Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia Z2 Review

Kleine wijzigingen maken verschil

Conclusie

Op het eerste gezicht is de Z2 maar een magere upgrade ten opzichte van de Z1. Bijna dezelfde behuizing, een marginaal grotere accu, dezelfde schermresolutie, een iets snellere processor en dezelfde camera. Soms kun je met vrijwel dezelfde ingrediënten echter een beter eindresultaat bereiken en dat is precies wat Sony met de Z2 gedaan heeft.

Vooral de schermkwaliteit heeft een grote sprong gemaakt, vergeleken met de matige schermen die we in sommige Z1's tegenkwamen. De Z2 kan zich op dit vlak net niet meten met de absolute toppers, zoals de HTC One (M8) of de Galaxy S5, maar hij volgt die concurrenten op de voet. Een andere grote verbetering is de accuduur. Hoewel de accu zelf niet enorm veel groter is, gaat de telefoon langer mee. Waarschijnlijk is dat voor een groot deel te danken aan de zuinigere Snapdragon 801-soc.

Over de ergonomie van de behuizing zijn we minder lyrisch. De Xperia Z2 voelt wat 'hoekig' aan en ligt niet zo lekker in de hand als veel van zijn concurrenten. Daarnaast is de behuizing vanwege de glazen achterkant een vingerafdrukmagneet. De behuizing is echter wel stof- en waterdicht, en daarnaast zijn we blij dat Sony de luidsprekers aan de voorzijde geplaatst heeft; dat is zeker fijn bij het bekijken van filmpjes. Nog liever gebruiken we natuurlijk de meegeleverde oortelefoontjes, die redelijk wat omgevingsgeluid weten weg te filteren.

Op cameravlak weet Sony duidelijk meer kwaliteit uit dezelfde hardware te halen. De 8-megapixelfoto's zijn in de regel van goede kwaliteit en de 20-megapixelstand hebben we in de praktijk nauwelijks gebruikt. Het feit dat de camera in 4k-modus na korte tijd crasht wegens oververhitting, vinden we enorm slordig en een telefoon in dit prijssegment onwaardig.

Het gevoel waarmee we achterblijven is echter overduidelijk positief. De Z2 lost de meest schrijnende minpunten van de Z en Z1 op en kan zich daardoor prima meten met de andere topmodellen in de Android-markt. Hij is wel nog wat duurder dan toestellen als de HTC One (M8) en Galaxy S5, maar die zijn ook al een maandje langer op de markt. We verwachten dat de Z2 snel op hetzelfde prijsniveau zal zitten.

Samengevat

De Sony Xperia Z2 is op het oog niet veel anders dan zijn voorgangers, de Z en Z1, maar is dat in de praktijk wel. Dat komt vooral door de verbeteringen op het vlak van schermkwaliteit en accuduur. Vorige telefoons van Sony scoorden op die vlakken matig, maar de Z2 kan zich meten met de top van de markt. De telefoon is met zijn 5,2"-scherm behoorlijk fors en gecombineerd met de hoekige behuizing heeft dat tot gevolg hij niet geweldig vasthoudt. Daarnaast zijn vingerafdrukken op de glazen achterkant goed te zien. Pluspunten aan de behuizing zijn de luidsprekers aan de voorzijde en de waterdichtheid. Ook op cameravlak stelt de Z2 niet teleur; foto's zijn in de regel goed belicht en de camera werkt snel.

Pluspunten

  • Uitbreidbaar geheugen
  • Goede accuduur
  • Prima camera in Auto-stand
  • Stof- en waterdicht
  • Noise-cancelling headphones meegeleverd

Minpunten

  • Weinig ergonomische behuizing
  • Camera crasht bij langdurig opnemen in 4k
  • Foto's op volle resolutie niet indrukwekkend

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (136)

Wijzig sortering
Het valt me op dat alle nieuwe high-end smartphones van deze generatie een zeer goed krijgen, is het dan niet nodig on de criteria van de reviews bij te stellen, zeker als je rekening houdt meer de hoge prijs van de toestellen?
Dit kan natuurlijk ook komen doordat we inmiddels op een punt beland zijn dat smartphones alles gewoon zeer goed doen wat we er van mogen verwachten. Je ziet dat alle high end toestellen ongeveer gelijke hardware hebben (801 snapdragon soc, 5 inch full hd scherm, goede camera).

Fabrikanten kunnen op dat vlak zich dus weinig onderscheiden. Wat je nu dus gaat zien is dat aanvullende features (vingerscanner, hartslagmeter), bouwkwaliteit of aanvullende apps de nieuwe speerpunten van de fabrikanten zullen moeten worden om boven het maaiveld uit te steken.
We zijn inderdaad op een punt aangekomen waar bij high end telefoons de hardware op orde is. (goede schermen, ruim genoeg cpu kracht, langere accutijden) en ook het android os volwassen is (snel, met meer en meer functies).
Zowel op hardware als software gebied is er sprake van langzame evolutie.

En de focus van het verbeteren is verschoven naar gimmicks. Biometrische sensoren, een 2e funcamera, etc.

Wat ik daarin goed vind aan deze telefoon sony, is dat ze juist niet de focus hebben gelegd op 'fun' gimmicks maar op zaken die de essentie van een telefoon verbeteren.
Zo kiezen ze als eerste android fabrikant eindelijk voor echt essentiële zaken als
-kwalitatief goede noice cancellation (fijner bellen)
-gebruikgemak:
- met 2xtap & swype to unlock
- swype navigatie in de eigen apps
(uitgebreide menu's in de afbeeldingen en walkman app zijn standaard verborgen, maar als je vanaf de zijkant swyped krijg je ze te zien, wat makkelijk is en schermruimte spaart)

Ik hoop dat fabrikanten zich op juist dit soort zaken blijven focussen. En ook dingen als antenne+antenne-tuner aanpakken (in moderne staal/beton gebouwen heb je met de on-soc antenne/ tuner van quallcom vaak geen bereik) zich richten op noice cancellation, en misschien ook willen afstappen van navigatie met on screen buttons, die minder handig zijn dan fysieke knoppen en wel je schermruimte gebruiken.
"Zo kiezen ze als eerste android fabrikant eindelijk voor echt essentiële zaken als
-...
-gebruikgemak:
- met 2xtap & swype to unlock"

Dit punt klopt niet. De eerste Android fabrikant die dit biedt is LG en het zit ook in de HTC One m8. Bij die laatste is ook een simpele swipe omhoog al voldoende om te ontgrendelen.
Ik ben juist een fan van onscreen knoppen anders wordt de telefoon weer langer voor die extra rij knoppen.
Ik ben het met je eens, maar alleen in theorie. In de praktijk zie je dat veel telefoons met on-screen knoppen toch nog een grote ongebruikte slab hebben onder het scherm (HTC One M8, Nexus 5, Moto G, ...)
En daarmee benadruk je weer het punt wat @markdm maakt. Deze Sony heeft niks van dat. Positief is dat er dan ook niets is wat maar half werkt zoals bij Samsung (op het 4K filmen na dan). Nadeel is dus dat er ook geen onderscheidende punten zijn.

Als je deze Z2 naast de LG , de Smasung en de HTC zet, dan is hij de minste van de 4 in mijn ogen. Dan de Samsung met al z'n gadgets die niet werken, dan de LG en de HTC bovenaan. Misschien moet het sterren systeem maar eens op de schop en een percentage systeem terug. Zo kun je fijner onderscheid maken tussen telefoons die allemaal wel goed zijn, maar de ene wel iets beter dan de ander. Op zich zou halve sterren ook kunnen, maar dat is ook niet fijnmazig genoeg.
Grootste onderscheidende punt is, de waterdichtheid. Al heeft Samsung dat na 3 Waterdichte generaties Xperia's dat overgenomen maar nogsteeds halfbakken. Er zijn maar 2 premium high end toestellen op de Android markt en dat zijn HTC en Sony met hun One en Xperia Z series. Daarbij onderscheid Sony zicht van HTC met waterdichtheid. Maar het is zeer persoonlijk. Het gaat uiteindelijk om het gevoel wat iemand krijgt bij het gebruik van een toestel.
Krijg inderdaad een beetje het idee net als bij de Euro NCAP autotests.
Bijna alle auto's krijgen 5 sterren, waardoor het erg lastig is om te zien welke auto er nu echt uitspringt...
Het doel van die test is ook niet te laten zien welke auto eruit springt. Er zijn eisen waaraan een auto moet voldoen als deze verongelukt. Voldoet hij daaraan dan krijgt hij punten. Alle punten bij elkaar kan dan vertaald worden naar sterren.

De veiligheidsstandaard bepaald hoe moeilijk het is om sterren te behalen en als de standaard veilig genoeg is voor de mensen dan is er geen reden om hem extremer te maken .

Tweakers KAN dezelfde instellingen. Voldoet het toestel aan de eisen, dan krijgt het punten. (versimpeld natuurlijk)
Euro NCAP werkt al een tijd met percentages voor "adult", "child", "pedestrian" en "safety assist". Daarnaast kun je per auto doorklikken om te zien waar de problemen zitten. Even een random slechte: In de Aygo (68%) krijg je dus problemen met je voeten en benen/kniën.

Zit ook nog uitgebreide info bij
However, the driver’s chest struck the steering wheel during the impact and the score for that body region was penalised. Dummy readings indicated good protection of the knees and femurs of both the driver and passenger. However, inspection of the dashboard showed that some structures might pose a risk of injury to occupants of different sizes and to those sat in different positions. There was little deformation at the footwell but testers noted that the brake pedal was displaced rearward and was blocked, increasing the risk of injury to the driver’s lower legs and feet. - See more at: http://nl.euroncap.com/nl...aspx#sthash.CWT1zCST.dpuf
http://nl.euroncap.com/nl/results/toyota/aygo/508.aspx

Dus EuroNCAP is niet echt hét voorbeeld voor slechte vergelijkingen ;).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 15 mei 2014 00:12]

Point taken, bedankt voor de uitleg.

Misschien zijn de 5-sterren hotels een beter voorbeeld? Oh nee, we hebben ook al
7-sterrenhotels ;)
Ik denk ook al en aantal maanden precies hetzelfde bij het zien van een nieuwe review.

Nou zou je kunnen zeggen, zeer goed is gewoon zeer goed. Maar als we eerlijk naar de verschillende stappen in de beoordeling gaan kijken klopt dat niet. Zo is er als 3e stap 'boven gemiddeld'. Naar mijn idee kan een telefoon pas 'boven gemiddeld' zijn als meer dan 50% van de telefoons minder presteert. 'zeer goed' zit daar nog 2 stappen boven.

Ik snap dat de meeste telefoons die onvoldoende zijn niet eens worden gereviewd, maar het zou voor mij als consument toch fijner zijn als er een groter onderscheid gemaakt wordt in de beoordeling van de gereviewde telefoons.
Naar mijn idee kan een telefoon pas 'boven gemiddeld' zijn als meer dan 50% van de telefoons minder presteert. 'zeer goed' zit daar nog 2 stappen boven.
Oneens. Een beoordeling van een toestel moet 'absoluut' zijn (= alleen over de bevindingen van dat specifieke toestel), en niet 'relatief' (= hoe verhoudt het toestel zich tot de concurrentie). Een 'relatieve' beoordeling geeft vreemde en m.i. onterechte resultaten, en bovendien is het nog maar de vraag wat je waarmee mag vergelijken.

Als consument weet je gewoon dat je overall een prima toestel krijgt als je een high-end device aanschaft, en moet je gewoon wat verder / beter kijken voor specifieke voor- en nadelen per device (b.v. iPhone: kleiner scherm, HTC One: relatief mindere camera, Galaxy S5: minder premium bouwkwaliteit).
Daarnaast, een relatieve rating is een levende rating. Met elke toestel dat uitkomt moet je dan al je beoordelingen gaan herzien, anders zit je in notime aan alleen maar 5/5 ratings (want ieder nieuw toestel is meestal wel beter dan de oude).

Dus wat je zegt. Je wilt een beoordeling baseren op de telefoon zelf en de huidige standaarden. En niet teveel vergelijken met andere toestellen. Daardoor kan een beoordeling soms wat scheef lijken, maar op lange termijn is het de logische keuze.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 14 mei 2014 12:31]

Tweakers zou er ook voor kunnen kiezen om een puntenaantal te geven en vervolgens alle resultaten in een lange lijst te zetten.
Zo heb je geen maximaal puntenaantal, maar loopt het altijd door
stel dat een telefoon nu bijvoorbeeld voor een aantal testen totaal 60 punten. en een telefoon in de toekomst die vermoedelijk sneller, meer solide, meer features heeft etc...... krijgt bijvoorbeeld 245 punten.
Die punten zijn dan gebaseerd op? Hoeveel punten krijgt een goede bouwkwaliteit of een verwisselbare batterij? Of een scherm met goede kijkhoeken? Tegenwoordig zijn veel toestellen watervast, hoeveel punten is dat? Etc.

Je ziet de bui al hangen denk ik ;) Dat soort waarden zijn leuk voor technische benchmarks, maar totaal ongeschikt voor objectieve en algehele beoordelingen.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 14 mei 2014 16:38]

Ik ben het ergens met je eens, maar hoe kom je aan 'de huidige standaarden' zonder een relatief vergelijk te doen? Dat is volgens mij toch waar de schoen een beetje wringt... de onderdelen van een toestel die worden beoordeeld moeten tegen het licht aan worden gehouden dus er moet een toonaangevend voorbeeld zijn waarmee de beoordeling gemaakt kan worden.

Nu is het probleem overigens ook dat je nagenoeg allemaal 4,5/5 ratings voor de nieuwe top modellen ziet... als er dan geen relatief vergelijk gedaan kan/mag worden dan zullen in principe de standaarden voor beoordeling scherper moeten worden gesteld zodat er een duidelijker beeld van de verschillen ontstaat. Het kan toch eigenlijk niet dat vrijwel alle nieuwe top modellen een 5 sterren beoordeling krijgen, eentje moet er toch de beste zijn? Dan denk ik bijvoorbeeld aan schaalvergroting voor een gedetailleerde weergave en/of door meer factoren mee te laten wegen/strenger te beoordelen; er wordt bijvoorbeeld vooral op helderheid en kleuren van de display beoordeeld onder normale omstandigheden, maar een display dat bijvoorbeeld nog goed leesbaar beeld geeft bij volle zon heeft daarmee misschien weer een pluspunt over een ander display wat op kleur weer hoger scoort.

Edit: Overigens geen commentaar op de reviews ansich! Mocht ik misschien verkeerd begrepen worden. Ik doel puur op dat de scores niet veel duidelijkheid geven... de reviewer kan uiteraard de spelregels niet per review wijzigen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 14 mei 2014 20:37]

Ik denk dat het ook niet mogelijk is om met puur één score duidelijkheid te geven over welk toestel het beste is.
Dit is voor elke gebruiker anders aan de hand van aan welk aspect hij de meeste aandacht geeft. (scherm normaal, scherm bij volle zon, camera, premium look, .........)
Doet me denken aan de Windows-prestatie-index.

Bleek dat HD's amper sneller worden maar andere hardware wel. Die index is nu dus altijd HD limited en daarom waardeloos.

Pas hetzelfde toe op een telefoon en je zult zien dat batterijduur allesbepalend is want dit criterium neemt nauwelijks toe en de andere criteria wel.
Ik begrijp je standpunt, alleen vind ik het raar dat je precies die zin uit mijn reactie uitkiest om het mee 'oneens' te zijn. Ik geef aan dat de rating 'bovengemiddeld' pas gebruikt zou kunnen worden als hij bovengemiddeld presteert.

Mocht je zoals jij aangeeft iets absoluut bekijken, dus alleen op de bevindingen van het specifieke toestel, kan een toestel dus nooit bovengemiddeld zijn. Toch?
Mocht je zoals jij aangeeft iets absoluut bekijken, dus alleen op de bevindingen van het specifieke toestel, kan een toestel dus nooit bovengemiddeld zijn. Toch?
Hmm, ik was te kort door de bocht. Een review / beoordeling is altijd relatief, nl. relatief t.o.v. de verwachting die jij van tevoren hebt. Zonder voorkennis / verwachtingen kun je nooit een oordeel ergens over geven.

Maar ik blijf erbij dat je een oordeel niet moet laten afhangen van hoe goed / slecht andere toestellen zijn. 'Gemiddeld' vind ik ook eigenlijk helemaal geen goede beoordelingsnaam: gemiddeld ten opzichte van wat? 'Gemiddeld' impliceert dat er meerdere metingen zijn en dat deze ergens in het midden zit. Alle top-Android modellen van 2014 zouden dan 'gemiddeld' als beoordeling moeten krijgen, want t.o.v. elkaar zitten ze ongeveer op hetzelfde niveau. Terwijl het overall allemaal goede devices zijn met sterke en zwakke punten op specifieke gebieden.

Een beoordeling is m.i. 'slecht' (voldoet totaal niet aan verwachtingen), 'matig' (voldoet niet geheel aan verwachtingen), 'goed' (voldoet aan verwachtingen) of 'zeer goed' (overtreft verwachtingen).
Dan heb je natuurlijk weer het probleem dat je eerst moet formuleren wat je dan mag verwachten van een telefoon :-)
Misschien een (mega) top 50-lijst met Tweakers-choice? 50 smartphones opgesomd van beste naar slechtste, gebaseerd op de (professionele) reviews?
Een beetje het idee wat men op cpubenchmark.net doet met processoren, geheugen en grafische chips. Maar dan voor smartphones. :?
Gaat niet werken. Bij CPU's zijn vrij weinig criteria. Sneller is immers beter. Daarnaast kun je eisen stellen aan het stroomverbruik en de prijs, maar dan houdt het al snel op.

Telefoons kunnen sneller zijn, maar ook tegelijk langzamer tijdens games. De resolutie kan te laag zijn of de kijkhoeken zijn niet goed. Ze kunnen mooi of lelijk worden gevonden, te groot, te klein, te slechte camera of het verkeerde besturingssysteem hebben. Kortom, veel te veel factoren die meewegen voor een eenvoudige top 50 lijst met smartphones. Bovendien, is de snelste telefoon nummer 1? Of een telefoon als de Moto G omdat hij voor €170,- bijna alles biedt wat je van een hedendaagse smartphone kunt verwachten?

Daarnaast zouden 50 telefoons een te grote lijst maken en worden er te snel nieuwe telefoons uitgebracht waardoor er continu geüpdatet moet worden.

De keuze op telefoons is te veel gerelateerd aan persoonlijke voorkeuren voor een dergelijke lijst.

[Reactie gewijzigd door Bierdopje120 op 14 mei 2014 11:17]

Je zou afhankelijk van persoonlijke voorkeuren alternatieve lijsten kunnen samenstellen op basis van een "x"-aantal criteria. Ik denk dat het wel zou gaan, mits je de criteria goed vastlegd.
Ik begrijp sowieso niet hoe het kan dat een telefoon die niet prettig in de hand ligt, geen mooie foto's maakt en crasht (!) bij het opnemen van video het label "zeer goed" kan krijgen.
Geen mooie foto's staat nergens beschreven. Ook crasht de telefoon niet bij het opnemen van een video. Even goed lezen eerst...Dit is natuurlijk wel een stukje genuanceerder;

De hoogste resolutie foto's zijn niet indrukwekkend. En de camera app crasht bij het schieten van 4K video.

Om dit te vergelijken met de zeer goede HTC M8, die schiet ook niet erg goede foto's en velen vinden daar de ergonomie ook niet erg goed. De achterkant is glad en de hoeken zijn zo rond, dat hij nogal makkelijk uit de hand glijdt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 14 mei 2014 10:16]

Niet prettig in de hand is persoonlijk, ik hou zelf meer van rechthoekige hoeken, veel moderner. Samsung vind ik veel te afgerond en daarmee een oubollige uitstraling hebben.

Dat hij crasht bij het opnemen van 4K video lijkt me niet zo spannend, wie heeft er nou een 4K televisie thuis die het überhaupt af kan spelen? Het is zeker vervelend, maar het lijkt mij geen core feature waar gelijk heel de telefoon mee valt of staat.

En als je echt mooie foto's wilt koop dan een fototoestel en gebruik geen telefoon. Want geen enkele telefoon maakt momenteel mooiere foto's dan de goedkoopste pocket camera.

Sony heeft met de Z lijn gewoon een geduchte concurrent weten weg te zetten. Van het hardwaredesign tot de eigen schil tot de functies is deze gewoon zeker een zeer goed waard.
Precies mijn gedachte maar blijkbaar kan het dus wel :+
Mee eens. Het kan toeval zijn dat de scores exact hetzelfde zijn, maar hiermee help je niemand om een makkelijkere keuze te maken. Waarom niet 'terug' naar een cijfer waardering, dan kun je eventueel 9.2 geven voor HTC m8, 9.1 voor de Samsung S5 en een 8.9 voor de Sony Xperia Z2 ;).
Kan je doen maar dan is het niet meer in verhouding met oudere reviews en reviews van tragere telefoons. Daarnaast valt de prijs ook behoorlijk mee vergeleken met de jaren hiervoor, afgelopen jaren waren top modellen nog duurder.
5 sterren is gelijk aan 10 punten, de hoogste score die je kunt geven aan een toestel.

Als ik dan lees dat het toestel meer dan 600 euro moet kosten en dat de camera in 4k-modus na korte tijd crasht wegens oververhitting, dan is daar zeker ruimte voor verbetering.

De telefoon zou dan maximaal 4,5 ster mogen krijgen in mijn ogen.
Ziet er leuk uit die Sony.

De conclusie "Foto's op volle resolutie niet indrukwekkend" verbaast me niks. Je kan ook niets anders verwachten van 20 MP op zo'n klein sensortje. Overigens verbaast me ook dat nooit in de specificaties van een phonecam de sensorgrootte staat toch wel een belangrijk gegeven als je waarde aan de camera hecht, beangrijker dan het megapixel getal. Bij specificaties van 'echte' camera's staat dit wel.
  • Sony Xperia Z1/Z2: 1/2,3" sensor, F/2.0 lens
  • iPhone 5s: 1/3" sensor, F/2.2 lens
  • Galaxy S5: 1/2,6" sensor, F/2.2 lens
  • HTC One (M8): 1/3' sensor, F2.0 lens
  • Nokia Lumia 920: 1/3,2" sensor, F/2.0 lens
Sony heeft zowel de grootste sensor als het grootste diafragma. Diafragma staat in verhouding tot de sensor, dus F/2.0 is groter op een 1/2,3" sensor dan F/2.0 op een 1/3" sensor. Zeer knappe prestatie om dat is zo'n dunne telefoon te krijgen.

Misschien hadden ze wel minder pixels kunnen gebruiken, maar in goed daglicht schiet ik echt geweldige 20MP foto's vanaf een telefoon. Minder licht gebruik ik vaak de 8 MP modus, maar nog steeds zijn de foto's dan erg goed. Sony had, zoals ze nu gelukkig in de Z2 gedaan hadden, de software nog wel wat beter kunnen optimaliseren.
Naast diafragma en sensor grootte mis je nog een belangrijk aspect, nl pixel grootte. De HTC one met 2.0 micron pixels en de iphone 5S 1.5 micron pixels waardoor deze beter presteren in low light situaties
Dat klopt in theorie. In de praktijk zie je daar bij beide voorbeelden die je aanhaalt helemaal niets van terug.

Bij dit soort pixelafmetingen is het altijd huilen met de pet op. Beeldruis (zonder softwarematige filtercorrectie) is gewoon altijd aanwezig, ook bij ISO 100. In de praktijk zit het verschil tussen deze camera's niet in de afmetingen van de sensor, maar in de kwaliteit van de sensor, de agressiviteit van de ruisonderdrukking en de verfijndheid van de gebruikte algoritmes bij die onderdrukking.

Ik zeg niet dat het onzin is om, zoals HTC doet, het aantal pixels te verlagen, maar het is niet zaligmakend. Onder andere Nokia toont aan dat heel veel pixels met goede hardware en software betere resultaten kunnen boeken in dit soort kleine camera's, dan minder pixels.
Helemaal mee eens. Een aanvulling: Nokia gebruikt naast veel pixels ook een grotere sensor. De pixels zijn daardoor niet kleiner dan die van bijvoorbeeld een Galaxy S4.
Nee hoor, het gaat om de totale hoeveelheid opgevangen licht. Theoretisch maakt het geen verschil of je op eenzelfde formaat sensor nu veel of weinig pixels hebt, mits je het eindresultaat op hetzelfde formaat bekijkt.

Bij veel pixels is de ruis kleiner en valt deze weg in de grotere resolutie. Nokia en Sony doen dit al in de stap van oversampling en presenteren en beeld op lagere resolutie.

Grotere pixels kunnen meer fotonen vangen en zijn iets nauwkeuriger.

Per saldo zijn het formaat van de sensor, de efficiëntie van de sensor en de kwaliteit van de beeldbewerking (dsp) belangrijker.

Eerlijk gezegd vind ik de kwaliteit van de M8 foto's ook niet beter dan die van de Nexus 5, zelfs niet in situaties met weinig licht waar de Ultrapixels juist een voordeel zouden moeten bieden. De Lumia 1520 is helemaal een stuk beter; die heeft dan ook een veel grotere sensor.

De kwaliteit van de sensoren is inmiddels zodanig dat je met pixels kunt hebben; vooral in goed licht is dat geen probleem en is een hogere resolutie nog best functioneel. De Lumia 1520 heeft een standaard output van 5MP en dat is inderdaad vaak genoeg, maar dat kun je de volledige resolutie nog wel gebruiken.
  • Sony Xperia Z1/Z2: 1/2,3" sensor, F/2.0 lens
  • iPhone 5s: 1/3" sensor, F/2.2 lens
  • Galaxy S5: 1/2,6" sensor, F/2.2 lens
  • HTC One (M8): 1/3' sensor, F2.0 lens
  • Nokia Lumia 920: 1/3,2" sensor, F/2.0 lens
Waarom een oude 920 in je lijstje zetten? De rest zijn nieuwe toestellen.
Lumia 1020: 1/1.5" sensor, f/2.2 lens
dat is dus 1/1,7". Een nog grotere sensor. Hoe kleiner het getal rechts, hoe groter de sensor. Ik neem aan dat je breuken begrijpt ;) Wiskunde 1.01

[Reactie gewijzigd door chimnino op 14 mei 2014 16:26]

Anoniem: 303253
@skatebiker14 mei 2014 09:15
De Canon heeft een 1/1.7" sensor.

Hier een lijst met vergelijking qua grote. http://www.gizmag.com/cam...ze-guide/26684/pictures#1
De conclusie "Foto's op volle resolutie niet indrukwekkend" verbaast me niks. Je kan ook niets anders verwachten van 20 MP op zo'n klein sensortje. (...)
Mij verbaast het net enorm veel. Ik heb dezelfde camera, lens en sensor in de Z1 Compact en ik schiet daar bij voldoende licht extreem gedetailleerde plaatjes mee op 20MP. Iets wat ik voor een smartphone onmogelijk achtte. En beter dan veel goedkope compactcamera's. En deze in de Z2 zou dan nog eens iets beter zijn dankzij software optimalisaties?

https://farm8.staticflick...84133304_2db6ebb9e5_o.jpg

Bekijk de foto vooral op 100%. Recht uit camera, geen verscherping. De focus ligt net voor het oog. Verwar dus de onscherpte ervoor en erna niet met slechte kwaliteit. Als je deze verkleint naar het normale 8MP zoals bij de concurrentie, dan krijg je beeld van veel hogere kwaliteit dan de doorsnee 8 of 13MP smartphone foto.

Ergens is het ook wel te begrijpen. Er is meer te verdienen bij smartphones, dan bij compact camera's. Veel R&D en innovatie gaan naar de camera's in smartphones.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 14 mei 2014 13:52]

Meerdere reviewers geven aan de camera van de sony de beste fotos maakt.
Jammer dat je hier dan ook geen vergelijking ziet tussen htc en de samsung
Ik heb dat nog nergens gelezen. Integendeel, de camera(software) staat steevast bij de negatieve punten.
Ik denk zelf dat het te veel rekenkracht kost om in 4K te filmen, dat zou weleens de hitte kunnen verklaren.

Niet dat je nu veel aan hebt want de meeste TV's zijn gewoon FHD.
Toch vind ik het frappant te noemen. Zou dit niet uitvoerig getest zijn door het testteam?
Hetzelfde gebeurt namelijk ook bij de Sony NEX 5n systeemcamera die ik heb. Na langdurig (5 a 6 minuten) in 1080p filmen krijg ik dezelfde "overheat"-error als bij de Z2. Onacceptabel naar mijn inziens, maar wat doe je eraan. Ben werkelijk benieuwd waar dit aan kan liggen, want volgens mij is er buiten Sony weinig andere fabrikanten die dit probleem ervaren...
Nou... Samsung limiteert de 4K video-opnames bij de Galaxy S5 tot maximaal 5 minuten. Het zou mijn niets verbazen als dit gedaan is met een soortgelijke achterliggende reden. Op dit moment is het nog koffiedik kijken omdat er nog heel weinig devices zijn met een Snapdragon 801 SoC en 4K video recording. De oorzaak hoeft niet direct bij Sony te liggen. Het kan natuurlijk liggen aan Sony's camera en/of firmware, maar misschien is het wel een issue van de Snapdragon 801 SoC, de gebruikte/ondersteunde codecs of de geheugenchips.

Het zal nog even afwachten worden op meer devices met een Snapdragon 801 chip + 4K recording, voordat we kunnen uitsluiten of het aan Sony ligt of niet. Gelukkig, voor mij in ieder geval, stoor ik mij hier totaal niet aan. Filmen doe ik sowieso al zeer zelden op een smartphone en 4K is op dit moment nog meer een gimmick dan een algemeen bruikbaar iets. Geef het 1 of 2 jaar zodat de prijzen van 4K monitoren en tv's zijn gedaald en dan kan het mijn inziens pas echt meerwaarde gaan bieden.
Je koopt toch geen telefoon van ettelijke honderden euro's om 'm na "1 of 2 jaar" in de prullenbak te gooien omdat je niet langer kan filmen?
Overheat bij de Z2? Hij is waterdicht, waterkoeling anyone? :+ :Y)

[Reactie gewijzigd door Simyager op 14 mei 2014 11:03]

Ook als er geen TV's zijn die UHD ondersteunen heeft het nog steeds nut om beeld te schieten in een hogere resolutie.
Uitsnedes maken uit bron materiaal en toch gewoon FHD resolutie beeld over houden bijvoorbeeld.
Ook de beeldsensor zelf kan heet worden door langdurig gebruik. En in een telefoon is de warmteafvoer natuurlijk niet optimaal. Mijn spiegelreflex krijgt ook last van warmteruis bij zeer hoge sluitertijden.
M'n iPhone4S wordt ook aardig warm als ik langdurig film en dit is dan nog maar in 1080p.

Ik kan dus wel aannemen dat 4K voorlopig nog een probleem zal geven.
Naar de toekomst toe zal hier wel een oplossing voor komen neem ik aan.

En zoals reeds gezegd, wie beschikt er al over een 4K TV of monitor?
Tja, voordat je een foto van 20 megapixel native op je monitor of tv kan weergeven ben je ook wel een tijdje verder. Zullen we dan ook maar gewoon terug naar de 2 megapixel-cameraatjes?

Stel je nu eens het omgekeerde voor dan:
"Mijn tv wordt te heet en crasht bij het langer dan 5 minuten afspelen van 4K-content"
"Maar ach, er is toch nog vrijwel geen 4K-content beschikbaar dus: lekker belangrijk?"

Logica? Ik vind van niet.

Anderhalf jaar geleden heb ik een Sony HX20V gekocht en een grote factor in de beslissing deze te kopen was het feit dat de camera in staat is om Full-HD te filmen met 50fps.
Ik zou toch lichtelijk over de rooie zijn gegaan als gebleken was dat dat ding na 5 minuten filmen te heet zou worden en zou crashen.

Je mag toch verwachten dat een fabrikant zijn producten test alvorens deze met een hoop poeha te verkopen. En dan wel bij het gebruik in realistische omstandigheden. In de zomer, als het een graadje of 30 is, de helft van de accu leegfilmen in het zonnetje bijvoorbeeld.

Ik kan de hedendaagse logica niet meer zo goed volgen hoor.

Het ergste is eigenlijk nog dat er hordes mensen zijn (waar jij er blijkbaar één van bent) die deze manier van handelen geen hol kan schelen en het zelfs nog (een soort van) goedpraten ook!

Sterker nog: zelfs een website als tweakers (welke ik toch altijd erg hoog in het vaandel had staan wat betreft kritiek en objectiviteit) wuift het probleem weg en "tilt hier niet zo zwaar aan".

Lekker zo onverschillig door blijven gaan met z'n allen! Voor je het weet wordt er alleen nog maar troep gemaakt.

Maar het zal wel aan mij liggen ... :+
Was niet mijn bedoeling om Sony ofzo te verdedigen hoor :-) Bijlange niet

Er worden nu eenmaal zoveel producten verkocht met technieken die eigenlijk nog niet helemaal op punt staan. Al is het om maar iets nieuws te hebben. Goed? Zeker niet

Het zal pas zijn vanaf het moment dat 4k doorbreekt dat ook de camera's hier optimaal zijn voor aangepast.

Maar enkel deze GSM afblaffen omdat filmen in 4K, dat nog niet actief gebruikt wordt, niet naar behoren werkt, hoeft ook weer niet.

De nieuwste generatie TV's ondersteunen ook vaker en vaker standaard 3D, hoewel ikzelf hier niet voor sta te springen. Dit "onderdeel" is dus ook ergens geld weggegooid voor mij - maar het zit er nu eenmaal standaard bij.

[Reactie gewijzigd door Striderke op 16 mei 2014 11:21]

Er worden nu eenmaal zoveel producten verkocht met technieken die eigenlijk nog niet helemaal op punt staan. Al is het om maar iets nieuws te hebben. Goed? Zeker niet
Inderdaad en dat is belachelijk!
Het zal pas zijn vanaf het moment dat 4k doorbreekt dat ook de camera's hier optimaal zijn voor aangepast.
Iets nog verder optimaliseren is wat anders dan het, in de eerste plaats, werkend krijgen.
Maar enkel deze GSM afblaffen omdat filmen in 4K, dat nog niet actief gebruikt wordt, niet naar behoren werkt, hoeft ook weer niet.
De eerste grote kop op de Sony-website:
Xperia™ Z2
s Werelds beste foto- en videocamera in een waterdichte smartphone*
O ja? Ik ken toch wat apparaten die niet oververhit raken en crashen bij het filmen.

En de tweede grote kop:
Met Xperia Z2 kun je elk moment vastleggen
O ja? Niet als je camera zeker weten crasht dus.

En de volgende:
Meer pixels. Grotere sensor. Verbluffende resultaten.
Een vastlopende camera is inderdaad tamelijk verbluffend. Daar spreken ze tenminste de waarheid.

En het volgende fragment:
Video’s zijn vier keer scherper dan full HD

Met Xperia Z2 kun je in 4k video van wereldklasse opnemen, waardoor je dat speciale moment opnieuw kunt beleven in prachtige ultrahoge definitie.
O ja? Wederom dus niet als je camera net ff vastloopt op dat speciale moment.

Bron: http://www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-z2/

De camera wordt niet bestempeld als een bijkomende feature maar wordt hier gebruikt als het grote verkoopargument.
Het lijkt me dus tamelijk gerechtvaardigd om dit apparaat "af te blaffen" omdat de camera niet goed functioneert.
Dit "onderdeel" is dus ook ergens geld weggegooid voor mij - maar het zit er nu eenmaal standaard bij.
Dat er een feature op zit die jij niet wil gebruiken is wat anders dan dat er een feature op zit die niet naar behoren werkt.

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 16 mei 2014 20:21]

Je kan toch voorlopig nog filmen in Full HD hoop ik, ipv 4k...?
Of high res fotos maken.
Dat is inderdaad nog maar de vraag. Ik heb zelf een Note 3 die in 4k kan opnemen, en het nut ervan? Dat is er gewoonweg niet, er zijn nog te weinig display devices die de kwaliteit ook kunnen laten zien. En de meeste zijn gewoon veels te kostbaar voor wat ze leveren.
Voorspelbaar toestel qua hardware. Kan tegenwoordig eigenlijk ook niet anders.
Wel een aantal leuke features (al dan niet gejat), zoals het kloppen om aan te zetten.

Wat ik nog niet eerder heb gezien, maar ik wel heel gaaf vind is het aanzetten van WiFi als hij in de buurt van een bekend netwerk komt! Dat lijkt me iets wat eigenlijk standaard in elke telefoon zou mogen!
Hoeveel voordeel op je batterij duur levert dit op? Is dit ook met een appje zoals 'tasker' te doen, of is dat vooralsnog een echte Z2 feature?
Je kan dit zelf ook in elkaar knutselen met apps als Tasker of Llama :)
Anoniem: 456977
@WoutF14 mei 2014 12:03
1 ding moet ik hier wel van zeggen.
Dit is echt geen nieuwe feature hoor.
Dit zat zelfs al op mijn Xperia P met android 4.0 en zover ik uit mij hoofd weet is deze feature er al sinds android 3.7 bij sony telefoons.
Onder energiebeheer op een Z1 Compact vind je een optie Wi-Fi op locatie: [Wi-Fi automatisch geactiveerd binnen bereik van een opgeslagen Wi-Fi-netwerk.]

>>Ik heb je bericht verkeerd gelezen. Jij geeft juist aan dat je dat ook op andere android toestellen wilt anders dan Sony.

[Reactie gewijzigd door Just Me Or Tha One op 14 mei 2014 12:32]

Vond dit bij introductie al een mooi toestel. Ik kan Sony producten wel waarderen en deze Z2 maakt dat niet anders.

De speakers zitten nu dus aan de voorkant. Is het geluid zelf ook verbeterd, zoals dit bij de HTC One gebeurd is? Ik vind dit nog altijd een groot pluspunt.
Als je goed leest dan blijkt het geluid lang niet zo goed te zijn dan de HTC One boomsound speakers.
De plaatsing in de Z2 is echter wel beter dan bij zijn voorganger omdat het geluid niet gedempt zal worden zoals bij de Z1 wel het geval is.
Ik snap niet dat de redactie elke keer de boomsound speakers als 'maatstaf' voor telefoonsspeakers neemt.
Er is een telefoon met nog wat beter geluid uit de front speakers dan de one:
http://www.youtube.com/watch?v=7kazvhLJC2Y

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 14 mei 2014 12:29]

Dat is de oude one, niet de m8. Die laatste is dus de nieuwe, met ook weer betere speakers.

Er wordt waarschijnlijk voor die maatstaf gekozen omdat minder mensen het BlackBerry toestel kennen.

[Reactie gewijzigd door Maarten00 op 14 mei 2014 23:26]

houd er hierbij ook rekening mee dat het geluid van zijn voor(voor)ganger dramatisch is. Mijn broer heeft de xp Z, naar dat geluid is echt niet te luisteren. Het geluid van mijn galaxy s advance is vele malen beter (ok, dat geluid is ook behoorlijk goed voor een telefoon ondanks wat ik verwachtte).

ontopic: er wordt weinig onderscheiden op hardwaregebied, ik hoop dat de fabrikanten zich gedwongen voelen om een fatsoenlijke skin te leveren.
zou eigenlijk wel een head to head vergelijking willen zien met de OneplusOne.
qua hardware zijn ze zowat identiek dus zou op zich wel een leuk item kunnen zijn ^^
We wachten nog met smart op ons reviewsample van de OnePlus One :)
Ik sta op de invite-lijst ... geduld is een schone zaak :-)
Anders wordt het een Oppo Find 7 zodra deze uitkomt. Met Samsung ben ik helemaal klaar dankzij hun softwarebeleid. Trekken de Kitkat update voor de S3 in omdat ze willen dat ik een S5 koop. Nee, wij dachten het niet nee.

Dan liever een toestel dat van oorsprong op Cyanogenmod draait zodat je jaren van updates wordt voorzien. Heb een leentoestel van een vriend (HTC Desire van 4 jaar oud) die op 4.4.2 Kitkat (Bean Stack) draait. Als CM11 fatsoenlijk op de S3 zou draaien, had ik het toestel nog wel een poosje gehouden. Helaas krijgt de camera het regelmatig op de heupen vanwege het ontbreken van broncode voor Samsung's Exynos SoC.
"De Z2 kan zich net niet meten met de absolute toppers, zoals de HTC One (M8) of de Galaxy S5, maar hij volgt die concurrenten op de voet."

"De Z2 lost de meest schrijnende minpunten van de Z en Z1 op en kan zich daardoor prima meten met de andere topmodellen in de Android-markt."

Kan hij zich nu wel of niet meten met de rest? Of slaat die eerste meting alleen op het scherm?
Dat laatste en heb de zin even wat duidelijker gemaakt.
Ik denk dat de gevestigde modellen (Galaxy S-series, Xperia Z-series en de HTC One-serie) minder last van elkaar zullen krijgen dan van high-end toestellen van opkomende merken die veelal voor een scheet en drie knikkers te krijgen zijn.

Zo is er de OnePlus One (SD801 - Adreno 330, 3GB RAM, 5,5" IPS FHD, 64GB) voor € 299, de Oppo Find 7 (grotendeels gelijk aan de OnePlus One, maar dan met IPS QHD, SD-lezer en verwijderbare accu) voor ongeveer € 450 en de high-end Huawei toestellen.

Er wordt wel eens getwijfeld over de bouwkwaliteit, maar bij Samsung, Sony, HTC en LG is die ook niet heilig. Komt er eerder op neer hoe je er mee omgaat; alles kan tenslotte kapot en een flinke val vindt geen enkel toestel fijn.

Consumenten merken nu dat high-end ook voor een fractie van de kosten te krijgen is. Ik betaal geen € 500 - 600 meer voor een smartphone die amper 2 jaar meegaat...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 14 mei 2014 11:43]

Maar als ik het goed heb krijgt een telefoon van 600,- met een hardware oververhittings-probleem bijna de volledige score? Verder is het een heel capabel toestel maar dit is wel een beetje jammer van Sony. Toch vind ik de HTC One M8 wel weer het mooiste toestel dat tot nu toe is uitgebracht, ik ben altijd een beetje bang voor een glazen achterkant. O+
Als dat probleem optrad bij het schieten van video in 1080p had ik het een stuk zwaarder laten meewegen :) maar 4k is momenteel nog zo'n niche dat ik denk dat maar weinig mensen er in de praktijk hinder van zullen ondervinden.
Maar goed, het is wel een feature die gewoon "officieel" vermeld wordt.
Waterdichtheid kan ook als niche gezien worden, maar als dat niet helemaal 100% werkt dan wordt het een ander verhaal ;)
Dat is ook wel weer zo, en Sony heeft in relatief weinig tijd een mooie lijn smartphones opgezet terwijl de dominantie toen al bij Samsung en Apple lag. Dat vind ik ook wel lovenswaardig. :)
En hoe is dat over twee jaar? De eerste TV's onder de 800 euro zijn al beschikbaar in 4k en deze telefoon moet toch zeker twee jaar mee kunnen gaan.

De snelheid waarop ontwikkelingen op electronicagebied gaan, ligt - zoals op deze site wel bekend ;) - gigantisch hoog en dus is te verwachten dat binnen afzienbare tijd er veel meer mensen een 4k-TV zullen hebben.

Ik vind dat als een fabrikant pocht met een bepaalde functie en die blijkt niet te werken, dat daar een enorme aftrek voor moet komen. Om dit even te verduidelijken: een crashende app is voor mij hetzelfde als niet werken. Leuk als je het een paar minuten kunt volhouden, maar dat is niet voldoende. Het werkt of het werkt niet. Ben je trouwens je filmpje kwijt als hij crasht?

Als Sony het netjes zou oplossen, zou er een maximale tijdsduur voor het filmen in 4k moeten zijn. De crash is gigantisch amateurisch en in mijn ogen zeer slecht. Geen excuses voor mogelijk.

Juist op dit soort punten kunnen de telefoons in dit prijssegment zich van elkaar onderscheiden. Dat kan deze dus niet.
Is er iets bekend over of ze hier ook een compact variant van willen maken? Als ze hier een compact van kunnen maken zonder op specs in te leveren net zoals bij de Z1 dan ben ik om.
Er zal ongetwijfeld een opvolger van de Z1 Compact komen. Even wat release data op een rijtje:

Z1 - september 2013
Z1 Compact - januari 2014
Z2 - mei 2014

Dan voorspel ik de Z2 Compact voor september 2014. Er zit minder dan 1 jaar tussen bij Sony. ;)
Er leek lange tijd tegelijkertijd met de Z2 een compacte versie te komen. Deze is al verkrijgbaar in Japan. De kleinere versie heet Xperia A2, maar deze A2 heeft dezelfde specificaties als de Z1 compact (alleen andere kleurtjes), daarom denk ik dat er nog een echte Z2 compact komt.

Wel komt er, denk ik, nog een ultra versie (6.2 inch) met een 1440x2560 scherm. Deze schermen zijn namelijk al in oktober getoond door Japan Display (Joint Venture van Sony-Toshiba). Het kan ook zijn dat deze schermen pas bij de volgende generatie Xperia Z's worden gebruikt, omdat Japan Display ook een 5,4 inch scherm heeft gemaakt met een 1440X2560.

Wat betreft het nut is het natuurlijk een verhaal apart, maar ik las laatst ergens dat het niet nodig is, maar dat als je een Full-HD naast een scherm met nog een hogere resolutie ziet er toch een positief verschil waarneembaar is.

[Reactie gewijzigd door Mindpower op 14 mei 2014 10:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee