In 2008 was MySpace het populairste wereldwijde netwerk. In Nederland kreeg MySpace geen voet aan de grond. Het bedrijf overwoog Hyves te kopen, maar dat ging niet door, waarop MySpace het in zijn eentje probeerde. Met weinig succes: MySpace Nederland bestond slechts negen maanden, waarna de Nederlandse tak werd opgeheven. Het lukte niet om te concurreren tegen het almachtige Hyves.
Eerder in 2008 schatte techblog TechCrunch dat Hyves tussen de 140 en 840 miljoen dollar waard was - minder dan Facebook met 15 miljard, maar die site is dan ook internationaal. Hyves leek onaantastbaar. Zakelijk ging het echter iets minder: de kredietcrisis begon en de advertentiebudgetten liepen terug. Desondanks besloot de sociale-netwerksite juist te investeren, in plaats van te bezuinigen. Het bedrijf kocht bijvoorbeeld een groot pand in het centrum van Amsterdam en bleef mensen aannemen.
Toch zag ook Hyves op dat moment wel in dat er een kaper op de kust was. Het was een site die in hetzelfde jaar als Hyves werd opgericht en begon als een sociaal netwerk voor studenten, maar steeds sneller groeide en in steeds meer landen het grootste sociale netwerk werd: Facebook. En die groei ging snel: halverwege 2009 was Nederland een van de weinige landen waar een lokaal netwerk het grootste is, en niet Facebook. Netwerken als Netlog, Bebo en Hi5 waren inmiddels irrelevant en ook Googles Orkut wist buiten Brazilië geen deuk in een pakje boter te slaan.
Hyves groeide echter door. In het eerste halfjaar van 2009 nam het bezoek op Hyves nog steeds toe met percentages van double digits en Hyves is op dat moment nog steeds een van de grootste websites van Nederland. Om tegemoet te komen aan de kritiek op de verouderde, ietwat kinderachtige layout werd halverwege 2009 een volwassener, moderner layout gelanceerd met een wat strakker logo. De veelvuldig beschimpte smileys werden uit het logo geschrapt.
Toch was het op dat moment misschien al te laat. Steeds meer hoogopgeleiden rond de dertig stapten over op Facebook. "Wordt het steeds stiller op Hyves?", schreef Frankwatching in oktober 2009. " De rubriek WieWatWaar wordt steeds minder goed bijgehouden door mijn vrienden", klaagde een auteur op het weblog. "Zodra ik uitlog op Hyves en inlog op Facebook voel ik iets aanzwellen dat lijkt op het geluid van een stampvol café, maar het is geen geluid, het is de visualisatie van activiteit."
Hyves probeerde uit alle macht te voorkomen dat het beeld ontstond dat Facebook groter was dan Hyves, wat op dat moment ook niet zo was. Het bedrijf strooide met bezoekerscijfers waaruit bleek dat Hyves in alle doelgroepen groter was dan zijn internationale concurrent. Maar het hielp niet: het beeld was inmiddels ontstaan dat Hyves niet cool meer was en dat steeds meer mensen zich aanmeldden op Facebook. Dat Hyves cijfermatig nog steeds groter was dan Facebook, leek weinig uit te maken.