Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 214 reacties

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat de stockkoelers die door AMD en Intel worden geleverd niet afdoende koelen om de processors op vol vermogen gedurende langere tijd te koelen. Een korte piek naar volle belasting is natuurlijk wel goed mogelijk, maar de koelers zijn voor onze continue Prime-belastingen te licht. De zuinigere varianten van AMD's apu's hebben tdp's van 65 en 45W, wat voor de stockkoeler een stuk beter te koelen moet zijn. Ook de nieuwere 95W-apu's uit de Kaveri-serie zullen echter voor deze stockkoeler te hoog gegrepen zijn. Voor Intel-processors met een lagere tdp, zoals Core i3-processors, T- en U-varianten of Pentiums en Celerons, is de stock-Intel-koeler wel acceptabel en produceert hij niet al te veel geluid.

Wie zijn processor zwaar belast en wat minder geluidsproductie op prijs stelt, kan dus niet om een 'aftermarket'-koeler heen. Kijken we naar de temperaturen, dan vallen voor desktopprocessors een aantal koelers af. De kleine Scythe-koelers kunnen net zo min voor de high-end processors gebruikt worden als de stockkoelers. De Kozuti, de beide Shurikens en de Samurai zijn alleen geschikt voor zuinige systemen en zijn dan ook vrij stil, tenzij ze op vol vermogen draaien. De Tranquillo is een middenmoter die nergens echt opvalt, maar wel vrij veel geluid produceert in de constante temperatuur-metingen.

De Noctua-koelers, en met name de D14, D15 en U14S, kunnen uitstekend koelen. Ze zijn dan echter niet heel stil, vooral niet op hogere toerentallen. De koelers van Cooler Master leveren goede prestaties zonder veel lawaai te maken. Ze zouden echter, getuige de verschillen tussen de 100W- en 84W-resultaten, nog beter tot hun recht komen met processors van 65W- of lager. De prijs van de koelers is bovendien zeer aantrekkelijk.

De beide Mugen 4-koelers behoren tot de beste koelers die we getest hebben, maar de PCGH-versie is net wat minder. Hoewel deze iets stiller is, blijkt de op 800rpm gelimiteerde ventilator toch iets te langzaam voor zware lasten. Dan hebben we veel liever de gewone Mugen 4; die combineert een lage prijs met uitstekende prestaties op zowel geluidsniveau als koeling. De Dark Rock Pro 2 van Be Quiet is stiller dan de Noctua's en is bijna altijd een van de stilste koelers. Alleen op vol vermogen presteert hij wat geluidsproductie betreft gemiddeld en de Duitse koeler is vrij prijzig.

De grotere Noctua-koelers zijn de beste keus als je absoluut de laagste temperaturen wenst. Voor weinig geluid, behalve op vol vermogen, is de Dark Rock Pro een aanrader. Voor processors met een lager vermogen zijn de Cooler Master-koelers uitstekende budgetvriendelijke opties en voor htpc's kun je niet om de kleine Scythes heen, mits de cpu niet te zwaar is. De beste allrounder is echter, zeker ook met zijn prijs in het achterhoofd, de Mugen 4.

AMD stockkoelerIntel stockkoelerGelid Solutions Tranquillo Rev2Cooler Master Hyper TX3 EvoCooler Master Hyper 412SCooler Master Hyper 212 EvoScythe Samurai ZZ Scythe Big Shuriken 2 Rev2Scythe Shuriken Rev BScythe KozutiScythe Mugen 4Scythe Mugen 4 PCGH EditionBe Quiet Dark Rock Pro2Noctua NH-U14SNoctua NH-U12SNoctua NH-D14Noctua NH-D15

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews Alle gebruikersreviews over:

be quiet! Dark Rock Pro 2

Cooler Master Hyper 212 EVO

Cooler Master Hyper 412S

Cooler Master Hyper TX3 Evo

Gelid Solutions Tranquillo Rev.2

Noctua NH-D14


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (214)

1 2 3 ... 7
Leuk gedaan, komt er nu ook een artikel van waterkoelers voor CPU's?
Zoals de Zalman pricewatch: Zalman Reserator 3 Max Dual
En soort genoten? Dat zou ik pas intressant vinden. Ivm kastruimte etc.

En als kers op de CPU natuurlijk de drie beste van water V lucht koelers in een mooi overzicht.
Kan niet wachten!

EDIT: Eigenlijk moeten er drie categorien getest worden:

1. Luchtkoeling
2. Waterkoeling
3. Passieve koeling

En die drie ook de top 3 van elke categorie tegen elkaar qua prestaties. Dan heb je in mijn ogen een intressant artikel met opties voor keuzes. Make it so!

[Reactie gewijzigd door gubyan op 7 augustus 2014 08:36]

Een vergelijkbare roundup, maar dan met waterkoelers, staat op de planning :)
Top, dan nog een passieve en een vierde artikel vlak daarna met de 3 soorten CPU koelers tegen elkaar.

Ben benieuwd!
Ik ben erg benieuwd, hopelijk word er ook een pagina gemaakt om de lucht/water resultaten te vergelijken!

On-topic: Ik had er graag nog een lichtere benchmark bij gezien. Prime 95 is een goede MAX-test maar in werkelijk word er zelden tot nooit zoveel gevraagd van de CPU.

De Intel processor heeft een opgegeven max van 72.7graden, en de AMD 74 graden. De standaard koeling voldoet dus absoluut niet onder full load. Maar zelfs met aftermarket koelers haalt de AMD het maar net om onder die 74 te blijven.
Willen jullie dan aub ook eens naar de coolers van Thermaltake kijken?

Ik ben al jaren groot fan (toepasselijk) van deze coolers en gebruik ze altijd in zelfbouw machines, evenals de behuizingen en de voedingen welke ook top zijn!

Thanks!
Wil ook wel een watercooler review zien.
Interessant artikel, maar het zou idd mooi zijn als de resultaten worden meegenomen naar de waterkoeling round-up.

Ik moet wel zeggen dat noctua en be-quiet zichzelf compleet de markt uit prijzen. 50 euro of meer voor luchtkoeling? Dan zou ik toch echt eerder een corsair H55 waterkoeling nemen.
Het eerste wat ik me idd afvroeg is, waarom ze geen AIO Watercoolers getest hebben! Zoals de Corsair H100i of H80i, kosten in vergelijking niet meer en zijn even simpel te installen al deze andere aftermarket coolers. Zonde.
De conclusie vind ik wel opvallend, dat de Noctua koelers meer geluid zouden maken dan de Cooler Masters. Ik heb de 412S naast een aantal van die Noctua's gezet, de NH-D15, de NH-U14S en de NH-U12S. En ik vond juist dat die Coolermaster 412S bij hogere belasting van je systeem een vervelender geluid ging maken dan die Noctua's, die juist lekker doorzoemen.
Nu heb ik helaas niet de apparatuur om de geluidsdruk netjes te meten, dus ik doe het vooral op gevoel, maar vind 't dan toch typisch dat dit blijkbaar nog wat kan verschillen. Misschien ook omdat geluidsdruk niet het enige is dat meetelt voor mij zelf. Ik heb liever een wat hardware monotoom gezoem, dan een wat zachter geluid dat meer piepend is.
Heel goed punt. Niet alleen geluidsdruk maar (misschien wel vooral) type geluid bepaald mate van storendheid.

En dat maakt het ook lastig. Waar geluidsdruk nog enigzins objectief te meten is, is type geluid denk ik persoonlijker.
Klopt, dat is ook niet objectief te meten, dat maakt dit zo ontzettend lastig.
Dat is waarschijnlijk de reden dat ik me niet kan vinden in de conclusie op dat punt.
Frequentiebereik is prima meetbaar en zou een goede indicatie moeten geven van het soort geluid dat je hoort. Bij de selectie en aanschaf van een koeler kun je dat koppelen aan ervaringen die je zelf hebt. Beter voor een relevant referentiekader is natuurlijk dat alle fabrikanten naast de geluidsdruk ook het frequentiebereik gaan vermelden van hun koelers. Anders wordt het voor velen wel erg abstrakt, daar je niet dagelijks naar koelers gaat zitten luisteren om uit te vinden welke frequentie je hinderlijk vind :+
Toevoegen van het frequentiebereik vind ik een interessante suggestie. Waar ik mezelf wel op betrap is dat geluidsdruk nog eenduidig als meer of minder is te kwalificeren. Met frequentiebereik ligt dat wat lastiger.

Dat de ene persoon last heeft van een bepaalde frequentie heeft vermoed ik iets met eigenfrequentie te maken. Ieder object of massa heeft zo'n eigenfrequentie, een frequentie waarbij het mee gaat resoneren. Zo kan het trommelvlies-hamer-aambeeld stelseltje van de ene persoon bij een frequentie gaan mee resoneren terwijl een andere persoon door subtiele verschillen in afmetingen in het oor er geen last van heeft. Veel verder dan een constatering komen we niet: die koeler heeft een vervelend geluid, dan moeten we de volgende keer iets hebben dat in ieder geval niet de frequentie van die koeler gelijk heeft.

Zo'n negatieve keuze is zeker wel iets. Er is alleen een negatieve ervaring nodig om te weten welke frequentie dat voor jou is, en waar dan ook nog een frequentie aan gehangen is. Ik ben bang dat mensen zonder die negatieve ervaring niet zoveel met frequentie gegevens kunnen. Dat maakt het toevoegen van frequentie informatie zeker niet zonder nut, mensen die een vervelende ervaring hebben met een bestaande koeler kunnen zijn frequentiegebied dan gericht ontwijken.

[Reactie gewijzigd door teacup op 7 augustus 2014 21:00]

Viel me inderdaad ook op; ik had voor ik mijn Noctua kocht ook jouw reviews doorgespit en concludeerde dat Noctua's erg stil zijn bij redelijk koelvermogen. Goed, getallen mogen de pret even niet drukken; Noctua heeft mij ook enorm geholpen door een bracket voor mijn moederbord op te sturen, net zoals bij jou overigens :)
Helaas lees je zoiets ook niet terug in een roundup als deze, maar ik begrijp heel goed dat dat niet in de scope valt :Y)
Viel me inderdaad ook op; ik had voor ik mijn Noctua kocht ook jouw reviews doorgespit en concludeerde dat Noctua's erg stil zijn bij redelijk koelvermogen. Goed, getallen mogen de pret even niet drukken; Noctua heeft mij ook enorm geholpen door een bracket voor mijn moederbord op te sturen, net zoals bij jou overigens :)
Helaas lees je zoiets ook niet terug in een roundup als deze, maar ik begrijp heel goed dat dat niet in de scope valt :Y)
Klopt, de service en kwaliteit van Noctua is echt heel goed. Ik denk alleen dat als Tweakers in een roundup iedere koeler zo uitgebreid zou bespreken als dat ik heb gedaan, dat de review van 50+ pagina's zou worden. En dat lijkt me bij een roundup niet handig.
Eigenlijk is de geluidsdruk bij een bepaalde temperatuur ook de beste meting uit de test. Met dat gegeven weet je namelijk wat het resultaat is als je hem automatisch reguleert. Daarnaast is het inderdaad zo dat sommige (met name kleinere) fans een hoger geluid maken bij de zelfde geluidsdruk als andere fans met een lager geluid. Geluidsopnames van alle fans zouden wat dat betreft een must zijn.
Dat gaf ik een stukje hierboven ook al aan, dat bepaalde fans een ander geluid produceren maar wel hogere dB waarde hebben maar toch minder geluid lijken te maken omdat het je niet opvalt.
Dat meten ze met de Sone weergave. Vind ik zelf toch minimaal een aanvulling voor dB zoniet zelfs interessanter dan dB.
Niet 1 fanless koeler getest? Met de lage tdp van nieuwe cpu's? Jammer.

De Twinblock of de Bigblock van silentmax http://www.silentmaxx.de/...cpu-kuehler-bigblock.html

http://nl.hardware.info/p...3329/silentmaxx-twinblock

@ The Zep Man: ZONDER fan kan de bigblock tot tdp 70, en de twinblock tot tdp 100 koelen, de 'buren' bij hardwarinfo hebben een review van een passieve pc met de twinblock:

http://nl.hardware.info/r...t-review-volledig-passief


Edit: voorbeeld

[Reactie gewijzigd door Marc050 op 7 augustus 2014 08:50]

Niet 1 fanless koeler getest? Met de lage tdp van nieuwe cpu's? Jammer.

De Twinblock of de Bigblock van silentmax http://www.silentmaxx.de/...cpu-kuehler-bigblock.html
Elk van je voorbeelden heeft een fan. Ze schrijven wel op hun site dat je het passief kan gebruiken, maar dat kan je met elke koeler door de fan te verwijderen. Dit zorgt voor te hoge temperaturen met de CPU's uit deze test, tenzij andere fans in de kast compenseren. En wat is dan nog het nut van fanless gaan? }:O

Een fanless CPU koeler kan overigens wel met extreem zuinige CPU's, bijvoorbeeld voor media centers. Maar dan hoef je geen CPU te hebben die 45W kan opslokken, waardoor dit buiten deze review valt.

[edit]
@ The Zep Man: ZONDER fan kan de bigblock tot tdp 70, en de twinblock tot tdp 100 koelen, de 'buren' bij hardwarinfo hebben een review van een passieve pc met de twinblock:
Uit die review:
De tweede verrassing van het systeem was dat het niet alleen goede prestaties levert zonder instabiel te worden door de hitte, maar dat de warmte echt heel effectief wordt afgevoerd: onder belasting blijft het systeem koeler dan een zeer vergelijkbaar systeem van Medion. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gekozen behuizing, maar het blijft indrukwekkend.
Passief koelen is te afhankelijk van het geheel om het mee te nemen als enkel component om te testen. Dit doe je niet in een 'gewone' kast. Je moet of gerichte fans hebben, of je moet een speciale kast hebben die er specifiek op is ingericht.

Het testen van passieve koeling kan interessant zijn, maar dat zou dan in een aparte review moeten met een andere testopstelling.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 augustus 2014 09:04]

Een fanless CPU koeler kan overigens wel met extreem zuinige CPU's, bijvoorbeeld voor media centers. Maar dan hoef je geen CPU te hebben die 45W kan opslokken, waardoor dit buiten deze review valt.
Ik heb hier een i5 4670T met 45W TDP passief draaien en dat gaat perfect. Zit in een Akasa Euler kast
Die akasa behuizing is wel 1 gigantische heatsink. Wat zijn je temps na een uurtje prime95 eigenlijk ?
Dat heb ik eens even getest zojuist, Ik heb Prime95 45 Min laten draaien.

Bij een omgevingstemperatuur van 22 graden, Haalt de processor een temperatuur van 80 graden, Het rare hierbij is dat HWMonitor zegt dat het package 55 Watt verbruikt. (met een sporadische max van 60 Watt). Hoe is dit mogelijk bij een processor met een TDP van 45 Watt?
80 vind ik toch verschrikkelijk veel. Ik ben al teleurgesteld met temperaturen >= 60. Ik begrijp ook niet hoedat ze hier 70-80 halen. Mijn AMD FX 8350 haalt 55C met mijn noctua NH-D14 gestressed met prime95.

Dat met die TDP. Intel en AMD gebruiken beide hun eigen definitie ervan. Met Intel die een soort hoog gemiddelde gebruiken - niet piekvermogen dus.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 7 augustus 2014 17:04]

Stijgt de temperatuur daarna nog door? Maar op een warmere dag met een langere workload (zeg een nachtje renderen) is de koelcapaciteit van die kast dus onvoldoende. Met een 45wats cpu

In m'n oude setup had ik een 150watt CPU (AMDXP-M@2700Mhz) en een 150Watt GPU(6800GT@460/1350/1,4v) op waterkoeling met koperen buizen aan 2 grote rads onder die m'n bed lagen. Temperatuurgestuurde fans er op die zachtjes aan gingen als de rads warmer dan 40 graden werden, of omschakelbaar naar continu volvermogen voor benchmarks. Het syteem had een stille voeding + 2 rustige fannetjes (exhoustfan en een fan die naar de mosfeds en chipset blies).
Nee de temperaturen waren al 10 minuten stabiel.

Ik het de kast daarna schuin gezet en nu blijft die steken bij 77 graden
Geen 'speciale' toepassingen en geen onbekende merken. Deze koelers zijn al zo vaak door andere sites getest voor precies dezelfde doeleinden (non-tweaker imo) dat dit niks toevoegd imo.

Zo is op dit moment de pricewatch: Coolink Corator DS te prijzig geworden, maar misschien dat Tweakers vergelijkbaar presterende koelers kan vinden voor een lagere prijs?

En leuk, die Dark Rock Pro 2, maar die is uit de handel, dus wat moet ik daar mee?

Zonder OC, zonder WC, zonder fanless, zonder onbekende merken, is dit niet echt speciaal. En dat is zonde, want alleen al het monteren van die grote koelers heeft een berg tijd gekost. Ik heb binnenkort 2 koelers nodig voor 2 verschillende doeleinden, maar wederom moet ik toch verder dan Tweakers kijken.
Ja inderdaad. Ik ben toevallig bezig met een upgrade en ik dacht mooi, dat scheelt weer tijd. Maar Dark Rock Pro 2 is idd uit de de handel.

Zou fijner zijn als nieuwere modellen getest zouden worden of in ieder geval te koop.
Beetje jammer
Beste Wout,

aangezien het over koelers gaat, moeten die dan echt met een processr verwarmd worden, waarom niet testen met electisch verwarmd plaatje van processor afmetingen en gewicht, dat geinstrumenteerd is met thermometer, versnellings opnemers (x,y,z richting) en een microfoon
stop het geheel in kast met relevante lucht stromings eigenschappen en meet electrisch vermogen dat nodig is om verschillende temperattur verschillen tussen plaatje(processor) en inlaat lucht in stabiel evenwicht te krijgen.
Dan kan je ook nog variëren met de invloed van verschillende kasten of vervuilde filters want dat geeft andere effecten op ventilator als de lucht niet goed kan worden aangezogen of weggeblazen, dan loopt toerental terug-bij bepaalde motortypen- en neemt opgenomen motor vermogen (trillingen) toe wat weer resonanties en lawaai oplevert
ik verwacht dat ventilatoren die de lucht radiaal uitwerpen minder trillingen veroorzaken maar van hogere frequenties dan de gebruikelijke 4-10 bladige ventilatoren die de lucht axiaal uitwerpen
dus bevestiging van ventilator mbt richting as tov moederbord en locatie fundatie bouten tov processor, dus de flexibiliteit in richting trillingen zijn zeer relevant of er resonanties kunnen optreden
Je hebt grofweg de manier van testen beschreven die HWI gebruikt dus kijk daar eens rond :)

En als je voor 100% nauwkeurige geluidsmetingen gaat kijk op SPCR !!
Keert tweakers terug naar zijn roots met deze vergelijkingstest? Zeer welkom, na tientallen reviews over tv's, mobieltjes en xbox of playstation spelletjes :)
Wat een mooie, degelijke review! Erg leuk om te zien hoeveel meerwaarde zo'n 60E (toch niet niks) nou echt heeft.

Eén puntje vind ik wel dubieus. Jullie zeggen dat de stock coolers niet in staat zijn deze high-end processoren onder heftige belasting op een acceptabele temperatuur te houden (vooluit draaiend worden ze, uit m'n hoofd, alsnog 95 en 100 graden voor de intel / AMD processor respectivelijk). Echter aan het begin van de review leggen jullie uit er géén casefans en een passief gekoelde voeding in het systeem zitten. Hartstikke logisch, want dit geeft je het minste achtergrondgeluid voor je metingen, maar dat heeft wel een flinke invloed op de temperatuur in de kast (in ieder geval de case fans, al kan ik me voorstellen dat een passieve koeling ook meer warme lucht in de kast veroorzaakt omdat die er niet actief aan de achterkant wordt uitgeblazen). Met één of twee fatsoenlijke casefans en een actieve koeling wordt het wellicht al een heel ander verhaal en ik vind dan ook dat je niet zonder meer kunt concluderen dat de stock coolers niet afdoende zijn voor de high-end processoren onder volledige belasting.

Verder vind ik het ergens jammer dat jullie wel bij meerdere voltages, maar slechts bij één temperatuur hebben gemeten. Nou snap ik dat elke meting tijd kost, maar om heel eerlijk te zijn vind ik de voltages en RPMs niet interessant. Als ik een koeler koop wil ik weten: kan die, tegen een fatsoenlijke prijs en bij een fatsoenlijke geluidsddruk mijn processor op een fatsoenlijke temperatuur houden? Nou kunnen de meningen wat verschillen over waar de optimale balans tussen geluidsdruk v.s. temperatuur ligt, dus daarom zou het leuk zijn om bij een aantal temperaturen te meten. Daarnaast zou ik dan nog één meting doen waarbij de koelers vol aan staan, omdat dat illustreert wat de maximale koelmogelijkheden zijn (voor hen die geluidsdruk om wat voor reden dan ook even helemaal niet belangrijk vinden). Alle metingen bij verschillende voltages hoeven dan wat mij betreft niet. Levert je uiteindelijk niet meer (wellicht zelfs minder) werk op.

Zie het niet als commentaar maar als suggestie, want nogmaals: ik vond het een erg leuke review! :)
Ik heb er ook een beetje mijn bedenkingen bij. Ik gebruik een i5 4590, op standaard kloksnelheid en heb een cpu intensief spel (euro truck simulator 2 + oculus rift DK2) meerdere uren aan een stuk gedraaid op de VR Meetup in Amsterdam vorige vrijdag. Wat bleek, de cpu kwam niet boven de 50 graden met de standaardcooler, en slechts 2 casefans! Dus puur voor de gamers zou ik zeggen: steek die 40 euro misschien toch nog in de GPU als je niet van plan bent te overclocken ;)
Beste Tweakers,

hoe jonger je bent hoe beter je hoge tonen kunt horen, als je ooit in een dode kamer lage tonen hebt leren onderscheiden, kan je dat veer ergernis kosten omdat je dan zaken hoort die meestal niet gemeten worden, veel metingen beginnen bij 250 Hz, dus 50Hz brom verhoogt dB waarde niet omdat het buiten meting valt
trillingen/tonen hebben ook hogere harmonischen
een enkele toon kan zeer goed onderscheiden worden, vandaar dat er een tonale correctie toegepast wordt voor geluidshinder
het zou beter zijn de versnellings niveaus te meten op de fundatie en geluidscurve te tonen ipv de waarde in dB te geven, ook omdat mogelijke resonanties van kast/tafel oid in de praktijk de beleving anders kunnen maken dan test voorspelt!
denk aan het muziekdoosje van vroeger, onhoorbaar iel geluid tot je het op de tafel zet en aandrukt!
een ventilator geeft trillningen die door de kast en omgeving in geluid worden omgezet

geluid wordt gemeten in dB de logaritmische verhouding tussen een oit gedefineerd geluids niveau.
de gebruikelijke manier om geluid weer te geven is de absolute waarde to corrigeren voor de (gemiddelde) gevoeligheid van het menselijke oor de A correctie dus dB(A)
de weergegeven waarde is dan de waarde bij 1000 Hz van een curve die globaal de gemeten curve dekt met gemaximeerde uitschieter.
zover theorie

Ook zou het zinvol zijn bij verschillende thermische belastingen te meten, want als we op een zomeravond om 23.00 op een zolderkamer van 27 graden 90 watt moeten dissiperen is het buiten stil, de kans dat de processor op volle kracht draait als je slaapt is niet zo groot/komt minder vaak voor
achtergrond geluid of muziek kan heel effectief zijn ergerlijke tonen of geluidsniveau's te maskeren.
De geluidsdruk lezen we met een Voltcraft geluidsdrukmeter uit,
Opzich zinvol om te vermelden wat voor meter dat je gebruikt behalve dan in dit geval waarbij het wat mij betreft om een merk gaat die nog ergens in de koopjes bak lag. Betrouwbaarheid.....?

waarbij de meter in de behuizing gestoken is. De afstand tot de ventilators is daarom vanzelfsprekend variabel, maar de afstand tot de processor is constant 20cm.

Op zich geen slechte methode om alles zo constant mogelijk te houden, maar....je meet op een verkeerde plaats, waarbij zeer onrealistische waardes worden gegenereerd door harmonischen te meten die alleen van heel dichtbij te meten zijn(laagfrequent.)
Vandaar er ook gezegd word dat noctua niet zo stil is, want een relatief langzaam draaiende fan creerd meer ruis van dichtbij. Ik ken noctua heel goed nog nooit heb ik iets stillers gehoord ook bij hogere toerentallen
Tevens lijkt mij de afstand tot de processor niet relevant alleen de afstand tot de koeler en fans zijn relevant en weldegelijk variabel met deze test methode. Waarbij relatief kleine verschillen in afstand veel kunnen doen voor de geluids meting

Verder zou ik willen zeggen dat een beneden grens van 30db zo hoog is dat je aan de hand van deze test in geen geval een keuze kan maken.

[Reactie gewijzigd door brugj03 op 7 augustus 2014 17:49]

Altijd goed om een review te zien met meerdere koelers, moet een jaarlijks ding worden vind ik. Er word te weinig mee getest op verschillende sites en jaarlijks worden er toch genoeg nieuwe modellen geïntroduceerd.

Echter, vraag ik mij wel af waarom er modellen worden getest die niet eens meer verkocht worden en er allang een nieuwe versie beschikbaar is! Ik bedoel hiermee de Be Quiet! Dark Rock Pro 2, die sinds juni niet eens meer in onze pricewatch staat als te kopen product (zie hier). De Dark Rock Pro 3, die ook een iets beter design heeft dan de 2, staat er echter niet bij. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Verder een mooie review.

[Reactie gewijzigd door robobeat op 7 augustus 2014 09:57]

Dat komt omdat een test als deze behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Allereerst moeten alle koelers aangevraagd worden en binnenkomen. Dan moet je in totaal dertig configuraties testen, en dan per configuratie verschillende scenario's. Bij elk scenario doe je idealiter meerdere metingen, en per meting moet je ook een bepaalde tijdperiode wachten om ervoor te zorgen dat de temperaturen eerst stabiliseren. Tel daarbij nog eens op dat in de tussentijd ook aan andere reviews gewerkt moet worden (deze koelers zijn tussen de bedrijven door getest) en je krijgt een testproces dat niet in korte tijd afgerond is.

Al met al zijn we meer dan twee maanden bezig geweest, en dat verklaart bijvoorbeeld waarom de Dark Rock Pro 2 meegenomen is. Bij komende edities van deze test kunnen we natuurlijk veel sneller werken omdat we dan al een backlog van data hebben - ik ga er niet vanuit dat er snel vijftien compleet nieuwe koelers populair worden - en we hebben nu wat meer handigheid in het snel testen van de koelers :)
Hoelang hebben jullie eigenlijk staan wachten met primen voordat jullie resultaten opschreven. Ik zie dit niet vermeld staan. Tevens gebruik ik persoonlijk speedfan voor temperatuur metingen, misschien dat dit het enorme verschil met mijn systeem verklaart (55C op Noctua NH-D14 stressed).
Er zit ook een significant verschil tussen CPU's onderling. Je hebt waarschijnlijk gewoon een minder warme CPU dan tweakers. (Als het een K versie is, zou die dus wel eens goed kunnen overklokken. ;) )
Ja ma toch, als ik dit zie, voel ik mij alsof ik van een andere wereld kom. Ik aim voor 50 C altijd. Vanaf 60 C sla ik al alarm. Dit is wat linux zegt onder load.
$ uptime; sensors
19:32:08 up 23 days, 8:08, 0 users, load average: 24.58, 11.36, 4.75
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +39.0°C (high = +70.0°C)
(crit = +90.0°C, hyst = +87.0°C)

fam15h_power-pci-00c4
Adapter: PCI adapter
power1: 124.55 W (crit = 125.19 W)
(high = +70.0°C) (crit = +90.0°C, hyst = +87.0°C)
Het lijkt me toch echt dat je je bij 60 graden geen zorgen hoeft te maken, tenzij je een hele lange levensduur uit je processor wilt halen zou ik denken dat de economische levensduur van een processor toch al veel kleiner is dan de fysische levensduur van het ding, dus waarom niet een tikje warmer?
Omdat dat de rest van het systeem ook warmer houdt. De IC's, VRM's en condensatoren op je moederbord, je gfx kaart, etc ...
Hierover kan je natuurlijk een discussie op zich houden, dat realiseer ik me. Dat moederbord of grafische kaart componenten koel moeten blijven is misschien nog wel kritischer dan een CPU die toch al direct met koeler wordt gekoeld.

Moederbord en koeler worden alleen door een CPU koeler gekoeld als de luchtstroom uit de koeler ze aanstroomt. Een Shuriken doet zoiets met zijn omlaag gerichte stroom. En misschien dat een towerkoeler met een laag geplaatste ventilator hierin ook iets kan betekenen.

Echter, hoe meer high end de koeler, hoe lager het toerental en hoe stiller maar ook hoe minder het ding iets kan betekenen voor moederbord en grafische kaart elektronica. Daarvoor is een koele kast met kastventilatoren nodig. Zelf zou ik een high end koeler meer kiezen voor de kleine geluidsproductie dan voor een extreem koele processor. En koel met de CPU koeler gewoon de CPU, dek de koeling van de resterende elektronica anders af.

Als de CPU en kast koeling op orde is, is het nog opletten geblazen dat er geen gillende grafische kaart bij wordt gezet, dan wordt het kind met het badwater weggegooid.
Zeer blij met deze ontwikkeling van tweakers :)
Als je meerdere metingen doet, worden de koelers dan gedemonteerd en opnieuw gemonteerd? (zoals het zou moeten) Of wordt er een binnenweg genomen door de koeler te laten staan? (zoals meestal gebeurt)
Er kan namelijk gemakkelijk een paar °C (of dB) verschil tussen installaties zitten.

Ook vind ik het beter als de meegeleverder koelpasta gebruikt werd, omdat dat is hoe de meeste mensen het zullen installeren. (al kan ik begrijpen dat het lastig is als je de koeler vaak gaat installeren, omdat je dan niet genoeg hebt)

Als laatste vind ik de dB bij constante temperatuur veruit het interessantste. Persoonlijk zou ik zelfs meer van die tests willen zien (bvb ook één op 60 en 80°C) en mogen er minder tests bij constant voltage zijn. (fans worden toch meer en meer PWM gecontroleerd)

EDIT: nog een paar kleinigheidjes.
Het installeren van een GPU (niet aangesloten) zou ook beter zijn, de meeste computers met een i7 4770K zullen immers een GPU erbij hebben. ;)
De casefan achterin kan best verwijderd worden aangezien een stilstaande fan een belemmering is, terwijl deze normaal de koeler zelfs helpt. Dan is geen fan dichter bij de gebruikssituatie dan een stilstaande fan.

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 7 augustus 2014 12:53]

Het coordineren van het toegestuurd krijgen van zoveel koelers is best wat werk, en het vergroot de doorlooptijd flink. Is het niet veel handig om ze gewoon te kopen? Zo duur zijn koelers niet, en je sluit uit dat de producenten cherry picken (hoewel me dat niet waarschijnlijk lijkt hierin). Je kan ze ook verkopen.

Of zelfs terugsturen binnen de wettelijke termijn ;)
Hardstrikke mooi , ik mis alleen het merk DeepCool... Al eerder aangegeven aan Willem.

Reden waarom ? Bang for the Buck , veel end users weten dit niet .

Cooler master Hyper 212 Uitdager :

pricewatch: DeepCool Gammaxx S40

Noctua NH-D14 Uitdager :

pricewatch: DeepCool NepTwin

Scythe Mugen 4 Uitdager :

pricewatch: DeepCool Gamer Storm Lucifer

Al deze deepCool producten zijn uitgebreid getest door een andere NL review site (zal de naam hier niet noemen , awards en scores daar spreken voor zich. :)

Tevens klopt het ook niet dat Cooler Master koelers stiller zijn in verhouding dan Noctua koelers , Weet niet waar je dat vandaan haalt ?

Quote :
" De Noctua-koelers, en met name de D14, D15 en U14S, kunnen uitstekend koelen. Ze zijn dan echter niet heel stil, vooral niet op hogere toerentallen. De koelers van Cooler Master leveren goede prestaties zonder veel lawaai te maken. ''

Op hoger toerental volgens de fabrikanten zelf is Cooler master toch echt niet stiller maar 6 dBa luidruchtiger.

Info Fabrikant als voorbeeld :

Cooler Master Hyper 412 S : Fan Noise Level (dB-A) 8 - 30 dBA

Noctua NH-D15 : Max. Acoustical Noise 24,6 dB(A)

Vanuit jullie zouden de fabrikanten dus ongelijk hebben in hun specs ?

Lijkt me sterk :)

Extra Info :

Quote : ''Cooler Master Hyper 412S
Officieel is de Hyper 412S van Cooler Master niet langer verkrijgbaar, maar de koeler is nog steeds zeer populair en leverbaar bij een groot aantal shops.''


De cooler is nog gewoon te bestellen bij Cooler Master als distributeur zowel in NL als in Hong Kong ( Fabriek ) , van slechte of geen leverbaarheid is dus geen sprake.

Mochten jullie meer info willen, mail me dan gerust.

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 7 augustus 2014 09:34]

Cooler Master Hyper 412 S : Fan Noise Level (dB-A) 8 - 30 dBA

Noctua NH-D15 : Max. Acoustical Noise 24,6 dB(A)

Vanuit jullie zouden de fabrikanten dus ongelijk hebben in hun specs ?

Lijkt me sterk :)
Meet in een andere ruimte, gebruik een andere microfoon, hou de microfoon op een andere afstand of onder een andere hoek en je hebt een andere waarde. De fabrikanten hebben geen ongelijk maar de opgegeven waarden zijn door gevoeligheid voor omgevingsfactoren niet 1:1 te vergelijken. Iets met appels en peren dus.

Dit soort waarden zijn pas 1:1 te vergelijken als ze in de ze in precies dezelfde testsetup zijn gemeten. Hooguit kan je producten van 1 fabrikant onderling vergelijken. Voor de rest heb je externe reviewsites.
Noctua meet al hun producten in geluidsdichte ruimten :) Staan ze om bekend. De enige waarheid dus :)
Ja, want thuis is het ook geluidsdicht 8)7 .
Een product kan totaal anders klinken wanneer hij geschroefd zit in een behuizing. Of hangt jouw pc compleet vol met elastieken?
Ik zou zeggen kom ze persoonlijk testen hier :) alles op voorraad ;) Fan parradise... leef je uit...

Kunnen we deze discussie gelijk begraven.
Heb DeepCool fans gehad, was er niet zo heel erg over te spreken eerlijk gezegd.
We hadden het hier over Noctua :)... Denk dat je met DeepCool in het verkeerder draadje zit...

DeepCool fans zijn inderdaad niet Topof the range qua fans... Maar de CPU heatsinks zelf zijn uitmuntend...

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 8 augustus 2014 11:56]

Je werkte toch ook voor de importeur van DeepCool? Vandaar de melding daarover. De heatsinks heb ik geen ervaring mee, had het daarom ook over de fans.

Noctua zelf niet gehad, vind ze te prijzig voor mijn doeleinden en de kleur staat me niet aan. Zal dan ook niets zeggen over de performance (op stilte/cooling gebied), daar ik daar geen ervaring in heb.

Misschien dat er in de toekomst een Noctua NH-L9i komt, maar dan moet hij eerst heel wat zakken in de prijs en een beter kleurenschema krijgen.

Het testen van een product gehangen in elastieken op oorhoogte en bij een bepaalde afstand is totaal niet representatief met hoe het in werkelijkheid gebruikt wordt. Dat is mijn mening erover.
Snap ik volkomen :) !

De kleur tjah.... whahaha mijn mening is niet anders, en dat weet Noctua ook... Maar goed daarmee zijn ze groot geworden en ze willen de kleur als kenmerk houden...

Gelukkig is er nu een betaalbare / mooiere kleur line-up :)

Zie : http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=noctua+redux
Leuk die lineup, maar de Noctua NH-L9i is niet als heatsink only te koop, waardoor het nog duurder wordt.

Wordt dan wel een beetje prijzig: gallery: Sw333t

[Reactie gewijzigd door Sw333t op 8 augustus 2014 12:10]

Jah :(.... dan heb je wel weer een dure koeler ineens...

Alternatief :

DeepCool :

pricewatch: DeepCool Gamer Storm Gabriel

Thermalright :

pricewatch: Thermalright AXP-100 Muscle

Of the bigger one :

pricewatch: Thermalright AXP-200 Muscle

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 8 augustus 2014 12:20]

Allemaal te hoog, helaas. Heb een Antec ISK 110 Vesa ;).
Lijken inderdaad wel interessante koelers, maar zoals de titel van de review al zegt: "Vijftien populaire processorkoelers getest".

Deepcool is, zoals je zelf al zegt, door "weinig end users" gekend. Het mogen misschien interessante koelers zijn die aan populariteit mogen winnen, maar deze review heeft zich nu echter gefocussed op wat de doorsnee tweaker in huis haalt, wiens keuzes nu in praktijk mooi vergeleken worden voor een sluitende conclusie.
Ben je van Scythe overgegaan naar DeepCool? of werk je voor de importeur/distributeur?

Zie na je verwijzing naar deepcool dat je daar bijna elk product hebt gereviewd met 5 sterren...
Ik ken het merk niet en wil dan ook geen oordeel vellen, maar echte reviews kunnen dat toch niet zijn mijn inziens.
Werk voor de Distributeur in de benelux. Het gaat er in onze ogen om dat de consument weet dat er ook artikelen zijn voor een laag budget zijn dat net zo goed is als dure ''branded'' stuff. Dit advies heb ik ook per mail en telefonisch met WIllem gedeeld, dat er geen gehoor aan is gegeven heb ik echter geen invloed op :) , we waren hier van mening dat de consument dit ook wel eens mag weten.

Testen zijn intern uitgevoerd en beoordeeld op prijs / Qualiteit. Tevens werken we in nouw verband samen met een andere review website.

Cooler Master, Noctua, Gelid Solutions , Thermalright , Noiseblocker , Coolink ,
Scythe, DeepCool Etc.. Dus een specifiek merk prijzen heeft voor ons 0,0 Nut :) Eerlijkheid daarintegen is wel van belang.

Komt allemaal van hier, uiteraard om op eerlijkheid te kunnen verkopen en verdelen moet je alle producten in je handen gehad hebben, gezien en getest hebben.

Om ''neutraal'' te blijven zal ik alle reviews eraf halen, boeit mij verder ook niet, al waren ze ingevuld naar pure waarheidstesten.

Mocht je je ooit vervelen mag je best komen kijken :)

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 7 augustus 2014 12:56]

Het zullen best prima koelers zijn, maar wat wordt vergeten is dat bijvoorbeeld de noctua koelers een aangenaam geluid maken, jaren en jaren draaien en geloof ik 5 jaar garantie hebben (de fans).

De fans van noctua zijn echt van kwaliteit, dat is een gegeven. Ik heb geen enige relatie met noctua verder en veel merken fans gehad (scyte, papst, Nexus, coolermaster).

Het enige minpunt wat ik op noctua fans kan bedenken is de kleur, maar volgens mij zijn er ook al zwarte varianten beschikbaar sinds kort.

Deepcool geeft ook geen informatie over de airflow static pressure, alleen over cfm. De static pressure is juist het belangrijkst voor fans op heatsinks ;)

[Reactie gewijzigd door ToFast op 7 augustus 2014 14:32]

Klopt :)

Maar niet iedereen heeft 50 tot 90 Eur liggen voor een koeler ....
Scythe is qua fans niet eens zo'n goed merk. Zij gebruiken goedkope sleeve bearing fans voor hun processorkoelers, die bij flink gebruik nog al eens snel stroef worden of zelfs kapot kunnen gaan.
Veel andere merken, zoals Noctua, gebruiken voor hun processorkoelers ball en fluid bearings met een veel langere levensduur.

Dat mis ik een beetje in de review.
En ik mis het merk Zalman.

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 7 augustus 2014 15:19]

Ik mis thermaltake ook, al jaren favoriet, samen met zalman.

Mijn favo cooler (al jaren probleemloos)

http://www.thermaltake.co...6/Frio_Extreme/Design.htm

Ook handig als je echt gaat overklokken ;)

[Reactie gewijzigd door Isheara op 10 augustus 2014 21:18]

1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Samsung Galaxy S8+ LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One (Scorpio) Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*