prima campagne. Ja, er zijn zo hier en daar quicktime events en het lijkt hier en daar misschien net iets te veel op een shooter, maar dat zijn kleine minpunten voor een verder prima game.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Er is ook een multiplayer-modus in Tomb Raider.

Pluspunten:

- Prachtig eiland
- Goed verhaal rond jonge Lara
- Klassieke pijlers combat en platform goed uitgewerkt

Minpunten:

- Af en toe net te veel een shooter
- Quicktime events
- Vijanden zien er saai uit

Eindcijfer: 9

Titel Tomb Raider
Platform Pc, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Crystal Dynamics
Uitgever Square Enix
Releasedatum reeds verschenenLees meer

07:06
Tomb Raider Video van 5 maart 2013
Square Enix kondigt Tomb Raider aan Nieuws van 7 december 2010

Reacties (99)

Wijzig sortering
Een iets andere (xbox360) review: http://www.xbox360achieve...ame/tomb-raider-9/review/.
Audio: 85
"The sound design in Crystal Dynamic’s reboot is quite impressive. The score is truly atmospheric and eerie, matching the gameplay at every beat."

Visuals: 85
"A truly great depiction of what I would imagine hell looks like. The attention to detail is astounding, as is the cinematography, and like the audio design, everything about it just makes you feel uneasy, which is the perfect reaction. The death sequences as well? They're delightfully brutal and graphic."

Playability: 80
"Crystal Dynamics has crafted the most responsive and fluid Tomb Raider in terms of controls, and it’s very rare you’ll have a hiccup because of them."

Delivery: 70
"A case of two steps forward, three steps back here. Some great, truly defining moments are let down by a reliance on the weakest part of the formula: the gunplay."

Achievements: 30
"Bland, terrible balance, horrible spread, some unforgivable errors and barely any creativity. What is this? 2006 all over again?"

Overall: 75
"There is a platform here for Crystal Dynamics to take Lara’s shenanigans to a new level, but a reliance on fairly bog standard shooter mechanics just doesn’t do the franchise any justice and as a result, means Tomb Raider falls short of being a truly great game. Still ounces of fun, but you can’t help but think, “what could have been?”


Maar goed, het blijven natuurlijk meningen...
Leuk spel en ben het eens met de score hier boven: 7,5.

Het is allemaal wel erg veel Hollywood allemaal. Verhaal heeft allemaal van die clichés. Waarom moeten al die kunstschatten van ongekende waarde altijd compleet naar de gossiemijne? Leuk en pakkend verhaal, maar we hebben het al eens eerder gezien.

Explosies zijn leuk, maar Hollywood, blijf eens af van dingen die oud, mooi en mysterieus en uniek zijn! ( ookal is het virtueel ) Stomme amerikanen hebben geen respect voor historie. Blaas maar wat lelijke sovjet gebouwen op, die kunnen we wel missen. Lara is gewoon een slechte archeoloog, maar wel een goede overlever. Als historicus doet het gewoon pijn om al die ouwe spullen kapot te zien gaan. De gebruikelijke onwetende tiener zal er wel niet veel moeite mee hebben ;)

Lara zelf is wel top. Ze is een geloofwaardige jonge aantrekkelijke meid (met een mooiere en degelijkere cupmaat ), ondanks de vele onmogelijke heldenacties die mr. bond niet één twee drie na zou doen. Het spel is ook veel te kort en te makkelijk.

Verder is de game prima, maar geen wereldschokkende zaken verder. 9 is toch wel wat veel. Maar ja, hoge scores verkopen beter.. niet?

[Reactie gewijzigd door SnakeByte99 op 6 maart 2013 17:13]

Zou leuk zijn geweest als ze de films op een PC hadden gerenderd (in de veronderstelling dat het spel echt een beetje next-gen is op de PC). Het ziet er soms erg nep uit. In het touwklimmen op 4:48 in het eerste filmpje is het echt een niveau uit het jaar 2000. Er lijkt geen collission detection aanwezig te zijn en als je ziet hoe lara haar voeten beweegt op dat touw is dat ook bijzonder nep, want je ziet haar even hard over het touw gaan wanneer ze haar voeten op het touw heeft. Verder een erg constante snelheid ongeacht in welke fase van bewegen ze zit. Het algehele effect is erg goedkoop. Ook de snare traps vallen op. Als je aan een snare hangt, en vervolgens dood wordt geschoten sta je niet ineens op de grond en val je dood neer, dan hang je gewoon dood te bungelen. Er mag nog duidelijk veel aan de game gewerkt worden, want het rammelt nog echt wel een beetje. Een paar atches zouden niet misstaan.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 5 maart 2013 16:12]

of ik speel heel veel spellen maar ook op hard is dit spel zeer eenvoudig, uncharted is qua tactiek en ai misschien veel beter uitgewerkt. (hoger budget?)

en dat mensen uncharted een FPS noemen vindt ik helemaal wereldvreemd, dat betekent dat je alleen maar wat filmpjes op youtube hebt lopen kijken 8)7
Hmm, gemengde gevoelens. Net uitgespeeld in 11 uur..

Pro:

Vette graphics
Goed verhaal
De wereld alles zit goed in elkaar

Twijfel:

Je hoeft geen 1 point te spenderen in de perk tree - zonders extra skills kun je het uitspelen
Alles wordt wel HEEEEL makkelijk gemaakt. Waar je heen moet springen- gaan heeft een witte kleur, of iets anders wat opvalt. Nadenken hoef je niet. Misschien bij de tombs dat je ff achter je oren krabt.

Cons

Ontzettend veel immersion breakers.. Journal op plekken dat niet kloppen
Kistjes met AMMO random verspreid ( en vul daarvan - 1 perk geeft je meer ammo capaciteit ( ik ben niet 1 keer out of ammo geweest) en ik schiet veel. dus nutteloos
Extra dungeons zijn leuk, maar nutteloos.. (geven je extra upgrade punten) Ik heb bijna alle upgrades op het einde van de game, zonder iets te exploren..
Achievements: Serieus?? WAarom ga ik posters verbranden, of mijnen laten exploderen als mijn vrienden aan de andere kan van het eiland vermoord worden.. Achievements zijn alleen maar in de game als timesink.

OVeral gewoon te simpel.. het is echt meer ren, schiet, ohh.. daarheen.. en rinse and repeat..


Conclusie:

Leuke game voor 15euro.. maar voor wat het biedt vind ik 50e teveel. Het daagt je niet uit, maar het raakt je wel. Wil je dus meespelen in een "film" zonder echt na te denken prima game.. ga je voor immersive en echt dungeon crawlen en je hersens gebruiken.. sorry

Replay value is erg laag.. Ik heb 2 dungeons geskipt omdat mijn (ingame) vrienden vast zaten, dus RUSH helpen!!.. en dan ga ik niet ff rustig de omgeving uitkammen, en de rewards heb je niet echt nodig om verder te gaan.
Nu ik het spel uitgespeeld heb ben ik mijn hele motivatie en alles kwijt om terug te gaan..

- Waarom zou ik terug willen, Achievement rewards zijn XP (niet meer nodig)

- salvage van de dungeons ( niet meer nodig -geen betere gun nodig).

- Misschien voor de omgeving en puzzles.. ( het ziet er mooi uit, maar een soduku puzzel biedt meer uitdaging.

Misschien dat het sterkste punt van de game misschien ook direct een zwakte is: Het verhaal wordt zo gaaf verteld, en je voelt je er echt middenin, je wil dus alleen maar door door door. Je gaat niet rustig even rondneuzen omdat je echt verder wilt met het verhaal. En het spel laat je dit doen, je kan de hele verhaallijn doorgaan zonder ook maar 1 ding te exploren.

[Reactie gewijzigd door SerealKiller op 7 maart 2013 14:22]

Het is natuurlijk jouw mening, maar het bevestigd wel een beetje mijn voorgevoel. Ik denk dat ik mijn tijd aan FarCry 3 ga besteden, maar ik ga dit spel zeker wel kopen... Volgend jaar, bij een lagere prijs. Ik spel bijna nooit multiplayer en doe zelden een replay. Dus ik vind 11 uur dan erg kort voor €50 a €60 voor een Xbox spel. Dank voor het delen van je bevindingen!
Mocht er iemand alle delen nog eens willen spelen, er is momenteel een leuke aanbieding bij FreeRecordShop voor deel 1 t/m 9 maar € 12.50.

http://www.freerecordshop...9-pc-cd-dvd-8718274542530
Ik heb net de collectors edition binnengekregen. Waarschijnlijk ga ik 'm pas met m'n verjaardag spelen (dan heb ik m'n systeem ervoor ook wel weer in elkaar zitten waarschijnlijk).

Als rasechte Tomb Raider fan ben ik erg benieuwd naar deze game. Hij krijgt heel veel hoge punten, gemiddeld iets van een 9. En dat is lang niet slecht als je kijkt naar een aantal andere games (na de eerste paar delen ging het al snel iets teveel op uitmelken lijken, met TR:AOD als dieptepunt imho).

Het feit dat we nu met een jongere Lara spelen is wel leuk, ik hoop alleen dat er nog wel genoeg te puzzelen valt :)
Even ter algemene informatie: zet in de settings van de game (PC-uitvoering) even de effecten uit die zorgen voor de animatie van lichaamshaar! Dit scheelt, afhankelijk van je GPU, tussen de 25 en 50% aan performance en je mist er niet zo heel veel aan, grafisch gezien.

Ongetwijfeld zullen Nvidia & AMD binnenkort wel een update hiervoor in hun drivers stoppen maar heb al mensen gehoord die met een GTX670 amper 30fps haalden en na het uitzetten van enkele minieme details, al snel boven de 45fps scoorden.
Mensen met een Nvidia kaart moeten dat ook niet aanzetten. Dat is een speciale feature "speciaal" ontworpen voor AMD kaarten. Het zal daar ook zeker voor een performance hit zorgen, maar als het goed is een stuk minder dan bij Nvidia kaarten.

http://blogs.amd.com/play/tressfx/

[Reactie gewijzigd door Zeara op 5 maart 2013 15:15]

Anoniem: 135995
@Zeara5 maart 2013 17:39
Holy F, dat scheelt een boel, echt heel mooi om te zien. Ik hoop dat Tweakers ook een keer met zo'n systeem reviewed. Kijken of het de kwaliteit haalt die daar beloofd wordt!
Anoniem: 282150
@TERW_DAN6 maart 2013 08:41
Onzin.

Ik heb alles op max inclusief het prachtig bewegen van het haar en mijn framerate dropt zelden onder de 90 met een GTX 670.
Het feit dat we nu met een jongere Lara spelen is wel leuk, ik hoop alleen dat er nog wel genoeg te puzzelen valt
Het is in ieder geval geen puzzel dat met haar leeftijd ook haar cupmaat weer geslonken is.
[...]


Het is in ieder geval geen puzzel dat met haar leeftijd ook haar cupmaat weer geslonken is.
Ach, het maakt het wel een beetje realistischer aan de ene kant. Aan de andere kant hoort Lara gewoon grote borsten te hebben
ik vindt dat Lara er nu gewoon goed uitziet, grote borsten hadden Lara wat mij betreft absoluut niet aantrekkelijker gemaakt, en klimmen met 2 basketballen is ook niet ideaal, dus prima zo!

verder ziet de game er ook gaaf uit, lekker vol met actie, en verder technisch ook goed, alleen moet zeggen dat ik de stealthkill op 3:50 in het filmpje daarintegen wel weer erg jammer vindt. ze ziplined recht op de dude af, over hem heen en hij merkt niets.. ja hallo, dat is dan wel weer echt zonde in een game waar dat juist om draait...
offtopic:
Dit is in feite pas deel 1, dus ze heeft nog niet genoeg verdiend om een borstvergroting te kunnen betalen :+


Ik ben aan het kijken hoe mijn vriendin aan het spelen is (Xbox) en het ziet er erg strak uit allemaal. Ook de omgeving waar het zich allemaal afspeelt ziet er prima uit ;) Dit weekend heb ik pas weer tijd helaas.
Maar wel van driehoekig naar 6 hoekig nu rond geworden zijn :D
Hmm ik heb vanaf de eerste Tomb Raider gespeeld en vond het helemaal top tot nummertje 3... Sinds dan beetje interesse verloren omdat de games me niet meer lagen...

Heb er eentje, weet zelfs de titel niet meer, op men Xbox 360 en deze nooit uitgespeeld omdat de game me gewoon niet kon bekoren. Deze ziet er daarentegen wel weer heel leuk uit dus misschien moet ik toch nog maar eens bij de gameboer langsgaan!

Tomb Raider blijft toch ergens een sentimentele waarde hebben voor me met Tomb Raider 2 als men all-time favo... Ik vond het vroeger zo waw dat ik in een bootje kon varen in Venetië haha... :)

Good times!
Ik ben het helemaal met je eens.

Had vroeger zelfs nog TR1 t/m 5 gespeeld op de pc.
Daarna gingen ze de bediening "verbeteren" en verloor in interesse.

Ik weet niet hoe het met deze nieuwe TR is, maar gezien ze toch altijd weer voor console maken en poorten naar pc verwacht ik hier weinig anders.
In mijn beleving breekt een game puur op de bediening. Grafisch boeit me nooit.

Daarom ben ik uit nostalgie de oude TR's weer aan het spelen op mijn laptop. TR1 en 2 voltooid. Halverwege TR3.
JacobsT, zeker is TR2 de beste geweest. Wat dacht je van de Snowmobiel met unlimited ammo guns jatten van je vijanden in Tibet :)

Meest enge vind ik nog dat ik na al die jaren nog PRECIES weet waar ik heen moet lopen en waar de secrets zitten. }>
Bij brakke ports wordt het helemaal erg als ze zelfs niet de moeite nemen om de knoppen op je scherm van een xbox/ps naar je pc keybinds om te toveren. Terwijl dit niet zo veel moeite hoeft te zijn...
Dit is dus inderdaad een probleem die voor sommigen een game fel kan afbreken, ik hoop dat ze daar dan ook op gelet hebben, maar ik vrees ervoor, zelfs redelijke ports missen dit (kleine?) punt...

Verder ziet de gameplay er wel goed uit. Minder gepuzzle, maar ahja, in deze tijd is dat niet zo verrassend, en het hoeft niet per sé een slecht punt te zijn.
Ik heb de dubbele CD-rom case hier nog altijd liggen... misschien moet ik hem ook nog maar eens installeren :)

There is just something about old games...
Idd. Ik heb de GOG.com Tomb Raider 1,2 en 3 gekocht.
Ik heb ze allemaal origineel, maar TR1 is alleen voor DOS. Had geen zin om te gaan rommelen met een DOSbox.

Zit al kant en klaar in de GOG versie. Werkt perfect.
Zelfs met 3DFX!! Dat was wat toen, je had nog nooit zo iets scherps gezien.

Wat me ook opvalt is dat TR2 en later allemaal full screen nu te spelen zijn. Draai ze op 1680x1050, wat toen echt niet bestond.
"Zelfs met 3DFX!! Dat was wat toen, je had nog nooit zo iets scherps gezien."

Euhh, volgens mij was 3Dfx er juist voor om het ONscherp te maken door de destijds idioot grote spriteblokjes(?) te blurren. Het maakte er meer een geheel van.
Toch komt het einde onverwacht en bij iedere speler bij een ander percentage, want Crystal Dynamics rekent er ook het behalen van al die challenges bij mee. Wij hadden de campagne volbracht terwijl de teller op 75 procent stond, wat toch voor een lichte teleurstelling zorgde. We hadden het liefst nog 25 procent extra gehad, in plaats van de wetenschap dat we nog 25 procent op eigen houtje konden ontdekken

Jullie spelen voor het eerst een game of zo? Dit is toch zo bij ongeveer ELK spel ooit gemaakt?
Voor de rest prima review. Fijn dat je achteraf via free-roaming je collectibles kan halen. Heb hem op de PC gekocht, maar ga hem op de TV op zijn 'consoles' spelen via Steam Big Picture Mode. Heb er zin in!
Ik twijfel er niet aan dat het een goeie game is en ik ga 'm zeker wel eens in huis halen, maar ik vind het jammer dat alweer een bekende franchise 'evolueert' naar de eenheidsworst: hersenloze actie in plaats van puzzelen, quick-time events, coversysteem, lineaire story-driven gameplay, multiplayer... het lijkt wel alsof elke game tegenwoordig hetzelfde wil doen. Dit is misschien goed nieuws voor wie enkel houdt van pure actiegames, maar zelf vind ik het spijtig dat de unieke mix van puzzelen en platformen uit de vorige delen nu volledig verdwenen is. Die optionele tombes die je na het uitspelen kan doen vind ik maar een schrale troost.
Ik heb af en toe wel een Tomb Raider gespeeld maar het heeft me nooit heel erg lang kunnen boeien. Naar deze kijk ik wel erg naar uit. Ik heb de Uncharted delen wel met veel plezier gespeeld en dit lijkt er voor mijn gevoel aardig in de buurt te komen. De setting, verhaal en gameplay spreekt mij erg aan.

Mijn versie (PS3) is in ieder geval al besteld :) Kom maar door met Lara
meh, heb alle 3 de unchartes games in 1 dag uitgespeeld, iets wat onmogelijk is met 1 tombraiderspel
HAHAHA, uncharted 1 in 1 dag. (je slaapte zeker 72 uur niet) :9~
je leest niet goed; kingpol heeft alle 3 de games in 1 dag uitgespeeld :+ 8 uur per spel dus
jaja, dat geloof ik direct :+
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee