Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Windows 8.1: Microsoft zoekt het compromis

18-10-2013 • 08:10

409

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Microsoft bracht Windows 8 op 26 oktober 2012 op de markt, in een poging zijn besturingssysteem aan te passen aan de eisen van deze tijd, waaronder de eis van een goede touchbediening en het aanbieden van apps in een softwarewinkel. Nog geen jaar later staat er al een majeure update klaar in de vorm van Windows 8.1. Deze is voor Windows 8-gebruikers gratis te installeren. Microsoft spreekt overigens met het vrijgeven van 8.1 doelbewust over een update en niet over een upgrade. In dat laatste geval moet immers de portemonnee worden getrokken.

De update moet vooral inspelen op de kritiek op de desktopinterface

De update, eerder bekend onder de codenaam Windows Blue, moet enkele problemen in Windows 8 herstellen, in het bijzonder enkele schoonheidsfoutjes. Ook moet hij inspelen op kritiek, vooral die op de desktopinterface, die nog altijd een belangrijke rol speelt.

Tweakers belicht in dit artikel de belangrijkste wijzigingen en vernieuwingen in de update. Allereerst bekijken we de installatiemogelijkheden en systeemeisen, we benoemen de belangrijkste wijzigingen die we in de rtm-release aantroffen en we bekijken de features die voor zakelijke gebruikers interessant kunnen zijn. Ten slotte benoemen we ook, mede op basis van onze eerdere hands-on van de Preview-versie, de overige vernieuwingen in Windows 8,1, zoals de terugkeer van de startknop.

Windows 8

Installatie

Een Windows 8-gebruiker kan Windows 8.1 installeren met een installatieoptie die via de Windows Store wordt aangeboden. Microsoft heeft geen plannen om een iso-bestand aan te bieden. Dit is vooral onhandig voor organisaties die hierdoor per client steeds opnieuw de benodigde updatebestanden, gemiddeld een kleine 3,5GB aan data, moeten downloaden. Een uitzondering vormen bedrijven die meedoen aan Microsofts volume licensing-programma: zij kunnen de 8.1-update wel eenmalig downloaden en deze vervolgens over de clients verspreiden.

Windows 8.1 ProGebruikers die de Preview-versie van 8.1 hebben draaien, kunnen in principe updaten, maar dat betekent wel dat alle apps opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Het is niet mogelijk de Preview van Windows 8.1 te de-installeren. Wie nog Windows 8 heeft draaien, hoeft dit niet te doen: de installatie moet probleemloos verlopen en herinstallatie van software is niet nodig.

Het is niet mogelijk de Preview van Windows 8.1 te de-installeren

Bij een upgrade vanaf Windows 7 kan alle persoonlijke data behouden blijven, maar applicaties moeten opnieuw geïnstalleerd worden. Voor Vista en XP is dit niet mogelijk; Microsoft adviseert in dat geval een clean install uit te voeren.

Microsoft zal onder de naam GA Rollup A direct een update voor Windows 8.1 aanbieden. Een 64bit-versie van deze patch was al eerder uitgelekt en zou de laatste weeffoutjes moeten herstellen.

De systeemeisen zijn ongewijzigd gebleven: een 1GHz-cpu en 1GB werkgeheugen bij de 32bit-editie of 2GB bij de 64bit-uitvoering zijn vereist. Ook is 16GB opslag bij 32bit of 20GB bij 64bit en een DirectX 9-videokaart nodig. Wie Windows 8.1 RT wil installeren, heeft minimaal 10GB ruimte nodig op zijn tablet.

Microsoft hanteert voor Windows 8.1 dezelfde prijzen als voor Windows 8. De prijzen voor de volledige Windows 8.1- en Windows 8.1 Pro-versies die Microsoft hanteert, zijn respectievelijk 119,99 euro en 279,99 euro.

Windows 8.1: installatie

De wijzigingen sinds de rtm-release 1/2

Microsoft heeft in de rtm-versie van Windows 8.1 nog een aantal wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de publieke Preview-release. De wijzigingen zijn veelal subtiel en in enkele gevallen is nieuwe functionaliteit toegevoegd. Zo heeft Windows 8.1: leesmodus-instellingen in IEInternet Explorer 11 in de Metro-modus verbeterde instellingen gekregen voor de leesmodus. In de leesmodus stript de browser een webpagina van alle franje en wordt alleen de tekst van bijvoorbeeld een nieuwsartikel getoond. Dit moet de gebruiker een plezierigere leeservaring bieden.

Het is nu mogelijk om de kleurstelling van de modus aan te passen door te kiezen uit een van de vier presets. Ook de lettergrootte kan worden gekozen, opnieuw uit vier niveaus. Helaas kan er geen eigen font worden gekozen, terwijl ook de keuzemogelijkheden voor de achtergrond in onze ogen te beperkt zijn. Desondanks is het prettig dat een en ander nu is aan te passen.

Gebruikers zonder ervaring met Windows 8 worden beter op weg geholpen

IE11 biedt een aantal privacyopties, al staat de optie om alle cookies van derde partijen te blokkeren standaard uit. De optie 'do not track' is wel ingeschakeld, maar omdat deze veel bediscussieerde standaard nog steeds niet van de grond is gekomen, is het effect op de privacy tot nu toe verwaarloosbaar. Overigens is Microsoft naar verluidt inmiddels zelf bezig met de ontwikkeling van een 'cookie-alternatief'.

Wat overigens niet lijkt te zijn gerepareerd is de beloofde WebGL-ondersteuning in Internet Explorer 11. Opnieuw loopt de Peacekeeper-benchmark vast op dit onderdeel. De Epic Citadel-demo kwalificeert IE11 als een niet ondersteunde browser en verwijst ons droogjes naar Firefox. Of Microsoft de WebGL-ondersteuning nog zal verbeteren, is onduidelijk. WebGL-GTA deed het overigens tot onze vreugde weer wel in de browser.

Microsoft heeft ook besloten gebruikers die nog geen ervaring hadden met Windows 8 en de bedieningselementen in de touchscreenomgeving beter op weg te helpen. Zo worden er kort na het aanmaken van een account allereerst tips gegeven in de vorm van een aantal grote pijlen die naar de hoeken van het scherm wijzen. Daarmee wordt onder andere het nieuwe startmenu onder de aandacht gebracht, evenals de Charms Bar.

Windows 8.1: instructies na instellen accountEen ervaren gebruiker zal logischerwijs deze hulpteksten snel wegklikken, maar voor beginnende gebruikers is het geen slecht idee van Microsoft om hen letterlijk op de nieuwe bedieningselementen te wijzen. Die vormen immers een belangrijk element van de Modern-interface en vooral de startknop zal ook voor sommige Windows 8-gebruikers 'nieuw' zijn.

Microsoft heeft ook geluisterd naar kritiek over te weinig algemene instructies. In een nieuwe helpsectie is onder andere informatie te vinden over hoe er door de Modern UI-omgeving genavigeerd moet worden en hoe basisacties moeten worden uitgevoerd. In de Preview-versie was deze sectie nog leeg. Ook wordt een hoofdstuk gewijd aan een Microsoft-account en aanvullende diensten, zoals SkyDrive. Verder is er een weinig informatieve opsomming te vinden met de belangrijkste vernieuwingen in Windows 8.1. Ons inziens had Microsoft beter ons kunnen vragen om hiervoor een goede samenvatting te leveren ;)

Windows 8.1: help in IE

Sinds de rtm-release zijn ook de vernieuwingen in de Mail-app zo goed als doorgevoerd. Terwijl de Mail-applicatie in Windows 8 uitblonk door een gebrek aan functionaliteit, zullen de meeste gebruikers met de Windows 8.1-uitvoering vermoedelijk beter uit de voeten kunnen.

De interface leunt sterk op die van Outlook.com, de opvolger van Hotmail als primaire maildienst van Microsoft. Door de strakke, rustige uitstraling is het lezen en opstellen van e-mail aanmerkelijk prettiger en ook zijn er handige functies van de webclient in de app opgenomen, zoals de functie om nieuwsbrieven automatisch te filteren. Verder kunnen berichten via drag-and-drop verplaatst worden. Wij vinden het wel jammer dat de soms wat onduidelijke iconen in de linkerbalk niet aangepast kunnen worden.

Windows 8.1: nieuwe Mail-app

De wijzigingen sinds de rtm-release 2/2

Ook in de desktopmodus, waar veel verstokte Windows-gebruikers zich vermoedelijk het meest op hun plaats voelen, zijn sinds de rtm-release enkele kleine nieuwigheden te ontdekken. De shortcut Windows-toets-X kenden we al uit Windows 8, maar in de update vinden we via dit snelmenu een nieuwe mogelijkheid om Windows snel af te sluiten, in slaapstand te sussen of om uit te loggen. Aangezien veel gebruikers in Windows 8 klaagden over het grote aantal muiskliks dat nodig was om Windows af te sluiten, is elke nieuwe shortcut meer dan welkom.

Windows 8.1: nieuwe afsluitfunctie

Microsoft heeft ook een paar wijzingen aan de meegeleverde thema's doorgevoerd. Zo vinden we bij de personalisatieopties het Lines and Colors-thema, dat nieuwe achtergronden en kleurstellingen bevat. Met slechts drie standaardthema's is het aantal beperkt gehouden, maar uiteraard blijven thema's uit Windows 8 gewoon beschikbaar en er kunnen nieuwe thema's online binnengehaald worden.

Windows 8.1: nieuwe thema's

Al met al zijn de wijzigingen sinds de rtm ten opzichte van de Preview-release in eerste instantie niet groot, maar dat lag ook niet in de lijn der verwachting. Microsoft lijkt vooral aandacht te hebben gegeven aan het verhelpen van bugs en het beter op weg helpen van beginnende Windows 8-gebruikers.

Zakelijker

Microsoft heeft terecht ingezet op een bewustwordingscampagne waarin het einde van de ondersteuning van Windows XP wordt aangekondigd. XP krijgt vanaf april 2014 geen updates meer. Vooral zakelijke gebruikers hebben jarenlang XP draaien. Tot tegenzin van de softwaregigant stappen bedrijven echter niet over naar Windows 8, maar naar Windows 7. De voorkeur van veel bedrijven gaat uit naar Windows-versies die gerijpt zijn en bij Windows 7, met tal van updates en een servicepack, is dat het geval. Met Windows 8.1, dat objectief gezien kan worden als veel meer dan een servicepack, hoopt de softwaregigant op de langere termijn ook het bedrijfsleven enthousiast te kunnen maken voor zijn jongste besturingssysteem.

Windows 8.1: HP liteBook Revolve-convertibleMicrosoft wil met de 8.1-update onder andere inspelen op de bring your own devices-trend, waarbij werknemers hun eigen hardware gebruiken om ook zakelijke toepassingen te benaderen. Een van de nieuwe features hiervoor zijn de zogenaamde Work Folders, waarmee bestanden gesynchroniseerd kunnen worden. Deze functionaliteit lijkt enigszins op bijvoorbeeld het populaire Dropbox, maar systeembeheerders kunnen volgens Microsoft nauwgezet de toegangsrechten van Work Folders bepalen.

De voorkeur van bedrijven gaat uit naar Windows-versies die gerijpt zijn

Windows 8.1 ondersteunt verder het 'OMA device management'-protocol. Met behulp van beheersoftware van derde partijen en compatibele hardware wordt het volgens de softwaregigant eenvoudiger om mobiele apparaten te beheren. Zo moet een systeembeheerder beter inzicht kunnen krijgen in bijvoorbeeld uitgedeelde zakelijke toestellen. Bedrijven die tablets gebruiken met Windows 8.1 RT, moeten verder met de beheersoftware Intune ook meer managementmogelijkheden krijgen.

In de update van Windows 8 is ook support voor nfc opgenomen. Zo is er een tap-to-pair-printfunctie beschikbaar, waarmee een Windows 8.1-apparaat via een nfc-tag snel de printerinstellingen kan uitlezen. Dit moet het configureren van een printer sterk vereenvoudigen. Het afdrukken van documenten moet ook met Wi-Fi Direct Printing mogelijk zijn; voor een uitdraai zou niet langer de installatie van een driver nodig zijn. De native ondersteuning voor miracast in Windows 8.1 is niet alleen handig voor het bekijken van een film op de tv via de laptop, maar ook bij het tonen van zakelijke presentaties. Steeds meer hardware, zoals zakelijke laptops, maken miracast mogelijk.

Met Windows 8.1 zouden ook de beveiligingsmogelijkheden verder zijn toegenomen. Zo wordt meer vpn-clientsoftware standaard ondersteund en is auto-triggering voor vpn beschikbaar. Daarmee wordt automatisch vpn-toegang geactiveerd en zou een enkele klik voldoende zijn om een beveiligde omgeving te betreden. Ook belooft Microsoft betere ondersteuning voor biometrische authenticatie, zoals vingerafdrukherkenning, versleuteling van alle bestanden op een apparaat en, alweer via het OMA-protocol, het op afstand wissen van data na bijvoorbeeld diefstal of verlies van hardware.

Al met al bevat Windows 8.1 geen schokkende innovaties die het bedrijfsleven direct over de streep zullen trekken, maar vooral de focus op het ondersteunen van mobiele apparaten en het inspelen op de byod-trend lijkt een verstandige keuze. En wellicht zullen bedrijven op termijn Windows 8.1 voldoende stabiel en uitgerijpt vinden om niet langer te kiezen voor Windows 7, maar voor het recentste besturingssysteem van Microsoft.

Startknop, maar geen startmenu

Microsoft heeft met Windows 8.1 duidelijk ingespeeld op een belangrijk deel van de kritiek op Windows 8: het ontbreken van de startknop in de desktopmodus. De startknop is terug, maar het klassieke Windows-startmenu, dat tot Windows 7 stand heeft weten te houden, ontbreekt. Daarmee zoekt de softwaregigant overduidelijk een compromis: het startscherm van versie 8 overeind houden, maar de klassieke startknop terug op de desktop.

De startknop is terug, maar het klassieke Windows-startmenu ontbreekt

Terwijl Windows 8 enkel een thumbnail toonde van het achterliggende startscherm als je de muis in de linkeronderhoek positioneerde, is bij Windows 8.1 weer permanent een startknop te zien. Behalve het vertrouwde beeld van een startknop linksonder op de taakbalk wordt echter geen startmenu zichtbaar, iets wat tools als Classic Shell of Start8 poogden te herstellen in Windows 8. In plaats daarvan wordt de gebruiker standaard naar het hoofdscherm van de nieuwe Modern UI geleid.

Het gedrag van de startknop is aan te passen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om met een druk op de knop meteen naar het All Apps-overzicht binnen de Modern UI te gaan. Dit is dus niet het standaardscherm met de Live Tiles, maar een overzicht van alle apps die op het systeem zijn geïnstalleerd. De iconen zijn daarbij van een kleiner formaat. Het is mogelijk om desktopapplicaties eerst weer te geven en pas in tweede instantie een lijst met Windows 8-apps.

Windows 8.1: verschil tussen wel of geen achtergrond

De normale desktop (links), het startscherm met dezelfde wallpaper (midden) en het startscherm zonder wallpaper (rechts)

Ondanks de toevoeging van een startknop en het optionele All Apps-overzicht in de Modern UI kan de gebruiker het gevoel krijgen plots een ander deel van het besturingssysteem ingeslingerd te worden. Daarnaast is het All Apps-scherm niet zo overzichtelijk als het oude startmenu. Om de pijn enigszins te verzachten heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om de desktopwallpaper te gebruiken voor de achtergrond van de Modern UI-interface. Hierdoor lijkt het alsof deze interface over de desktop heen geprojecteerd wordt om zo de twee interfaces van Windows 8 meer als één geheel te laten aanvoelen. Zeker in vergelijking met de eerste previews van Windows 8, waar wisselen tussen bureaublad en Modern UI nog met een flipanimatie verliep, is de implementatie in 8.1 veel beter.

De startknop is op tablets ook gewoon aanwezig en dat is goed te begrijpen. Als Microsoft de startknop op apparaten met een touchscreen zou verbergen, is hij ook meteen weg op notebooks met touchbediening of tablets met een dock en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Linea recta naar de desktop

Het gevoel van desktopgebruikers dat de nieuwe Modern UI in Windows 8 min of meer onontkoombaar is, komt niet alleen door het weghalen van de startknop en het startmenu, maar ook doordat elk Windows 8-systeem na het starten de gebruiker de Modern UI voorschotelt. Gebruikers die de app-omgeving niet nodig hebben omdat ze alleen met de desktopomgeving werken, moesten als de computer gestart is eerst de Live Tile voor het bureaublad aanklikken, een kleine handeling, maar voor velen ook een bron van irritatie.

Het voorgeschotelde All Apps-menu is wel degelijk een verbetering

Microsoft heeft daar met de Windows 8.1-update gelukkig een einde aan gemaakt. Hoewel een Windows 8.1-systeem standaard nog steeds naar de Modern UI zal booten, kunnen gebruikers dit uitzetten. Als dan ook de meest gebruikte apps aan de taakbalk worden vastgepind, is er voor desktopgebruikers vrijwel geen reden meer om de Modern UI te gebruiken.

De instellingen voor de startknop zijn terug te vinden bij de eigenschappen van de taakbalk, een plek waar veel gebruikers ze niet snel zullen vinden, maar die voor gevorderde Windows-gebruikers eenvoudig te bereiken is. Vanuit het optiemenu van de taakbalk is nog een aantal aanpassingen aan de gui mogelijk, waarvan het uitschakelen van de 'hot corners' voor verstokte desktopgebruikers de interessantste is. Als de muiscursor in de linker- of rechterbovenhoek wordt geplaatst, zullen niet langer onderdelen van de Modern UI zichtbaar worden, maar gebeurt er simpelweg niets.

Windows 8.1: taakbalkinstellingen

De nieuwe opties, die voorheen alleen met tools van derde partijen mogelijk waren, leiden ertoe dat gebruikers die enkel de klassieke desktop willen gebruiken, dit in bijna alle gevallen ook kunnen doen zonder in hun werk 'gestoord' te worden door elementen van de Modern UI. Windows 8.1 boot desgewenst meteen naar de desktop, laat geen hot corners meer zien en toont een startknop. Als daarop gedrukt wordt, gaat de gebruiker nog wel naar de Modern UI, maar het voorgeschotelde All Apps-menu is wel degelijk een verbetering boven het startscherm.

Oppoetsen van de Modern UI

Pijltje om te wisselen tussen startscherm en app-overzichtMicrosoft heeft enkele kleine wijzigingen doorgevoerd in de Modern UI-omgeving. Dat begint bij het startscherm. In plaats van zes kunnen nu maximaal negen rijen Live Tiles weergegeven worden, een handige feature voor beeldschermen met hoge resoluties. Ook kan de gebruiker sneller naar het All Apps-overzicht wisselen door op de desktop linksonder op een pijltje klikken en op een touchscreen kun je met een simpele verticale swipe wisselen tussen de twee schermen.

Mensen die een Windows 8-systeem met veel apps hebben draaien, weten dat het startscherm na verloop van tijd behoorlijk chaotisch en onoverzichtelijk kan worden, omdat elke nieuwe app meteen een Tile op het hoofdscherm plaatst. Dit is in Windows 8.1 niet meer het geval; apps verschijnen automatisch in het All Apps-overzicht, maar de Tiles op het startscherm moeten door de gebruiker zelf aangemaakt worden. Dit maakt de lay-out een stuk overzichtelijker, al moet je natuurlijk wel wat meer moeite doen om je startscherm in te richten.

De welbekende Live Tiles van het startscherm kennen nu een aantal nieuwe mogelijkheden, vooral op het gebied van lay-out. In Windows 8 hebben ze twee mogelijke vormen: vierkant en rechthoekig, waarbij de rechthoekige variant precies twee keer zo breed is als de vierkante. Windows 8.1 voegt daaraan nog extra kleine en grote Tiles toe, die respectievelijk een kwart meten van de originele vierkante Tile en vier keer zo groot zijn als die standaard-Tile.

Live Tiles in Windows 8.1

Alle verschillende maten voor Live Tiles: klein, middel, groot en breed

De Live Tiles hebben nu ook extra functionaliteit; bij nieuwe apps wordt automatisch het label 'New' opgeplakt, zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn, en als een app aan het downloaden is, kan de Tile een voortgangsbalk weergeven. Het zijn allemaal kleine tweaks die er bij elkaar voor zorgen dat Windows 8.1 completer en weldoordachter aanvoelt dan Windows 8.

Meer Snap-modes voor multitasking

Ook is veel aandacht besteed aan multitasking. Windows 8 kent de Snap-functie, waarbij verschillende apps hetzelfde scherm kunnen delen. Eén app wordt dan in een smalle strook weergegeven, terwijl de tweede app de overgebleven ruimte vult. In 8.1 is Snap niet meer beperkt tot deze 1:3-verhouding en daarnaast is het nu ook mogelijk om meer dan twee applicaties naast elkaar te draaien.

Drie Modern UI-apps naast elkaar

Drie Modern UI-apps naast elkaar: Mail, Internet Explorer en Weather

De vaste verhoudingen zijn weg, waarmee de multitasking-interface flexibeler geworden is. Daarom is het nu bijvoorbeeld mogelijk om twee apps in een 50/50-verhouding te draaien. Hoeveel apps precies naast elkaar passen, hangt af van de beeldschermresolutie. Op een schermresolutie van 1920x1080 pixels ligt het maximum in ieder geval op drie. Handig is dat een aantal ingebouwde apps nu ook slim gebruikmaakt van Snap-view. Open je in de e-mail-app bijvoorbeeld een fotobijlage, dan start de Photos-app in Snap-view-modus aan de zijkant om het plaatje weer te geven. Bij het aanklikken van een hyperlink in een e-mail zal Internet Explorer zich in Snap View openen.

Minder noodzaak voor het klassieke configuratiescherm

Windows 8 kent binnen de Modern UI een eigen plekje waar systeeminstellingen gewijzigd kunnen worden. Het aantal zaken dat je daar kunt wijzigen is zeer beperkt en in veel gevallen moet een gebruiker alsnog het oude configuratiescherm raadplegen. Op een desktop of laptop is dat niet erg, maar wel op een tablet, waarop je de oude touch-onvriendelijke Windows-interface wil vermijden.

Het is nu mogelijk om quiet hours voor notificaties in te stellen

Microsoft heeft besloten om in Windows 8.1 aanzienlijk meer instelmogelijkheden via de Modern UI toegankelijk te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld de beeldscherminstellingen gewijzigd worden terwijl ook de muisinstellingen aanpasbaar zijn. Nog niet alle instellingen zijn via de Modern UI-interface aan te passen, dus het configuratiescherm blijft voorlopig nodig. Dat is maar goed ook, want voor power users blijft dat toch een veelgebruikt en vertrouwd onderdeel van het Windows-besturingssysteem.

Door het besturingssysteem heen zijn nog diverse kleine tweaks en aanpassingen te vinden. Zo is het nu mogelijk om voor notificaties quiet hours in te stellen, zodat een gebruiker bijvoorbeeld 's nachts niet meer gestoord wordt. Ook kunnen voortaan verwijderbare drives in de mediabibliotheken opgenomen worden Op het onscreen-toetsenbord is het nu mogelijk om getallen in te voeren door vanaf een lettertoets omhoog te vegen en te drukken.

Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot

Een selectie van de nieuwe opties bij de pc-instellingen

Meer apps, meer search

Net zoals dat bij bijvoorbeeld iOS en Android gaat, kunnen de apps die Microsoft maakt voor Windows 8, los van het besturingssysteem geüpdatet worden. In de afgelopen maanden is dat ook meer dan eens gebeurd en sinds de release van Windows 8 is er veel functionaliteit toegevoegd. Microsoft heeft de release van 8.1 aangegrepen om een aantal apps opnieuw te updaten en ook enkele nieuwe apps te introduceren.

Onderdeel van de groep geüpdatete apps zijn onder andere Xbox Music, Maps, Mail, Skydrive, Camera, Sport en Nieuws. Vooral de clouddienst Skydrive is diep geïntegreerd in het besturingssysteem, mede omdat de Skydrive-app nu lokale bestanden en mappen kan raadplegen, zodat de app eigenlijk werkt als een Modern UI-variant van Windows Explorer, maar dan wel een stuk uitgekleder.

Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot

Windows 8.1 telt zoals gezegd ook veel nieuwe apps. Om te beginnen zijn er een paar kleine, maar erg handige nieuwe apps, zoals een rekenmachine en een wekker-app. Ook nieuw is de Reading List-app, Microsofts variant op populaire apps als Instagram en Pocket. Vanuit de browser kunnen webpagina's via de Reading List-app gedeeld worden op sociale netwerken en de gebruiker kan de gemarkeerde content op een later moment lezen.

In de Bing-categorie was er al Bing Travel en daaraan zijn nu Bing Eten en Drinken, en Bing Gezondheid en Fitness toegevoegd. De Eten en Drinken-app biedt verschillende soorten artikelen en recepten, en de Gezondheid-app stelt gebruikers in staat om hun sport- en eetgedrag bij te houden. Beide nieuwe apps zien er fraai uit en laten zien dat Microsoft zijn eigen Metro-ontwerptaal nu een stukje beter in de vingers heeft dan ten tijde van de Windows 8-release.

Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot Windows 8 screenshot

Dat wordt nog duidelijker bij de Window Store. De downloadwinkel zag er tot nu toe redelijk eenvoudig uit, maar in Windows 8.1 heeft Microsoft duidelijk extra aandacht besteed aan het ontwerp. Er is meer informatie over een app te lezen en de presentatie is overzichtelijker. Ook technisch gezien zijn er verbeteringen; de app voelt een stukje sneller aan en de Store kan updates nu automatisch binnenhalen en installeren.

Windows 8 screenshot

Microsoft heeft de zoekfunctionaliteit in Windows 8.1 behoorlijk uitgebreid door middel van integratie van zijn eigen Bing-zoekmachine. Dat betekent niet alleen dat er beter gezocht wordt, maar ook dat op meer plekken een zoekopdracht is in te geven. Als je een zoekterm intikt via de Search-charm, worden niet alleen lokale resultaten zichtbaar, zoals documenten en apps, maar ook resultaten van het web. Bij sommige zoektermen, waarover veel informatie beschikbaar is, is een mooi, gestileerd overzicht te bekijken. Op de afbeelding toont Microsoft een voorbeeld over Marilyn Monroe.

Zoekresultaat in Windows 8.1

Internet Explorer 11 met WebGL en Spdy

Windows 8.1 brengt een nieuwe versie van Internet Explorer met zich mee, met rugnummer 11. De grootste uiterlijke wijziging aan de Modern UI-variant van de browser is dat de tabs nu aan de onderzijde van het scherm weergegeven worden in plaats van de bovenkant. Waar we ons overigens nog steeds aan storen is dat de Modern UI-variant alleen werkt als de desktopversie van Internet Explorer de standaardbrowser op het systeem is. Mocht de gebruiker Chrome of Firefox als standaardbrowser kiezen, dan kan IE11 niet binnen de Modern UI gebruikt worden.

Internet Explorer 11 in Windows 8.1

Twee belangrijke technische wijzigingen zijn de ondersteuning voor WebGL en Spdy, een door Google ontwikkeld alternatief voor http. WebGL maakt het mogelijk om binnen de browser de OpenGL-graphics-api aan te spreken. Daardoor kunnen geavanceerde 3d-graphics in de browser gebruikt worden. Microsoft is redelijk laat met ondersteuning voor WebGL; Chrome en Firefox ondersteunen het al standaard, terwijl het in Safari en Opera handmatig te activeren is. Zoals al eerder gezegd is de WebGL-implementatie nog niet optimaal.

Wel is duidelijk dat de JavaScript-prestaties flink zijn verbeterd. Vooral op tragere apparaten, zoals de Surface RT, is dat welkom. Die tablet weet de JavaScript-benchmark Kraken met Windows 8.1 grofweg twee keer zo snel te doorlopen als met Windows 8.

Conclusie

Windows 8.1 voelt aan als een uitgebalanceerd compromis om twee werelden - de touchinterface voor tablets en daartegenover de traditionele desktopomgeving met muis-/toetsenbordbediening - beter op elkaar te laten aansluiten. De implementatie had op Windows 8 immers nog veel ruwe randjes en het besturingssysteem kreeg daardoor de nodige tegenstand.

Onderdeel van het 8.1-compromis is het streven om de traditionele Windows-gebruiker tevreden te stellen. Zo is de startknop terug van weggeweest en kan er desgewenst direct geboot worden naar het bureaublad in plaats van het startmenu. Deze keuzes lagen voor de hand, maar we zijn toch blij dat Microsoft deze stap heeft durven zetten.

Op de desktop wordt het doorvoeren van innovaties steeds moeilijker

Microsoft heeft ook winst geboekt met zijn op tablets gefocuste Modern UI-omgeving. Waar veel apps op Windows 8 nog onvoldoende uit de verf kwamen, wellicht het gevolg van haastwerk, zijn de standaard-apps in 8.1 van een duidelijk hoger niveau. Verder maken de nieuwe Snap Views de Modern UI-omgeving aanmerkelijk productiever.

Grootste pluspunt van Windows 8.1 is echter dat het gratis te downloaden is voor Windows 8-gebruikers. Wel moet Microsoft in onze ogen aandacht blijven besteden aan het verder uitbouwen en verbeteren van de touchomgeving van Windows 8, evenals het bijbehorende app-platform. Op de desktop wordt het doorvoeren van ware innovaties immers steeds moeilijker en de meeste gebruikers zullen tevreden zijn met de huidige mogelijkheden in Windows 8 of 8.1.

Windows 8.1 Start Scherm

Reacties (409)

409
388
243
37
3
52
Wijzig sortering
Buitengewoon vervelend dat de gebruiker nagenoeg gedwongen is om in te loggen met een Microsoft account. De Desktop applicatie van Skydrive werkt bijvoorbeeld niet meer, je kan alleen nog maar gebruik maken van de metro-App. Om gebruik te kunnen maken van die Metro App moet je dus vwel ingelogd zijn met je Windows account. Dit is dus iets van in de zakelijke wereld niet gaat werken. Mits je gebruik maakt van tooltjes van derden (SyncDriver bvb) is dit niet op te lossen.

Daar naast viel het mij op dat ik na installatie sowieso direct ingelogd was met mijn Microsoft account, ik zal ongetwijfeld iets gemist hebben tijdens het installatie process maar vond dit vreemd.

Positief viel mij de snelheid op, ik heb het gevoel dat met name IE 11 veel vlotter is dan zijn voorganger.
[...]De Desktop applicatie van Skydrive werkt bijvoorbeeld niet meer, je kan alleen nog maar gebruik maken van de metro-App. Om gebruik te kunnen maken van die Metro App moet je dus vwel ingelogd zijn met je Windows account. [...]
Dat de desktop app niet meer werkt klopt, maar je wordt niet geforceerd om de metro app te gebruiken. Ik gebruik dat ding bijv. nooit, maar toch worden al mijn bestanden gesynced met Skydrive en mijn laptop. De folder kan je ook nog steeds bij via explorer. Het enige wat eigenlijk mist/verandert is, is het tray icon met de nodige functies en dat bestanden die in sync zijn een groen vinkje krijgen. Nu krijgen alleen bestanden die out-of-sync zijn een extra tekentje op het icoontje.
Behalve dan wanneer je de Skydrive folder niet op zijn reguliere plek hebt staan (D:/ oid)
Dat heb ik hier en werkt prima :) Je moet wel even handmatig een bestand aanpassen en Skydrive via de taskmanager afsluiten. Iemand gaat daar vast wel een tool voor maken..
Hah in Windows 8.1 is het nog makkelijker: http://winsupersite.com/w...-location-skydrive-folder

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 23 juli 2024 00:12]

Hoe wordt dit dan in zakelijke omgevingen toegepast?
Ik kan me voorstellen dat je als bedrijf niet wil dat er voor elke user een microsoft account wordt gemaakt. Ook de automatische integratie met SkyDrive lijkt me zeer onwenselijk, bedrijfsdocumenten die plots in de cloud gaan leven.....
Als je geen domain controller/active directory gebruikt voor je zakelijke omgeving kan je gewoon een lokaal account instellen zonder dat er een MS/SkyDrive account nodig is. Zelfs als je Office 365 gebruikt ben je geheel niet verplicht om SkyDrive te gebruiken. SkyDrive Pro/Sharepoint Online bij Office 365 is dan ook niet zo een heel denderende oplossing voor document beheer (voornamelijk problematisch bij rechtenbeheer en backup functionaliteit. Daar zijn imho betere cloud oplossingen voor...
Lijkt me ook wel handig om te weten.

Gezien je met elk mail-adres een microsoft-account aan kunt maken, lijkt het me dat je het op die manier moet doen. Toch lijkt het me handig als een systeembeheerder dit even toe kan lichten.
automatische integratie met SkyDrive kan je gewoon uitzetten (heb ik zelf gistere gedaan) voordat hij begint met installeren ;) (lijkt me dat je dit ook wel moet kunnen uitzetten met een automatische install op meerdere computers)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 00:12]

skydrive zit juist nog beter ingebouws in de desktop, inplaats van een los programma zit het nu gewoon direct in Windows verkenner, én in de app.
Je kunt nog altijd terug naar local account.
Kwestie van wennen aan het concept. Bij een Apple device moet je ook een Apple-id aanmaken en een Android apparaat werkt ook het lekkerste met een Google account. Tot nu toe was het nooit nodig om voor Windows een MS Account aan te maken.

Het kan ook zonder, maar ik vind het niet storend en geeft daarnaast SkyDrive integratie. Eigenlijk best handig :)
Je kan je Microsoft acound loskoppelen.
Wat mij het eerste opvalt na de update is dat het lettertype er "vaag" uitziet
alsof er een mist overheen hangt erg irritant dat ze dit hebben gedaan en kan ook niet vinden waar je dit zo snel kan terug zetten. Na de koffie nog maar eens zoeken.

Update is niet even gedaan is toch wel even bezig, dus niet even snel updaten voor dat je weg moet.
Quote : "Onderdeel van het 8.1-compromis is het streven om de traditionele Windows-gebruiker tevreden te stellen."

Dat is ze in mijn geval dus niet gelukt. Lag ook voor de hand dat deze reactie van mij zou verschijnen. Ze geven je de indruk dat ze naar klanten geluisterd hebben maar blijven toch krampachtig vasthouden aan dat (naar mijn mening) lamlendige full-screen Metro-menu.

Ze hadden gewoon nooit één Windows-versie moeten maken die bedoeld is voor alle apparaten. Er had een losse, Metro-loze versie moeten zijn en eentje mét Metro. Als dat te veel werk was geweest had ik gewoon de optie moeten hebben om dat full-screen menu te verwijderen via het configuratiescherm. Zolang hier geen verandering in komt met Windows 9 (wat ik niet verwacht) blijf ik met Windows 7 werken; dit systeem wordt sowieso minstens tot 2020 ondersteund, dus de komende 7 jaar hoef ik me dus geen zorgen te maken. En ja, ik heb het al vaker gezegd; vroeg of laat komt de overstap naar Linux, omdat dit tegen die tijd waarschijnlijk het enige besturingssysteem is waar je nog met een normaal bureaublad kunt werken.

Ondanks dat vele pro-Win8 gebruikers het niet willen horen; ik krijg nog steeds iedere week diverse computers die "gedowngrade" moeten worden naar Windows 7 omdat de gebruikers er niet mee willen / kunnen werken. Juist de nieuwe computergebruikers (waaronder een filnke groep senioren) zegt er niks mee te kunnen omdat de cursussen die ze in het verleden hebben gedaan ontoerijkend zijn om met Windows 8 te werken. Ironisch gezien zou Microsoft's meest recente besturingssysteem juist deze groep mensen aan moeten trekken, maar lijken de plank toch misgeslagen te hebben. Eigenlijk zegt dat toch genoeg over de weg die Microsoft is ingeslagen met Windows 8(.1).

Quote : "Op de desktop wordt het doorvoeren van ware innovaties immers steeds moeilijker en de meeste gebruikers zullen tevreden zijn met de huidige mogelijkheden in Windows 8 of 8.1."

Het overgrote deel van de mensen is nog steeds tevreden met de mogelijkheden die ze in Windows 7 hebben en zien het nut niet van de overstap op Windows 8. Misschien zijn we ook wel in een tijd aangekomen dat het bureaublad goed is zoals het is. Ik heb helemaal geen behoefte aan een geheel nieuw ontwerp. Voor mij is het al voldoende om de Windows 7 omgeving op te poetsen, verder te optimaliseren en de ondersteuning van apparaten te handhaven - ook die wat na 2020 op de markt komen.

Windows is een besturingssysteem dat mijn computer laat werken zodat ik er mee kan werken. Al die toeters en bellen leiden ongelooflijk af. Een nieuw systeem leren kennen is naar mijn mening niet productief. Je bent een hoop tijd kwijt met installeren, updaten, configureren en wegwijs worden. Die tijd kan niet voor werken worden gebruikt en gaat verloren, omdat de prestatiewinst van Windows 8 (tegenover 7) marginaal is. De tijd die ik kwijt ben haal ik er nooit meer uit.

Ik snap ook wel dat Microsoft probeert om voet aan de grond te krijgen in de mobiele sector, maar vind dat ze de rest van de Windows-gebruikers behoorlijk in de kou laten staan. Je moet ook durven toegeven wanneer je er naast zat. Dat hele gedoe met het start-knopje slaat ook nergens op; er is tenslotte voldoende 3rd party software die vergelijkbaar werkt en je wel de toegang geeft tot een "klassieker" start-menu.

Wat Microsoft nu heeft gedaan is half werk leveren; wel de knop, niet het menu. Daarmee hopen ze dat ze de mensen voor de gek kunnen houden. Ik hoop in ieder geval dat de gemiddelde consument daar doorheen prikt, want ik trap er in ieder geval niet in.
Het overgrote deel van de mensen is nog steeds tevreden met de mogelijkheden die ze in Windows 7 hebben en zien het nut niet van de overstap op Windows 8. Misschien zijn we ook wel in een tijd aangekomen dat het bureaublad goed is zoals het is. Ik heb helemaal geen behoefte aan een geheel nieuw ontwerp. Voor mij is het al voldoende om de Windows 7 omgeving op te poetsen, verder te optimaliseren en de ondersteuning van apparaten te handhaven - ook die wat na 2020 op de markt komen.
Het overgrote deel van de mensen was tevreden met de mogelijkheden die ze in DOS hadden.
Het overgrote deel van de mensen was tevreden met de mogelijkheden die ze in Windows 3.1 hadden
Het overgrote deel van de mensen was tevreden met de mogelijkheden die ze in Windows 95 hadden.
Moet ik nog door gaan?

Innovatie komt niet van vasthouden aan wat er in het verleden was. Innovatie komt van het negeren van de vastgeroeste "oude garde" en serieus kijken naar wat er nu écht beter kan. Ik geloof heilig in de stappen die Microsoft nu aan het doen is. Niet omdat ik een fanboi ben, wel omdat er éindelijk voor het eerst sinds 1995 weer eens écht naar vernieuwing gekeken wordt. En nee, dat gaat niet zonder slag of stoot, niet zonder hik en zucht. Maar als je naar de toekomst kijkt heeft Microsoft simpelweg gelijk met de ModernUI.

Daarbij de kanttekening dat het natuurlijk een FAAL van astronomische proporties is dat ze hun eigen software (met name Office), zelfs die die ingebouwd zit in Windows (zoals Wordpad, Paint, verkenner) nog niet overgezet hebben. Daarmee ondermijn je je eigen strategie enorm.
"Innovatie komt niet van vasthouden aan wat er in het verleden was. Innovatie komt van het negeren van de vastgeroeste "oude garde" en serieus kijken naar wat er nu écht beter kan. "


Je maakt dezelfde fout die microsoft ook heeft gemaakt.
Innovatie staat lang niet altijd gelijk aan verbetering.
Ik vind het zeer innoverend dat microsoft het voor elkaar krijgt om een heel scherm te vullen met 3 zinnetjes linksboven. (zie enkele van de screenshots bij het artiekel)
Maar het is in feite een verslechtering van de UI ten behoeve van apparaten met een klein scherm waar weinig informatie op past.
Als je onder 'vastgeroest' bedoelt dat mensen gewend zijn met meer informatie dan 3 zinnen om te gaan dan heb je gelijk. Persoonlijk zit ik dan liever volledig 'vastgeroest' dan dat ik op mn desktop moet werken met een informatieflow waar de teletubbies zich nog bij zouden vervelen.
Maar microsoft weet dit natuurlijk ook wel en het is overduidelijk dat ze mensen richting een consumption garden van hun eigen hard- en software pushen. Deze 'innovatie' is dus niet bedoeld voor de gebruikers maar voor de marktpositie van microsoft.
Je slaat de spijker op zijn kop. Deze innovatie is puur gedaan door MS omdat ze geen marktaandeel hebben op de tabletmarkt. Met Windows zijn ze marktleider dus ze dachten als we Windows 8 met Metro pushen op de desktop wil iedereen straks ook een surface tablet en een Windows Phone want dan zijn ze dat gewend en dan praat alles zo goed met elkaar.

MS heeft dus eigenlijk de trouwe desktop gebruiker misbruikt om meer marktaandeel te krijgen bij de andere devices en dat is best een kwalijke zaak. MS heeft echt niet gedacht: Metro op de desktop, dat vindt de gebruiker vast superhandig! Het tegendeel is inmiddels wel bewezen dacht ik zo (zie marktaandeel Windows 8 ).

Nu krijgen ze dat zelf ook langzaam door met 8.1, start knop is al terug (naja half) en je kan direct naar de desktop booten. Dit is slechts het begin geloof me het marktaandeel van 8 zal nog zo laag blijven dat er straks een 8.2 of 9 komt waar de Windows 7 look & feel weer deels wordt hersteld en Metro optioneel wordt (zoals het al direct had moeten zijn of in ieder geval instelbaar).

Ik zit bij Windows echt niet te wachten op Metro, of een Windows Store a lá Apple. Apple komt daar makkelijker mee weg omdat zij altijd al een veel meer gesloten karakter hebben gehad maar op Windows wil ik gewoon MSI-tjes af kunnen trappen en desnoods heel het systeem naar de tering helpen als het nodig is en ja, dat kan op Windows 8 ook allemaal natuurlijk maar het is wel duidelijk waar het heen gaat, namelijk dat dat straks bij Windows 9 of 10 niet meer kan.

En ja ik heb met Windows 8 gewerkt en ik vond het echt verschrikkelijk. Dat heeft niks te maken met vastgeroest zitten aan Windows 7 en niets nieuws willen accepteren dat heeft er puur en alleen mee te maken dat ik 8 een verslechtering vindt en waarom zou ik dan 130 euro gaan betalen voor iets wat ik minder goed vindt werken?

Als je het goed vindt werken en er blij mee bent prima, maar laat ook een ander in zijn waarde als hij 7 wil blijven verbruiken en ga hem niet Windows 8 opdringen. Dat is hetzelfde als de paus proberen te overtuigen dat er geen god bestaat, dat gaat je toch niet lukken.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 23 juli 2024 00:12]

Je slaat de nagel op de kop! _/-\o_
De eerste keer dat ik remote support moest geven op een 8 systeem. En dat is ondertussen al meer als jaar geleden heb ik echt achter mijn oren moeten krabben. Het was een budget versie van 8 en het was ik weet niet hoe lastig om gewoon een admin account aan te maken. Ik moet inloggen op microsoft live en het vroeg mijn email adres. Die hele metro interface is in mijn ogen alleen nodig op een tablet of touchscreen. Nou, ik heb flink wat ervaring met touchscreens. Voor het mixen van audio is het wel handig als je sliders direct op het scherm kun veranderen en helemaal als je er 6 tegelijk kunt bedienen met multitouch. Maar ik had toch al een hardware mixer die dat voor mij deed met feedback. En het voelt ook veel lekkerder om een echte slider te bedienen.

Enfin het is goed dat er nu betere touchscreen technologie beschikbaar is in Windows 8, al weet ik niet of hetzelfde ook mogelijk is in 7 met 3th party tools.
Maar Microsoft heeft inderdaad een deel van zijn gebruikers in de kou laten staan door de Metro interface in het begin te pushen.
Doe het dan meteen goed en kom met een versie die een eigen microsoft microfoon heeft en toe laat om het hele systeem met je stem te bedienen. Dan was ik echt wel bereid geweest om een upgrade te doen. Als het goed in het Nederland en Engels zou hebben gewerkt.

En zolang ik niet net zo snel en precies een computer met de muis kan bedienen kunnen ze oprotten met elke andere vorm van input.
Niet voor mij. In sommige gevallen kan in onder windows 7 trouwens sneller werken met een command prompt. Zou eens moeten kijken naar de huidige staat van windows power promts. Waar je intypt C:\ en er verschijnt meteen een lijst met keuze's zodat je met je pijltjestoetsten snel een folder kunt kiezen. En wanneer je een commando begint in te typen vult de prompt het zelf in ala de Chrome bar. Dat zou pas handig zijn.

Maar een beetje op een kleurenscherm op icoontjes klikken vertelt mij alleen maar dat Microsoft zijn gebruikers als idioot beschouwt of denkt dat iedereen een MacOS kloontje wil hebben. En het hele configuratie gebeuren is onder 8 nog een grotere zooi dan het was onder Vista. Ik vond het op Vista en 7 al meer werk om bijvoorbeeld klanten het scherm met netwerkverbindingen te laten openen. Onder 7 werd het weer overzichtelijk. Maar 8 is een gigantische knoeiboel. Alles zit door elkaar gemixt. Wie mixt er nu in hemelsnaam twee total verschillen GUI systemen door elkaar en brengt dan een update uit om het dichter bij elkaar te brengen? Is toch knettergek?

En Gates heeft het niet tegengehouden en Balmer heeft flink wat goede keuze's gemaakt maar ook een zooi slechte.
Laten we hopen op een waardig opvolger die MS weer op koers brengt. En ondertussen ook hopen dat Linux nu eindelijk een goed alternatief voor Windows word, want dat is het gewoon nog altijd niet jammer genoeg.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 00:12]

Dus 8.1 nog niets eens gebruikt..dat noem ik roomser dan de paus zijn.
Neem van degene met inmiddels ervaring met 8.1, dat het voor een 'Windows 7 gebruiker' een hele grote vooruitgang is.
Anoniem: 457607 @Croga18 oktober 2013 12:17
Microsoft heeft niet "simpelweg" gelijk met MetroUI, dat is niet aan jou om te bepalen (en ook niet aan mij). De voorbeelden die je aandraagt zijn niet echt logisch vergeleken met Windows 8.

In al je voorbeelden is er een onbetwistbare meerwaarde voor gebruikers. Ja, ze zullen klagen zoals altijd, maar op een gegeven moment staat daar een beloning tegenover. Meer features, betere produktiviteit, whatever. Windws 3.1 bracht een UI. Windows 95 bracht een betere UI en een startbalk en knop, en ook internet toegang. Windows XP bracht zeer brede hardware support. Windows 7 bracht snelheid en veiligheid, een een rustiger UI zonder allerlei Windows irritaties.

Wat brengt W8 voor desktopgebruikers met een muis? Behalve irritaties? Een verandering is nog geen innovatie als deze verandering niets toevoegd.

Windows 8 brengt geen aanwijsbare meerwaarde voor die groep. Het sterktste wat mensen blijkbaar kunnen bedenken is "dat je er niet zo veel last van hoeft te hebben". Nou ja, dat toont dus precies aan dat er geen meerwaarde is.

En dat is begrijpelijk, want W7 is gewoon een ontzettend goed OS.

Ik vond dit trouwens een rare zin in het artikel:
" Nog geen jaar later staat er al een majeure update klaar in de vorm van Windows 8.1."

Hoezo "al"? Een paar kleine tweaks en daar heeft men een jaar over gedaan.
Windows 7 een rustiger UI? Ik ben zo blij dat Aero weg is uit Windows 8, de interface van Windows 8 is veel rustiger. Een belangrijk regel bij UI design (dat zeg ik als Interaction Designer): geen overbodige ruiselementen toevoegen die geen functies hebben! (Aero schaduw, glas-effect, transparantie etc.). Ja je kon Aero uitzetten in 7, maar dat was net zo'n bonte kermis met overbodige effecten en elementen.
Ik ben het niet helemaal eens met de zaken die jij zomaar overbodig maakt.
Mits goed toegepast kunnen dat soort grafische toevoegingen juist veel context geven. Een interface waarin werkelijk alles op dezelfde manier gestandariseerd wordt uitgedrukt heeft veel minder herkenningspunten en dat is bij een complexe set van bedienelementen een must. Vooral als je een serie complexere handelingen in je hoofd aan het plannen bent.
Dat merk ik bijvoorbeeld duidelijk op android. Daar zijn alle instellingen lange lijsten met zooi. Als je de menu's inhoudelijk niet goed kent dan heb je verder geen enkel ankerpunt voor waar je een bepaalde setting kan vinden. Je zult dan de inhoud (de namen van de menus, etc) vaker moeten processen. Dt terwijl je met een simpel stukje herkebare ruis een instant herkenningspunt hebt. De grafische processor in je hersenen is daar namelijk uitstekend voor geschikt en doet patroonherkenning uiterst efficient. Text processen is een gecompliceerdere taak die niet alleen beeldherkenning activeert maar ook het verwerken van taal. En dat is lang niet altijd nodig of gewenst. Je moet het dan alleen wel goed en consequent toepassen.

Verder zul je als Interaction Designer toch moeten toegeven dat het ruimtegebruik op een groot desktopscherm toch wel enorm triest is en eigenlijk ongeschikt is omdat het ontworpen is voor portable schermen die gewoonweg minder informatie leesbaar kunnen tonen.
De drang naar eenvoud is dus vooral gemotiveerd door de noodzaak de content op kleinere schermpjes leesbaar te houden.
Die beweging is door apple en google ingezet aangezien die een aardig belang hebben in mobiele apparaten. Microsoft heeft besloten ook op die markt te opereren maar hebben terloops ook besloten dat desktops maar als veredelde telefonschermpjes moeten functioneren. Dat terwijl een gemiddelde desktopmonitor informatie veel beter kan presenteren.
Ben het met je eens. In mijn reactie had ik eigenlijk duidelijkere voorbeelden moeten geven. De schaduw effecten in Aero voegen niets toe, want alle vensters en elementen hebben het zo wat. Ook is het transparante overbodig, en voor sommige gebruikers zelfs verwarrend. Je ziet andere elementen er doorheen. Transparantie kan echter ook goed toegepast worden, gebruikers kunnen er diepte in zien, en zo weten welk element op welk niveau ligt. Ook dit zie ik niet terug in Aero.

Verder ben ik zelf ook geen fan van de fullscreen Windows 8 apps, erg zonde van alle ruimte. Die apps scoren sowieso al niet erg goed bij usabilitytests. Hier de resultaten van een uitgebreide test van een soort guru op het gebied van interface design:

http://www.nngroup.com/ar...-disappointing-usability/
Coole link! Eindelijk bevestiging :)
Anoniem: 457607 @Ulas18 oktober 2013 14:44
Windows 7 is veel rustiger dan XP en Vista in de zin dat het bijvoorbeeld tray icons verbergt, veel minder irritante popups van het systeem kent, en UAC beter geimplementeerd heeft. Het OS zit veel minder in de weg en valt je minder lastig.

Je regel over UI design is te simpel gesteld. Het kan zijn dat Aero enigzins overdreven is in zijn effecten, maar effecten kunnen naast franje ook een functie hebben. Zo kun je bijvoorbeeld met schaduwen aangeven waar iets begint en eindigt en wat wel of niet clickable is.

Minimalisme kent dus ook zijn grenzen. Een goed voorbeeld daarvan is Office 13, waar het onderscheid tussen canvas en menu gewoon zo goed als weg is. Of text links zonder underline in iOS7 waardoor je soms niet weet wat wel of niet clickable is.
Wat je zegt klopt inderdaad, met schaduw en borders kun je klikbare items onderscheiden, maar dat was in Aero helaas niet het geval. Van de nieuwe Office heb ik alleen een screenshot gezien, en wat mij direct opviel was het gebrek aan contrast, en de menu's die volledig in hoofdletters gespeld zijn (dat leest net iets lastiger). Ik vind het heel vreemd, in Windows 8 zaten ze op de goede weg (qua de interface in verkenner en desktop, ik heb het niet over Modern UI), en bij Office doen ze opeens zo raar.
Anoniem: 457607 @Ulas18 oktober 2013 15:00
Ja, men slaat door in de platheid. In de web design wereld zie je ook al een tegenbeweging: net-niet plat :)

Overigens neem ik designers die het platheid walhalla prediken niet al te serieus. Men doet net alsof men een doorbraak in UI design bewerkstelligd, gebaseerd op solide redeneringen.

De geschiedenis leert dat dit waarschijnlijk niets meer dan een tijdelijke trend is. Zo hadden we op het web eerst minimalisme, toen zwaar overdreven grafisch, toen het enigzins-platte web 2.0 look, toen weer grunge met veel textures, en nu weer plat.

"Plat" zal echt niet de laatste in dat rijtje worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 457607 op 23 juli 2024 00:12]

tja... plat is 2013... kijk iOs7
@Ulas

En laat ik als gebruiker nou net zo genieten van al die mooie effecten. Kennelijk behoor ik niet tot jou doelgroep, menner de Interface Designer. Niet alles in het leven hoeft functioneel te zien, er staat genoeg in mijn huis wat totaal niet functioneel is, maar waar ik wel van geniet.
De dingen die ik zeg zijn gebaseerd op testen met gebruikers, en wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar bekijk het zo: als een UI elementen heeft voor het mooi zijn, valt het niet bij iedereen in de smaak, omdat smaken verschillen. Een UI zorgt voor een gebruikservaring, en als jij door alle effecten, glitters en flikkers niet kan doen waar het systeem voor bedoeld is, kun je het classificeren als overbodig. Een UI is niet gebouwd om er van te genieten, als ik wil genieten, kijk ik wel naar mijn mooie wallpapers :P
Het overgrote deel van de mensen was tevreden met de mogelijkheden die ze in DOS hadden.
Het overgrote deel van de mensen was tevreden met de mogelijkheden die ze in Windows 3.1 hadden
Het overgrote deel van de mensen was tevreden met de mogelijkheden die ze in Windows 95 hadden.
Mensen wilden graag over van DOS naar Windows 3.x omdat dat er grafisch veel beter uitzag en het bedieningsconcept met muis veel mensen aansprak.
Mensen wilden graag over van 3.11 naar 95 omdat de nieuwe functies ( bv Plug en Play ) echte problemen (probeerden) op te lossen en omdat het GUI + muis concept nog veel beter werkte door o.a. het Start menu en omdat alles zo ongeveer op een netwerk werd aangesloten vanaf dat moment.
Mensen wilden graag over van 95/98(SE) naar XP o.a. omdat die in de loop der tijd behoorlijk instabiel was geworden.

Met andere woorden, er waren telkens donders goede redenen om naar iets nieuws over te stappen. In tegenstelling tot nu.
"zucht"
er zijn wel genoeg redenen om over te stappen. Maar die redenen zijn niet voor iedereen even belangrijk:
-Task manager
-File History (vroegere Previous Version)
-Netwerk kopieeren
-Hyper-v
-Fast-boot
-Gebruikers instellingen sync over meerdere pc's

Des te langer ik met W8 werk des te meer ik dingen mis in W7. Het probleem ligt niet bij de verandering van het OS maar dat de mens niet van verandering houd...
Het gros daarvan is voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker niet boeiend. Dat zijn leuke speeltjes voor de zakelijke gebruiker, maar je oma zal die Hyper-V of instellingen syncen over meerdere systemen een worst zijn.

Wat ik niet snap is waarom ze daar niet gewoon de keuze in geven. Maak dat ding gewoon customisable. De mensen die graag het vertrouwde bureaublad, met de vertrouwde startknop en het vertrouwde startmenu willen hebben, kunnen dat dan instellen. Mensen die dat Modern UI er wel érg Dick Bruna vinden uitzien, zetten gewoon weer lekker Aero Glass aan. Mensen die de startknop niet willen en Modern UI tof vinden, kiezen daar voor.
Waarom moet Microsoft toch altijd zo hún visie door je strot stampen? Geef mensen gewoon de keuze, dan is iedereen happy.
Waarom moet Microsoft toch altijd zo hún visie door je strot stampen? Geef mensen gewoon de keuze, dan is iedereen happy.
Ach, Apple komt er wel mee weg om hun visie door de strotten van hun gebruikers te stampen. Waar de 'visionairs' van Microsoft geen rekeninge mee hebben gehouden is dat hun aanhang iets minder slaafs is.

Wat ik in veel reacties meen te lezen is dat velen de keuzes van Microsoft niet eens zo verkeerd vinden, maar dat het feit dat je die keuze zelf niet meer kunt maken irritaties oproept.
Daar sla je de nagel op de kop en dat zie je ook door de moderatie op je reply :+ (en binnenkort ook op mijn reply op jouw, maar dat zal me een worst wezen)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 00:12]

Nee dan wordt het lekker duidelijk met als die customize opties.
Dat zal oma fijn vinden :)
Tis gewoon even wennen, maar IK vind het een hele verbetering dan het oude start menu, spuuglelijke Aero Glass. Maar dat vind ik, net zoals anderen vinden dat Win8 lelijk / onwerkbaar is.
Als je het oma niet vertelt dan zal oma gewoon de default gaan gebruiken en nooit te weten komen dat ze de UI nog kan aanpassen. En als oma dan alsnog behoefte heeft aan een verandering dan is de mogelijkheid er wel en met een beetje hulp met instellen kan ze de computer beter bedienen.

Nu heeft microsoft grofweg 1 default die eigenlijk niet geschikt is voor alle soorten apparaten. Dat oma dan helemaal verward raakt door de veel te luchtig gepresenteerde informatie op haar desktop (omdat het anders niet goed op een telefoonscherm leesbaar is) is geen signaal voor microsoft. Oma moet dan maar een tablet gebruiken en anders moet ze maar geen computers willen. Dat is wat microsoft er nu van heeft gemaakt.
Tja weet je wat je hier het meest leest (incl mijzelf), het zijn allemaal meningen (die een van het niet werkbaar, de ander wel). Over het 1 default voor alle apparaten, ik vind het wel weer lekker werken.
En tot hoever moet je de interface ondersteunen ? Sommige vinden misschien het Win95 startmenu beter werken dan de XP variant (om maar even wat extremen te zoeken). Idem met hardware, tot hoelang blijf je oudere hardware (of lees oudere / andere interface) ondersteunen ?

Denk dat hier altijd voor- en tegens voor zijn!
"Over het 1 default voor alle apparaten, ik vind het wel weer lekker werken."

Op zich wel mee eens, alleen worden de eigenschappen van de verschillende apparaten gewoon niet goed gebruikt.
Ze habben best een desktop UI kunnen verzinnen die grotendeels overeenkomt met die van mobiele touch apparaten maar die meer toegespitst is op hoe een desktop in werkelijkheid gebruikt wordt.
Oke dat ben ik met je eens! Wie weet met Windows 9 :)
Kijk, JIJ snapt het.

Windows 8 werkt voor jou beter en je vind Aero Glass lelijk. Prima, dat is je goed recht. Jij geeft wel direct aan dat je er ook begrip voor hebt dat mensen juist een tegenovergestelde mening kunnen hebben.

Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. De Windows 7-fanaten kunnen de Windows 8-fanaten toch niet overtuigen en visa versa, dus kunnen we er toch net zo goed over ophouden ?
nadeel is alleen dat veel windows 7 fanaten argumenten oproepen die door windows 8 gebruikers gewoon van tafel geveegd kunnen worden. waardoor je merk dat veel mensen het niet eens een kans geven maar wel gelijk hoog van de toren blazen dat windows 8 oh zo slecht is, geen verbeteringen heeft t.o.v. windows 7 en noem maar op.
Niemand in deze thread beweert dat Windows 8 slecht is.
Het enige wat wij beweren, en ik geef Titan_Fox volledig gelijk is het volgende:

- Krijg je 8 bij een nieuwe PC? Prima, houden zo. Als je meer van de look en de werking van Windows 7 houdt kun je prima wat tools downloaden om het je zelf meer confortable te maken. Ondertussen heb je wel een OS dat beter geschikt is voor de toekomst.

- Heb je Windows 7 en wil je geld betalen voor een upgrade naar Windows 8? Prima, maar ik zou het alleen doen als het dat geld waard is want er is niet veel in Windows 8 dat het geld waard is. Alles wat te maken heeft met de GUI is onder Windows 7 ook prima aan te passen. En de verbeteringen onder de motorkap zijn zo klein dat je beter kunt wachten op Windows 9

- Wil je Windows 8 kopen zonder upgrade en de volle pot betalen? Alleen als een touchscreen of tablet hebt, en daar word toch 8 bij geleverd. Dus ik vraag me af of er überhaupt iemand in de wereld is die er verstanding aan doet om meer dan 100 euro te betalen voor Windows 7 met wat aanpassingen. In feite kun je 7 en 8 ook gewoon als service packs beschouwen van Windows Vista. Er is veel verbeterd, er is redelijk wat verbeterd onder de motorkap, maar de kernel is nog voor 95% exact hetzelfde.
Daarom sla ik windows 8 lekker over, net zoals ik Vista en WinME ook overgeslagen heb. XP was goed, Windows 7 een stuk beter. En hopelijk word Windows 9 ook weer een knaller. Maar ik vrees dat de cloud based OS er aan komen.
sorry, maar jij beweer dingen over een OS waar jij zelf eerst van moet opzoeken welke verbeteringen er zijn. dus je heb er zelf blijkbaar geen enkele ervaring in, en jij denk aan de hand daarvan een oordeel te kunnen geven over een OS? kom op. dat begint het nadeel te worden. al die mensen die hun oordeel klaar hebben over windows 8 terwijl ze alleen maar naar plaatjes gekeken hebben en aan de hand daarvan hun oordeel vellen.
Waar lul jij over zeg? Ik doe onder ander remote ontrol support van zo'n 150 kleine bedrijfjes in Alberta. Dan hebben we nog een stuk of 300 verschillende systemen die advertensie schermen draaien in steden zoals Calgary, maar ook op luchthavens in heel Canada en op kantoren van de overheid (werk informantie en zo).
Een groot deel van deze systemen draait windows 7 embedded en het grootste deel onze eigen linux distrubutie, maar we hebben ook touchscreen systemen waar de klant expliciet om windows 8 vroeg. Ik denk een stuk of 12 of zo. Daar geef ik support op, via telefoon en remote. De eerste keer dat ik met Windows 8 werkte was denk ik een remote control sessie met een pastoor van een kerk die de beta versie draaide. Ik heb zelf een HP touchscreen met Windows 8 hier ergens in de tech shop en ook een ThinkPad Tablet met 8.
Ik heb het 3 maanden op mijn eigen PC gedraaid onder een linux boot manager maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet vaak in boote. Ik had mijn eigen oordeel inderdaad vrij snel klaar. Had ik ook met alle andere OS. Je houdt er van of je vind het maar niks. Daar kom je binnen een week wel achter hoor.

Onze bedrijfjes hebben een hoop klanten die het een leuk OS vinden voor wat zij willen. Nou prima. Ik heb ook klanten die de eerste keer als ze hun nieuwe laptop met 8 opstarten in paniek naar ons bellen. Meestal installeren we dan tools zodat het systeem terug op 7 lijkt, met een start knop en start menu. En soms vragen ze ons of ze terug naar 7 kunnen overschakelen. Wanneer onze klanten ooit een OEM versie van 7 hebben gehad is dat te doen zonder extra kosten van Microsoft.

Maar ik heb dus nog tot nu toen geen enkele klant gehad die een desktop met 7 hebben of een laptop en ons bellen met de vraag of we voor hun 8 kunnen kopen en installeren.
De meerderheid van laptop en desktop gebruikers, zeker in deze regio vol met farmers weet niet eens dat was OS betekend of dat er uberhaubt Windows op hun computer staat.

Klanten die zeuren over hoge kosten (95 cad/uur is ons standaard tarrief) omdat ze ons zo maak moeten bellen, omdat ze altijd alles installeren en overal op ja klikken en hun hele systeem binnen de kortste keren zeroacces of andere troep heeft.
Soms installeren we ubuntu met een windows 7 smaakje. Of zorin of zo. Ik heb een build waar met wine de meeste windows software lekker mee werkt. Gaat dat niet dan deep freeze erover heen zodat er alleen nog maar naar een aparte partitie met het user profile kan geschreven worden. Virus? Reboot en het is weg.

Serieus, je had ook even in mijn post geschiedenis kunnen kijken. Zowel op de FP en op het forum.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 00:12]

"zucht"
er zijn wel genoeg redenen om over te stappen. Maar die redenen zijn niet voor iedereen even belangrijk:
-Task manager
-File History (vroegere Previous Version)
-Netwerk kopieeren
-Hyper-v
-Fast-boot
-Gebruikers instellingen sync over meerdere pc's
- Task Manager : Gebruik ik misschien 1x per maand en kan niet klagen dat ik dan functionaliteit tekort kom. De Windows 7 variant doet wat het moet doen.

- File History : Niet nodig; gebruikte "Previous Version" ook niet en had systeemherstel sowieso uitgeschakeld. Maakte mijn eigen backups.

- Netwerk Kopieëren : Ik weet niet precies wat je hiermee bedoeld, maar ik heb geen problemen met data verschuiven over mijn bekabelde netwerk. Ik heb snelheden van 95 MB/sec gehad (760Mbit) op een CAT6 SSTP netwerk. Niet iets waar ik klachten over heb.

- Hyper-v : Virtualisatie wordt hier niet gebruik. Betwijfel bovendien of een doorsnee-gebruiker (de doelgroep van Windows 8(.1)) weet wat het is.

- Fast-boot : Mini-PC start normaal gesproken binnen 20 seconden op en gaat overdag hoogstens in de slaap-stand als ik weg moet. Fast-boot zou misschien verbetering mee kunnen brengen maar vooralsnog heb ik geen klagen in de huidige situatie.

- Gebruikers instellingen synchroniseren tussen PC's : Ik heb een mini-PC die ik als mediacenter en surf-PC gebruik en een laptop die om te werken is. Daar valt niks tussen te synchroniseren. De meeste gegevens staan sowieso op mijn NASsen opgeslagen (eigen cloud) en kunnen overal opgehaald worden.

Ik snap wel dat jij nu alle pluspunten van Windows 8 aankaart maar je moet ook rekening houden dat lang niet iedereen daar gebruik van maakt. Ik vermoed dat veel mensen van al die functionaliteit geen enkel profijt van hebben.

Voor jou biedt Windows 8 blijkbaar een hoop extra's. Voor jou waren er genoeg redenen om over te stappen. Zoals jij het laat klinken wil je de indruk wekken dat dit daarom voor iedereen geldt. En daarmee heb je het toch echt mis.
vraag is alleen nog steeds of je wel met een "verouderd" os moet willen blijven draaien. Veel mensen zullen nog met windows XP werken, en zullen dus binnenkort de overstap moeten gaan maken naar een nieuw OS. Mijns inziens is het niet verstandig om dan te gaan investeren naar een oud OS (win7)
Ik kan Windows 7 niet "verouderd" noemen. De ondersteuning loopt nog minstens door tot 2020; dus nog een jaar of 7. Er zit een hele goede kans in dat Microsoft die ondersteuning tenminste éénmaal zal verlengen. Bij XP hebben ze dat volgens mij 2x verlengd.

Ook heb ik nog steeds klanten die met Windows XP werken. De reden hiervoor is simpel; veel van die laptops beschikken nog over een oudere Intel-GPU (bijvoorbeeld de Intel 915-reeks) of nVidia-GPU waar geen ondersteuning wordt geleverd voor Windows 7. De laatste stabiele drivers zijn voor XP. Hier en daar kun je nog wel eens het geluk hebben om tegen een gemod stuurprogramma aan te lopen maar daar heb ik ook niet al te positieve ervaringen mee.

Aangezien je de GPU van een gemiddelde laptop niet kunt vervangen en een deel van mijn klanten geen behoefte hebben aan een nieuw apparaat (quote : "deze doet het nog prima en is vlot genoeg om te internetbankieren / surfen / chatten") zit je dus vast aan een verouderd Windows-XP systeem, tenzij je besluit om bijvoorbeeld voor Linux te kiezen.

Ik waag het ook te betwijfelen of zij straks de overstap op Windows 8.1 gaan maken. Mijn ervaring is dat juist XP-gebruikers op Windows 7 overstappen omdat het uiterlijk vertrouwd is.

Zolang Windows 7 van veiligheidsupdates wordt voorzien is er niks "verouderd" aan.
realiseer je dan alleen wel dat je met dubbele licenties komt te zitten (als je in ieder geval "legaal" aan het werk wilt). vanaf heden zul je steeds meer hardware af fabriek met windows 8(.1) krijgen. deze licentie is niet downgradeble voor zover ik weet
Dat is effectief wel het geval. Voor elk OS voorziet Microsoft downgrade rights voor de Pro versies. De gewone(home) versies hebben deze rechten echter niet!

Probleem is meestal dat de leverancier (OEM) jou die moet geven. Dat is meestal een ander paar mouwen.

Quote: "The media should come from a prior legally licensed version from the OEM or retail channels. Qualified OEMs have the option to distribute downgrade media and product keys directly to end users, per end user request. End users who are licensed separately through Microsoft Volume Licensing (VL) may provide their VL media and key to a system builder to facilitate the downgrade on their own systems."
Ik zou niet weten waarom. De "oude" Windows 7 licenties die ze nog hadden kunnen gewoon opnieuw worden gebruikt. Recycleren heet zoiets. Je zou wel gek zijn als je een nieuwe licentie gaat kopen terwijl je er nog eentje hebt liggen.

Microsoft staat het toe om een licentie 5x opnieuw te activeren, daarna moet je deze weer opnieuw vrij schakelen via hun telefonische dienst. Kwestie van het bandje beluisteren, codes intoetsen en klaar.

Als het niet de bedoeling was geweest dat je een licentie op meerdere van je eigen computers installeert, hadden ze er wel een stokje voor gestoken.
vraag is alleen nog steeds of je wel met een "verouderd" os moet willen blijven draaien. Veel mensen zullen nog met windows XP werken, en zullen dus binnenkort de overstap moeten gaan maken naar een nieuw OS. Mijns inziens is het niet verstandig om dan te gaan investeren naar een oud OS (win7)
Veel van de medische software die wij hier gebruiken is door de fabrikanten nog niet aangepast voor W8. Sommige fabrikanten stellen zelfs dat W8 voorlopig nog niet wordt ondersteund. En toch moeten we over naar een nieuwe versie van Windows aangezien XP binnenkort niet meer wordt ondersteurd. Welke versie kunnen we volgens jou het beste gaan gebruiken?
Dat is inderdaad een bijkomend probleem. Met een nieuwe Windows-versie zul je ook vaak nieuwe softwarepakketten af moeten nemen en abonnementen af gaan sluiten.

Als je al het geluk hebt dat de fabrikant je van een nieuwere versie voorziet loop je nog tegen een flinke kostenpost aan die je het liefst wilt vermijden.

Je zou er hoogstens voor kunnen kiezen om een virtuele Windows XP machine te draaien in een beschermde sandbox in Windows 7 / 8 of zelfs in Linux. Alleen zal dat niet voor iedere situatie soelaas bieden.
Mensen die nog met XP werken hebben waarschijnlijk oudere hardware. Die gaan geen 100 euro betalen om Windows 8 op verouderde hardware te installeren die waarschijnlijk hun systeem niet sneller maakt.

Kopen ze een totaal nieuw systeem, hetzijn desktop of laptop of tablet dan zit er toch al Windows 8 bij.

Er is dus in mijn ogen bijna geen reden voor mensen om de volle pot te betalen voor 8. Terwijl ik wel de volle pot voor 7 heb betaald en dat was zijn geld wel waard. Draai al 7 sinds de beta en na ik niet meer kon rearmen heb ik een OEM versie gekocht voor 150 euro of zo.En Windows XP heb ik nooit gekocht, en Vista al helemaal niet.

Ik vraag me af of Microsoft niet bewust altijd na een goed OS een minder goed lanceert, zodat gebruikers van WinXP bijvoorbeeld de volle pot voor 7 moesten betalen omdat ze niet wouden upgraden naar Vista.
Ik vrees dat velen de overstap van XP naar 8.1 niet gaan maken. Mensen die nu nog XP hebben met oudere hardware en horen dat binnenkort de support afloopt zullen vast wel een kijkje gaan nemen bij bijv. MM. Daar zien ze computers/laptops met Win 8.1.

Mijn inschatting is dat velen de stap simpelweg te groot vinden en gewoon verdergaan met hun oude machine. Dat deze niet meer wordt bijgewerkt op OS-gebied nemen ze maar op de koop toe.
Het is te hopen voor ze dat browsers, Flash player, etc. wel voorlopig nog worden bijgewerkt anders kunnen we wachten op een tamelijke catastrophe.
Sommigen zullen wellicht verleid worden naar een computer met OSX wat er op het eerste gezicht overzichtelijker uitziet. De reputatie dat Apple zijn zaken wel voor elkaar heeft en helemaal hip is zal zeker helpen.

Bedrijven zullen vooral verder blijven overstappen naar Win7, iets wat al een tijd geleden is ingezet.

Als Microsoft verstandig is laten ze de grote PC-merken toe om ook win7 weer aan te bieden.
Voor de 1 wel, voor de andere niet.
Ipv in elk bericht over Win8 te roepen hoe slecht het wel niet is, gewoon win7 blijven gebruiken. Zoals je hierboven aangeeft gebruikt iedereen het OS anders en heeft iedereen een andere smaak!
Ik vind Windows 8 niet per definitie slecht, maar ik zet wel mijn vraagtekens bij de ontwerpkeuzes die Microsoft heeft gemaakt en het gegeven dat er zonder 3rd party software weinig te doen is aan al die wijzigingen die ze hebben doorgevoerd.
Ik snap wel dat jij nu alle pluspunten van Windows 8 aankaart maar je moet ook rekening houden dat lang niet iedereen daar gebruik van maakt. Ik vermoed dat veel mensen van al die functionaliteit geen enkel profijt van hebben.
En je kan natuurlijk alles ook alleen maar op jezelf betrekken, maar er zijn mensen die dus wel degelijk baat hebben bij dergelijke aanpassingen.
Het heeft dus niet zoveel zin om elke feature vanuit vooringenomen positive af te knallen met het argument: gebruik ik niet.
Dat is totaal niet relevant wat jij wel of niet gebruikt.
Van al deze Features kan ik ook heel makkelijk aangeven dat er legio mensen zijn die er wel op zitten te wachten.
Je hele betoog slat dus nergens op.

Zo kan ik in vrijwel elk softwarepakket of applicatie wel bakken met features aanwijzen die IK niet interessant vind of niet gebruik.
Nou en, er zullen vast wel mensen zijn die het wel handig vinden.
Goed voorbeeld vind ik Siri van Apple. Ik zie het als een nutteloze feature (voor mij), maar ik weet dat veel mensen het wel gebruiken.
Deze punten zijn natuurlijk ook niet voor iedereen van belang. Daarom zette ik er ook bij:
Maar die redenen zijn niet voor iedereen even belangrijk:
- Gebruikers instellingen synchroniseren tussen PC's : Ik heb een mini-PC die ik als mediacenter en surf-PC gebruik en een laptop die om te werken is. Daar valt niks tussen te synchroniseren. De meeste gegevens staan sowieso op mijn NASsen opgeslagen (eigen cloud) en kunnen overal opgehaald worden.
Verder heb ik thuis een laptop met W8 en een pc met W8 dan heb je pas wat aan de sync,
- Netwerk Kopieëren : Ik weet niet precies wat je hiermee bedoeld, maar ik heb geen problemen met data verschuiven over mijn bekabelde netwerk. Ik heb snelheden van 95 MB/sec gehad (760Mbit) op een CAT6 SSTP netwerk. Niet iets waar ik klachten over heb.
Verder heb ik nog wat servers staan waardoor kopieren van server naar server via mijn pc gewoon direct gaat en in W7 gaat het eerst naar je eigen pc
- Task Manager : Gebruik ik misschien 1x per maand en kan niet klagen dat ik dan functionaliteit tekort kom. De Windows 7 variant doet wat het moet doen.
msconfig zijn opstart gedeelte is hiernaar toe verplaatst, niet iets wat ik bij me zelf veel gebruik maar wel bij andere
Hyper-V is voor Windows 8 Pro, tenzij je bereid bent om paar honderd euro extra bij te leggen. Is het geen voordeel tegenover Windows 7.
Ik weet nog dat toen 95 uitkwam heel wat mensen juist kritiek hadden in de eerste instantie. Het zou niet snel zijn, DOS was veel eenvoudiger in gebruik en veel mensen vonden het maar wat lastig dat de programmagroep vensters uit Win 3.1 er ineens niet meer waren.... Oh en dan nog alle issues met de DOS games/apps die ook niet altijd even goed werkten in de Windows 95 desktop. Het nut van DirectX (wat niet altijd DirectX heeft geheten) was bij veel mensen niet duidelijk in die tijd. Alle games in DOS hadden toch ook FMV en SVGA graphics? Wat voegde die schil daar nou aan toe?

Nu zie je pas wat voor impact zoiets als DirectX heeft gehad en waarom we maar wat blij zijn dat de desktop niet vol staat met programma groep vensters.

M.a.w. ik ben benieuwd wat ze over 10 jaar over Windows 8 zeggen :) (Goh weet je nog dat we met een toetsenbord/muis werkte? Dat we toen nog met die 30+ jaar oude techniek bleven werken zeg. Gelukkig zijn toen ook gaan kijken naar een andere interface, wat de deur opende naar 'invoermethode X'

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 23 juli 2024 00:12]

Precies! Dit dacht ik dus ook. Zelfs bij het uitkomen van XP vond men verandering niet goed. Verandering pats boem en iedereen is per definitie tegen.
Ik heb ook een review gelezen van Windows 8 waarin de review van windows XP werd genomen en XP werd vervangen met 8. De meute was het direct eens met de review... totdat deze het origneel linkte. Dat werd uiteraard gedaan om een punt te maken.
M.a.w. ik ben benieuwd wat ze over 10 jaar over Windows 8 zeggen :) (Goh weet je nog dat we met een toetsenbord/muis werkte? Dat we toen nog met die 30+ jaar oude techniek bleven werken zeg. Gelukkig zijn toen ook gaan kijken naar een andere interface, wat de deur opende naar 'invoermethode X'
Het verschil is dat de overstap van mouse naar touch input een degradatie in precisie is...
Nu is het touch, morgen is het misschien de computer volledig met je hersenen besturen.. :P
Dan zou ik alsnog graag een toegespitstere interface willen hebben dan Metro...
haha ik snap niet waarom ze bij windows 12 "X" hebben geïmplementeerd Windows 11 werkt toch goed
Ik herinner me dat met de komst van de Intel Pentium chips en Windows 95 er pas echt een doorbraak kwam in het gebruik van thuiscomputers.
Mensen wilden graag over van DOS naar Windows 3.x omdat dat er grafisch veel beter uitzag en het bedieningsconcept met muis veel mensen aansprak.
En toch vondt de overgrote meerderheid van de techneuten het onzinnig.
Mensen wilden graag over van 3.11 naar 95 omdat de nieuwe functies ( bv Plug en Play ) echte problemen (probeerden) op te lossen en omdat het GUI + muis concept nog veel beter werkte door o.a. het Start menu en omdat alles zo ongeveer op een netwerk werd aangesloten vanaf dat moment.
En toch vondt het overgrote deel van de techneuten het onzinnig.
Mensen wilden graag over van 95/98(SE) naar XP o.a. omdat die in de loop der tijd behoorlijk instabiel was geworden.
Voor de gemiddelde gebruiker was 98SE meer dan stabiel genoeg. XP was de overgang naar het NT platform (ja, eigenlijk was ME dat maar daar zat echt helemaal niemand op te wachten).

Daarnaast; De desktop was in XP al perfect. Vista en 7 zijn dan ook, in dat opzicht, zinloze upgrades geweest. Ook daar zat niemand op te wachten. En toch is zeker Windows 7 enorm succesvol. Dat heeft niets te maken met de gemiddelde gebruikers ervaring en alles met de functies op de achtergrond.
Met andere woorden, er waren telkens donders goede redenen om naar iets nieuws over te stappen. In tegenstelling tot nu.
Als het gebruik van de muis (zie DOS->3.1) een reden was, waarom is de opmars van het touchscreen dat niet dan?
Als nieuwe functies (3.1->95) een reden was, waarom zijn nieuwe functies (file history, taak beheer, fast boot) dat dan nu niet?
Als stabiliteit (95->XP) een reden was, waarom is het dat nu niet dan?
@Croga

Heel scherp en goed opgemerkt.
Er waren destijds nog geen online forums (dos -> w3.1) maar ik kan mij nog wel een 'wizkid' op school herinneren die het helemaal niets vond (een OS is geen spelletje).

Bij mij draait W8 als sinds een jaar als een kanon en zou niet meer terug willen naar W7.
Probleem met office is dat veel mensen een paar venster hebben openstaan in de oude UI en een beetje heen en weer kopieren naar Word. Als dat in Metro moet gebeuren blijf je switchen
Probleem met office is dat veel mensen een paar venster hebben openstaan in de oude UI en een beetje heen en weer kopieren naar Word. Als dat in Metro moet gebeuren blijf je switchen
Waarom? Waarom zet je dan niet een paar vensters open in de ModernUI? Ik zie geen enkel verschil behalve dat het managen van je splitscreen werk in ModernUI veel makkelijker is dan in de Desktop. Daarnaast is ook switchen met behulp van de charms makkelijker en zijn ALT-TAB en WIN-TAB nogsteeds beschikbaar.
Je conclusie lijkt valide, doch het verschil tussen DOS en windows 3.1 was huizehoog, maar elke daaropvolgende iteratie werd het verschil kleiner. Een OS is een stuk gereedschap, en het moet niet in de weg zitten of afleiden van de uit te voeren taken. En veel, heel veel mensen ervaren juist dat het OS in de weg zit.
Goed verhaal m.u.v. de laatste alinea. Microsoft ziet ModernUI m.i. als een consume UI en de desktop als een produce UI. Wat doe je in Office, Wordpad en Paint ? Produceren van content. Verkenner ben ik gedeeltelijk met je eens. Dat zou ik op dezelfde manier hebben aangepakt als de Internet explorer met en een ModernUI en een desktop versie.
Misschien een rare vraag, maar ben je toevallig ook ontevreden geweest met de Ribbon in de nieuwe Office? Iets wat je namelijk vaak ziet is dat mensen Windows 8 vaak helemaal kut vinden en toevallig ook een hekel hebben aan de Ribbon in Office 2010/2013. Wat bij mij dan weer aantoont dat het niet om de verandering zelf gaat, maar om de verandering an sich.
Mocht het niet zo zijn, dan heb ik niets gezegd.

Overigens is het ook bij ouderen vaak dat ze wel met een PC willen werken, maar dat het allemaal niet teveel moeite mag kosten. Ze hebben niet meer de zin om iets nieuws aan te leren en daardoor komen ze bij jou om hem weer terug te zetten.
Dat wil echter niet zeggen dat het niet beter werkt, het kost ze gewoon teveel moeite. Terwijl dit OS juist veel sneller is uit te leggen (omdat er ook meer beperkingen zijn) en veel simpeler in gebruik is.

Mijn moeder had ik het bijvoorbeeld binnen een half uur helemaal bijgebracht en alles samen met haar ingesteld zoals ze het wilde hebben. Die was dan ook minder bezig met het instellen van het configuratiescherm, dan met het bepalen welke achtergrond ze nou op dr startscherm wilde hebben. Het kan overigens ook korter dan een half uur, maar ik heb haar meteen ook wat andere dingen laten zien die ze zelf misschien niet zal gaan gebruiken, maar waarvan ik dacht dat het wel leuk was om haar te laten zien.
Mijn vader heeft overigens redelijk snel weer start-8 geïnstalleerd, maar had verder weinig problemen. Hij had veel lof voor de nieuwe taskmanager en bedrijfsfunctionaliteiten of het snellere opstarten. Dus ook zonder Metro (eventueel door diverse tooltjes te gebruiken om Metro helemaal weg te halen) is Windows 8 een prima besturingssysteem. Je moet alleen wel even kijken voordat je begint te schreeuwen/zuchten. Maar jezelf ergens op oriënteren voordat je actie onderneemt is sowieso niet heel raar imo. Dus de stelling dat mensen er niet mee kunnen werken is niet juist, ze willen er niet mee werken.

Je hebt bij elke versie van Windows wel gehad dat er bepaalde gebruikers in de kou werden gezet, maar je moet je als fabrikant dan ook niet bezig houden met het tevreden houden van 100% van je klanten. Dat houdt innovatie tegen en laat mensen vastroesten. Dat laatste kan "gevaarlijk" zijn (relatief gezien) en ervoor zorgen dat je nooit meer iets kunt veranderen, ook al is het achteraf gezien fout of onhandig.

Sure, er zitten nog wel wat zaken in waarvan ik mezelf ook afvraag waarom ze het zo gedaan hebben. Het afsluiten kan nu wel makkelijker, maar is nog steeds wat ver gezocht en ook denk ik dat ze bij Win 9 of mogelijk 8.2 wel de standaard Windows knoppen voor afsluiten of minimaliseren toevoegen. Simpelweg omdat men dingen wil afsluiten (wat dus eigenlijk niet echt meer nodig is, maar dat is intussen zo vastgeroest dat je dat niet afgeleerd krijgt).

Zelf gebruik ik ook voornamelijk de desktop modus van mijn pc, maar dat is dan ook niet zo raar. Ik kan daar beter op multitasken en heb daar de meeste applicaties op draaien die ik dagelijks gebruik. Toch gebruik ik de mail-app nog wel en ook andere apps raadpleeg ik regelmatig zoals die van het weer, de maps (files) en nieuws.
Sure, ik kan ook naar de desbetreffende websites gaan, maar ik krijg nu notificaties en kan sneller zien hoe het er in mijn regio aan toe gaat of kan met de nieuwsreader ook mijn favo websites in de gaten houden. Ik zit niet de hele dag in Metro, maar weet het wel te waarderen en zie ook wel dat het misschien minder opties biedt, maar die heb ik bij dergelijke apps gewoon niet nodig. Ook de nieuwe mail-app werkt prima (al had ik met de oude ook weinig problemen) en biedt voor 95% van de gebruikers voldoende opties om er prettig mee te kunnen werken. En dat is ook de hele insteek geweest van Metro. Niet om 100% van de gebruikers te voorzien van opties en instellingen, maar om de grote middenmoot te voorzien. Dat maakt applicaties zoveel simpeler, sneller en intuïtiever, dat het voor de meeste mensen ook gewoon veel gemakkelijker in gebruik is. Dat daarmee gebruikers gaan klagen is dus te verwachten, maar daar zijn legio alternatieven voor beschikbaar waarvan er nu langzaamaan ook metro-alternatieven verschijnen.

Je houdt nu een groep die het systeem blijft haten en een groep die het systeem ideaal vindt. Dat was vroeger meer gemengd, waardoor het minder opviel (ik heb me anders ook nog dikwijls zitten irriteren aan Windows 95/98, Windows XP en Windows 7 die door de meesten als beste Windows versies worden aangemerkt). Het is alleen jammer dat de groep haters de laatste tijd zo hard aan het schreeuwen is waardoor er geen discussie meer overblijft. Iets wat je overigens ook met andere onderwerpen hebt (Apple vs Google vs MS, Sony vs MS, voetbalclubs en momenteel ook de Sinterklaasdiscussie) zij het niet altijd haters maar wel fanatiekelingen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:12]

Ik herken me hier volledig in. Daarnaast kan ik me niet onttrekken dat titanfox in zijn 'anti' posts toch dingen overdreven stelt, zaken beweert die wij niet kunnen controleren en op basis daarvan generaliserende conclusies trekt. (Hij kent mensen die terug installeren, je moet uren in gaan stellen, seconden tijd besparen met opstarten daarmee terug verdienen, microsoft wil mij belazeren met de nieuwe startknop). Ik vind het ongefundeerde verhalen die uiting gevenaan pepersoonlijke ergernis. Prima dat hij dat zo kan uiten met een hoop omhaal van woorden, maar op mij komt het over als bekrompen, inflexibel en onintelligent. Wiskundesommen maken is vele malen minder lastig dan 'uren windows 8' instellen, en dat doen we op school ook allemaal zonder gemor.
Dat met het oud zijn heb je wel eens, maar Windows 8 zou juist voor ouderen beter moeten zijn toch?
En haten is een te groot woord. Ik haat Windows niet. Vind de laatste ontwikkelingen op .net echt mooi. Vind metro ui ook mooi, maar er blijft gewoon heel veel te zeiken over wat ze niet hebben opgelost.
Daarnaast is er gewoon een alternatief OSX die het wel voor elkaar heeft om het makkelijk te maken in een desktop omgeving. Laat die gasten daar maar wat van kopiëren.
En ja, ik heb het al vaker gezegd; vroeg of laat komt de overstap naar Linux, omdat dit tegen die tijd waarschijnlijk het enige besturingssysteem is waar je nog met een normaal bureaublad kunt werken.
Dat moet je mij toch eens uitleggen, ik zie op mijn W8 laptop toch gewoon een normaal bureaublad hoor, het enige dat anders is dan mijn W7 desktop is de grafische stijl maar de W8 desktopmode werkt gewoon perfect sinds dag 1. Al dat geklaag over de metro interface... Dan gebruik je die toch gewoon niet? Voor nieuwe gebruikers snap ik de verwarring en daaruit voortvloeiende afkeer voor W8 maar voor een ervaren Tweaker niet, ik gebruik het start menu al niet meer sinds Vista, fysieke startknop op je toetsenbord + paar letters + enter en done.
Een nieuw systeem leren kennen is naar mijn mening niet productief.
Inderdaad, als ik niet gedwongen werd zou ik ook nog altijd MS DOS draaien zoals vroeger.
Dat nieuwer niet altijd beter is ben ik mee akkoord maar ouder is ook niet altijd beter hoor en met die mentaliteit zaten we nu nog altijd met MS DOS als OS. Metro is gewoon een niet-zakelijke toevoeging, kan heel leuk zijn als je je pc eens wat meer casual wilt gebruiken na een werkdag en het zorgt voor een eenheid tussen het hele Windows aanbod van telefoon tot desktop wat sommige negatief vinden en andere weer positief. Mijn grootste probleem wet W8 is dat je een soort schizofrene computer hebt die tegelijkertijd een 'professioneel' OS draait (desktop mode) en een recreatief OS (metro apps). Maar zoals ik al eerder zei, dan gebruik je dat toch lekker niet en het professionele gedeelte is zeker even capabel als zijn voorganger. W8 werkt voor iemand met pc kennis gewoon zoals W7 als je eens weet hoe je je pc moet uitzetten.

[Reactie gewijzigd door Vnze op 23 juli 2024 00:12]

Dat moet je mij toch eens uitleggen, ik zie op mijn W8 laptop toch gewoon een normaal bureaublad hoor, het enige dat anders is dan mijn W7 desktop is de grafische stijl maar de W8 desktopmode werkt gewoon perfect sinds dag 1. Al dat geklaag over de metro interface... Dan gebruik je die toch gewoon niet? Voor nieuwe gebruikers snap ik de verwarring en daaruit voortvloeiende afkeer voor W8 maar voor een ervaren Tweaker niet, ik gebruik het start menu al niet meer sinds Vista, fysieke startknop op je toetsenbord + paar letters + enter en done.
Je kunt er in Windows 8 niet voor kiezen om Metro niet te gebruiken. Je loopt er geregeld tegen aan. Ik maak namelijk nog dagelijks gebruik van het startmenu. Zo ben ik het gewend sinds Windows 95 en dat werkt vooralsnog prima. Ik wil mijn toetsenbord zo min mogelijk gebruiken in Windows en heb daarom ook een hekel om al die sneltoetsen te herinneren en zoekopdrachten in te toetsen. Het moet gewoon aan te klikken zijn.

Ik heb ook even moeten wennen toen er vanaf XP gebruik werd gemaakt van een nieuw ontworpen startmenu. Alleen was Microsoft destijds zo verstandig om het mogelijk te maken het klassieke menu terug te halen. Dat kon je via de eigenschappen van de taakbalk instellen. Het was een goede oplossing waarbij er ik van overtuigd ben dat dit ook heeft meegeholpen om het nieuwe menu geaccepteerd te krijgen bij je gebruikers.

Bij Windows 8.1 slaan ze de plank echter flink mis. Een klik op het startmenu haalt het door velen gehate Metro-scherm tevoorschijn. Dat was niet wat gebruikers wilden. Een knop kon tenslotte al eerder worden toegevoegd m.b.v. Start8, en Classic Shell zorgde bovendien voor het klassieke menu.

Wat Microsoft nu heeft gedaan is volledig overbodig; hun start-knop biedt geen enkele toegevoegde waarde tegenover de alternatieven van 3rd party ontwikkelaars. Het is half werk; wél de knop, niet het menu. Doorstarten naar de klassieke desktop was ook eerder mogelijk.

Ik blijf erbij dat Microsoft nu het gevoel wekt zich wat van de kritiek aan te trekken maar met minimale wijzigingen probeert om heimelijk alsnog hun eigen beleid door te drukken.
Ik blijf erbij dat Microsoft nu het gevoel wekt zich wat van de kritiek aan te trekken maar met minimale wijzigingen probeert om heimelijk alsnog hun eigen beleid door te drukken.
ik krijg bij jou zoals gewoonlijk het gevoel dat je altijd maar dan ook altijd met je wijzende vingertje naar MS wil wijzen en dat ze het nooit goed doen. tenzij ze er een Linux dolfijntje op plakken 8)7

jij zit zelf vast geroest aan je start menu, en ga nu MS beschuldigen van het feit dat jij niet bereid ben om een andere vorm van start menu te proberen. kom op man, nok gewoon met die onzin dat je altijd koste wat koste MS wil zwart maken.
het start menu in xp, vista en windows 7 moet je ook bij houden wil je het overzichtelijk houden, dat is blijkbaar voor mensen heel gewoon, maar waarom kun je dat dan niet ook bij windows 8 doen? elke x als ik software installeer ruim ik mn start menu op, net als dat ik ook altijd mn buroblad op geruimd heb. ik heb het start menu precies zoals ik het wil, ingedeeld in blokken met hun eigen naam. ik weet precies waar wat zit, en nog erger, zelfs mn vrouw weet gewoon precies waar wat te vinden is in het start menu. als je gewoon 5 minuten werk maak van je start menu in windows 8 heb je een dijk van een start menu wat vele male overzichtelijker is als in elke vooraf gaan de windows versies. en daarna gewoon lekker bij houden zoals je dat altijd doe
Wat mij voornamelijk tegenstaat van het Metro-menu is dat het full-screen is, standaard onoverzichtelijk en boordevol dingen die ik onzin vind. Met dit laatste bedoel ik dingen als miniatuur slideshows van al je vakantiefoto's, een soort van miniatuur e-mail en allerlei social media zooi. Ik moet dus beginnen met 3/4 te verwijderen... (bij 8.0 in ieder geval).
Eerlijk is eerlijk, 8.1 is een stuk beter dan 8.0. En ook 8.0 heeft een paar interessante vernieuwingen.

Windows 8 (of 8.1) is het voor mij gewoon niet. Op een eventuele nieuwe computer komt gewoon Windows 7, wat mij betreft de beste versie tot nu toe. Ik heb nog enkele licenties liggen dus het kost me alleen wat extra tijd om Windows 7 te installeren. Tegen 2020 zie ik wel weer. Misschien is er tegen die tijd een Windows-versie die weer meer voldoet voor mij. Maar goed, Linux is er ook nog...
Ik vind persoonlijk dat het start menu zoals in XP en eerder niet vlot werkt, veel programma's houden er een andere filosofie op na waardoor het er al snel als een onoverzichtelijk zooitje uit ziet, sommige programmas hebben meerdere folders, sommige gebruiken de bedrijfsnaam als folder naam andere maken per programma een folder aan en nog anderen gebruiken "globale" categoriën. Staat de firefox updatechecker nu bij "Firefox", "Mozilla" of in de "internet" folder? Inefficiënt, slordig en langzaam, op dat vlak was Vista voor mij een verademing maar als jouw voorkeur naar dat systeem uit gaat heb jij inderdaad pech volgens MS en dat is jammer.

Ik ben het met je eens dat deze "oplossing" overbodig was, het is vis nog vlees, het verdwijnen van de startknop liet me maar koud maar de terugkomst vind ik gefaald, nu staat daar een loze knop zonder functie maar wat plaats in te nemen. Dus in tegenstelling tot wat jij zou doen heb ik niet het start menu terug gehaald met 3th party apps maar heb ik de nieuwe knop terug weg gedaan, mooi zo'n cleane taskbar :)

Maar buiten het verdwijnen van het start menu zie ik toch écht geen mogelijk probleem met W8? Dat er geen reden is om te upgraden naar W8 ben ik het mee eens maar al die moeite om te downgraden... Volgens jouw filosofie dat tijd om W8 te leren verloren tijd is is dit toch ook onacceptabel? Ik was sneller gewend aan W8 dan dat ik W7 zou kunnen installeren en geloof het of niet maar ik was eerst één van de grootste boe-roepers tegen W8.
Ik heb jouw bermerking al heel vaak gehoord, vooral dan van muis-adepten.
Het oude startmenu was voor die gebruikers ene centrale plek om in rond te klikkken, op zoek naar het programma of de feature die ze nodig hebben.

Microsoft gaat er (sinds Vista) vanuit dat gebruiker niet naar programma's of documenten moeten zoeken, dat moet de computer doen. In dat opzicht is het begrijpelijk dat de hiërachische structuur uit het startmenu verdwenen is, die was er tenslotte enkel om logischce indelingen te (kunnen) maken. Het is door metering overigens gebleken dat minder ervaren gebruikers het moeilijk vonden software terug te vinden omdat die in niet-altijd-goed-omschreven folders staat.

Imho biedt het startscherm alle functionaliteit van het oude startmenu, en is het visueel duidelijker. Het grootste nadeel is dat het het hele scherm gebruikt, waar het startmenu nog veel ruimte liet.

Microsoft probeert niet heimelijk hun beleid door te drukken; ze hebben serieus onderzoek gedaan naar usability en belangrijke beslissingen genomen. Ze hebben van zeer vroeg in de development cyclus gecommuniceerd over alle nieuwe features, testversies uitgebracht en bij de eerste significante update een aantal gebruikersfrustraties proberen op te lossen. Het is niet omdat sommigen het er niet mee eens zijn, dat Microsoft plots een geheime agenda zou hebben.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 00:12]

Kan wel. Pin to taskbar, iconen op je desktop en rechtsklikken op de start knop.
Et voila.
Kwestie van 1x je startmenu goed inrichten, desnoods maak je al je tiles zo klein mogelijk. Ze zijn ook op categorie beschikbaar én je kunt het zo instellen dat je direct het 'Alle programma's' scherm krijgt, waar al je programma's direct aanklikbaar en uitgebreid te sorteren zijn. Windows voegt ook niet meer zelf automatisch tiles toe na installatie van iets, dus het blijft geordend.

Ik vind dat door het weglaten van het klassieke startmenu je een beetje oogkleppen op hebt gekregen. "Geen keuze, dus sh*t" idee, terwijl als je even de moeite neemt alles naar wens in te stellen je prima kan werken zonder afleiding van alle metrodingen, lijkt mij...

...met als enige verschil dat je startmenu nu plat is, in plaats van mapje in mapje in mapje. En als daar niet aan te wennen is, zou ik zeggen: blijf bij Classic Shell oid :)
Daar heb je misschien wel gelijk in, maar ik ben uiteindelijk de consument die met de portemonnee bepaalt.

Indien een product niet aan mijn wensen voldoet, dan koop ik het niet. Zo simpel zit het in elkaar. Dan kan Microsoft nog met mooie verhalen en overbodige wijzigingen komen zodra mensen je product links laten liggen, maar dan is het dus te laat.
Als je jong bent zijn veranderingen niet eng maar juist leuk en spannend. Ik begrijp dan ook heel veel van de hier genoemde kritiek niet zo goed. Juist tweakers moeten nieuwe dingen omarmen in plaats van krampachtig vasthouden aan het verleden. Ik ben ooit begonnen op een BBC micro in o.a assembler, via een Amiga naar de huidige PC's. Het is gewoon geweldig om al die veranderingen te mogen meemaken :Y)
Ik zit toch ook al 17 jaar in de ICT. Heb al die ontwikkelingen mee mogen maken. Er zaten zeker een heleboel interessante zaken tussen, maar ook "innovaties" waar ik het nut niet van inzag.

Momenteel lijkt het er ook meer op dat consumeren de primaire draagkracht achter innovatie is geworden. Fabrikanten proberen elkaar af te troeven om zo veel mogelijk consumerende klanten binnen te harken.

Kijk voor de lol eens naar smartphones. Zo veel hebben die zich eigenlijk niet veranderd de laatste paar jaren. Het zijn nog steeds veelal rechthoekige apparaten met een scherm dat steeds ietjes beter wordt (hoewel ik mijn vraagtekens bij full-HD op een 5" scherm zet...) en een SoC die steeds ietsjes krachtiger wordt. Echt spectaculaire dingen heb ik niet meer gezien.

Bij software zie je dat ook. Aan de ene kant bij spellen (Call of Duty is vanaf het begin amper veranderd) en aan de andere kant bij besturingssystemen. Er worden wel wat wijzigingen doorgevoerd, maar die zijn meestal marginaal of voegen niks noemenswaardigs toe.

Zoals ik al zei draait het alleen maar om consumeren. Gamers blijven betalen voor steeds de zelfde spelletjes met steeds meer DLC (melk, melk, melk...) en mensen blijven steeds Microsoft betalen voor nieuwe besturingssystemen terwijl ze er vaak amper wat mee opschieten.

Persoonlijk ben ik der mening dat er de afgelopen tijd bar weinig op de markt is gekomen waarvan ik zoiets heb van "Potverdorie, dát is handig !" Het enige dat ik écht innovatief durf te noemen zijn 3D-printers. Misschien zijn we wel op een punt aangekomen dat veel dingen goed zijn zoals ze nu zijn. Innovatie betekent niet altijd dat de consument er beter van wordt; meestal is het juist de fabrikant die weer de nodige miljoenen / miljarden mag bijschrijven. Dat gevoel ik heb ik nu dus ook; er worden alleen nog maar dingen bedacht om ons te laten consumeren. Slimme marketing probeert het ons wel wijs te maken dat wij het "nodig" hebben.

En daar doe ik niet meer aan mee. Ik vervang dingen pas als ze helemaal kapot zijn en reparaties niet meer rendabel zijn. Mensen moeten misschien eens leren om tevreden te zijn met de spullen die ze hebben. Wat mij betreft mag er gerust wat "geconsuminderd" worden. Al dat materialistisch en kapitalistische gedoe komt me eerlijk gezegd de neus uit. Bovendien goed voor het milieu.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 00:12]

Misschien verwacht je wel ten onrechte elk jaar echte innovatie. Dat is natuurlijk niet helemaal realistisch. De beweging van de grote "logge" PC naar de kleine smartphone en tablets is wel een enorme innovatie. Zo'n smartphone heeft pas in 2009 (in mijn beleving dan) een echte vlucht genomen met de iPhone 3GS. Dit is maar 4 jaar geleden. De iPad is pas 3,5 jaar op de markt. Ik weet nog goed hoe iedereen aan het "zeiken" was wat je in godsnaam met zo'n ding moest doen. Een laptop was toch veel krachtiger. Toch heeft dit zich doorgezet en nu kan niemand zich meer een wereld zonder een tablet (Apple, Android of Windows ) voorstellen. Je kunt het misschien teleurstellend vinden maar we kunnen met een apparaatje van 5" nu fullHD filmen en fullHD kijken, foto's maken die nauwelijks onderdoen voor een eenvoudige consumentencamera, Er zit een kompas in, een GPS ontvanger waardoor je de locatie tot een paar meter nauwkeurig kan bepalen. Een geheugen van 64 GB voor een bijna onbeperkte muziekcollectie. Een permanente internetverbinding met navigatie ingebouwd. Bellen met beeld is ook mogelijk. Je kunt zelfs tegen het ding praten en dan reageert er ook nog enigszins intelligent op. Het is ongelofelijk dat dat allemaal mogelijk is. Twintig jaar geleden hadden we alleen Star Trek films waarin dit mogelijk was.

[Reactie gewijzigd door Erwin1967 op 23 juli 2024 00:12]

Ik heb vooralsnog helemaal geen behoefte aan een tablet. Misschien over een paar jaar, maar momenteel is het voor mij overbodige luxe.

Dus niemand kan zich een wereld zonder tablet voorstellen, behalve Titan_Fox :)
Je zegt precies zelf waarom er totaal geen upgrade naar Windows 8 nodig is: WIndows 7 werkt precies hetzelfde en met Windows 8 krijg je een hoop zooi wat je toch niet wilt gebruiken. Een overstap is dus totaal overbodig. Windows 8 is gewoon geen echte verbetering te noemen ten opzichte van 7. Het gaat om de centjes, maar je krijgt geen waar voor je geld.
dat is dikke onzin. je krijg heel veel waar voor je geld, alleen zijn het veel onder de kap upgrades die je niet zie. maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. het is op veel vlakken gewoon sneller en stabieler als windows 7. dat het voor jou niet een upgrade is mag, maar ga hier niet de popiejopie uit hangen die gaat verkondigen dat windows 8 geen verbeteringen heeft t.o.v. windows 7. als je er zelf mee gewerkt zou hebben zou je ook geweten hebben dat er veel verbeteringen zijn.
Welke zijn deze dan? Sneller en stabieler? Heb je daar bewijzen voor. Onder XP kreeg ik nog wel eens een BSOD, al was het veel minder als onder Win98 SE en Windows 2000. Onder elk systeem dat ik heb gebruikt waar Windows 7 op draait heb ik nog nooit last gehad van een BSOD tenzij er effectief hardware kapot gaat. En dan zijn er behoorlijk wat, want ik zit onder andere in de digital signage business en wij hebben zo'n 300 kleine goedkope mediaplayers, een deel met Windows 7 embedded op. Ik heb nog nooit een BSOD gehad met Windows 7 waar defecte hardware NIET de schuldige was zoals je wel in win95 en 98 had en in mindere mate in windows XP. Het meest voortkomende BSOD probleem momenteel zijn goedkope consumers SSD's die in een zakelijke omgeving draaien, eventueel boven hun max spec temp draaien en uiteindelijk corruptie van de interne flash tables geven. Dan krijg je mooie BSOD's, maar je krijgt exact hetzelfde in windows 8. Ik heb wat onderzoek gedaan naar technische verschillen tussen 7 en 8 en het ENIGE verschil is:

- iets betere boot tijd
- iets betere shutdown tijd
- Ondersteuning voor een hogere direct x, vind ik weer niet netjes, kan ook - prima in windows 7 maar Microsoft wil liever niet dat iemand nog 7 koopt ipv 8.
- Je kunt rechtstreeks ISO's mounten zonder 3th party software, maar ik heb liever Clone drive of andere gratis 3th party tools.
- Sytem refresh
- Betere ondersteuning voor meerder beeldschermen
- Betere bestands kopie, tools zoals Terracopy zijn niet echt meer nodig
- Task manager is veel en veel beter.
- In sommige gevallen iets betere threaded performance en memory management.

MAAR, al deze voordelen kan ik ook hebben op mijn 7 installatie en heb ik jaren. Ik gebruik geen explorer maar total commander, geen IE maar chrome, Terracopy voor meer mogelijkheden bij het kopieeren, geen taks manager maar processhacker. De boot tijd verschillen op mijn systeem maken helemaal niks uit. Ik boot meerdere raid kaarten en voor dat deze allemaal door hun POST zijn gegaan zitten we al bijna een minuut verder. Dat 8 vervolgens een paar seconde sneller opstart van 8 SSD's in RAID 0 maakt totaal niks uit. Ik reboot misschien 1 keer per 2 maanden. Systeem word meer als terminal en server gebruikt en ik log in via snelle remote desktop software.

Is windows 8 beter als windows 7 en meer toekomst gericht? Uiteraard, maar microsoft heeft echt wel gebruikers en vooral power users geirriteerd met hun stomme metro interface. Als ze nu verschillende versies hadden gemaakt voor tablets, oma's, mijn moeder, pc's met touchscreen en MINSTENS een versie waarbij de GUI exact hetzelfde zou zijn als 7 , maar waar alles wel te bereiken is met minder muiskliks DAN was het veel beter omarmt geweest.

Maar ja zo gaat de microsoft cycle al jaren. Goed - slecht - goed - slecht.

95 niet zo goed - 98 SE beter - Win ME slecht - XP veel en veel beter - Vista niet volwassen genoeg op de markt - Windows 7 beste OS van MS tot nut toe - Windows 8 ... meh - Windows 9 komt hopelijk met echte verbeteringen, betere netwerkperformance, eindelijk verlost van NTFS, betere password hashing, beveiliging tegen KonBoot en andere offline attacks, meer mogelijkheden met UEFI, etc etc

Ondertussen komt er een gigantische verandering in het landschap van windows gamers en poweruser. Als de steambox en steamOS het in de toekomst mogelijk maakt om games vlotjes te runnen onder linux dan schakel ik absoluut over. Het aantal veranderingen dat linux je toelaat om te maken tot en met je eigen persoonlijke kernel gebaseerd op exact jou hardware voor een echt real time OS.

Dit nieuwe linux verhaal zal nog wel even tijd nodig hebben maar er komt steeds betere motivatie voor fabrikanten om tijd en geld in betere linux drivers te steken. Omdat het een OS is dat veel beter performance levert, het heeft alleen betere ondersteuning van hardware fabrikanten en game makers nodig. Voor practisch alle andere software zijn er al goede linux alternatieven en vaak zijn deze tools ook veel beter als in windows.

Dus laten we allemaal hopen dat windows 7 de laatste populaire windows versie is en dan nu langzaam de shift naar linux gemaakt zal worden. Dan word het leven een stuk eenvoudiger. Mac OS voor de simpele computergebruikers en een linux os voor de powerusers en gamers. En ubuntu voor de boomknuffelaars :-) en mensen die alleen maar seedbox guides vinden voor ubuntu server :+

En alle antvirus fabrikanten gaan failliet en het duurt een jaar of 10 voordat linux ook geplaagd word met malware en virussen. :9
Als ik maar lang genoeg droom word dat ooit werkelijkheid want ook in computer software en operatingsystems geld de wet van de sterkste en best aangepaste. En de opa's en oma's zijn dan toch allang dood en laten we hopen dat de huidige generatie 12 - 18 over 10 jaar nauwelijks moeite heeft om met linux te werken ipv windows.

Windows, het is een tijd leuk geweest, het is tot nu toe de beste combinatie van gebruikersgemak en mogelijkheden geweest. Software werkt op linux of het werk niet. Werkt het niet dan heb je soms dagen nodig om het aan de praat te krijgen.

Maar dat kan allemaal in de toekomst veranderen, en Valve zet de eerste grote stap! :)

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 00:12]

Misschien nog een simpel en wat banaal argument voor Windows 8: de licentie zal langer meegaan van die van Windows 7. Voor bedrijven die nu nog gaan uitrollen lijkt het me daarom verstandig om in ieder geval W8 licenties te kopen. Dat die gedowngraded worden naar W7 laat ik hierbij in het midden. De licenties geven langer recht op ondersteuning. Ik stel me eigenlijk de vraag of een naar W7 terug gerolde W8 licentie op langere ondersteuning zal kunnen rekenen dan een W7 licentie. Ik vermoed dat Microsoft deze vraag ook nog niet kan of wil beantwoorden, in dit stadium.

Pragmatisch gezien verwacht ik trouwens met de huidige 8.1 versie niet zoveel problemen bij bedrijven. Windows 8.0 was voor mij een duidelijke No Go. Met deze huidige Windows versie is te werken. Let op de connotatie. Microsoft heeft met W7 een hele goede versie uitgebracht, die het bedrijf nog lang zal achtervolgen. Ik vrees dat we allemaal wat verwend zijn geraakt met W7. Voor W8 is dit moeilijk wedijveren, zeker als deze versie met name de integratie tussen mobiel en vast als richtpunt heeft. Deze integratie is bij nogal wat bedrijven door veiligheidsperikelen nog niet zo ver, laat staan dat bedrijven al cloud based werken. Als er al iets met cloud wordt gedaan, dan is het een private cloud met een hek eromheen.
95 niet zo goed - 98 SE beter - Win ME slecht - XP veel en veel beter - Vista niet volwassen genoeg op de markt - Windows 7 beste OS van MS tot nut toe - Windows 8 ... meh - Windows 9 komt hopelijk met echte verbeteringen, betere netwerkperformance, eindelijk verlost van NTFS, betere password hashing, beveiliging tegen KonBoot en andere offline attacks, meer mogelijkheden met UEFI, etc etc
Je hebt het niet bewust meegemaakt, of wel? Windows 95 was gewoon goed. Windows 98 was wat minder, 98SE maakte veel goed. ME was een mixed bag. Op de juiste hardware wilde het prima draaien maar het was gerushed en daardoor onbetrouwbaar. XP was toen het uitkwam verschrikkelijk. Ik vond het echt een waardeloos programma en ben zelf hel snel teruggegaan naar Windows 2000. Pas bij SP2 werd XP acceptabel. Vista, zelfde verhaal, na het eerste servicepack draaide dat al een heel stuk beter. Windows 7 is niet anders dan een doorontwikkeling daarop, het was min of meer een facelift, wat je bij auto's ook vaak ziet. Na twee jaar op de markt een nieuw frontje erop maar onder de kap ligt hetzelfde blokje nog te ronken. Windows 8 is eigenlijk de eerste echt nieuwe Windows sinds Windows Vista, of misschien zelfs de eerste echt nieuwe Windows sinds Windows 95.
Het liefst zie ik dit ook gebeuren.

Het enige probleem wat ik heb met Linux (of eigenlijk, de huidige distributies) is naast het game aanbod, de UI er out of the box zodanig lelijk uit ziet dat er eigenlijk veel veranderd moet worden om dit een beetje mooi te krijgen en het configureren van bepaalde dingen echt veel tijd inneemt om maar ook de kleinste dingen naar voorkeur aan te passen. Het gebruik ervan kan soms ook wat omslachtig worden.

En als elk klein ding niet vanzelfsprekend is en daarvoor Google geraadpleegt moet worden en je weet een bepaalde term niet omdat deze vaak nog wel eens verschillen tussen Windows en Linux dan kom ik er vaak in ieder geval nog niet zo makkelijk uit. Maar goed.

Elementary OS is de enige die goed op weg is naar een naar mijn idee leuke UI. Wel een beetje OSX ripoff maar ik ben dan ook niet van plan een Apple product te halen. :P Ubuntu is naar mijn idee een beetje de verkeerde kant ingeslagen UI wise. Maar dat is dan weer een voor ieders wils wat iets. Ik heb Isis om naar uit te kijken. :)

In de tussentijd blijf ik mooi Windows 7 gebruiken totdat support voorbij is, zoals eerder aangegeven duurt dat nog wel even. En vanuit daar zie ik wel; Ik hoop in de tussentijd dat distributies wat meer gebruiksvriendelijker worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 407645 op 23 juli 2024 00:12]

Gaat toch niet gebeuren omdat een paar tweakers dat willen.
Windows 8 is een paar maanden geleden al Linux en osx in z'n totaliteit al voorbij. Walk over noemen ze dat ;)
En als je eerlijk bent kan Linux en macos als totaal OS niet eens in de schaduw staan. Windows 8 heeft zijn gebreken maar Linux en osx nog veel meer.
Ja inderdaad, daarom draait mijn desktop nog vrolijk op W7 en dat gaat zo blijven. W8 is wel een verbetering maar geen verbetering waar ik geld voor zou neerleggen als ik W7 al heb. Mijn laptop echter is nieuw en kwam met W8 en dat heb ik zo gelaten. Waar ik upgraden onnodig vind vind ik downgraden zelfs richting absurd gaan behalve in bepaalde omstandigheden als je bijvoorbeeld hardware nodig hebt met enkel unsigned drivers. Mijn rant was dan ook niet dat iedereen zou moeten upgraden, dat zou vreemd zijn aangezien ik zowel W7 als W8 gebruik.

Maar ik heb dan ook nooit een OS upgrade gedaan. Oftewel was mijn pc niet snel genoeg oftewel vond ik het zijn geld niet waard gezien de relatief korte levensduur van PC's. In de praktijk komt dit er op neer dat ik vaak met twee OS'en werk (98 - XP, XP - Vista, Vista - 7 en nu dus 7 - 8 ).

edit: je krijgt wel waar voor je geld als je nog geen OS had maar ik denk dat je bedoelt in geval van een upgrade? Dan geef ik je met plezier gelijk.

[Reactie gewijzigd door Vnze op 23 juli 2024 00:12]

Anoniem: 115433 @hrichard18 oktober 2013 12:17
Er is geen compromis het is gewoon door modderen op het niveau van wat mensen in de marketing vertellen dat MS moet doen.

Als je kijkt naar games zal je Windows 8 moeten kopen al wil je tenminste gebruik maken van DX11.2 functionaliteit.

Daarnaast slaat het hele windows 8 verhaal de plank mis. Wanneer je een user interface moet uitleggen dan snap je al bij voorbaat niet dat waar voor een user interface bedoelt is.

Normaal moet het zo werken dat je een behoorlijk voordeel uithaalt van het gebruik van de computer, zoals velen nu opeens belangrijk vinden dat je alle keyboard shortcuts dan maar uit je hoofd moet leren. Dit is geen goede ontwikkeling tevens is het belachelijk dat je voor DX11.2 en een bekrompen GUI moet betalen.

In de Linux wereld kan je gewoon je eigen preferentie installeren met Gnome of KDE of welke dan ook. MS moet hier een ander gebruikers systeem voor maken.

Daar had Windows 7 gewoon door kunnen gaan en wanneer ze wel goede feedback had MS een Windows 8 kunnen maken met al het goede en niet het geklooi van 8.0 ->8.1 wat eigenlijk niets voorstelt.
*proest* Je zegt dat het verkeerd is als je een user interface moet uitleggen, en vervolgens noem je Linux. Ik kan je verzkekeren dat als mijn moeder Linux voorgeschoteld krijgt, ze net zo goed de weg kwijt is als wanneer ik haar Windows 8 voorschotel. Alleen Windows 8 zal haar op weg helpen, Linux zal haar nog niet eens vertellen dat ze het zelf mag opsoppen. Zeg niet dat MS dingen verkeerd doet wat betreft gebruikersvriendelijkheid om vervolgens Linux als een voorbeeld aan te halen. Linux is veel. Het is snel. Het is stabiel. Het is open. Het wordt steeds gebruikersvriendelijker. Maar het is nog geen Windows of OSX.

Windows 8 heeft gewoon een compleet andere interface dan wat mensen gewend zijn. Dan is wat uitleg gewoon wel handig.
Dat jij al helemaal zelf kan inloggen op het internet knap van je :)

Nu alleen nog leren lezen.
Er is natuurlijk wel iets meer veranderd aan Windows 8 ten opzichte van 7 behalve het startmenu.
Maar wat rechtvaardigt de prijs dan?
Dat 8 iets sneller opstart?
Of haal ik met 8 meer fps in mijn games? Of kan ik sneller surfen? IE 11 heeft minder ondersteuning dan Firefox en Chrome en ik vind het ook gewoon een rete irritante browser, liever Chrome met ABP en nog een paar handige extensies.
Dus zolang je 8 niet bij een nieuwe PC krijgt, waarom zou je geld betalen om van 7 naar 8 over te gaan? Tenzij je een al op 7 een touchscreen had en betere ondersteuning wou. Wat rechtvaardigt die 100 of 150 euro die je moet betalen voor een upgrade naar 8? Wat is er allemaal beter onder de motor? Volgens mij helemaal niks wat het geld waard is. En ondertussen booten mijn MS-DOS en windows 98 SE systeem nog altijd sneller als een 7 of 8 systeem om een HDD en ze sluiten helemaal sneller af.
Mijn kleitablet hoeft niet eens op te starten, dus waarom dan overstappen naar een computer?

Even serieus: Voor jou zijn die 8 extra frames niet belangrijk, voor mij wel. Mijn games draaien veel beter op mijn studenten-laptop. Ook het opstarten met een SSD vind ik een verademing. Verder vind ik het vinden van apps en bestanden veel beter (als ik in Win7 op Windows toets duw, en dan de eerste twee letters van een app intyp, duurt het vervolgens toch eventjes voordat hij iets vindt, in 8 gaat dat instant).

De 30 euro die ik voor 8 heb betaald vind ik dik en dubbel gerechtvaardigd. Bij 200 euro zou ik wel twijfelen, maar als het bij je pc wordt geleverd, waarom niet?
Dus jij hebt op dezelfde hardware 7 en 8 getest met je games en je krijgt meer fps in 8. Dit is nieuw voor mij, volgens mij is dat helemaal niet zo tenzij je andere drivers voor je GPU hebt op 8.
De tijd die je in Windows 8 bespaart met opstarten is minimaal. Veel mensen vergeten dat ze eerst vele uren bezig zijn om Windows 8 te installeren, updaten, configureren en er wegwijs in te worden. Eer je al die tijd hebt "terug verdiend" met opstarten ben je jaren verder.

Je moet je bovendien afvragen hoe vaak je je computer vanaf uitgeschakelde stand opstart. Overdag zet ik de mijn in de slaapstand als ik even weg ga waarna het energieverbruik minimaal is. Bovendien is het een mini-PC met AMD APU die maximaal 25 watt kan verstoken. Zelfs al zou ik mijn computer 10x per dag geheel opnieuw starten heb ik een besparing van 1 á 2 minuten. Om nou daarvoor al die moeite met "upgraden" te doen ...
Harde schijf gecrashed van mijn schoonvader. Al zijn data staat op skydrive, mail enz via outlook.com. Up and running in een kwartier. Doe dat maar eens met Windows 7.
@Sake

Heel eenvoudig, back van harde schijf terugzetten op de SSD met Ghost en voila, alles doet het weer. En dat zonder dat de NSA alles van me heeft moeten inzien.
Ik maak gebruik van twee D-Link DNS325L NASsen met cloud-functie. Al mijn gegevens blijven zo in eigen beheer. Met die NSA-tactieken bij Microsoft heb ik er toch geen lekker gevoel bij om mijn belangrijke gegevens in beheer van derden te geven.

Het enige dat op mijn SSD staat is het besturingssysteem, drivers en software. Er staat geen essentiële data op. Ik maak periodiek een backup op een externe schijf. Indien mijn SSD crasht heb ik die backup ook binnen 10 - 15 minuten terug gezet.

Dus ... waar is dan de meerwaarde van Windows 8 ? Daarbij kun je onder Windows 7 ook met Skydrive werken als je dat zou willen. Van Outlook maak ik sowieso geen gebruik; mail gaat via een exchange / imap server. Er wordt dus ook niks lokaal opgeslagen en loop ik dus ook geen risico om mails kwijt te raken.

Voor je schoonvader is het misschien makkelijker zo, maar ik ben capabel genoeg om mijn eigen boontjes te doppen. Ik hoef niet constant bij het handje te worden gehouden door Microsoft.
8 voelt bij mij vlotter aan, het start sneller en ik ben ook wel gecharmeerd van de nieuwe task manager. Daarnaast zorgt de synchronisatie met mijn MS account ervoor dat mijn instellingen grotendeels gelijk zijn op mijn desktop, laptop en Surface tablet, wat ik gewoon makkelijk vind.

Als dat zaken zijn waar je niets om geeft, blijf dan vooral bij Windows 7. Het doet alles wat het moet doen dus waarom zou je geld uitgeven aan 8? Ik heb gewoon het geluk dat ik via MSDN een paar licenties kan krijgen zonder dat het me een cent kost, anders was ik waarschijnlijk ook op 7 gebleven.
Dat syncroniseren van je data en instellingen tussen je apparaten is één van de redenen dat ik juist niet voor Windows 8 kies :

nieuws: 'Microsoft werkt aan alternatief voor cookies'

Quote : "Microsoft zou technologie aan het testen zijn waarmee het cookies zou kunnen vervangen voor het serveren van gepersonaliseerde advertenties. Gebruikers zouden daarmee gevolgd kunnen worden tussen verschillende Windows-apparaten en Microsoft-diensten."

Met een SSD opstarten gaat ook rap onder Windows 7. Als ik dan de deur uit moet gaat het geheel sowieso in de slaapstand; daarvan herstellen duurt nog geen 10 seconden. Voor mij is dat vlot genoeg.

Maar goed, zolang jij maar tevreden bent met je configuratie. Dat is tenslotte waar het om draait. Geld is overigens niet het probleem; ik zou Windows 8 niet eens gebruiken als ik er voor betaald kreeg. Het zit dus nogal diep ja :P
Goh, wat arg. Ik wil net overstappen van OSX naar Windows 8.1;
dat lijkt me we wat.
jammer, maar ook met win8 gaat mijn werkgever nooit toestaan om data in skydrive te zetten. Gewoon, schoon de win8 image over de ssd heen raggen -->10 minuten.
Nog makkelijker, gewoon de win8 image (of de win7 image booten met qemu onder Linux.
Alleen jammer dat er nog geen publieke spice client is voor win8
Vanuit Hybernate zijn de verschillen minimaal wederom geen enkele reden om over te moeten stappen.
Ik merk vrijwel geen verschil bij het opstarten omdat ik bereids over een vlotte SSD beschik. Misschien dat het verschil bij traditionele harde schijven groter is, maar dat durf ik je zo niet te zeggen.

En nogmaals; ik vind zo'n 20 seconden opstarten (vanaf een koude boot) acceptabel voor Windows 7, zeker omdat ik het apparaat overdag nooit uitschakel.

In jouw geval is het misschien 3x sneller, wat bij mij het vermoeden wekt dat jij juist over verouderde hardware beschikt. Bij een moderne PC met SSD en voldoende RAM is het verschil in opstarten minimaal.

Herstellen uit de "slaapstand" duurt overigens maar 10 seconden. Misschien dat Windows 8 daar een seconde of twee á 3 vanaf weet te schaven, maar dat vind ik zo marginaal dat het geen overtuigende factor is om te "upgraden".
Volgens mij zijn dat allemaal dingen die of onnodig zijn of op win7 hadden kunnen worden geimplementeert.
Daar ben ik het absoluut mee eens !

Veel updates en functionaliteit kan probleemloos aan Windows 7 kunnen worden toegevoegd. Microsoft kiest er bewust voor om dit niet te doen om zo extra inkomsten te genereren.

Het gevolg hiervan is dat 3rd party ontwikkelaars hier hun slaatje uit slaan en zelf met eigen alternatieven komen om de ontbrekende functionaliteit toe te voegen.

Dit zie je niet alleen bij Windows 7, maar ook bij Windows 8. Microsoft verrekt het om het klassieke start-menu terug te brengen dus zijn er pakketten als Classic Shell beschikbaar. Externe partijen verdienen aan het twijfelachtige beleid van Microsoft.

De wensen van consumenten leveren nu eenmaal geld op. Als je het van de ene partij niet krijgt, dan wel van een concurrent. Logisch gevolg.
Of XP! Ze hadden alles gewoon in XP moeten bouwen dan hadden we nooit meer een nieuw OS hoeven aanschaffen.
Of XP! Ze hadden alles gewoon in XP moeten bouwen dan hadden we nooit meer een nieuw OS hoeven aanschaffen.
Ik hoop dat je een grapje maakt want dat is natuurlijk onzin. XP zit in de kern heel anders in elkaar dan Windows Vista/7/8.

En Microsoft is een commercieel bedrijf, die moeten ook geld verdienen. Of hadden ze gewoon zoals Apple moeten doen? Jarenlang hetzelfde OS opnieuw uitbrengen met een paar nieuwe features?

[...]
Dat moet je mij toch eens uitleggen, ik zie op mijn W8 laptop toch gewoon een normaal bureaublad hoor, het enige dat anders is dan mijn W7 desktop is de grafische stijl maar de W8 desktopmode werkt gewoon perfect sinds dag 1.
Het feit blijft wel dat de ontwikkeling van de klassieke desktop omgeving is stilgevallen bij Microsoft. Linux GUIs worden daarentegen nog steeds doorontwikkeld, en daar bovenop heb je een keuze om je interface te kiezen. Gnome 3 biedt mij in ieder geval een meer ergonomische desktop omgeving dan Windows 7/8.
Dat ga ik niet ontkennen, mijn voorkeur gaat wel uit naar Windows maar de Desktop staat daar inderdaad stil en ik heb al eens een paar avontuurtjes met Linux gehad en de desktop daar is inderdaad volop in vergaande ontwikkeling. Maar het ging over een normale desktop en dat heeft W8 nog steeds in de aanbieding en ik denk niet dat we die rap kwijt gaan zijn (hopelijk toch).
Een feit ? Wat een volkomen onzin.

In windows 8 is de taskmanager beter dan ooit. Kopieer jobs worden beter weergegeven dan ooit. De ribon heeft zijn weg gevonden naar een aantal desktop applicaties (verkenner, paint). Dus de ontwikkeling van de klassieke desktop is zeker niet stilgevallen bij Microsoft.

Microsof is zich wel degelijk bewust van het feit dat voor productief zijn op een PC de desktop van groot belang is.

Om te consumeren is het startscherm met de tiles uitstekend. Snel kunnen zien of er nieuw berichten/mails/afspraken zijn zonder de app te hoeven openen.

En dat oude start menu ? Ik begrijp dat velen moeite hebben met deze verandering. Ik gebruikte het startmenu al bijna niet. Net als de oude menu's in applicaties veel te onhandig met sub menu's met sub-menu's en sub-menu's, Veel te veel geklik. Wat ik veel gebruik op de desktop pin ik aan de taskbar of ik maak een desktop icoontje (dat laatste gaat dan wel wat omslachtig in W8). De meeste handelingen doe ik in W8 veel sneller en makkelijker dan in W7 of ouder.

Uiteindelijk denk ik dat Microsoft goede keuzes heeft gemaakt. Dezelfde interface en look&feel op alle devices(Pc, laptop, tablet, smartphone, xbox) vind ik geweldig en uiteindelijk voor de consument het meest herkenbaar.

Het beste komt di nu tot zijn recht in de Surface Pro. Daar waar Android en iOS puur gericht zijn op het consumeren van content kun je op de Surface ook daadwerkelijk productief zijn, en met de snap functie zelfs side-by-side. Voor mij is dit echt de winnaar.

[Reactie gewijzigd door marcdeli op 23 juli 2024 00:12]

Ik weet niet waarom je deze hele post maakt, want mijn post ging over de toekomstige doorontwikkeling van de desktop omgeving. Dus die 3 arbitraire aanpassingen aan Windows 8 die je goed vind zijn compleet irrelevant. Je geeft geen enkele aanleiding waarom je gelooft dat Microsoft verder tijd gaat investeren in de klassieke desktop omgeving.

Om toch maar in te gaan op je post:

1. Het verbeteren van de interface binnen een applicatie / ribbon, is niet hetzelfde als de desktop "omgeving" of window manager doorontwikkelen. Dit is ook niet platform afhankelijk en heeft dus ook niks met Windows 8 of toekomstige versies te maken.

2. Ik vind het ook fijn dat de taskmanager is opgepoetst, maar qua functionaliteit is hij geen haar beter dan de Resource Monitor die je in de vorige Windows al had en verder onveranderd blijft.

3. De hele discussie rond start menu is moot, en dit onderwerp heb ik bewust vermeden. Ik had het namelijk niet ModernUI.

Dat het nieuwe start menu een vooruitgang is voor mensen die hun toetsenbord niet gebruiken spreekt voor zich.
Maar als een volwaardig desktopgebruiker, is de enige belangrijke functie de zoekbalk onderaan het start menu. Windows key indrukken en dan typen welk programma je wilt openen. In het oude start menu gaat dit eenvoudiger en sneller omdat deze niet discrimineert tussen Applications en "Settings". Verder biedt het een gestructureerde omgeving om eventueel bij de juiste configuratie-tools te geraken.


Dus ik blijf erbij. Microsoft ziet geen brood in in de klassieke interface en kan het op een facelift na onveranderd laten. Een betere desktop omgeving levert nu eenmaal geen extra geld op terwijl ModernUI een heel eco-systeem is. De Linux-community daarentegen doet het omdat ze altijd beter willen. En niet omdat omdat ze een App Store willen integreren.

[Reactie gewijzigd door Mijiru op 23 juli 2024 00:12]

Je kan ook overstappen op OSX. Dat blijft ook gewoon desktop hoor. Werk nu met Mavericks en dat werkt echt lekker. Ik draai ook Windows 8, en het blijft een OS met MP syndroom. Als ze de metro eruit hadden gelaten was het gewoon goed geweest.
Kleine dingen als een png willen tonen. Geen makkelijke spatie, zoals in osx, maar dubbelklik op het icoontje.. Brengt je direct weer in de metro, fullscreen. Kan dus direct niet meer zien waar ik mee bezig was. Je kan het ook niet windowed maken, zonder weer extra apps te installeren of moeilijk te doen.
Ook bovenstaande reactie geven de ergernissen weer. Je moet eerst tijd gaan investeren om je display weer goed te krijgen.
Gister ook weer. Windows-enter ingehouden... Ging Windows alles voorlezen. Ik naar de controle panel om het uit te zetten.. Na lang zoeken, niet kunnen vinden. Hoe zet je het uit? Dan maar via ctrl alt delete en het proces killen. Bleek er een app te zijn gestart in de Metro omgeving in een soort window.... Kon ik dus niet zien, want ik zat op de desktop. Mmm.
Anoniem: 463321 @SoloH18 oktober 2013 11:05
Kleine dingen als een png willen tonen. Geen makkelijke spatie, zoals in osx, maar dubbelklik op het icoontje.. Brengt je direct weer in de metro, fullscreen. Kan dus direct niet meer zien waar ik mee bezig was.
Als je een desktop programma hebt die png's kan weergeven dan kun je die gewoon kiezen. En zo geldt dat voor alle bestanden.
Dat schrijf ik ook. Dan moet je daar weer wat voor installeren. Ik wil gewoon ff snel zien wat die png is, of welk bestand dan ook, zonder hem te openen in een (grote) applicatie. Ik kan hem ook openen in internet explorer. Maar het is zo omslachtig.

Ze hebben zo hun best gedaan op een heel nieuw OS met een gebruikers experience, maar ondanks al die effort hebben ze het de gebruiker nog steeds niet makkelijk gemaakt.
Control Panel, als je die zonder shortcut kan vinden, staat bomvol en vanalles door elkaar. Sommige opties zijn dan ook weer alleen te vinden onder de metro omgeving, andere weer onder de desktop.
De startknop. Ze hebben een beetje geluisterd, maar hebben alleen het woord startknop gehoord... Oh willen ze ook nog een menu eronder?

Voor tablets zou dit allemaal wel werken en is het zelfs mooi, maar de desktop zijn ze vergeten.

[Reactie gewijzigd door SoloH op 23 juli 2024 00:12]

Of je gebruikt Windows Photo Viewer. Gewoon een desktop-app die alle afbeeldingen ook gewoon kan openen. Standaard geïnstalleerd en die app instellen voor afbeeldingen is dan ook een fluitje van een cent. Heck, die app zit er al in vanaf Vista volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:12]

Klopt, windows 8 zou er in 3 smaken moeten zijn.
desktop, tablet, en een beide-versie.

Zelf heb ik start8 als menu geinstalleerd en start ook op op de desktop.
Na een week proberen kan ik die tiles niet meer zien, onwerkbaar.
Vooral het hoge RSI aandeel door bijv. de eveneens ontbrekende X button rechts boven, en het dus van boven naar beneden moeten slepen van app's om die te sluiten. Heel irritant voor muis/keyboard gebruiker met desktop pc.
Alt+F4 werkt toch ook gewoon nog steeds??
Dat is verder niet van toepassing. Verhoogt alleen maar RSI.
Sowieso is (op een dekstop met keyboard en muis, zonder touchscreen) w8 een rsi veroorzaker.

Nu keil ik mijn muis naar rechts boven zonder kijken, klik, bureau prog. sluit zich.
Sneller kan niet.
Daar heb je natuurlijk wel een punt, sneller kan niet, maar op kantoor werk ik met 2 schermen en dan kan je dat "zonder kijken" wel vergeten ;-)
Weet nog niet hoe dat gaat gebeuren met w8, zal ik één dezer eens testen ...
jup :)
-> ctrl + shift + esc
-> windows + r -> shutdown -s -t 1
werkt ook nog :)
In mijn ervaring met Win8 werkte ALT-F4 niet bij Metro toepassingen. Ook geen start menu en de gemakkelijkste weg om bij het configuratie scherm te komen moet je eerst naar "beeldscherm aanpassen" en dan in de bread-crumbs terugklikken naar het normale configuratie scherm.
Vreemd, bij mij werkt Alt+F4 wel gewoon, Win8 Pro.
Quote : "Onderdeel van het 8.1-compromis is het streven om de traditionele Windows-gebruiker tevreden te stellen."

Dat is ze in mijn geval dus niet gelukt. Lag ook voor de hand dat deze reactie van mij zou verschijnen. Ze geven je de indruk dat ze naar klanten geluisterd hebben maar blijven toch krampachtig vasthouden aan dat (naar mijn mening) lamlendige full-screen Metro-menu.
(...)
En ja, ik heb het al vaker gezegd; vroeg of laat komt de overstap naar Linux, omdat dit tegen die tijd waarschijnlijk het enige besturingssysteem is waar je nog met een normaal bureaublad kunt werken.
Heb jij gezien welke kant Gnome op gaat? Elk modern mainstream OS gaat richting search/keyboardnavigatie met fullscreen informatie. Dus het wordt tijd om met je tijd mee te gaan, of gewoon alles in terminal/powershell/command prompt te gaan doen, dat werkt ook nog gewoon.

Vergeet bovendien niet dat een aantal van die startmenu hacks/programma's zijn ontstaan omdat sommige mensen ook niet konden wennen aan de veranderingen in het Windows 7 startmenu... Dingen veranderen, sommige mensen kunnen daar moeilijker mee omgaan dan andere.
Heb jij gezien welke kant Gnome op gaat? Elk modern mainstream OS gaat richting search/keyboardnavigatie met fullscreen informatie. Dus het wordt tijd om met je tijd mee te gaan, of gewoon alles in terminal/powershell/command prompt te gaan doen, dat werkt ook nog gewoon.

Vergeet bovendien niet dat een aantal van die startmenu hacks/programma's zijn ontstaan omdat sommige mensen ook niet konden wennen aan de veranderingen in het Windows 7 startmenu... Dingen veranderen, sommige mensen kunnen daar moeilijker mee omgaan dan andere.
Dat is ook een van de voordelen van Linux. Je zit niet vast aan Gnome. Je kunt ook met KDE aan de slag, met MATE, Cinnamon, E17 (Enlightenment), XFCE en LXDE. Er is genoeg om uit te kiezen. Dat is een voordeel dat je bij Windows 8 niet hebt.

Ik snap je punt wel maar ook Ubuntu kreeg zware kritiek te verduren nadat werd besloten voor Unity te gaan. Daar was ik ook helemaal niet over te spreken. Net zo min als dat de knoppen "minimaliseren / maximaliseren / sluiten" plots links zaten i.p.v. rechts. Die logica ontgaat me vandaag de dag nog steeds. Gelukkig is dat met een enkel terminal-commando terug te zetten. Voordeel van open-source software.
Tja, het blijft een persoonlijke voorkeur. Je gaat mij niet horen ontkennen dat Linux door zijn customizability een hoop pluspunten heeft. Maar ook Cinnamon (en in mindere mate Mate) worden steeds meer search/keyboard georienteerd. Het is duidelijk een tendens in GUI/UX ontwerp.

Maar zo zijn er natuurlijk ook mensen die krampachtig vasthouden aan het Windows Classic thema, waardoor ze een hoop useability features moeten missen in Windows 7, je kunt niet iedereen tevreden houden.
Ik heb geen probleem met dergelijke wijzigingen zolang ik de keus houd om het terug te draaien mits ik daar behoefte aan heb.

Met Metro zou ik geen probleem hebben als ik het kon verwijderen en het klassieke start menu kon terug zetten zoals ik het van Windows 7 kende.
Voor mij focus je iets teveel op de Metro UI en is dat voor je een figuurlijke rooie lap zoals bij een stier. :)

Ik gebruik op mijn laptop enkel de desktop omgeving en gebruik het start screen als app launcher ipv het start menu in Windows 7. Dit werkt voor mij vele malen beter dan het start menu omdat je hier de apps mooi kan structureren en vergroten/verkleinen naargelang het gebruik ervan.

Op deze laptop heb ik geen enkele metro app, behalve de "weer" en "mail" app die ik exclusief voor de live tile laat staan. Werkt perfect!

Op mijn Win8 tablet heb ik dan weer geen desktop apps, enkel metro apps.

Voor mij is het een prachtig systeem en zit het ene het andere helemaal niet in de weg.
Ze hadden gewoon nooit één Windows-versie moeten maken die bedoeld is voor alle apparaten.
Daar is op zich niks mis mee, en ik juich dat eigenlijk zelf toe. Waar men de fout heeft gemaakt is bij het veplicht gebruik van allerhande dingen. Sinds 8 moet iedereen verplicht de Modern UI gebruiken, en in 8.1 is de startknop in de taakbalk een verplichting geworden. Het had veel logischer geweest had men deze dingen optioneel gemaakt.

Ik ben zelf geen fan van 8 en zit ook nog altijd op 7, maar enkele simpele externee tools zoals een Start8 of startisback maken van het OS een zeer aangenaam geheel waarbij je nooit in de MUI moet komen maar wel direct alle voordelen van 8 krijgt zoals een verbeterd taakbeheer of de mogelijkheid om rechtstreeks een iso/vhd te koppelen.
Titan_Fox: ik zie jou bij bijna elk nieuwsbericht reageren op de hoogste post in de thread, zodat jouw bericht zoveel mogelijk bovenaan komt te staan.

Doe dat niet. Als je iets wilt zeggen wat geen directe reactie is op de desbetreffende post, reageer dan op de hoofd thread in plaats van 'een random post die ergens bovenaan staat', zoals jij lijkt te doen. Dat levert je bij mij automatisch een -1 op.
Waarmee je eigenlijk aangeeft hoe zinloos dat hele karma-systeem is. Mensen krijgen vaak uit principe een -1, ongeacht wat ze schrijven. Voor jou is de positie van een post blijkbaar ook voldoende reden voor een dergelijke afwaardering.
het valt me echt op dat elk nieuwsartikel dat over Microsoft gaat regelrecht wordt afgekraakt door de heer Titan_Fox. Ik denk dat hij de mede-tweaker op deze website eens een screenshot van zijn bureaublad moet laten zien, dan snappen we met zijn allen waarom hij zo ontzettend klaagt. Als je ben blijven hangen in Windows 95, dan wordt het bij elke OS-upgrade steeds een stukje moeilijker, maar om dat per definitie alles af te kraken omdat je misschien 1 à 2 keer per dag in het startscherm moet wezen... daar wordt ik wel een beetje moe van. elke nieuwe functie kraak je gelijk af of je komt met de boodschap: "zoals het nu is is het goed". dan ben ik reuze benieuwd hoe je bureaublad er uit ziet anno 2013.

ik hoor niets anders dan positieve reacties van mensen die wèl het hebben geprobeerd, langer als een uurtje in een virtual machine. ja, die mensen klaagden ook ontzettend veel, tot ze de uitdaging aan gingen en guess what? die hebben al hun systemen al geüpgraded.

het is niet half werk leveren, het is ongelofelijk goed dat ze "One experience for everything in your life" aanhouden. de systemen splitsen zou juist een doorn in het oog zijn voor vele mensen

open je ogen man, en blijf niet hangen in de 20ste eeuw.
Punt 1: Windows 7 komt uit deze (21e) eeuw. Zo veel voor je kritiek "blijven hangen in de 20e eeuw.

Punt 2: Ik ben sinds de komst van Windows 8 bezig om computers van klanten (op hun verzoek) te "downgraden" naar Windows 7 en zelfs periodiek naar XP. Daarmee wil ik wat tegengas geven aan je statement dat je enkel positieve reacties hebt gehoord van mensen die met Windows 8 in aanraking zijn geweest.

Punt 3: Je hoeft mijn reacties niet te lezen als je je er aan stoort; laat staan dat je reageert. Geen hond die je dwingt.

Niet iedere verandering krijgt positieve reacties. Niet iedere innovatie is positief. Dat jij tevreden bent over Windows 8 vind ik prima, maar moet wel zeggen dat ik het kortzichtig vind dat jij mensen zoals mij als minderwaardig bestempelt omdat ik in jouw optiek "niet met de tijd" meega.
Je kunt er in Windows 8 niet voor kiezen om Metro niet te gebruiken. Je loopt er geregeld tegen aan. Ik maak namelijk nog dagelijks gebruik van het startmenu. Zo ben ik het gewend sinds Windows 95 en dat werkt vooralsnog prima
Dit bedoel ik er mee. en nee, ik bestempel niemand als minderwaardig. ik zeg je alleen, blijf niet hangen, en zet niet alles in het hokje "slecht" als het eventjes anders gaat zoals je gewend ben, maar na verloop van tijd het beter zou moeten gaan.

met "ga mee met de tijd" bedoel ik: elke upgrade wordt het steeds moeilijker. over 10 jaar zal je mensen horen zeggen: "Startmenu? HAHAHAHA" en zal je ze nergens meer tegenkomen, tenminste... bij normale gebruiker
Als ik jouw een screenshot van mijn bureaublad zou sturen zou je heel duidelijk zien waarom ik geen behoefte heb aan een full-screen Metro-menu. Op mijn bureaublad staan zeggen en schrijven 6 pictogrammen (wat niks is op 1920x1080) en in het startmenu staan ook maar 5 items. Onder in mijn taakbalk staan 8 pictogrammen die als snelkoppeling dienst doen. Ik heb een gruwelijke hekel aan overbodige software. Alles wat niet nodig is (incl. optionele Windows-onderdelen) wordt verwijderd.

Kortom; veel te weinig items om een full-screen menu rendabel te maken. Daarbij; als de pictogrammen al op mijn bureaublad staan heeft een Metro-menu toch geen zin ? Dat is toch dubbelop ? Waarom zou ik op een knop willen drukken waarmee een full-screen menu te voorschijn komt waar exact hetzelfde in staat als op mijn desktop ?

Wellicht dat Metro toegevoegde waarde heeft als je ongelooflijk veel software en data op je computer hebt staan, maar een systeempje dat enkel wordt gebruikt om een beetje te surfen, media mee te bekijken / beluisteren en wat te Facebook-en heeft naar mijn mening geen enkel profijt bij Windows 8.

Dat hele tegeltjesgedoe is me véél te druk.
Start8, simpel maar effectief. sorry voor het reclame maken though
Als je Windows 8 gaat tweaken met "Start8" en "Classic Shell" kun je net zo goed bij Windows 7 blijven.

Waarom genoegen nemen met namaak van 3rd party ontwikkelaars als ik het originele start-menu fijner vind ?

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 00:12]

Omdat Windows 8(.1) ook zo z'n voordelen kent, en het product moet kennen vanwege mijn werk.
Voordelen als computermuizen die het plotseling op de heupen krijgen na de 8.1 update ? Geweldig OS hoor ...

nieuws: Windows 8.1 veroorzaakt muisvertraging in games
polthemol Moderator General Chat @Titan_Fox20 oktober 2013 09:17
waar in trappen ? je doet alsof het een val is ? Daarbij: als ik van de mening van senioren en IT afhankelijk moet zijn voor vooruitgang, dan stoppen we er best mee ...

Ik vind het metromenu een vooruitgang op het startmenu. Het startmenu was inefficient, je rotzoeken naar apps die weer onder vage namen daar waren gezet, enz.

De programma's die ik vaak gebruik ken ik bij naam, dus gewoon start induwen en typen maar, klaar. Dat startmenu is niet nodig (sommigen vinden het prettig, maar dat is iets anders),

Conclusie: microsoft wil geen klassiek startmenu, je kunt een knop krijgen en die is er. Problemen mee ? windows 7 gebruiken of overstappen op een ander OS.
Wat hebben een muis en touchscreen voor nut als je de programma's handmatig zit in typen ? Dat druist toch in tegen het profijt van een grafisch besturingssysteem ?

Ik bedoel; er wordt wel door velen gejammerd dat je in Linux af en toe in de terminal moet werken, maar in Windows 8 vinden mensen het wel prima om via Start het gene in te toetsen waarnaar je op zoek bent.

Vreemd ....
polthemol Moderator General Chat @Titan_Fox24 oktober 2013 11:34
net niet, ik ben sneller met typen dan jij met klikken. Dat beide kan is prettig. Eventueel kun je snelkoppelingen aanmaken of wat dan ook.

De opties zijn er, het startmenu zelf is gewoon altijd vreselijk onoverzichtelijk geweest en daarom vind ik het net goed dat ze het een redesign hebben gegeven.

Ik snap de hele ophef erover ook niet, er zijn meer dan prima opties om een applicatie te vinden en te starten (meest gebruikte appliaties maak je een snelkoppeling bv. of je doet het door de naam in te geven, je kunt ze opzoeken via huidige "startmenu")

(linux in de terminal werken vind ik trouwens ook niet onprettig :) maar de rede dat mensen daarover klagen is waarschijnlijk omdat je "vroegah" de terminal voor heel veel zaken nodig had als je iets van een config wilde aanpassen)
Windows is een besturingssysteem dat mijn computer laat werken zodat ik er mee kan werken. Al die toeters en bellen leiden ongelooflijk af. Een nieuw systeem leren kennen is naar mijn mening niet productief. Je bent een hoop tijd kwijt met installeren, updaten, configureren en wegwijs worden. Die tijd kan niet voor werken worden gebruikt en gaat verloren, omdat de prestatiewinst van Windows 8 (tegenover 7) marginaal is. De tijd die ik kwijt ben haal ik er nooit meer uit.
Upgrade dan niet joh.

Wat ben jij een zuur persoon zeg. Microsoft is gewoon aan het innoveren. Dat personen zoals jij niet met W8 om willen gaan betekent het niet dat het een slecht product is. Ik heb er persoonlijk maar weinig ervaring mee maar het lijkt mij een prima OS. Zelf vind ik een Desktop versie net wat fijner werken dus laat ik ook W7 op mijn PC staan.

Het is gewoon zo dat mensen wat OS'en betreft niet zitten te wachten op veranderingen. Dat hoor je ook de hele tijd met iOS. Features toevoegen, prima, maar zodra je het uiterlijk onder handen neemt dan begint de monkey shit fight vanzelf.

Wat moeten ze dan doen? Gewoon alleen maar bugfixes uitbrengen? Het enige wat de community zegt is "Wij vinden dit niet chill, doe er wat aan." Je hoort ze nooit zeggen "Bouw feature X in".
Dus dat gezeik over "Ze luisteren niet naar de community" is complete onzin, want het enige wat ze te horen krijgen is dat mensen iets niet chill vinden.

W8 is gewoon prima operating system waar je aan moet wennen, en als je het er niet voor over hebt om er tijd in te steken, vind ik dat je het recht ook niet hebt om te zeuren.
Ouderen willen over het algemeen ook vaak niets veranderen wat ze gewend zijn. Dit kost ze teveel moeite, maar guess what? that's life! Mensen die nu pas beginnen met een computercursus en starten met windows 8 die weten niet beter, of ze nu immers windows 7 of windows 8 moeten leren zal voor hun weinig uitmaken.

Ik denk ook dat jij een verkeerd beeld hebt van wat Microsoft doet, je kan het namelijk ook andersom zien. Ze zijn een nieuwe weg ingeslagen naar een uniformer uiterlijk voor alle apparaten die ze aanbieden of waarop hun software kan draaien (prima gedachte lijkt me). Ze begrijpen dat dat rigoureus is, en zullen natuurlijk ook merken dat de zakelijke kant nog niet echt overtuigd is om over te stappen door het nieuwe uiterlijk. Om toch centjes te kunnen blijven binnen halen, hebben ze compromissen gesloten met deze update. Natuurlijk zullen ze niet zeggen: "sorry jongens, windows 8 is waardeloos, we gaan weer voor een windows 7 look''. Dan gooi je alles overboord wat je hebt ontwikkeld de laatste jaren. Overigens vinden ze dat zelf ook niet, alleen proberen ze door de aanpassingen de productiviteit te verhogen en het OS te vergemakkelijken. Als goede ondernemer probeer je er ook nog zieltjes mee te winnen door te zeggen: ''we hebben geluisterd naar de community'' zo werkt het nu gewoon eenmaal en zo zou ieder ander bedrijf het ook gedaan hebben.

Een beetje snotteren dat je het niet leuk vind is je goed recht overigens, dan moet je inderdaad bij windows 7 blijven. Die versie zal, zoals je zelf zegt, inderdaad nog lang ondersteunt blijven. Windows 8.1 is gewoon evolutie niet meer en niet minder

[Reactie gewijzigd door Chrosser op 23 juli 2024 00:12]

Volgens mij bedoel je life....
helemaal gelijk, excuses!
Dit kan je misschien verhelpen door de schaling in te stellen in Windows configuratiescherm --> beeldscherm. Deze instelling staat in windows 8.1 standaard op 125% om het duidelijker te maken voor mensen met een hoge schermresolutie.

Ik ben tegen precies hetzelfde aangelopen, even zoeken en gevonden.
Ik heb hier ook een tijdje achter zitten zoeken. Het scherm op 125% zag er echt niet uit.
Je moet de scaling voor alle schermen gelijk zetten (dat vinkje onder de 100/125/150% aanzetten), dan is het ook op 125/150% gedaan met de vaagheid :)

Edit: zie ook Grrrrrene in 'nieuws: Microsoft maakt Windows 8.1 beschikbaar'

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 00:12]

Wat ook lijkt te werken als je naar de eigenschappen gaat van de op te starten programma:

Rechtermuisknop op desktop icoon, compatibility, disable display scaling aanvinken.
Dit fixed het voor mij nog steeds niet, daarom ben ik weer terug gegaan naar Win7 kreeg er echt koppijn van echt niet fijn die wazig letters!

En daarnaast had ik Win8 toch helemaal verbouwd tot Win7 omgeving. :P

[Reactie gewijzigd door Mixpower op 23 juli 2024 00:12]

Je kunt je lettertype ook calibreren, dit kan ook nog wel eens een verschil maken
Dat heb ik ook geprobeert inderdaad, helaas hielp dat ook niks!
Had al andere Nvidia drivers geprobeert maar dat mocht ook niet baten helaas, maar dat komt omdat MS is overgestapt naar grayscale inplaats van subpixel zoals vroeger wat dus dit probleem veroorzaakt bij mij dan, het heeft ook te maken met het scherm. Op het IPS paneel van mijn iMac lijk ik er minder last van te hebben dan op mijn Samsung LCD tv die dus schijnbaar niet de nieuwere techniek gebruikt die wel in IPS panelen zit, dat is althans wat ik heb begrepen.
Wel apart, ik heb hier 2 HP schermen staan en nergens last van. Op mijn Asus laptop ziet het er ook prima uit. Beide gevallen Ati kaarten.
Hier staat de oplossing: http://www.askvg.com/fix-...t-problem-in-windows-8-1/

Blijkbaar staat schaling voor alle vensters hetzelfde houden niet aan bij je...
Wellicht zijn dat je DPI-instellingen.
Ben er zelf ook mee geconfronteerd. Had het probleem dat als ik de schaling op 100% instelde al mijn niet-windows apps correct werden weergegeven, bij 125% waren enkel mijn windows apps die er normaal uitzagen.

Ik heb gewoon naar 100% gezet en om de een of andere reden gingen naar een uurtje mijn windows apps ook normaal uitzien (ik denk dat windows de instellingen ook herkent en aanpast hieraan)

P.S. Ik werk op 1920x1080 resolutie
wat mij als eerste opviel is dat ze al je mogelijke privacy gegevens gebruiken by default. Alle apps krijgen standaard toegang tot je profiel en mogen berichten etc plaatsen onder jou naam. Dat heb ik uiteraard uit gezet want voor de PC wil ik dat helemaal niet en is het ook totaal niet nuttig.
Misschien je resolutie eens ff bijstellen. :D Graphics Driver updaten. Ik heb er geen last van.
Ik heb nooit echt alle heisa om Windows 8 begrepen, betreft het nieuwe start menu.

Ik werk zelf in een computer winkel als verkoper/td medewerker.
En heb dagelijks mensen die opzoek zijn naar een nieuwe computer of laptop, maar dan het liefst met Windows 7.

Mijn standaard vraag aan de klant is dan ook, waarom Windows 7 en geen Windows 8?

Het antwoord wat de klant hier 9/10 keer op geeft is: Ik hoor allemaal slechte verhalen over Windows 8.
Dus mijn vraag aan de klant is dan weer: Heeft u het wel eens gebruikt of überhaupt gezien?
Waarop de klant antwoord: Nee ik heb het nog nooit gebruikt. Sommige hebben het nog nooit gezien en hebben al een conclusie. Hoe kan je nou zo snel een conclusie trekken als je het nog nooit persoonlijk gebruikt/gezien hebt? Waarop ik de klant vraag om even mee te lopen naar een 'demo Windows 8' pc.

Ik leg daarbij altijd uit hoe de standaard dingen zoals het nieuwe start menu werkt en wat nu het verschil is met Windows 7, en kleine dingetjes zoals hoe zet ik nu de pc uit? Aangezien dit altijd via de startknop ging.
Als ik dit soort kleine details uitleg aan de klant, reageert de klant bijna altijd: Oh dat valt best mee. Het ziet er wel mooi uit.
Ook vertel ik er altijd bij dat als je een nieuwe pc of laptop aanschaft, waarom zou je dan niet het nieuwste besturingssysteem nemen? Ten eerste zit je voor de toekomst beter met drivers, en ten tweede over het algemeen moet je ooit toch een keer afstappen van de oude traditie (win xp, vista, Win7).

Persoonlijk vind ik Windows 8/8.1 een prima besturingssysteem (Draai het zelf ook vanaf het begin), je moet er alleen even aan wennen als je de stap van xp, vista, win7 naar Windows 8 maakt.

Ik ben zeer benieuwd wat jullie hiervan vinden, en eventueel wat op toe te voegen hebben.
ben het volkomen met je eens, alleen moet je niet uit het oog verliezen dat elke nieuwe release probleempjes met zich mee brengt, of het nu MacOS, IOS, Linux, Android, Windows of whatever OS betreft.

Ook in het geval van 8.1 is dit het geval, maar ik ga er niet vanuit dat je je klanten nu al opzadelt met dit soort zaken. Gewoon standaard leveren met 8 en ff afwachten lijkt me het beste advies.
Ik vind persoonlijk dat, hoewel je heel erg veel kan vinden van het 'nieuwe' startmenu, je niet kan zeggen dat het nieuwe/metro startmenu onoverzichtelijker is. Ik snap dat gebruikers klagen dat ze weggeleid worden van de desktop als ze op start drukken, maar de overzichtelijkheid en de indelingsmogelijkheden zijn vele malen beter dan het 'oude' startmenu. Met name de 'all apps' zijn volgens mij veel overzichtelijker dan het 'all applications' gedeelte van het oude startmenu, waarbij alles in onoverzichtelijke mappen geplaatst waren.

Verder zijn er inderdaad een hoop subtiele wijzigingen doorgevoerd die het werken met Windows 8 echt duidelijker en makkelijker maken vind ik persoonlijk. Ik ben van mening dat Microsoft goed geluisterd heeft naar de klachten en hier wat mee gedaan heeft. Natuurlijk, voor de mensen die alleen maar op de desktop willen werken zullen deze wijzigingen zondermeer niet goed genoeg zijn, maar de wijzigingen die gedaan zijn, zijn tot nu toe in alle gevallen een verbetering.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 23 juli 2024 00:12]

Waar ik me het meest aan stoor is dat mijn nette Start scherm (waar ik zo blij mee was) nu voorzien is van allerlei pipo de clown kleuren omdat er automatisch een kleur aan een snelkoppeling wordt gekoppeld..

Mijn overzicht van software en steam games knalt nu zo hard dat ik er over twijfel om alle shortcuts weer op de desktop te plaatsen..

Iemand een idee hoe dit valt aan te passen (kon hier niets over vinden)
Dat vind ik inderdaad ook nog steeds hoogst irritant, dat je zelf de kleuren van je tiles niet kunt instellen. Het is net een slechte imitatie van mondriaan op je scherm...
idd :( als we de xml files konden aanpassen, dan zou het geen probleem zijn.? maja
Twee belangrijke technische wijzigingen zijn de ondersteuning voor WebGL en Spdy, een door Google ontwikkeld alternatief voor http. WebGL maakt het mogelijk om binnen de browser de OpenGL-graphics-api aan te spreken. Daardoor kunnen geavanceerde 3d-graphics in de browser gebruikt worden. Microsoft is redelijk laat met ondersteuning voor WebGL; Chrome en Firefox ondersteunen het al standaard, terwijl het in Safari en Opera handmatig te activeren is. Zoals al eerder gezegd is de WebGL-implementatie nog niet optimaal.
Deze alinea staat toch vol fouten, SPDY is een extensie op HTTP, geen vervanger. Daarbij is de ondersteuning voor WebGL in Firefox (en ook Safari, voor de liefhebbers) nog steeds niet compleet, en dat maakt dat van de 5 grote, IE 3de is met volledige ondersteuning (na Opera en Chrome).

Ik vind het ook jammer dat er geen aandacht is besteed aan de nieuwe mogelijkheden voor Live Tiles van Internet Explorer, dit vind ik toch echt een grote top feature van Windows 8.1.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 00:12]

Anoniem: 91961 @Loller122 oktober 2013 23:47
Heb ik 't trouwens goed dat IE de eerste is met WebGL ondersteuning in Windows RT?
Want zover ik weet draait Chrome in Win8 mode altijd nog als desktop application (dus niet Windows RT) en heeft Firefox niet eens een officiele Windows 8 mode.

Dat zou dus impliceren dat ze de eerste browser zijn met (volledige) WebGL ondersteuning voor mobiele telefoons.. dat lijkt me eigenlijk te mooi om waar te zijn.. het blijft natuurlijk IE :)
IE is de enige met HTML ondersteuning in Windows RT, simpelweg omdat het de enige mogelijke browser is. Chrome in Windows 8 mode is inderdaad gewoon de desktop interface (of Chrome OS interface als je al een testversie draait) en Firefox zal de eerste third-party zijn met fatsoenlijke ondersteuning voor WinRT (niet te verwarren met Windows RT).
Ik heb het artikel volledig doorgenomen, maar ik zie niet in waarom je als W8-gebruiker met Classic Shell en/of Start8 nu perse die Windows 8.1 update nodig hebt. Zelf heb ik Start8 draaien en staat al standaard aangevinkt dat ie metro overslaat + hij geeft gewoon het startmenu terug zoals al die tijd er al zat sinds W95. Dan kan ik nu wel 8.1 als update er door heen jassen, als ik daarmee een half-functionerende windowsknop ervoor terug krijg en de overige functies voor mijn gebruik geen verschil gaan uitmaken, waarom zou ik hem dan installeren?

Overigens begrijp ik niet dat menig Windows 7 gebruiker zo fel gekant is tegen Windows 8, terwijl je met zoiets simpels als Classic Shell/Start 8 het metro-gebeuren achter je laat en je gewoon in feite Windows 7.1 draait zo je wilt. Uiteraard, ook ik vind het typisch dat Microsoft geeneens in overweging heeft genomen om metro optioneel te maken en het oude startmenu inschakelbaar. Maar waar Microsoft niet in overweging wenst te nemen wat het gros van de gebruikers wil, doen derden dat wel. En bovendien, we zitten toch op tweakers? Waarom tig hardware tweaken als een lichte software tweak te veel gevraagd is?

Ik ben overigens overgestapt op W8 nadat ik een SSD in gebruik nam en mijn W7-oem licentie niet langer bruikbaar was (want zat vast aan de hdd). In de tijd dat Microsoft W8 promootte en te koop aanbood als upgrade voor 30 euro. Dat vind ik persoonlijk een stuk schappelijker dan nu voor een minor update als 8.1 is voor mij dan 130 euro te moeten betalen. Dus als geld een issue is, ja dan zou ik ook blijven hangen bij W7. Maar voor de rest? Als metro het voornaamste probleem is > omzeilen met software van derden en je hebt W8 zoals je W7 gewend was. Weg probleem.
Je kunt ook andersom redeneren, waarom per se W8 nemen en tweaken als je dan toch weer uitkomt bij de W7 ervaring? Dan kun je gemakshalve dus beter gewoon bij W7 blijven, wat nog altijd een prima besturingssyteem is.

Niet dat ik persoonlijk iets heb tegen W8. Het staat op mijn nieuwe laptop en ik heb een Windows RT tablet. Met een beetje wennen werkt het wel prima, alleen mis ik inderdaad de startknop. Ik ga eens kijken naar die tweak van jou.
Ik dacht dat Win 8.1 minder schijfruimte in zou nemen maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

nieuws: Microsoft: Windows 8.1 neemt minder ruimte in beslag dan Windows 8
verwijder de windows.old folder.
Ik wil hem ook weggooien maar twijfel een beetje omdat ik niet weet waarvoor hij er nog staat en of hij eventueel nog nodig kan zijn in geval van systeemproblemen.
Als je de schijfopruim tool gebruikt, dan kan je oude windows installaties ook laten verwijderen. In de praktijk haalt hij dan de Windows.old folder gewoon weg. De map bestaat alleen voor situaties dat je zou willen terugrollen naar de vorige versie van Windows, dus als je tevreden bent met 8.1, dan is de Windows.old folder niet meer nodig.
Kan je deze folder zonder problemen verwijderen?
Die kan je zonder problemen verwijderen. Houdt er wel rekening mee dat je dan niet meer terug kunt naar 8.0
Dat is volgens mij wel zo(bij mij wel in ieder geval) maar ze hebben de eisen niet verlaagd.
Ik heb op mijn Surface RT-tablet meer vrije GB's gekregen. Dus voor mij gaat dit wel op.
Ik heb na de installatie van 8.1 4-5 GB meer ruimte gekregen op mijn C schijf, dus ik kan dit wel bevestigen.
Heb je wat geinstalleerd? Ik heb juist paar gig extra vrij op mijn SSD.
Bij mij wel. Ben van 48GB vrij naar 60GB vrij gegaan sinds de update.
Zal inderdaad wel in oude systeem bestanden zitten. Maar toch mooi, want zelf ga ik niet bestanden weg gooien daaruit.
Grote kans dat het ook update- of installatiebestanden zijn.

Edit: ow wacht, verkeerd gelezen. Er is meer vrijgekomen dan bijgekomen. My bad ;)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:12]

Ik moet sinds de update weer inloggen. Is er ook iets veranderd mbt het inloggen? Ik zou graag weer automatisch inloggen namelijk.

Verder vind ik de update weinig toevoegen al kunnen 'amateur gebruikers' zich in het begin waarschijnlijk beter een weg banen door de terugkeer van het daadwerkelijke startknopje. eerlijk gezegd stoort hij mij nu. Maar dat is een kwestie van gewenning.
De update forceert het gebruik van een MS account in plaats van een local account. Ik kan me voorstellen dat automatisch inloggen zonder password alleen werkt voor local accounts. Kan dat aan de hand zijn bij jou?

Mijn local account is bij de upgrade omgezet naar mijn Live-ID, maar als je goed zoekt kun je dat ook weer terugrollen naar local. (Charms PC settings, accounts, disconnect). Je raakt dan wel SkyDrive integratie kwijt, de desktop app van 8 werkt niet meer onder 8.1, en de metro app werkt alleen onder een Live ID login op syteem niveau.
je kan er nog steeds onderuit komen door een ongeldig email adres te gebruiken. Na wat gezeur krijg je de kans om zonder microsoft account verder te gaan.
Je kan het het achteraf gewoon veranderen. Maar ik was wel verbaast dat ik 3x een verkeerd wachtwoord intoetste. Waarna ik zag dat het mijn live account was. Na even zoeken weer uit gezet. Maar wel jammer dat het allemaal zo is. Hoewel met de andere Os'en (android iOS) is het begrijpelijk.
Ik heb me daar ook over zitten frustreren. Maar er was een manier om er om heen te gaan. Voor meer mensen die tegen het lijf lopen: (Ik heb de engelse versie)

Bij het de eerste keer inloggen krijg je een setup met settings. Daar loop je door heen en dan word er een Microsoft Account in je neus gestopt. Maar onderaan kon ik kiezen om met een ander account in te loggen (I am not $user). Als je daarvoor kiest kom je terug op het inlogscherm, toen ik daar een reboot gaf, werden de instellingen account automatisch ingesteld en ik kon ik gewoon inloggen zonder een Microsoft Account.
Daar kwam ik gisteren ook achter en dat vind ik erg jammer. Had voorheen een lokaal account en de apps ingesteld met de nodige info voor de login. Kon ik snel lokaal inloggen en de apps konden in de achtergrond syncen.
Je kunt er ook onderuit komen door op de optie helemaal onderaan het scherm te klikken, daar staat iets is van 'dit is niet mijn acocunt' en daarna kun je gewoon inloggen :)
Ik denk dat je geen Microsoft-account gebruikt. Daar ligt nu extra sterk de nadruk op als je van een lokaal account gebruik maakt. Microsoft adviseert daarbij om een Microsoft-account te gebruiken zodat je je niet voor elke app opnieuw hoeft in te loggen.

Je kunt dit negeren ("niet aanbevolen") en vervolgens wel de applicatie gebruiken.

Edit:
Ik stuur je even een DM.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 00:12]

Jawel ik gebruik een microsoft account. Ik had echter vorige keer ingesteld dat ik telkens automatisch in zou loggen bij opstarten. Vanochtend vroeg mijn pc weer om mijn wachtwoord. Dat is erg vervelend als je WOL icm op afstand werken wil gebruiken.
Gewoon, net zoals je dat onder vorige versies van Windows instelde:

http://www.windowscorner..../automatisch_inloggen.php
>Microsoft heeft geen plannen om een iso-bestand aan te bieden.
Dat is erg vreemd, via DreamSpark heb ik gewoon een ISO van 8.1 kunnen bemachtigen, al sinds een maand of iets dergelijks en 8.1 heeft prima gewerkt hier van een schone installatie. Het lijkt me dat Microsoft ook aan bedrijven een ISO moet kunnen leveren? Ik heb in ieder geval een ISOtje op mijn harde schijf staan met 8.1 van DreamSpark, de volledige non-preview versie met alle toeters en bellen. Geen idee waarom Microsoft of Tweakers zegt dat Microsoft geen ISOs levert.
Ik heb ook gewoon de ISO van Windows 8.1 via DreamSpark bemachtigd en daarmee een clean install gedaan. Je hebt wel een Windows 8.1-key nodig om door de installatie heen te komen, maar nadien kun je gewoon je Windows 8.0-key invoeren (dit gaat verrassend eenvoudig via "charms" -> instellingen -> PC-instellingen wijzigen -> PC en apparaten -> PC-informatie -> Productcode wijzigen) en nadien je media center-key bij windows update onder "onderdelen toevoegen". Geen problemen met activatie gehad, dus als je op meerdere PC's een clean install wil doen is dit nog wel een goede manier denk ik (je kunt gewoon dezelfde 8.1-code gebruiken voor de installatie als je nadien maar verandert naar een legale 8.0/8.1-code).
Anoniem: 463321 @ikt18 oktober 2013 13:18
Wat voor Dreamspark-abonnement heb je dan? Ik kom 'm onder de gratis studenten-abo niet tegen namelijk.
Ach, de ISO zal anders gauw genoeg te downloaden zijn via usenet en torrent.
Geen idee eigenlijk. Ik studeer aan de KU Leuven en daar stond Windows 8.1 al enige tijd gratis aan te schaffen. Maar ik veronderstel dat de ISO's inmiddels ook al op Usenet en Bittorrent staan. Controleer wel dat de MD5-sum overeenkomt met f104b78019e86e74b149ae5e510f7be9 voor de x64-versie (die had ik gedownload). Zo weet je zeker dat je de RTM-versie van DreamSpark hebt en dat er niet aan gesleuteld is verder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.