Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 8.1 Update 1 Review

Muizenstapjes vooruit

02-04-2014 • 18:34

248

Singlepage-opmaak

Automatisch starten in de desktopomgeving

Misschien wel de allerbelangrijkste wijziging die de update brengt naar gebruikers, is eigenlijk een simpel vinkje. Met Windows 8.1 bracht Microsoft de mogelijkheid om direct in de desktopomgeving te starten. Standaard stond deze optie echter uit en doorsneegebruikers zullen de mogelijkheid veelal niet gevonden hebben, aangezien die nogal is weggestopt bij de taakbalkopties. Wie Windows 8.1 installeerde of bijvoorbeeld een nieuwe laptop kocht, kreeg dus standaard telkens de nieuwe startomgeving voor zijn kiezen en in veel gevallen zal dit zo gebleven zijn, wellicht tot frustratie van de gebruiker.

Bij onze review van Windows 8 schreven we al dat de nieuwe omgeving vooral zijn nut heeft als je over een touchscreen beschikt. Als je met muis en toetsenbord vaak in de Modern UI-omgeving terechtkomt, is het gebruik van dat deel van het besturingssysteem een frustrerende aangelegenheid.

Microsoft maakt daar nu grotendeels een einde aan. Windows detecteert na het doorvoeren van de update of er een touchscreen aanwezig is en zo niet, dan wordt het systeem in het vervolg automatisch in de traditionele desktopomgeving gestart. Wie geen touchscreen heeft en toch met Modern UI wil starten, kan dit aanvinken op de desbetreffende plek in de taakbalkopties. Omgekeerd, wie wel een touchscreen heeft en in de traditionele desktopomgeving wil starten, haalt het vinkje weer weg. Wie standaard in Windows oude stijl start, krijgt wel een paar korte hints over de werking van het nieuwe startmenu.

Windows 8.1 update 1

Dit is een aanpassing die Microsoft natuurlijk uit oogpunt van gebruiksvriendelijkheid direct bij Windows 8 had moeten implementeren. Dat het bedrijf dit niet heeft gedaan, is waarschijnlijk omdat het zoveel mogelijk mensen direct met de nieuwe omgeving wilde laten kennismaken, met in het kielzog daarvan een grote schare ontwikkelaars die apps voor de omgeving zouden gaan maken.

Ook moesten laptopfabrikanten een reden hebben om touchscreens aan hun apparaten toe te voegen, wat het gebruik van het startmenu weer zou bevorderen. Met andere woorden, Microsoft wilde een kip-en-ei-situatie doorbreken. Die strategie is slechts ten dele gelukt. Nog altijd loopt Windows 8 niet over van de apps en brengen fabrikanten maar wat graag laptops zonder touchscreen uit om de kosten te drukken. Bovendien was de prijs, ontevredenheid bij een grote groep non-touchgebruikers, een hoge.

Het is hoe dan ook fijn dat Microsoft de startomgeving niet meer opdringt aan gebruikers zonder touchscreen. Een verbetering die daarmee direct verband houdt, is dat Windows 8.1 dan direct de bestandskoppeling van afbeeldingen en video omzet. Die bestanden worden niet meer standaard geopend in de apps Photos en Video van de nieuwe omgeving, maar in de Photo Viewer en Media Player van de desktopomgeving.

Microsoft lokt gebruikers nu op een subtielere manier naar het nieuwe Windows. De update voorziet Windows 8.1 namelijk standaard van een icoontje van de Windows Store op de taakbalk. De Windows Store is een app van de nieuwe omgeving en alle apps 'nieuwe stijl' verschijnen in het vervolg op de taakbalk als ze geopend worden. Ook kunnen ze aan de taakbalk vastgepind worden, net als traditionele Windows-programma's.

Windows 8.1 update 1

Het doel is uiteraard om gebruikers niet te honkvast te laten worden. De aanpassing biedt een directe toegang tot nieuwe apps, zonder dat je de desktop hoeft te verlaten. Nadeel is wel dat die apps fullscreen worden geopend en het Modern UI-design maakt dat je toch een behoorlijke omslag moet blijven maken. Overigens werkt Microsoft volgens geruchten wel aan de mogelijkheid om ook de nieuwe apps in verplaatsbare en schaalbare vensters te laten draaien, maar die functionaliteit zou pas in 2015 doorgevoerd worden.

Windows 8.1 update 1