Chromebooks kenden een wat trage start. Nadat Google zijn browser-based besturingssysteem halverwege 2011 onthulde, kwamen Acer en Samsung al snel met de eerste modellen. Tot begin 2013 waren het diezelfde Samsung en Acer die af en toe met een nieuw model kwamen, maar andere fabrikanten leken de kat uit de boom te kijken. Tot 2013, toen durfden HP en Lenovo het ChromeOS-experiment eveneens aan te gaan en in 2014 voegden ook Dell en Toshiba zich daarbij.
De jongste toetreder tot de ChromeOS-club is Asus en op de Computex toonde het bedrijf zijn eerste twee modellen: de 11,6"-C200 en de 13,3"-C300, waarvan de goedkoopste uitvoeringen gek genoeg beide 249 dollar zullen kosten. Vooralsnog zijn de twee modellen aangekondigd voor de Amerikaanse markt, maar omdat we de kans aanwezig achtten dat de notebooks op termijn ook naar Nederland komen, gingen we bij Asus langs voor een nadere blik.
Van buiten bekeken
De C200 en C300 delen hetzelfde ontwerp, het enige dat verschilt is het schermformaat. Het ontwerp van de notebooks sluit goed aan bij dat van andere goedkope ChromeOS-modellen; ze zien er eenvoudig uit, hebben afgeronde hoekjes, een taps toelopend chassis en bijna de hele laptop is van hetzelfde materiaal gemaakt. In tegenstelling tot veel andere laptops zijn nergens randjes, lijntjes of andere accenten te zien. Dat maakt dat de C200 en C300 strak ogen en zeker als je bedenkt dat de notebooks slechts 250 dollar kosten, moeten we concluderen dat de ontwerpers bij Asus hun werk goed gedaan hebben.
De Asus C300
Zoals bijna alle notebooks in deze prijsklasse zijn de Chromebooks van plastic, maar desondanks voelen ze niet enorm goedkoop of fragiel aan. Ook het uiterlijk spreekt ons wel aan. Vooral de zwarte variant van de C300 die was uitgestald, oogt met zijn geborstelde textuur wel stoer. Met een gewicht van 1,15kg voor de 11,6"-versie en 1,36kg voor de 13,3"-versie zijn de twee Chromebooks niet zwaar, en de diktes van 19mm en 20mm zijn ook netjes. Dure ultrabooks zijn bij vergelijkbare schermformaten vaak nog wat lichter en dunner, maar daarvoor betaal je vaak minimaal het viervoudige.
Vanwege die geringe dikte moeten de Chromebooks het zonder ethernetpoort stellen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de C710 van Acer. Wel heb je als gebruiker een usb 2.0- en een usb 3.0-poort, een hdmi-uitgang en een kaartlezer tot je beschikking.
Dat Asus ervaring heeft met laptops maken, merk je als je het toetsenbord en de touchpad gebruikt. De chiclettoetsen hebben een fijne aanslag en voldoende travel. De relatief grote touchpad bestaat uit één oppervlak en reageert goed op aanrakingen en clicks.
Tot dusver hebben we dus weinig te klagen over het aanzicht en gebruik van de Chromebooks. Toch is er één onderdeel waarop ook Asus moet bezuinigen bij notebooks in deze klasse: het beeldscherm. Zowel de C200 als de C300 is uitgerust met een matig ogend paneel, met een resolutie van 1366x768 pixels. Bij het bekijken van Tweakers viel meteen op dat het rood van de bovenste balk er niet uitzag zoals dat hoort. Op de kleurreproductie is dus wel wat aan te merken.
De Asus C200
Bij laptops in deze prijsklasse móet echter bezuinigd worden op bepaalde onderdelen en bij het simpele gebruik waarvoor Chromebooks gemaakt zijn, vinden we het niet storend. Opvallend is verder dat het scherm van het 11,6"-model glossy is, terwijl de 13,3"-variant een mat paneel heeft. Die laatste heeft onze duidelijke voorkeur, zeker omdat de helderheid niet al te hoog ligt en matte panelen minder last hebben van spiegelingen.
Onder de motorkap
Volgens de spec-sheets worden beide Chromebooks aangedreven door een Intel Celeron-quadcore, verdere details geeft Asus niet. Een beetje grasduinen in de Chrome-systeeminformatie leverde een typenummer op: de N2930, een Bay Trail-soc met een basiskloksnelheid van 1,83GHz en een Turbo naar 2,16GHz. Dat is een flink krachtige cpu voor een Chromebook in deze prijsklasse. Ter vergelijking: de C710 en C720 van Acer, die een paar tientjes meer kosten, beschikken over Celeron-dualcores met lagere kloksnelheden.
Afhankelijk van de specifieke configuratie kunnen de Chromebooks uitgerust worden met maximaal 4GB geheugen en een ssd van 16GB of 32GB. Op draadloos gebied is er ondersteuning voor bluetooth en wifi, waarbij opvalt dat zelfs de nieuwste 802.11ac-standaard ondersteunt wordt. Dankzij de zuinige Bay Trail-socs en relatief grote accu's van 48Wh zouden de Chromebooks het lang moeten uithouden op een enkele acculading: 11 uur voor het 11,6"-model en 10 uur voor het 13,3"-model.
Na enige tijd met beide Chromebooks gespeeld te hebben vinden we het jammer dat ze voorlopig alleen in de VS uitkomen. Asus heeft met een beperkt budget twee notebooks neergezet die op veel vlakken beter presteren en meer bieden dan je op voorhand zou verwachten. De schermen zijn overduidelijk van mindere kwaliteit, maar het matte paneel van de 13,3"-variant vinden we een fijne toevoeging. Asus is overigens niet de enige fabrikant die met Bay Trail-Chromebooks komt en het zou goed kunnen dat er meer concurrentie is tegen de tijd dat ze in Nederland uitkomen. Op dit moment lijkt Asus echter de beste papieren te hebben in dit budgetsegment.