Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Galaxy Tab S 8,4 en 10,5 Review

Tablets met ongekende beeldkwaliteit

Conclusie

Sinds Samsung in 2011 voor het eerst een amoled-tablet uitbracht, wachten we op een waardige opvolger en met de Tab S-serie heeft Samsung die zeker neergezet. De oled-technologie levert dankzij het hoge contrast schermen op die simpelweg mooier ogen dan alle lcd’s die we tot nu toe bij tablets gezien hebben. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de oververzadigde kleuren die je vers uit de doos voorgeschoteld krijgt, maar gelukkig kan je ook kiezen voor kleuren die wel realistisch zijn.

Gecombineerd met de geweldige accuduur maakt het de Tab S-tablets tot perfecte apparaten voor het consumeren van video of het bekijken van foto’s. Kijk je dus vaak naar filmpjes in de trein of het vliegtuig, of pak je nog een Netflix-serie mee voor het slapengaan, dan is de keuze voor een Tab S-tablet makkelijk gemaakt. Dat ze ook nog eens relatief dun en licht zijn, is daarbij het kersje op de taart, al hadden we liever wat neutralere kleurvarianten gezien.

De kans dat iemand een tablet koopt voor slechts één gebruiksscenario is echter klein, en als we de Tab S-modellen beoordelen op hun algehele prestaties en functionaliteit, is het oordeel iets minder gunstig. Bij webbrowsen gaat de accu bijvoorbeeld een stuk sneller leeg en als je intensief met de tablets aan de slag gaat, valt op dat de interface lang niet zo vloeiend werkt als bij veel concurrenten, iets wat we vaker gezien hebben bij Samsung-tablets.

Samsung vraagt desondanks de hoofdprijs. Met adviesprijzen van 399 en 499 euro zijn de Tab S-tablets fors duurder dan Samsungs eigen TabPro’s, en ook iets duurder dan de iPad Air en iPad mini Retina. Daarom kunnen we de Tab S-tablets eigenlijk alleen aanraden aan mensen die primair video’s en foto’s bekijken op hun tablet; die mogen gerust een halve ster optellen bij de eindscore. Ben je een meer allround-gebruiker, dan vind je bij concurrerende tablets of Samsungs eigen TabPro-serie waarschijnlijk wat meer waar voor je geld.

Samsung Galaxy Tab S 8,4"

Plus- en minpunten

  • Prachtig scherm
  • Dunne en lichte behuizing
  • Goede accuduur bij video kijken
  • Relatief duur
  • Op momenten laggy

Verkrijgbaar vanaf Onbekend

Samsung Galaxy Tab S 10,5"

Plus- en minpunten

  • Prachtig scherm
  • Dunne en lichte behuizing
  • Goede accuduur bij video kijken
  • Relatief duur
  • Op momenten laggy

Verkrijgbaar vanaf € 211,74

Reacties (159)

159
145
99
8
0
22
Wijzig sortering
Uitgebreide review weer met, voor sommige personen, een wat laag cijfer voor beide tablets.

Wat me toch opvalt de laatste tijd is dat er devices worden geleverd met mogelijkheid voor een extra memory-card en devices zonder. Ik zou het wel eens willen weten of de devices met memory-card hier ook optimaal gebruik van kunnen maken qua transfer-rate. Het is natuurlijk ontzettend fijn dat je een 16GB tablet kan uitbreiden met een 64GB memory-card maar als deze maar met 1MB/s kan lezen, bijvoorbeeld, dan is dat natuurlijk wel een enorme domper op de functionaliteit van het extra opslag-medium.

Grappig om te lezen dat Samsung toch inzet op "blauwe weergave" voor bewegend materiaal. Ook reviews: Samsung UE48H6200: middenmoter met perfecte kleuren, reviews: Samsung F8000: Arc de Triomphe en reviews: Samsung 55"- curved uhdtv: gebogen blikvanger laten zien dat devices van Samsung ietwat een voorkeur hebben voor blauw-weergave.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 21 juli 2014 08:13]

Ik ben het wel met het gemiddelde cijfer eens, het zijn dure tablets, en dan nog krijg je een product met lag. De schermen zijn prachtig, ik heb ze gezien en de batterijduur is ook goed; maar dat Samsung nog steeds niets heeft kunnen doen aan het grote lompe Touchwiz is jammer, ook is het jammer dat je rond de 60 nutteloze of dubbele apps meegeleverd krijgt.

Qua hardware is het minstens een 4 sterren product maar de trage software van Samsung weet dit weer eens omlaag te halen.

Ik ben heel benieuwd wat de nieuwe iPad over 2 maand gaat brengen! O+
Niet alleen krijg je een dure tablet, deze tablets kunnen ook heel erg warm worden en de behuizing beschadigen!

Ik zag dit niet terug in de review of ook niet in de comments;
GSMArena.com en BGR.com;
Russian publication hi-tech.mail.ru has posted a gallery of images showing the 8.4-inch version of the tablet and its heat-damaged rear plastic shell.
Apparently, overheating occurs especially while graphics-intensive apps, such as games, are in use, and the fact that the tablet is extremely thin (measuring 6.6mm) may not help either when it comes to heat dissipation.

[Reactie gewijzigd door EN-IS op 21 juli 2014 12:24]

Beide nieuwsitems hebben dezelfde bron hich-tech.mail.ru, er is dus maar 1 persoon (bevestigd) die er last van heeft. Op een paar componenten na zit daar verder niks wat zoveel hitte zou kunnen genereren zonder kapot te gaan. De processor zit veel verder naar beneden en de accu zit aan de andere kant.

Na het welbekende magnetron incident van de S3 ben ik tegenwoordig zeer sceptische tegenover dit soort eenmalige meldingen. Tot het tegendeel is bewezen ga ik ervan uiot dat dit een fout is van de gebruiker.
Op een paar componenten na zit daar verder niks wat zoveel hitte zou kunnen genereren zonder kapot te gaan

Op een paar mijnen na ligt er niks in het mijnenveld dat kan ontploffen.

Hoeveel componenten die te heet kunnen worden zijn er nodig?
Kleine componenten zijn niet bedacht op zoveel hitte dissipatie.
Anoniem: 534256
@Choasmarkk21 juli 2014 14:17
gaat htc niet de nieuwe nexus tablet maken? de geleakte foto's hadden wat weg van een ipad air met een beeldverhouden van 4:3.

http://www.tabletsmagazin...tbaar-op-google-io-slide/
Dat zal primair afhangen van de kwaliteit/snelheid van de geheugenkaart die je koopt.
Geheel eens dat de kwaliteit van de geheugenkaart een grote factor kan zijn maar een kaartje van 32GB van een prominent A-merk en eentje van een wat minder merk of van DX.com, kosten de wereld toch niet?

Hiermee kan je dan wel aantonen of de controller die in een tablet zit opgewassen is tegen het gebruik zoals dat door de fabrikant mogelijk wordt gemaakt. En niet dat de fabrikant "gokt" dat maar 9% van de kopers een SD-kaart monteert waarvan dan mogelijk 1% klaagt over lage performance.
Huawei heeft gelukkig niet langzame SD slot Controllers, wanneer ik een 32GB Class 10 SD-kaart er in deed werd hij niet langzamer was nog net zo snel, ook wanneer ik de SD-Kaart als de hoofd opslag geheugen instelde, dat alle Apps en zo op de SD-kaart word ge installeert en op start alleen van de SD-kaart.

Hebben jullie (Tweakers) er is aan gedacht dat de resolutie van 2560x1600 pixels, misschien wel teveel van het goede is, dat de reden is dat hij op sommige momenten laggy is omdat de CPU/GPU het niet aan kan?

Verders mooie Tablets, alleen jammer dat er geen schone Android bij geleverd word, of zelfs keuzes tussen die van Samsung of CyanogenMod.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 juli 2014 20:34]

Helemaal mee eens.
Ik heb voor mijn Dell Venue Pro 5130 een Samsung Pro kaartje van 64 gig gekocht. Op PC doet ie geweldig met 80MB/s schrijven en 65MB/s lezen, maar in tablet haalt ie niet meer dan 20MB/s. En dat is vlink balen :(
Een belangrijk punt wat over het hoofd gezien wordt in mijn ogen is dat je op bijna alle stock android apparaten alleen Apps op het main geheugen kan installeren, 5 grote games en je geheugen zit vol. Dit komt de gebruikerservaring niet ten goede. Een punt of het mogelijk is aps op extern SD te installeren is interessant.
Behalve dat de controller van de Tablet / Telefoon heel anders met geheugen om kan gaan en dus per apparaat de snelheid van het geheugen per apparaat kan verschillen. Kijk maar eens in de verschillende specs van de vorige generatie android apparaten, de ondersteunde standaarden verschillen nogal. Dit heeft alles met kosten te maken, controllers onderling kunnen 200% in kosten verschillen.
Goed om te lezen dat Samsung eindelijk de schermen zo afstelt dat de kleuren gewoon 'natuurlijk' ogen, in plaats van die schreeuwerige saturatie die, in ieder geval bij mij, pijn doet aan de ogen.

We vraag ik me af hoe Samsung in deze tablets technisch de brightness control regelt:

In smartphones zoals de S III, SIV en de Note's wordt het terugschroeven van de helderheid geregeld door de oleds te laten "pulseren" (Pulse Width Modulation / PWM ). Mijn ogen zijn hier erg gevoelig voor en bij zulke schermen in gedimde toestand lijkt het dan alsof ik naar een 50 hz. beeldbuis zit te kijken :r.

Mede om die reden zoek ik tegenwoordig bij monitoren specifiek op de eigenschap "PWM-vrij", maar ik ben dus benieuwd hoe Samsung dit bij deze tablets doet.

De bloaty en laggy Samsung teletubbiewiz software maar vooral de PWM knipperschermen zorgen er tot nu toe voor dat ik ver om Samsung heen loop. Onder het motto "dan maar geen diepe zwartwaardes".
Samsung levert nog steeds aan Apple. Laat ze deze schermen in een iPad stoppen, en ik koop een nieuwe iPad!
Voor mijn part, als daar wel een nette DC-gereguleerde brightness control achter komt in plaats van cheap PWM dimmen......

Hoewel ik ook niet echt een Apple fan ben.
Samsung kan fantastisch mooie en goede onderdelen maken, maar weten het altijd weer op andere punten te verprutsen: TouchWiz interface, PWM dimmen, ...

Apple stemt alle onderdelen (alle hardware onderdelen, OS, software) goed op elkaar af. Apple levert mooie iPads, de retina IPS schermen zijn zeer goed. Ik verwacht dat Apple met de OLED schermen van Samsung een tablet kan maken die de Samsung tablets op alle punten overtreft. Maar dat kan Sony waarschijnlijk ook...

Hoe dan ook, ik denk dat als er een iPad Air met OLED scherm komt, ik dan een nieuwe iPad ga kopen...
Zelfde geldt dus bij mij voor het merk dat je ook noemde ;) ( Sony )

Voorlopig ben ik super tevreden met het IPS scherm op mijn Xperia Z1 compact. Zeer natuurlijke kleuren, rustige backlight. Dan maar wat minder diep zwart ;)
Wel apart dat als pluspunt voor de ipad air een grote software bibliotheek genoemd wordt. Wist men geen pluspunt meer en nam men deze dan maar, aangezien er weinig verschil meer tussen de beide stores is? (Volgens mij is de play store zelfs nog iets "voller").
Een iPad heeft veel meer tablet geoptimaliseerde apps. Als ik de apps vergelijk op mn iPad met de apps op mn Nexus 7, is het merendeel van de apps op mn Nexus gewoon een opgeblazen telefoon app. Hiervoor had ik een Asus TF700 en daar viel het met een 10" scherm nog veel meer op.
Is dat niet ook omdat de Nexus7 de telefoon rom draait? (of is dat ondertussen niet meer zo?)
Nope, zelfde ervaring met 10" android tablets. Heb nog een Tab4 in mn bezit en hiervoor een Asus TF700 gehad. Heel kort een TF701 gehad en die heb ik mede om die reden (apparaat zat daarnaast niet stevig in elkaar, had last van lag en bugs) na een dag omgeruild met een ipad air. Ik had de TF701 even naast de ipad 2 gelegd en een aantal zelfde apps opgestart. Dan pas valt het echt op dat ios ontwikkelaars voor iphone en ipad apart ontwikkelen terwijl android ontwikkelaars over het algemeen 1 app voor elke resolutie maken. Maar ja FHD op een 5" telefoon is toch echt anders bedienen dan op een 10" tablet...
Hij heeft toch gelijk hoor. Naast de volledige tablet interface en de telefoon interface, is er een interface voor kleine tablets. Die pakken dan meestal de telefoonversie van de interface. Op mijn G Pad 8.4 gebeurt dit ook, ik heb zelf de DPI iets aangepast en nu krijg ik wel de tabletinterface.

Zie bijvoorbeeld http://gametipcenter.com/...f-text-to-speech-apps.jpg , gigantisch veel vrije ruimte aan de rechterkant en dat op een nexus 7.

Hoe het er op een Nexus 10 uitziet bijvoorbeeld (kon geen portrait voorbeelden vinden helaas) http://cdn2.mos.techradar...hots/settings-580-100.jpg

In dit geval ligt het dus niet aan de apps, maar aan Google die blijkbaar vond dat een 2-koloms-interface niet zou passen op een 7" portrait tablet.
Maar hoe verklaar je dan een ipad naast een asus TF700 / TF701 en Samsung Tab 4 10.1?

Als web developer heb ik namelijk verschillende devices liggen om te testen en dit viel me gewoon echt op. Facebook voorop, op de TF701 zag dat er echt niet uit
Misschien dat ze bedoelen dat de iPad meer apps heeft die geoptimaliseerd zijn voor tablets.
Toch zijn er nog veel (grote/bekende) apps die dat nog niet zijn. Denk aan Instagram of snapchat. Toch best erg eigenlijk.
De playstore is misschien voller, maar het aantal tablet specifieke apps blijft ver achter bij de App Store.
Dus als ik het goed begrijp is een site als tweakers funest voor de batterijduur van een amoled tablet?
En NOS, en Nu.nl, en Marktplaats, en Ebay, en Google, en Reddit, en Anandtech, en Engadget, en zo bijna alle sites op dit internet: van alle sites die ik wel eens bezoek via mobiel heeft eigenlijk alleen Ars Technica een donkere layout.

Je kunt overigens met custom css de site zo aanpassen dat hij volledig zwart is met witte letters.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 21 juli 2014 08:32]

Je kan bij de Tab S niet het kleurschema 'omdraaien' in de browser? Dat kon vroeger(andriod 4.1 met TW) met de Samsung browser wel, je kreeg dan wit op zwart ipv zwart op wit. Als het nog bestaat moet het ergens bij browser>instellingen>geavanceerd zitten.
Helaas is de heftige discussie hierover na de Tweakers restyling eind 2012 inmiddels volledig verstompt. Het argument 'je moet er aan wennen' werd toen heel vaak als verdediging gebruikt. We zijn nu bijna 2 jaar verder, maar ik kan er nog steeds niet aan wennen. Bij Tweakers niet en bij andere sites ook niet. Wordt helemaal gestoord van al dat wit.

Een site als geenstijl is zoveel prettiger leesbaar. En sorry, ik heb geen zin om voor elke site met custom css aan de gang te gaan.
Ik snap je probleem niet. Als je dagelijks office werk doet, en dan bedoel ik tekstverwerking, rekenbladen en presentaties, is de achtergrond altijd wit. Ik vind het dan ook geen probleem dat websites ook wit zijn, integendeel het is de normaalste zaak van de wereld.
"Funest" is overtrokken. Als ik kijk naar de geringe dikte van de beide tablets is het best knap dat ze toch best goed met de concurrentie mee kunnen komen, ook al moeten ze met de witte vlakken hier harder voor werken.
Anoniem: 297189
21 juli 2014 09:21
Met betrekking tot de batterijduur denk ik dat het verschil tussen witte en donkere scherminhoud wellicht wat vertekend is met de gebruikte benchmarks (video vs. web-browsing).

Er kan namelijk ook een groot verschil zijn tussen het stroomgebruik door de CPU bij de twee benchmarks. Geoptimaliseerde tablet processors hebben namelijk hardware video ondersteuning, waardoor maar weinig CPU-kracht ingezet hoeft te worden (in dit geval wellicht maar een paar zuinige Cortex-A7 cores), wat zuinig is.

Bij de browser zal waarschijnlijk regelmatig meer CPU kracht vereist zijn, waardoor voortdurend maar de Cortex-A15 cores geschakeld wordt. Deze cores zijn min of meer berucht om hun hoge stroomgebruik. Dat zou dus makkelijk een groot deel van het verschil bij de accuduur benchmarks kunnen verklaren.
Dat speelt mee, maar bij tablets/telefoons met een lcd liggen de scores van deze twee tests veel dichter bij elkaar.
Anoniem: 297189
@WoutF21 juli 2014 10:16
Inderdaad, het scherm moet de grootste rol spelen. Het zou wel interessant kunnen zijn om te zien hoe de webbrowser benchmark zou scoren als het beeld geinverteerd wordt (zwart op wit wordt wit op zwart). Ik heb zo'n vermoeden dat de batterijduur dan ook nog wat tegen zou kunnen vallen (b.v. slechter dan de TabPro serie), wat dan vooral te maken zou hebben met de processor, kloksnelheid en de manier waarop op deze tablet de CPU scheduler geimplementeerd is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 297189 op 21 juli 2014 10:19]

Je hebt in de Toegankelijksopties de mogelijkheid om alle kleuren op het scherm te inverteren, zou vrij makkelijk te testen moeten zijn.
Dat lijkt mij niet aan de CPU te liggen. Dat verklaard immers niet waarom de Samsung Galaxy TabPro 10.1 met de zelfde CPU het bij het browsen gewoon meer dan 4 uur langer uithoud. Beide zijn uitgerust met een Exynos 5420. Alleen heeft de TabPro een "gewoon" scherm.

TabPro 10.1 (IPS LCD) -> 10u31m
Tab S 10.5 (Amoled) -> 6u18m

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 21 juli 2014 09:30]

Ik heb voor grofweg het zelfde geld de iPad mini Retina gekocht. Goed, AMOLED geeft mooier beeld (in ieder geval bij video kijken), maar mij viel ook op dat iedere Samsung tablet (ook de duurdere Pro-series) last hebben van lag. Zo zag ik duidelijke haperingen bij het wisselen van scherm. Dat was van dusdanige aard dat ik besloot om geen Android-tablet te kopen.

Nadeel van de iPad is wel dat ik geen aankopen kan doen via mijn telefoonrekening (enkel credit card, die ik niet heb) waardoor ik geen betaalde apps kan gebruiken (zoals een browser met ingebouwde Ad-block). Hierdoor was ik genoodzaakt om het toestel te jailbreaken.

Voordeel is wel dat ik veel content via Airplay naar mijn XBMC (OpenELEC) HTPC kan streamen. Dit werkt nog niet 100%, maar is wel een leuke toevoeging.
Naast prepaid kaarten (die je vaak met 10 tot 20% korting kunt kopen als je de aanbiedingen volgt) kun je ook Click and Buy machtigen om aankopen van je rekening af te boeken. Zelf geen vervelende ervaringen mee, maar iTunes kaarten met korting is goedkoper ;)
Bedankt allemaal voor de tips. Ik wist niet dat die iTunes kaarten ook voor de Appstore werken. Die kan ik gewoon toevoegen aan mijn account ? Zal dadelijk eens kijken naar die Weblock app.

-edit-
Net een Appstore kaart van € 25 gekocht en geactiveerd. Kon de code met de camera inscannen. Handig ! Heb de Weblock app gekocht en ben (zover ik kan zien) reclamevrij. Top, bedankt nogmaals voor de tip !!

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 21 juli 2014 20:25]

je kan toch gewoon een prepaid iTunes kaart kopen?
Gewoon een prepaid iTunes kaart kopen. En voor een ad-blocker heb je geen aparte browser of jailbreak nodig, want in de Appstore staat het programma Weblock waarmee je, weliswaar alleen via wifi verbindingen, ads en trackers in alle programma's kunt blokkeren, zie www.weblockapp.com.
Nog een voordeel van de ipad air is dat alles vloeiend werkt. Geen haperingen, geen software die je niet nodig hebt en ook niet kunt deinstalleren. Als ik mijn Note 2014 naast de Air leg dan is het enige voordeel van Samsung de prijs. Bij deze Galaxy S heb je dan een mooi scherm, maar dat is toch zonde dat het dan niet soepel aanvoelt als je ermee werkt.
Geen haperingen, geen software die je niet nodig hebt en ook niet kunt deinstalleren.
Aangezien ik geen iPad-gebruiker ben en eigenlijk sowieso de hele dag weinig met Apple doe, heb ik toch wel de indruk dat je bepaalde software "moet" gebruiken voordat je aan de gang kan? Uit de handleiding van een iPad iOS 7:
Set up iPad.
Turn on iPad and follow the Setup Assistant.
The Setup Assistant guides you through the setup process, including:
•Connecting to a Wi-Fi network
•Signing in with or creating a free Apple ID
•Entering a passcode
•Setting up iCloud and iCloud Keychain
•Turning on recommended features, such as Location Services and Find My iPad
Zoals zoveel fabrikanten met vendor-lockin, ben je verplicht om een account (AppleID) te creeren. Daarnaast/daarbij ben je verplicht om iTunes te gebruiken om bepaalde zaken te synchroniseren en/of iCloud te gebruiken om bepaalde zaken naar de cloud te synchroniseren.

Zoals gezegd, ik heb geen iOS-devices maar als ik mijn Nexus 7 of mijn WindowsPhone met USB aansluit op mijn PC, zie ik direct een directory waar ik met drag & drop zaken in kan synchroniseren zoals een PDF of een MP3. Bij deze handeling ben ik niet verplicht om een extra stukje software te installeren wat wel/niet bijhoudt wat ik kopieer, of daar bepaalde tags aanhangen (zoals ID3-tags) etc.
Het ging me meer om de software op het device zelf.
Zonder Google of Samsung account mis je daar ook je e-mails, social media, cloud storage etc. Dat maakt me nog niet zoveel uit.
Het probleem dat je goede hardware krijgt die nog laggy is, dat is zo jammer.
Je kan zonder google account prima emails ontvangen of social media. Enige wat je mist zonder google account is de store. Als de app er standaard al op staat die je nodig hebt, zou je zonder google account prima uit de voeten komen.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 21 juli 2014 11:31]

Je kan de apps ook downmloaden van het internet of je download een andere store. Met de Amazon store of Getjar of een van de velke andere kon je niks te kort
Apple verplicht helemaal niemand een apple ID te nemen. Je Ipad werkt ook zonder dit I
D prima. En voor de set-up kan het ook zonder wifi.

Of je nou in een " directory" of Itunes synchroniseert, who cares?
Icloud en apple id kan je beiden overslaan hoor. Je kan dan alleen geen aankopen doen in de appstore. De rest werkt gewoon wel.
Het eerste rijtje wat je opnoemt met de setup assistant kun je grotendeels skippen. het is vooral handig om meteen te doen zodat je alle zaakjes hebt geregeld en je meteen vol aan de slag kan met je Idevice, heb je daar geen behoefte aan druk je een paar keer op skip en je kan meteen de ipad gebruiken en die dingen op een later moment doen.

wat betreft Itunes heb je wel gelijk, zeker in het begin is Itunes best wel wennen (en vroeger was itunes bagger). maar na een tijdje heb je dat ook onder de knie en is Itunes een best wel prettig programma om mee te werken.
Ik heb op m'n iPad anders heel vaak dit filmpjes niet afspelen, heel vervelend. Ik wil op de wc gewoon lekker filmpjes kijken :P
Of muziek dat ik ff snel erop wil zetten voordat ik weg ga.. ja..jammer dus.. dat gaat niet. Dat zet ik dan dus op m'n telefoon. De iPad is goed, maar zeker niet perfect.
Muziek waar jij de eigenaar van bent of die jij toevallig ergens op een site hebt gevonden?

Daarom gaat het bij Apple niet...het heeft geen zin om hier elke keer maar weer op terug te komen....Apple beschermt door DRM en verplicht je om via iTunes of je eigen cd's muziek over te zetten...dit is nu eenmaal zo.

Wil je dit wel, dan jailbreak je je toestel toch?
Ik moet voor mijn ouders een 10.1/9.8' formaat tablet kopen, mensen zijn 77&78jaar en ik moet eerlijk toegeven dat bij ipad alles veel vloeiender werkt. Ik snap ook niet dat Samsung samen met dit mooie scherm ook hier niet de nadruk op heeft gelegd, want samen met het beeld is dit toch de eerste indruk als je staat in te toetsen bij de Saturn en zwaar zal meewegen in de beslissing welk type tablet te kopen.

Ik heb de besproken Samsung trouwens niet getest maar het wordt trouwens wel de ipad.
Toch typisch dat het steeds hetzelfde verhaal is met Samsung tablets/smartphones. Op papier super, maar als je er dan eentje in je handen heb hakkelt het weer. Echt zonde. Hakkelen is sowieso iets dat altijd wel in Android zit.
Deze tablet met een snapdragon en zonder touchwiz, dat is vast een prima apparaat.
Wat betreft de prestaties bij Samsung heb je inderdaad gelijk. Maar hakkelen is absoluut niet iets dat altijd in Android zit. Ga maar eens met eentje aan de haal waar stock Android op draait of een van een fabrikant die de software beter op orde heeft ;). Het hoeft gewoon niet meer, en daarom is het jammer dat het bij Samsung wel nog steeds voor komt.
Al mijn smartphones zijn Android geweest. Zakelijk heb ik nog een Windows Phone en ik heb nog een iPad Air en m'n kinderen hebben een Galaxy Tab..

Ik zweer bij Android op m'n telefoons, maar het hakkelt altijd. Ik heb nu een HTC One. Bloedsnel hoor, maar hakkelt nog steeds vergeleken met een Windows Phone (van 2 jaar oud notabene) of een iPhone/iPad. Met m'n HTC One is het wel weg in de native apps zoals Music enzo, maar zo lekker boterig browsen als op m'n iPad of mn Windows toestel, helaas niet. Om over Facebook nog maar te zwijgen ;) Dat is helemaal een ramp. Ik heb ook de Play rom op m'n HTC One gehad, maakt niets uit. Het zit gewoon in de architectuur van Android. Ik had er nooit last van totdat ik een HTC 8x van de zaak kreeg.. dan heb je vergelijkingsmateriaal en wordt het ineens storend.

De Galaxy Tab van m'n kids.. tja.. ze zijn nog te klein om erover te zeuren, maar dat is helemaal een drama. Permanente dia voorstelling. Dat is of Angry Birds of Netflix.. veel meer staat er niet op.
Toen de S4 uitkwam was ik toch benieuwd..hakkelt ie wel of niet? Wel dus. S5, same story. En deze tablets dus ook.

Op m'n iPad is alles (bijna) altijd vloeiend alleen een iPad heeft weer andere beperkingen.. Ach ja.. zo blijft het altijd wat he.
Ik heb op mijn Xiaomi Mi2s werkelijk waar nooit last van lag of stuttering. Alles gaat een stuk sneller en smoother dan op mijn iPhone 4s. Weet je zeker dat je geen rare apps hebt of iets dergelijks?
Zelfde hier op een nexus 4 (al 2 jaar oud)
De iPhone 4s is dan ook een bijna 3 jaar oud toestel :+
Toch krijgt hij binnenkort nog IOS 8 en kan hij qua snelheid prima meekomen met de middenklasse telefoons van nu.
Sneller in wat? 0.20 seconden laadtijd van een site in plaats van de 0.27 seconden laadtijd van de ander? Chinese telefoontjes zijn leuk, maar uiteindelijk vaak inferieur in updates, ondersteuning, garantie en gebruikte elementen.

Nieuwe telefoons uit China vergelijken met 3 jaar oude iPhones blijft raar imao.
Dan vergelijken we de Xiaomi toch met een iPhone 5?

"Chinese telefoontjes zijn leuk, maar uiteindelijk vaak inferieur in updates, ondersteuning, garantie en gebruikte elementen. "

Meestal ja. Niet bij Xiaomi. Xiaomi's krijgen elke maand een update ( of elke week met de developer ROM) en dat voor, zoals eerdere telefoons hebben laten zien, langer dan twee jaar. Ondersteuning is goed genoeg op de forums en is zelden nodig. Garantie is op zichzelf geen probleem, maar het opsturen wel i.v.m. douane. Gebruikte elementen, wat bedoel je daarmee? Als je het over het OS hebt: MIUI is ronduit geweldig ( uiteraard een mening, maar wel van iemand die ongeveer elk mobiel OS gebruikt heeft.)

Kortom, ik heb een telefoon die:
- minder dan de helft van een iPhone 5/5c kost
- een groter scherm en hogere resolutie en hoger PPI heeft
- dubbel de opslag heeft
- een grotere batterij heeft en voor 10 euro een 3100mAh batterij heeft die vier dagen mee gaat ( bij mij)
- sneller is dan een iPhone
- even vloeiend is als een iPhone
- betere front-facing camera heeft dan de iPhone
- betere meegeleverde oordoppen heeft die ook los goedkoper zijn
- een doordacht en mooi OS heeft
- Android draait
- retestabiel is
- goede bijgeleverde apps heeft
- gratis cloud-opslag heeft
- gewoon micro-USB gebruikt
- af fabriek kan dualbooten met andere versies van Android
- geen iTunes nodig heeft
- MP3's kan versturen via Whatsapp, i.t.t. iPhones
- file explorers kan gebruiken


Ik zie geen serieuze nadelen.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 21 juli 2014 13:06]

Één serieus nadeel: Android. Een gróót serieus nadeel.
Want? Wel een erg makkelijke reactie natuurlijk.

Sowieso, hoeveel ervaring heb je er nu echt mee? Roepen dat iets slecht is is makkelijk, dat onderbouwen is minder makkelijk.

En waar heb je ervaring mee? Met een Nexus 5 of een Galaxy S3? Dat maakt een aardig verschil.
Je levert nog steeds geen onderbouwing. Ik kan onderbouwen waarom Android beter werkt voor mij, en waarom ik iOS minder handig vind. Maar kan jij ook onderbouwen waarom je Android een "Crap OS" vind?
Ik heb nooit lag gemerkt. Even vloeiend als iOS.

Het niet kunnen importeren van bookmarks, tja. Lijkt me logisch dat ze hun eigen browser pushen. Overigens is iets simpels als een MP3 versturen in Whatsapp op iOS onmogelijk.

Push mail werkt al jaren zonder gedoe bij mij.

Je kan met gemak zonder een malware scanner, je moet alleen geen "my little pony backgrounds" app gaan downloaden en je moet niet op "importeer een bruid" of "je whatsapp verloopt" banners gaan klikken. Dat is gewoon je gezond verstand gebruiken. Niets mis mee.

Overigens, Apple verzamelt je data ook wel hoor. Wees niet bang.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 21 juli 2014 23:32]

Met het eerste deel kan je gelijk hebben ( ook al heb ik de Moto G van 160 eiro nog nooit zien laggen;see for yourself) maar op dat laatste deel wil ik even reageren. Je hebt gelijk dat apps belachelijk veel permissies hebben, maar de ROM die mijn Xiaomi standaard draait, MIUI, heeft eenn goede ingebouwde permissiemanager. Ik geef dus standaard een app geen enkele permissie en ontzeg hem de toegang tot het internet. Dst is gezond verstand ;)
Waarom zou een review moeten zeggen dat het beter is dan een iPhone? Alles welbeschouwd vind ik hem simpelweg vele malen beter dan de iPhone. Dat is mijn mening en daar hoef je het niet mee eens te zijn :) En of reviews dat dan wel zeggen of niet, waarom zou ik me daar dan persoonlijk druk om maken?

Wat ik raar vind is dat jij de iPhone blijkbaar beschouwt als smartphone. Waar heb je dat idee opgedaan? Wat is nu echt dé feature of dé eigenschap van een iPhone die hem beter maakt dan alle andere smartphones?
De Mi2s ook, dus dat is zeker eerlijk ;)

Maar goed, met dit soort fanboyisme kan ik niets. Veel plezier met je iPhone ;) Ga je ook eerst eens inlezen, voordat je wat roept.
pricewatch: Apple iPhone 5 16GB Zwart

http://www.ibuygou.es/xiaomi/moviles

De iPhone 5 16GB is 623, de Xiaomi Mi2s is 211. Iets meer verschil dan 20 euro niet?

De iPhone 5 kwam uit in september 2012. De Mi2s is van april 2013.

Ik heb de Mi2s, niet de Mi2. Ik heb de 3100mAh accu, niet de standaard 2000mAh.

De Mi2s is dus al weer bijna anderhalf jaar oud vs. twee jaar voor de iPhone. De Mi2s is sneller dan de iPhone, dus als de Mi2s traag is is je iPhone dat zeker. Ik heb het ding toch al weer een half jaar en hij is alleen maar sneller geworden via updates.

Daarbij, wat zijn de grote merken? Xiaomi is niet bepaald klein.

Kortom, je bent erg star en kletst uit je nek.

Oh, en je post hierboven slaat ook nergens op.
"Gooi de snelheidsvergelijking eens tegen een nieuw toestel, aan alle kanten wordt het Chinese toestel vernederd."

Jup. De iPhone 5 ook.

" 'Betere oordoppen' is bovendien een opvullend argument"

Nah. Ik heb zowel Apple Earpods gehad en Xiaomi Pistons, en de Pistons zijn simpelweg tien keer beter dan de Earpods. Probeer het eens, zou ik zeggen; voor de prijs hoef je het niet te laten.

"en de accucapaciteit zou iedereen kunnen bereiken met die dikte."

Maar niemand doet het.

"Een veel hoger PPI is onnodig"

Nee hoor. Ik zie het verschil namelijk wel degelijk. Het is geen gigantisch verschil, maar wel zichtbaar.

"micro usb is traag en onhandig."

Juist ja. Daarom gebruikt de iedereen het natuurlijk ook; omdat het slecht is.

Nu jij weer.
"[Reactie gewijzigd door Choasmarkk op 21 juli 2014 13:16]"

Jawel dus.

"- Lightning is een stuk sneller."
Ik kopieer nog steeds hele albums binnen drie seconden via micro-USB, dus ik zie het probleem niet. Misschien dat het bij jou wel een probleem is, omdat jij met iTunes gelijk alles moet synchroniseren om iets over te kunnen zetten. Daar heb ik geen last van.

"- EarPods van 5 jaar oud vergelijken is ook makkelijk"

De techniek van oordoppen is in vijf jaar echt niet zo veel veranderd dat het vandaag de dag voor de helft van de prijs tien keer beter is dan vijf jaar geleden. Dat, plus dat de iPhone ook toen al meer dan 600 Euro kostte.

- Micro usb 2 zoals op jouw toestel is verouderd

Dus? "Nieuw is altijd beter" gaat niet altijd op.

"- Je vergelijkt je toestel alleen met iPhones van 2 jaar of ouder"

Ik vergelijk een toestel van 1,5 jaar oud met een toestel van 2 jaar oud. Mag wel toch? Zeker omdat het nieuwere toestel minder dan de helft van de prijs van het oude toestel kost.

"- Camera kan nog steeds niet bijbenen met toestellen van HTC, Samsung, Apple, Sony, Nokia of een ander willekeurig merk."

Bewijs? Al samples bekeken? Of roep je maar wat?

"- Schermen van iPhones blinken bij iedere Tweakers review uit op kleurreproductie"

Aha. Dus daarom is het wel goed als een toestel van 800 euro een lagere PPI heeft dan een toestel van 160 euro? ( Ja, die zijn er.) En jij loopt de hele dag over je iPhone heen te kwijlen van "Oh my God, het is zo mooi?"

"Bovendien herbergt je toestel een vrij oude Snapdragon 600 die niet erg zuinig, noch sneller dan de iPhone 5."

En toch is de Mi2s in de praktijk sneller en gaat hij langer mee dan de iPhone. Netjes, niet?

"Daarnaast wordt je toestel gemaakt door Chinese kindjes in zwaar vervuilende fabriekshallen, dat zal je als koopjesjager weinig uitmaken neem ik aan. O+"

Gelukkig is Apple daar helemaal vrij van... oh kut. Het is ook echt niet zo alsof er de afgelopen jaren tientallen misstanden ontdekt zijn in de fabrieken van Foxconn ( waar de iPhone onder andere gemaakt word) en het is ook echt niet zo dat Apple allerlei mineralen en metalen uit conflictgebieden gebruikt. /sarcasm off.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 21 juli 2014 14:23]

Je negeert zijn punt over stock Android echter. Dat maakt weldegelijk verschil. De Nexus 5 is bijvoorbeeld bloedsnel en lag ben ik nog geen enkele keer tegen gekomen. Maar ook op m'n Moto G met aanzienlijk mindere specs is het allemaal goed te doen. Gewoon omdat er geen slurpende schil overheen draait en de bloatware minimaal is (vooral bij de Nexus).

Laten we niet vergeten dat iOS ook zo snel is omdat er maar 1 frabrikant is op 1 platform. Elke iDevice is een stock-device.
Wel, ik ben benieuwd of Samsung met Android L ook eindelijk TouchWiz laat voor wat het is en de stock Android interface gebruikt. Eerlijk gezegd vind ik dit ontwerp spuuglelijk, bijvoorbeeld het toetsenbord...
Reken er maar niet op. Samsung gebruikt touchwiz als sinds de eerste Galaxy S en het grote publiek vind het wel best, dus ze zien waarschijnlijk geen reden om er vanaf te stappen.
Dit is voor mij ook beetje een heikelpunt met Tweakers. Hoewel de enkele tweaker zich niet kan vinden in touchwiz tientallen miljoenen gewone gebruikers vinden dat hun mobieltje naar behoren functioneert. Uiteindelijk moet je je dan afvragen als de geruime meerderheid een goede gebruikerservaring heeft met een mobieltje zijn de opmerkingen van Tweakers dan wel terecht? Ook mag je je afvragen zeker omdat wij als tweakers toch wel beter weten dat overgangen zoals Apple gebruikt tussen verschillende elementen met opzet worden uitgevoerd om juist lag te verbergen uiteindelijk de lag niet minder is, enkel minder zichtbaar.
Mooie suggestieve schrijfwijze... 'enkele tweaker zich niet kan vinden', 'wij als tweakers toch beter weten'... En dat terwijl je echt geen voor de hand liggende dingen beweert. Er zijn genoeg tweakers die touchwiz niks vinden, en als je met het argument komt dat tweakers maar stil moeten zijn tov de 'grote meerderheid' kunnen we echt een heleboel discussies op tweakers wel afsluiten.

Wat betreft de overgangen; ten eerste is niet alle lag op te vangen met opvergangen, en ten tweede als het zo makkelijk is waarom doet Samsung het nog steeds niet. Blijkbaar is het of moeilijker, of er zit toch meer achter dan jouw simplistische voorstelling van zaken...
Niet helemaal met je laatste punt eens. De lag is makkelijk weg te halen door betere codering en dergelijke. TouchWiz is matig 'coded' and hierdoor heb je vaak last van lag en happeringen bij het opening van sommige apps. Ook de bloatware helpt hier niet aan mee. Als bijv een custom rom van XDA afhaalt die gewoon op TouchWiz gebaseert is maar alles wat beter 'coded' is en dergelijke, zul je merken dat je lag weg is of tot een minimaal punt is gedaald. Samsung zou gwn naar de developer community moeten kijken en luisteren, zouden ze veel van kunnen leren.
Prachtig tablet maar nog steeds minder geschikt voor buitenshuis. Een simpele boekenlezer (e-book reader) blaast dan dit tablet omver.
Detecteert de lichtsensor echter dat er een felle lichtbron aanwezig is, zoals de zon, dan wordt de helderheid verhoogd naar 474cd/m² bij het 8,4”-model en 397cd/m² bij zijn grote broer. Daarnaast wordt de gammacorrectie verlaagd naar een waarde van één.
Dat is ook vel te weinig. Om met zonverlichte objecten te concurreren moet je 5000cd/m2 hebben. Maar dan is de batterij zo leeg. Het wordt tijd voor 'transreflective' displays.
Deze tablets kunnen de Ultra Power Saving Mode gebruiken die ook op de Galaxy S5 te vinden is. Juist deze mode lijkt me ideaal om e-books te lezen.
Ondanks dat ik ook niet echt te spreken ben over al die Samsung bloatware, vind ik juist deze functie wel een goed selling point. Jammer dat daar niets over terug te vinden is in de review.
Deze tablets kunnen de Ultra Power Saving Mode gebruiken die ook op de Galaxy S5 te vinden is.
Dat maakt alleen het scherm zwartwit maar bij daglicht blijft het nog steeds veel te donker, zeker als de lichtsterkte dan ook nog omlaag gaat.
Ik ga het deze week eens testen met met m'n S5. Als het weer zonnig is... Want ik ben wel benieuwd of dat een beetje werkt.
Het scherm wordt overigens niet zwart/wit, maar gaat over naar grijstinten. Wit is ook niet fel wit, wat ik zelf prettiger vind lezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee