Niet van Criterion
Electronic Arts lijkt het te hebben begrepen. De uitgever brengt sinds 1994 Need for Speed-games op de markt, maar ging de afgelopen jaren nogal slordig om met de serie. Het leek wel of bij elke nieuwe versie weer een andere ontwikkelaar op de serie werd gezet, wat de continuïteit niet bepaald ten goede kwam.
Daar heeft EA een jaar geleden verandering in gebracht. De verantwoordelijkheid voor de serie ligt sinds 2012 volledig in handen van Criterion Games. Die status heeft de studio te danken aan Need for Speed: Hot Pursuit uit 2010, waarmee hij een prima editie afleverde. Je zou dus verwachten dat Criterion voortaan alle Need for Speed-games maakt, maar zo simpel is het uiteraard niet.
/i/1382092671.jpeg?f=imagenormal)
Debuutgame
EA wil Criterion de tijd geven om aan een nieuwe Need for Speed te werken. Het heeft daarom de hulp ingeroepen van Ghost Games, dat Need for Speed: Rivals mag maken, de game die het gat moet vullen tussen Hot Pursuit en de nieuwe Criterion-game. Ghost Games is niet de meest bekende studio. Sterker nog; Rivals is zijn eerste game. De studio is door EA in 2011 opgericht en heeft zijn kantoor in Göteborg. De studio kan uiteraard gebruikmaken van de Frostbite 3-engine, die door de vakbroeders van het eveneens Zweedse Digital Illusions is gemaakt. En hoewel de studio nieuw is, heeft hij ervaren personeel, dat eerder meewerkte aan racegames als Forza Horizon, Need for Speed: The Run, Project Gotham Racing en Race Pro.
Resultaten behaald in het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst, dus is het maar de vraag of Rivals zich kan meten met de games van de afgelopen jaren. Wie aan Rivals begint, zal echter al snel constateren dat de hand van Criterion duidelijk herkenbaar is. Als verantwoordelijke voor de franchise heeft de Engelse studio dan ook een adviserende rol, en dat is merkbaar. Rivals heeft veel weg van Need for Speed: Most Wanted, dat door Criterion werd afgeleverd in 2012. Zo is niet alleen AutoLog terug, maar ook EasyDrive.
Onze videopreview van Rivals, gemaakt tijdens Gamescom 2013.
Via internet
Het betekent dat Rivals het best tot zijn recht komt als de game verbinding heeft met internet. Je hoeft op zich geen gebruik te maken van alle sociale opties, maar ze maken de game er wel leuker op. Zo zorgt AutoLog er nog steeds voor dat de game al je prestaties deelt met andere spelers, terwijl het met EasyDrive nog steeds heel gemakkelijk is om, zonder dat je daar de game voor hoeft te onderbreken, anderen uit te nodigen om tegen of juist met je te racen. Daar komt AllDrive nog bij. Dat onderdeel doet hetzelfde als EasyDrive, maar dan dynamisch, tijdens het racen. Het moet de scheiding tussen singleplay, coöp en multiplay laten vervagen, stellen de makers. De drie lopen in Rivals naadloos in elkaar over.
/i/1382092669.jpeg?f=imagenormal)
Mocht je online spelen, dan kom je dus zowel computergestuurde weggebruikers tegen als andere spelers. In die zin werkt Rivals een beetje als een mmog. De game maakt weinig onderscheid tussen de twee en al racende is het zelfs moeilijk om de computergestuurde en online racers uit elkaar te houden. Dat is ook precies de bedoeling. Het verschil doet er volgens Ghost Games niet toe. Het punt is dat je passerende auto's, of die nu door een mens worden bestuurd of door de AI, kunt uitdagen of kunt helpen. Dat hoeft niet, maar kan wel.
Cops en Racers
Zoals de titel al een beetje aangeeft, staan in Rivals twee partijen tegenover elkaar; de Cops en de Racers. Als Racer is het leven simpel; je kunt naar hartenlust op zoek naar snelheidsrecords en uitdagingen om nog harder te gaan. Daarbij kun je via AutoLog zien hoe andere spelers het er in bepaalde races vanaf hebben gebracht en wat hun topsnelheid op bepaalde controlepunten was. Je kunt bovendien passerende mede-Racers uitdagen. Als je in de buurt komt van een andere Racer, krijg je steevast de optie om hem of haar uit te dagen. Het maakt daarbij niet uit of de Racer 'echt' of computergestuurd is.
Mocht je plankgas geven, dan trekt dat uiteraard de aandacht van de Cops en die zullen de achtervolging inzetten zodra de gelegenheid zich voordoet. Ook daarbij is er geen onderscheid tussen computergestuurde politie en medespelers die als Cop door het leven gaan. Mocht je langer uit handen blijven, dan neemt je Heat Level toe, wat wil zeggen dat er meer Cops opduiken. Dan is het moeilijker om aan de Cops te ontsnappen, maar een beetje Racer ziet daarin juist de uitdaging. Mocht het desondanks toch lukken om te ontsnappen, dan levert dat uiteraard een flinke berg Speed Points op. Al is het maar omdat je multiplier toeneemt naarmate je langer op vrije wielen weet te blijven.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Upgraden in Need for Speed Rivals.
Speed Points
Die punten krijg je niet alleen voor het ontsnappen aan Cops of het inrekenen van Racers - want ook Cops kunnen Speed Points verdienen. Je krijgt ook punten voor je prestaties tijdens het racen. Near Misses leveren bijvoorbeeld punten op, maar dat geldt ook voor snelheidsrecords, Drifts en Jumps. Voor die Jumps zijn weer de nodige hellingen opgenomen in de game. Mocht je een sprong wagen, dan zie je in de vorm van een stippellijn de boog die een succesvolle voorganger door de lucht heeft gemaakt. Voor die snelheidsrecords heb je weer de beschikking over Nitro, dat je in kunt zetten om tijdelijk een extra boost te krijgen. Zowel Cops als Racers hebben Nitro.
/i/1382092670.jpeg?f=imagenormal)
Beide kunnen bovendien schade oplopen. Van zowel de Cops als de Racers waarmee je in een race verwikkeld bent, zie je de schade in de vorm van een balk boven de auto. Als Cop is het zaak die balk van een Racer weg te werken, zodat hij niet verder kan en langs de kant komt te staan. Dat levert de Cop een flinke berg Speed Points op. Als Racer kun je hetzelfde bereiken, al is dat niet helemaal de gebruikelijke weg. Maar als je in plaats van te ontsnappen liever probeert een Cop onschadelijk te maken, is dat mogelijk.
Langs de garage
Daarbij helpt het dat je auto's onderweg kunt repareren. Langs de weg zul je regelmatig benzinestations tegenkomen. Als je daar doorheen weet te rijden - meer hoeft niet - is je auto weer helemaal heel. Dat geldt voor zowel Cops als Racers en voor zowel menselijke als computergestuurde deelnemers, al viel tijdens onze speelsessie op dat de computergestuurde deelnemers wat moeite hadden om de benzinestations te vinden. Dat is waarschijnlijk met opzet zo in de game ingebouwd, want het is niet leuk om te racen tegen computergestuurde tegenstanders die onderweg steeds worden opgelapt. Benzinestations worden aangegeven op de mini-map linksonder in beeld, net als de nieuwe Hide Outs.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Undercover Cops in Rivals.
Punten afleveren
Die Hide Outs zijn er voor de Racers in de game. De Speed Points die je als Racer onderweg verdient, staan niet automatisch op je conto. De verzamelde punten worden pas echt aan je tegoed toegevoegd als je ze hebt afgeleverd in een Hide Out, een soort veilige plek aan de rand van een hoofdweg, waar de Cops geen vat op je hebben. Dat lijkt een makkelijke optie om aan de Cops te ontsnappen, maar de schijn bedriegt. Er zijn niet zo heel veel Hide Outs en er kleeft een nadeel aan het schuilen voor de Cops. Net als in de voorgaande games kun je een multiplier verdienen die de Speed Points die je verzamelt extra hard doet oplopen. Die multiplier raak je kwijt als je schuilt. Racen is daarmee dus gokken. Probeer je nog langer uit handen te blijven van de achtervolgende Cops, om zo je multiplier lekker hoog te houden, of kies je voor veiligheid door de verdiende punten in te leveren bij een Hide Out? Voor Cops is het zaak om Racers in te rekenen die zoveel mogelijk onverzilverde Speed Points hebben.
/i/1382092668.jpeg?f=imagenormal)
In zo'n Hide Out - of in de tegenhanger, het politiebureau - kun je ook wisselen van rol. In Rivals kun je op pad als Cop of als Racer. Je hebt voor beide een aparte campagne, met eigen doelen en uitdagingen die los van elkaar worden geregistreerd. In zo'n Hide Out of politiebureau kun je bovendien de Speed Points spenderen die je op je conto hebt staan. Die kun je besteden aan upgrades voor je auto, want customizen is weer terug van weggeweest. Vooral als Racer heb je veel opties. Je kunt een kleur kiezen en een versiering, in de vorm van stickers. Die optie hebben de Cops uiteraard niet, want hun auto's moeten wel herkenbaar blijven als politieauto.
Wapens
Beide hebben echter ook de optie om wapens toe te voegen aan de auto. Daar zijn er elf verschillende van in de game, hoewel we in onze speelsessie alleen het EMP-wapen voorbij zagen komen, waarmee je tegenstanders tijdelijk lam kunt leggen, als je tenminste een succesvolle Lock On weet te krijgen. Dat laatste valt nog niet mee, want een tegenstander kan die afschudden met een stevige versnelling of verandering van richting. Naast de EMP schijnen de vertrouwde spijkerstrips terug te komen, net als de Road Blocks die de Cops op kunnen zetten. Als we de makers moeten geloven, krijgen de Cops vooral wapens die auto's voor hen afremmen, terwijl Racers juist wapens hebben waarmee de auto's achter hen kunnen worden afgestopt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Eerste trailer die EA van Rivals heeft vrijgegeven.
Doelen halen
Uiteraard kun je in een Hide Out of politiebureau niet alleen van rol, maar ook van auto wisselen. Althans, mits je verschillende auto's hebt om uit te kiezen. Als Racer is dat niet vanzelfsprekend. Nieuwe auto's moet je verdienen, en dat is niet een kwestie van simpelweg Speed Points bij elkaar sparen. Het spel geeft je steeds doelen om te halen, die als een lijstje rechts in beeld staan. Het zijn er doorgaans een stuk of drie. Het zijn doelen als 'win een race' of 'rij een kilometer harder dan 180 kilometer per uur'. Pas als je een set doelen volbracht hebt, krijg je beschikking over een nieuwe bovendien een nieuwe en moeilijker set doelen. De Speed Points zijn er dus voor het opwaarderen van je auto's. Nieuwe auto's verdien je met het behalen van de doelen die de game voor je in petto heeft.
/i/1382092666.jpeg?f=imagenormal)
Wat die auto's betreft; we startten in een lekkere Porsche Cayman S, al is niet duidelijk of dat ook de startauto wordt in de definitieve versie. Op de Porsche volgde een Dodge Challenger, een echte muscle car met heel ander rijgedrag. Later volgde een Porsche 911 GT. Intessanter is dat EA voor het eerst sinds 2009 weer auto's van Ferrari in de game mag opnemen. Als het goed is, kun je op avontuur met bekende modellen als de Enzo, LaFerrari, F355 Berlinetta en 599 GTO. Bij de Cops gaat het er heel anders aan toe. Daarbij kun je niet zozeer kiezen uit auto's, als wel uit rollen. Daar zijn er drie van. Je kunt de weg op als Patrol, Enforcer of Undercover Cop. De eerste is snel, de tweede stevig en de derde onherkenbaar. Vooral de rol van Undercover is leuk, omdat je rijdt in een auto die er niet als politieauto uitziet en je zo je functie lang voor de Racers verborgen kunt houden.
Redview County
De game speelt zich af in een geheel open spelwereld, net als Need for Speed: Most Wanted. Dit keer rij je rond in het landelijke en bosrijke Redview County, vol met kronkelende hoofdwegen en stoffige zijwegen. Die laatste zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van Rivals. Er moeten tenslotte voldoende opties zijn om aan achtervolgers te kunnen ontsnappen. Naast die stoffige landweggetjes wordt er ook aan diverse wegen gewerkt, wat in veel gevallen leidt tot de optie om met een flinke sprong weer op een begaanbaar deel van het parcours te komen. Wat vooral opvalt tijdens het rondrijden door Redview County, is de verandering in tijd en weer. Je zult het niet alleen licht en donker zien worden, je zult ook het weer zien veranderen, al bleef dat tijdens onze speelsessie beperkt tot wat regenbuitjes. Het leuke daarvan is dat je door de Frostbite-engine heel mooi in beeld gebracht ziet dat het wegdek nat is. Je merkt dat ook gelijk in het rijgedrag van je auto, die veel sneller slipt.
Opvallend is dat de buitjes steeds maar heel plaatselijk zijn. Na ongeveer honderd meter is het wel weer droog. Wat dat betreft maakt Ghost Games het je niet al te moeilijk. Dat de Zweedse studio van een goede engine gebruik kan maken, is niet alleen te zien aan het wegdek. Ook de auto's zelf zien er erg goed uit en ook daar is de invloed van het weer te zien. Zo zie je dat een auto nat is, aan de veranderende reflectie. Verder zie je stof en modder opspatten als je met je auto optrekt. Ghost Games laat daarbij vooral de mooie kant van het racen met snelle bolides zien. Want auto's kunnen bij de vele botsingen in de game wel schade oplopen, maar die wordt op mysterieuze wijze vrij snel vanzelf hersteld. Dat een auto versleten is, zie je dan ook voornamelijk aan de health bar erboven, maar niet aan het uiterlijk van de auto.
/i/1382092665.jpeg?f=imagenormal)
Stevige wegligging
Ghost Games permitteert zich nog meer vrijheid. Zo liggen de auto's in de game wel erg stevig op de weg. Dat is niet nieuw voor Need for Speed, maar toch; auto's raken amper van koers als je een flinke tik tegen de achterkant geeft. Terwijl dat toch een gangbaar middel is om een auto tot stilstand te brengen, en dat is voor de Cops zo'n beetje het doel van het spel. Voor Racers is het dus wel weer prettig dat auto's zo vast op de weg liggen.
/i/1382092664.jpeg?f=imagenormal)
Wat dat doel van het spel betreft; in een eerdere preview vroegen we ons al af wat nu precies de bedoeling is van de Cops en de Racers. Uiteraard is het leuk om rond te scheuren in steeds snellere auto's met steeds meer en betere wapens, door een open spelwereld waarin steeds weer nieuwe uitdagingen wachten. Na onze hernieuwde kennismaking is echter nog steeds niet duidelijk of er iets te bereiken valt in de twee carrières die je kunt doorlopen. Er lijkt geen overkoepelend verhaal in de game verstopt en ook geen doel dat je kunt halen. Dat hoeft de pret niet te drukken, al is het leuk om ergens naartoe te werken.
Lekkere chaos
Wat het doel tijdens het spel is, is dan misschien niet helemaal duidelijk, het doel van de makers ervan is overduidelijk. Ghost Games wil 'chaos creëren'. Het racen in Rivals moet aanvoelen als een hectische aangelegenheid waarbij steeds van alles om je heen gebeurt. Daarin slaagt de Zweedse studio goed. Je kunt best rustig aandoen in Rivals en enkel een beetje cruisen, maar als je de kansen pakt die de game je biedt, wordt het al snel hectisch. Iedere Racer die je passeert is een uitdaging. Als je zelf ook Racer bent, kun je bij elke passage de uitdaging aangaan. Dat leidt uiteraard al snel tot aandacht van de politie, waarna de game los gaat.
Je hebt dan opeens van alles om op te letten. De schade aan je auto is iets om in de gaten te houden, waarbij je met een schuin oog op je mini-map moet letten om te zien of er een benzinestation in de buurt is. Hide Outs zijn belangrijk als je aan een race nog wat Speed Points over wilt houden. Al geldt daarbij dat later inleveren meer punten oplevert, dus de vraag is hoeveel risico je wilt nemen. Verder duiken er natuurlijk Cops op, die je proberen van de weg te krijgen, zodat je opeens twee races aan het rijden bent: die met je rivaal en die met de Cops. Maar hoe achtervolg je een concurrent terwijl je tegelijk aan de Cops probeert te ontkomen? Voeg daarbij dat je ook nog een lijstje doelen hebt om aan te werken en er ligt opeens ruim voldoende uitdaging op je bord om het nog lang spannend te houden.
/i/1382092663.jpeg?f=imagenormal)
Voorlopige conclusie
Ghost Games heeft een racegame gemaakt die wel wat wegheeft van een mmog. Dat is Need for Speed: Rivals niet, maar overeenkomsten zijn er zeker. Zo is er de open spelwereld, die met behulp van Frostbite 3 prachtig in beeld wordt gebracht, met mooie effecten als regenbuien, inclusief bijbehorende reflecties op de racende auto's in de game. Het is echter vooral het nieuwe AllDrive waardoor Rivals wel wat van een mmog wegheeft. Dat doet het verschil tussen singleplay, coöp en multiplay vervagen. Je rijdt rond in een online wereld waarin je kunt kiezen tegen of met wie je racen wilt, of dat nu een computergestuurde collega is of een menselijke. Dat je daarbij twee carrières kunt doorlopen is prima, al is nog niet geheel duidelijk welk doel je hebt als Cop of Racer. De nieuwe politiebureaus en Hide Outs maken de game alleen maar spannender, vooral doordat het voor Racers aantrekkelijk is om het schuilen in een Hide Out nog even uit te stellen. Verder wordt Rivals een echte Need for Speed, waarin realistisch stuurgedrag niet het belangrijkste is. De makers willen met Rivals vooral een even hectische als spannende game maken, en dat lijkt erg goed te lukken.
Titel |
Need for Speed Rivals |
 |
Platform |
Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, pc |
Ontwikkelaar |
Ghost Games |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
19 november 2013 |