Inleiding
Samengevat
De Sony Xperia Z2 is op het oog niet veel anders dan zijn voorgangers, de Z en Z1, maar is dat in de praktijk wel. Dat komt vooral door de verbeteringen op het vlak van schermkwaliteit en accuduur. Vorige telefoons van Sony scoorden op die vlakken matig, maar de Z2 kan zich meten met de top van de markt. De telefoon is met zijn 5,2"-scherm behoorlijk fors en gecombineerd met de hoekige behuizing heeft dat tot gevolg hij niet geweldig vasthoudt. Daarnaast zijn vingerafdrukken op de glazen achterkant goed te zien. Pluspunten aan de behuizing zijn de luidsprekers aan de voorzijde en de waterdichtheid. Ook op cameravlak stelt de Z2 niet teleur; foto's zijn in de regel goed belicht en de camera werkt snel.
Pluspunten
-
Uitbreidbaar geheugen
-
Goede accuduur
-
Prima camera in Auto-stand
-
Stof- en waterdicht
-
Noise-cancelling headphones meegeleverd
Minpunten
-
Weinig ergonomische behuizing
-
Camera crasht bij langdurig opnemen in 4k
-
Foto's op volle resolutie niet indrukwekkend
Eindoordeel
Van de grote Android-fabrikanten was Sony dit jaar de eerste die zijn nieuwe topmodel onthulde: de Xperia Z2. Samsung volgde daarna met de S5 en HTC toonde een maand later zijn nieuwe HTC One. De release van deze toestellen verliep echter in omgekeerde volgorde; HTC wist zijn telefoon als eerste in de schappen te leggen, Samsung volgde snel erna en Sony was hekkensluiter op enige achterstand. Eind april begonnen de providers in Nederland met uitleveren en op het moment van schrijven is de Z2 ook bij verschillende winkels te krijgen.
Sony wilde de Z2 eigenlijk begin april al in de winkels leggen, maar om onbekende redenen lukte dit niet. Dat is een beetje gek, want op het eerste gezicht verschilt het toestel niet enorm van zijn voorganger uit 2013, de Xperia Z1. De telefoons hebben een vergelijkbaar design, de hardware kreeg slechts een bescheiden upgrade en de cameramodule is dezelfde gebleven.
Schijn bedriegt echter en in de laatste week zijn we erachter gekomen dat de Z2 meer verbeteringen biedt dan je wellicht zou denken.
Vertrouwde behuizing met kleine verbeteringen
Sony heeft in de laatste jaren hard gewerkt aan een universele ontwerpstijl voor zijn mobiele apparaten, die het OmniBalance noemt. Dat ontwerp zagen we bijvoorbeeld al bij de Xperia Z, de Z1, de Tablet Z en ook voor de Xperia Z2 heeft Sony dezelfde designprincipes gehanteerd, al is het ontwerp hier en daar verfijnd.
De Xperia Z1 versus de Z2 (klik voor vergroting)
De telefoon is opgebouwd rondom een aluminium frame, dat aan de randen van de telefoon zichtbaar is, met aan de voor- en achterkant een glasplaat. De glazen achterkant ziet er mooi uit, maar is een echte vingerafdrukmagneet en ook kwetsbaar. Op het eerste gezicht is de behuizing vrijwel identiek aan die van de Z1, maar bij nadere inspectie komen we toch wat wijzigingen tegen.
Zo zijn de luidsprekers verplaatst. In plaats van een enkele luidspreker in de onderste rand heeft de Z2 luidsprekers boven en onder het scherm zitten, net als de HTC One. De luidsprekers zijn echter veel kleiner dan die van HTC en als je niet weet waar ze zitten, zie je ze makkelijk over het hoofd. De kwaliteit van de luidsprekers is niet heel bijzonder voor een smartphone, maar de positie heeft tot gevolg dat de audio naar je gezicht is gericht en niet gedempt wordt als de telefoon op tafel ligt.
De Xperia Z2 heeft met zijn 5,2"-scherm iets meer beeldoppervlak dan zijn voorganger; die was uitgerust met een 5"-scherm. Vanwege dat grotere scherm is de Z2 wat langer geworden, maar gek genoeg is hij tegelijk minder breed dan de Z1. In dat opzicht heeft Sony de telefoon dus wat compacter weten te maken. Dat valt goed te zien als we uitrekenen hoeveel procent van de voorkant ingenomen wordt door het beeldscherm; bij de Z1 was dat nog 65 procent en bij de Z2 is dat toegenomen tot 69 procent.
Vlnr: iPhone 5s (4"), Xperia Z1 (5"), HTC One (5"), Galaxy S5 (5,1") en Xperia Z2 (5,2")
Hoewel Sony op dit vlak dus goede stappen heeft gezet, blijft de Z2 vanwege de grote zwarte balken boven en onder het scherm een beetje bulky ogen en voelt hij door de hoekige behuizing een beetje grof aan. HTC's nieuwe One is bijvoorbeeld even groot, maar ligt vanwege de gekromde achterkant fijner in de hand.
Net als zijn voorgangers is de Xperia Z2 stof- en waterdicht. Hij heeft een IP58-rating, wat betekent dat stof de behuizing, als alle klepjes netjes dichtzitten, niet mag binnendringen en dat de telefoon onder water ook blijft werken tot een diepte van anderhalve meter. Diepzeeduiken is dus geen goed idee, maar meer realistische scenario's, zoals een plons in de wc-pot, het bad of een zwembad moet hij gewoon overleven. Op YouTube zijn daarnaast filmpjes te vinden van mensen die met hun Xperia Z1 of Z2 in zeewater zwemmen en snorkelen. Hoewel het toestel daar waarschijnlijk niet direct stuk van gaat - zolang je het zout er achteraf afspoelt - raad Sony het af en zou het kunnen dat je in dat soort situaties geen garantie krijgt bij problemen.
Om het water buiten te houden is de Z2 voorzien van klepjes bij het micro-sd-slot, het simkaartslot en de usb-poort. Die eerste twee zul je waarschijnlijk niet vaak open- of dichtdoen, dus daar zien we het niet als probleem. Het klepje voor de usb-poort kan wel irritatie opwekken als je de telefoon vaak aan de lader hangt of geregeld met een computer verbindt. Sony heeft daarom ook een magnetische aansluiting aan de zijkant geplaatst, zodat je kunt laden zonder te prutsen met klepjes. Helaas wordt zo'n magnetische lader niet standaard meegeleverd.
Noise-cancelling oordopjes
Wat wel standaard wordt meegeleverd is een set oordopjes met ingebouwde noise cancellation en dat hebben we nog niet eerder bij een smartphone in de doos aangetroffen. Elk oortelefoontje is voorzien van een kleine microfoon die het omgevingsgeluid registreert. Die gegevens worden doorgestuurd naar de telefoon, die vervolgens antigeluid produceert en op die manier een deel van het omgevingsgeluid neutraliseert. Dan moet je vooral denken aan consistente, monotone geluidsbronnen, zoals een airco of vliegtuigmotor.
Sony kan de headset gratis meeleveren, omdat de telefoon alle berekeningen doet en hiervoor dus geen hardware in de headset is ingebouwd. De kwaliteit van de geluidsonderdrukking kan zich logischerwijs niet meten met die van een duurdere koptelefoon, zoals de bekende Bose QuietComfort-serie. Een gegeven paard mag je echter niet in de bek kijken en we vinden het een leuke extra van Sony. De oortelefoontjes werken behalve met de Z2 ook met de nieuwe Z2 Tablet. Daar blijft het dan ook bij, je kunt ze niet met andere geluidsbronnen gebruiken.
/i/1399969238.jpeg?f=imagenormal)
Schermkwalitelt: grote verbetering
Beeldkwaliteit is in de laatste jaren de achilleshiel geweest van Sony-telefoons. Terwijl andere fabrikanten overgestapt waren op ips-panelen met goede kijkhoeken, gebruikte Sony nog geregeld pva/mva-panelen, die in de regel minder goede kijkhoeken hebben. Dat vertaalt zich in een flets scherm als je er niet recht van voren naar kijkt.
Bij de Z1 gebruikte Sony in sommige gevallen een ips-paneel, maar ervaringen van gebruikers wijzen uit dat er ook andere panelen in omloop waren. Dat is niet ongewoon, Apple bijvoorbeeld koopt panelen ook bij verschillende fabrikanten in, maar dan is wel van belang dat de verschillende panelen van dezelfde kwaliteit zijn.
In het geval van de Z1 was dat niet zo en kon het zomaar zijn dat je een toestel kocht met een mva- in plaats van een ips-paneel, met slechtere kijkhoeken en een lager contrast. Ons reviewexemplaar had zo'n mva-paneel en we waren dan ook niet te spreken over de beeldkwaliteit, vooral het contrast viel tegen.
Tijdens de presentatie van de Xperia Z2 afgelopen februari benadrukte Sony meer dan eens dat de Z2 met een ips-paneel is uitgerust en hoewel we het niet zeker weten, lijkt het erop dat het ditmaal voor alle exemplaren geldt. Het zou alsnog goed kunnen dat de panelen bij verschillende leveranciers ingekocht worden, maar zolang er geen onderlinge kwaliteitsverschillen zijn, hebben we daar geen problemen mee.
Het paneel in onze Z2 oogt in ieder geval een stuk beter dan het scherm in ons Z1-reviewexemplaar. Met het blote oog is goed te zien dat het contrast een stuk beter is en als je onder een hoek naar de telefoon kijkt terwijl hij op tafel ligt, heb je niet meer dat fletse effect dat bij sommige Z1's optrad. Donkere tinten vertonen wel een paarse gloed als je onder een scherpe hoek naar het scherm kijkt, maar die situatie komt zo weinig voor dat we het niet erg vinden.
Helderheid en contrast
Om inzichtelijk te maken hoe goed het scherm is, hebben we onze SpectraCal C6-colorimeter uit de kast gehaald en het scherm aan een scala tests onderworpen. Ten opzichte van de Z1 ligt de maximale helderheid iets lager, maar een verschil van ongeveer 20cd/m², of nits, mag eigenlijk geen naam hebben. Kijken we naar de contrastverhouding dan is het verschil overduidelijk. Waar we bij de Z1 een magere verhouding van 507:1 noteerden, komt de Z2 tot een veel betere 1115:1. In de praktijk betekent dit dat het scherm minder flets oogt en het zwart veel zwarter is.
Beeldkwaliteit en kleurreproductie
Op het gebied van contrast en kijkhoeken is de Z2 dus een hele klap beter dan de Z1, maar schermkwaliteit bestaat uit meer facetten, zoals de kleurtemperatuur en -weergave. Die hebben we natuurlijk ook getest.
/i/1399628734.png?f=imagenormal)
Het belangrijkste vinden we hier een correcte grijsweergave, dat zorgt er namelijk voor dat er geen zichtbare kleurzwemen aanwezig zijn. Zit er bijvoorbeeld te veel blauw in de kleurenmix, dan krijgen zwarte oppervlakken een blauwe gloed, terwijl wit er extra 'koel' uitziet. Dat laatste is precies het geval bij het scherm van de Z2. Vermoedelijk is dit expres gedaan om wit er nog witter uit te laten zien. Met het blote oog zijn het gebrek aan rood en de overdaad aan blauw goed te zien als je de telefoon naast een beter gekalibreerd toestel houdt, maar in de praktijk is het zeker niet storend.
Toen we ontdekten dat Sony gebruikers de mogelijkheid geeft om de kleurreproductie zelf nog te tweaken, konden we ons niet inhouden en zijn we aan de slag gegaan. De mogelijkheden die Sony biedt, zijn erg simpel en vallen in het niet bij de kalibratieopties van bijvoorbeeld een tv, maar het lukte ons om de rgb-mix een stuk beter afgesteld te krijgen. In bovenstaande afbeelding, de uitgangssituatie, is goed te zien hoe de verhouding tussen rood, groen en blauw steeds verder uit elkaar loopt. Onderstaande afbeelding toont het resultaat na enig experimenteren met de opties die Sony biedt; de lijntjes lopen nu nagenoeg gelijk. Voor de liefhebbers: onze correctie bedroeg +85 op de het rode kanaal en +10 op het groene, maar omdat schermen onderling verschillen, zal dat niet voor ieder toestel van toepassing zijn.
/i/1399637754.png?f=imagenormal)
Het gamut
Naast de grijswaardenweergave, die iets zegt over de kleurbalans, hebben we ook de reproductie van de primaire en secundaire kleuren gemeten, het zogeheten gamut. Dit hebben we vervolgens afgezet tegen de sRGB-kleurruimte, dat is de afgesproken standaard voor schermen in computers en elektronica. Sony claimt dat de Z2 een groter kleurenbereik kan weergeven dankzij de speciale Triliminous-technologie, waarbij blauw licht in combinatie met quantum dots gebruikt wordt om de primaire kleuren te creëren.
/i/1399628767.png?f=imagenormal)
Onze tests laten zien dat de Z2 inderdaad een groter kleurenbereik heeft dan het standaard-sRGB-spectrum. Dat is te zien aan de posities van de kleuren cyaan, groen, geel en rood, die allemaal buiten het normale spectrum vallen, waarmee het gamut op AdobeRGB lijkt. Da's een leuke prestatie op papier, maar omdat de zaken die je op je telefoon bekijkt, zoals foto's en video's, doorgaans uitgaan van het sRGB-spectrum, worden kleuren dus met meer saturatie weergegeven dan bedoeld is. Voor de kleurpuristen is dat negatief, maar de gemiddelde gebruiker is waarschijnlijk onder de indruk van de extra saturatie.
In de weergave-instellingen is het mogelijk om de 'X Reality for Mobile' aan te vinken, waarna de kleurreproductie nog een extra 'boost' krijgt. Het woord 'reality' in de naam voor deze techniek is misleidend, want met realistische weergave heeft het niets te maken. De luminantie en saturatie van de kleuren worden opgekrikt, maar ook de tint is anders. Dat levert kleuren op die vast indrukwekkend en spetterend ogen, maar niet natuurgetrouw zijn.
Gamut met 'X Reality for Mobile' ingeschakeld
Camera: prima foto's met supersampling
De Z2 is de derde telefoon van Sony die uitgerust is met de 20,7-megapixelcamerasensor van eigen makelij. We zagen de camera als eerste in de Z1, vervolgens in de Z1 Compact en nu in de Z2. Sony kiest voor een vergelijkbare aanpak als Nokia met zijn Lumia 1020 en 1520; foto's worden gemaakt op hoge resolutie en vervolgens verkleind. Door deze resampling moeten oneffenheden en ruis minder opvallen. In het geval van de Z2 worden de foto's gemaakt op 20 megapixel en in de Superior Auto-modus worden ze vervolgens verkleind naar 8 megapixel. Via de Manual-stand is het ook mogelijk om de foto's niet te verkleinen en de volledige resolutie te behouden.
Aangezien de meeste foto's die met een smartphone gemaakt worden ergens online eindigen en enkel bekeken worden op een beeldscherm, vinden we de resamplingaanpak een goede keus. Van Nokia's Lumia 1020 en 1520 weten we dat het goed werkt, en ook de Xperia Z2 stelt niet teleur. Vooral als er genoeg licht voorhanden is, zijn de foto's indrukwekkend, met weinig ruis, een goede kleurbalans en accurate belichting. De Superior Auto-modus weet de omstandigheden daarnaast goed te detecteren en schakelt op het juiste moment over op de stand voor portretten, landschappen of foto's met tegenlicht.
Hoewel we geen Z1 voorhanden hadden om een rechtstreekse vergelijking te maken, hebben we het idee dat Sony met de Z2 meer beeldkwaliteit uit dezelfde sensor weet te halen. Bij de Z1 viel ons namelijk op dat foto's die bij daglicht gemaakt waren, alsnog 'ruisig' oogden en bij de Z2 is dat veel minder het geval.
Selectie van foto's genomen met de Xperia Z2 in de Superior Auto-modus
Vanuit de Manual-stand is het ook mogelijk om foto's met de volledige resolutie van 20 megapixel te maken. Bij de hogeresolutiefoto's is de beeldkwaliteit minder indrukwekkend; er zijn redelijk wat artefacten te zien en we snappen dan ook goed dat de standaardresolutie zowel in de Superior Auto-stand als in de Manual-modus 8 megapixel bedraagt. Wie op zoek is naar een toestel dat foto's met extreem hoge resolutie kan maken en al die pixels ook daadwerkelijk wil gebruiken, is nog steeds beter af met een Lumia 1020 of 1520.
De camera-app
De camera-app op de Z2 zit vertrouwd in elkaar. Rechts zittten de knoppen om foto's en video's te schieten en via de knop eronder is het mogelijk om tussen de verschillende standen te wisselen. Naast de Superior Auto- en Manual-modi zijn er speciale standen voor Augmented Reality, Timeshift Video, 4k-video, Vine's en nog een aantal meer. Via de knop linksonder kunnen verschillende instellingen aangepast worden.
De app werkt snel, zowel wat autofocus als wat sluitervertraging betreft, en kan ook gestart worden door de cameraknop aan de zijkant van de telefoon lang in te drukken.
Bij weinig licht
De Superior Auto-modus komt ook bij weinig licht goed uit de verf. Foto's in de Manual-stand ogen wat doffer, maar veel belangrijker is dat de camera-app in die stand hoge iso-waardes vermijdt. Bij onderstaande voorbeelden zijn de Manual-foto's bijvoorbeeld op iso 800 genomen terwijl de Superior Auto-foto's met iso 3200 gemaakt zijn. Dat levert weliswaar meer ruis op, maar tegelijk zijn de foto's beter belicht en worden kortere sluitertijden gebruikt, waardoor foto's minder snel bewogen zullen zijn.
Video's in 4k
Sony is een van de fabrikanten die zwaar inzetten op 4k-televisies en daarom is het logisch dat het 4k pusht aan de productiekant, zoals bij zijn camcorders en camera's, en nu ook bij zijn smartphones. Video's maken in 4k is niet nieuw voor mobieltjes, Samsung had de primeur met de Galaxy Note 3 in september en de onlangs uitgebrachte Galaxy S5 ondersteunt het ook.
Al snel na de release van de Xperia Z2 kwam echter naar buiten dat het toestel snel oververhit kan raken bij het maken van 4k-video's. Wij hebben dit probleem kunnen reproduceren. Het gebied rondom de camera wordt behoorlijk warm tijdens filmen in 4k en na verloop van tijd crasht de camera-app. Dat gebeurde telkens als een temperatuur van ongeveer 45 graden werd bereikt, grofweg na drie tot vijf minuten filmen.
De metingen zijn gedaan bij een omgevingstemperatuur van net geen twintig graden. Mocht je dus in de zomer 4k-video's willen maken, dan zou het goed kunnen dat het toestel sneller oververhit raakt. Het is natuurlijk erg slordig van Sony en bij een toestel in deze prijsklasse verwacht je beter. Toch tillen we ook hier niet te zwaar aan, want er zijn nog nauwelijks mensen met een 4k-televisie en we verwachten dan ook niet dat velen van de optie gebruik zullen maken.
/i/1399896424.jpeg?f=imagenormal)
Accuduur: erg goed
De Z2 heeft een accu met een capaciteit van 3200mAh, iets meer dan zijn voorganger met 3000mAh en flink meer dan de HTC One (M8) en Galaxy S5, die respectievelijk accu's met een capaciteit van 2600mAh en 2800mAh hebben. Een grote accu is echter niet zaligmakend, het is ook belangrijk dat de verschillende componenten zuinig zijn. Dat zagen we duidelijk bij de Xperia Z1, die ondanks zijn forse accu geen indrukwekkende accuduur had.
In het dagelijks gebruik hebben we over de accuduur van de Z2 niets te klagen. Het begrip 'normaal gebruik' zal voor iedereen compleet anders zijn, maar wij haalden het einde van de dag zonder problemen. Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om een moderne smartphone binnen een dag leeg te trekken door hem simpelweg heel veel te gebruiken, meer als een zakcomputer dan als een smartphone.
Accuduur getest
Om een goede vergelijking te maken met andere toestellen hebben we onze gebruikelijke twee accutests gedraaid. In het eerste scenario moet de telefoon continu door een vaste lijst webpagina's browsen over een wifi-verbinding totdat de accu leeg is. In het tweede scenario pakken we een 1080p-videobestand en spelen we dit herhaaldelijk af totdat de telefoon het opgeeft.
Deze tests geven vooral een indruk van het stroomgebruik van de system on a chip en het scherm, twee van de componenten die erom bekendstaan dat ze relatief veel stroom verbruiken. In het dagelijks gebruik zijn er echter nog een heleboel andere factoren die invloed hebben op de accuduur, in het bijzonder de 3g-verbinding. Sommige telefoons lopen sneller leeg dan andere bij het surfen over 3g en de kwaliteit van het signaal kan ook van grote invloed zijn op accuduur.
We hebben helaas geen resultaten van de Xperia Z1 voor een goede vergelijking tussen de twee smartphones. Ten tijde van de Z1-review draaiden we namelijk nog andere tests. Sony was bereid om ons een Z1 uit te lenen zodat we onze nieuwe tests konden draaien, maar dat lukte niet meer op tijd voor deze review.
In de browsetest weet de Xperia Z2 het een indrukwekkende zeven uur en veertig minuten uit te houden. Daarmee hoeft hij enkel de nieuwe HTC One voor zich te laten en zet hij andere toppers als de LG G2 en Galaxy S5 op een significante achterstand.
Ook in de videotest staat de Z2 zijn mannetje. Ditmaal moet hij zijn meerdere erkennen in de Galaxy S5, maar dat viel te verwachten; de S5 heeft namelijk een amoled-scherm en die verbruiken in onze videotest altijd minder dan lcd's. Van de smartphones met lcd is de Z2 met afstand de beste in deze test. Dat is eenvoudig te verklaren door de grootte van de accu. Tijdens het bekijken van video ligt de processorbelasting namelijk laag, waardoor telefoons met een grote accu altijd langer meegaan. De extra 400mAh ten opzichte van de HTC One (M8) komt hier goed van pas.
Stamina-modus
Veel smartphones bieden tegenwoordig een modus waarin zeer weinig stroom gebruikt wordt en waarbij niet-essentiële zaken worden uitgeschakeld. Bij de Galaxy S5 en HTC One (M8) krijgt de gebruiker hiervoor zelfs een afgeslankte interface voorgeschoteld. Sony biedt vergelijkbare opties al wat langer op zijn Xperia's en ook de Z2 is uitgerust met verschillende features die de accuduur moeten rekken.
Die extra accuduur is natuurlijk niet gratis. Het lagere stroomverbruik wordt bereikt door bijvoorbeeld de data- of wifi-verbinding gelijktijdig met het scherm uit te zetten, waardoor het verbruik in stand-by daalt, maar bepaalde apps niet meer goed zullen werken. Sony werkt daar slim omheen door de mogelijkheid te bieden om bepaalde apps op een whitelist te zetten, zodat WhatsApp-berichten bijvoorbeeld wel worden doorgelaten.
Een andere manier om een langere accuduur te bereiken is het terugklokken van de processor en ook die optie wordt door Sony geboden. Dat betekent natuurlijk wel dat de prestaties inzakken.
Hardware en prestaties: naar verwachting
Op hardwaregebied is de Z2 een bescheiden upgrade van de Z1. In plaats van een Snapdragon 800-soc van Qualcomm wordt nu de Snapdragon 801 gebruikt, dezelfde chip als in de nieuwe HTC One en de Galaxy S5. De 801 is qua ontwerp en architectuur gelijk aan de 800, maar is wat hoger geklokt en kan beelddata van de camerasensor sneller verwerken. De verschillen zijn dus niet heel spannend. Later dit jaar komt nog de Snapdragon 805, met een verbeterde gpu. Voor een echt gloednieuwe chip moeten we echter wachten tot begin 2015; dan komt Qualcomm met de 64bits-Snapdragon 810, die op 20nm geproduceerd wordt.
De Snapdragon 801 bestaat uit vier zogeheten Krait-cores op 2,3GHz, gekoppeld aan een Adreno 330-gpu, en biedt ondersteuning voor wifi b/g/n/ac, lte en bluetooth 4.0. Sony heeft de soc via de 32bits-dualchannel-geheugencontroller verbonden met 3GB werkgeheugen en is daarmee de enige fabrikant die dat doet. Samsungs Galaxy Note 3 heeft weliswaar ook 3GB, maar voor de Galaxy S5 is Samsung teruggekeerd naar 2GB, waarschijnlijk omdat het geheugengebruik in Android 4.4 geoptimaliseerd is. We kregen het dan ook niet voor elkaar om al het geheugen in de Z2 te benutten; zelfs met veel apps open op de achtergrond waren er nog altijd vele honderden MB's vrij.
Enkele jaren terug, toen smartphones minder snel waren en elke megahertz telden, zouden we waarschijnlijk een stuk kritischer zijn geweest over de bescheiden stap in rekenkracht tussen de Z1 en Z2. Tegenwoordig tillen we er minder zwaar aan. De Z1 was al een rappe telefoon en datzelfde geldt voor de Z2. Belangrijker vinden we bijvoorbeeld dat de Snapdragon 801 zuiniger is dan zijn voorganger en de accu op papier dus langer meegaat.
Prestaties en benchmarks
Over de prestaties van de Z2 hebben we niets te klagen en hij presteert zoals je van een high-end Android-smartphone anno 2014 mag verwachten: rap en vloeiend. We hebben natuurlijk onze vertrouwde benchmarksuite losgelaten op de telefoon, maar heel verrassend zijn de resultaten niet. Dat is ook niet gek, want de Z2 is op hardwaregebied vrijwel gelijk aan de HTC One (M8) en Galaxy S5.
Daarnaast zijn zaken als softwareoptimalisaties en bepaalde instellingen op kernelniveau bij moderne telefoons misschien wel belangrijker dan de brute kracht van de hardware. Een telefoon met een supersnelle soc kan alsnog stroperig aanvoelen als er een slecht afgestelde governor gebruikt wordt of als er te veel processen op de achtergrond draaien. De benchmarkresultaten die we in dit soort reviews opnemen, zeggen dus primair iets over de maximale rekenkracht van het onderliggende hardwareplatform en niet per definitie iets over de dagelijkse praktijk. Daarvoor zijn subjectieve ervaringen veelzeggender.
Bij de onderstaande benchmarkresultaten worden de resultaten van de Z2 aangegeven met een groen balkje. De scores van zijn voorganger, de Z1, worden in oranje aangegeven.
AndEBench test de rekenkracht van processorkernen in de soc door een vaste set berekeningen herhaald uit te voeren en vervolgens te kijken hoeveel van deze iteraties in één seconde gedaan kunnen worden. De Z2 scoort hier nagenoeg gelijk aan de HTC One en Galaxy S5 in de native test. In de Java-test, waarbij dezelfde code via Androids Dalvik-VM gedraaid wordt, eindigt de Z2 opnieuw op een nette derde plek. Het verschil met zijn voorganger is in deze test behoorlijk.
In de browserbenchmarks Peacekeeper en Kraken eindigt de Xperia Z2 gek genoeg net iets achter zijn voorganger. Omdat dit geen pure hardwaretest is, maar de gebruikte browser ook van grote invloed is, moeten we de oorzaak daar zoeken. Beide toestellen draaien de mobiele versie van Google Chrome en omdat die browser bijna wekelijks geüpdatet wordt, zijn dit soort kleine verschillen niet gek.
Grafische benchmarks
Ook in de grafische benchmarks GFXBench en 3DMark Ice Storm Unlimited bevindt de Z2 zich in dezelfde regionen als zijn directe concurrenten, de Galaxy S5 en HTC One (M8).
Software: weinig vernieuwing
De Z2 draait Android 4.4.2 met daarop Sony's eigen schil. Een nieuwe versie van Android volgt waarschijnlijk nog voor de zomer, maar vooralsnog is 4.4.2 de recentste variant en daarmee is Sony mooi bij de tijd. Ten opzichte van eerdere Xperia's heeft Sony aan de softwarekant weinig gewijzigd, zeker op visueel vlak. De skin sluit nog steeds redelijk goed aan bij stock Android en lijkt in tegenstelling tot de software van sommige andere fabrikanten niet veel extra processorbelasting op te leveren.
Sony levert opnieuw zelfontworpen apps mee voor het bekijken van foto's, video's en het beluisteren van muziek, en hoewel ze nauwelijks gewijzigd zijn, zien ze er nog steeds strak uit en werken ze goed. Daarnaast is het mogelijk om via Sony's Entertainment Network films en muziek aan te kopen. Natuurlijk zijn Googles eigen apps en ecosysteem ook aanwezig, dus voor het aankopen en huren van media is er genoeg keus. Sony heeft ervoor gekozen om geen eigen browser te ontwikkelen en levert Googles Chrome-browser mee als standaard-app om het web op te gaan.
Ten opzichte van eerdere telefoons heeft Sony wel wat nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Zo is het nu mogelijk om de telefoon wakker te maken door twee keer op het scherm te tikken, net als bij de nieuwe HTC One, de LG G2 en in het verleden bij verschillende Nokia's. De functie werkt prima en is vooral handig als de telefoon op tafel ligt en je wil zien hoe laat het is of wil controleren of er notificaties zijn.
Daarnaast is het mogelijk om wifi alleen in te schakelen als er een bekend wifi-netwerk in de buurt is. Je moet daarvoor eerst een netwerk opslaan waarbij je die feature wil gebruiken. De Z2 kijkt dan vervolgens aan de hand van telefoonmasten waar je je ongeveer bevindt en koppelt die informatie aan dat wifi-toegangspunt. De volgende keer dat je in die buurt bent met wifi uitgeschakeld, zal de telefoon wifi inschakelen en automatisch verbinden. Op die manier is wifi alleen actief als het nodig is, wat gunstig is voor de accuduur.
Specificaties en fotogalerij
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Smartphones |
Merk |
Sony |
Serie |
Xperia |
Product |
Sony Xperia Z2 |
Uitvoering |
Zwart |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1393338395.jpeg?f=thumblarge) |
Prijs en beoordeling |
|
Laagste prijs |
€ 640,09 Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
11 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Woensdag 5 maart 2014 |
Besturingssysteem |
|
Gsm-besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 4.4 |
Beeldscherm |
|
Schermdiagonaal |
5,2" |
Schermresolutie |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Invoermethode |
Touchscreen |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Secundair scherm |
Nee |
Technische kenmerken |
|
Soc (system on a chip) |
Qualcomm Snapdragon 801 |
Aantal cores |
Quadcore |
Processorsnelheid |
2,3GHz |
Werkgeheugen |
3GB |
Opslaggeheugen |
16GB |
Geheugenkaart (Mobiel) |
MicroSD, microSDHC, microSDXC |
Simkaart |
Microsim |
Camera |
|
Cameraresolutie |
20,7Mp |
Cameraresolutie (voor) |
2,2Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Enkele led |
Resolutie video-opname |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Stabilisatie |
Digitale stabilisatie |
Verbindingen |
|
Mobiele netwerken |
Edge, gprs, hspa+, lte, lte-a, umts |
Frequentiebereik (mobiel) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.0 |
Overige draadloze verbindingen |
ANT+, Near Field Communication (NFC) |
GSM-Connector |
3,5mm-headset, Micro-USB |
Functionaliteit |
|
Berichten |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden |
Audio, Video |
GPS |
Ja |
Gsm-functies |
A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, DLNA, FM-radio (headset), Handsfree, Kompas, RDS, Swype-tekstinvoer, Tril, Voicerecorder, WiFi Direct |
Accu |
|
Gesprekstijd |
19u |
Stand-by-tijd |
880u |
Accucapaciteit (mAh) |
3200mAh |
Accutype |
Li-Ion |
Inclusief accessoires |
|
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, Headset bedraad, Oplader, Screenprotector |
Uiterlijke kenmerken |
|
Telefoonmodel |
Bar |
Behuizing (water/stootvast) |
Spatwaterdicht, Stootvast, Waterdicht |
Gewicht (gram) |
158g |
Lengte |
146,8mm |
Breedte |
73,3mm |
Hoogte / Diepte |
8,2mm |
Kleuren |
Zwart |
Alternatieven
De Galaxy S5 is grofweg even groot als de Z2, heeft dezelfde schermresolutie, ook een waterdichte behuizing en dezelfde Snapdragon 801-soc. Het scherm in de S5 is dankzij het gebruik van amoled-technologie beter dan dat van de Z2 en de telefoon ligt wat fijner in de hand. Op het gebied van accuduur is het stuivertjewisselen en ook op het gebied van fotokwaliteit lopen de twee toestellen niet ver uiteen. De Z2 wint weer punten op softwarevlak; de skin die Sony over Android heenlegt is minder zwaar en het toestel voelt daardoor net wat sneller aan.
Met dezelfde schermresolutie, dezelfde system on a chip en een vergelijkbare accuduur gaan de HTC One (M8) en de Xperia Z2 op veel vlakken gelijk op. Op het vlak van behuizing geven we de voorkeur aan de afgeronde metalen achterkant van de HTC One en ook de BoomSound-speakers maken indruk. Het toestel is echter niet water- of stofdicht, en daarmee wint de Z2 weer punten. Een ander vlak waarop de Z2 beter scoort, is de camera; hij heeft een hogere resolutie dan die van de HTC One en de fotokwaliteit is beter.
Wie zich niet blauw wil betalen aan een gloednieuwe smartphone kan ook voor het oude model gaan, in dit geval de Xperia Z1. Die beschikt over dezelfde water- en stofdichte behuizing, een snelle Snapdragon 800-chip en dezelfde beeldsensor. Op accuduur, schermkwaliteit en fotokwaliteit moet de Z1 het echter afleggen tegen de Z2. Daar staat weer tegenover dat hij op het moment van schrijven grofweg 200 euro minder kost.
LG zal eind mei een nieuw topmodel aankondigen, maar tot dan is de G2 het beste model in LG's assortiment. De telefoon heeft een scherm dat nagenoeg even groot is als dat van de Z2, met een vergelijkbare schermresolutie, maar wel met een iets betere beeldkwaliteit. Op het gebied van accuduur en snelheid doen de telefoons weinig voor elkaar onder. De Z2 wint het als we kijken naar de camera en een ander voordeel is de stof- en waterdichtheid. Het grootste verschil is de prijs; de G2 kost op het moment van schrijven minder dan 400 euro.
Conclusie
Op het eerste gezicht is de Z2 maar een magere upgrade ten opzichte van de Z1. Bijna dezelfde behuizing, een marginaal grotere accu, dezelfde schermresolutie, een iets snellere processor en dezelfde camera. Soms kun je met vrijwel dezelfde ingrediënten echter een beter eindresultaat bereiken en dat is precies wat Sony met de Z2 gedaan heeft.
Vooral de schermkwaliteit heeft een grote sprong gemaakt, vergeleken met de matige schermen die we in sommige Z1's tegenkwamen. De Z2 kan zich op dit vlak net niet meten met de absolute toppers, zoals de HTC One (M8) of de Galaxy S5, maar hij volgt die concurrenten op de voet. Een andere grote verbetering is de accuduur. Hoewel de accu zelf niet enorm veel groter is, gaat de telefoon langer mee. Waarschijnlijk is dat voor een groot deel te danken aan de zuinigere Snapdragon 801-soc.
Over de ergonomie van de behuizing zijn we minder lyrisch. De Xperia Z2 voelt wat 'hoekig' aan en ligt niet zo lekker in de hand als veel van zijn concurrenten. Daarnaast is de behuizing vanwege de glazen achterkant een vingerafdrukmagneet. De behuizing is echter wel stof- en waterdicht, en daarnaast zijn we blij dat Sony de luidsprekers aan de voorzijde geplaatst heeft; dat is zeker fijn bij het bekijken van filmpjes. Nog liever gebruiken we natuurlijk de meegeleverde oortelefoontjes, die redelijk wat omgevingsgeluid weten weg te filteren.
Op cameravlak weet Sony duidelijk meer kwaliteit uit dezelfde hardware te halen. De 8-megapixelfoto's zijn in de regel van goede kwaliteit en de 20-megapixelstand hebben we in de praktijk nauwelijks gebruikt. Het feit dat de camera in 4k-modus na korte tijd crasht wegens oververhitting, vinden we enorm slordig en een telefoon in dit prijssegment onwaardig.
Het gevoel waarmee we achterblijven is echter overduidelijk positief. De Z2 lost de meest schrijnende minpunten van de Z en Z1 op en kan zich daardoor prima meten met de andere topmodellen in de Android-markt. Hij is wel nog wat duurder dan toestellen als de HTC One (M8) en Galaxy S5, maar die zijn ook al een maandje langer op de markt. We verwachten dat de Z2 snel op hetzelfde prijsniveau zal zitten.
Samengevat
De Sony Xperia Z2 is op het oog niet veel anders dan zijn voorgangers, de Z en Z1, maar is dat in de praktijk wel. Dat komt vooral door de verbeteringen op het vlak van schermkwaliteit en accuduur. Vorige telefoons van Sony scoorden op die vlakken matig, maar de Z2 kan zich meten met de top van de markt. De telefoon is met zijn 5,2"-scherm behoorlijk fors en gecombineerd met de hoekige behuizing heeft dat tot gevolg hij niet geweldig vasthoudt. Daarnaast zijn vingerafdrukken op de glazen achterkant goed te zien. Pluspunten aan de behuizing zijn de luidsprekers aan de voorzijde en de waterdichtheid. Ook op cameravlak stelt de Z2 niet teleur; foto's zijn in de regel goed belicht en de camera werkt snel.
Pluspunten
-
Uitbreidbaar geheugen
-
Goede accuduur
-
Prima camera in Auto-stand
-
Stof- en waterdicht
-
Noise-cancelling headphones meegeleverd
Minpunten
-
Weinig ergonomische behuizing
-
Camera crasht bij langdurig opnemen in 4k
-
Foto's op volle resolutie niet indrukwekkend
Eindoordeel