Christiaan van Rooijen verwacht dat bedrijven in de toekomst ook aanbiedingen op maat zullen doen met via tracking verzamelde gegevens, zoals Albert Heijn al doet met het gedrag dat via de bonuskaart wordt verzameld. "Online gebeurt dat al jaren en het is de volgende stap voor retailers", denkt Van Rooijen. Hij tekent aan dat daarvoor wel toestemming van de klant vereist is. "Als je gedrag van een klant wil koppelen aan zijn specifieke smartphone, heb je toestemming nodig." Klanten zouden dan bijvoorbeeld smartphone-apps kunnen installeren die in kaart brengen wat ze doen in een winkel.
Apple ziet het nut daarvan ook in. Vorig jaar introduceerde de computerfabrikant ondersteuning voor navigatie op basis van bluetooth low energy, dat van Apple de naam iBeacon heeft meegekregen. Daarmee kunnen winkels hun klanten onder meer aanbiedingen op maat doen, al moeten klanten daarvoor wel eerst een smartphone-app installeren. IOS 7 heeft ondersteuning voor iBeacon aan boord, evenals Android 4.3. Tot nu toe gaat het enkel om nieuwe high-end telefoons en dus zal het nog een paar jaar en heel wat verkochte telefoons duren voordat het echt nuttig wordt.
Een belangrijk verschil tussen aanbiedingen op maat en wifi- en bluetooth-tracking is dat het eerste vrijwillig, met toestemming van de klant, gebeurt. Wifi-tracking gebeurt ongevraagd. Bovendien kunnen klanten niet zien dat ze worden getrackt en als winkels het hun klanten niet actief duidelijk maken, komen ze daar ook nooit achter.
"Mensen moeten onbespied door de stad kunnen gaan", vindt CBP-voorzitter Kohnstamm. "U en ik hebben misschien niets te verbergen, maar wij willen daar in ieder geval wel zélf over gaan", zegt hij. "Bedrijven die dergelijke volgtechnieken inzetten, zijn in staat een totaalbeeld van iemand te creëren en hen vervolgens ook anders te behandelen. Dat gaat veel te ver en zorgt uiteindelijk voor het einde van het vertrouwen dat mensen in bedrijven hebben”.
Dat is ook een vrees die burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uit. "Het is onzettend moeilijk - zo niet onmogelijk - om actief aan deze maatschappij deel te nemen zonder overal en altijd sporen achter te laten", aldus de organisatie. "Niets van wat je doet zal nog onopgemerkt blijven. Dat systeem wordt vroeg of later tegen ons gebruikt."
Overigens beschikken klanten over een zeer krachtig wapen om tracking via zowel wifi- als bluetooth-signalen tegen te gaan: door beide uit te zetten wanneer ze in de buurt van een winkel komen. Veel mensen zullen zich er echter niet bewust van zijn dat ze op deze manier worden gevolgd. Wellicht zal dat voor het CBP een aanleiding zijn om zich actief met wifi-tracking te bemoeien.