Inleiding
Inleiding
Microsoft bracht Windows 8 op 26 oktober 2012 op de markt, in een poging zijn besturingssysteem aan te passen aan de eisen van deze tijd, waaronder de eis van een goede touchbediening en het aanbieden van apps in een softwarewinkel. Nog geen jaar later staat er al een majeure update klaar in de vorm van Windows 8.1. Deze is voor Windows 8-gebruikers gratis te installeren. Microsoft spreekt overigens met het vrijgeven van 8.1 doelbewust over een update en niet over een upgrade. In dat laatste geval moet immers de portemonnee worden getrokken.
De update moet vooral inspelen op de kritiek op de desktopinterface
De update, eerder bekend onder de codenaam Windows Blue, moet enkele problemen in Windows 8 herstellen, in het bijzonder enkele schoonheidsfoutjes. Ook moet hij inspelen op kritiek, vooral die op de desktopinterface, die nog altijd een belangrijke rol speelt.
Tweakers belicht in dit artikel de belangrijkste wijzigingen en vernieuwingen in de update. Allereerst bekijken we de installatiemogelijkheden en systeemeisen, we benoemen de belangrijkste wijzigingen die we in de rtm-release aantroffen en we bekijken de features die voor zakelijke gebruikers interessant kunnen zijn. Ten slotte benoemen we ook, mede op basis van onze eerdere hands-on van de Preview-versie, de overige vernieuwingen in Windows 8,1, zoals de terugkeer van de startknop.

Installatie
Een Windows 8-gebruiker kan Windows 8.1 installeren met een installatieoptie die via de Windows Store wordt aangeboden. Microsoft heeft geen plannen om een iso-bestand aan te bieden. Dit is vooral onhandig voor organisaties die hierdoor per client steeds opnieuw de benodigde updatebestanden, gemiddeld een kleine 3,5GB aan data, moeten downloaden. Een uitzondering vormen bedrijven die meedoen aan Microsofts volume licensing-programma: zij kunnen de 8.1-update wel eenmalig downloaden en deze vervolgens over de clients verspreiden.
Gebruikers die de Preview-versie van 8.1 hebben draaien, kunnen in principe updaten, maar dat betekent wel dat alle apps opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Het is niet mogelijk de Preview van Windows 8.1 te de-installeren. Wie nog Windows 8 heeft draaien, hoeft dit niet te doen: de installatie moet probleemloos verlopen en herinstallatie van software is niet nodig.
Het is niet mogelijk de Preview van Windows 8.1 te de-installeren
Bij een upgrade vanaf Windows 7 kan alle persoonlijke data behouden blijven, maar applicaties moeten opnieuw geïnstalleerd worden. Voor Vista en XP is dit niet mogelijk; Microsoft adviseert in dat geval een clean install uit te voeren.
Microsoft zal onder de naam GA Rollup A direct een update voor Windows 8.1 aanbieden. Een 64bit-versie van deze patch was al eerder uitgelekt en zou de laatste weeffoutjes moeten herstellen.
De systeemeisen zijn ongewijzigd gebleven: een 1GHz-cpu en 1GB werkgeheugen bij de 32bit-editie of 2GB bij de 64bit-uitvoering zijn vereist. Ook is 16GB opslag bij 32bit of 20GB bij 64bit en een DirectX 9-videokaart nodig. Wie Windows 8.1 RT wil installeren, heeft minimaal 10GB ruimte nodig op zijn tablet.
Microsoft hanteert voor Windows 8.1 dezelfde prijzen als voor Windows 8. De prijzen voor de volledige Windows 8.1- en Windows 8.1 Pro-versies die Microsoft hanteert, zijn respectievelijk 119,99 euro en 279,99 euro.
/i/1382012840.png?f=imagenormal)
De wijzigingen sinds de rtm-release 1/2
Microsoft heeft in de rtm-versie van Windows 8.1 nog een aantal wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de publieke Preview-release. De wijzigingen zijn veelal subtiel en in enkele gevallen is nieuwe functionaliteit toegevoegd. Zo heeft
Internet Explorer 11 in de Metro-modus verbeterde instellingen gekregen voor de leesmodus. In de leesmodus stript de browser een webpagina van alle franje en wordt alleen de tekst van bijvoorbeeld een nieuwsartikel getoond. Dit moet de gebruiker een plezierigere leeservaring bieden.
Het is nu mogelijk om de kleurstelling van de modus aan te passen door te kiezen uit een van de vier presets. Ook de lettergrootte kan worden gekozen, opnieuw uit vier niveaus. Helaas kan er geen eigen font worden gekozen, terwijl ook de keuzemogelijkheden voor de achtergrond in onze ogen te beperkt zijn. Desondanks is het prettig dat een en ander nu is aan te passen.
Gebruikers zonder ervaring met Windows 8 worden beter op weg geholpen
IE11 biedt een aantal privacyopties, al staat de optie om alle cookies van derde partijen te blokkeren standaard uit. De optie 'do not track' is wel ingeschakeld, maar omdat deze veel bediscussieerde standaard nog steeds niet van de grond is gekomen, is het effect op de privacy tot nu toe verwaarloosbaar. Overigens is Microsoft naar verluidt inmiddels zelf bezig met de ontwikkeling van een 'cookie-alternatief'.
Wat overigens niet lijkt te zijn gerepareerd is de beloofde WebGL-ondersteuning in Internet Explorer 11. Opnieuw loopt de Peacekeeper-benchmark vast op dit onderdeel. De Epic Citadel-demo kwalificeert IE11 als een niet ondersteunde browser en verwijst ons droogjes naar Firefox. Of Microsoft de WebGL-ondersteuning nog zal verbeteren, is onduidelijk. WebGL-GTA deed het overigens tot onze vreugde weer wel in de browser.
Microsoft heeft ook besloten gebruikers die nog geen ervaring hadden met Windows 8 en de bedieningselementen in de touchscreenomgeving beter op weg te helpen. Zo worden er kort na het aanmaken van een account allereerst tips gegeven in de vorm van een aantal grote pijlen die naar de hoeken van het scherm wijzen. Daarmee wordt onder andere het nieuwe startmenu onder de aandacht gebracht, evenals de Charms Bar.
Een ervaren gebruiker zal logischerwijs deze hulpteksten snel wegklikken, maar voor beginnende gebruikers is het geen slecht idee van Microsoft om hen letterlijk op de nieuwe bedieningselementen te wijzen. Die vormen immers een belangrijk element van de Modern-interface en vooral de startknop zal ook voor sommige Windows 8-gebruikers 'nieuw' zijn.
Microsoft heeft ook geluisterd naar kritiek over te weinig algemene instructies. In een nieuwe helpsectie is onder andere informatie te vinden over hoe er door de Modern UI-omgeving genavigeerd moet worden en hoe basisacties moeten worden uitgevoerd. In de Preview-versie was deze sectie nog leeg. Ook wordt een hoofdstuk gewijd aan een Microsoft-account en aanvullende diensten, zoals SkyDrive. Verder is er een weinig informatieve opsomming te vinden met de belangrijkste vernieuwingen in Windows 8.1. Ons inziens had Microsoft beter ons kunnen vragen om hiervoor een goede samenvatting te leveren ;)
/i/1381840265.png?f=imagenormal)
Sinds de rtm-release zijn ook de vernieuwingen in de Mail-app zo goed als doorgevoerd. Terwijl de Mail-applicatie in Windows 8 uitblonk door een gebrek aan functionaliteit, zullen de meeste gebruikers met de Windows 8.1-uitvoering vermoedelijk beter uit de voeten kunnen.
De interface leunt sterk op die van Outlook.com, de opvolger van Hotmail als primaire maildienst van Microsoft. Door de strakke, rustige uitstraling is het lezen en opstellen van e-mail aanmerkelijk prettiger en ook zijn er handige functies van de webclient in de app opgenomen, zoals de functie om nieuwsbrieven automatisch te filteren. Verder kunnen berichten via drag-and-drop verplaatst worden. Wij vinden het wel jammer dat de soms wat onduidelijke iconen in de linkerbalk niet aangepast kunnen worden.
/i/1381841526.png?f=imagenormal)
De wijzigingen sinds de rtm-release 2/2
Ook in de desktopmodus, waar veel verstokte Windows-gebruikers zich vermoedelijk het meest op hun plaats voelen, zijn sinds de rtm-release enkele kleine nieuwigheden te ontdekken. De shortcut Windows-toets-X kenden we al uit Windows 8, maar in de update vinden we via dit snelmenu een nieuwe mogelijkheid om Windows snel af te sluiten, in slaapstand te sussen of om uit te loggen. Aangezien veel gebruikers in Windows 8 klaagden over het grote aantal muiskliks dat nodig was om Windows af te sluiten, is elke nieuwe shortcut meer dan welkom.

Microsoft heeft ook een paar wijzingen aan de meegeleverde thema's doorgevoerd. Zo vinden we bij de personalisatieopties het Lines and Colors-thema, dat nieuwe achtergronden en kleurstellingen bevat. Met slechts drie standaardthema's is het aantal beperkt gehouden, maar uiteraard blijven thema's uit Windows 8 gewoon beschikbaar en er kunnen nieuwe thema's online binnengehaald worden.
/i/1381843442.jpeg?f=imagenormal)
Al met al zijn de wijzigingen sinds de rtm ten opzichte van de Preview-release in eerste instantie niet groot, maar dat lag ook niet in de lijn der verwachting. Microsoft lijkt vooral aandacht te hebben gegeven aan het verhelpen van bugs en het beter op weg helpen van beginnende Windows 8-gebruikers.
Zakelijker
Microsoft heeft terecht ingezet op een bewustwordingscampagne waarin het einde van de ondersteuning van Windows XP wordt aangekondigd. XP krijgt vanaf april 2014 geen updates meer. Vooral zakelijke gebruikers hebben jarenlang XP draaien. Tot tegenzin van de softwaregigant stappen bedrijven echter niet over naar Windows 8, maar naar Windows 7. De voorkeur van veel bedrijven gaat uit naar Windows-versies die gerijpt zijn en bij Windows 7, met tal van updates en een servicepack, is dat het geval. Met Windows 8.1, dat objectief gezien kan worden als veel meer dan een servicepack, hoopt de softwaregigant op de langere termijn ook het bedrijfsleven enthousiast te kunnen maken voor zijn jongste besturingssysteem.
Microsoft wil met de 8.1-update onder andere inspelen op de bring your own devices-trend, waarbij werknemers hun eigen hardware gebruiken om ook zakelijke toepassingen te benaderen. Een van de nieuwe features hiervoor zijn de zogenaamde Work Folders, waarmee bestanden gesynchroniseerd kunnen worden. Deze functionaliteit lijkt enigszins op bijvoorbeeld het populaire Dropbox, maar systeembeheerders kunnen volgens Microsoft nauwgezet de toegangsrechten van Work Folders bepalen.
De voorkeur van bedrijven gaat uit naar Windows-versies die gerijpt zijn
Windows 8.1 ondersteunt verder het 'OMA device management'-protocol. Met behulp van beheersoftware van derde partijen en compatibele hardware wordt het volgens de softwaregigant eenvoudiger om mobiele apparaten te beheren. Zo moet een systeembeheerder beter inzicht kunnen krijgen in bijvoorbeeld uitgedeelde zakelijke toestellen. Bedrijven die tablets gebruiken met Windows 8.1 RT, moeten verder met de beheersoftware Intune ook meer managementmogelijkheden krijgen.
In de update van Windows 8 is ook support voor nfc opgenomen. Zo is er een tap-to-pair-printfunctie beschikbaar, waarmee een Windows 8.1-apparaat via een nfc-tag snel de printerinstellingen kan uitlezen. Dit moet het configureren van een printer sterk vereenvoudigen. Het afdrukken van documenten moet ook met Wi-Fi Direct Printing mogelijk zijn; voor een uitdraai zou niet langer de installatie van een driver nodig zijn. De native ondersteuning voor miracast in Windows 8.1 is niet alleen handig voor het bekijken van een film op de tv via de laptop, maar ook bij het tonen van zakelijke presentaties. Steeds meer hardware, zoals zakelijke laptops, maken miracast mogelijk.
Met Windows 8.1 zouden ook de beveiligingsmogelijkheden verder zijn toegenomen. Zo wordt meer vpn-clientsoftware standaard ondersteund en is auto-triggering voor vpn beschikbaar. Daarmee wordt automatisch vpn-toegang geactiveerd en zou een enkele klik voldoende zijn om een beveiligde omgeving te betreden. Ook belooft Microsoft betere ondersteuning voor biometrische authenticatie, zoals vingerafdrukherkenning, versleuteling van alle bestanden op een apparaat en, alweer via het OMA-protocol, het op afstand wissen van data na bijvoorbeeld diefstal of verlies van hardware.
Al met al bevat Windows 8.1 geen schokkende innovaties die het bedrijfsleven direct over de streep zullen trekken, maar vooral de focus op het ondersteunen van mobiele apparaten en het inspelen op de byod-trend lijkt een verstandige keuze. En wellicht zullen bedrijven op termijn Windows 8.1 voldoende stabiel en uitgerijpt vinden om niet langer te kiezen voor Windows 7, maar voor het recentste besturingssysteem van Microsoft.
Startknop, maar geen startmenu
Microsoft heeft met Windows 8.1 duidelijk ingespeeld op een belangrijk deel van de kritiek op Windows 8: het ontbreken van de startknop in de desktopmodus. De startknop is terug, maar het klassieke Windows-startmenu, dat tot Windows 7 stand heeft weten te houden, ontbreekt. Daarmee zoekt de softwaregigant overduidelijk een compromis: het startscherm van versie 8 overeind houden, maar de klassieke startknop terug op de desktop.
De startknop is terug, maar het klassieke Windows-startmenu ontbreekt
Terwijl Windows 8 enkel een thumbnail toonde van het achterliggende startscherm als je de muis in de linkeronderhoek positioneerde, is bij Windows 8.1 weer permanent een startknop te zien. Behalve het vertrouwde beeld van een startknop linksonder op de taakbalk wordt echter geen startmenu zichtbaar, iets wat tools als Classic Shell of Start8 poogden te herstellen in Windows 8. In plaats daarvan wordt de gebruiker standaard naar het hoofdscherm van de nieuwe Modern UI geleid.
Het gedrag van de startknop is aan te passen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om met een druk op de knop meteen naar het All Apps-overzicht binnen de Modern UI te gaan. Dit is dus niet het standaardscherm met de Live Tiles, maar een overzicht van alle apps die op het systeem zijn geïnstalleerd. De iconen zijn daarbij van een kleiner formaat. Het is mogelijk om desktopapplicaties eerst weer te geven en pas in tweede instantie een lijst met Windows 8-apps.

De normale desktop (links), het startscherm met dezelfde wallpaper (midden) en het startscherm zonder wallpaper (rechts)
Ondanks de toevoeging van een startknop en het optionele All Apps-overzicht in de Modern UI kan de gebruiker het gevoel krijgen plots een ander deel van het besturingssysteem ingeslingerd te worden. Daarnaast is het All Apps-scherm niet zo overzichtelijk als het oude startmenu. Om de pijn enigszins te verzachten heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om de desktopwallpaper te gebruiken voor de achtergrond van de Modern UI-interface. Hierdoor lijkt het alsof deze interface over de desktop heen geprojecteerd wordt om zo de twee interfaces van Windows 8 meer als één geheel te laten aanvoelen. Zeker in vergelijking met de eerste previews van Windows 8, waar wisselen tussen bureaublad en Modern UI nog met een flipanimatie verliep, is de implementatie in 8.1 veel beter.
De startknop is op tablets ook gewoon aanwezig en dat is goed te begrijpen. Als Microsoft de startknop op apparaten met een touchscreen zou verbergen, is hij ook meteen weg op notebooks met touchbediening of tablets met een dock en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Linea recta naar de desktop
Het gevoel van desktopgebruikers dat de nieuwe Modern UI in Windows 8 min of meer onontkoombaar is, komt niet alleen door het weghalen van de startknop en het startmenu, maar ook doordat elk Windows 8-systeem na het starten de gebruiker de Modern UI voorschotelt. Gebruikers die de app-omgeving niet nodig hebben omdat ze alleen met de desktopomgeving werken, moesten als de computer gestart is eerst de Live Tile voor het bureaublad aanklikken, een kleine handeling, maar voor velen ook een bron van irritatie.
Het voorgeschotelde All Apps-menu is wel degelijk een verbetering
Microsoft heeft daar met de Windows 8.1-update gelukkig een einde aan gemaakt. Hoewel een Windows 8.1-systeem standaard nog steeds naar de Modern UI zal booten, kunnen gebruikers dit uitzetten. Als dan ook de meest gebruikte apps aan de taakbalk worden vastgepind, is er voor desktopgebruikers vrijwel geen reden meer om de Modern UI te gebruiken.
De instellingen voor de startknop zijn terug te vinden bij de eigenschappen van de taakbalk, een plek waar veel gebruikers ze niet snel zullen vinden, maar die voor gevorderde Windows-gebruikers eenvoudig te bereiken is. Vanuit het optiemenu van de taakbalk is nog een aantal aanpassingen aan de gui mogelijk, waarvan het uitschakelen van de 'hot corners' voor verstokte desktopgebruikers de interessantste is. Als de muiscursor in de linker- of rechterbovenhoek wordt geplaatst, zullen niet langer onderdelen van de Modern UI zichtbaar worden, maar gebeurt er simpelweg niets.

De nieuwe opties, die voorheen alleen met tools van derde partijen mogelijk waren, leiden ertoe dat gebruikers die enkel de klassieke desktop willen gebruiken, dit in bijna alle gevallen ook kunnen doen zonder in hun werk 'gestoord' te worden door elementen van de Modern UI. Windows 8.1 boot desgewenst meteen naar de desktop, laat geen hot corners meer zien en toont een startknop. Als daarop gedrukt wordt, gaat de gebruiker nog wel naar de Modern UI, maar het voorgeschotelde All Apps-menu is wel degelijk een verbetering boven het startscherm.
Oppoetsen van de Modern UI
Microsoft heeft enkele kleine wijzigingen doorgevoerd in de Modern UI-omgeving. Dat begint bij het startscherm. In plaats van zes kunnen nu maximaal negen rijen Live Tiles weergegeven worden, een handige feature voor beeldschermen met hoge resoluties. Ook kan de gebruiker sneller naar het All Apps-overzicht wisselen door op de desktop linksonder op een pijltje klikken en op een touchscreen kun je met een simpele verticale swipe wisselen tussen de twee schermen.
Mensen die een Windows 8-systeem met veel apps hebben draaien, weten dat het startscherm na verloop van tijd behoorlijk chaotisch en onoverzichtelijk kan worden, omdat elke nieuwe app meteen een Tile op het hoofdscherm plaatst. Dit is in Windows 8.1 niet meer het geval; apps verschijnen automatisch in het All Apps-overzicht, maar de Tiles op het startscherm moeten door de gebruiker zelf aangemaakt worden. Dit maakt de lay-out een stuk overzichtelijker, al moet je natuurlijk wel wat meer moeite doen om je startscherm in te richten.
De welbekende Live Tiles van het startscherm kennen nu een aantal nieuwe mogelijkheden, vooral op het gebied van lay-out. In Windows 8 hebben ze twee mogelijke vormen: vierkant en rechthoekig, waarbij de rechthoekige variant precies twee keer zo breed is als de vierkante. Windows 8.1 voegt daaraan nog extra kleine en grote Tiles toe, die respectievelijk een kwart meten van de originele vierkante Tile en vier keer zo groot zijn als die standaard-Tile.

Alle verschillende maten voor Live Tiles: klein, middel, groot en breed
De Live Tiles hebben nu ook extra functionaliteit; bij nieuwe apps wordt automatisch het label 'New' opgeplakt, zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn, en als een app aan het downloaden is, kan de Tile een voortgangsbalk weergeven. Het zijn allemaal kleine tweaks die er bij elkaar voor zorgen dat Windows 8.1 completer en weldoordachter aanvoelt dan Windows 8.
Meer Snap-modes voor multitasking
Ook is veel aandacht besteed aan multitasking. Windows 8 kent de Snap-functie, waarbij verschillende apps hetzelfde scherm kunnen delen. Eén app wordt dan in een smalle strook weergegeven, terwijl de tweede app de overgebleven ruimte vult. In 8.1 is Snap niet meer beperkt tot deze 1:3-verhouding en daarnaast is het nu ook mogelijk om meer dan twee applicaties naast elkaar te draaien.
/i/1372520528.jpeg?f=imagenormal)
Drie Modern UI-apps naast elkaar: Mail, Internet Explorer en Weather
De vaste verhoudingen zijn weg, waarmee de multitasking-interface flexibeler geworden is. Daarom is het nu bijvoorbeeld mogelijk om twee apps in een 50/50-verhouding te draaien. Hoeveel apps precies naast elkaar passen, hangt af van de beeldschermresolutie. Op een schermresolutie van 1920x1080 pixels ligt het maximum in ieder geval op drie. Handig is dat een aantal ingebouwde apps nu ook slim gebruikmaakt van Snap-view. Open je in de e-mail-app bijvoorbeeld een fotobijlage, dan start de Photos-app in Snap-view-modus aan de zijkant om het plaatje weer te geven. Bij het aanklikken van een hyperlink in een e-mail zal Internet Explorer zich in Snap View openen.
Minder noodzaak voor het klassieke configuratiescherm
Windows 8 kent binnen de Modern UI een eigen plekje waar systeeminstellingen gewijzigd kunnen worden. Het aantal zaken dat je daar kunt wijzigen is zeer beperkt en in veel gevallen moet een gebruiker alsnog het oude configuratiescherm raadplegen. Op een desktop of laptop is dat niet erg, maar wel op een tablet, waarop je de oude touch-onvriendelijke Windows-interface wil vermijden.
Het is nu mogelijk om quiet hours voor notificaties in te stellen
Microsoft heeft besloten om in Windows 8.1 aanzienlijk meer instelmogelijkheden via de Modern UI toegankelijk te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld de beeldscherminstellingen gewijzigd worden terwijl ook de muisinstellingen aanpasbaar zijn. Nog niet alle instellingen zijn via de Modern UI-interface aan te passen, dus het configuratiescherm blijft voorlopig nodig. Dat is maar goed ook, want voor power users blijft dat toch een veelgebruikt en vertrouwd onderdeel van het Windows-besturingssysteem.
Door het besturingssysteem heen zijn nog diverse kleine tweaks en aanpassingen te vinden. Zo is het nu mogelijk om voor notificaties quiet hours in te stellen, zodat een gebruiker bijvoorbeeld 's nachts niet meer gestoord wordt. Ook kunnen voortaan verwijderbare drives in de mediabibliotheken opgenomen worden Op het onscreen-toetsenbord is het nu mogelijk om getallen in te voeren door vanaf een lettertoets omhoog te vegen en te drukken.
:fill(white)/i/1372517111.jpeg?f=thumb)
Een selectie van de nieuwe opties bij de pc-instellingen
Meer apps, meer search
Net zoals dat bij bijvoorbeeld iOS en Android gaat, kunnen de apps die Microsoft maakt voor Windows 8, los van het besturingssysteem geüpdatet worden. In de afgelopen maanden is dat ook meer dan eens gebeurd en sinds de release van Windows 8 is er veel functionaliteit toegevoegd. Microsoft heeft de release van 8.1 aangegrepen om een aantal apps opnieuw te updaten en ook enkele nieuwe apps te introduceren.
Onderdeel van de groep geüpdatete apps zijn onder andere Xbox Music, Maps, Mail, Skydrive, Camera, Sport en Nieuws. Vooral de clouddienst Skydrive is diep geïntegreerd in het besturingssysteem, mede omdat de Skydrive-app nu lokale bestanden en mappen kan raadplegen, zodat de app eigenlijk werkt als een Modern UI-variant van Windows Explorer, maar dan wel een stuk uitgekleder.
:fill(white)/i/1372517129.jpeg?f=thumb)
Windows 8.1 telt zoals gezegd ook veel nieuwe apps. Om te beginnen zijn er een paar kleine, maar erg handige nieuwe apps, zoals een rekenmachine en een wekker-app. Ook nieuw is de Reading List-app, Microsofts variant op populaire apps als Instagram en Pocket. Vanuit de browser kunnen webpagina's via de Reading List-app gedeeld worden op sociale netwerken en de gebruiker kan de gemarkeerde content op een later moment lezen.
In de Bing-categorie was er al Bing Travel en daaraan zijn nu Bing Eten en Drinken, en Bing Gezondheid en Fitness toegevoegd. De Eten en Drinken-app biedt verschillende soorten artikelen en recepten, en de Gezondheid-app stelt gebruikers in staat om hun sport- en eetgedrag bij te houden. Beide nieuwe apps zien er fraai uit en laten zien dat Microsoft zijn eigen Metro-ontwerptaal nu een stukje beter in de vingers heeft dan ten tijde van de Windows 8-release.
:fill(white)/i/1372517147.jpeg?f=thumb)
Dat wordt nog duidelijker bij de Window Store. De downloadwinkel zag er tot nu toe redelijk eenvoudig uit, maar in Windows 8.1 heeft Microsoft duidelijk extra aandacht besteed aan het ontwerp. Er is meer informatie over een app te lezen en de presentatie is overzichtelijker. Ook technisch gezien zijn er verbeteringen; de app voelt een stukje sneller aan en de Store kan updates nu automatisch binnenhalen en installeren.
/i/1372517124.jpeg?f=imagenormal)
Microsoft heeft de zoekfunctionaliteit in Windows 8.1 behoorlijk uitgebreid door middel van integratie van zijn eigen Bing-zoekmachine. Dat betekent niet alleen dat er beter gezocht wordt, maar ook dat op meer plekken een zoekopdracht is in te geven. Als je een zoekterm intikt via de Search-charm, worden niet alleen lokale resultaten zichtbaar, zoals documenten en apps, maar ook resultaten van het web. Bij sommige zoektermen, waarover veel informatie beschikbaar is, is een mooi, gestileerd overzicht te bekijken. Op de afbeelding toont Microsoft een voorbeeld over Marilyn Monroe.
/i/1372423461.jpeg?f=imagenormal)
Internet Explorer 11 met WebGL en Spdy
Windows 8.1 brengt een nieuwe versie van Internet Explorer met zich mee, met rugnummer 11. De grootste uiterlijke wijziging aan de Modern UI-variant van de browser is dat de tabs nu aan de onderzijde van het scherm weergegeven worden in plaats van de bovenkant. Waar we ons overigens nog steeds aan storen is dat de Modern UI-variant alleen werkt als de desktopversie van Internet Explorer de standaardbrowser op het systeem is. Mocht de gebruiker Chrome of Firefox als standaardbrowser kiezen, dan kan IE11 niet binnen de Modern UI gebruikt worden.
/i/1372522303.jpeg?f=imagenormal)
Twee belangrijke technische wijzigingen zijn de ondersteuning voor WebGL en Spdy, een door Google ontwikkeld alternatief voor http. WebGL maakt het mogelijk om binnen de browser de OpenGL-graphics-api aan te spreken. Daardoor kunnen geavanceerde 3d-graphics in de browser gebruikt worden. Microsoft is redelijk laat met ondersteuning voor WebGL; Chrome en Firefox ondersteunen het al standaard, terwijl het in Safari en Opera handmatig te activeren is. Zoals al eerder gezegd is de WebGL-implementatie nog niet optimaal.
Wel is duidelijk dat de JavaScript-prestaties flink zijn verbeterd. Vooral op tragere apparaten, zoals de Surface RT, is dat welkom. Die tablet weet de JavaScript-benchmark Kraken met Windows 8.1 grofweg twee keer zo snel te doorlopen als met Windows 8.
Conclusie
Windows 8.1 voelt aan als een uitgebalanceerd compromis om twee werelden - de touchinterface voor tablets en daartegenover de traditionele desktopomgeving met muis-/toetsenbordbediening - beter op elkaar te laten aansluiten. De implementatie had op Windows 8 immers nog veel ruwe randjes en het besturingssysteem kreeg daardoor de nodige tegenstand.
Onderdeel van het 8.1-compromis is het streven om de traditionele Windows-gebruiker tevreden te stellen. Zo is de startknop terug van weggeweest en kan er desgewenst direct geboot worden naar het bureaublad in plaats van het startmenu. Deze keuzes lagen voor de hand, maar we zijn toch blij dat Microsoft deze stap heeft durven zetten.
Op de desktop wordt het doorvoeren van innovaties steeds moeilijker
Microsoft heeft ook winst geboekt met zijn op tablets gefocuste Modern UI-omgeving. Waar veel apps op Windows 8 nog onvoldoende uit de verf kwamen, wellicht het gevolg van haastwerk, zijn de standaard-apps in 8.1 van een duidelijk hoger niveau. Verder maken de nieuwe Snap Views de Modern UI-omgeving aanmerkelijk productiever.
Grootste pluspunt van Windows 8.1 is echter dat het gratis te downloaden is voor Windows 8-gebruikers. Wel moet Microsoft in onze ogen aandacht blijven besteden aan het verder uitbouwen en verbeteren van de touchomgeving van Windows 8, evenals het bijbehorende app-platform. Op de desktop wordt het doorvoeren van ware innovaties immers steeds moeilijker en de meeste gebruikers zullen tevreden zijn met de huidige mogelijkheden in Windows 8 of 8.1.
/i/1382016912.jpeg?f=imagenormal)