Uit Zweden
Uit Zweden
Het is natuurlijk gewaagd, een geheel nieuwe studio een game laten maken in een overbekende serie. Fans verwachten immers een zekere mate van continuïteit wat sfeer, speelstijl en kwaliteit betreft. Nu is Electronic Arts in het verleden wel vaker slordig omgesprongen met Need for Speed, maar het leek daarvan te hebben geleerd sinds het succes van Need for Speed: Hot Pursuit uit 2010. Dat werd gemaakt door het Engelse Criterion Games en EA wees dus Criterion aan als de vaste studio voor alle Need for Speed-games. Met Need for Speed: Most Wanted uit 2012 tot gevolg.
Gespeeld op: Xbox 360 en PlayStation 4
Ook verkrijgbaar voor: Windows, PlayStation 3, Xbox One
Toen kwam er een nieuwe generatie consoles, wat wil zeggen dat studio's tijd nodig hebben om aan de nieuwe hardware te wennen. Criterion mag dus rustig sleutelen aan een nextgen-Need for Speed, terwijl de 2013-editie van de game is uitbesteed aan Ghost Games, een studio in het Zweedse Göteborg, die in 2011 door EA werd opgericht. Need for Speed Rivals is Ghost Games' eerste game. EA, dat in de afgelopen jaren flink heeft gereorganiseerd, zag het risico kennelijk in, want om de continuïteit te waarborgen behield Criterion niet alleen de supervisie, EA stuurde ook een groot deel van het personeel van de Engelse studio naar Zweden om aan Rivals te werken.
Cops en Racers
De Rivals uit de titel zijn de Cops en de Racers, twee groeperingen die vaker tegenover elkaar hebben gestaan in Need for Speed. Dat wil zeggen dat je door het leven kunt gaan als een van de twee, al is Rivals dermate soepel opgezet dat je moeiteloos kunt wisselen. Dat is misschien ook wel de belangrijkste verdienste van de game, dat er van alles samensmelt. Zo probeert Ghost Games in Rivals multiplayer en singleplayer te vermengen, en dat werkt wonderwel.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
EA toont het nieuwe All Drive-systeem uit Need for Speed Rivals
Always on
Je kunt Rivals best offline spelen, alleen is het dan minder leuk. EA gaat er dan ook een beetje vanuit dat spelers op alle beschikbare platforms met internet verbonden zijn. Mocht dat het geval zijn en je bent ingelogd bij Xbox Live, het PlayStation Network of Origin, dan speel je eigenlijk automatisch in multiplayer. Of je wilt of niet, het spel geeft je informatie over andere spelers op hetzelfde platform. Sterker nog, je krijgt hun verrichtingen mee en ziet ze zelfs in beeld voorbijkomen. Via AutoLog kreeg je in de voorgaande NfS-games al door hoe snel andere spelers op bepaalde delen van het circuit gereden hadden. Dat is nu weer zo. En als je een tijd verbetert, komt jouw naam bovenaan te staan.
/i/1382092668.jpeg?f=imagenormal)
Makkelijk races starten
Leuker is dat je andere spelers voorbij ziet rijden en met hen erg makkelijk een race kunt aangaan, als je een Racer bent tenminste. Druk op de linkerschouderknop en de race is aan. Daarvoor hoef je niet te wachten op een andere speler; er rijden ook genoeg computergestuurde racers rond, waarmee je op dezelfde manier de concurrentie kunt aangaan. Je kunt ook races opzetten tegen verschillende andere spelers. Spreek simpelweg af op dezelfde plek op de map en je kunt van start. Dat is uiteraard lang niet alles. Naast dergelijke races tegen andere spelers, zijn er op de kaart van de spelwereld genoeg andere evenementen te vinden.
Ook daar zitten races tussen, maar dan tegen vier computergestuurde tegenstanders. Je ziet op de kaart waar die starten en hoe moeilijk ze zijn. Verder is er een variant waarbij je moet ontsnappen aan de achtervolgende Cops en een evenement waarbij je op een nette manier zo snel mogelijk van A naar B moet zien te komen. Voor elke botsing met vangrail, muur of andere auto krijg je een oplopend aantal strafseconden. Een leuke vorm, juist omdat hij zo indruist tegen de arcadeachtige stijl van racen in de game, waarin botsen eerder regel dan uitzondering is.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Cops tegen Racers
Botsen is the way
Botsen is de manier om zaken geregeld te krijgen in Rivals, vooral als Cop. Als Racer kun je nog proberen zoveel mogelijk netjes te rijden en op pure snelheid en stuurmanskunst je race te winnen, als Cop is dat onmogelijk. Voor de politie zit er niets anders op dan op Racers in te beuken. Je wordt namelijk geacht Racers te arresteren en dat doe je door ze van de weg te rammen of total loss te rijden. Daar heb je hulpmiddelen bij. Denk aan een spijkermat of wegversperring die je op de weg kunt plaatsen. Verder kun je je auto uitrusten met hoogwaardige apparatuur die een elektromagnetische puls, elektrostatisch veld of schokstoot afgeeft, waarmee de Racer tijdelijk ernstig wordt gehinderd.
/i/1382092666.jpeg?f=imagenormal)
Upgraden
Alle hulpmiddelen zijn in een stap of vier op te waarderen. Je koopt de upgrades per auto, dus als je later in de campagne een nieuwe auto weet te bemachtigen, moet je die opnieuw van de gewenste upgrades voorzien, wat een dure aangelegenheid kan worden. Je besteedt er de Speed Points aan, die je verdient met verrichtingen in de game. Speed Points zijn met van alles en nog wat te verdienen, met het rakelings langs een andere auto scheuren bijvoorbeeld of met het verbreken van een snelheidsrecord op een bepaalde locatie, maar ook met een verre sprong of een lange drift. De meeste Speed Points verdien je echter met het arresteren van Racers of met het winnen van de evenementen die de game voor je in petto heeft.
Gelukkig zijn Racers niet weerloos. Zij kunnen eveneens hun auto opwaarderen met futuristische apparatuur, waarmee ze de Cops kunnen hinderen. Ook Racers kunnen een elektromagnetische puls en een elektrostatisch veld oproepen. Verder kunnen ze een stoorzender kopen om het radioverkeer van de omringende politieauto's te hinderen. Het leukste en ook eigenlijk ook het nuttigste is echter de Turbo, waarmee Racers aan de achtervolgende Cops kunnen ontsnappen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Speel upgrades vrij in Need for Speed Rivals
Ferrari
In de constante race tussen Cops en Racers is het vooral van belang om betere auto's te verdienen en dat kan ook ruimschoots. Er zijn er tientallen en dat zijn gelukkig weer bestaande modellen. Sterker, voor het eerst in jaren zijn er weer modellen van Ferrari in de game opgenomen, al komen de eerste typen pas halverwege de campagne beschikbaar. Je begint uiteraard met 'eenvoudigere' bolides. Zo begint elke Racer met een Porsche Cayman S, terwijl Cops van start gaan in een Dodge Charger SRT8.
/i/1382092656.jpeg?f=imagenormal)
Koenigsegg en Hennessey
Cops en Racers krijgen verschillende auto's gedurende hun loopbaan, al zijn er overeenkomsten. Beide bemachtigen bijvoorbeeld al snel een Aston Martin Vanquish. Bij de Cops loopt dat door tot topmodellen als de Koenigsegg Agera R en Hennessey Venom GT. Racers eindigen met een Ferrari Enzo, Pagani Huayra en McLaren P1. Bij elke bolide is netjes aangegeven wat de eigenschappen zoals snelheid en acceleratievermogen zijn. De verschillen zijn gelukkig ook merkbaar als je met de diverse auto's op pad gaat, al gaat het daarbij meer om het verschil in snelheid en acceleratie dan om wegligging. Wat rijgedrag betreft is Rivals wat toleranter dan voorganger Most Wanted, maar het is zeker geen arcadestijl, waarbij de vangrail je beste vriend is.
Nieuwe auto's verdien je door in rang te stijgen, wat je weer bereikt door opdrachten te vervullen. Dat alles is verpakt in een campagne en daaraan zit ook een verhaal vast, al is dat zo mager dat het verwaarloosbaar is. Belangrijker is dat je bij elke nieuwe rang steeds de keuze hebt uit drie verschillende Speed Lists, een rijtje opdrachten waaraan je moet voldoen. Dat is steeds een combinatie van een aantal uiteenlopende doelen. 'Haal een topsnelheid van tweehonderd kilometer per uur' bijvoorbeeld of 'slip in totaal honderd meter door een bocht'. Er zijn ook doelen die betrekking hebben op de evenementen in de game, zoals 'haal brons in een Hot Pursuit'. Zodra je de doelen van je Speed List behaald hebt, stijg je in rang en kun je een nieuw type auto kopen van de Speed Points die je hebt verdiend.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Need for Speed Rivals - Undercover Cop
Speed Lists
Het is prettig dat er steeds drie Speed Lists zijn waaruit je kunt kiezen. De drie zijn doorgaans toegesneden op een bepaalde rijstijl. Zo is er meestal een lijst die meer gericht is op snelheid en een lijst die meer gericht is op competitie. Op de eerste staat dan iets over het bereiken van een bepaalde maximumsnelheid en een zeker resultaat in een race. Op de tweede gaat het om het uitdelen van een bepaald aantal beuken aan tegenstanders of het arresteren van Racers, dan wel het ontsnappen aan Cops. Het is vooral prettig dat de game je daarmee geen bepaalde manier van rijden opdringt. Het halen van Speed Lists is ook de manier om sterkere versies te verdienen van de hindermiddelen waarmee je je auto kunt uitrusten. Al heb je dus voldoende Speed Points nodig om die te kunnen aanschaffen.
/i/1382092664.jpeg?f=imagenormal)
Schokmiddelen
Dat verdienen van Speed Points staat dus centraal in Need for Speed Rivals, nog meer dan het behalen van Speed Lists. Dat je een nieuwe auto of een nieuwe versie van de EMP kunt kopen is immers leuk, maar als je niet de benodigde pegels hebt, zul je het moeten doen met je oude, mindere bolide.
Hier dient zich het grootste punt van kritiek op Rivals aan; het verdienen van Speed Points is voor Cops veel makkelijker dan voor Racers. Dat komt doordat Racers hun punten moeten inleveren bij een Hide Out, een meestal wat shabby onderkomen langs een van de vele wegen. Zowel Cops als Racers behalen Speed Points tijdens het scheuren door Redview County, maar alleen Racers raken die net zo makkelijk weer kwijt. Pas als een Racer een Hide Out binnenrijdt, worden de punten op zijn conto bijgeschreven. Als hij voor die tijd gearresteerd wordt of total loss raakt, is hij de punten kwijt. Een Cop kan de diverse politiebureaus langs het circuit binnenrijden, maar hoeft daar enkel te zijn om een andere auto te kiezen of te switchen naar Racer, niet om punten te cashen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Eerste gameplay Need for Speed: Rivals
Achteroverleunen
Als Cop kun je eigenlijk rustig achteroverleunen. Je rijdt wat rond, wacht tot er een Racer voorbijkomt en probeert die vervolgens te arresteren. Dat levert voor een Cop de meeste punten op. Lukt dat niet, dan is er niets aan de hand en wacht je op de volgende. De puntjes die je ondertussen verdiend hebt voor drifts of sprongen, zijn mooi meegenomen. De druk ligt in Rivals duidelijk bij de Racers.
/i/1382092663.jpeg?f=imagenormal)
Als Racer moet je minstens een uitdaging aangaan om serieuze hoeveelheden punten te scoren, wat steevast betekent dat je Heat Level stijgt en je dus Cops achter je aan krijgt. Punten scoren betekent dus automatisch Cops op je dak krijgen. Dat wordt erger als je een race weet te winnen, want dan stijgt je Heat Level nog verder. Aan het einde van een race is niet alleen het aantal punten dat je verdient het hoogst, maar ook je Heat Level, zodat het behoorlijk lastig kan zijn om de verdiende punten in veiligheid te brengen in een Hide Out. Op zich is dat een prettig soort druk, want je weet waarvoor je racet; er staat duidelijk iets op het spel. Er is in Rivals geen mooier moment dan vlak voordat de achtervolgende Cops je pakken een Hide Out binnenrijden en je punten cashen. Alleen wordt het al snel frustrerend dat Cops het zo makkelijk hebben en Racers zoveel moeilijker.
Angst
Wat daardoor op de loer ligt, is dat je als Racer angstig gaat rijden, zo snel en zo vaak mogelijk Speed Points casht en vooral zo vaak mogelijk repareert, wat gelukkig razendsnel kan door naar een garage langs het circuit te rijden. Over punten cashen en repareren hoef je je als Cop geen zorgen te maken. Politieauto’s zijn nauwelijks kapot te krijgen en met een beetje arresteren hier en daar komen de punten haast vanzelf aanwaaien. Bij elke arrestatie krijg je de punten die de Racer op dat moment had. Als Racer is het schrapen naar punten, waarmee het veel lastiger is om nieuwe auto’s of upgrades voor bestaande te kopen.
/i/1382092671.jpeg?f=imagenormal)
Auto's opwaarderen
Wie het als Racer weet vol te houden, krijgt gedurende de game gelukkig wat meer lucht. Racers hebben namelijk als voordeel dat ze auto's kunnen verbeteren en eigenschappen als topsnelheid, acceleratie, besturing, kracht en duurzaamheid kunnen aanpassen. Cops kunnen dat niet; die kunnen alleen proberen een betere auto vrij te spelen. Dat verbeteren kost uiteraard Speed Points, maar het resultaat mag er zijn. Een flink opgevoerde raceauto, die bovendien voorzien is van Turbo, geeft elke Cop met een vergelijkbare auto het nakijken.
Het blijft echter lastig om als Racer de Speed Points bij elkaar te schrapen die je nodig hebt om naast die nieuwe auto ook alle verbeteringen en hulpmiddelen ervoor te kopen. Het is dan ook een teken aan de wand dat in de uren die we in Rivals doorbrachten veel meer onlinespelers als Cop door het leven gingen dan als Racer.
/i/1382092660.jpeg?f=imagenormal)
Chaos
Het maakt van Rivals een wat onevenwichtige game en dat is jammer, want de makers zijn in hun grootste doelstelling geslaagd. Ghost Games wilde een game maken waarin het van tijd tot tijd uitdraait op een hectische chaos en dat is gelukt. Er zijn allerlei evenementen te doen. Kijk op de kaart en je kunt kiezen uit drie verschillende soorten waarin je het opneemt tegen de ai van de game. Als Cop kun je ook gewoon achter elke willekeurige Racer aan om te proberen die te arresteren, want dat levert punten op. Racers kunnen met elke passerende collega een race starten. Dat kan zelfs als ze al aan een computergestuurd evenement deelnemen en dan wordt het al behoorlijk chaotisch, zeker als je ondertussen door de Cops gesignaleerd bent.
Het gemak waarmee je met andere spelers in een race verzeild raakt, is de sterkste kant van de game, omdat het al snel op een prettige chaos uitloopt. Dergelijke chaos maakt echter ook al snel dat je een betere auto wilt en dat is lastiger. Daarvoor moet je deelnemen aan de evenementen in de game en als je daarin succesvol wilt zijn, is het juist prettig als het even niet op een chaos uitloopt. Het maakt van Rivals een game waarin het verleidelijk is om je Speed List te vergeten en gewoon lekker rond te scheuren. Daarmee kun je uren zoet zijn, gewoon lekker rondscheuren door de open spelwereld en af en toe een duel aangaan met een Racer of Cop.
/i/1382092670.jpeg?f=imagenormal)
Verdwijnende auto's
Helaas betrapten we de game op wat schoonheidsfoutjes. Zo zagen we een aantal keer auto's simpelweg verdwijnen uit de game. Dan lost de Cop of Racer die voor je rijdt opeens in het niets op om niet meer terug te keren, soms zelfs als je met hen in een race verwikkeld bent. Ook met EasyDrive, het menu waarmee je via de d-pad snel een nieuwe bestemming aanwijst, gaat wel eens wat mis. Kies je via EasyDrive een evenement uit, dan word je via de minimap keurig naar de start geleid om daar te constateren dat er ter plekke helemaal geen evenement is. Overigens hebben we deze problemen alleen opgemerkt bij de Xbox 360-versie van de game en niet bij de versie voor PlayStation 4, die we kort konden proberen.
/i/1382092652.jpeg?f=imagenormal)
Grofkorrelig
Nu we het toch over de nieuwe generatie consoles hebben; de versie voor de PlayStation 4 ziet er uiteraard beduidend beter uit dan die voor de Xbox 360. Die is in vergelijking opvallend flets en grofkorrelig en je kunt beduidend minder ver kijken. Wat ook opvalt na het kort achter elkaar spelen van beide versies: de controller van de PlayStation 4 is merkbaar gevoeliger dan die van de Xbox 360, waardoor auto's op de PS4 makkelijker te besturen zijn.
Het is opvallend dat uitgever Electronic Arts vlak voor de release van de game bekendmaakte dat Rivals geen randapparatuur ondersteunt. Heb je dus zo'n heerlijke PlaySeat met bijbehorend racestuur, dan heb je pech; dat gaat niet werken met Rivals. Dat geldt ook voor de pc-versie van de game, die bovendien op slechts 30 frames per seconde draait, waar fans gehoopt hadden op het dubbele.
/i/1382092669.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
De tekortkomingen maken van Rivals een lichtelijk gemankeerde editie van Need for Speed. Op de PlayStation 4 ziet de game er goed uit, met een mooie, grote, open spelwereld, waarin je lekker ver kunt kijken. Het verschil met de Xbox 360 is groot, niet alleen in uiterlijk, maar ook in besturing. Het is verleidelijk om lekker rond te scheuren en hier en daar een duel aan te gaan met computergestuurde of onlinetegenstanders. Het is knap dat de makers singleplayer en multiplayer daarbij naadloos in elkaar laten overgaan. Het scheuren en vooral driften door de bochten is lekker en de hotsenknotsenduels met andere auto's zijn dat ook.
Hoewel het verhaal in de game zeer mager is, is de campagne prima. Je hebt steeds keuze uit drie verschillende Speed Lists, die elk op een andere speelstijl zijn afgestemd. Het voldoen aan een Speed List naar keuze geeft je nieuwe auto's en sterkere hulpmiddelen. Helaas zijn voor het kopen van de auto's en hulpmiddelen Speed Points nodig en het verdienen daarvan is voor Cops veel makkelijker dan voor Racers, doordat Racers de verdiende punten ook net zo makkelijk weer verliezen, terwijl ze bij Cops juist vrij makkelijk komen aanwaaien. Dat levert voor Racers spannende momenten op, maar wordt ook snel frustrerend. Daar komt gedurende de game wel wat verandering in, maar dan is menig speler wellicht al afgehaakt.
Pluspunten:
+ Singleplayer en multiplayer versmelten op mooie manier
+ Het kan lekker chaotisch worden
+ Ferrari's
Minpunten:
- Racers hebben veel meer moeite om punten te verdienen
- Andere weggebruikers verdwijnen onverwacht uit het spel
Eindcijfer: 7,5
Titel |
Need for Speed Rivals |
 |
Platform |
Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, pc |
Ontwikkelaar |
Ghost Games |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
Al verschenen |