Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Dropbox en iCloud voorbij

Veiligere opslag in de private cloud

13-09-2014 • 08:00

189

Singlepage-opmaak

OwnCloud in de praktijk

Versie 7.0 van ownCloud biedt een aantal interessante vernieuwingen. Allereerst valt op dat de vormgeving is aangepast. Dankzij het toepassen van responsive design, een feature die bijvoorbeeld ook de Tweakers-website biedt, past de webinterface zich beter aan aan het gebruikte apparaat en de browser. Bovendien kan ownCloud gebruikt worden op mobiele besturingssystemen waarvoor nog geen officiële ondersteuning bestaat, zoals Windows Phone en BlackBerry.

De makers zeggen ook flink te hebben gesleuteld aan de 'useability' van de webinterface. Zo is de navigatie in de filebrowser dusdanig aangepast dat met behulp van categorieën duidelijker is welke bestanden met anderen zijn gedeeld. Ook is er een sectie 'external storage' beschikbaar en kunnen bestanden gesorteerd worden op bijvoorbeeld naam of bestandsgrootte. In zijn geheel is de webinterface merkbaar soepeler dan die van zijn voorgangers. Daarvoor hebben de developers onder andere het 'lazy loading'-mechanisme in de web-app gebruikt.

Ook nieuw is server to server-sharing. Via het webdav-protocol zijn bestanden en mappen tussen verschillende ownCloud-servers te delen. Verschillende soorten drives en onlineopslagdiensten kunnen gemount worden, waaronder ook commerciële diensten als Google Drive en Dropbox. Als de standaard aanwezige encryptieapplicatie wordt geactiveerd, zal ownCloud automatisch content op externe opslagdiensten versleutelen.

ownCloud 7.0ownCloud 7.0ownCloud 7.0ownCloud 7.0

Gebruikersbeheer vormt een belangrijk onderdeel van ownCloud. Het is immers mogelijk om verschillende gebruikers toegang te geven tot de opslagdienst. In de benodigde admin-sectie is het gebruikersbeheer aanmerkelijk verbeterd. Zo is er een zoekoptie toegevoegd en zijn verschillende soorten gebruikers, die keurig in groepen met bijbehorende rechten kunnen worden ondergebracht, gemakkelijker tevoorschijn te toveren in overzichten. Verder bieden de zogeheten activity-streams, in feite logboeken, een overzichtelijkere weergave. Admins kunnen ook via e-mail een overzicht krijgen van recente activiteiten op hun ownCloud-platform.

Een nadeeltje is dat er voor de officiële Android- en iOS-apps betaald moet worden; de sync-apps kosten respectievelijk 79 en 99 eurocent. Dat zijn kleine bedragen en de developers hebben de inkomsten vermoedelijk hard nodig, maar bij opensourcesoftware zijn we toch geheel gratis apps gewend. Of we zijn verwend geraakt :-)

Er zijn webhosters die kant-en-klare ownCloud-installaties kunnen opleveren

Zowel de ownCloud-desktopclients, die overigens gratis zijn, als de mobiele apps synchroniseren data met voldoende snelheid. Dit is mede te danken aan verbeteringen in versie 7.0, waardoor de server en clients verschillende verbindingen tegelijk aankunnen. De hoge doorvoersnelheden die we met BitTorrent Sync zagen, zeker bij verschillende clients, zijn echter niet haalbaar, maar daar staat flink wat extra functionaliteit tegenover.

Tijdens onze tests met ownCloud kwamen we enkele kleine minpuntjes tegen. Zo moeten optionele applicaties handmatig toegevoegd worden door zip-bestanden uit te pakken en naar de directory 'apps' te verplaatsen. Een installatie via de webinterface zou een en ander kunnen vergemakkelijken, al zitten daar wat technische haken en ogen aan. Ook zouden de mobiele apps meer functionaliteit mogen bieden, maar het primaire syncwerk verloopt zoals gezegd prima.

Wie ownCloud 7.0 eens zorgeloos op zijn desktop wil testen kan een virtual machine in VMware-indeling downloaden bij bijvoorbeeld Bitnami. Deze virtual machine met Ubuntu 14.04 LTS als basis draait ook prima in combinatie met bijvoorbeeld het gratis te gebruiken VirtualBox. Een andere optie is om de onlinedemo uit te proberen. Verder moeten we nog melden dat er webhosters zijn die kant-en-klare ownCloud-installaties kunnen opleveren, en dat ownCloud een enterpriseversie heeft voor het bedrijfsleven.