Door Jelle Stuip

Redacteur

MSI GE60 Review

Gamelaptop met stevige hardware

Conclusie

Op papier krijg je met MSI's GE60 een hoop waar voor je geld. Een quadcore-processor, 8GB geheugen, een snelle videokaart, een ssd en een harde schijf van een terabyte. Bovendien is er wifi 802.11ac aanwezig, heeft het scherm de full-hd-resolutie en is er nog ruimte voor een extra ssd.

De indrukwekkende specificaties scheppen verwachtingen en die weet de GE60 ook waar te maken. In games staat de mobiele Maxwell-gpu zijn mannetje en vallen de prestaties nu eens wat hoger, dan weer wat lager uit dan die van een GTX 770M. Dat is ruim voldoende om de meeste nieuwe games op een full-hd-resolutie te draaien, met de kwaliteit op medium of high.

De hardware is dus in orde en wat tegenvalt is dan ook de behuizing eromheen. Er lijkt niet goed te zijn nagedacht over de constructie van de laptop, waardoor randjes niet netjes op elkaar aansluiten en het scherm wel erg makkelijk buigt. Ook zijn de naden van de mallen waaruit de plastic onderkant komt nog gewoon aanwezig.

Dat maakt de keuze voor de GE60 een kwestie van prioriteiten stellen. Wil je voor een zo laag mogelijk bedrag zo veel mogelijk snelle hardware? Dan is de GE60 de laptop die je momenteel veel waar voor je geld biedt. Laptops van concurrenten als Asus en Alienware weten gewoon niet dezelfde hardware te leveren voor, op het moment van schrijven, 1400 euro. Daarbij moet je wel op de koop toe nemen dat de koeling altijd aanstaat en vrij luidruchtig is, en dat de stevige hardware in een behuizing zit die niet overal even stevig is.

Samengevat

Er zijn veel verschillende uitvoeringen van MSI's GE60 te krijgen en de gameprestaties zijn dan ook afhankelijke van de gekozen processor en videokaart. In vrijwel alle gevallen is de prijs gunstig in verhouding met de hardware die de laptop biedt. De goede specificaties gaan wel enigszins ten koste van de behuizing. Die sluit niet overal mooi aan en het scherm buigt makkelijk. Daarnaast produceert de koeling vrij veel geluid, ook bij lagere belastingen.

Pluspunten

  • Snelle videokaart
  • Ruimte voor extra ssd
  • Veel waar voor je geld

Minpunten

  • Ventilatorgeluid
  • Kwaliteit behuizing

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (97)

97
97
82
2
0
6
Wijzig sortering
Ik snap echt niet wat de toegevoegde waarde is om een laptop scherm te testen tegen de Rec. 709 standaard. Het is een laptop, geen HD-TV. De primairen van Rec. 709 komen overeen met die van de sRGB kleurruimte (de meest gebruikte standaard voor computerbeeldschermen), maar de gamma curve verschilt bijvoorbeeld wel. Die van Rec. 709 is machtsfunctie met een exponent van 2.4 (2.35 in EBU aanbevelingen), terwijl die van sRGB aan de kant van zwart eerst een stuk lineair is en dan een machtsfunctie met exponent 2.4, waardoor de gemiddelde gammawaarde van sRGB op ongeveer 2.2 uitkomt.

Aangezien DeltaE niet alleen chromaticiteit (onderlinge verhouding van golflengtes in een kleur), maar ook helderheid omvat, krijg je dan dus een fout bij de kleurafwijkingen van alle grijswaarden.

Het witpunt van Rec. 709 is wel CIE Standard Illuminant D65, wat ook het witpunt is van veel andere gangbare kleurruimtes en tevens van vrijwel alle beeldschermpanelen voor zowel laptops als losse schermen. Dus dat gaat wel goed.

Het meten van de kleurfout voegt eigenlijk alleen wat toe als het kleurbereik van het scherm kleiner is dan sRGB. Als het groter is kan je het met een simpele kalibratie namelijk zo krijgen dat een afbeelding in sRGB goed wordt weergegeven. De kleuren van de afbeelding worden dan op basis van een LUT geremapped naar de kleuren van het scherm, zodat ze goed worden weergegeven.

Ik irriteer me dan ook aan de volgende uitspraak:
Net als bij de Samsung-laptops zien we ook bij de MSI dat de afwijking van de primaire kleuren erg netjes is en dat het paneel dus potentieel heeft voor professionele beeldbewerking.
Dat slaat namelijk helemaal nergens op.

Neem bijvoorbeeld een Eizo ColorEdge CG277. De groene primair van het LG Display LM270WQ3 paneel dat daar in zit is x = 0.210 y = 0.700 en het witpunt is ook daar D65. Dat geeft een groene primair van L* = 85.7675 a* = -139.9895 b* = 89.3798. Die van sRGB / Rec. 709 is L* = 87.7347 a* = -86.1827 b* = 83.1793 (zelfde chromaticiteit primairen en zelfde witpunt, dus zelfde L*a*b* primairen).

Dat geeft een kleurverschil van Delta E 2000 = 9.517 (Bruce Lindbloom Color Difference Calculator).

Volgens de redenering die de reviewer hier gebruikt zou dat dan dus een slecht scherm zijn voor professionele beeldbewerking, wat natuurlijk onzin is. Het is juist één van de beste beeldschermen voor beeldbewerking op de markt.

De crux is, zoals ik eerder al zei, kalibratie. Zolang de kleurdiepte hoog genoeg is om banding te voorkomen wil je juist dat het kleurbereik zo groot mogelijk is. Dan kan je er met kalibratie voor zorgen dat alles binnen dat kleurbereik goed wordt weergegeven. Het is absoluut niet zo dat het kleurbereik van je beeldscherm gelijk moet zijn aan je working space. Zolang het scherm maar gekalibreerd is worden de kleuren goed weergegeven.
Zeer boeiende uitleg (waar ik spijtig genoeg veel te weinig van snap, maar dat ligt aan mijn gebrek aan kennis). Aangezien het mij wel interesseert of dit nu een goed of minder goed scherm is: kan je op basis van jouw kennis en wat er wel uit de test komt zeggen of de reviewer uiteindelijk de bal helemaal mis slaat (en het dus eigenlijk een bagger scherm is) of niet, of kan je eigenlijk helemaal niets concluderen?
- Het kleurbereik is voor een laptopscherm vrij groot, wat goed is. De standaard maatstaf voor de grootte van het kleurbereik is het oppervlak er van in het CIE 1931 xy chromaticiteitsdiagram gedeeld door het oppervlak van de NTSC 1953 kleurruimte in datzelfde diagram. De meeste panelen voor losse beeldschermen hebben een kleurbereik van ongeveer 72% NTSC, wat min of meer overeenkomt met de sRGB kleurruimte. Bij laptoppanelen is dat vaak maar 45% of 60% NTSC.

Voor meer hierover zie ook:
[Oproep] Monitor Asset Manager-logs voor paneel-DB laptops
TFT Central Monitor Panel Part Database
TFT Central Laptop Panel Part Database
The Pointer's Gamut - The coverage of real surface colors by RGB color spaces and wide gamut displays (en dan vooral onderdeel Laptop Panels)

- De witbalans is niet helemaal goed. Er zit teveel groen en blauw in, waardoor wit een hint van cyaan heeft.

- De gammawaarde is te laag, waardoor alle grijswaarden te helder worden weergegeven ten opzichte van wit. Vooral bij 90% grijs is dit goed te zien, daar is de gammawaarde maar zo'n 1.5. Vergeleken met een gammawaarde van 2.2 wordt 90% grijs dan zo'n 7.7% te helder weergegeven:

(90 / 100) ^ (1.5 - 2.2) - 1 = 0.077 → 7.7%

- Het statisch sequentieel contrast is zeer goed voor een laptop. Er zijn maar heel weinig laptop die hier boven de 1000:1 weten te halen.

Dit is alleen een niet heel erg representatieve test, aangezien het de helderheid van een volledig wit scherm gedeeld door de helderheid van een volledig zwart scherm is (gemeten in het midden van het scherm). Een representatievere test voor normale real life omstandigheden is de ANSI checkerboard contrast meting (ook wel statisch simultaan contrast), waarbij je een 4x4 schaakbordpatroon op het scherm weergeeft en dan de gemiddelde helderheid van de 8 witte vlakken deelt door de gemiddelde helderheid van de 8 zwarte vlakken.

Sommige schermen doen dat heel goed, zoals m'n U2711 waar het verschil tussen die twee vrij klein is. Maar bij slechte schermen kan het simultaan contrast wel 30% lager zijn dan het sequentieel contrast.


Meer heeft de reviewer jammer genoeg niet getest. Gamma en witbalans kan je prima corrigeren met een kalibratie, waarna je overigens ook geen kleurfouten meer zal hebben voor kleuren binnen het kleurbereik (wat in vrijwel alle gevallen zo zal zijn aangezien verreweg meeste content sRGB of Rec. 709 is). Dus eigenlijk heb je hier alleen kleurbereik en contrast om je conclusie op te baseren. Op basis van die twee zou ik zeggen dat dit wel een goed scherm is, maar er zijn veel meer aspecten van beeldkwaliteit waar dit scherm misschien wel helemaal niet goed scoort.

Denk bijvoorbeeld aan:
  • Uniformiteit van zowel zwart als wit (bij zwart ook afhankelijk van backlight bleeding)
  • Kijkhoeken
  • Color banding (afhankelijk van grootte van kleurbereik en de kleurdiepte)
  • Ghosting / overdrive trailing
  • Input lag
Alhoewel men goede specs krijgt voor wat betaald wordt, vind ik de bouwkwaliteit van MSI laptops niet al te best. Heb al 3 jaar een MSI GX740-063NL en je kunt goed zien dat ze op alles behalve hardware besparen. MSI is voor mij een NO-GO, net als Medion.
Voor mij is het meer waar voor je geld, ik heb liever een Sterke en Snelle laptop dan een trage die er alleen mooi uit ziet.

Gebruik sporen krijg je toch wel, alleen dan heb ik natuurlijk wel altijd voorkeur voor alluminium behuizing dan plastic.
Ik vraag me ook af wat mensen van een behuizing verwachten, MSI staat bekend om hun handmatige turbo-fans die vooral met zware games je temperaturen goed houden.

Ik vervoer mijn GT70 2OD in een goede laptoptas en op grote reizen gebruik ik een sleeve, als je een gepantserd ding wilt zou je toch echt voor een rugged thoughbook moeten gaan?
Heb momenteel een ( oude ) BTO laptop met zelf geupgrade hardware, maar de behuizing is volleding van gebrushed alluminium, een vriend van mij heeft de zelfde laptop maar dan een plastic behuizing en de slijtage verschillen zijn goed te zien.

Net als bij mij, kennelijk , me laptop toch net iets koeler is dan die van hem.
Dan is het verschil in gewicht het wel waard ( zo'n 300 gram).
Is alles precies hetzelfde dan? want in principe zou de buitenkant van het frame niks qua temperatuur moeten uitmaken, maar ik ben niet bekend met die clevo frames.
Yup, waren wel 2 verschillende laptops maar allebij 15" zelfde processor en zelfde Videokaart en allebij van BTO, alleen ik heb geheugen erbij moeten zetten en nog een SSD erin gedaan om exact de zelfde specs te behalen.
Als er dan een prestatie of koelingsverschil in is, is een onderdeel wat verouderd, of koelingspasta verschillend, maar slijtage is op kunststof wel wat makkelijker te zien.

Aluminium heb je dan weer dat het vooral tijdens gamen ijskoud kan aanvoelen en krassen zijn zeer lelijk.

Het is maar wat je liever wil.
Inderdaad, wel geinig is dat die vriend van miet tegen schuurpapier kan en de laag op de buitenkant van mijn laptop heel ligt aanvoeld als schuurpapier ( niet aan de binnenkant). had hij dan wel een probleem gehad als dan inderdaad zo was.
Je bedoelt dat rare fenomeen dat als de laptop aan het netsnoer hangt, de behuizing onder een licht spanninkje lijkt te staan, wat stroef (als schuurpapier) aanvoelt als je je vinger overheen haalt? (of als je handpalmen onder het toetsenbord laat rusten)

Dat heeft mijn oude Dell XPS m1530 namelijk, erg irritant gevoel, en lijkt me toch ook niet helemaal gezond, maar schijnt normaal te zijn met dat model. Ondanks dat de laptop stevig en kwalitatief aanvoelt, lijkt me dit toch echt een design flaw.
Dat fenomeen komt wel bij meer laptops voor, ik heb het bijvoorbeeld ook gehad bij mijn Asus N53 serie laptop.
Hier heb ik het weten te verhelpen door 40-50 euro te investeren in een universele adapter die een geaard snoer gebruikt (gebruik de laptop dus ook in een geaard stopcontact).

Mijn vriendin meldt hetzelfde probleem met haar HP Envy 14, en haar moeder ervaart exact hetzelfde met haar nieuwe Lenovo.

Voor mij reden genoeg om mijn volgende laptop op plastic fantastic uit te zoeken...
Dan gebruiken ze behuizing blijkbaar als aarde, je zou toch denken dat interior en exterior elektrisch gescheiden zou zijn. Macbooks hebben dit in ieder geval niet, dus een metalen behuizing kan zeker wel, maar deze fabrikanten doen dan toch echt iets fout ..
Zal dan een exemplarisch probleem zijn wellicht, maar de MB Pro van mijn buurjongen heeft daar wel degelijk last van. Net als mijn eigen aluminium Lenovo Y510p.

Met laptops uit deze prijsklasse is altijd wel iets mis, hoewel je je af mag vragen of je inderdaad niet gewoon krijgt waar je voor betaalt. Als je dat in gedachten houdt zijn dit gewoon goede laptops :)
Macbooks hebben dit ook, ervaring met 2 macbooks pro's en allebei hadden dit.
Nee, echt een licht opgeschuurde aluminium top laag om de hele laptop heen ,daardoor had de winkel sticker ook geen grip en is er dus afgevallen... touchpad had dat licht opgeschuurde ook maar dat is al eraf gesleten.

Dat spannings gebeuren heb ik nog niet gehad bij deze laptop.
Fabrikanten zouden eigg de keuze moeten geven, want met t huidige niveau (als je naar alienware kijkt) is het zeker wel mogelijk om met beide materialen dezelfde vormgeving te doen :)
Ja, als je de vorm en kleur kan kiezen waarom niet het materiaal :?
Bijv de MSI GE60 (modelnaam hier) met variant A en P van Alu en Plastic
Nou ja, er is natuurlijk nog wel wat nuance in aan te brengen. Je mag van een laptop van deze prijs imho wel verwachten dat er een degelijke case omheen zit. Het hoeft niet meteen een rugged toughbook te zien, maar een laptop die je niet iedere keer met fluwelen handschoenen hoeft te verplaatsen is wel prettig. Ik heb bijvoorbeeld een Dell Inspiron, waar echt geen briljante case omheen zit. Maar hij is wel gewoon degelijk en stevig.
Ja daar ben ik t mee eens, maar wat tweakers beweren vind ik toch wel erg gek. M'n vriendin met de GE60 kan hem makkelijk verplaatsen, na een klein stootje tegen de muur heeft ie ook nog niet echt iets.

Het is echt niet alsof ie afbrokkelt zoals een cake.
Tja het is maar net hoe je het beoordeelt natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat je in ieder geval beoordeelt op materiaal, maar bijvoorbeeld ook hoe stevig het voelt. Als je de laptop linksvoor en rechtsachter vastpakt en je kan aardig wat bewegen, dan voelt dat natuurlijk niet stevig. Toch zou het dan wel kunnen dat de laptop toch wel tegen een stootje kan. Je hebt de feel en je hebt de daadwerkelijke stootkracht.
Ja dat is zeker waar, maar ik zou eerder een laptop zeer slecht gebouwd noemen als de hele kwaliteit echt hardware zou loslaten en dergelijke ipv gewoon materiaal.
Ja dan heb jij waarschijnlijk een iets andere norm dan de reviewer :P
ik denk zelf dat niemand zijn laptop van bijvoorbeeld 2 a 3 duizend euro ook al is hij van zeer stevig materiaal gemaakt gaat meenemen zonder sleeve en/of laptoptas
Klopt, daarom heb ik die laptop destijds ook gekocht. Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat gamen op laptop geen optie voor me is. Nu zou ik voor een mainstream laptop gaan met een high-end game desktop.
Ik heb inderdaad een High -end( toen de tijd dan ) game PC en een redelijke laptop aangeschaft voor Lan-parties( en school projecten ), maar ik wil best wel overstappen naar een Desktop vervanger.

Enige nadeel aan een laptop voor mij is dat ik de pc gewend ben qua prestaties en die ben ik nog niet tegen gekomen op een laptop dus wil ik nog niet helemaal overstappen XD.

Zat te denken aan de MSI GS60 Ghost Pro, maar dan spreek ik mezelf tegen als ik zeg dat ik niet naar het uiterlijk kijk :P

[Reactie gewijzigd door FastRDust op 25 april 2014 09:40]

De gt70 bied prima prestaties als je een dik beest kunt hebben.
Ben niet echt een fan van 17" laptops voor het meenemen. vandaar dat ik de GS60 noem, oh en ook omdat er een GTX800 series kaart in zit :P
er is ook een GT60 :P

GS serie is ook wel prachtig, alleen als je een prestatiewinnaar ben, de GT serie kan je zeer hoog upgraden like a desktop, de GS heeft gesoldeerde stuff :( zonde
Het is jammer dat de GT serie dan niet teleursteld, maar mn vriendin zit ook met een GE en hij is zeker matig qua behuizing.

Toch vind ik het niet dramatisch, ze vallen niet kapot en mijn GX660 is toch zo'n 3+ jaar meegegaan. Ze zijn ver gekomen de laatste tijd, alleen hun materiaalkeus slaat wensen over.

Waar besparen ze nog meer op dan? De wifi-kaarten vergeleken met mn klasgenoot's ASUS G75 zijn zeer goed, ook hebben veel van hun laptops meer USB 3.0 dan 2.0 poorten en ze zijn zeer goed upgradebaar (thuis een GX660 met een radeon 6990m runnend)

Edit : bij de alternatievenlijst staat de GS60, hier kan ik wel van zeggen dat het een zeer goed ding is, perfect voor een vormgever.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 25 april 2014 08:08]

4 Jaar lang ook een MSI GX740 gehad, nooit ook maar 1 probleem mee gehad, zowel buiten- als binnenkant niet, maar dat verschilt waarschijnlijk ook per persoon. Persoonlijk vind ik MSI geweldig, behalve de bloatware die ze altijd standaard mee-installeren.

Heb nu een MSI GS70 (dat stealth ding), prachtige laptop :)
Ik ben het niet met je eens. Ik heb een medion met gtx 680m en dit is een prima koop gebleken. Ik sleep hem mee op allerlei zakenreizen om op hotelkamers nog eens wat te gamen als het slecht weer is. En de bouwkwaliteit is prima. Natuurlijk, het is plastic, maar wel stevig. Ik heb trouwens de GT70 barebone. En hij is inmiddels in mijn koffertje heel wat vliegtuigen in en uit gesmeten... zo slecht is die bouwkwaliteit niet, al voelt het misschien wel wat goedkoop aan, duurzaam is het wel.

Daarnaast zit er bij mij een uitstekend mat scherm in, beter dan je in veel duurdere laptops krijgt, kortom, bang for your buck. En volgens mij is de gtx 680m nog steeds behoorlijk snel, ongeveer even goed als een 780..of zelfs iets beter uit e benchmarks.

De laptop blijft koel genoeg om uren te gamen, alleen de fan maakt wel behoorlijk wat geluid. Dat is mi ook het enige serieuze nadeel, naast het gewicht, maar dat is een bewuste keuze als je een 17' gamebak koopt... vlieg toch wel business class.

En die fan hoor je alleen als je hem echt voluit aan zet... en ik doe op een hotelkamer graag in ear headphones in...geen probleem dus.

[Reactie gewijzigd door Spanky79 op 25 april 2014 20:18]

Zeer solide review, doch heb ik een opmerking.
Bij de minpunten heb je het ventilatorgeluid staan.

Wat verwacht je van een laptop, ook al heeft deze voldoende hardware aan boord om mee te gamen (en al wordt ie als game laptop verkocht), gezien de kleine ruimte om hete lucht af te voeren.

Voor wat betreft laptops om mee te gamen, vind ik de MSI's meer dan geschikt.
Ik heb in 2008 bij het toen nog bestaande Frits Bergsma Computers (FBC) een MSI barebone laptop (zonder merk komen ze dan) aangeschaft en hier de nodige hardware in gezet (van MSI en Mushkin).

Deze was bijzonder goed en koelde écht fantastisch, het geluid echter hoor je nu eenmaal in een laptop. En dat is een goed teken. Hoor je geen fans, dan is er iets mis met je laptop / luchtcirculatie.

Ik beweer niet dat jij zo iemand bent, maar heel veel mensen verwachten tegenwoordig dat ze met een laptop net zo die-hard kunnen gamen inclusief lownoise/noiseless als met een PC. Helaas gaat dat gewoon niet op.

Maar nogmaals, goede review ;)

MSI FTW
Ik heb een HP :)
Wat de koeling betreft denk ik dat de storende factor is dat je de koeling altijd hoort, terwijl dat niet nodig is, zoals bij film kijken of browsen (ik volg je dat je je er ergens moet bij neerleggen dat ze bij het gamen lawaai maken, meestal heb je toch een koptelefoon of veel te luide speakers opstaan :) ). Mijn ervaring is dat dat echt een puntje is dat MSI op één of andere manier niet op orde krijgt zoals sommige andere bouwers.

Ik zou net zoals hierboven iemand al zei de vergelijking wel eens willen zien met de GS60 of de GS70. Een belangrijk verschil (voor mij toch) dat hier niet echt benadrukt wordt, is dat die 2 niet alleen dunner zijn, maar ook 2 fans hebben om te koelen, in plaats van maar 1 zoals in alle gebruikelijke MSI modellen. Ergens hoop ik dat de koeling daar beter verdeeld en geregeld is.

Wat me positief stemt, is dat het scherm blijkbaar vrij goed is. Ik ben iemand die ook heel veel reist, graag wat games speel of photoshopt op de hotelkamer en meestal moest er toch serieus worden toegegeven op één van beide. Nog even rondkijken wat de concurrentie doet, maar misschien dat ik van Asus naar MSI ga springen.
Ik heb de GS70 (de nieuwe met de 860M) en deze maakt in normaal gebruik nagenoeg geen geluid. Je hoord een licht gezoem als de blower wat draait, maar een beetje omgevingsgeluid is al luider.

Ik ben er zeer over te spreken, moet alleen aan het toetsenbord wennen, omdat ik programeer gebruik ik de home en end nog al veel, en die zijn wat anders dan ik gewend ben (links boven in moet je de shift bij gebruiken, standaard is het pgup en down)
Ik denk dat de essentie was dat de fan óók veel geluid maakt als de laptop idle is (dat staat althans bij de accuduur en geluidsproductie tab) en de processor slechts 34 graden is. Het punt van Jelle is dat ze makkelijk de fan wat langzamer hadden kunnen laten draaien en een wat hogere idle temperatuur voor de CPU accepteren.

Overigens vraag ik me af, zou dit met een programma als Speedfan niet gewoon alsnog softwarematig mogelijk zijn? Er is natuurlijk een hardwarematige onderlimiet van het aantal RPM waarbij de fan niet meer netjes door blijft draaien, maar het is me niet duidelijk of dát nou hier de limiterende factor is of de (automatische) fan control.
Game en Laptop vind ik nog steeds geen twee woorden die samengaan. Voor degene die budget heeft om een dergelijke laptop te kunnen kopen is wellicht een alternatief een goedkoop klein laptopje (voor werk/school/mobiliteit) en een degelijke game PC.
Moet je verder kijken, ik reis erg veel en heb geen dubbele videokaart-setups nodig voor max settings. Toch is het dan leuk om op een tijdelijke vaste plek games op hoge settings te spelen.

Laptops worden ook steeds gebruikelijker.

Game en laptops gaat dan zeker wel samen, de desktop gaat steeds meer richting hardcore gamers only, terwijl laptops de gebruikelijk gezinnen bereikt samen met tablets.
Opmerking hoor ik vaker, maar iedereen die die uitspraak doet kijkt alleen naar de prijzen de prestaties. Aanschaf van dergelijke laptops zijn vaak pure persoonlijke redenen, niet zozeer financiële. Te vaak wordt vergeten dat er externe factoren zijn die het aanschaffen van zon laptop wel degelijk zinnig maakt.

Zo heb ik thuis geen plaats meer voor een desktop i.v.m. een kleine op komt. Daarom desktop weggedaan en een AW 17 full ops aangeschaft. Ik wilde geen concessies aan de prestaties doen. Daar betaal ik dan wel voor. Zo zie je, ook al is geld geen probleem, betekent niet dat een desktop altijd een mogelijkheid is.

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 25 april 2014 14:05]

is de Lenove y510p niet een betere keuze ivm sli enz?
SLI is wel cool, maar uit eigen ervaring met de Y500 moet je maar geluk hebben dat elke game die je wilt spelen ook daadwerkelijk de SLI support, vaak is het ook niet bug-loos zoals benchmarks vertellen. In laptops merk ik zelf niet echt gigantische verschillen en runnen games een stuk stabieler en smoother met enkele kaarten.
Hmm, oké lijkt jouw deze Msi met een gt 850m dan een betere keuze?
Eerlijk gezegd voor een gamelaptop kan je t beste gewoon zo'n dik bakbeest nemen..maar een enkele kaart is wel wat stabieler
Heb je het nu over een alienware of de lenovo, want 3.5 cm lijkt mij niet echt dik.
de dikkere beesten zoals AW17 of gt70..ik neem een laptop of voor zwaardere games of gewoon af en toe gamen..qua geld vind ik er tussenin zitten niet slim.
Is de i7 geen overkill voor gaming? Of is deze gewoon efficiënter qua warmteproductie?
Anoniem: 103465
@Dekar25 april 2014 21:53
bepaalde games vragen naast de gpu ook power van de cpu en dat zijn ook de games die vaak problemen geven met fps met lage cpu's zoals AMD, i3
En t.o.v. de i5 4200m? Ik weet dat de i7 en de i5 in desktop versies erg dichtbij elkaar liggen wanneer hyperthreading is uitgeschakeld. Is dat niet hetzelfde bij de laptop varianten?
Anoniem: 103465
@Dekar26 april 2014 18:51
http://cpuboss.com/cpus/I...MQ-vs-Intel-Core-i3-4000M

http://cpuboss.com/cpus/I...HQ-vs-Intel-Core-i5-4200M

edit "Dekar1\je hebt gelijk en slaat ok alleen op de processor en heeft idd niet met een videokaart te maken. Maar de link is alleen voor het verschil in cpu maar ook een de snelste gpu kan een bootleneck hebben door een slecht cpu
welke de boel qua fps naar beneden haalt.

Voorbeeld is de MSI GX70 3BE met amd a10 of intel i7. De i7 maakt het verschil dat de gpu AMD Radeon HD 8970 (2 GB) wel veel meer fps haalt, puur omdat de cpu de boel naar beneden haalt .

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 27 april 2014 14:45]

Leuk, die 3dmark, maar bij deze laptop maak je geen gebruik van de interne graphics, dus dat schetst niet bepaald een goed beeld.

edit: Laat dan een artikel zien met die resultaten, in de plaats van wat cijfers van een zeer outdated benchmark programma.

Mijn vraag blijft: Zal de i5 4200m voldoende performance geven voor hedendaagse games?

[Reactie gewijzigd door Dekar op 28 april 2014 00:22]

Als ik zo'n laptop zoek bestel ik toch liever bij bijvoorbeeld Eurocom, krijg ik meer voor m'n geld. 8GB ram voor dit bedrag is toch een beetje treurig, net als de 5400 rpm hdd.
Anoniem: 402765
@Yosecret26 april 2014 23:08
5400 rpm is standard voor laptop harde schijven ivm energiebesparing. Hoe snel je harde schijf is verder ook helemaal niet interessant, er zit toch een SSD in.
Persoonlijk is die snelheid voor mij toch wel belangrijk. Stel ik koop die laptop, gooi BF4 en m'n adobe suite op de ssd en hij zit vol (spreek uit ervaring). User docs en andere games zullen dan op de hdd belanden en als die 5400rpm draait word ik daar niet vrolijk van.

Natuurlijk zal het verschillen per persoon hoe snel je die ssd vol hebt maar dat zal toch redelijk snel gebeuren.
Ik heb zelf de msi ge70 2oe (2013) en moet zeggen dat ik redelijk tevreden over de hardware maar MSI komt bij de behuizing en de koeling ernstig te kort. Scherm scharnieren kraken en piepen nu al en de behuizing verder openen om meer dan alleen een hdd te vervangen is nagenoeg niet mogelijk... maar goed voor de prijs mag ik niet klagen, Alienware is veel duurder.
Alienware is goed af te dingen met kortings codes of door gewoon te bellen en te onderhandelen met dell. R4 met 7970M destijds voor onder de 1600 euro gekocht.
Ik heb zelf 3 generaties van de 17 inch versie gehad en werkte perfect. R2, R3 en R4.
De alienware is ook een leuke workstation vervanger, als je kijkt naar de precision kun je voor berg minder geld een alien krijgen met vergelijkbare of meer specs.
Ik hoop dat er binnenkort ook een review van de gs60 online zal komen, ben zeer benieuwd naar deze laptop van MSI.
Anoniem: 373239
@Marcjeno125 april 2014 08:56
Eens en vanwege de nieuwe 8xxm lijn ook benieuwd naar een vergelijking tussen een 870m vs een 780m in de praktijk, aangezien we nu alleen nog maar op theorie kunnen afgaan.
In games staat de mobiele Maxwell-gpu zijn mannetje en vallen de prestaties nu eens wat hoger, dan weer wat lager uit dan die van een GTX 770M.
Dit vind ik nogal een vreemde uitspraak op basis van de review... Aangezien er in iedere benchmark die getoond wordt de 860M sneller is dan de 770M? Ook bij de alternatieven wordt beweerd bij de asus dat de 770M die daarin zit over het algemeen sneller is dan de 860M. Echter zie je dat nergens terug in deze review?
Nou inderdaad, ik ondersteun deze reactie helemaal. Ik dacht er precies hetzelfde over. De benchmarks laten zien dat de 860M sneller is, alleen spreekt de review zich in meerdere punten tegen. Kijk maar eens op notebookcheck en dan de benchmarks van de 860M. Daar zie je duidelijk dat de 860M sneller is dan de 770M.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee