Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Tab S Preview

Tablets met indrukwekkende oled-schermen

13-06-2014 • 02:00

45

Multipage-opmaak

Inleiding

Met de enorme hoeveelheid tablets die Samsung op de markt brengt is het soms moeilijk om de modellen van elkaar te onderscheiden, of om individuele modellen na enige tijd goed te herinneren, zeker omdat de tablets die Samsung uitbrengt vaak maar een kort leven beschoren zijn. Toch is er één model dat ons altijd bij zal blijven: de Samsung Galaxy Tab 7.7. Dat is niet omdat de tablet de dag na zijn introductie op de IFA in 2011 vlug weer van de stand verwijderd werd vanwege een door Apple aangespannen rechtszaak, al speelt dat wel mee. Waar we de Tab 7.7 vooral om zullen herinneren is de metalen behuizing en het amoled-scherm, twee zaken die we sindsdien niet meer terug hebben gezien bij Samsung-tablets. Tot nu.

Nee, Samsung heeft zijn voorliefde voor plastic niet aan de kant gezet, maar het bedrijf heeft wel nieuwe tablets aangekondigd die uitgerust zijn met amoled-panelen: de Galaxy Tab S 8.4 en 10.5, beide met de hoge resolutie van 2560x1600 pixels. Oled-schermen kunnen in potentie vele malen mooier beeld weergeven dan traditionele lcd's. Deels omdat ze op papier intensere kleuren weer kunnen geven, maar vooral omdat het contrast van oled's vele malen hoger is dan dat van lcd's.

Voorafgaand aan de introductie van de nieuwe Galaxy Tab S-serie, konden wij alvast even bij Samsung langs om een eerste blik te werpen op deze nieuwe tablets. Voor een goed onderbouwde eerste indruk namen we ook onze colorimeter mee. Op de volgende pagina kan je onze eerste indrukken, en meetresultaten, lezen.

Overweldigende beeldkwaliteit

Deze nieuwe tablets moeten het natuurlijk maar van één ding hebben: de beeldkwaliteit, op andere vlakken wijken ze namelijk niet veel af van de tablets die Samsung nu al zijn assortiment heeft. Samsung maakt daarbij gretig gebruik van het grote kleurenpalet dat oled-schermen weer kunnen geven en als je de tablets voor het eerst aanzet word je bij het lockscreen al begroet door extreem verzadigde kleuren. Die verzadiging gaat verder in de interface en als je lcd's gewend bent is het allemaal behoorlijk overweldigend. Naast verzadigde kleuren bieden de nieuwe Tab S-tablets goede kijkhoeken en een redelijke helderheid van ongeveer 330 cd/m2. Dat is genoeg voor binnenshuis, maar in fel zonlicht zal het waarschijnlijk niet overhouden, al hebben we dat nog niet kunnen testen.

Ook op het gebied van scherpte gooien de tablets hoge ogen. Beide modellen hebben een resolutie van 2560x1600 pixels, goed voor respectievelijk 288 en 359 pixels per inch. Waarschijnlijk zijn er minder subpixels aanwezig dan bij vergelijkbare lcd-schermen omdat Samsung een andere pixelopbouw gebruikt, maar dat is met het blote oog niet te zien.

Samsung Galaxy Tab S

De kleurweergave is zo uit de doos niet erg natuurgetrouw, maar dat zal een groot deel van de consumenten worst wezen. Zij zullen juist opmerken dat de kleuren van het scherm lijken te spatten en dat het zwart er extreem diep uitziet. Dat is ook wat ons het meeste bijblijft van onze eerste ontmoeting met deze amoled-tablets. Vooral bij het bekijken van foto's en video's zien de schermen er prachtig uit en als je video's bekijkt met donkere scènes wordt het verschil met een lcd-paneel overduidelijk.

Niet iedereen zal echter blij worden van onrealistische kleuren en voor hen biedt Samsung verschillende schermmodi waarmee de kleurweergave aangepast kunnen worden. Standaard is de 'Adaptive Display'-stand geselecteerd en die drijft zoals gezegd de kleursaturatie flink op. De AMOLED cinema-stand doet hetzelfde, en de AMOLED photo-stand komt dicht in de buurt van AdobeRGB. Samsung biedt ook een stand die enigszins oneerbieding 'Basic' heet, maar dat is juist de stand waarin kleuren er het meest natuurgetrouw uitzien.

Uit tijdsoverwegingen hebben we ervoor gekozen om slechts één van de twee tablets te meten met onze colorimeter, die van de Tab S 10,5". In de uiteindelijke review zullen we natuurlijk beide schermen nader bekijken.

Samsung Galaxy Tab S 10,5 - cinema modus

Samsung Galaxy Tab S 10,5 - cinema modus

Bovenstaande twee afbeeldingen zijn de meetresultaten van het scherm in de Adaptive Display-modus. De bovenste grafiek laat zien dat de kleurtemperatuur fors hoger ligt dan de gewenste 6504 kelvin, waardoor het scherm behoorlijk koel, of blauw, oogt. Dat is ook goed te zien in balans tussen rood groen en blauw: rood is ondervertegenwoordigd terwijl er juist extra veel blauw in de kleurenmix zit. De kleuren zijn sterk aangezet; de onderste grafiek toont dat vooral groen en rood feller zijn dan normaal.

Zoals gezegd is het ook mogelijk om voor een Basic-stand te kiezen, en die levert een ander beeld op.

Samsung Galaxy Tab S 10,5 - basic modus

Samsung Galaxy Tab S 10,5 - basic modus

De kleurtemperatuur is flink lager en de rgb-lijntjes liggen dichter bij elkaar. Kortgezegd lijkt wit in deze stand meer op echt wit, en ook andere kleuren zullen natuurgetrouwer weergegeven worden. Een blik op de gamut-diagram toont ons dat er nog steeds uitschieters zijn, vooral groen gaat nog aan de wandel, terwijl rood en blauw juist een beetje saturatie missen. Het scherm is dus niet helemaal gelijk aan de sRGB-standaard, maar het oogt in deze stand een stuk neutraler.

Welke stand je ook gebruikt, het hoge contrast blijft natuurlijk aanwezig. Dat betekent dat het scherm er ook in de Basic-modus erg indrukwekkend uitziet.

Bekende behuizing, hardware en software

Samsung Galaxy Tab SDe behuizingen lijken in eerste opzicht identiek aan die van de Galaxy TabPro's, maar er zijn toch enkele verschillen te ontdekken. Allereerst gebruikt Samsung nu hetzelfde materiaal voor de achterkant als bij de Galaxy S5: een hard, mat plastic met kleine putjes. Het oogt niet bijzonder luxe of high-end, maar het is uiterst functioneel. Vingerafdrukken zie je niet, het krast moeilijk en het weegt ook niet veel.

Mede daardoor zijn beide tablets erg dun en licht voor modellen in hun klasse: het 10,5"-model is 6,6mm dik en weegt 465 gram terwijl de 8,4"-variant eveneens 6,6mm is en maar 294 gram weegt. Daarmee zijn ze lichter dan bijvoorbeeld de iPad Air en iPad mini Retina, maar ook lichter dan de tablets uit de TabPro-serie, en die waren op hun beurt al erg licht. Een knappe prestatie van Samsung.

De tablets komen in twee kleurstellingen: wit en een kleur die Samsung 'Titanium brons' noemt. Die laatste lijkt op een mix tussen grijs en koper en vinden we eigenlijk niet zo mooi ogen. De witte heeft een rand rondom met een kleur die het midden houdt tussen goud en koper. Smaken verschillen natuurlijk, maar een simpele effen zwarte of witte variant had van ons ook een optie mogen zijn.

Terwijl het 10,5"-model vrijwel gelijk oogt aan een TabPro-tablet, heeft Samsung bij het 8,4"-model de speakers verplaatst. Ze zitten nu niet meer gezamenlijk aan de onderzijde van de tablet, zoals bij de TabPro 8.4, maar aan weerszijden, zodat je een duidelijker stereobeeld hebt bij het bekijken van video's. We noemden die speakerpositie bij onze review van de TabPro 8.4 nog als minpunt en zijn blij dat Samsung de speakers voor de Tab S verplaatst heeft.

Samsung Galaxy Tab SSamsung Galaxy Tab SSamsung Galaxy Tab S

Net als bij de Galaxy S5 heeft Samsung een vingerafdrukscanner in de homeknop verwerkt. Deze kan gebruikt worden om het lockscreen te ontgrendelen, waarbij het bijvoorbeeld ook mogelijk is om een bepaalde afdruk aan de zogeheten Kids Mode te koppelen, zodat de tablet binnen een gezin door kleine kinderen gebruikt kan worden zonder dat ze bij alle apps en content kunnen. Daarnaast is het ook mogelijk om PayPal-betalingen te autoriseren via de scanner.

Bij de Galaxy S5 waren we geen grote fan van de functie, omdat de scanner behoorlijk gevoelig bleek en het moeilijk was om de telefoon met één hand vast te houden en tegelijkertijd met de duim de scanner succesvol te bedienen. Als je dat door de dag heen keer op keer moet doen wordt het al snel frustrerend. Een tablet gebruik je in de regel echter met twee handen en je zal hem gedurende de dag minder vaak raadplegen dan een smartphone en minder vaak ontgrendelen. Daardoor vinden we de vingerafdrukscanner op de Galaxy S Tab-serie beter uit de verf komen.

Samsung Galaxy Tab S

Hardware, prestaties en software

Onder de motorkap zijn er nauwelijks verschillen te ontdekken ten opzichte van de TabPro-, Note-, en NotePro-series. Dat betekent dat de wifi-modellen aangedreven worden door een Exynos 5 octacore-soc van Samsung zelf, met vier Cortex A15- en vier Cortex A7-cores. Verder is er 3GB geheugen aanwezig, een micro-sd-slot en de basismodellen worden uitgeleverd met 16GB aan opslaggeheugen. Er komen in bepaalde markten ook lte-modellen uit met de Snapdragon 800-quadcore van Qualcomm, maar voor de Nederlandse markt lijkt Samsung ook bij die varianten een Exynos-soc te gebruiken, in combinatie met een modem van Intel.

In het verleden zijn we geregeld kritisch geweest op de prestaties van Samsungs tablets. In benchmarks scoren de apparaten dikwijls goed, maar in de praktijk blijken de vele extra apps en functies een flinke wissel te trekken op de prestaties. Schokkerige animaties en kleine stotteringen zijn daarvan geregeld het gevolg. Ook van de prestaties van de twee Galaxy Tab S-tablets zijn we na deze eerste kennismaking niet extreem onder de indruk. De tablets zijn geenszins traag en er valt prima mee te werken, maar als je ook wel eens met een Nexus-apparaat of een iPad gewerkt hebt, merk je toch dat er verschil zit in vloeiendheid.

Bij een eerste demonstratie is de software vaak nog niet klaar en we weten ook niet precies welke soc in de tablets zat die Samsung meegenomen had. We wachten daarom tot de review voor een definitief oordeel over de prestaties.

Op softwarevlak konden we zo snel geen nieuwigheden ontdekken ten opzichte van eerdere tablets en telefoons van het bedrijf. De tablets draaien Android 4.4.2 en de interface is in dezelfde stijl als bij de Galaxy S5. Features als Multi Window, Side Sync en de Magazine UX zijn weer van de partij. Zoals we van Samsung gewend zijn wordt op softwarevlak behoorlijk wat extra software meegeleverd, waaronder een Office Suite, extra Dropbox-ruimte, elke maand een gratis Kindle-boek en proefabonnementen op verschillende kranten en tijdschriften.

Samsung Galaxy Tab S 10,5 - softwareSamsung Galaxy Tab S 10,5 - softwareSamsung Galaxy Tab S 10,5 - softwareSamsung Galaxy Tab S 10,5 - software

Tot slot

Samsungs oled-televisies zijn vele malen duurder dan de lcd-varianten, en we vreesden aanvankelijk dan ook voor de prijs van de Galaxy Tab S-serie. De prijzen vallen ons uiteindelijk mee: voor het 10,5"-model met 16GB opslag en enkel wifi moet 499 euro betaald gaan worden. De vergelijkbare versie van de 8,4"-variant moet 399 euro gaan kosten. Dat zijn adviesprijzen en de ervaring leert dat die redelijk snel zakken.

Daarmee zijn de Tab S-tablets net even duurder dan twee grote concurrenten: de iPad Air en iPad mini Retina. Ze leveren echter een hogere schermresolutie, een veel hoger contrast, veel extra's op softwaregebied en uitbreidbaar opslaggeheugen. Ook zijn ze ietwat dunner en lichter. De iPads stellen daar een uitgebreider aanbod van tablet-apps tegenover en in de praktijk werken ze vloeiender.

Samsung zal vooral op moeten boksen tegen zichzelf. Het biedt namelijk al een uitgebreide keuze aan tablets, die veelal goedkoper zijn van de Tab S-serie. Daarmee zijn deze twee nieuwe modellen vooral interessant voor mensen die hun tablet grotendeels gebruiken voor het bekijken van foto's en video's. In die situaties steken de Tab S-tablets namelijk overduidelijk boven de concurrentie uit.

Reacties (45)

45
45
37
2
0
5
Wijzig sortering
wat loopt iedereen te klagen over plastic? geef mij maar telefoons en tablets van plastic, dit kan tenminste tegen een stootje. Het vangt de klappen op en het is buigzaam. metaal zit gelijk een onherstelbare beschadiging en deuk of krassen in.
ja ik snap dat ook echt niet (nouja dat plastic van de s3 en de s4 was wel echt kut) maar dat plastic van de galaxy note 3 en de galaxy s5 en dus nu deze plastic verkies ik boven aluminium daar zitten zomaar krassen op en met die krassen lijkt je tablet niet meer luxe
Samsung heeft eindelijk een unique selling point met de SAMOLED-beeldschermen.
8,4" lijkt mij een perfecte formaat voor persoonlijk gebruik.
De helderheid lijkt mij iets te laag voor gebruik buitenshuis. De levensduur is wel stuk korter bij langdurig gebruik van AMOLED-beeldschermen op hoge helderheid. Misschien heeft Samsung bewust ervoor gekozen.
Echter Samsung heeft bij de S5 laten zien dat ze AMOLED met veel hogere helderheid kunnen maken.

Is het inmiddels duidelijk wat de specificaties van de subpixels zijn en welk layout Samsung heeft gekozen?

Ik mis nog steeds een multiuser optie op Android. De 10" exemplaar is perfect voor gebruik als gezinstablet. Ik mis de optie dat mogelijk maakt dat elk gezinslid zijn eigen gepersonaliseerde omgeving heeft.

Ik hoop dat Samsung zich eindelijk kan onderscheiden in het huidige tablet aanbod.

Ik vind het wel jammer dat Samsung de Tab S'n niet heeft voorzien van stereo luidsprekers die naar de gebruiker toe zijn gericht. Dat had het wellicht echt afgemaakt.

Edit: Niet meer relevant.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 22 juli 2024 22:32]

Ik mis nog steeds een multiuser optie op Android.
Volgens mij was dat er al een poosje voor tablets. Ik zie dat ook bijv op de volgende link uitgelegd:

http://thedroidlawyer.com...on-android-4-2-and-above/

Bij de reacties eronder zie ik dat vanwege een patent van Nokia er geen multi users zijn op apparaten met een sim kaart.
Multiuser zit in Android, onder andere mijn Nexus 7 2013 heeft het en werkt prima.
Nuja, "prima"... Er zijn nog steeds enkele zaken die ik minder vind. Vooral het feit dat ik aangekochte apps niet kan sharen met mijn vrouw, die haar eigen gebruikersaccount heeft. Als ik iets koop mag ik toch verwachten dat mijn gezin dit kan gebruiken.

Maar nog erger: de restricted profiles en in-app aankopen werken ook niet goed. Mijn dochtertje (bijna 4 jaar oud) heeft haar eigen kinder-apps in haar restricted profile, wat gebaseerd is op mijn gebruikersaccount. Als ik in-app aankopen voor haar wil doen vind ik het niet meer dan logisch dat ik dat vanuit mijn account doe (meer nog: ik slaag er zelfs niet in om het vanuit haar profiel te doen), echter zie ik in-app aankopen niet verschijnen in haar profiel. Dus is ze vaker ingelogd bij mij dan bij haar.
Wat ik vooral crappy aan de Android variant van multi user vind is dat je geen profielen kan gebruiken. Als ik een gast user aanmaak dan kan deze nog steeds in de systeeminstellingen van de tablet (tenminste op mijn Nexus 7) terwijl je juist dat soort zaken wil afschermen. Een meer MS-achtige met gebruikersrollen en rechten heeft mijn voorkeur.

OT:
Mooie apparaten maar ik vraag me wel af wat de performance zal zijn bij bijvoorbeeld 3d games, er moeten wel erg veel pixels aangestuurd worden.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 22:32]

Ik heb vooral een probleem dat de account van mijn kids niet gebackupt kan worden (met TiB bv). Mijn zoontje springt uit het raam als hij zijn account van Clash of Clans zou kwijtgeraken. Vele spellen kan je trouwens ook niet koppelen aan je FB of G+ in een restricted profile.
Die optie zit wel in vanilla android, maar Samsung haalt dat eruit.
Ik heb een tablet van LG en daar zit het wel op
Anoniem: 424711 @Ram-G-maN13 juni 2014 10:14
Wel ik heb gisteren in de voorstelling gezien dat je met deze tablets tot 8 gebruikers(accounts) kan aanmaken en bv inloggen met elk hun eigen vingerafdruk. Ook eigen apps, foto's...

On-topic

Ik ben erg blij met deze tablets. Ik vind de titanium bronzen(8,4") er persoonlijk erg gelikt uitzien. Specs zijn op orde en ik ben een grote fan van Amoled. Heb nog steeds een S3 aangezien de S5 mij niet aanspreekt en de concurrentie geen Amoled aanbiedt.. Hopelijk is de gebruikservaring ook in orde op deze tabs.
Ik heb wel eens gehoord van een Panasonic monteur die bij mij was voor tv reparatie, dat mensen die in exotische / tropische landen leven (Afrika, Azië, Suriname enz.) of daar vandaan komen en hier zijn komen wonen juist van vrolijke en felle kleuren houden en hun tv daarop instellen, terwijl wij hier in Europa juist van rustige tinten houden. Dit zie je ook vaak terug in de stijl van gebouwen of klederdracht van elke cultuur.

Toen ik net de foto zag van het fruit op het beeldscherm dacht ik: Hoelang kan de consument hiernaar kijken bij deze fletse kleuren. Als je geen hoofdpijn heb dan krijg je het automatisch wel als je de tablet vrijwillig gaat gebruiken . ;)
Aan de kleuren kan je ook terug zien voor welke markt het voornamelijk bedoeld is. Tevens moet product het een onvergetelijke 1e indruk achterlaten bij de consument om zodoende het apparaat sneller te verkopen.

Ik heb een tijd met een Samsung Ativ S Windows Phone 8 telefoon gespeeld en moet eerlijk bekennen dat de scherpte wel redelijk goed was en lichtopbrengst prima in orde, maar toch als ik er te lang naar keek kreeg ik last van mijn ogen en voelde me vermoeid raken, misschien dat het aan de gebruikte amoled techniek ligt. Ook hier had ik weer het gevoel dat de kleuren te veel van het goede waren.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 22:32]

Simpel. Dan pas je de kleurverzadiging en/of kleurtemperatuur aan naar de voor jou gewenste instelling. Op Lumia's (met WP8 uiteraard) kun je een persoonlijke kleurprofiel instellen.
Ga naar <scherm><kleurprofiel>

Ik ga ervan uit dat deze Samsungs ook deze optie hebben.
Kun je het in een keer precies naar wens instellen.
Samsung heeft die optie ook. Sterker nog, de S4 heeft volgens de T.net review in de 'fotomodus' een enorm natuurgetrouw beeld.
Tsja, waar hebben sommigen het dan over? Die weten dat niet? Of denken aan hun oude smartphone? Vind dit een hele mooie zet van Samsung.
Ik denk daar persoonlijk heel anders over... Vind het prachtig! Sterker nog, het is een van de redenen waarom ik voorheen een S2 heb gehad, en afgezien van de resolutie van dat paneel vind ik dat nog steeds een prachtig scherm. Het was zelfs even wennen nu ik mijn Nexus 5 heb.

Hoofdpijn heb ik er werkelijk nog nooit van gehad, dat lijkt me echt onzin. Vermoeide ogen kan ik me ook niks bij voorstellen en dat lijkt me ook echt niet wetenschappelijk te onderbouwen.
Ik vind de kleuren ook prachtig. Laat ik je er even aan herinneren dat we op smartphones al enige tijd amoled en super amoled schermen hebben met dezelfde kleuren.
Misschien heb je op sommige punten gelijk.

Maar ik kan mij de Philips beeldbuis televisie van de jaren 80-90 nog prima herinneren. Die stonden ook altijd af fabriek belachelijk fel en verzadigd ingesteld. En dat was gewoon om de klant in de winkel een goede eerste indruk te geven. Had niets met verschillende wereld delen te maken.

Wat betreft de hoofdpijn, dat is natuurlijk sterk overdreven. Beter nog, gezien de hoge contrasten zou je, vooral bij het lezen van tekst, juist minder snel hoofdpijn moeten hebben aangezien je ogen door dat contrast veel minder moeite hebben om scherp te stellen.
Anoniem: 16328 @aliberto13 juni 2014 13:50
Het kan ook komen doordat PenTile matrix schermen minder scherp zijn dan RGB schermen op dezelfde resolutie. Vooral bij tekst kun je dat merken en bij 720p schermen kun je dat waarschijnlijk zien.
Ik vind de kleuren (op het plaatje) ook een beetje too much, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik vind het wel fijn dat de orientatie van de tablet portrait is. Ik gebruik mijn tablet (iPad) voornamelijk in die stand.
En doordat deze tablet dus duurder is dan de Air zou het niet in mij op komen een Samsung te kopen.

In de review wordt overigens gesproken over vergeten tablets, hoe is het met de software updates bij Samsung? Ik heb begrepen dat dit niet altijd goed is. Hoe lang ben je bij Samsung gegarandeerd van updates van Android?
Updates bij telefoons is prima bij samsung. Al heeft samsung er wel een handje van om updates voor oudere toestellen veel later (lees maanden later) uit te brengen dan voor nieuwere toestellen. ik las een maand geleden dat samsung is begonnen met de 4.4.2 update voor de note 2. alle nieuwe toestellen hebben de update al maar mijn note 2 geeft nog steeds aan dat er geen updates nodig zijn. Ze pushen hiermee wel erg op gebruikers proberen over te halen om een nieuwer toestel te kopen en gebruikers met oudere toestellen toch het gevoel te geven dat hun toestellen lang ondersteund blijven. Dit is wel zo je moet alleen wel verdomd veel geduld hebben voordat je met je wat oudere toestel de nieuwste updates hebt.
Custom rom erop, opgelost. Heb ik ook gedaan met mijn Note 2 (Slimkat 4.4.2). Werkt beter en vloeiender dan de stock rom.
Voor dit tablet zal dat tzt ook komen zeker als Samsung geen updates meer geeft.
Ja ik had diverse custom roms gehad. het is altijd zo dat er ergens weer iets niet werkt.

Ik heb echt een schijt hekel gekregen aan die custom roms en kernels.

Laatst ook mooie kernel erop gezet, waardoor het draadloos laden een stuk sneller gaat en ik mooi mijn cpu wat kon overclocken. Koop ik een gear 2 smartwatch... denk je dat ik dat ding geupdate krijg? nee dus he, blijkt het gewoon aan de kernel te liggen. die ondersteunde geen data transfer via bluetooth.

Ik was er gelijk klaar mee. dat gekut altijd met die half werkende kernels en roms. heb mijn note 2 aangesloten op de pc kies opgestart en heel de rotzooi weer overschreven met de stock rom en firmware. dan maar geen root.

Er lijkt geen mens slim genoeg te zijn om een fatsoenlijke rom en kernel te bouwen die ook daadwerkelijk geen functionaliteit verliest. Leuk dat je kunt overclocken maar als je bluetooth wil gebruiken... tja dan heb je pech gehad.

Ik ben er klaar mee!
Ja als je zulke rare dingen doet als overklokken van je CPU dat is vragen om problemen. Dat wordt ook niet ondersteund door de custom rom makers. Althans als je goede gebruikt zoals Cyanogen of Slimkat, en niet een of andere vage SuperTurboFastQuickLightspeed rom van een of andere vage tieten en billen site.
En overklokken is helemaal niet nodig, de huidige generatie CPUs is snel genoeg.
Er lijkt geen mens slim genoeg te zijn om een fatsoenlijke rom en kernel te bouwen die ook daadwerkelijk geen functionaliteit verliest.
Ik herken het gevoel, maar je kan ook meer geluk hebben. Mijn oude Asus Transformer (TF101) van 3 jaar oud obv van een Tegra 2 (!) draait op 4.4.3 en heeft alle functionaliteit. Ik durf er haast geld op te verwedden dat hij soepeler draait dan deze nieuwst Samsung tablets :-)

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2592890
Probleem met de nieuwere Samsungs is dat er eigen CPU's in zitten (Exynos). Ze zijn wel ARM-gebaseerd, maar niet alle ins en outs zijn bij de community bekend, waardoor de kans op instabiliteit groter is.

Samsung geeft niet alle info vrij, wat ze natuurlijk niet verplicht zijn.
De kleuren profielen kun je instellen he, maar het veel betere contrast van amoled heeft een enorme meerwaarde op lcd. Juist dat is de reden om voor deze tablet te overwegen.
Zoals bekend wordt de S3 niet meer van een update voorzien, ongeacht of de beredenering klopt, is mijn voormalig vlaggenschip niet gezegend om met handerhalf jaar nog de nieuwste Android versie te krijgen (eind mei was er nog wel een 4.3 update), het idee bestaat bij mij dat ze eerder een "nieuw" minder high end toestel uitbrengen dan lang support willen geven op oudere toestellen (maar dat is dus gebaseerd op mijn S3 ervaring).

De processor van Samsung zelf zorgt er ook voor dat de community niet veel custom roms maakt omdat Samsung het vertikt meer inzicht te geven over de CPU (ik weet het fijne er niet van) maar als je ook custom roms wilt gebruiken dan kun je de Exynos cpu's beter vermijden.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 22 juli 2024 22:32]

an sich wel mooi die oled schermen, maar wel prijzige tablets,
als de ervaring dan nog steeds net zo vloeiend is als bijv een nexus 7 dan wordt het wel een beetje lastig die meerprijs te verantwoorden imho.

zou wel graag laptops met oled schermen zien,, dat en gewone pc monitoren, daar zou ik dan wel weer goud geld voor overhebben, maargoed dat zal wel weer een paar jaar duren, maar ontopic, mooie schermpjes, en op zich leuke tablets!
Dat vind ik ook, het grootste nadeel van de meeste tablets leek mij de schermen die achter bleven op GSM schermen. De prijs is idd wat hoog, maar er staat bij dat die vanzelf wel zal dalen.
Altijd het gezeur over de felle kleuren..
Je kan de display mode gewoon aanpassen..
Anoniem: 472901 13 juni 2014 07:53
Vind juist die felle kleuren prachtig.
De adviesprijzen zakken meestal kort na introductie wel wat, dan moet de TabPro toch ook naar beneden in prijs? De meerprijs voor een oled en vingerafdrukscanner hoeft voor mijn part niet, zo'n 8.4" TabPro zou ook al lekker volstaan.
Is dit scherm niet te vergelijken met wat ik op mijn Note 3 heb? Beide oled en ong. dezelfde ppi. Verder nog iets?
Deze zijn groter...
Joh? Serieus? Wat scherp van je :o

On: afgezien van het formaat, is er nog iets anders aan het scherm?
Nee, vandaar mijn antwoord. Wat verwacht je nog meer van een scherm? Ik vermoed dat grotere schermen moeilijker te maken zijn, meer kan op defecten en dergelijke. Daarom zal het nu pas zijn dat deze betere schermen op tablets gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door svenM op 22 juli 2024 22:32]

Dit wordt geheid een verkoophit voor Samsung. Het is geweldig dat er eindelijk meer variatie in tabletland komt qua displays, waarbij Amoled natuurlijk een nieuwe standaard kan zetten.
Zelf zou ik graag een amoled scherm willen zien met een wrgb-pixel lay-out, ik weet niet of dat eerder al is gedaan, maar bij LCD's met het magicwhite display is dat duidelijk en worden de displays ook echte lichtbakken. De reden voor de wrgb pixel lay-out is meer om de schermhelderheid te verhogen en ervoor te zorgen dat er geen waas over het wit is op een scherm. Dan heb je in Amoled echt zwart en echt wit, te samen met de reguliere kleuren. Meer contrast is bijna niet mogelijk. Een bijkomend voordeel zou zijn dat de maximale helderheid omhoog geschroefd wordt doordat de witte pixels het licht volledig door laten.
Ik vind het trouwens wel een drogreden dat de vingerscanner op de S5 wordt bekritiseerd en hier als nuttige functie wordt omschreven. Dus, omdat je het in theorie minder gebruikt is het nuttiger? Wanneer de scanner zijn werk goed, snel en efficiënt doet heeft het absoluut toegevoegde waarde, wordt er niet voldaan aan die drie eisen dan stoort het.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.