Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia Z2 Review

Kleine wijzigingen maken verschil

14-05-2014 • 08:00

136

Singlepage-opmaak

Vertrouwde behuizing met kleine verbeteringen

Sony heeft in de laatste jaren hard gewerkt aan een universele ontwerpstijl voor zijn mobiele apparaten, die het OmniBalance noemt. Dat ontwerp zagen we bijvoorbeeld al bij de Xperia Z, de Z1, de Tablet Z en ook voor de Xperia Z2 heeft Sony dezelfde designprincipes gehanteerd, al is het ontwerp hier en daar verfijnd.

Xperia Z1 vs Z2

De Xperia Z1 versus de Z2 (klik voor vergroting)

De telefoon is opgebouwd rondom een aluminium frame, dat aan de randen van de telefoon zichtbaar is, met aan de voor- en achterkant een glasplaat. De glazen achterkant ziet er mooi uit, maar is een echte vingerafdrukmagneet en ook kwetsbaar. Op het eerste gezicht is de behuizing vrijwel identiek aan die van de Z1, maar bij nadere inspectie komen we toch wat wijzigingen tegen.

Zo zijn de luidsprekers verplaatst. In plaats van een enkele luidspreker in de onderste rand heeft de Z2 luidsprekers boven en onder het scherm zitten, net als de HTC One. De luidsprekers zijn echter veel kleiner dan die van HTC en als je niet weet waar ze zitten, zie je ze makkelijk over het hoofd. De kwaliteit van de luidsprekers is niet heel bijzonder voor een smartphone, maar de positie heeft tot gevolg dat de audio naar je gezicht is gericht en niet gedempt wordt als de telefoon op tafel ligt.

De Xperia Z2 heeft met zijn 5,2"-scherm iets meer beeldoppervlak dan zijn voorganger; die was uitgerust met een 5"-scherm. Vanwege dat grotere scherm is de Z2 wat langer geworden, maar gek genoeg is hij tegelijk minder breed dan de Z1. In dat opzicht heeft Sony de telefoon dus wat compacter weten te maken. Dat valt goed te zien als we uitrekenen hoeveel procent van de voorkant ingenomen wordt door het beeldscherm; bij de Z1 was dat nog 65 procent en bij de Z2 is dat toegenomen tot 69 procent.

Sony Xperia Z2 -  vergelijking met andere toestellenVlnr: iPhone 5s (4"), Xperia Z1 (5"), HTC One (5"), Galaxy S5 (5,1") en Xperia Z2 (5,2")

Hoewel Sony op dit vlak dus goede stappen heeft gezet, blijft de Z2 vanwege de grote zwarte balken boven en onder het scherm een beetje bulky ogen en voelt hij door de hoekige behuizing een beetje grof aan. HTC's nieuwe One is bijvoorbeeld even groot, maar ligt vanwege de gekromde achterkant fijner in de hand.

Net als zijn voorgangers is de Xperia Z2 stof- en waterdicht. Hij heeft een IP58-rating, wat betekent dat stof de behuizing, als alle klepjes netjes dichtzitten, niet mag binnendringen en dat de telefoon onder water ook blijft werken tot een diepte van anderhalve meter. Diepzeeduiken is dus geen goed idee, maar meer realistische scenario's, zoals een plons in de wc-pot, het bad of een zwembad moet hij gewoon overleven. Op YouTube zijn daarnaast filmpjes te vinden van mensen die met hun Xperia Z1 of Z2 in zeewater zwemmen en snorkelen. Hoewel het toestel daar waarschijnlijk niet direct stuk van gaat - zolang je het zout er achteraf afspoelt - raad Sony het af en zou het kunnen dat je in dat soort situaties geen garantie krijgt bij problemen.

Sony Xperia Z2Sony Xperia Z2Sony Xperia Z2Sony Xperia Z2Sony Xperia Z2Sony Xperia Z2

Om het water buiten te houden is de Z2 voorzien van klepjes bij het micro-sd-slot, het simkaartslot en de usb-poort. Die eerste twee zul je waarschijnlijk niet vaak open- of dichtdoen, dus daar zien we het niet als probleem. Het klepje voor de usb-poort kan wel irritatie opwekken als je de telefoon vaak aan de lader hangt of geregeld met een computer verbindt. Sony heeft daarom ook een magnetische aansluiting aan de zijkant geplaatst, zodat je kunt laden zonder te prutsen met klepjes. Helaas wordt zo'n magnetische lader niet standaard meegeleverd.

Noise-cancelling oordopjes

Wat wel standaard wordt meegeleverd is een set oordopjes met ingebouwde noise cancellation en dat hebben we nog niet eerder bij een smartphone in de doos aangetroffen. Elk oortelefoontje is voorzien van een kleine microfoon die het omgevingsgeluid registreert. Die gegevens worden doorgestuurd naar de telefoon, die vervolgens antigeluid produceert en op die manier een deel van het omgevingsgeluid neutraliseert. Dan moet je vooral denken aan consistente, monotone geluidsbronnen, zoals een airco of vliegtuigmotor.

Sony kan de headset gratis meeleveren, omdat de telefoon alle berekeningen doet en hiervoor dus geen hardware in de headset is ingebouwd. De kwaliteit van de geluidsonderdrukking kan zich logischerwijs niet meten met die van een duurdere koptelefoon, zoals de bekende Bose QuietComfort-serie. Een gegeven paard mag je echter niet in de bek kijken en we vinden het een leuke extra van Sony. De oortelefoontjes werken behalve met de Z2 ook met de nieuwe Z2 Tablet. Daar blijft het dan ook bij, je kunt ze niet met andere geluidsbronnen gebruiken.

Sony Xperia Z2 - oordopjes