Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Asus Transformer T100 Review

Overtuigende 'convertible netbook'

Inleiding

De netbook is dood, meende Intel, dat eind 2013 de netbook ten grave droeg. De omzet uit netbooks liep de afgelopen jaren sterk terug en daarom meende de chipmaker dat het laatste uur voor de netbook geslagen had. Een opvallende uitspraak, omdat Intel vanaf dat moment de levering startte van een nieuwe generatie Atom-processors met codenaam Bay Trail.

Asus, dat met de Eee PC in 2007 de allereerste netbook bouwde, heeft het uitkomen van die nieuwe Bay Trail-processors aangegrepen om de netbook weer nieuw leven in te blazen. Hoewel Intel het liever geen netbook wil noemen, heeft Asus met de Transformer Book T100 een convertible gebouwd die veel eigenschappen deelt met de netbooks van weleer.

De Atom-processor is een van die eigenschappen, het kleine formaat, de low-end hardwarespecificaties en de prijs van 350 euro zijn er nog een paar. Wij ontvingen van Asus een T100 met een Intel Atom Z3740-processor, 2GB geheugen en 32GB opslag en vroegen ons af of de netbook inderdaad aan een tweede leven begonnen is, en of de T100 ook zo succesvol kan worden.

Uiterlijk en software

De Transformer Book T100 bestaat uit twee delen; de tablet en het toetsenborddock. Alle hardware, zoals de processor, werkgeheugen en opslaggeheugen zijn geïntegreerd in de tablet. Het dock huisvest alleen het toetsenbord, de touchpad en een usb 3.0-aansluiting. Een extra accu, of harde schijf in het toetsenbord, zoals we dat van andere Transformer-producten van Asus kennen, zijn in de T100 niet terug te vinden.

In dichtgeklapte toestand staat de T100 stevig op z'n plek. Op de onderkant van het toetsenborddock bevinden zich vier rubberen voetjes die voor een goede stabiliteit zorgen. Als je de laptop vervolgens openklapt vervalt die stevigheid; de T100 balanceert op de twee erg dunne voetjes onderaan het scharnier, waardoor het systeem tijdens het typen kan gaan wiebelen.

Toetsenbord en touchpad

Naast het gewiebel is het hoe dan ook niet erg comfortabel tikken op het toetsenbordje van de T100. Dat heeft meerdere oorzaken, waarvan het beperkte formaat er een is. Een normaal toetsenbord is een centimeter of 28 breed, terwijl hetzelfde aantal toetsen bij de T100 op 25 centimeter is gepropt. Daardoor is het tikken even wennen en de maximale typesnelheid is dan ook wat lager dan wat haalbaar is op een volledig toetsenbord. Dat is de T100 overigens niet direct aan te rekenen, maar is inherent aan het 10,1"-formaat.

Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100

Daarnaast voelt het toetsenbordje ook goedkoop aan, en dat is de T100 wel aan te rekenen. De toetsen bieden wel weerstand, maar de rest van het toetsenborddock beweegt op de maat van het tikken mee. Het hele pakket van tablet en toetsenborddock mag dan niet meer dan 350 euro kosten, maar er had voor dat geld wel een iets steviger toetsenbord in kunnen zitten.

De touchpad is van dezelfde kwaliteit als het toetsenbord. Het indrukken van de muistoetsen vergt vrij veel kracht en daarbij hoor je ook een stevig 'klik'-geluid. Net als het toetsenbord is het formaat vrij klein en kan een stevige druk ervoor zorgen dat de rest van het toetsenborddock meeveert.

Aansluitingen: alles wat je nodig hebt

Tablets zitten over het algemeen niet zo ruim in de aansluitingen als laptops en dat is bij de T100 - als deels tablet zijnde - ook het geval. Je zet de tablet aan met de knop op de bovenkant. Aan de zijkant bevindt zich een lange knop waarmee het volume veranderd kan worden, met daaronder de Windows-toets. Vanaf Windows 8.1 zijn fabrikanten niet meer verplicht om de Windows-toets midden onder het scherm te plaatsen en Asus heeft blijkbaar voor de zijkant gekozen. Wij gebruikten de Windows-toets al nauwelijks, maar het kan de eerste keer even zoeken zijn naar de juiste knop.

De Transformer Book T100 wordt, zoals de meeste tablets, opgeladen met een micro-usb-kabeltje. De usb-aansluiting bevindt zich op de tablet en blijkt twee kanten op te werken. Wie dus een otg-kabeltje heeft kan onderweg usb-sticks aan de tablet hangen. Wie een hogere overdrachtssnelheid nodig heeft kan de tablet in het dockingstation plaatsen, waarop zich naast het toetsenbord en touchpad een usb 3.0-aansluiting bevindt.

Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100

Extra opslag is overigens geen overbodige luxe, want de standaard aanwezige 32GB is vrij krap bemeten. De installatie van Windows neemt samen met Office 2013 bijna de helft van de ruimte in beslag. Wij installeerden daarnaast Photoshop en PCMark 8 en bleken toen al te weinig ruimte te hebben om de storage benchmark te draaien. Hoewel het geen ideale oplossing is kan de aanwezige opslagruimte uitgebreid worden met microsd-kaartjes. Mocht Asus nog een tweede versie van de T100 uitbrengen, dan zouden we die toch graag met minstens 64GB geheugen zien. Over de snelheid hebben we overigens niet te klagen. Het eMMC-geheugen is natuurlijk niet zo snel als een ssd, maar blijkt vlot genoeg om geen ergernissen op te wekken.

Voor de volledigheid: Windows 8 en Office 2013

De T100 is dus een compleet systeem waarop alle aansluitingen in principe aanwezig zijn en Asus levert ook de meestgebruikte software mee. Daarbij gaat het om een volledige versie van Windows 8 - dus geen Windows RT - en een licentie voor Office 2013 Home & Student. Een groot voordeel van Windows RT-tablets was altijd de gratis bijgeleverde versie van Office 2013, maar Microsoft heeft besloten om Office 2013 ook op kleine tablets met Windows 8 mee te gaan leveren.

Daarbij blijft er nog wel een verschil bestaan tussen de RT-versie van Office 2013 en de licentie die bij de T100 meegeleverd wordt. Op RT-tablets krijg je Outlook er namelijk bij, terwijl de licentie van de T100 het bij Word, Excel, Powerpoint en Onenote houdt. Toch scheelt dat weer ruim honderd euro ten opzichte van de aanschaf van een losse licentie van Office.

Hardware en synthetische benchmarks

Het is al een tijd geleden dat we een laptop met een Atom-processor of zuinige AMD-apu op de testbank hadden liggen en dat betekent dat we vrij weinig vergelijkingsmateriaal hebben. Daarnaast is het de eerste Bay Trail-processor die we in een laptop tegenkomen.

Asus Transformer Book T100T
Processor Intel Atom Z3740
Klokfrequentie (turbo) 1,33GHz (1,86GHz)
Gpu Intel HD Graphics
Werkgeheugen 2GB lpddr3 1066Mhz
Opslag 32GB eMMC
WiFi Broadcom 802.11 a/b/g/n
Schermpaneel 10,1", ips, 1366x768 pixels
Besturingssysteem Windows 8 32-bit

Als vergelijkingsmateriaal pakken we de Samsung Ativ Book 9 Lite erbij, die is voorzien van een AMD A6-1450-processor, welke door Samsung omgedoopt is tot 'Quadcore'. Eveneens van Samsung afkomstig is de ATIV Tab 5 met Atom Z2760-soc van de vorige generatie. Ook twee AMD-processors, nog afkomstig van het Brazos-platform, zijn aanwezig. Om de verhouding tussen de Bay Trail-cpu en een ultrabookprocessor te laten zien nemen we de Asus Transformer Book ook mee in de vergelijking.

Cinebench

In de multi-test van Cinebench worden alle beschikbare processorcores ingezet om een afbeelding te renderen. De quadcore-processors van de Ativ Book 9 Lite en de T100 zorgen voor een goede score in deze benchmark.

In de single-test, waarbij dezelfde afbeelding gerenderd wordt met één core blijkt de Bay Trail-cpu een stuk sneller dan zijn voorganger, maar de AMD-apu's zijn een fractie sneller. Daarbij moet wel vermeld worden dat de E-450 een tdp van 18 watt heeft en dus een stuk minder zuinig is dan de 'Quadcore' met een tdp van 8 watt en de Z3740 met een sdp van 2 watt. Een tdp voor de Bay Trail-processor geeft Intel niet op.

In de OpenGL-test wordt vooral de gpu belast en daar zien we dat de AMD-apu's wederom een goede score neerzetten. De gpu van de nieuwe Atom-processor, die niet meer van Imagination Technologies afkomstig is, maar gewoon in eigen huis wordt gebakken, blijkt een fractie sneller te zijn dan in de oude Clover Trail-Atom. Al met al is de Bay Trail-processor dus een krachtig chipje, gelet op het verbruik. Het bliijft echter wel hardware voor huis- tuin- en keuken-toepassingen, dus we zouden er geen zware software op draaien.

Crystaldiskmark

De T100 beschikt over 32GB eMMC-opslaggeheugen, dat in een tijd waarin we gewend zijn aan de snelheid van ssd's, niet supersnel is. Toch blijkt de T100 snel op te starten en als Windows draait, zijn apps en andere software ook snel gestart.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Ativ Book 9 Lite
*******
461,00
Asus Transformer Book + dock
*******
453,98
HP Pavilion dm1-4000sd
**
122,60
Asus Transformer Book T100
**
108,10
Samsung ATIV Tab 5
*
78,24

Om de snelheid van de opslag toch uit te drukken in cijfers draaiden we Crystaldiskmark, waaruit blijkt dat de sequentiële leessnelheid wat hoger ligt dan bij de vergelijkbare Samsung Ativ Tab 5. De Ativ Book 9 Lite en Transformer Book zijn dankzij hun ssd geen partij voor de T100, maar zijn dan ook een stuk duurder in aanschaf.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus Transformer Book + dock
*******
275,40
Samsung Ativ Book 9 Lite
***
131,40
HP Pavilion dm1-4000sd
***
105,60
Asus Transformer Book T100
*
42,43
Samsung ATIV Tab 5
*
9,76

Vooral in de schrijftest valt het resultaat tegen, hoewel de ATIV Tab 5 daarin pas écht slecht scoort. De oude HP dm1, met conventionele harde schijf, doet het in deze test al beter. Die lage schrijfsnelheid merk je bijvoorbeeld bij het installeren van software of updates, wat een aardige tijd in beslag kan nemen.

Praktijktests: Adobe, Handbrake en Multipar

Hoewel er behalve een flash-plugin weinig Adobe-software op de meeste T100's zal draaien, hebben we toch onze Photoshop- en Lightroom-benchmarks gedraaid, om te zien waartoe de Bay Trail-processor in staat is. Première laten we wel achterwege, omdat die test erg lang gaat duren en omdat we de kans erg klein achten dat gebruikers serieuze videobewerkingen zullen doen op deze 'convertible netbook.'

De T100 blijkt, zoals verwacht, geen ster in het draaien van Photoshop. Normaal gesproken draaien we de 'tweaked'-variant van onze Photoshop-test, waarin de relatief zware radial blur voor de meeste processorbelasting zorgt. De T100 bleek dat niet aan te kunnen en daarom draaiden we de oudere en lichtere Photoshop-test. Daarin blijkt de Bay Trail-processor iets sneller dan AMD's Temash-apu, en een stuk sneller dan zijn voorganger, de Atom Z2760.

Lightroom draaiden we ook, en ook daar blijkt de nieuwe Atom-processor wederom een flinke winst tegenover eerdere Atoms te laten zien. De Samsung-laptop met AMD-processor is in deze benchmark wel sneller dan de Intel-cpu.

Handbrake en Multipar

Naast de beide beeldbewerkingsprogramma's van Adobe converteren we een filmpje met Handbrake en repareren we een .rar-archief met Multipar. Ook deze scenario's zullen in de praktijk niet vaak voorkomen; de 32GB opslag, waarvan de helft al door Windows wordt ingenomen, geeft weinig mogelijkheid tot het converteren en uitpakken van grote bestanden.

Het converteren van een filmpje in Handbrake duurt bijna zeven minuten op de T100. Ter vergelijking: een snelle ultrabook doet er twee-en-een-halve minuut over terwijl een snelle desktop-i7 een halve minuut over dezelfde benchmark doet. In vergelijking met eerdere Atom-processors is het echter wél een wereld van verschil.

In Handbrake blijkt de Ativ Book 9 Lite sneller dan de T100, maar in Multipar wordt er weer gewisseld van plek en gaat de winst naar de Atom-processor. Over het algemeen mag duidelijk zijn dat de beide processors aardig aan elkaar gewaagd zijn.

Scherm: 1366x768 pixels en ips

Asus heeft bij de T100 gekozen voor een schermresolutie van 1366x768 pixels. Dat is vrij laag voor de huidige maatstaven, waarbij 2560x1600 pixels al mogelijk is op een 10,1"-paneel, maar er moest waarschijnlijk ook op de kosten gelet worden. Gelukkig is er wel gekozen voor een ips-paneel, wat over het algemeen goed nieuws is voor de kijkhoeken. Omdat het een touchscreen is, beschikt de T100 ook over een spiegelend scherm. De spiegelingen lijken nog iets heftiger te zijn dan die van een aantal duurdere laptops die we nog op de redactie hadden staan; vermoedelijk is het paneel niet gelamineerd. Uiteraard willen we de kwaliteiten van het scherm in cijfers uitdrukken en daarvoor gebruikten we onze Spectracal C6-colorimeter.

Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100

Helderheid en contrast

Schermhelderheid
Systeemnaamin cd/m², hoger is beter
Microsoft Surface Pro 2
*******
434
Samsung ATIV Tab 5
*******
429
Samsung ATIV Tab 7
******
393
Acer Iconica Tab W500
******
342
Asus Transformer Book T100
****
264
Asus 1225B
***
215

Het valt tijdens normaal gebruik al op dat er niet bijzonder veel licht van het scherm afkomt. De schermhelderheid blijkt maximaal 264cd/m² te bedragen en dat valt tegen. Vooral bij gebruik buitenshuis is de helderheid aan de krappe kant.

Contrast (max. helderheid)
Systeemnaamverhouding, hoger is beter
Acer Aspire S7-392
*******
1211:1
Asus Transformer Book T100
*******
1156:1
Asus UX301LA
******
1043:1
Microsoft Surface Pro 2
******
1023:1
HP Spectre 13
******
970:1
Samsung Ativ Book 9 Plus
***
494:1

De maximale helderheid mag dan karig zijn, de contastverhouding is met 1156:1 lekker hoog en levert een prima beeld, zolang er niet te veel omgevingslicht aanwezig is.

Kijkhoeken

Ondanks de lage prijs heeft Asus de T100 kunnen voorzien van een ips-scherm. Dergelijke panelen staan bekend om betere kijkhoeken dan de goedkopere tn-panelen en in het geval van de T100 levert het ips-paneel vrij goede kijkhoeken op.

Asus Transformer T100 horizontale kijkhoeken Asus Transformer T100 horizontale kijkhoeken Asus Transformer T100 horizontale kijkhoeken Asus Transformer T100 horizontale kijkhoeken

horizontale kijkhoeken

De horizontale kijkhoeken fotograferen we bij hoeken van 15, 30 en 45 graden. Bij kijkhoeken van 15 graden ontstaat er geen verkleuring en blijft het beeld er hetzelfde uitzien. Ergens tussen 15 en 30 graden worden de kleuren echter donkerder en bij 45 graden is het scherm echt slecht afleesbaar.

Asus Transformer T100 verticale kijkhoeken Asus Transformer T100 verticale kijkhoeken Asus Transformer T100 verticale kijkhoeken

verticale kijkhoeken

Wat geldt voor de horizontale kijkhoeken gaat ook op voor de verticale kijkhoeken. Het verschil tussen 0 en 15 graden is nauwelijks zichtbaar, terwijl het beeld bij een verticale hoek van 30 graden donkerder wordt. Al met al zijn het geen slechte kijkhoeken dus, tenzij je erg schuin op het scherm inkijkt.

Kleurfout

Het is misschien een beetje overbodig voor een goedkoop apparaat als de T100, maar we hebben ook getest hoe het met de kleurafwijking en de kleurbalans zit.

Asus Transformer Book T100 grijswaarden

Het scherm geeft te weinig rood bij de lichtere grijstinten, terwijl er juist te veel blauw is, waardoor de gemiddelde kleurtemperatuur met meer dan 7000 Kelvin wat te hoog uitvalt. We kunnen er, gelet op de prijs van de T100, niet wakker van liggen. Bovendien laten de curves geen enorme pieken of dalen zien, wat betekent dat de afwijking van de ideale waarden gelijkmatig verloopt, wat weer betekent dat er geen storende - en dus zichtbare - uitschieters in de kleuren zullen zitten.

Asus Transformer Book T100 primaries

De primaire en secundaire kleuren kloppen ook niet met het ideaalplaatje. Vooral blauw wijkt af en trekt te veel naar groen. Het zijn geen erg goede waarden, maar bij een laptop die waarschijnlijk nooit voor professionele beeldbewerking gebruikt zal worden is dat niet zorgelijk. De belangrijkste eigenschappen zijn bij deze prijs de helderheid, het contrast en de kijkhoeken. Die helderheid had hoger gemogen, maar over het contrast en de kijkhoeken zijn we tevreden.

Accuduur

Volgens Asus moet de Transformer T100 het elf uur volhouden op één acculading. Bij welke helderheid en activiteit dat is wordt niet vermeld, dus we gebruiken onze eigen tests om te zien hoe lang de accu het op een lading uithoudt.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamTijd in Minuten, hoger is beter
Asus Transformer Book T100
*******
9u31min
Sony Vaio Pro 13 - i5
******
8u32min
Sony Vaio Pro 13 - i7
******
8u29min
Asus UX301LA
*****
7u16min
HP Spectre 13
*****
6u24min
Asus Zenbook UX31
*****
6u22min
Acer Aspire S7-392
****
6u6min

In de browsetest staat de zuinige Bay Trail-cpu zijn mannetje; negen-en-een-half uur houdt de T100 het uit op een acculading. Dat is een stuk minder dan de elf uur die Asus belooft, maar opgaves van fabrikanten komen zelden overeen met onze eigen testresultaten. Desondanks is negen-en-een-half uur een prima resultaat.

Accutest - video (720p) - 180 cd/m2
SysteemnaamTijd in Minuten, hoger is beter
Asus Transformer Book T100
*******
8u59min
Sony Vaio Pro 13 - i7
******
7u23min
Sony Vaio Pro 13 - i5
*****
6u34min
Asus UX301LA
*****
6u1min
Acer Aspire S7-392
****
5u17min
Asus UX31
***
4u9min

We draaiden zowel de oude als de nieuwe videotest op de T100, omdat het vergelijkingsmateriaal voor de nieuwe videotest nog steeds schaars is. In de oude videotest, waarbij we gebruikmaken van 720p-filmmateriaal, blijft de T100 negen uur spelen op een acculading.

Accutest video 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamTijd in Minuten, hoger is beter
Asus Transformer Book T100
*******
8u29min
HP Spectre 13
****
5u21min
Acer Aspire S7-392
****
5u19min

In de nieuwe accutest maken we gebruik van 1080p-filmmateriaal met een hogere bitrate, wat zwaarder moet zijn voor de hardware. Hoewel de film op de T100 dankzij de lage schermresolutie niet tot zijn recht kan komen, kan de tablet het wel makkelijk afspelen en haalt daarbij een hele nette accuduur van acht-en-een-half uur.

Fotogalerij en specificaties

Specificaties

Merk en uitvoering
Categorie Tablets
Merk Asus
Serie Transformer Book
Uitvoering T100
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 346,96 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 5 winkels
Eerste prijsvermelding dinsdag 29 oktober 2013
Beoordeling Score: 4.5 (31 reviews)
Besturingsysteem
Besturingssysteem Windows 8.1
Beeld
Schermdiagonaal 10,1"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Schermtype LCD
LCD Panel IPS
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Backlight Led: Edge-lit
Video uit Micro-HDMI
Cameraresolutie (voor) 1,2MP
Fysieke specificaties
Kleuren Grijs
Gewicht 1,07kg
Hoogte 171mm
Breedte 260mm
Diepte 23mm
Technische Specificaties
CPU Core Quad Core
Opslagcapaciteit 32GB
Geheugengrootte 2GB
Geheugentype DDR3
Hardeschijftype Solid State Disk
Geheugenkaart (Mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC
CPU-type Intel Atom Z3740
Snelheid 1,33GHz
Accucapaciteit (Wh) 31Wh
Afspeelduur (video) 11u
Interfaces
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Verbinding (USB/FW) USB 3.0
Overige specificaties
Tablet extra's Met docking station
Bijzonderheden 1 x mini-usb 2.0 voor laden en aansluiten apparaten 1 x usb 3.0 poort in het dock voor aansluiten apparaten 1 x audio jacket Stereo speakers with ASUS SonicMaster technology
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

Score: 4.5OnbekendTablets Microsoft Surface 2 32GB Zwart
Microsoft Surface 2 32GB Zwart

Duurder dan de T100 en voorzien van het beperktere Windows 8.1 RT. Vormt de Surface 2 toch concurrentie voor de Asus convertible? De behuizing is in ieder geval van magnesium en dus steviger en het ips-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Wie alleen Windows-apps draait op zijn tablet kan met de Surface 2 ook goed uit de voeten.
linkMicrosoft Surface 2 Review: nieuwe poging met Windows RT

Score: 4.5OnbekendTablets Lenovo Miix2 8" WiFi 64GB Zwart
Lenovo Miix2 8

Zelfde prijs, kleiner formaat, meer opslag. Lenovo's Miix 2 is een compacte 8" Windows 8-tablet met Bay Trail-processor. Een toetsenbord wordt niet meegeleverd zoals bij de T100, maar daar staat wel weer een ruimere opslag tegenover.

Score: 0OnbekendLaptops Medion Akoya E1317T Touch (30016003)
Medion Akoya E1317T Touch (30016003)

Voor 350 euro is er ook een 'gewone' 10,1"-laptop met touchscreen, AMD A4-1200-processor en een hybride harde schijf van 1TB te krijgen. Ook een touchscreen en een Office 2013-licentie ontbreekt niet op deze Windows 8-laptop.

Dell Venue 11 Pro (CA002TV11P9EMEA) Zwart

Ook Dell wil voet aan de grond krijgen in de markt voor goedkope Windows 8-tablets. De prijs ligt een stuk hoger dan bij de T100, en voor dat geld krijg je 64GB opslaggeheugen, een iets snellere Bay Trail-processor en een full hd-scherm. Een toetsenbord zit er helaas niet bij, en een Office-licentie ontbreekt ook.

Conclusie

Hij is niet snel, heeft geen hoge schermresolutie en ook het opslaggeheugen is krap bemeten. Toch vinden we de T100 van Asus een hele interessante 'convertible netbook'. Dat komt met name door de prijs en het complete pakket aan hardware en software dat je voor dat geld krijgt.

De hardware, en dan met name de Atom-processor blijkt, logischerwijs, een stuk trager dan de Core-processors van Intel. Uit benchmarks bleek dat de snelheid van de processor vergelijkbaar is met die van AMD's A6-1450 'Temash'-apu, maar dat is genoeg voor het draaien van kantoorsoftware zoals Office.

Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100 Asus Transformer Book T100

Voor zwaardere software die met grote hoeveelheden data werkt is overigens geen ruimte; van de 32GB blijft na installatie van Windows en Office slechts 16GB over. Dat blijkt het grootste nadeel aan de T100: houd je het bij Office-documenten, dan is 32GB genoeg, maar zet je ook af en toe een film of afleveringen van een televisieserie op het systeem, dan wordt de opslagruimte snel te krap.

Ook het scherm blijkt geen hoogvlieger als het om resolutie en helderheid gaat. Daar staat wel weer tegenover dat de kijkhoeken en de contrastverhouding prima zijn. Meer dan prima is de accuduur van maximaal negen-en-een-half uur. De lange accuduur laat precies zien waar de T100 voor bedoeld is: even snel iets opzoeken, noteren of bekijken, thuis of onderweg. De accu gaat, als het moet, de hele werkdag mee.

Met de T100 levert Asus voor 350 euro dus een bijzonder compleet pakket. Zowel op hardwaregebied, met een tablet en laptop in één, als op softwaregebied, waarbij Office 2013 met het apparaat gebundeld wordt. Als primair systeem is de T100 absoluut niet geschikt, maar als systeempje 'voor erbij' heeft de T100 ons van zijn capaciteiten overtuigd.

Pluspunten

  • Lage prijs
  • Volledige versie Office 2013 bijgeleverd
  • Lange accuduur

Minpunten

  • 32GB opslag blijkt erg krap
  • Lage maximale schermhelderheid
  • Lage bouwkwaliteit toetsenborddock

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (159)

Wijzig sortering
Goede review van een zeer leuke tablet met een goede prijs. Nadeel is alleen dat ze sinds December 2013 al nauwlijks leverbaar zijn. Ik had er een in bestelling staan, en die heb ik na 5 weeken maar gecancelled
Inderdaad een evenwichtige review, veel evenwichtiger dan veel reviews elders, al is die van hardware.info ook niet slecht..

Een paar voorbeelden waaruit blijkt dat er echt is gewerkt met de T100 en mijn ervaringen.
In dichtgeklapte toestand staat de T100 stevig op z'n plek. Op de onderkant van het toetsenborddock bevinden zich vier rubberen voetjes die voor een goede stabiliteit zorgen. Als je de laptop vervolgens openklapt vervalt die stevigheid; de T100 balanceert op de twee erg dunne voetjes onderaan het scharnier, waardoor het systeem tijdens het typen kan gaan wiebelen.
Dit klopt helemaal en is vreemd. HIer wat foto's daarvan. rubberen anti-slip voetjes werken goed als de T100 is ingeklapt, maar moeten uiteraard ook werken als het scherm omhoog is geklapt. Dat is gek genoeg niet het geval, want dan scharniert de onderkant van het scherm naar beneden, waardoor de achterkant van het geheel iets omhoog komt.
Het resultaat is dat het apparaat van net een 1 kilo dan vrij gemakkelijk kan wegglijden. Een juist geplaatst rubbertje op de rand van het scharnier van de tablet zelf had dit kunnen verhelpen. Nu zitten er enkel 2 plastik puntjes.
Een normaal toetsenbord is een centimeter of 28 breed, terwijl hetzelfde aantal toetsen bij de T100 op 25 centimeter is gepropt. Daardoor is het tikken even wennen en de maximale typesnelheid is dan ook wat lager dan wat haalbaar is op een volledig toetsenbord. Dat is de T100 overigens niet direct aan te rekenen, maar is inherent aan het 10,1"-formaat.
Eens, en na wat wennen typt het heel aardig.
Daarnaast voelt het toetsenbordje ook goedkoop aan, en dat is de T100 wel aan te rekenen. De toetsen bieden wel weerstand, maar de rest van het toetsenborddock beweegt op de maat van het tikken mee. Het hele pakket van tablet en toetsenborddock mag dan niet meer dan 350 euro kosten, maar er had voor dat geld wel een iets steviger toetsenbord in kunnen zitten.
Hier ben ik het niet met de reviewer eens en vraag ik mij af of dit niet aan het reviewexemplaar ligt. Mijn bordje is stevig, buigt niet mee en de toetsen geven voldoende feedback. Echt prima en vele malen beter dan de plakkerige toetsen van mijn oude eeePC901
Je zet de tablet aan met de knop op de bovenkant. Aan de zijkant bevindt zich een lange knop waarmee het volume veranderd kan worden, met daaronder de Windows-toets. Vanaf Windows 8.1 zijn fabrikanten niet meer verplicht om de Windows-toets midden onder het scherm te plaatsen en Asus heeft blijkbaar voor de zijkant gekozen. Wij gebruikten de Windows-toets al nauwelijks, maar het kan de eerste keer even zoeken zijn naar de juiste knop.
Dat klopt, maar die windows toets is (bij mij) echt brolkwaliteit. Niet alleen slecht geplaatst, maar ook nauwelijks fatsoenlijk in te drukken en zonder enige feedback. Dat had beter gekund.
Mocht Asus nog een tweede versie van de T100 uitbrengen, dan zouden we die toch graag met minstens 64GB geheugen zien. Over de snelheid hebben we overigens niet te klagen. Het eMMC-geheugen is natuurlijk niet zo snel als een ssd, maar blijkt vlot genoeg om geen ergernissen op te wekken.
Voorla door die eMMC en de CPU voelt het geheel zeer vlotjes aan. Overigens is die eMMC wel wat trager dan de meeste SSD's, maar ook niet heel veel.
Voor zwaardere software die met grote hoeveelheden data werkt is overigens geen ruimte; van de 32GB blijft na installatie van Windows en Office slechts 16GB over. Dat blijkt het grootste nadeel aan de T100: houd je het bij Office-documenten, dan is 32GB genoeg, maar zet je ook af en toe een film of afleveringen van een televisieserie op het systeem, dan wordt de opslagruimte snel te krap.
In het verhaal mis ik dat er niet alleen een uitbreidingsmogelijkheid is voor microSD kaartjes, maar ook dat je hier prima aanvullende software op kan installeren (ik heb er zelf steam op staan). Het kaartje steekt wel een kleine millimeter uit.
Met de T100 levert Asus voor 350 euro dus een bijzonder compleet pakket. Zowel op hardwaregebied, met een tablet en laptop in één, als op softwaregebied, waarbij Office 2013 met het apparaat gebundeld wordt. Als primair systeem is de T100 absoluut niet geschikt, maar als systeempje 'voor erbij' heeft de T100 ons van zijn capaciteiten overtuigd.
Ook hier weer eens met de reviewer :). Als je duidelijk hebt wat je er mee wilt, kan je aan dit systeem veel plezier beleven. Vooral de mobiliteit, flexibiliteit en lange accuduur en lage prijs maken dit product aantrekkelijk.

Kopen dus. Als je em tenminste kan krijgen ;)

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 3 februari 2014 16:03]

Ik snap niet waarom mensen blijven roepen dat je dan beter een laptop kan kopen...

Dit is een ideaal ding voor een aardig grote doelgroep naar mijn gevoel, namelijk de mensen die een beetje willen internetten, mailen, af en toe wat documenten willen bewerken, etc. Hij is klein, goedkoop, gaat lang mee, heeft een touchscreen scherm.

Je kan er net wat meer mee dan op een tablet, als je echt veel tikt wint toch erg weinig het van een fysiek toetsenbord (ja, je kan ook een cover met toetsenbord kopen voor je tablet oid, maar dit is al alles in 1).

Het heeft ook een touchscreen (wat heerlijk werkt, ook op een laptop, als je er eenmaal aan gewend bent). Natuurlijk werkt het allemaal wat minder snel dan op een volwaardige laptop maar niet iedereen heeft behoefte aan zo'n bakbeest (of het uitgeven van ruim het dubbele aan een nette ultrabook). Het gaat om het totaal plaatje.

De opslag is wel heel erg beperkt, net als de voorraad...

Eerdere netbooks waren niet enorm geliefd omdat de prestaties te beperkt waren, of de batterijduur (of vooral de combi). Met deze nieuwe generatie cpu's kunnen er prima prestaties behaald worden, gecombineerd met een windows welke minder veeleisend is, en een prima batterijduur behouden blijven. Combineer dit nog eens met het feit dat je ook nog een 10.1" tablet hebt en je hebt een pracht apparaat.

Mocht een grotere versie binnenkort nog eens leverbaar worden zou ik er zeker 1 willen hebben.
Draai het om. Wat heb je aan een Chromebook als je ook een T100 of iets dergelijks kan kopen. Je kan nota bene de ervaringen lezen van tweakers die dat gedaan hebben.
Ok, het wordt een stok in het hoenderhok, maar vooruit:

In deze prijsklasse kies ik toch voor de Chromebook. Het gebrek aan windows-software maakt vast dat deze niet als alternatief genoemd worden en hebben deels een andere doelgroep, al wordt op deze Asus in de praktijk ook voornamelijk gebrowsed.

Vergelijk ik dan de performance van Windows i.s.m de Atom processor, dan wordt je van de Haswells die in de iewat goedkopere Chromebooks zitten toch een stuk vrolijker. Ik weet dat er op deze post veel commentaar gaat komen, maar op dit moment begeleid ik processen bij scholen en bedrijven voor de keuze van nieuwe apparatuur, en deze T100 is geen interessante optie...Enerzijds door de grootte/toetsenbord, anderzijds door de browsing-performance.

Wie of wat is precies de markt voor dit soort apparaten?
http://www.zzapps.nl/
http://www.zzapps.nl/over_ons/
Van je site: Cloud Computing
Jouw gegevens staan veilig in de cloud op de servers van Google.

Je komt hier op Tweakers.net en dan weet je niet dat geen enkele data veilig in de cloud staat?
Geloof me, met alleen Google services en geen Microsoft of Apple services ga je als toko heel klein blijven.
Je post op FoT lijkt eerder op damage control van je eigen business. Om een goede discussie te starten kun je beter een topic aanmaken op GoT, al hoewel ik bang bent dat je al gevallen bent voor de dienst van Google. Ik zie Office365 niet eens op je site staan. Met een enkel product/dienst op je site lijkt deze dan ook eerder op een affiliate van Google dan een onafhankelijk adviesbedrijf. Oeps ;)

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 3 februari 2014 12:22]

Dank je voor je interesse! Ja, wij zijn Google-minded. Het is ook niet zozeer damage-control, dat zou geen goede zaak zijn.

Wij zijn geen 'onafhankelijk adviesbedrijf', maar een Google Apps reseller. Wij verzorgen voornamelijk maatwerkoplossingen op het Google-platform, voor kleine en grote bedrijven, en het onderwijs, en daar hebben we onze handen vol aan. Juist die keuze voor één platform maakt dat we hoge expertise hebben en dat werkt erg goed. We gaan niet voor niks al een aantal jaren mee. Wij doen niks met Office365, en dat willen we ook niet. We kennen partners die daar beter in zijn en we helpen klanten met plezier naar zo'n partner.

Ik spreek enkel uit ervaring met bedrijven en scholen, en elk punt wat je noemt (vooral het management van Windows-machines is duur en lastig voor de gemiddelde school) is niet geheel zoals de praktijk laat zien. Heb je wel eens een Chromebook naast de T100 gehad en met educatieve webapplicaties gewerkt?

Ik ben niet op zoek om de Asus te bashen of mijn hachje te redden, integendeel, onze service is super platformafhankelijk, want browser. Die keuze maakt ons niet veel uit. Het is een oprechte optie die ik aanbied, ook omdat hier, bij Tweakers, erg veel terughoudendheid heerst t.o.v. Chromebooks.

Over 'veiligheid in de cloud', dat beweren we nog altijd, inclusief Patriot Act en allerlei soorten wetgevingen (zaken waarvoor wij juridische ondersteuning hebben, voor wanneer mensen een afweging willen maken).

Verder: Bedankt dat je die over-ons pagina even liet zien :) Dié is wel verouderd. Dat heb je dan wel weer, met eigen sites... :)

[Reactie gewijzigd door RielN op 3 februari 2014 15:50]

Heb je wel eens een Chromebook naast de T100 gehad en met educatieve webapplicaties gewerkt?
Niet met een T100, maar wel met een andere machine met Atom Bay Trail-T Quad Core processor, zoals deze ook in de Asus T100 zit.
Jij ook? Want de huidige Atoms zijn veel sneller en beter als de Atoms uit het Asus EeePC netbook tijdperk. En daar kan iedereen zich heel makkelijk in vergissen.
Blijft feitelijk de browser over. En op een Windows machine met x86/x64 hardware kan je ook Chrome draaien.
Uiteraard, zo hebben we bij de meeste scholen nog prima windows-desktops staan die met een browser goed integreren in de nieuwe online omgeving. Weggooien is zonde, maar wat kies je als je nieuw spul gaat kopen. Bedenk dat vooral in Educatie het overgrote deel webbased is, bedrijven kunnen nog wel een zetje gebruiken.

Ja, de nieuwe Atoms zijn véél beter (ik heb hier nog een oude Series 5, die is niet vooruit te branden), maar de Haswell celerons gaan gewoon hard. Enfin, welles nietes hebben we niets aan. Yes, ik heb veel ervaring met de nieuwe Windows-devices, van Atom tot i5... :)
Dan weet je dat Chromebooks met zulke lage prijzen eigenlijk helemaal geen toegevoegde waarde meer hebben.
Aanvullend: als je een pilot start met de beoogde hardware, wat is nou mooier/risico/kostenbewuster als een pilot starten met hardware welke je sowieso kan gaan gebruiken ie hardware die cloudoplossing onafhankelijk is.
Op Windows met x86/x64 hardware kan je wel meerder cloudoplossingen met elkaar vergelijken.(hardware onafhankelijk)
Dus mocht Office 365 beter aansluiten bij de gewenste oplossing dan hoef je de hardware niet te vervangen.

Afijn, ik hoop dat mijn reactie wat nuttige informatie hebben gegeven en dat het toch niet zo zwart is als dat de website doet vermoeden..

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 3 februari 2014 17:25]

Je vergist je in de bijkomende kosten en moeite van windows-beheer, zeker bij het MKB. Een chromebook/chromeOS oplossing heeft nagenoeg geen beheer en onderhoud. Dat is aantrekkelijk Zeker als je het niet nodig hebt om je werk gedaan te krijgen en geen nadelen hebt van de vermeende beperkingen van een Chromebook. We hebben voldoende voorbeelden waar Chromebooks prima blenden in een bestaande omgeving.

Office 365 kan een alternatief zijn, maar heeft weinig vóór op Google in dit geval, ook omdat Office 365 ook niet volledig compatible is met het offline pakket. Die keuze is dus meer een kwestie van smaak. Hardware vervang je ook omdat de hardware aan vervanging toe is, en per situatie bekijk je welke hardware het best geschikt is voor je doelstellingen. In ons geval komt dat vaak inderdaad een softwarekeuze bij, want ook zonder MS Office en Photoshop kun je een bedrijf voeren (goed, in veel gevallen ;))

Dat wij, als bedrijf, volledig en ook enkel achter webbased staan, is een keuze. Maar niet iedereen maakt die keuze en iedereen is dan ook vrij om te ondernemen naar zijn eigen inzicht. Reacties zijn altijd nuttig uiteraard ;)

Ik zal einde van het jaar op Tweakers een mooi blogbericht maken over concrete inzet en oplossingen.

[Reactie gewijzigd door RielN op 4 februari 2014 08:18]

Dan pak je toch een ThinPC/Laptop (heeft een write filter), dan heb je ook geen beheer. Die gebruiken we voor managed en non-managed omgevingen. Bespaart je gelijk de overhead van Chromebooks en de afhankelijkheid van een derde partij.

Het grappige is dat de bedrijven waar ik kom als IT consultant, dat die bedrijven juist On Premise blijven of weer On Premise gaan. De Cloud wordt alleen (nog) gebruikt voor SaaS oplossingen en veelal alleen omdat het soms goedkoper is of het management tegen de praktijk in te 'cloud hip' wilden zijn :) En waar het kon, het project al snel gewijzigd naar een On Premise oplossing. Alleen voor bedrijven kleiner als zeg maar 10 man, is een Cloudoplossing zoals bijvoorbeeld Office365 de beter keuze. Maar ga je wat groter, dan zijn de meeste bedrijven al snel weer verstandig en beter uit met een On Premise oplossing.
100% Cloudoplossingen zijn inmiddels alweer zo 2012.

Hoop dat jullie niet te veel zogenaamd 'Cloud hip' gedreven zijn en dat je ook rekening houdt met praktische zaken zoals bijvoorbeeld downtime van internetverbindingen. Anders kan je net zo goed helemaal niet beginnen. En dat blijkt in de praktijk maar al te vaak de het geval.

En nee, de zoveelste blog zit niemand op te wachten. Wat jullie doen is zo te horen allang gegeten en gedronken.
Afijn, success met je business (anders wordt dit meer een chatsessie)

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 4 februari 2014 12:59]

Als student is dit apparaat een fantastische all in one! Een tablet voor op de bank, een kleine laptop voor in college (office licentie) en een volledige versie van Windows, dus kan er ook ff mee photoshoppen en andere Windows applicaties gebruiken. Kabeltje naar tv en daarmee ook nog prima multimedia apparaat (ja ook gezien de opslag; ik stream bijna alles; YouTube, uitzendiggemist, spotify, grooveshark) En dat voor een prijs waar je ook een mooie, maar veel beperktere Android tablet voor kan kopen.
Je kunt prima zoomen (pinch&zoom) op een windows tablet om de leesbaarheid van bijvoorbeeld tekst te vergroten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 4 februari 2014 15:04]

Browse performance ga je echt niet merken voor de apps die op scholen gebruikt worden.
De nieuwe Atoms zijn VEEL sneller dan de oude Atoms en komen in de buurt van een i3.
En browser performance zal dan ook eerder beinvloedt worden door de SSD dan door de processor. Bovendien kun je deze Windows 8 machine, want x86, direct in een MS backoffice met Active Directory managen In plaats van dat je iets speciaal voor Chromebooks moet inrichten.

Met deze goedkope T100 is IMHO eerder de vraag over Chromebooks wie of wat is precies de markt voor dit soort apparaten? De prijs was het enige voordeel (wat andere nadelen voldoende opheft) maar dat is nu ook geen voordeel meer. Bovendien kan ik me als school niet voorstellen dat je je zo hard afhankelijk van een online Google omgeving wil laten maken. Je gaat ontegenzeggelijk tegen beperkingen aan lopen die niet even pragmatisch te omzeilen zijn. Dat kan met deze Asus T100 of soortgelijke apparaten wel.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 3 februari 2014 12:21]

Ik had een Chomebook maar sinds ik de T100 heb, heb ik die verkocht. De T100 kan alles wat een Chromebook kan (internetten...) en meer. Ik heb de echte Office ipv een Google webomgeving, ik kan alles installeren wat ik wil (games, Photoshop, HTML/PHP editor, etc) & de performance is gewoon goed. Ik heb de T100 een aantal weken als main-PC gebruikt toen m'n Macbook weg was voor reparatie en dat ging gewoon prima. Met de micro-HDMI aansluiting kun je 'm aansluiten op een monitor en dan heb je icm een los toestenbord & muis gewoon een normale desktop opstelling. Sure, niet zo snel als een i5/i7 maar voor normale taken gewoon goed te doen.
Is wel leuk dit,
Maar voor rond de 350,- op tweakers heb je al gouw betere laptops ( het zijn dan geen netbooks) maar ja meer bang voor je geld wil je toch wel hebben natuurlijk uit eindelijk...
Maar die notebooks hebben geen IPS scherm, geen flash geheugen, zijn niet zo draagbaar en heb geen batterijduur van 9 uur! Het is maar wat je belangrijk vind in een laptop! Deze laptop bied in mijn ogen zeer veel bang for the buck zeker omdat er al Office op staat geïnstalleerd
Dit is ook eigenlijk gewoon een veredelde netbook en we weten hoe het met die form factor is afgelopen. Het klinkt als iets dat iedereen wilt, een simpel en goedkoop laptopje "voor erbij", maar in de praktijk zijn die dingen aan de straatstenen niet kwijt te raken.
Dat valt wel mee:

"Having peaked at about 20% of the portable computer market, netbooks started to..."

--

Dec 10, 2013 - Asus posts record revenue in November in part because of strong Transformer Book T100 sales

http://www.maximumpc.com/...ansformer_book_t100_sales
Je kan het bijna niet meer fout hebben. De T100 loopt als een trein in de verkoop.
Het is een netbook/laptop EN het formaat van het scherm is dusdanig dat het een 10" tablets is. Combineer dat met de prijs en de T100 is al tijden 'niet aan te slepen'. Lees de bevindingen op GoT er maar eens op na.
Dat klopt. Ik heb er zelf een en ook een review geschreven. productreview: Asus Transformer Book T100 Grijs review door dirkjesdirk

Je moet hier niet naar kijken als een gewone laptop. Het is bruikbaar als een laptop ja, maar een standaard laptop met een groter toetsenbord werkt uiteraard lekkerder al het je puur gaat om tekstverwerken. Maar als klein laptopje 'om mee te nemen is het prima'. Het is daarnaast ook een volwaardige tablet, met een volledige windows versie en een prima CPU. Daar zit de winst.

Je moet wel goed kijken waar voor jou de gebruiksdoelen zitten. Voor mij dat vooral om te internetten en een enkel spelletje en dat je bij dat alles niet wordt gehinderd door het ecosysteem van android of IOS, maar gewoon en volwaardige windows machine hebt, met alle voordelen van dien. Daarnaast wordt de T100 gebruikt voor vergaderingen om (word)documenten snel te openen, zoals notulen, vergaderagenda en beleidsstukken.

Het apparaat is zeer vlot en responsief dank zij de Bay Trail processor. Lui internetten op de bank werkt verrassend goed vanuit de "metro" interface. Ik gebruik dan wel uitsluitend de metro versie van Internet Explorer.

Waar het apparaat (en windows 8.1) ook in uitblinken is Als viewer werkt Win 8.1 in combinatie met het meegeleverde office 2013 echt formidabel goed. Ik heb de voor de vergadering relevante documenten die in de mail zijn toegezonden thuis gedownload en gelezen. Tijdens de vergadering kan heel snel van document gewisseld worden door een swipe vanaf links naar het midden, waardoor je weer in de mailbox komt en dan direct het volgende document kan aantikken. Het openen van het document gaat echt heel rap. Bovendien vind ik het naar rechts scrollen om een document te lezen in de praktijk heel handig.

Tot slot nog iets over de opslagcapaciteit en spelletjes. Ik heb de opslag vergroot door een snel micro SD kaartje te plaatsen. En daar heb ik steam op geinstalleerd. Op notebookcheck vind je terug wat je kunt met de GPU van dit apparaat.
Ga er maar van uit dat je heel redelijk een niet te intensief spelletje kan spelen. Kijk in dit kader verder eens op de transformerforums. Er is een [url="Ga er maar van uit dat je heel redelijk een niet te intensief spelletje kan spelen. Kijk in dit kader verder eens op de transformerforums. Er is een interessant topic m.b.t. gaming op dit apparaat en het verbaast je wat er allemaal soepel draait."]interessant topic[/url] m.b.t. gaming op dit apparaat en het verbaast je wat er allemaal soepel draait.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 3 februari 2014 13:17]

Tablets zijn dan ook om te consumeren, niet om te produceren. Veel tweakers denken te weinig aan het verschil. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit de behoefte gehad om een mailtje langer dan 20 regels te typen op m'n tablet.
Tot je die T100 met het keyboard-dock (of een Asus Transformer) gebruikt hebt. Plots is het nemen van je 'grote' laptop niet meer nodig, want het typen van die 20 regels is plots een stuk aangenamer dan op het touchscreen. Ik ben het met je eens dat de meeste tablets tot nu toe vooral goed waren om te consumeren, maar de eenvoudige multi-tasking in Windows 8 en het keyboard/trackpad die in deze Asus T100 worden bijgevoegd, maken het toch net iets nuttiger en maken het gebruik van de tablet bij het 'produceren' een stuk handiger.

Overigens maak ik al 6 jaar gebruik van een netbookje bij het (muziek)lesgeven om notities te maken, en sinds de recente SSD-update zal dat netbookje zeker nog een paar jaar die taak perfect kunnen vervullen. Voor klein kantoorwerk/klaswerk zijn netbooks eigenlijk perfect: Low-cost, lange batterijduur en vaak vrij stevig gebouwd voor de prijs.

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 4 februari 2014 18:17]

Maar toch, grote documenten doe ik dan nog steeds liever op een echt toetsenbord bij een pc of 'grote' laptop en niet op dit soort toetsen borden.
Mooie woorden! Ben het er helemaal mee eens!
Ik vind dit model ookvoor zakelijk gebruik zeer interessant.
ik weet niet of je daar ervaring mee hebt, maar ik kan je vertellen dat die dingen in de winkel enorm populair zijn, voor zover ze op voorraad zijn.
Je hebt het verkeerd om. Dit is hoe de netbook altijd al had moeten zijn.

1. Tablet + laptop ineen
2. SSD
3. Lange accuduur
4. Lage prijs

Eigenlijk is dit de échte netbook.
Ja inderdaad, ik vraag mij een beetje af voor welke doelgroep deze convertibles zijn. De prijs is laag maar iemand die vanuit werk met een laptop werkt heeft veelal een 'normale' laptop omdat een iets groter scherm toch wat overzichtelijker is, en particulieren zullen eerder een losse tablet nemen en dan de vaste pc gebruiken om een bestandje te typen.

Verder is de batterijduur prettig om te zien! De resolutie is prima en als het geheugen wat groter is ook niet heel erg nodig voor de mensen die hem gebruiken denk ik + dat het uitbreidbaar is.
Als concurrent voor de Android en iPads. Ze zijn heel anders, dat wel l, maar ze hebben hetzelfde doel: consumeren. Als iemand een filmpje wilt kijken kan deze tablet ook en YouTube en iTunes zijn ook geen probleem dus dat gaat allemaal wel, als je maar geen games wilt.
Als dit een vervanging moet worden voor mijn laptop vind ik het spijtig dat er maar 32GB opslag is. Echter, een 64GB USB stick eraan en je verdrievoudigt je opslag. Het is maar net waar je je prioriteiten aan hangt. Ik zou het persoonlijk fijn vinden om er films op te kijken, maar 720p films zijn al gauw 4-5gb. Dus na +/- 6 films in combinatie met andere data erop zit je tegen je geheugenlimiet aan..
Er bestaan ook andere modellen met meer opslagruimte:

Asus T100TA-DK002H: 32GB eMMC
Asus T100TA-DK003H: 64GB eMMC
Asus T100TA-DK005H: 32GB eMMC + 500GB harddisk in het keyboard
Asus T100TA-DK007H: 64GB eMMC + 500GB harddisk in het keyboard

Deze zijn echter voor zover ik weet niet in Nederland verkrijgbaar (maar bijvoorbeeld wel bij amazon.de).

Volgens mij heeft Asus echter productieproblemen, want de beschikbaarheid, zowel in Nederland als in het buitenland, is bedroevend!
En DE toetsenbord ;) Dat wil je niet hebben.
Op de afbeelding van Amazon staat een voor ons normaal QWERTY toetsenbord
Helaas staat in de kleine lettertjes toch echt dat je een QWERTZ toetsenbord geleverd krijgt. Ik vind echter een andere toetsenbord-layout niet zo storend, omdat ik toch blind typ.

redcoon.de is trouwens een stuk goedkoper (niet dat dat helpt, want ze zijn toch niet op korte termijn leverbaarbaar):

Asus T100TA-DK002H: 32GB eMMC: €372,99
Asus T100TA-DK003H: 64GB eMMC: €429,-
Asus T100TA-DK005H: 32GB eMMC + 500GB harddisk in het keyboard: €429,-
Asus T100TA-DK007H: 64GB eMMC + 500GB harddisk in het keyboard: €479,-
Dan zet je die films toch op een NAS of in de cloud. De noodzaak voor veel (lees: meer dan 32gb) in een apparaat met low- of mid-end specs is zeer beperkt. Het gaat dan met name om mediabestanden die je ook gewoon op een SD-kaartje, USB-stick of lokaal op de server kwijt kunt.

Alleen met gamen is te weinig opslag echt lastig, maar dat kun je toch niet serieus op dit apparaat.
Dat is natuurlijk handig voor thuis, maar HD streamen in de trein of ergens anders is natuurlijk niet altijd even stabiel en kwalitatief goed.. Wat ik weer jammer vind.

En kun je wel een beetje gamen op zo een apparaat? De specs zijn er niet echt naar..
Dan vlam je er een SD-kaartje of USB-stick in? 32gb voor nog geen 15 euro als je een beetje goed zoekt.. Desnoods laat je je NAS je videobestanden rechtstreeks op een SD-kaart downloaden.

En gamen zal niet meevallen, dat typte ik ook al.
Nee je kunt hier niet op gamen nee maar daar is die ook niet voor bedoeld, je kan hier spelletjes van de windows store mee spelen :P.
Maar goed voor films koop je een 64gb usb stick zijn regelmatig in de aanbieding laatste tijd, of je koopt z'n kleine portable harde schijf

http://www.bol.com/nl/p/w...usb-3-0/9200000015051999/

Ook klein via usb 3.0 ook nog eens 500GB en 50 euro, je kan die dingen overal kopen mediamarkt/dixons noem maar op.
Gamen is zo'n term die tegenwoordig niets meer zegt. Wat voor games bedoel je? Je kunt er geen BF4 of iets dergelijks op draaien nee, maar iets als League of Legends gaat nog aardig.
Dat is uit ervaring trouwens, maar ik zou het niet als primair gamesysteem zien nee.

getypt vanaf de t100 :p
Wat verwacht je eigenlijk voor €350? Vraag jij aan een verkoper van Smart-auto's of die ook 400km/h halen? Windows Store spelletjes zullen wel zonder problemen draaien, en er is een heel YouTube kanaal gewijd aan welke spellen op die Atom Z3740 mogelijk zijn (bv Halflife 2) maar je hebt daar toch ook de opslag niet voor.

Die films en series zet je op een 64GB SD-kaart, probleem opgelost. Ik vind ook dat 720p met zo'n hoge bitrate dat het bestand 4-5GB groot is een beetje overkill is voor een 1366x766 scherm.
Met 4G van het bedrijf met het groene logo, heb ik overal een prima internetverbinding, zelfs in een rijden auto of trein. :)
Spelletjes van de Windows Store gaan. Echter, je zou ook gewoon al je films op een SD kaartje van 64 GB kunnen zetten. Als je dan weer andere films wilt zet je die er via je Nas ofzo op.
Gamen, jawel hoor, check het profiel op Youtube van iemand die deze in november heeft getest:
https://www.youtube.com/w...ture=youtube_gdata_player

Conclusie, je kunt er op gamen, maar je moet het zeker niet als gametablet zien. Het is overigens wel jammer dat Tweakers dit niet heeft getest/heeft gepost (edit, uiteraard ben ik blij dat T.net verder wel het meeste heeft belicht en deze tablet als laptop heeft gereviewed.)
Een "nieuw spel" als Diablo 3 draait volgens mij beter dan op mijn i3 met ingebouwde videokaart.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 3 februari 2014 20:53]

Er zit ook nog een microsdslot in, dus daar kun je ook nog wat mee.
Weet niet waar jij je films vandaan haalt, maar boven de 2GB zie ik ze niet vaak, en dan heb je 1080P.

Overigens heb je geen 32GB opslag, maar 16GB wat overblijft na Windows en Office.
Een mkv-bestand van een Full HD film gaat toch al snel richting de 7 a 8 GB hoor. ;)

Verder is de opslag idd vrij beperkt met 16 GB. Maar voor deze prijs kun je niet alles hebben.
Externe mSATA SSD erop monteren. In het dock moet daar wel plek voor zijn. Dit kan met een mSATA to USB op een USB poort worden geplaatst.
Ghehe, niet alleen in audiokwaliteit hoor, ook in videokwaliteit ;).
Ach, er zijn al video's op youtube te vinden dat de hardeschijf geupgrade wordt en dat ziet er totaal niet moeilijk uit, dus opslag capaciteit is makkelijk wat aan te doen lijkt me!
wut?
Mijn films zitten nooit onder de 8gb hoor. En dan is het nog zonder menu's of extra ondertitels oid, anders ben je zo 15gig kwijt.
Voor dit apparaat kun je kleinere 720p versies gebruiken.
:? het is best lang gelden dat ik een film heb gezien van meer al 4 gb, je hoeft op een laptopscherm natuurlijk geen bios kwaliteit, das een beetje overkill
Je gaat toch niet werkelijk 2 versies van een film van je originele schijf rippen (lees: downloaden) omdat je hem niet alleen op de tv, maar ook op de laptop wilt bekijken?
Jammer dat de bouwkwaliteit zo tegen valt. De bouwkwaliteit van de TF300 was prima in orde. Daar was het toetsenbord heel solide en boog niks door...Die was overigens 499 (in het dock zat daar ook nog een accu voor +- 2 uur).
http://eee.asus.com/en/transformer-300/features

Wat dat betreft had Asus er van mij 50 euro bovenop mogen doen om die kwaliteit te evenaren.

@hieronder ben je niet in de war met een andere? Die met de metalen behuizing waarbij de gps het niet deed? De TF300 was van plastic, doet het tot op heden nog perfect hier. De ironie is dat de goedkopere tf300 eigenlijk het beste werkte (alleen het scherm kan minder helder).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 3 februari 2014 21:07]

Asus is nogal aan het switchen geweest met de tablet.
Ik type dit vanaf een TF101, jawel de eerste Transformer! Ook bij dit model waren problemen bij bepaalde producties, in mijn geval was dat de interne accu in de dock + typen met lags in diverse browsers. Bij de opvolger (TF201), waren er problemen met Wifi en BT doordat Asus dit product zo exclusief en high end wilde houden. Helaas was het metalen frame niet geschikt voor de antennes, waardoor er daarna gratis GPS modules waren uitgegeven.
De TF101 en 201 zijn voorzien van veel rvs/metaal en straalt daardoor ook luxe uit, de tablet is zeer stevig en ik kan hierbij het scherm zo ver kantelen als ik wil. De tablet zal niet omvallen in haar dock.
Ik had van de experts van de Transformer serie wel verwacht dat het inmiddels zo goed als foutloos zou zijn. Uiteraard moet Asus wel op onderdelen bezuinigen waardoor het metaal is vervangen door kunststof, maar het designteam zou onderhand toch wel moeten weten wat de beste verhouding is voor de tablet/dock?

Ondank de bouwkwaliteit van de T100, zie ik deze transformer nog steeds als de beste tablet die momenteel te koop is onder de 600 euro.
Ik hoop dat er een T100(v2) komt met een ingebouwde ssd schijf, mooier materiaal en accu in de dock voor zo'n 500 euro.
Hoho, de TF300 had meer dan genoeg hardware issues.
Een volwaardig alternatief met 500GB opslag voor 299 euro:
productreview: Medion Akoya E1318T review door trm0001
(CPU is 35 procent langzamer, GPU is ruim 2 keer zo snel.)

Overigens begrijp ik de aandacht van tweakers niet helemaal 3 maanden na introductie en met inmiddels 5 stuks zeer uitgebreide leden reviews:
pricewatch: Asus Transformer Book T100 Grijs

@hieronder: met 500 euro een heel andere prijsklasse........

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 3 februari 2014 10:31]

Dit klopt niet. AMD presteert zeker niet beter, je zult vast de oude generatie Intel SoC bedoelen. Dat de CPU van Intel sneller is dat zeg je zelf ook al dus die is sowieso een stuk sneller. Hieronder de vergelijking tussen de AMD A4-1200 en Intel Z3740. De resultaten zijn ook van de Medion notebook en van de ASUS tablet.

Cinebench R10: Rendering Multiple CPUs 32Bit
AMD: 1439
Intel: 3334

Het GPU gedeelte dan.
3DMark (2013): Ice Storm Standard Physics 1280x720
AMD: 6394 punten
Intel: 15629 punten

3DMark (2013): Cloud Gate Standard Physics 1280x720
AMD: 482 punten
Intel: 1217 punten

Kijk en vergelijk:
http://www.notebookcheck....-Tablet-SoC.101427.0.html
http://www.notebookcheck....ok-Processor.92892.0.html

[Reactie gewijzigd door ChicaneBT op 3 februari 2014 21:06]

Ik weet niet waarom je telkens zo emotioneel reageert waneer het gaat over Intel versus AMD, maar probeer jezelf een beetje onder controle te houden. Deze discussie is al vaker gevoerd.

De cijfers die ChicaneBT aandraagt zijn valide en in de reactie die jij erop geeft staat vrij weinig. Als je beter vergelijkingsmateriaal hebt zien we dat natuurlijk graag. Naar mijn mening zijn beide geen gamingdevices en heeft Intel hier een voordeel in haar sterke CPU prestaties. Toch speel ik zo nu en dan DotA2 of CSS op mijn T100 omdat de oudere Source engine er prima onder draait.

64-Bit, Full-HD, waar wil je heen? Het is een apparaat van 350 euro die een hoop waar voor je geld biedt en geen groot voordeel heeft bij 64 bit. Full-HD IPS scherm is natuurlijk niet te doen voor die prijs en de 1366x768 resolutie is prima voor een tablet. Het is allemaal niet cutting-edge, maar daar betalen we toch ook niet voor?

En ik type dit van een AMD/ATI bak, dus nee, ik heb echt geen voorkeur voor één van beide.
Ik maak uit deze reactie op dat ik het bij het rechte eind heb. Iets wat nog grappiger is dat AMD enkel enkele FHD laptops heeft met een prijskaartje hoger dan 850 euro. En helemaal niets heeft in het 10" inch formaat.
Als je nu de Medion P2211T had gelinked dan was het van toepassing geweest op deze review. De gelinkte netbook heeft namelijk geen loskoppelbaar scherm welke als tablet gebruikt kan worden.

http://tweakers.net/price.../medion-akoya-p2211t.html

[Reactie gewijzigd door Juicy op 3 februari 2014 10:01]

Voor een paar tientjes meer heb je een kleine laptop met meer processing power en minstens 3 keer zoveel RAM. De Transformer-lijn van Asus is interessant en gedurfd en ik overweeg nog steeds om een Android-versie te kopen maar een tablet-netbook met Windows zie ik het nut niet van in. Ik ben al enige tijd op zoek naar lekker portable laptopje en bijv de Acer Aspire V5-122P met 11,6 inch scherm en 6 GB RAM ziet er dan een heel stuk beter uit dan deze netbook.
Je kan lezen in de conclusie en terugzien in de benchmarks dat de 3740 weinig onder doet voor de A6-1450 qua processing power dus dat valt mee. Je argument van 3maal meer ram is niet heel relevant als de processor niet zwaar genoeg is om dergelijke programma's of een groter aantal te draaien om het ook echt aan te spreken en word in dit geval grotendeels als marketing nummertje gebruikt.

Tevens kan je dit ook als tablet gebruiken en niet alleen als laptop. Over het er mooier uitzien van is iets persoonlijks maar ik geef je dat de t100 wel heel saai toont
O.a. Photoshop kan multi threading goed benutten dus de quad core in de Acer i.c.m. 4 of 6 GB is dan wel degelijk een groot pluspunt. Bovendien hoe meer RAM des te minder virtueel geheugen aangesproken hoeft te worden. Applicaties die veel geheugen vragen zijn niet per se zwaar belastend voor de CPU. Marketing zou ik dat zeker niet noemen. En zoals ik al zei: een tablet met Windows is voor mij niet interessant.

Edit:

Benchmarks nog eens bekeken. De cpu's ontlopen elkaar inderdaad erg weinig. Echter de AMD HD 8250 gpu is toch wel een pak sneller, nog iets waar o.a. Photoshop zeker profijt van zal hebben. En dan is er nog de recente AMD driver met Mantle die ook de HD 8250 ondersteunt. Dat kan deze CPU+GPU net dat beetje voorsprong geven die deze netbook geschikter maakt voor productief werk en af en toe een spelletje.

[Reactie gewijzigd door 55563 op 3 februari 2014 10:06]

De Atom Z3740 is ook een quadcore, je edit geeft al aan dat ze elkaar weinig ontlopen en qua multithreading gaat de Atom volgens mij zelfs ietsje beter zijn omdat de Jaguar architectuur van de A6 voor floating point berekeningen geen volwaardige quadcore is.

De Mantle driver doet er alleen toe voor gaming, net iets wat je met deze machientjes niet teveel kunt doen. Het is wel mogelijk hoor, maar je moet die 8250 ook niet gaan overschatten. Mantle heeft niets te maken met GPGPU of OpenCL. De 8250 GPU presteert daar inderdaad wel beter in.

Je hebt het in je 3 posts eigenlijk gewoon niet over dé reden waarom je voor de T100 zou kiezen. De batterij gaat heel lang mee, langer dan laptops gebaseerd op de A6 1450 voor een gelijkaardige productiviteits performance.

Het is een beetje zoals schoenen, je gaat ook niet iedereen dezelfde schoen laten dragen. Is een minimum aan GPGPU vereist en accuduur/draagbaarheid niet zo belangrijk, dan is die Acer van jou misschien beter te overwegen, maar ze dienen een ander doel.
ze dienen een ander doel.
De vraag is of de consument dat ook zo ziet. Beide zijn in te delen in de categorie netbooks, beide zijn hoofdzakelijk bedoeld voor het consumeren van informatie en allebei zijn ze compact en makkelijk mee te nemen. De iets grotere non-convertible netbooks werken vermoedelijk wat prettiger vanwege het grotere toetsenbord en de grotere stabiliteit. Dus zoals ik ook al had gezegd zijn ze niet voor gamen en productie bedoeld maar zijn ze er wel net iets geschikter / minder ongeschikt voor. Let wel dat dit mijn mening en ervaring is. Ik deel slechts mijn opinie als consument.
Als je in de markt bent voor een laptop om te Photoshoppen dan moet je echt niet naar deze T100 of jouw Acer kijken. Dit zijn echt typische apparaten voor huis-, tuin- en keukengebruik.
Slakjes en zout... Ik ben niet in de markt voor een PS-machine maar af en toe een foto kunnen bewerken of een flyer kunnen ontwerpen is mooi meegenomen. Er is een verschil tussen licht productief werk en professioneel grafisch ontwerpen. PS is geschikt voor beide en dan is een 50% snellere GPU en 3 keer zoveel RAM geen overbodige luxe.

[Reactie gewijzigd door 55563 op 3 februari 2014 10:15]

En geen touch screen / IPS, geen tablet functie.
Het is een beetje appels en peren vergelijken.

Ok wel touch screen ;). Maar het is nog steeds appels met peren tenzij je me vertelt dat ik het keyboard van die acer kan trekken... :) Als het om smaak alleen gaat en we niet naar de use case kijken dan kan ik op elk topic over mobiele apparatuur gaan roepen dat je beter aan de ultrabook kan gaan of een macbook pro :)

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 3 februari 2014 10:57]

Appels en peren kun je prima vergelijken. Het is namelijk een kwestie van smaak. En de Acer heeft wel degelijk een touch screen en IPS hoewel dat eerste voor mij geen noodzaak is. Het is immers een laptop met touchpad en ik heb hier nog een prima werkende muis liggen.
Het is alleen te hopen dat die connector tussen het scherm en het keyboard dock een beetje een degelijke is. Ik heb een Samsung XE700T1C en ik was vorige week in staat om dat pest ding op de rand van de tafel door midden te breken. Elke keer als je het scherm bijna aanraakte dan hoorde de USB weer *plieng * plieng * doen. En dan werkte de muis weer niet en zo. En dit model werd ook in diverse tests als prettig apparaat bevonden. Alleen jammer dat de Real Life test vaak tegen valt.
De aansluiting tussen de tablet en het dock is zeer netjes. Het is natuurlijk even wennen, maar ik voorzie geen problemen mbt de kwaliteit. Ook het open- en dichtklappen voelt degelijk aan!
Dit is een bekend issue bij (early batch) XE700T1C... Dit valt onder de garantie en kan gewoon gefixed worden. Had dit zelf ook bij mijn XE700T1C maar na opsturen is dit helemaal opgelost, nu nergens last meer van.

Ik zou dit dus even checken als ik jou was.
Leuke review en voor mij (zakelijk) het overwegen waard. Jammer dat de Dell Venue 8 Pro niet als alternatief wordt meegenomen naast de Dell Venue 11 Pro. Qua prijs zit de 8 Pro veel dichter bij de Asus in de buurt (299€)

[Reactie gewijzigd door laredo op 3 februari 2014 08:46]

De dell venue 8, toshiba encore 8(heb ik zelf) en de lenovo mixx zijn er in exact dezelfde configuraties dus het is niet relevant om er meer dan 1 te noemen.
Hoezo niet? Dan naar in het stukje van de Lenovo MiiX ook de Dell Venue en de Toshiba Encore noemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True