Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Nokia Lumia 1020: high-end camera, midrange-telefoon

09-10-2013 • 08:00

444

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Nokia bracht iets meer dan een jaar geleden een eigenaardige telefoon uit: de PureView 808, een telefoon die alle andere telefoons op cameragebied compleet moest wegblazen. En dat deed hij ook; Nokia ontwikkelde een camerasysteem met een enorm hoge resolutie. Daarbij wordt uit de 41-megapixelsensor een foto van 5 megapixels gehaald. Voor elke uiteindelijke pixel worden dus grofweg acht pixels als bron genomen. Het resultaat is een beeldkwaliteit die reguliere telefooncamera's niet kunnen benaderen.

De PureView 808 had één groot probleem, hij draaide het verouderde besturingssysteem Symbian, dat op het vlak van features en app-aanbod mijlenver achterloopt op Windows Phone, iOS en Android. Hoewel de 808 dus een dijk van een cameratelefoon was, kon hij op alle andere vlakken gewoonweg niet meekomen.

Nokia komt nu met zijn tweede PureView-toestel: de Lumia 1020. Symbian is aan de kant gezet en Nokia heeft het toestel ditmaal uitgerust met Windows Phone, waardoor het over alle functionaliteit beschikt die je van een moderne smartphone mag verwachten. Op andere technische vlakken, zoals beeldkwaliteit en processorkracht is de 1020 niet het beste wat je kunt krijgen, maar verouderd is hij zeker niet. Wij keken of Nokia deze keer wel een apparaat gemaakt heeft dat zowel een goede camera als een goede telefoon is.

Behuizing, uiterlijk en hardware

De 1020 is onmiskenbaar een Lumia-telefoon en dat bedoelen we als compliment. De behuizing is gemaakt uit één stuk en de matzwarte afwerking van ons testexemplaar zag er niet alleen strak uit, hij voelde ook lekker aan en lijkt tegen een stootje te kunnen. Na meer dan een week intensief gebruik zag het matte oppervlak er nog haast onaangetast uit en vingerafdrukken lijken ook minder snel zichtbaar te zijn.

Nokia Lumia 1020

Voor een 4,5"-telefoon is de Lumia 1020 niet bepaald klein. Vooral de breedte is bij grote telefoons van belang, omdat die bepaalt hoe je het toestel met één hand vasthoudt en of je met je duim bij alle hoeken van het scherm kunt. De 1020 is net wat breder dan de 5"-Galaxy S4 en de 5,2"-LG G2, terwijl hij dus 'maar' een 4,5"-scherm heeft. Samen met de grote cameramodule, waarop we nog uitgebreid ingaan, heeft dat tot gevolg dat hij toch wat 'bulky' aanvoelt.

De voorzijde doet ook een beetje lomp aan. Veel fabrikanten proberen de bezels rondom het scherm zo klein mogelijk te maken, waardoor je telefoons krijgt die aan de voorzijde vrijwel alleen uit scherm bestaan. De Lumia 1020 heeft juist forse schermranden en vooral aan de onderkant heeft Nokia de nodige ruimte genomen om de Windows Phone-knoppen weg te werken. De fysieke knoppen zitten allemaal aan de rechterkant, van boven naar beneden: volume, aan-uit en de cameraknop. Door de cameraknop lang ingedrukt te houden kun je de telefoon wakker maken en meteen naar de camera-app gaan.

TelefoonDiagonaalLengteBreedteDikteGewicht
Lumia 1020 4,5" 130mm 71mm 10,4mm 158 gram
Lumia 925 4,5" 129mm 71mm 8,5mm 139 gram
Galaxy S4 5" 137mm 70mm 7,9mm 130 gram
iPhone 5s 4" 124mm 59mm 7,6mm 112 gram
Sony Xperia Z1 5" 144mm 74mm 8,5mm 170 gram
LG G2 5,2" 139mm 71mm 8,9mm 143 gram
HTC One 4,7" 137mm 68mm 9mm 143 gram

We zijn gewend dat sommige telefoons een kleine verhoging aan de achterzijde hebben om de cameramodule te huisvesten, maar de verdikking van de 1020 spant logischerwijs de kroon, vanwege de 1/1,5"-sensor. Op de verhoging zitten, naast een relatief grote lens, een brede, smalle Xenon-flitser en een klein hulplampje dat bedoeld is om te assisteren als in het donker scherpgesteld moet worden of bij te schijnen tijdens het filmen. De achterzijde wordt verder alleen opgebroken door twee kleine gouden contactpuntjes, die worden ingezet als een gebruiker de 1020 aankleedt met de meegeleverde cover voor draadloos laden.

De camerabobbel heeft tot gevolg dat de telefoon niet plat op tafel kan liggen en als je hem gebruikt terwijl hij op zijn rug ligt, schuift hij al snel alle kanten op. Het is geen ramp, maar een merkbaar verschil met andere telefoons en je zult er in het begin aan moeten wennen.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Hardware: uit den ouden doosch

Qualcomm Snapdragon MSM8960Microsoft houdt de touwtjes van de ontwikkeling van Windows Phone 8 stevig in handen en laat telefoonfabrikanten, Nokia dus, weinig dingen zelf aanpassen. Dat betekent ook dat Nokia niet zomaar zijn eigen hardware kan kiezen. Alleen de hardware die goedgekeurd is door Microsoft wordt ondersteund. Momenteel houdt dat in dat full-hd-schermen en quadcore-socs buiten bereik blijven. Naar verwachting gaat Microsoft deze vanaf begin 2014 ondersteunen.

De Lumia 1020 draait daarom op een relatief oude dualcore-Snapdragon S4 Pro-soc op 1,5GHz van Qualcomm. In het Android-kamp werken ze tegenwoordig al met de derde generatie quadcore-socs van datzelfde bedrijf. Nokia heeft er 2GB werkgeheugen aan gekoppeld en de totale opslagcapaciteit is 32GB, waarvan ongeveer 28GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat mag ook wel, want als je de foto's in volle resolutie wilt opslaan, nemen ze veel ruimte in. Afhankelijk van het type foto schommelt de bestandsgrootte van het origineel plus de 5-megapixelkopie tussen de 17MB en 20MB. We vinden het daarom een gemiste kans dat Nokia geen micro-sd-kaartlezer ingebouwd heeft.

Nokia heeft het geluk dat Windows Phone 8 efficiënt in elkaar steekt en daarom geen beestachtige hardware nodig heeft om vloeiend te werken. De interface werkt dan ook erg snappy en hoewel je geregeld even moet wachten na het uitvoeren van bepaalde handelingen, heeft dat niet tot gevolg dat de interface opeens gaat stotteren. Toch kijken we uit naar snellere hardware voor Windows Phone, want naar een laadbalkje moeten kijken omdat je een bepaalde instelling in het besturingssysteem wilt aanpassen, is niet meer van deze tijd.

PureView: een grote sensor met oversampling

De hoofdreden dat cameratelefoons foto's opleveren die niet zo mooi zijn als die van echte camera's, is de kleine sensor of beter gezegd, de kleine pixels waaruit die sensor is opgebouwd. Hoe groter de pixels, des te meer licht erop valt en des te beter de beeldkwaliteit is. Sommige fabrikanten kiezen daarom voor een grotere sensor, zoals Sony met zijn Xperia Z1. Andere kiezen ervoor om de resolutie laag te houden, waardoor de invidiuele pixels relatief groot zijn. Voorbeelden hiervan vinden we bij de iPhone 5s en de HTC One.

TelefoonSensorgrootteMegapixelsPixelgrootteDiafragmaBrandpunt
Nokia PureView 808 1/1.2" 41,3Mp 1.4µm f/2.4 26mm
Nokia Lumia 1020 1/1.5" 41,3Mp 1,12µm f/2.2 25mm
Sony Xperia Z1 1/2.3" 18,2Mp 1,4µm f/2.0 27mm
iPhone 5s 1/3" 8Mp 1,5µm f/2.2 30mm
Samsung Galaxy S4 1/3" 13Mp 1,12µm f/2.2 31mm
LG G2 1/3" 13Mp 1,12µm f/2.4 29mm
HTC One 1/3" 4Mp 2µm f/2.0 28mm

Nokia kiest zijn eigen weg. Om te beginnen is de sensor in de Lumia 1020 met een formaat van 1/1,5" een stuk groter dan die in andere smartphones. Vanwege de hoge resolutie van grofweg 41 megapixels zijn de pixels echter maar 1,12µm groot, kleiner dan die van veel concurrenten. Van die 41 megapixels komen er overigens uiteindelijk 38 in de gemaakte foto terecht.

De troefkaart van de Lumia 1020 is dat de smartphone standaard een 5-megapixelfoto opslaat. Hierbij wordt feitelijk de hogeresolutiefoto genomen en daarna verkleind, waardoor zaken als ruis en geringe onscherpte niet meer opvallen. Voor elke uiteindelijke pixel in de 5-megapixelfoto worden tussen de zeven en acht pixels uit het origineel samengevoegd en daar zit de kwaliteitswinst. Deze techniek wordt oversampling genoemd.

Oversampling is natuurlijk een softwaretrucje en daarom met een fotobewerkingsprogramma toepasbaar op elke foto. Een foto die bijvoorbeeld met de Galaxy Note 3 is gemaakt, zou je kunnen verkleinen van 13 megapixel naar dezelfde 5 megapixel van de Lumia. Het verschil met de 1020 is echter dat je dan slechts tussen de twee en drie bronpixels gebruikt voor elke pixel in plaats van zeven of acht. De hoge resolutie van de sensor in de 1020 biedt hier dus een wezenlijk voordeel.Nokia Lumia 1020

Vijf megapixels lijkt misschien niet veel in vergelijking met andere smartphones, maar in de praktijk zal dat voor weinig mensen uitmaken. Het gros van de foto's eindigt namelijk op Facebook, Picasa of een andere website en dan heb je niets aan hoge resoluties. Wil je toch de volledige 38-megapixelfoto hebben, dan biedt Nokia de optie om die samen met de 5-megapixelversie op te slaan.

Zes lenzen en optische beeldstabilisatie

De forse sensor krijgt zijn licht aangeleverd door een objectief dat bestaat uit zes lenselementen - vijf plastic, één glas - en met een maximale diafragma-opening van f/2.2. Net als bij de Lumia 925 en Lumia 920 is er optische beeldstabilisatie aanwezig, die onscherpte moet tegengaan als de sluiter lang openstaat en die ook de bewegingen in video's strakker moet doen ogen.

PureView: vier camera-apps en veel instellingen

De Lumia 1020 is uitgerust met maar liefst vier verschillende apps om foto's te maken: Nokia Pro Cam, Nokia Smart Cam, de standaard-Windows Phone-camera en een Panorama-app. Pro Cam is de versie die je nodig hebt om alle mogelijkheden van de PureView-camera te ontsluiten, met Smart Cam kun je snel tien foto's maken en de beste kiezen, de Panorama-app spreekt voor zich en de Windows Phone camera-app is wat Microsoft standaard meelevert.

Camera-apps op de Lumia 1020

De vier verschillende camera-apps op de Lumia 1020. Klik voor een vergroting.

Aan de ene kant is het leuk dat je op allerlei manieren foto's kunt maken, maar we zouden het fijner en netter hebben gevonden als alle functionaliteit in één app zat. Het voelt nu een beetje aan alsof er geen tijd meer was om één allesomvattende app te maken en dat Nokia daarom maar voor deze constructie gekozen heeft. Aangezien Nokia al aangekondigd heeft dat Pro Cam en Smart Cam in de toekomst worden samengevoegd, zullen we er niet ver naast zitten.

De huidige werkwijze is niet ideaal, want instellingen zijn bijvoorbeeld verspreid over de vier apps. Wil je aanpassen welke app wordt geopend als je de cameraknop lang indrukt, dan kun je dat alleen vanuit Smart Cam doen en niet vanuit Pro Cam of de standaardcamera. En dat terwijl Pro Cam waarschijnlijk de app is die mensen het vaakst zullen gebruiken. Gelukkig kun je via een menuutje makkelijk vanuit elke camera-app naar de andere camera-apps wisselen. Dat verzacht de pijn een beetje.

Wat ook irriteert is dat je als je Pro Cam of Smart cam aan de fotoknop koppelt, deze apps niet kunnen starten als je het toestel beveiligd hebt met een pincode. Dan moet je het toestel ontgrendelen voordat je een foto kunt maken, wat de beoogde snelheidswinst van het starten door middel van de cameraknop tenietdoet. Gek genoeg kan de ingebouwde camera-app wel overweg met een pincode. Als je die aan de fysieke cameraknop koppelt en je toestel hiermee wakker maakt, krijg je meteen de camera-interface voor je neus. Je kunt dan alleen foto's maken en niets anders met de telefoon doen. Dat soort eigenaardigheden maakt dat gedeeltes van de software op de Lumia 1020 niet doordacht overkomen.

Nokia Pro Cam: uitgebreide mogelijkheden

In de praktijk zullen de meeste mensen voor de Nokia Pro Cam-app kiezen, omdat deze de meeste functionaliteit biedt. Op dat vlak ligt hij mijlenver voor op de camera-apps van andere telefoons en op het gebied van instelmogelijkheden heeft hij meer weg van een uitgebreide compactcamera. Het is mogelijk om de belichtingscompensatie aan te passen van -3 naar +3, het isobereik loopt van 100 tot 4000 en de sluitertijd kan variëren van 1/16000 tot 4 seconden. Daarnaast kun je de witbalans aanpassen, al bieden meer camera's die optie, en is het mogelijk om handmatig scherp te stellen.

Lumia 1020 - screenshots

Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots

De manier waarop dat allemaal geregeld wordt binnen de app is erg vernuftig. Pro Cam lijkt in eerste instantie op veel andere camera-apps, met een sluiterknop aan de rechterkant, een mogelijkheid om naar de fotogalerij te gaan en een knopje om naar de videostand te switchen. Als je echter vanaf de sluiterknop naar links schuift, verschijnen er een soort ringen, waarbij elke ring een bepaalde instelling representeert. Door op die ring te schuiven, kun je de instelling aanpassen. Het vergt in het begin enige gewenning, maar is een handige manier van werken.

Rechtsboven staan nog drie puntjes die je naar een apart optiemenu brengen. Daarin kun je dan weer kiezen of je enkel de 5-megapixelfoto wilt opslaan of gelijktijdig ook het origineel van 38 megapixel wilt bewaren.

Zoomen en croppen

Als je ervoor kiest om ook de volledige foto op te slaan, zal de camera-app nooit écht digitaal zoomen. Een gezoomde foto is dan niets meer dan het origineel met daarbij wat metadata die aangeeft hoe ver er gecropped is. Dat betekent dat je de mate van zoom achteraf kunt aanpassen. Vanuit de app kun je maximaal met een factor 2.7 inzoomen, maar achteraf is er nog meer speelruimte. Als je een foto in de Pro-app opent, verschijnt er een crop-icoontje. Klik je daarop, dan kun je met twee vingers verder in- of uitzoomen. Als je eenmaal de beste zoomfactor gevonden hebt, kun je de foto weer opslaan.

Lumia 1020 - screenshots

De optie is handig, zeker voor die momenten dat je weinig tijd hebt om de juiste compositie voor je foto te kiezen. Natuurlijk kun je met andere smarphones ook gewoon eerst een foto maken en vervolgens croppen, maar de manier waarop het bij Nokia in de software geïntegreerd is, maakt dat je er veel sneller gebruik van zult maken en dat het eenvoudiger is.

Snelheid

Laten we met de deur uit in huis vallen; foto's maken met de Lumia 1020 gaat niet snel. We zijn van moderne smartphones gewend dat de camera-app vrijwel geen starttijd nodig heeft en dat de tijd die je moet wachten tussen het maken van twee foto's korter is dan een seconde. Dat is bij de Lumia 1020 niet zo. Dat is gezien de hardware ook niet zo gek, want de MSM8960-soc kan volgens chipontwerper Qualcomm slechts overweg met camera's tot 20 megapixel. Bij de 1020 moet hij echter rond de 40 megapixels aan sensordata verwerken en dat resulteert in lange wachttijden, zoals je in onderstaande grafiek kunt zien.

Foto maken
Telefoon / Tabletin seconden, lager is beter
Apple iPhone 5s
*
1,23
Apple iPhone 5c
*
1,51
HTC One
**
1,97
LG G2
**
2,04
Sony Xperia Z1
**
2,76
Nexus 4 (4.2)
***
2,95
Samsung Galaxy Note 3
***
3,11
Nokia Lumia 925
***
3,12
Nokia 808 PureView
***
3,56
Nokia Lumia 1020 (Standaard...
*****
5,90
Nokia Lumia 1020 (Pro Cam)
*********
9,80

Voor deze test meten we de tijd die nodig is om de camera-app te starten van het homescreen en een foto te maken. We stoppen de klok zodra de foto weggeschreven is en de camera-app klaar is voor de volgende foto. De Lumia 1020 heeft hiervoor met de Pro Cam-app net geen tien seconden nodig en dat is anno 2013 een eeuwigheid. Gebruik je de standaard-Windows Phone camera-app, waarbij je dus minder instellingen kunt wijzigen en enkel de 5-megapixelfoto overhoudt, dan duurt het alsnog bijna zes seconden.

Als je met vakantie bent en landschapsfoto's maakt, is dat geen groot probleem, maar voor de spontanere kiekjes wel. Wil je een leuk moment van je kleine vastleggen of een foto op een feestje maken, dan is tien seconden erg lang. Het worst-case-scenario is dat je ook nog een beveiligingscode op je telefoon hebt; dan is 'snel' een kiekje maken er helemaal niet bij.

Vergeleken: resolutie en detail

Op volle resolutie slaat de Lumia 1020 een 38-megapixelfoto op en daarmee ligt hij mijlenver voor op welke smartphone dan ook. Het dichtst in de buurt komt de Xperia Z1 van Sony, die 20-megapixelfoto's kan maken. Onderstaande foto's bevatten een combinatie van donkere en lichte partijen, om te kijken hoe de belichtingsalgoritmen van de camera's daarmee omgaan. Daarnaast kunnen we aan de hand van de bakstenen van het gebouw goed naar het vastgelegde detail kijken.

Ter vergelijking hebben we vier andere telefoons genomen die op dit moment bekendstaan om hun goede camerakwaliteit: de Galaxy Note 3, de LG G2, de iPhone 5s en de Xperia Z1 van Sony. Bij elke foto is genoteerd voor welke belichtingsinstellingen de camera gekozen heeft en op elke foto kan geklikt worden voor een vergroting.

Fotovergelijking - Lumia 1020 (1) (klein)

Nokia Lumia 1020 (f/2.2 - 1/694- iso 100)

Fotovergelijking - Samsung Galaxy Note 3 (1) (klein)

Galaxy Note 3 (f/2.2 - 1/570 - iso 50)

Fotovergelijking - LG G2 (1) (klein)

LG G2 (f/2.4 - 1/389 - iso 100)

Fotovergelijking - iPhone 5 (1) (klein)

Apple iPhone 5s (f/2.2 - 1/1053 - iso 50)

Fotovergelijking - Sony Xperia Z1 (1) (klein)

Sony Xperia Z1 (f/2.0 - 1/640 - iso 50)

Het valt op dat bijna alle camera's de foto ongeveer gelijk belichten, al gebruiken ze andere instellingen om tot die belichting te komen. Zowel de lichtere als de schaduwgebieden tonen voldoende detail en de witbalans lijkt goed overeen te komen met de werkelijkheid, behalve bij de foto die met de Z1 gemaakt is; daar zit duidelijk te veel rood in.

100%-crops

Fotovergelijking - Lumia 1020 (crop)

Nokia Lumia 1020 (100%-crop)

Fotovergelijking - Galaxy Note 3 (crop)

Galaxy Note 3 (100%-crop)

Fotovergelijking - LG G2 (crop)

LG G2 (100%-crop)

Fotovergelijking - iPhone 5S (crop)

Apple iPhone 5s (100%-crop)

Fotovergelijking - Xperia Z1 (crop)

Sony Xperia Z1 (100%-crop)

Als we bij elke foto inzoomen tot de pixels een-op-een weergegeven worden en dan een uitsnede maken, valt pas op hoe groot de verschillen in resolutie zijn. Meteen is duidelijk dat de iPhone 5s met zijn 8-megapixelcamera veel minder detail weet vast te leggen dan de rest. Ook valt op dat de G2 van LG een wazig beeld vastlegt en dat de Note 3 van Samsung een beetje overprocessed oogt, met aggressieve sharpening en verhoogd contrast. Ook de foto uit de Xperia Z1 vertoont duidelijke sharpening artefacts.

De 1020 komt hier voor ons als winnaar uit de bus. De tekst op de foto van de Note 3 lijkt wat scherper vanwege de sharpening, maar in de bakstenen is minder detail behouden. Met een beetje sharpening kan uit de foto van de Lumia 1020 nog wat extra scherpte gehaald worden, maar we vinden het wel fijn dat Nokia dit aan de gebruiker overlaat.

Vergeleken: alles op 5 megapixel

Hoewel je er in de Nokia Pro Cam-software voor kunt kiezen om een 38-megapixelversie van je foto op te slaan, is dat natuurlijk een beetje overkill voor alledaags gebruik. Met een dergelijke resolutie kun je een afdruk maken op 60x45cm op 300 dpi zonder aan interpolatie te hoeven doen. We denken echter dat mensen die dat van plan zijn, voor een professionelere camera zullen kiezen.

Die hoge resolutie is voor Nokia slechts een middel, niet het doel. Het doel is om via oversampling een zo mooi mogelijke 5-megapixelfoto te produceren. De nuttigste vergelijking is er dus niet een waarbij we alle camera's op hun eigen resolutie instellen, maar een waarbij we elke foto terugbrengen tot een resolutie van 5 megapixel. Elke foto maakt zo in bepaalde mate gebruik van oversampling en daarmee is de vergelijking een stukje eerlijker. Dit hebben we simpelweg gedaan door de camera's op hun hoogste resolutie te laten wegschrijven, waarna we de foto's in Lightroom verkleind hebben.

Fotovergelijking 2 - Lumia 1020 (5 megapixel) (klein)

Nokia Lumia 1020 (f/2.2 - 1/1351- iso 100)

Fotovergelijking 2 - Note 3 (5 megapixel) (klein)

Galaxy Note 3 (f/2.2 - 1/1344 - iso 50)

Fotovergelijking 2 - LG G2 (5 megapixel) (klein)

LG G2 (f/2.4 - 1/1030 - iso 100)

Fotovergelijking 2 - iPhone 5 (5 megapixel) (klein)

Apple iPhone 5s (f/2.2 - 1/1709 - iso 40)

Fotovergelijking 2 - Xperia Z1 (5 megapixel) (klein)

Sony Xperia Z1 (f/2.0 - 1/1600 - iso 50)

De karakterisitieken van de eerdere foto's zien we hier terug. De Note 3 is opnieuw erg contrastrijk en wat ditmaal opvalt, is dat de iPhone 5s juist weinig contrast toont. Dat is goed te zien in het schaduwgebied onderin, dat veel lichter is dan bij de andere foto's. De hdr-modus stond overigens bij alle camera's uit. De foto van de Lumia 1020 komt opnieuw het best op ons over, met goede belichting, correcte witbalans en een natuurlijk contrast.

100%-crops

Fotovergelijking 2 - Lumia 1020 (5 megapixel) (crop)

Nokia Lumia 1020 (100%-crop)

Fotovergelijking 2 - Note 3 (5 megapixel) (crop)

Galaxy Note 3 (100%-crop)

Fotovergelijking 2 - LG G2 (5 megapixel) (crop)

LG G2 (100%-crop)

Fotovergelijking 2 - iPhone 5S (5 megapixel) (crop)

Apple iPhone 5s (100%-crop)

Fotovergelijking 2 - Xperia Z1 (5 megapixel) (crop)

Sony Xperia Z1-(100% crop)

De crops zijn genomen nadat de foto's verkleind waren naar een resolutie van 5 megapixels. In theorie hebben ze dus allemaal kunnen profiteren van oversampling, al zal dat voor de Lumia 1020 veel meer gelden dan voor bijvoorbeeld de iPhone 5. De verschillen zijn in deze situatie inderdaad wat minder groot, maar de 1020 laat ook in deze situatie het meeste detail zien.

Vergeleken: low-light

De lens in de Lumia 1020 is optisch gestabiliseerd en dat hebben we bij nog niet veel smartphones gezien. Dit betekent dat de lens los van de sensor bewogen kan worden om kleine schokjes en trillingen op te vangen. Het moet ertoe leiden dat de sluiter langer open kan staan zonder dat foto's wazig worden. De Lumia 925 had het ook en de onlangs geïntroduceerde G2 van LG beschikt er eveneens over, maar verder is het nog geen gemeengoed.

Het is moeilijk om beeldstabilisatie goed te testen, want je moet expres situaties met weinig licht opzoeken om het te activeren en dan is de kans natuurlijk groot dat je wazige foto's krijgt. Op moderne camera's kun je het aan- en uitschakelen, maar op de 1020 gebeurt dat automatisch. Om de beeldstabilisatie 'uit te lokken' en om te kijken hoe de beeldkwaliteit in een situatie met weinig licht is, hebben we 's avonds laat onderstaande foto's genomen.

Fotovergelijking 3 - Lumia 1020 (verkleind)

Nokia Lumia 1020 (f/2.2 - 1/4- iso 1250)

Fotovergelijking 3 - Galaxy Note 3 (verkleind)

Galaxy Note 3 (f/2.2 - 1/??? - iso ???)

Fotovergelijking 3 - LG G2 (verkleind)

LG G2 (f/2.4 - 1/??? - iso ???)

Fotovergelijking 3 - iPhone 5S (verkleind)

Apple iPhone 5s (f/2.2 - 1/15 - iso 2000)

Fotovergelijking 3 - Xperia Z1 (verkleind)

Sony Xperia Z1 (f/2.0 - 1/16 - iso 1000)

Allereerst valt op dat de G2 en Note 3 niet de volledige exif-informatie doorgeven. We kunnen dus niet zien voor welke iso-waarden en sluitertijd gekozen is. Waarschijnlijk haalt de camera-app wat foefjes uit, zoals het samenvoegen van verschillende foto's, waardoor het niet mogelijk is om van een vaste reeks belichtingsparameters te spreken.

Als we de overgebleven toestellen bekijken, zien we dat de Lumia 1020 veruit de langste sluitertijd gebruikt, met 1/4 seconde. De iPhone en Z1 zitten beide rond de 1/15 seconden om bewegingsonscherpte tegen te gaan. De Z1 heeft de situatie daarbij flink onderbelicht, wellicht om extra ruis te voorkomen.

100%-crops

Fotovergelijking 3 - Lumia 1020 (crop)

Nokia Lumia 1020 (100%-crop)

Fotovergelijking 3 - Galaxy Note 3 (crop)

Galaxy Note 3 (100%-crop)

Fotovergelijking 3 - LG G2 (crop)

LG G2 (100%-crop)

Fotovergelijking 3 - iPhone 5S (crop)

Apple iPhone 5s (100%-crop)

Fotovergelijking 3 - Xperia Z1 (crop)

Sony Xperia Z1 (100%-crop)

Als we de foto's in detail bekijken worden we van geen enkele camera echt blij, maar vergeet niet dat het hier gaat om smartphones in een extreem lastige situatie; daarvan mag je geen al te hoge verwachtingen hebben. De 1020 is ondanks de optische beeldstabilisatie niet compleet scherp, maar dankzij de hoge resolutie en oversampling zul je daar op webformaat weinig van zien. Dat geldt overigens ook voor de andere toestellen.

Vergeleken: digitaal zoomen

Nokia legt bij de Lumia 1020 sterk de nadruk op digitaal zoomen, iets wat je bij smartphones eigenlijk wilt vermijden. Bij digitaal zoomen wordt een uitsnede van de foto gemaakt en deze wordt vervolgens opgeblazen tot de resolutie van de sensor. Zoom je bij een iPhone flink in, dan maak je dus eigenlijk een 3-megapixelfoto en vervolgens interpoleer je deze terug naar 8 megapixel. Het beeld is dan inderdaad ingezoomd, maar je verliest detail.

Dankzij de hoge resolutie van de sensor in de Lumia 1020 kun je volgens Nokia digitaal zoomen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies, omdat de uiteindelijke foto slechts 5 megapixel is. Stel je zoomt flink in en gebruikt daarom van de hele sensor maar 20 megapixels aan data, dan moet je het beeld alsnog met een factor vier verkleinen om tot de 5-megapixelfoto te komen. De mate van oversampling neemt dus wel af als je digitaal zoomt, maar het voorkomt niet dat je een crop van lage resolutie aan het uitvergroten bent.

Opnieuw is dit iets wat je ook bij andere camera's softwarematig kunt doen. De Xperia Z1 maakt bijvoorbeeld foto's met een resolutie van 20 megapixel. Hieruit kun je prima een uitsnede maken en deze vervolgens verkleinen naar 5 megapixel, maar ook hier is de Lumia 1020 in het voordeel, omdat het bronbestand veel groter is, waardoor je verder kunt zoomen tot je kwaliteitsverlies gaat zien.

Om de werkwijze van de Lumia 1020 te simuleren hebben we met alle camera's een ingezoomde foto gemaakt en die vervolgens verkleind naar 5 megapixel. We hebben daarbij gekozen voor een zoomfactor van ongeveer 2,7x, want dat is het maximale wat je met de Lumia 1020 in de camera-app kunt bereiken.

Zoomtest

Door op een foto te klikken open je de fotogalerij. Daarbinnen kun je inzoomen op de volle resolutie van 5 megapixel.

Zoomtest - Lumia 1020 (klein)

Nokia Lumia 1020 (f/2.2 - 1/1957- iso 100)

Zoomtest - Note 3 (klein)

Galaxy Note 3 (f/2.2 - 1/2104 - iso 50)

Zoomtest - LG G2 (klein)

LG G2 (f/2.4 - 1/1063 - iso 100)

Zoomtest - iPhone 5 (klein)

Apple iPhone 5s (f/2.2 - 1/2053 - iso 50)

Zoomtest - Xperia Z1 (klein)

Sony Xperia Z1 (f/2.0 - 1/2500 - iso 50)

Als je bovenstaande foto's van dichtbij bekijkt, valt op dat de Lumia 1020 veel meer detail behoudt, dat is goed te zien bij de blaadjes in de boom en de diagonale lijnen in het gebouw. De lage resolutie van de iPhone 5s-sensor wordt pijnlijk duidelijk, maar ook de Z1, Note 3 en G2 weten het detailniveau van de Lumia 1020 niet te halen. De claim van Nokia dat je met de Lumia 1020 kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies, zouden we niet voor honderd procent onderschrijven, maar hij komt een heel eind.

Als je echter niet gaat pixel peepen en de foto's gewoon op groot formaat bekijkt in de galerij, valt het wel mee met de verschillen. De iPhone 5s steekt er nog steeds in negatieve zin uit, maar de verschillen tussen de andere camera's zijn minder evident. Dat bewijst voor ons dat je best een beetje digitaal kunt zoomen met je smartphone als je de foto's toch alleen via internet gaat delen, zolang je maar een camerasensor hebt met een resolutie van 13 megapixels of hoger.

Vergeleken: in het donker met flits

Je wilt de flitser op je smartphonecamera eigenlijk vermijden. Hoe kleiner de lichtbron, des te harder en minder charmant de verlichting. Het helpt ook niet dat de flitser praktisch naast de lens zit. Er is niets mis met het gebruik van flitsers om een situatie uit te lichten, maar dan wil je toch echt heel grote flitsers met softboxen hebben, zoals in professionele studio's gebruikt worden. Toch zul je je in sommige situaties behelpen met de flitser op je telefoon, als je bijvoorbeeld op een feestje bent en een foto van je vrienden wilt maken.

De Lumia 1020 beschikt over een Xenon-flitser. Dat is dezelfde technologie als die voor professionele flitsers wordt gebruikt en die je op compactcamera's terugvindt. Xenon-flitsers zijn een stuk feller dan de led-lampjes die op bijna alle andere smartphones gebruikt worden en kunnen daarnaast zo fel en kort flitsen dat het mogelijk is om bewegend beeld stil te zetten op de foto. In dat opzicht is alleen een xenon-flitser een echte flitser, een led-flits is niets meer dan een bijschijnlampje, dat aanspringt als een foto gemaakt wordt.

Om de effectiviteit en kwaliteit van de flitsers te beoordelen hebben we met elke camera een foto in onze studio gemaakt, met alle lampen uit. De deur stond op een kiertje om nog een beetje omgevingslicht binnen te laten, maar de situatie binnen was zeker donker te noemen.

Fotovergelijking (flits) - Lumia 1020 (verkleind)

Nokia Lumia 1020 (f/2.2 - 1/30 - iso 500)

Fotovergelijking (flits) - Note 3 (verkleind)

Galaxy Note 3 (f/2.2 - 1/10 - iso 320)

Fotovergelijking (flits) - LG G2 (verkleind)

LG G2 (f/2.4 - 1/6 - iso 5900)

Fotovergelijking (flits) - iPhone 5S (verkleind)

Apple iPhone 5s (f/2.2 - 1/16 - iso 320)

Fotovergelijking (flits) - Xperia Z1 (verkleind)

Sony Xperia Z1 (f/2.0 - 1/16 - iso 1000)

De Xenon-flitser in de Lumia 1020 is veel krachtiger dan de led-lampjes van de concurrentie. De opname is egaler verlicht, wat goed te zien is aan de hoeken van elke foto. Wel is de witbalans bij de foto van de 1020 wat aan de groene kant. Ook de andere camera's hebben moeite met de witte achtergrond van onze studio; op geen enkele foto zijn de panelen écht wit.

100%-crops

Fotovergelijking (flits) - Lumia 1020 (crop)

Nokia Lumia 1020 (100%-crop)

Fotovergelijking (flits) - Note 3 (crop)

Galaxy Note 3 (100%-crop)

Fotovergelijking (flits) - LG G2 (crop)

LG G2 (100%-crop)

Fotovergelijking (flits) - iPhone 5S (crop)

Apple iPhone 5s (100%-crop)

Fotovergelijking (flits) - Xperia Z1 (crop)

Sony Xperia Z1 (100%-crop)

De beeldkwaliteit van de gemaakte foto's loopt sterk uiteen. Sommige camera's kiezen ervoor om de iso ver op te krikken en te flitsen, zoals bijvoorbeeld de LG G2. Die gooit er daarna echter een enorme dosis ruisreductie overheen, waardoor het resultaat meer lijkt op een schilderij dan op een foto. Ook de Note 3 is niet zuinig met ruisreductie. De Xperia Z1 doet het tegenovergestelde. Hier wordt de ruis juist niet weggefilterd, waardoor meer detail overblijft, maar ook flinke spikkels te zien zijn.

De Lumia 1020 weet in onze ogen een goede balans te vinden tussen de verschillende belichtingsvariabelen. Er is zeker wat ruis te zien, maar niet zo veel als bij de Z1 en de ruisreductie is niet zo extreem als bij de G2 en Note 3.

Video: full hd met goede audio

De Lumia 1020 kan video's opnemen in 1080p of 720p, met framerates van 24, 25 of 30fps. De beelden zien er scherp uit en dankzij de hoge resolutie van de sensor kun je softwarematig inzoomen zonder veel detail te verliezen. Volgens Nokia gaat er helemaal geen kwaliteit verloren, maar daar zijn we het niet mee eens. Ingezoomd is het beeld duidelijk minder scherp en er is ook meer ruis. Bruikbaar is het echter wel. Dankzij de optische beeldstabilisatie heb je minder last van het trillende beeld dat zo karakteristiek is voor filmpjes die met een smartphone gemaakt zijn.

Een demonstratie van de digitale zoom tijdens filmen. Rond zeven seconden zie je dat een paar frames worden overgeslagen. Dat lijkt gelukkig geen terugkerend probleem, want bij andere video's die we gemaakt hebben met de 1020 kwam het niet voor.

Net als de 808 PureView en de Lumia 920 ondersteunt ook de Lumia 1020 iets wat Nokia 'Rich Recording' noemt. Dat betekent dat er verschillende microfoons aanwezig zijn die overweg kunnen met een hoog aantal decibels voordat het geluid overstuurd wordt. Daardoor moet je bijvoorbeeld een video van een concert kunnen maken zonder dat je thuiskomt met krakend geluid. In onze ervaring klinkt het geluid inderdaad beter dan bij andere smartphones.

Schermkwaliteit: niet scherp, wel mooi

Nokia Lumia 1020Net als de Lumia 925 is de Lumia 1020 voorzien van een Amoled-scherm. Sterker nog, afgaande op onze meetresultaten gaat het gaat waarschijnlijk om precies hetzelfde paneel. Dat betekent dus dat hij net als de Lumia 925 ook te gebruiken is als je handschoenen aanhebt en dat is in de winter erg handig.

Met een resolutie van 1280x768 pixels en een schermdiagonaal van 4,5" is het scherm niet zo scherp als die van de high-end telefoons van dit jaar, zoals de Xperia Z, Galaxy S4 en HTC One. Wat daarbij ook niet helpt is dat het een amoled-scherm op basis van een non-rgb-subpixelindeling is. Dat betekent dat er minder subpixels aanwezig zijn dan bij reguliere schermen en dat merk je, vooral bij het lezen van tekst. Het oogt rafelig en bij zwarte letters op een witte achtergrond zie je soms gekleurde randjes.

Een ander manco dat de kop opsteekt bij het lezen van tekst en dat we ook al bij de Lumia 925 zagen, is dat het scherm rare dingen vertoont als er bewegende elementen in beeld zijn. Het lijkt wel alsof alles met een laag aantal frames per seconde gerenderd wordt, waardoor je bij animaties ghosting kunt zien. Binnen de interface is het al niet mooi, maar als je bijvoorbeeld door een webpagina scrollt, stoort het.

Contrast
Telefoon / TabletSchermtypein verhouding, hoger is beter
Nokia Lumia 1020 Amoled
********
10000:1
Samsung Galaxy S4 Super Amoled
********
10000:1
Nokia Lumia 925 Amoled
********
10000:1
LG G2 IPS lcd
*
1232:1
Nexus 4 IPS lcd
*
1193:1
Apple iPhone 5c IPS lcd
*
1160:1
HTC One IPS lcd
*
1159:1
Apple iPhone 5s IPS lcd
*
1114:1
Nokia Lumia 920 IPS lcd
*
1088:1
Sony Xperia Z1 lcd
*
507:1

Met het contrast zit het dankzij de amoled-technologie goed en omdat de Windows Phone-interface veel van zwart gebruiktmaakt, zien de kleuren van het besturingssysteem er indrukwekkend uit. Het precieze contrast kunnen we niet meten, omdat onze colorimeter het diepe zwart van een amoled-scherm niet kan omzetten in een waarde. Daarom noteren we het contrast als 10.000:1 om het verschil met lcd's aan te geven.

Met de helderheid is iets geks aan de hand. Naast de automatische helderheidsoptie zijn er drie handmatige niveaus aanwezig: low, medium en high. Die corresponderen met helderheden van respectievelijk 75, 150 en 345cd/m². Daarmee lijkt de maximale helderheid dus op 345cd/m² te liggen, want dat is ook de waarde die we meten met de automatische stand in een heldere omgeving.

De software van de Lumia 1020 kan de helderheid in sommige situaties echter nog veel verder opdrijven, tot wel 646cd/m². Dit gebeurt alleen buiten met extreem fel zonlicht en moet ervoor zorgen dat het scherm nog steeds duidelijk genoeg afleesbaar is om een foto te kunnen maken. Op de redactie hebben we deze stand kunnen triggeren door met een felle led-lamp op de lichtsensor van de telefoon te schijnen.

Het systeem lijkt ons een goede zet. Als je de mogelijkheid voor hoge helderheid in normale situaties ook zou ontsluiten, dan zou dat waarschijnlijk een te grote wissel op de accu trekken. Door het alleen in te zetten als het écht nodig is, stel je gebruikers in staat om te allen tijden foto's te maken, zonder de accuduur om zeep te helpen.

Het scherm gemeten

Nokia Lumia 1020 - grayscale

Nokia Lumia 1020 - gamut

Met een kleurtemperatuur van 6606 kelvin komt het scherm heel dicht bij de ideale waarde van 6504 kelvin en dat betekent dat er geen kleurzweem waar te nemen is. De kleurreproductie is met de standaardinstellingen echter niet zo goed. Alle kleuren zijn te gesatureerd. Dat ziet er aan de ene kant indrukwekkend uit, maar bij een telefoon die zo sterk op fotografie gefocust is, verwachten we dat de gemaakte foto's accuraat weergegeven worden.

De gamut-grafiek toont aan dat het scherm in staat moet zijn om het wijdere Adobe RGB-spectrum, dat veel door fotoprofessionals gebruikt wordt, weer te geven. Dat is leuk op papier, maar de gemaakte foto's bevatten gewoon het standaard-srgb-kleurprofiel. Alle andere content die je zult bekijken op het scherm zal ook srgb zijn, waardoor je in de praktijk weinig hebt aan de Adobe RGB-ondersteuning.

Lumia 1020 - gamut (gecorrigeerd)

Gelukkig biedt Nokia de optie om zelf de mate van kleursaturatie in te stellen. Standaard staat de instelling op Enhanced. Verander je dit naar Natural, dan worden de kleuren een stuk realistischer, zoals in bovenstaande Gamut-diagram te zien is. Met een gemiddelde kleurfout van 2,05 dE2000 bevindt het scherm van de Lumia 1020 zich op het gebied van kleurreproductie bij de top van de markt.

Accuduur

De Lumia 1020 heeft een 2000mAh-accu, net als de Lumia 925 en de Lumia 920. Dat is wat minder dan bij andere smartphones in deze prijsklasse. Daarnaast zal de camera in de 1020 in combinatie met de Xenon-flitser vast meer energie vereisen dan de kleine cameramodules met ledflitsers die we op bijna alle andere smartphones tegenkomen.

We hebben de accuduur gemeten aan de hand van vier tests: browsen, video bekijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De schermhelderheid bedraagt 250 nits of komt daar zo dicht mogelijk bij in de buurt. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.

Het is onmogelijk om precies te zeggen hoeveel foto's je met de 1020 kunt nemen. Dat hangt af van een heleboel variabelen: hoeveel tijd je besteed aan het maken van de compositie voordat je de foto neemt, of je de foto in 5 megapixel of ook in 38 megapixel opslaat, hoe vaak je de flitser gebruikt, hoeveel foto's je terugkijkt, enzovoort. Volgens Nokia moet je denken aan een orde van grootte van tweehonderd tot driehonderd foto's.

Een nieuwe testmethode

Bij Windows Phone moeten accutests in twee runs gedraaid worden, omdat de helderheid niet secuur kan worden ingesteld. De maximale helderheid is 345cd/m² en de stap eronder is 150cd/m². We hebben de tests waarbij het scherm aanstaat daarom op beide helderheidsniveaus gedraaid en het gemiddelde van de scores genomen. De Glimp-functie, die de tijd weergeeft als het toestel in stand-by staat, hebben we voor de accutests uitgezet.

Windows Phone werpt bij onze accutests tegenwoordig nog een probleem op. Het is bij de Lumia 1020 niet mogelijk om het scherm constant aan te laten staan; de langste time-out-periode is 5 minuten. Dat maakt het moeilijk om onze browsetest te draaien. Bij het spelen van video blijft het scherm wel aanstaan, maar daarbij is het weer niet mogelijk om een videobestand continu te herhalen.

Die twee problemen deden ons besluiten om een nieuwe oplossing te bedenken. Met een combinatie van roestige Visual Basic-kennis, een beetje Google en veel trial and error hebben we een eigen accutest-app voor Windows Phone ontwikkeld. Het browsetest-deel van de app is niets meer dan een WebBrowser-object dat een array met websites afgaat met tussenpozen van 15 seconden. Dat is precies hetzelfde als wat we op andere platforms doen, maar daar is de test web based. Het videotestdeel van de app laadt hetzelfde mp4-bestand als we voor andere platforms gebruiken en speelt dit herhaaldelijk af, tot de accu leeg is.

Resultaten

Accutest- zwaar gebruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Samsung Galaxy Note 3
*******
21
LG G2
******
18
Apple iPhone 5c
******
17
Apple iPhone 5s
******
17
HTC One
*****
16
Sony Xperia Z1
*****
14
Nexus 4
*****
14
Nokia Lumia 925
****
12
Nokia Lumia 1020
****
11
Accutest- gemiddeld gebruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Samsung Galaxy Note 3
*******
54
LG G2
******
47
Apple iPhone 5s
******
45
Apple iPhone 5c
******
44
HTC One
******
43
Nexus 4
*****
41
Sony Xperia Z1
*****
35
Nokia Lumia 925
****
33
Nokia Lumia 1020
****
28
Accutest- licht gebruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in dagen, hoger is beter
Nexus 4
*******
6,00
HTC One
*******
6,00
LG Optimus G
*******
6,00
LG G2
******
5,51
Samsung Galaxy Note 3
******
5,45
Apple iPhone 5s
******
5,16
Apple iPhone 5c
******
5,06
Sony Xperia Z1
*****
4,07
Nokia Lumia 925
****
3,84
Nokia Lumia 1020
****
3,11

De accuduur van de Lumia 1020 is eigenlijk op alle fronten een teleurstelling. Tijdens het bellen en in stand-by verbruikt hij redelijk wat, grofweg evenveel als de Lumia 925, en dat is ook logisch gezien het feit dat ze van binnen grotendeels overeen komen. Tijdens de browse- en videotests doet hij het echter minder goed. Om te kijken of het niet aan onze test-app lag, hebben we de videotest ook gedraaid met de ingebouwde speler en een videobestand van een paar uur. Ook in die situatie waren de resultaten slecht.

We hebben alle accutests meer dan eens uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er nergens iets fout gegaan is, maar telkens waren de resultaten dezelfde. Er draaiden verder geen apps op de telefoon die het toestel wakker konden houden of anderzijds de accuduur konden beïnvloeden. We proberen van Nokia een nieuw testexemplaar te krijgen om de tests ook daarmee uit te voeren.

Software: WP8 met Nokia-aanvullingen

De Lumia 1020 draait op de GDR2-release van Windows Phone 8, die in de afgelopen zomer vrijgegeven werd, aangevuld met Nokia's eigen reeks applicaties. Als je nog niet bekend bent met Windows Phone 8, raden we je aan om onze uitgebreide review van vorig jaar te lezen en enkele maanden terug plaatsten we een artikel waarin we de grootste wijzigingen van de GDR2-update uit de doeken doen.

Nokia voegt veel toe aan de standaardfuncties van Windows Phone en het zijn vooral de locatie- en navigatie-apps Nokia Here Maps, Here Transit en Here Drive+, waar we blij van worden. Zowel iOS als Android biedt een Maps-app die je ook kunt gebruiken om mee te navigeren, maar Nokia is de enige fabrikant die standaard een navigatie-app meelevert die ook offline werkt. Als je met vakantie gaat, kun je dus vooraf de kaartgegevens van je bestemming laden en ter plekke navigeren zonder dat je een dataverbinding nodig hebt.

De interface van Windows Phone 8 is eigenlijk dezelfde als die van Windows Phone 7, maar kan nog goed meekomen. Ook op minder snelle hardware voelt de interface soepel aan, en de ingebouwde apps werken snel en goed. Door alle opties die Microsoft en Nokia toevoegen, wordt het instellingenmenu wel langzaamaan onoverzichtelijk. Beide fabrikanten zouden er daarom goed aan doen om bepaalde instellingen te groeperen, zoals die voor het beeldscherm.

Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots

Het platform komt pas echt tot zijn recht als je beschikt over een Microsoft-account en hier ook goed gebruik van maakt, door te werken met SkyDrive, Xbox Music en Video, Bing en Outlook.com. Gebruik je echter veel diensten van Google, en we denken dat die groep substantieel groter is, dan is de integratie magertjes. Je kunt mail en agenda's syncen, maar bij een Gmail-account eindigen alle e-mails bijvoorbeeld in dezelfde inbox. Je mist dan echt de Gmail-app met uitgebreide label- en filteropties. Ook zijn er geen WP8-apps voor Drive, Chrome, Google+ en Hangouts.

Is dat de schuld van Microsoft? Natuurlijk niet. De fabrikant zou waarschijnlijk dolgraag hebben dat Google apps voor Windows Phone maakt, maar Google heeft al aangegeven daar geen interesse in te hebben. Hoewel Microsoft er niets aan kan doen, is het voor de grote groep mensen die diensten van Google gebruiken relevant om te weten dat Google wel apps voor iOS en Android uitbrengt, maar niet voor Windows. Ben je geen gebruiker van al die Google-diensten? Dan kun je de twee bovenstaande alinea's gerust vergeten.

Hoewel het Windows Phone-ecosysteem in de afgelopen jaren grote stappen heeft gemaakt, ontbreken er nog steeds apps voor enkele grote diensten. Op fotogebied valt bijvoorbeeld op dat Instagram geen WP8-app heeft. Opmerkelijk is ook dat er in tegenstelling tot bij iOS en Android, bij Windows Phone voor veel diensten onofficiële apps te krijgen zijn. Uiteindelijk valt in de meeste gevallen dus wel een werkende oplossing te vinden, maar het nadeel van onofficiële apps is dat de kwaliteit varieert en je geen garanties hebt voor de werking en de support.

Het marktaandeel van Windows Phone 8 groeit gestaag en met de GDR3-update komt er binnenkort ondersteuning voor modernere hardware. Begin volgend jaar moet er een update uitkomen die onder andere WP8 voorziet van een notificatiecentrum, een feature die hard nodig is. Laten we hopen dat bedrijven en diensten volgend jaar wat meer prioriteit geven aan Windows Phone, zodat we meer officiële apps gaan zien.

High-res voorbeeldfoto's

Op deze pagina vind je enkele foto's we die tijdens de testperiode met de Lumia 1020 gemaakt hebben. In de fotoviewer kun je op een foto klikken om verder in te zoomen en het origineel te bekijken.

Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020 Samplefoto's Lumia 1020

Alternatieven

Echte alternatieven zijn er niet voor de Lumia 1020, omdat geen enkele andere telefoon een dergelijke nadruk op het camerasysteem legt. Er zijn echter genoeg smartphones die eveneens een goede camera hebben en ook op andere vlakken veel te bieden hebben. Hieronder sommen we er een aantal op.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Note 3 Zwart
Samsung Galaxy Note 3 Zwart

Van de groep telefoons in onze fotovergelijkingen kwam de Note 3 er geregeld goed uit. Dankzij de 13-megapixelcamera kun je een beetje digitaal zoomen zonder te veel kwaliteitsverlies en eenmaal verkleind naar webformaat zien de foto's er scherp en contrastrijk uit. De telefoon is wel een heel stuk groter dan de Lumia 1020 en daar moet je van houden.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Apple iPhone 5 16GB Zwart
Apple iPhone 5 16GB Zwart

Pixel voor pixel kan de camera in de iPhone 5 zich niet meten met die van de Lumia 1020, maar als het je enkel gaat om foto's online delen, komt de iPhone 5 een heel eind. Daarnaast is hij vanwege de introductie van de 5c en 5s voor een leuke prijs op de kop te tikken.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Nokia Lumia 925 Zwart
Nokia Lumia 925 Zwart

Als het je bij de Lumia 1020 vooral om het formaat en Windows Phone te doen is, dan is er ook een veel goedkopere optie. De Lumia 925 heeft hetzelfde scherm, dezelfde software, dezelfde soc en hetzelfde formaat behuizing. De bouwkwaliteit is iets minder en natuurlijk is de camera minder goed. Je bespaart daardoor wel meer dan 200 euro ten opzichte van de Lumia 1020.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG G2 16GB Zwart
LG G2 16GB Zwart

De LG G2 is een van de weinige telefoons die net als de Lumia 1020 over optische beeldstabilisatie beschikt. Op vol formaat halen de foto's het kwalitatief gezien niet bij die van de 1020, maar op webformaat komt hij heel aardig mee. Qua telefoon is de G2 met zijn snelle Snapdragon 800s-soc en mooie 5"-full-hd-scherm een stuk indrukwekkender dan de Lumia 1020, en hij kost ook nog eens minder.

Specificaties en productfoto's

Merk en uitvoering
Categorie Mobiele telefoons
Merk Nokia
Serie Lumia
Product Nokia Lumia 1020
Toestel
Telefoonmodel Bar
Gsm-besturingssysteem Windows Mobile / Windows Phone
Versie besturingssysteem Windows Phone 8
Beeldscherm
Schermdiagonaal 4,5"
Schermresolutie 1280x768
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 41Mp
Cameraresolutie (voor) 1,2Mp
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led, Xenonflitser
Resolutie video-opname 1920x1080 (Full HD 1080p)
Stabilisatie Digitale stabilisatie, Optische stabilisatie
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
GPS Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, FM-radio (draadloos), Handsfree, Kompas, Tril, Voicerecorder, WiFi Direct
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, hspa+, hsupa, lte, umts
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth aanwezig Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 3.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GSM-Connector 3,5mm headset, Micro-usb
Technische kenmerken
GSM-Chipset Qualcomm Snapdragon S4
Processorsnelheid 1,5GHz
Cpu-core Dualcore
Werkgeheugen 2,048GB
Opslaggeheugen 32GB
Accu
Gesprekstijd 19,1u
Stand-by-tijd 384u
Accucapaciteit (mAh) 2.000mAh
Uiterlijke kenmerken
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 158g
Lengte 130mm
Breedte 71mm
Hoogte / Diepte 10,4mm
Overige specificaties
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader
Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Conclusie

Op het gebied van beeldkwaliteit wint de Lumia 1020 de strijd met andere high-end smartphones zonder veel moeite. De full-size-beelden die je kunt opslaan bieden meer detail en minder ruis dan bij de concurrentie en dankzij de Xenon-flits en beeldstabilisatie zijn de resultaten in situaties met weinig licht ook beter. Daarnaast kunnen fotografieliefhebbers naar hartelust instellingen aanpassen in de Pro Cam-app en de mogelijkheid om digitaal te zoomen en daar achteraf nog wijzigingen in aan te brengen werkt echt goed.

Ook de behuizing maakt indruk. Dankzij de unibodyconstructie voelt de 1020 stevig aan en de matte afwerking lijkt niet bijster gevoelig voor krasjes of vingerafdrukken. Wel is het toestel een beetje groot voor zijn 4,5"-scherm.

Ben je niet gek van fotografie, dan zul je waarschijnlijk iets anders tegen de 1020 aankijken. Als je de full-size-foto niet opslaat en enkel de 5-megapixelfoto bewaart, zijn de verschillen met andere high-end telefoons een stukje kleiner. Gooi je die foto's vervolgens op Facebook of een andere socialemediasite, dan worden ze nogmaals verkleind en gecomprimeerd, waardoor de verschillen opnieuw afnemen.

Een gemiddelde gebruiker zal daarbij de minpunten van het toestel waarschijnlijk iets minder makkelijk over het hoofd zien dan de persoon die de Lumia 1020 vooral voor de camera koopt. En het gaat niet om een of twee kritiekpuntjes, maar om een flink aantal. Zo is de schermresolutie relatief laag, vertonen animaties ghosting, maakt de verouderde hardware dat de camera ronduit traag is, kun je niet snel Pro Cam openen als je een pincode gebruikt en stelt de accuduur in onze test flink teleur, om er een paar te noemen. Bovendien is WP8 in het algemeen nog niet zo compleet als iOS en Android.

Toch moet je voor dat alles de hoofdprijs betalen. Op het moment van schrijven staat de Lumia 1020 voor iets meer dan 600 euro in de Pricewatch. Daarmee betaal je een forse meerprijs voor de camera, want voor ruim 200 euro minder koop je een Lumia 925, die afgezien van de camera, hoeveelheid opslaggeheugen en behuizing vrijwel identiek is.

Ben je fotografieliefhebber, vind je de camera het belangrijkste onderdeel van een smartphone en ben je bereid om wat snelheid en functionaliteit in te leveren voor beeldkwaliteit, dan zul je zeker veel plezier beleven aan de Lumia 1020. Het totaalpakket van smartphone en camera is echter, hoewel stukken beter dan bij de 808 PureView, nog niet compleet in balans. We geven de Lumia 1020 daarom drieënhalve ster, maar ben je een fotografieliefhebber zoals hiervoor genoemd, dan kun je daar gerust een halve ster bijtellen.

Samengevat

De Nokia Lumia 1020 is in de markt gezet als cameratelefoon en op dat vlak maakt het toestel dan ook veel indruk. De PureView-camera is merkbaar beter dan de camera's uit andere smartphones: hij weet veel detail vast te leggen en daarnaast valt er in de camera-app veel in te stellen. Ook de flitser is een stuk beter dan bij de concurrentie. Een fors minpunt aan de hele camera-ervaring is de algehele traagheid van de software, waardoor je voor foto's echt de tijd moet nemen. Puur als telefoon komt de 1020 minder goed uit de verf: hij is niet erg snel, voor een telefoon met 4,5"-scherm is hij behoorlijk groot en de schermresolutie is laag. Daarmee is hij eigenlijk alleen interessant voor mensen die heel veel waarde aan de camerakwaliteit hechten.

Pluspunten

  • Uitstekende camera voor een smartphone
  • Nokia Pro Cam-app biedt veel opties
  • Scherm heeft goede kleurreproductie en hoog contrast

Minpunten

  • Duur
  • Camera is traag
  • Animaties zorgen voor ghosting
  • Windows Phone-ecosysteem loopt nog achter

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (444)

444
425
265
25
1
84
Wijzig sortering
Waar ik altijd een beetje moe van wordt is de eenzijdige vergelijking met iets wat iOS of Android zogenaamd heeft, voornamelijk veel Apps, maar nooit de andere kant op. Er zitten veel features in Windows Phone 8 die je zeer zou waarderen, extra zou onderstrepen zelfs, als ze op je iOS device zaten. Naast de voor de hand liggende dingen als Live Tiles, zijn er ook features die niet vaak worden door reviewers worden genoemd omdat ze het platform niet kennen.

Of dat nou gaat om automatisch Apps kunnen installeren vanaf je PC/Mac browser (zonder iTunes en synchronisatie) of de perfecte manier waarop je al je accounts en contacten in je telefoon kan matchen en native social media kan gebruiken. Ik heb nog nooit een reviewer gehoord dat het iOS platform hopeloos achterloopt omdat dit niet kan, maar als het andersom was zou dat wel over Windows Phone worden gezegd.

The Next Web heeft ook een prima artikel geschreven over het feit dat reviewers nog steeds het mantra hebben dat het eco-systeem van Windows Phone achterloopt, terwijl dat eigenlijk helemaal niet meer waar is. http://thenextweb.com/microsoft/2013/09/14/windows-phone/

Daarnaast foto's maken met je iPhone 5S in het donker bijvoorbeeld is een lachertje vergeleken met een gemiddelde Nokia Lumia telefoon. En de innovatie in de 5S is wat precies? .... Een vingerafdrukscanner die zo lek als een mandje is en waar niemand echt op zit te wachten? iOS 7 dat alleen andere kleurtjes heeft, maar geen echte nieuwe features brengt?

Kijk elk platform heeft z'n voor en nadelen, waar ik echter een beetje moe van wordt is dat vooral reviewers erg blind zijn voor de flaws van het platform dat ze al lang gebruiken, maar erg kritisch op elk nieuw platform dat opduikt. Daarnaast blijven reviewers erg hangen op de mening en bevindingen van andere reviewers ... iedereen zegt dat het eco-systeem achterloopt, dan zal dat wel zo zijn. *Zucht*
Met alle respect, maar volgens mij ken jij Android en iOS niet zo goed. iOS en Android hebben namelijk, naast 'veel apps' ook nog genoeg andere features die Windows Phone niet heeft. Ik mis bij Windows Phone véél meer dan enkel en alleen 'apps'.

Verder, veel dingen die jij noemt kunnen Android/iOS gewoon.
- Via je browser apps installeren: kan met Android.
- Contacten met social media matchen: kan gewoon met iOS en Android.

Als je vervolgens zegt dat de iPhone 5S geen innovatie met zich meebrengt bevestig je dat je niet weet waar je over praat. Een vingerafdrukscanner die in alle reviews wordt bejubeld is wel degeijk innovatief. Een 64-bits processor (als eerste in een smartphone) is wel degelijk innovatief (en zeker geen 'marketingtruukje'), een coprocessor enkel en alleen voor beweging is wel degelijk innovatief.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 13:33]

Eveneens met alle respect, maar zoals ik al aangaf Apps via browser installeren kan NIET met iOS. De manier waarop je contacten en social media matcht in Windows Phone is vele malen dieper dan in iOS en Android. Ik heb alle drie de platformen elke dag voor m'n neus liggen, dus ik weet heel goed het verschil.

Tevens raak je met de iPhone 5s een heel goed punt, de reviewers (aka iPhone-lovers) bejubelen de vingerafdrukscanner, al is het moeilijk aan de gemiddelde consument uit te leggen wat er dan zo fantastisch voor hem aan is. Een 64-bits processor in een telefoon ... hoe maakt dat het gebruik voor de gebruiker makkelijker? Ook weer voor de reviewers 'FANTASTISCH', maar in praktisch gebruik geen innovatie.

Mij lijkt een 41 MP camera in een telefoon plaatsen waardoor je betere foto's, iets wat gebruikers snappen en willen, vele malen praktischer.

Reviewers willen altijd een Ferrari, maar denken niet na over het feit dat veel mensen voornamelijk een auto willen die je ook makkelijk kan parkeren en over snelheidsdrempels heen kan.
Een 41MP camera in een telefoon plaatsen is inderdaad een goede innovatie, zo lang je niet beknibbelt op:
- Gewicht
- Afmetingen
- Snelheid
- Accuduur

En dat doet de Lumia 1020 net wel. Je betaalt de hoofdprijs voor een toestel met hardware van twee jaar oud, een belabberde accuduur en een relatief klein scherm (gezien de afmetingen van het toestel). Ohja, je hebt dan wel een goede camera. Dat vind ik geen innovatie. Dat is een gimmick. Het is pas innovatief als je nieuwe technieken zonder compromissen kunt toepassen in een nieuwe telefoon. Dat doen Samsung en Apple, dat doet Nokia niet.
Ik ben het met je eens. Aan de andere kant, als je het toestel benadert als een camera waarmee je ook kunt bellen, dan wordt het bellen een gimmick. Maar wel een hele innovatieve gimmick. Helaas vind ik de fotografische kwaliteiten dan nog niet goed genoeg. Het blijft een telefoon met een aardige camera.
iPhone heeft ook vele compromissen. Bijvoorbeeld dunner en daardoor een slechtere camera, enorm duur en maar een mager 4" schermpje.
Voor beide is wat te zeggen, maar Nokia levert met deze camera wel innovatie waar de iPhone dat nergens doet op basis van een argument waarop een consument een smartphone koopt.
Een 41 MP camera die top is, is top. Uiteraard. Maar de rest van het toestel is niet top: traag, dik, zwaar, slechte accuduur. Dat vind ik niet zo bijzonder, ik vind het bijzonder als je een toestel creëert wat iets extra's brengt ZONDER dat je daarvoor hoeft in te leveren op andere gebieden.

Voor wat betreft jouw iPhone-verhaal: dat is ontzettend gekleurd en niet gebaseerd op logica of feiten. Reviewers die positief zijn noem jij meteen 'iPhone-lovers' en je weet mij nu al te vertellen dat de gemiddelde consument niet warm loopt voor de vingerafdrukscanner. Dat is een hopeloos stukje tekst zonder onderbouwing, daar kan ik niks mee.
Dan is een iPhone ook niet zo bijzonder, je levert namelijk in op de aanschaf prijs :+
Dat is op zich best een goed argument eigenlijk. Echter, niet als het gaat om deze Lumia vs. de iPhone want deze Lumia is ook duur. Maar pak één van de betere Android-toestellen rond de €400 en en dan sta je sterk met dit argument. :P
Alle telefoons bestaan uit compromis sluiten...
Dikte en gewicht kan ook als pluspunt worden gezien! Vergeet dat ook niet.
Ik vind een Lumia 920 ook fijn vanwege het gewicht, dit brengt een solide gevoel met zich mee. Ik vind de licht gewichten van Samsung dan ineens goedkoop aanvoelen.

De eerste 3 iPhones waren ook een heel hoop compromieen.

Denk aan het feit dat je toen des tijds niet eens een MMS kon versturen en daarbij ook nog eens een lange tijd moest wachten voordat deze kwam... Dit terwijl telefoons van toen dat al jaren ondersteunde, zelfds dumbphones.

Of geen led flits op de 3GS en dergelijke... Al mijn telefoons die tijd hadden led flitsers of Xenon flitsers.

Zo zijn er nog veel meer dingen die wel feiten zijn...
Je kunt het ook anders bekijken, heb jij bronnen waarbij onderzoek is gedaan of mensen een vingersafdruk scanner op hun telefoon wilden?
Wat heeft de iPhone hier mee te maken?

En het slaat nergens om op mij om bewijs te vragen van een ontkennende stelling. Aangezien een vingerafdrukscanner gemak biedt, ga ik er vanuit dat de klanten dit waarderen totdat het tegendeel bewezen is, en niet andersom hè. Kom nou...
Hij beaamt ook dat WP functies en apps mist tegenover iOS en Android, maar het ook eens een keer leuk zijn om het omgeteerde in het licht te zetten. Windows Phone heeft namelijk weldegelijk kwaliteiten die het voor bepaalde mensen boven iOS of Android plaatst. Dit is niet alleen tegenover tweakers hoor, menig tech blog/ media outlet doet dit. Windows Phone wordt telkens weggezet als een OS dat hopeloos achter loopt en mensen dom zijn om dit aan te schaffen. Windows Phone heeft kwaliteiten en dat moet erkend worden.

Ik heb zelf overigens een Xperia Z.
Een 64-bit processor die bijna de hele tijd in 32bit-compatibility modus draait omdat het OS en de apps er nog niet voor zijn aangepast, is dan echter weer een voorbeeld van 'nutteloze innovatie' :+
Euh, nee. Kip en het ei enzo. Je kan geen 64-bits apps schrijven als er nog geen hardware voor is. Dat is juist geen nutteloze innovatie, dat is simpelweg vooruit denken.

Over 2/3 jaar zijn alle iOS-devices 64-bit en dan is de gehele AppStore er al op aangepast. Ik gok niet dat Android of WP dan al zover zijn. :)
Misschien niet, maar ik vermoed dat Apple intern al een hele tijd wist dat de 5S een 64b-CPU ging krijgen. Waarom ze dan iOS7 daar niet extra voor hebben geoptimaliseerd en wat ingebouwde apps hebben herschreven is mij een raadsel.

Het geeft ook een rare indruk naar third-party developers: Hierzo, een spiksplinternieuwe 64b-CPU. Go nuts! We hebben wel onze eigen apps of zelfs het OS niet aangepast ervoor, maar jij zou het wel moeten doen. Veel succes...

En mijn gok is dat Android al een stuk verder zal zijn dan. Ook gokken is nutteloos ;)

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 22 juli 2024 13:33]

Euhm tja, daar zullen ze vast hun redenen voor hebben, maar nogmaals: kip en het ei. iOS 7 ontwikkeling begon in november 2012 en kwam al in tijdnood volgens de berichten, hadden ze deze ook nog in 64-bit moeten maken? Daar was geen tijd voor (vermoed ik). Is dat echter een reden om geen 64-bit SoC in de 5S te stoppen? Nee. Hij kan er maar inzitten. Software kan je ook later nog aanpassen.

Uiteindelijk moet je ergens beginnen, en het maakt niet zo gek veel uit waar je begint. Als je maar begint.
De voordelen van WP zijn gimmicks. Live tiles zijn leuk, maar een krachtig notificatiecentrum als die van iOS of Android maken live tiles compleet overbodig.

Daarnaast is het op Android en iOS al sinds jaar en dag mogelijk om apps te installeren vanaf je computer en worden Facebook en Twitter ook gewoon gekoppeld aan je contactenlijst met Android en iOS. Niet echt spannende features allemaal hoor.

Je kan je beter afvragen waar het iCloud-equivalent is van MS (en nee, SkyDrive is dat niet, iCloud is geen Dropbox-kloon). Of het ontbreken van een backup-functionaliteit anno 2013. En hoe gaan we muziek en video draadloos streamen? Waar is de Niet Storen-functionaliteit? Houdt WP mij al op automatisch op de hoogte van de drukte op de weg als ik om half 5 mijn telefoon check? Start Facebook al op in minder dan 5 seconden? Hoe lang gaat het nog duren voordat je snel met Windows Phone een foto wilt maken? Wanneer komen de apps (zoals Whatsapp) op het niveau van Android en iOS? Zo goed is WP gewoonweg niet.

Het grootste voordeel van WP is dat het soepel en eenvoudig werkt. In de low-end markt zie ik daarom grote kansen voor WP, en dan blijkt uit wel uit het relatief grote succes van WP in landen waar men net wat minder te besteden heeft dan in rijke westerse landen. Voor de rest heeft WP geen unique selling point.

Android: zeer krachtig en flexibel, uitermate geschikt om high-end apparaten aan te drijven, hoge mate van customization met een zeer stabiele fundering (Google).
iOS: licht, snel, gebruiksvriendelijk, de beste apps. "It just works".

Wat heeft WP nou voor meerwaarde te bieden boven deze besturingssystemen? Echt bijzonder weinig imo.
Houdt WP mij al op automatisch op de hoogte van de drukte op de weg als ik om half 5 mijn telefoon check?
Ja, dat doet een van de live tiles van Nokia Here Drive(+).
You got me there.
Facebook start bij mij binnen 5 seconden op hoor.. Om precies te zijn zo´n 2 a 3 seconden..
Onder ´instellingen´ zit gewoon een ´backup´ functie

Snel een foto maken:
Lockscreen eraf
Camera knop indrukken en hup foto maken? Ik merk geen verschillen tov mijn vorige Android telefoon, sterker nog, mijn Windows Phone voelt sneller aan.

Whatsapp werkt in ieder geval beter dan hoe Whatsapp na de GUI update werkte op mijn HTC Android toestel (en dat is nooit meer goed gekomen).. Continue vastlopers, berichten te laat binnen, geen meldingen dat er berichten zijn etc etc etc


Verder heb je voor veel zaken gewoon livetiles waar het laatste ´nieuws´ op staat.. Verder zijn de notificaties op de lockscreen van mijn Windows Phone uitgebreider dan wat ik op Android heb gezien.

Ik heb het gevoel dat je ooit eens een keer met Windows Phone hebt gewerkt, niet kon wat je wilde en nadien nooit meer opnieuw hebt geprobeerd..

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 13:33]

Tip voor jou, het lockscreen hoeft er niet af om een foto te maken. Druk gewoon op de camera button 😉
Wordt echt eens tijd dat je een WP8 toestel gebruikt. Je verhaal gaat "nergens" over.
Anoniem: 457607 @Gn0ver9 oktober 2013 11:00
Eigenlijk doe je nu zelf precies hetzelfde, besef je dat? Je marginaliseert alle voordelen van iOS en Android en pakt een paar gimmick features van WP om deze op te hemelen. Dat is selectief shoppen in argumenten.

Feit is en blijft dat zowel iOS als Android bewezen en volwassen zijn. Als laatkomer op de markt moet je die niet alleen matchen, je moet ze ver overtreffen om mensen te doen switchen, en dan met name de massa die al locked-in is.

Ik geloof niet dat WP iOS of Android overtreft, sterker nog, men is nog lang niet gelijke hoogte. Maar dat is uiteraard enigzins subjectief.
Toegegeven ik doe in mijn comment exact hetzelfde en provocatie is ook wel een beetje mijn doel. Iedereen heeft een eigen voorkeur en een eigen kleur, dat is ook helemaal niet erg.

Maar zoals HollovVpo1nt ook al aangeeft, de maatstaf is vaak iOS en daar wordt een ander OS naast gelegd en als er dan bepaalde iOS features niet zijn, DAN loopt het andere OS achter. Ik wacht op de eerste review waar het eens andersom wordt gedaan, want zoals ik al aangaf er zijn dingen die je met WP kan die in iOS niet zitten. Dat maakt WP niet gelijk beter, maar het geeft wel aan dat de horizon (van reviewers) verbreed moet worden.
Anoniem: 457607 @Gn0ver9 oktober 2013 12:45
Op zich mee eens, maar begrijpelijk dat een gevestigd produkt als maatstaf gebruikt wordt. De uitdager moet zich bewijzen, zo gaat het altijd.

Daarnaast wacht ik nog steeds op de echte killer feature van die uitdager. Ik zie hooguit wat subtiliteiten, die je wel of niet belangrijk vind, maar geen enkele feature die de meute massaal kan doen switchen.

Om over een voorbeeld te fantaseren: als er een WP telefoon zou zijn die 10 keer langer mee gaat op de batterij, dan heb je pas een killer feature die een massa kan doen overstappen. Een subtiel software verschil zoals tegeltjes is gewoon niet genoeg.
"die 10 keer langer mee gaat op de batterij,..."

10x is wel erg veel, maar is 3-4x ook goed? Die is er namelijk, de Lumia 720. Ik doe gemiddeld zon 3-4dagen met dagelijks gebruik op één accu.

Ik ben nog geen telefoon tegen gekomen die zolang op de accu meegaat als deze. En dat is ook één van de redenen dat ik hem destijds koos, naast zijn goede camera.
Anoniem: 457607 @Brazos9 oktober 2013 22:14
3-4 keer alsmede een goede prijs is zeker een indrukwekkend verschil en kan mensen overhalen. Ik heb ooit nog een philips feature phone gehad, destijds de lichtste in de wereld, die 3 weken minimaal meeging.
Heb net een week de 1020 in huis, moet zeggen camera is een beest, WP werkt snel en soepel.
Maar WP OS loopt achter qua settings en features, zelfs mijn oude N8 (Symbian) en N9 (Meego) hebben meer features. Hoop dat GDR3 update meer kan!

1: De stomste dingen zoals haptic feedback dus vibratie voor de 3 knoppen onderaan kun je niet uit zetten.
2: Alarm geeft niet aan hoeveel tijd je nog hebt voordat het af gaat.
3: Als je meer dan 15 apps installeert staat er een letter boven, dus bijv Angry Birds dan staat er een A boven, dit kun je niet uitzetten. Het word per letter gegroepeerd.
4: Whatsapp chat's hebben allemaal zelfde kleur, vooral in groeps gesprekken was ik gewend dat elke deelnemer een andere kleur heeft zodat je makkelijk kunt zien wie wat zegt. Nu moet ik vaak dubbel checken wie reageert!
5: In de Tasklist kun je apps niet killen je moet eerst naar de app om het af te sluiten. (fix in gdr3)
6:Je moet een hotmail calender aanzetten anders zie je bijv verjaardagen niet die je in je agenda zet. Dit is zo stront vervelend want zie ook verjaardagen van mensen die ik niet meer spreek. Dus als je hotmail agenda uit staat dan zie afspraken en verjaardagen die zelf in je tel hebt gezet niet meer.

Dit zijn een aantal kleine dingen waar ik mij aan irriteer, ik kom wel meer tegen denk ik.
Dus conclusie WP OS mag nog veel dingen aanpassen want oude OS'n zoals Symbian en Meego kunnen meer! Ik heb niet echt spijt van mijn aankoop (heb het meer voor de camera gekocht) maar er zijn wel irritatie punten!

Trouwens hier een lijst met wat WP 8 GDR3 brengt:

1.) Support for 1080p display for new devices like the Lumia 1520.
2.) Support for new processors.
3.) 3 medium or 6 small tiles on a row for phones with screen resolution higher than WXGA (1280 x 768) including Lumia 920, 925, 928, 1020 and of course the Lumia 1520.
4.) Close apps by tapping on the X on top right in multitasking view. The icon of the app appears below.
5.) Custom tones for text or IM, voicemail, email and reminders (confirmed earlier by Windows Phone Central)
6.) Screen Rotation lock: When auto-rotate screen is off, your screen will stay in the current orientation when you rotate your phone.
7.) Driving Mode: Turns of all notifications except texts and phone calls when you're driving. You can also turn calls and texts off completely or set Driving Mode to text and automatic reply like "Hey, I am driving right now. I'll reply you later." Driving Mode can start automatically when your phone connects to a Bluetooth device.
8.) Connect to WiFi in OOBE when switching on your new phone for the first time or after you your reset your phone, so you can restore your data even before connecting to a cellular network.
9.) Attach Office files (.doc, .xls, .ppt) and .pdf files in email.

Nokia Bittersweet shimmer firmware

1.) Glance Screen: Notifications in glance screen similar to the notifications on the lock screen. Choose from any of the 20 accent colours for night mode instead of just red in Amber. You can choose whether you want to keep the glance screen always on when charging, in Amber it is always on when charging.
2.) New apps: Nokia Camera, Storyteller, etc

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 22 juli 2024 13:33]

Anoniem: 145867 @Jay479 oktober 2013 19:37
Trouwens hier een lijst met wat WP 8 GDR3 brengt:

1.) Support for 1080p display for new devices like the Lumia 1520.
2.) Support for new processors.
Hier heb je niks aan als je de huidige telefoon hebt aangeschaft die een oude CPU heeft en geen full HD.
3.) 3 medium or 6 small tiles on a row for phones with screen resolution higher than WXGA (1280 x 768) including Lumia 920, 925, 928, 1020 and of course the Lumia 1520.
Handige toevoeging maar kan het scherm erg druk maken. Vooral als de tiles allemaal bewegen.
4.) Close apps by tapping on the X on top right in multitasking view. The icon of the app appears below.
Vind dat bij iOS en Android toch beter dan een kruisje aanraken..
5.) Custom tones for text or IM, voicemail, email and reminders (confirmed earlier by Windows Phone Central)
Handig, maar had er eigenlijk al op moeten zitten vanaf dag 1.
6.) Screen Rotation lock: When auto-rotate screen is off, your screen will stay in the current orientation when you rotate your phone.
Handig, maar had er eigenlijk al op moeten zitten vanaf dag 1.
7.) Driving Mode: Turns of all notifications except texts and phone calls when you're driving. You can also turn calls and texts off completely or set Driving Mode to text and automatic reply like "Hey, I am driving right now. I'll reply you later." Driving Mode can start automatically when your phone connects to a Bluetooth device.
Handig, ik weet dat Android je daar ook geen last van hebt. Je telefoon zie je afgaan in het notificatie balkje en niet in het zicht van je route.
8.) Connect to WiFi in OOBE when switching on your new phone for the first time or after you your reset your phone, so you can restore your data even before connecting to a cellular network.
Klinkt heel handig.
9.) Attach Office files (.doc, .xls, .ppt) and .pdf files in email.
Handig, maar had er eigenlijk al op moeten zitten vanaf dag 1.

Dus nog steeds niet echt een boeiende update.. Had meer verwacht van MS. Of zijn ze alleen bezig onder de motorkap?
Geweldige video review hoor, gewoon de waarheid vertellen!
Overigens had mijn oude Nokia E71 ook een 'rich recording' effect, want in de grootste schreeuw discotheken, kon ik nog perfect geluid opnemen. Echt jammer dat veel telefoons dat tegenwoordig niet meer kunnen en het over zijn 'nek' gaat.
Mijn wat oudere Nokia N8 had al een zeer goede kwaliteit om geluid op te nemen.
Dat is heel erg fijn
Anoniem: 145867 @joo5ty9 oktober 2013 19:28
Mijn Nokia N95 had ook 'rich recording'. Kon prima bij het uitgaan een goed filmpje maken met super geluid!! :) Ook kon ik prima filmen in het donker met de N95.

Nokia heeft gewoon oude technologie gewoon weer toegepast ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 13:33]

Ik kan mij toch maar moeilijk vinden in kritieken op het ecosysteem van WindowsPhone. Ik ben een gebruiker van een Lumia 820 en herken helemaal geen tekortkomingen. Synchroniseer met een android telefoon maar is je outlook.com kalender en je gmail op 1 plaats. Ja je kan een app gebruiken, maar die doet dan weer geen gmail? In windowsphone kan je werkelijk alle mailprogrammas en kalenders op 1 plaats naast elkaar laten werken. Zo compleet heb ik het nog niet gezien, zelfs niet in outlook van Microsoft office op de pc.

Misschien mis ik dingen omdat ik het niet mis. Maar het lijkt net of Tweakers een beetje doorschiet in de kwaliteit van een notificatiecenter en geen oog heeft voor de complete ervaring die wp met de livetiles biedt. Het is mij nu door een heleboel vrienden uitgelegd wat het notificatie center doet. Maar bij mij is de meerwaarde of het kwartje nog niet gevallen. Mis je het omdat je het gewend bent en je het daarom ook op wp wil of heb je je zelf iets aangeleerd wat eigenlijk overbodig is?

Een ander ding wat ik mis in de recensies over windowsphone is het persoonlijke aspect, een startscherm bij aankoop is misschien nog wel vrij standaard. Maar het moment dat de livetiles met notificaties gaan draaien en er zoals ik 5 livetiles met verschillende diashows van verschillende gebeurtenissen van foto verwisselen gebeurt er iets heel anders met je telefoon. Het wordt dan echt jou telefoon, Iets dat ik niet zie bij ios en android.

Eigenlijk mis ik het respect dat het anders is, dat het dingen anders oplost. Voor mij gevoel moet alles voldoen aan de zelfde eenheidsworst en vindt ik een beetje jammer.

Ik schrik trouwens wel van lag of blur die jullie in het filmpje lieten zien, iets dat ik niet herken op mijn lumia 820 met ook een amuled scherm. Er zit toch een grotere processor in dan de mijne, wat is hier aan de hand? Dat een 38 megapixel foto er wat langer over doet daar kan ik wel inkomen. Met de gewone fotoapp kan je toch wel snel schieten toch?

Ik blijf een zeer tevreden lumia gebruiker. Ik wordt omgeven met de nieuwste iphones en andriods maar ik nog geen moment gehad dat ik wat mis. Misschien ben ik gewoon blij met de mogelijkheden en blij met de alternatieven. Anders om heb ik wel al vele ervaringen, vooral qua foto apps, dat ik allemaal leuke dingen aan het doen was en er heel hard gezocht werd om het zelfde te kunnen. Ook qua navigatie heb ik al meerdere ervaringen, bv dat ik tussen 50 telefoons (leraren en studenten) als enige offline kon navigeren. Dit zijn dingen die gewoon meegeleverd worden en een hele grote meerwaarde kunnen hebben. Maar toch blijft het ecosysteem aan de min kant staan, nee daar kan ik echt niet bij.
Anoniem: 80466 @Six99 oktober 2013 13:10
Het is mij nu door een heleboel vrienden uitgelegd wat het notificatie center doet. Maar bij mij is de meerwaarde of het kwartje nog niet gevallen. Mis je het omdat je het gewend bent en je het daarom ook op wp wil of heb je je zelf iets aangeleerd wat eigenlijk overbodig is?
Een notificatie centrum is voor mensen die hun hele leven laten regeren door hun telefoon.
Live tiles zijn voor mensen die controle hebben over hun eigen leven.

Met Live tiles kies je zelf wat je wilt doen op je telefoon daarbij geholpen door info op de live tiles en wordt je veel minder gepushed door de telefoon om alles te doen wat een notificatiecentrum je 'opdraagt' te doen.
Die blur/lag is denk ik te wijten aan (nog) niet geoptimaliseerde aansturing van het scherm. Kan zo maar zijn dat ze een ander scherm in de 1020 hebben gestopt (andere fabrikant bijv.) en daarvoor de aansturing nog moeten optimaliseren. Aan de rest van de telefoon zal het niet liggen, dat is in essentie hetzelfde als de 820.

Verder 100% eens, er wordt vanuit een compleet verkeerd perspectief naar de telefoon gekeken imho.
De reviews op Tweakers zijn altijd wel van een hoog niveau, maar deze is echt uitstekend zeg! Ik ben geen Windows Phone adept maar heb elke pagina zorgvuldig doorgelezen. Altijd mooi om te zien als iemand echt de tijd neemt om er een allesomvattend verhaal van te maken en geen enkel detail onderbelicht laat.

De laatste keer dat ik zo onder de indruk was van een review was het Google Glass verhaal van The Verge.

Hulde.
Ik heb alleen naar de foto's gekeken en concludeer dat alle verhalen dat deze camera de concurrentie met DSLR's en high-end compacts aan zou moeten kunnen complete onzin zijn. Zowel qua ruisproductie, scherpte en kleurreproductie is zelfs een DSLR van 6 jaar geleden nog mijlen vooruit.

Ja, het is met stip de beste camera in een smartphone en ja, voor kiekjes is hij in 99% van de gevallen goed genoeg. Dat is een prestatie van formaat en meer dan je zou mogen verwachten in zo'n klein huisje. Maar een DSLR-killer, nee. Absoluut niet.
...dat alle verhalen dat deze camera de concurrentie met DSLR's en high-end compacts aan zou moeten kunnen...
Really? Waar lees je dat dan? De 1020 is bedoeld als top-of-the-bill Camera Phone die zich in veel opzichten kan meten met de beste Compacts en mede bedoeld als beste metgezel voor de DSLR fotograaf (voor de momenten om even snel een foto te schieten zonder de DSLR in elkaar te moeten schroeven of als hij deze niet bij zich heeft).

Ik heb werkelijkwaar nog NOOIT ergens gelezen dat de 808 of 1020 DSLR killers zouden zijn, echt niet.
Anoniem: 457607 @musje839 oktober 2013 18:34
Als je toch om bronnen vraagt, graag een bron waaruit blijk dat de 1020 camera zich kan meten met de beste compact cams. Om dat in perspectief te zetten: daar zitten exemplaren tot 3000 euro bij, inclusief full frames. Compact is een formaat, geen prijsklasse of kwaliteitsklasse.
Ja, die zitten er bij. En er zijn DSLR's die de helft kosten van die 3000 euro kostende compact camera's en toch betere foto's leveren, maar veel groter en ingewikkelder zijn.
Punt is dat de 1020 enorm goede foto's maakt en het gat tussen smartphones en dedicated camera's enorm verkleint. Daarbij stapt hij over veel compact camera's heen, zoals veel reviews laten zien. Henk en Ingrid gaan op vakantie en nemen mee hun CC? In het vervolg schieten ze met een 1020 minstens zulke mooie plaatjes.
Gelukkig staat de ontwikkeling van CC's ook niet stil en zijn er waanzinnig goede te vinden, alleen kun je daar niet mee bellen, navigeren, internetten of facebooken.

Vandaar ook mijn opmerking "in veel opzichten", waarmee ik aangeef dat veel CC's absoluut beter zijn dan de 1020, maar de 1020 op een aantal vlakken niet onder hoeft te doen.
Anoniem: 457607 @musje839 oktober 2013 19:47
"De 1020 is bedoeld als top-of-the-bill Camera Phone die zich in veel opzichten kan meten met de beste Compacts en mede bedoeld als beste metgezel voor de DSLR fotograaf"

"Daarbij stapt hij over veel compact camera's heen, zoals veel reviews laten zien."

Dus eerst kan hij zich meten met de beste compact cams, en een reactie later is het al "veel compact cams", met nog steeds geen bronvermelding.
Je probeert me op mijn letterlijke woorden te pakken, ondanks dat ik uitleg heb gegeven. "In veel opzichten", weet je nog? Goed, hier gaan we nooit uitkomen. Zoek eens wat reviews zou ik zeggen.
Oh, en zie de link van Drakiesoft hier onder voor leuke vergelijkingen met een Canon 7D, om je een 'beeld' te geven.

[Reactie gewijzigd door musje83 op 22 juli 2024 13:33]

Anoniem: 457607 @musje839 oktober 2013 20:32
Mijn reactie op die "vergelijking"

- Allereerst is deze gemaakt door een forum lid. Daarmee is hij niet per definitie ongeldig, maar het is goed om de bron te beseffen.

- Inhoudelijk: de vergelijking roept meer vragen op dan antwoorden en is zo krom als een hoepel. Zowel de focal length als de scherptediepte liggen mijlen uit elkaar in de vergelijking.

Zowel compact cams als smartphone cams hebben per definitie een zeer grote scherptediepte vanwege de korte afstand tot de sensor. Een DSLR heeft per definitie een kleine scherptediepte (afhankelijk van focal length en glas), dat betekent dat slechts een klein gedeelte scherp is. Meer scherptediepte bereik je door de juiste diafragma instelling.

Blijkbaar is dat al te hoog gegrepen voor de "reviewer". Bij de eerste foto gaat het al compleet de mist in. De DSLR heeft een minimale scherptediepte, de 1020 een grote scherptediepte. De reviewer begrijpt niet eens hoe de DSLR in te stellen om een vergelijkbare scherptediepte te behalen en kijkt vervolgens naar het resulaat: surprise surprise, kijk eens hoe scherp de 1020 is, kijk eens naar al dat detail. Ja nogal wiedes, de DSLR is ingesteld al zodanig om juist een klein gedeelte scherp te hebben.
Ik waardeer je kennis en geloof je meteen, maar het punt is dat de 1020 ten opzichte van de CC klasse camera's het gat gigantisch heeft verkleind. Koop een beetje CC in de Mediamarkt, ga een middagje schieten en ik denk dat alleen de beste fotografen verschillen zouden kunnen zien. En als je Googled op 1020 review, zie je dat hij de CC klasse een poepje laat ruiken, al wacht ik nog op uitgebreide(re) vergelijkingen.
Anoniem: 457607 @musje839 oktober 2013 21:01
Met beide punten ben ik het volledig eens: het gat is verkleind, en voor veel mensen is het gat klein genoeg om helemaal geen CC meer te hebben.

Ik protesteer alleen tegen vegelijkingen die aantoonbaar feitelijk onjuist zijn. Dat betreft gewoon misinformatie. Overigens ken ik genoeg mensen die een DSLR hebben gekocht die dat eigenlijk niet hadden moeten doen, omdat ze er gewoon geen kaas van hebben gegeten.
Er zijn hier users genoeg die dat beweren. Ook DPReview heeft de eerste pureview getest tegen een DSLR en riep dat in sommige omstandigheden de resultaten van de telefoon beter waren. Onzin en voor mij het duidelijkste voorbeeld dat DPReview in die periode de weg goed kwijt was.
Ben het helemaal met je eens, als je de voorbeeldfoto's bekijkt en dan met name de blaadjes aan de bomen zie je al heel snel de tekortkomingen van deze sensor. De techniek lijkt heel goed maar met een vergroting valt de nokia toch ietswat tegen, de foto's zijn voor een telefoon best goed, maar een goede compact camera vervangt die echt niet.
DSLR killer, nee. Maar voor een telefooncamera niet slecht getuige onderstaande review

Lumia 1020 vs canon 7D

http://forums.wpcentral.c...mia-1020-vs-canon-7d.html
Instap DSLR-killer. Zeker. Lees de reviews er maar op na.
Dat is allemaal niet relevant. Ik heb het puur over zijn fotografische kwaliteiten en daarin is hij minder dan een dedicated mid- to highend camera. En dat is hartstikke logisch. Ik val hem daar ook niet op aan, ze hebben bij Nokia puik werk geleverd.

Jij bent de enige die steeds wil benadrukken dat de 1020 beter fotografeert dan een DSLR. Jij maakt de vergelijking steeds, ik reageer alleen op types zoals jij die denken dat een cameraphone een DSLR kan verslaan op pure fotokwaliteit.
Nee ik maak die vergelijking niet en ik zeg derhalve ook niet dat een Nokia Lumia 1020 beter is dan een DSLR. Ik vind dat ze gewoon niet te vergelijken zijn. Zijn twee totaal verschillende producten ja ze kunnen alle twee foto's maken maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Appels en peren als je het mij vraagt. Het is alle twee fruit, maar daar houdt de vergelijking dan bij wijzen van spreken ook op.
Lekker boeiend.
Een smartphone heeft iedereen toch al.
Een DSLR plus lenzen koop je voor echt goede foto's, dat kan een smartphone niet, punt.
Ja. Vast wel ja.

Succes ermee.
Ik ken de EOS heel goed. Heb hem uitgebreid getest en kan zo direct zien dat zijn fotokwaliteit met stip uittorend boven de 1020. En dat is om zoveel redenen logisch dat ik het niet eens wil toelichten verder. Ja, het is één van de goedkoopste DSLR's, maar dat zie je niet aan de fotoresultaten af. Die zijn niet minder als van de 70D of de 700D.

Jij spreekt over een vergelijkende test die isuitgevoerd door iemand die het verschil niet ziet tussen een camera en een stadsbus. Ja, ik heb ook een test gelezen waar uit voortkwam dat de 1020 bijna net zo goed was als een Canon 60D. Uitgevoerd door Nokiablog.nl. Nee, dan heb je wat in handen hoor......

Best dat je je recentste aankoop wil verdedigen, maar een beetje realisme zou je geen kwaad doen.
Ik snap dit niet tweakers. Dit is toch wel amateuristisch. Jullie zijn overduidelijk biased, want zowat alle Windows Phone toestellen krijgen een negatieve review. Het Windows ecosysteem dat achter loopt is het summum van deze subjectiviteit in mijn ogen. Twee maten, twee gewichten in vergelijking met apple en android toestellen.

Want ik vind net dat het Windows ecosysteem een innovatief, vernieuwend en tot nog toe perfect werkend geheel is. Ik ben er op overgestapt net omdat het zo uitgebreid en gebruiksvriendelijk is.

.... en downmod

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 13:33]

Even rustig ademhalen.... Wout heeft namelijk gewoon gelijk.

Als iemand een groot fan van WP8 is, dan ben ik het wel, maar doordat ik met de LG G2 mag testen zijn wel een aantal oogkleppen bij mij er van af gevallen. Arnoud schreef altijd over WP, "het OS is snel, maar de apps zeker niet" (of zoiets) en dat klopt gewoon.

Als ik zie dat WhatsApp of bijvoorbeeld de Facebook app op de G2 -bijna- instant opstart, dan is het laadscherm op een 920 gewoon frustrerend langzaam. Bij deze 1020 merk je aan alles dat de hardware te licht is voor deze camera. Een laadtijd van bijna 10 seconden of bijna 2 seconden tussen het schieten van foto's, dat doet de concurrentie echt beter!

En als je in de Android Paly Store rondstruint, dan merk je toch een flink verschil met de Windows Phone Store. Ja, de PlayStore staat veel voller met onzin, maar er staan ook meer apps in die wel serieus zijn. Neem -bijvoorbeeld weer- een app als Appie van de Albert Heijn of meer van dat soort Nederlandse apps. Die zijn er simpelweg nog veel minder voor WP.

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat Windows Phone in de basis een veel samenhangender geheel is dan Android, waarbij veel meer zorg is besteeds voor consitente vormgeving. Windows Phone is ook "slimmer" in de zin dat het OS veel meer instellingen voor je bepaalt waardoor je er zelf geen zorgen over hoeft te maken. Dat heeft echter ook een keerzijde, en dat is dat je diezelfde instellingen ook niet aan kan passen als je dat wel zou willen.

GDR3 en WP8.1 beloven een slag te slaan waardoor WP meer aansluiting zal krijgen bij de concurrentie. Tot die tijd zal men moeten accepteren dat Windows Phone een rol in de (steeds groter wordende) marge moet spelen.
Daar is men het in polen, Rusland, Engeland, Duitsland, India en bijvoorbeeld México niet mee eens. De laatste os versie op low end hardware. Geen optie bij iphone en slechte gebruikerservaring op hoge spec eisend android
Dat klopt helemaal! Aan de low end kant is WP8 i.c.m. bijv een Lumia 520 een dijk van een combi. De snelheid van veel duurdere toestellen, maar een zacht prijsje.

Maar de verwachtingen bij een toestel van 600-700 euro liggen vaak wel even heel anders (in ieder geval bij mij wel). En in dat segment trekt WP echt nog aan het kortste eind. Het zegt genoeg dat een 1020 bijna hetzelfde presteert qua OS ervaring als een 520 die slechts een kwart kost. Is dat dan een dikke plus voor de 520 of zegt dat eigenlijk veel meer over de 1020?
"Is dat dan een dikke plus voor de 520 of zegt dat eigenlijk veel meer over de 1020?"

Ik denk dat dat meer zegt over de mate van innovatie op het platform. Toen de Lumia 920 uit kwam was de S4 pro helemaal geen trage soc. Nu wordt het inderdaad tijd voor wat nieuws, en ik weet zeker dat Nokia er geen probleem mee had gehad hier een snellere soc in te zetten, in hun nieuwe tablet (sirius) experimenteren ze namelijk ook al met een Snapdragon 800, maar Windows Phone ondersteunt deze chips gewoon nog niet. Het is nu dus ook aan Microsoft om zo snel mogelijk dat wel te gaan doen, om bij te blijven.
Nog een paar dagen en dan wordt o.a. de Lumia 1520 uitgebracht.
Snapdragon 800, 1080p enz.
Kijk dan eens naar China en Zuid korea waar Android bijvoorbeeld meer als 90% marktaandeel heeft?
En China is een behoorlijk land hoor. :P Wel wat groter als jou landen bij elkaar.

Echter is het wel apart dat de wereld zo gek verdeelt is qua OSen. Want in Finland heerst WP gewoon de troon. En in andere landen weer iOS boven Android.

Ik denk dat het een combi is van cultuur, welvaart en wat de lokale integratie is met het OS. Daarnaast ook nog de naam die een bepaald OS of toestel heeft in een bepaald land.

Het is opzich mooi dat alles zo verdeelt is. Dat zorgt voor concurrentie en innovatie van bedrijven. En daarnaast blijft daardoor de prijs heerlijk laag.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 13:33]

Wat is tweakers de laatste tijd toch in een puberale site veranderd waarbij downmods van compleet relevante en correcte comments schering en inslag zijn. Ik zal hier zsm melding van maken op het forum.

Van mij krijgt dit iig een +2. In india is deze lijn huge geworden, maar de markt vraagt om een dual sim lumia en die is niet te vinden.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 13:33]

Van mij krijgt het -1 omdat het een onzinnig bericht is. Dat Windows Phone in sommige landen populair is wil niet zeggen dat het ecosysteem niet slechter is dan Android en iOS. Dat verband slaat gewoon nergens op en dat soort onlogische redenaties vind ik 'ongewenst' omdat het de discussie vertroebelt. Er wordt niet kritisch nagedacht en men reageert maar zonder écht na te denken.

Het is gewoon een feit dat apps veelal langzamer opstarten onder WP dan onder Android, hoeveel toestellen er in India of Mexico ook verkocht worden. Bekende voorbeelden zijn Facebook en Whatsapp: beide apps starten veel langzamer op bij Windows Phone.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 13:33]

Wellicht ligt het aan het verschil in denkwijze. Zo schreef je zelf een paar berichten eerder dat 'Mijn mening is als volgt: smartphones draaien voornamelijk om apps.'

Zou het misschien zo zijn dat in de aangehaalde landen dit minder relevant is? Dat daar de mensen een goede core experience meer op waarde schatten dan wij hier doen in Nederland? Een land waar we tenslotte voorlopers zijn geweest met smartphones en veel missende functionaliteit altijd hebben moeten oplossen met apps in de begindagen van de smartphone.

In de aangehaalde landen is eveneens het besteedbaar inkomen wat lager dan wat wij hier over het algemeen hebben. Dat men dan in die landen een telefoon koopt die vrij compleet is zonder dat je extra apps moet kopen is dan toch te begrijpen? Het is immers niet te ontkennen dat met name Nokia (toch 80% van WP) veel apps gewoon meelevert die veel toevoegen. De offline navigatie om er maar een te noemen.

Uiteraard klopt het wel dat goede verkopen elders niks zeggen over of het ecosysteem goed is ja of nee. Het zegt echter wel iets over het OS zelf en of dit aantrekkelijk is voor mensen. Blijkbaar wel dus, gezien het zeker wel verkoopt in andere landen. Al is er wel een kanttekening bij te maken dat het hier waarschijnlijk veel gaat om de low end 520 en 620 telefoons die gekocht zullen zijn om de 'bang for buck' verhouding.
Windows Phone werkt gewoon goed op trage hardware en dat is een kwaliteit. De Lumia 520 is inderdaad erg goedkoop en biedt zeer veel waar voor je geld. Ik vermoed dat in landen als Mexico en India dat soort telefoons het heel goed doen.

Echter, dat is ondanks het ecosysteem en niet dankzij. De hele discussie ging ook van start met het minpunt in de review, en daar staat: "Windows Phone-ecosysteem loopt achter". Specifiek het ecosysteem dus niet, en niet het OS zelf.
"dat is ondanks het ecosysteem en niet dankzij. De hele discussie ging ook van start met het minpunt in de review, en daar staat: "Windows Phone-ecosysteem loopt achter"."

Misschien moet je er eens rekening mee houden dat niet iedereen dezelfde gebruiker is als jij. Lang niet iedereen pompt zijn hele smartphone vol met applicaties waarvan een groot deel nutteloos is, of alleen ter aanvulling van ontbrekende functionaliteiten van het platform zelf.

Ik heb bijvoorbeeld maar een paar apps. ING bankieren, tv gids, zaklamp, remote desktop, Nokia pro cam en de standaard apps. Genoeg voor mij, en dus is het ecosysteem voor mij geen deal breaker bij de aanschaf van de telefoon, het platform zelf wel. En Android zal mij nooit bieden wat WP8 wel doet. Voor een ander kan dat weer andersom zijn.

Je argument slaat dus eigenlijk helemaal nergens op, alsof iederere koper voor de vitrine staat te twijfelen of een telefoon wel bejeweld, wordfeud of diamonds in de store heeft staan. Sommige wel, maar sommigen (waaronder ik) kijken naar hele andere klasse applicaties, zoals standaard Microsoft office, offline navigatie etc. etc.

Laat iedereen toch in zijn waarde en loop niet je bekrompen mening door te drukken als feitelijke veronderstelling.
Ik denk dat jij nu de mening van TMC te persoonlijk opvat. Wat jij zegt is het volgende: "ik gebruik maar een paar apps, dus de mate waarin mijn telefoon voldoet aan mijn verwachtingen is niet of nauwelijks afhankelijk van het ecosysteem". Prima argument, maar dat neemt niet weg dat het ecosysteem van Windows Phone daadwerkelijk achterloopt op die van iOS en Android.

Er is bijna niemand die een Windows Phone aanschaft vanwege het ecosysteem, hetgeen wel geldt voor Android en iOS. Daar hoef je je niet door aangevallen te voelen hoor.
"Ik denk dat jij nu de mening van TMC te persoonlijk opvat."

Het is inderdaad zijn mening, maar hij drukt het door als een feit, dat is waar ik op inhaak. Lang niet iedereen kiest een telefoon omdat hij wordfeud in de store heeft staan. Aan de andere kant heeft WP8 niet alleen een kleiner ecosysteem, het heeft een heel ander eco systeem. Hetgeen een voordeel is t.o.v. de concurrentie, denk hierbij dus aan de offline navigatie en volledige office, OneNote, skydrive etc.

"Er is bijna niemand die een Windows Phone aanschaft vanwege het ecosysteem..."

Er zijn genoeg mensen die WP8 aanschaffen vanwege bovengenoemde redenen.

" Daar hoef je je niet door aangevallen te voelen hoor. "

Ik voel me niet aangevallen, ik benadruk slechts dat niet iedereen een telefoon koopt omdat wordfeud of bejeweld in de store staat, veel mensen zijn die leeftijd al ontgroeid.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 22 juli 2024 13:33]

Zou het niet gewoon kunnen liggen aan het feit dat de ontwikkelaars niet ver genoeg gaan in het optimaal schrijven van de apps?
Want het is toch raar of niet dat het hele OS draait als een zonnetje en dan voornamelijk deze 2 apps zogenaamd het hele wp8 onderuit halen als zijnde een slecht en sloom OS.
Daarboven op vind ik de discussie in reviews constant over apps totaal niet relevant want apps zijn een persoonlijk iets ik zit nu zelf nog steeds op android en als ik in de store kijk dan denk ik toch echt regelmatig...wat staat er toch een hoop waardeloze troep hier...
Ik heb liever een kleine app store met kwaliteits apps waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt dan 10.000 verschillende live wallpapers, ongesteldheids meters, en kinder spelletjes...
Zoals al gezegd ik zit nu nog op android maar mijn volgende wordt zeker een wp8...voor mij de reden is dat android gewoon te veel resources zuigt uit een toestel...heb nog altijd de desire hd en kan zeggen na ongeveer 3 jaar hij rete langzaam begint te worden op momenten omdat de apps gewoon te veel gaan eisen buiten het os zelf...en ja zelfs met custom roms.
Ik vind wp8 en ios het toch beter doen...ook al ben ik fel anti apple :-)
Anoniem: 457607 @agent_009 oktober 2013 17:24
In alle app stores staat crap. Echter, je kunt beter crap hebben in een store van 1 miljoen apps dan in een store van 10.000 apps. Het absolute aandeel wel nuttige apps is daarmee groter.

En apps zijn inderdaad persoonlijk, en dat is nu juist een reden waarom er een breed aanbod van moet zijn.

Voor de mensen die helemaal geen gebruik maken van apps, prima, maar dan heb kun je gewoon iedere telefoon kopen, want dat doet er niet toe.
De verhouding nuttige-apps / crap-apps staat in geen verhouding met het totaal aantal apps. Daar kun je niet zomaar vanuit gaan.
Geloof je het zelf dat het aan de ontwikkelaars ligt? Het is een structureel probleem wat zich alleen bij WP voordoet, en dan ligt het aan de ontwikkelaars? Geloof ik echt he-le-maal niks van. Op iOS en Android zijn Facebook en Whatsapp supersnel, smooth as can be, en bij Windows Phone zijn de ontwikkelaars te lui? Nee, nee en nog eens nee.

Vervolgens zeg je:
Ik heb liever een kleine app store met kwaliteits apps
Hierbij doe je de aanname dat de Marketplace vol staat met ' kwaliteitsapps', 'klein maar fijn' dus. Ik heb hier echter zeer mijn twijfels bij. Ik denk dat Marketplace gewoon 'klein' is, en dat het qua kwaliteit gelijk ligt met Android.
En @MarcoC

Hey ik geef gewoon mijn eigen mening hierop, inderdaad zijn ze door ontwikkeld bij Andriod en IOS, JUIST vandaar...WP8 is laat er in gekomen dus het zal mij niet verbazen dat het een vlug..vlug werkje is om de app snel te porten naar WP8 waardoor die dus niet OPTIMAAL is geschreven hiervoor.
Dat is het probleem als je een populaire app hebt je moet er als de kippe bij zijn om je volk tevreden te houden en daarom snel te porten naar WP8 en ik denk dat er dan later wel updates zullen komen omdat ze ondertussen door werken aan een GOEDE VOLLEDIGE port van de app die wel geoptimaliseerd is voor WP8.
Deze bedrijven draaien om geld...dus inkomsten is het eerste uitgangspunt daarna lappen ze het wel op om de klagers blij te maken!

En ik zeg nergens dat de store van windows beter is ik zeg alleen maar dat ik liever een store heb die klein is met kwaliteits apps dan een jumbo store waar 98% rommel in zit!
Was het niet zo dat whatsapp een mp3 op de achtergrond draaide om whatsapp in de achtergrond te kunnen laten draaien ipv de Api daarvoor te gebruiken?
Dat is bij Wp7.8 zo, bij WP8 is die hack er inmiddels uit en wordt alleen nog gebruikt als je de app sluit terwijl hij bezig is een foto of video te versturen. Daarna verdwijnt het weer.
Arnoud schreef altijd over WP, "het OS is snel, maar de apps zeker niet" (of zoiets) en dat klopt gewoon.

Daar heb je helemaal gelijk in al ligt dat ook grotendeels aan de app zelf, maar wat mij wel opvalt is dat de meeste reviews met ongebruikte toestellen gedaan worden.

Wat ik toch wel ervaar met Android is dat het na verloop van tijd aanzienlijk aan snelheid inleverd (fragmentatie?!) wat vooral te merken is bij mid/lowend toestellen. Ik heb het zelfs meegemaakt dat een toestel zo traag is geworden dat zelfs iets simpels als een telefoongesprek aannemen bijna niet meer mogelijk is (HTC Sensation/One-V).

Ik doe momenteel onder anderen de inkoop en support van toestellen op mijn werk. En als ik nu de keuze moet maken tussen:
  • Een iets minder snel maar stabiel toestel (op gebied van apps starten dan) dat niet trager wordt na verloop van tijd
  • Een out of de box snel toestel met talloze mogelijkheden dat na gebruik flink inleverd op prestatiegebied
Dan is mijn keuze snel gemaakt: Windows Phone.

[Reactie gewijzigd door Ruudje88 op 22 juli 2024 13:33]

Dat heeft vaak met een gebrek aan geheugen te maken en niet zozeer met Android zelf. Ik denk bijv. niet dat je hier met een Note 3 of HTC One (X) nog last van hebt.
"...helemaal gelijk in al ligt dat ook grotendeels aan de app zelf,.. "

Dit wordt ook sterk beïnvloed door het vaste geheugen dat een telefoon heeft. Ik heb namelijk zowel een Lumia 820 als een Lumia 720 waarvan laatst genoemde over het algemeen apps sneller laadt en opent doordat hij sneller geheugen heeft, terwijl de Lumia 820 een snellere (dezelfde maar hoger geklokte) soc heeft.
Anoniem: 145867 @Brazos9 oktober 2013 19:15
Hedendaags geheugen is ook wat sneller als in de tijd van de HTC Sensation en One-V.
De goedkopere SoC's hebben ook snellere interfaces met het geheugen en het geheugen is goedkoper geworden. Of dat nou te vergelijken is weet ik niet...
Ja.. Helaas zeiden ze dat met die Appollo(?) update van WP7 ook.. Maarja, ik wacht nog steeds. Pluspunt is natuurlijk wel dat de updates er komen.
Ik hoop gewoon dat Nokia en Microsoft dit OS door en door blijven ontwikkelen zodat het gewoon beter wordt, want zoals je zegt dat samenhangende geheel is wel erg prettig.
Ben zelf in het bezit van een 808 pureview. Maar vind dat de Windows Phone versie hiervan tegenvalt voor wat het moet voorstellen.

De xenon flitser is minder fel dan die van de 808 en ook zit er een raar basfilter in het geluid van de 1020. Deze kun je gelukkig uitzetten zodat het laag goed word opgepakt.

Ik vind deze dan ook persoonlijk een stuk minder mooi dan de 808. Desondanks dat de laatst genoemde 18mm dik is. Met de ronde hoeken en betere afwerking voelt het toch een stuk fijner in de hand.

Vind het ook apart dat Tweakers niet het overdreven contrast / saturatie een minpunt noemt.
Je hebt ook geen mogelijkheid om die in te stellen en dat is een gemiste kans...

Bovendien is het starten van de camera app gewoon veel te traag.
Vooral als ik het vergelijk met de 808 pureview... Dat toestel heb ik al 1,5jaar en vind die tijden acceptabel, maar 10 seconden!?

Ik vind het dan ook jammer dat de batterij zo snel leeg raakt en het scherm geen fatsoenlijke layout hebben. Dat is echt een afknapper want daar heb ik geen last van bij de 808 (ondanks dat de resolutie zo laag is).

Ik heb het idee dat jullie ook vaak probleemtelefoons van WP krijgen. :)
Qua software is het gewoon nog niet af. Mijn whatsapp is INSTANT bij symbian.

Het irriteerd me ook mateloos dat dit bij windows phone niet is...
Ja het interface is snel, ja de appstore gaat de goede kant op.
Maar boy oh boy... Windows voelt echt als een blok aan het been bij Nokia.
Vond ze dan ook met Symbian wendbaarder. Laten we hopen dat WP snel verbetering in hun software gaat doorvoeren... Basis van de telefoon is ontzettend belangerijk. Zorg dat je telefoon alle basisfuncties heeft en deze ook vlot kan bereiken. Bellen/sms/whatsapp/ vlotte webbrowser etc.

Ik houd het nog wel een tijdje uit met de 808 en hopelijk komt de 1120 met een mooie snapdragon 800 quad en liefst een 3000mah batterij. Dan maar wat dikker maar nog steeds prima handzaam.
Maar boy oh boy... Windows voelt echt als een blok aan het been bij Nokia.
Vond ze dan ook met Symbian wendbaarder.
Nokia is in mijn optiek geen Nokia meer sindsdien ze een grote zak geld kregen Microsoft. Ook dat ze werden over genomen door Microsoft was geen verrassing. Wanneer je als bedrijf een beginnend platform als enig besturingssysteem gaat gebruiken op je telefoon, wordt je marktaandeel nou eenmaal kleiner. Zo klein zelfs dat je bedrijf gemakkelijk door andere bedrijven kan worden overgenomen.

Ten tweede is Symbian niet zo heel wendbaar als je denk dat het was. Symbian werd ook door een derde partij ontwikkeld. Vaak moest Nokia wachten op de ontwikkelaars of moesten ze een ver van te voren (bijv. een jaar) om een feature vragen of om hardwareondersteuning. In smartphonewereld kan dat tegenwoordig niet meer, toentertijd konden ze er nog een beetje mee wegkomen. Ook het maken van applicaties schijnt een drama te zijn ivm android of iOS.
Een leuke link hierover van een iemand met inside infomatie kun je hier lezen.
Een leuke quote van het artikel over de ontwikkeling:
Until Nokia finally bought up Symbian, the OS development would go something like this: Nokia needs feature X (say Bluetooth or Wi-Fi). Symbian says OK: it’s gonna be in release ‘next + 2’, where ‘next’ is what Nokia wants to ship X with. So Nokia builds X themselves and for a few releases they go with their own stuff, then they make the painful transition to the Symbian one. In addition of paying for stuff from Symbian they need to build it themselves + pay Symbian + do a transition. Also: Nokia’s OS skills are not a good as Symbian’s so their version is pretty bad. Also: the transition sometimes breaks third-party apps.
Klopt, maar vanaf Symbian^3 ging het wel degelijk de goede kant op.
Het Symbian gedeelte werd ontwikkeld door accenture zover ik weet.

Maar als ik zie wat voor stappen ze hebben gezet vanaf Symbian^3 naar Anna en Belle en Belle FP2. In relatief korte termijn, dan vind ik dat ze het eigenlijk beter doen als microsoft. Sterker nog, ik wil zo graag dat Microsoft de features die Symbian al jaren had overgenomen zou hebben.

Microkia werken er wel hard aan, maar het interface van windows is nog steeds te traag... Bovengenoemd de whatsapp, camera en dergelijke.
Bovendien vind ik het ontbreken van een MicroSD erg kwalijk.
Ik heb nu 80GB aan opslag en daarvan staat de helft vol, en dan heb ik nog niet veel muziek erop staan.

Ik vind het gewoon kwalijk dat op de Lumia 620 een Micro-SD kaartlezer wel ingebouwd zit en makkelijk verwisselbaar ook en op "de crème de la crème" niet... 64GB zit er ook niet echt in want die schijnt exclusief te zijn in Italië zover ik weet.

Met QT had Nokia een goede troef in handen, hierdoor werd het ook een stuk makkelijk om applicatie cross-platform te maken.

Veel android apps waren er in het begin ook voor Symbian. Heb nog steeds een hoop apps staan zoals Angry-Birds RIO Seasons en origineel. HAWX HD Sparkle1+2 (waarvan recent de 2de versie tegelijkertijd is uitgebracht op symbian en de rest)

Dat grote zak geld was het probleem niet, het was Elop die het bedrijf de grond in runde en maar doodleuk besloot om Symbian dood te verklaren voordat er goede alternatieven waren... Symbian maakte immers nog genoeg winst en had toen des tijds nog 33% in marktaandeel. Ze hadden symbian nog steeds kunenn gebruiken als low-power platform zoals ze dat bij ASHA doen. Asha draait trouwens nog steeds op Symbian 60v5.

Anyway, dat is een hoop achtergrond gepraat.

Het gaat er met mij om dat de basis gewoon nog niet helemaal lekker is in WP.
Toch wil ik niet alleen maar negatief zijn, ontwikkeling gaat wel de goede kant op. De mensen van Nokia maken dan ook hun mooie apps zoals Data Sense, welke gewoon erg strak en goed presteerd. Eveneens als hun HERE navigatie.

Dat laatste hebben ze van Symbian overgenomen en dat draait nu nog steeds fantastisch op mijn telefoon. Iets waar ik heel erg blij mee ben, denk aan offline maps en dergelijke.

Als je eens tijd hebt moet je maar eens een paar filmpjes bekijken hoe "vlot" symbian belle fp2 nog is vergeleken met Android IOS en dergelijke.

http://www.youtube.com/watch?v=MTaYCeGQj38

Niet dat ik Symbian de hemel wel in prijzen, dat heeft namelijk ook z'n gebreken.
Maar gezien het feit dat het een 1,3ghz Single core is uit de Arm 11 reeks is (Welke vanaf 2002 geintroduceert is) Is het een aardige prestatie.
Whatsapp is bij mij ook altijd instant. Op mijn HTC 8X, en volgens mij is dat op alle Windows Phones zo hoor, ik weet niet wat jij gehoord hebt (tenzij ze uiteraard niet goed werken).
Ik heb bij de Lumia 925 review van Arnoud een discussie met hem gehad, juist over deze punten.

Echter ben ik het in dit geval niet met je eens dat deze review 'biased' is, ik vind, in tegenstelling tot bij de Lumia 925, dat hier een goede review staat.

Waarom vind ik dat? We moeten niet vergeten dat dit toestel +/- 650EUR kost. Daarvoor mag je het een en ander verwachten. En waar de camera die belofte waarmaakt, is dit toestel eigenlijk te langzaam voor de camera.

Ja, er zijn misschien nog een paar punten waar deze review ook positiever over kan zijn (o.a de noodzaak tot openen van bepaalde apps is op dit toestel niet nodig, waardoor je per definitie sneller bent), het is al goed dat er al wel opgemerkt word dat integratie met skydrive/outlook/etc goed in elkaar zit en misschien zelfs beter dan met Andoid/iOS alternatieven.

De Lumia 925 kost +/- 400EUR en, vind ik, is voor dat geld een van de meest complete toestellen die je kunt aanschaffen(Android toestellen inclusief) en ben dan ook nog steeds van mening dat dat toestel een betere review score verdient.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @matthewk9 oktober 2013 08:50
Dus omdat ik Windows Phone minder compleet vind dan iOS en Android, ben ik meteen amateuristisch en is dit een slechte review? Dat vind ik een hele slechte en nare manier van discussiëren en argumenteren.
Het is amateuristisch dat hele goede toestellen systematisch slechtere reviews krijgen, terwijl punten als gebruiksvriendelijkheid bij android toestellen zelfs niet meer aangehaald worden. En ja, ik heb al ong 8 android toestellen gehad.

Het is een terugkerend patroon dat trouwens eerder in deze comments ook aangehaald wordt. Maar goed, jij snapt het blijkbaar niet en trekt het meteen toe naar jezelf als persoon

Er is een reden dat gebruikers zoals ik, diehard android fans, overstappen op het Windows ecosysteem en Lumia/surface toestellen. Dat is heus niet omdat het gemiddelde toestellen zijn. Andere reviews zijn immers vele malen positiever.

Zoals ik al elders aanhaalde: er wordt met twee maten twee gewichten gereviewd. En dat dient aangeklaagd te worden zodat het niet meer voorkomt

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 13:33]

Misschien omdat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat Windows Phone zoveel gebruiksvriendelijker is?

Mijn mening is als volgt: smartphones draaien voornamelijk om apps. Apps moeten dus ten alle tijde makkelijk bereikbaar zijn. Android en iOS hebben hiervoor meerdere homescreen, Windows Phone heeft 1 heel lang homescreen en verder een 'lijst' met apps. Dat vind ik dus absoluut niet gebruiksvriendelijk, want als je meer dan 20 apps hebt moet je al ongelofelijk veel scrollen en zoeken (onoverzichtelijk) terwijl je bij iOS/Android maar twee/drie home screens af hoeft te gaan.

Ook het gebrek aan een notificatiecentrum vind ik absoluut niet gebruiksvriendelijk omdat je dan je notificaties op moet gaan zoeken terwijl deze bij iOS en Android gewoon netjes bij elkaar staan.

Al met al is er absoluut geen consensus over de gebruiksvriendelijkheid van Android en of deze Windows Phone overstijgt. :)
En dat is dan de mening van iemand die de hele design-filosofie van Windows Phone niet snapt of kent. Hetgeen Windows Phone zo anders maakt dan Android of iOS is niet de tegeltjes of de lange lijst apps, maar het feit dat veel dingen (zoals Facebook en Twitter) gewoon in het OS zijn ingebakken (rechtstreeks in de Contacten-applicatie), waar je bij Android/iOS de apps gewoon echt nodig hebt. Eens je daaraan went lijkt het nodig hebben van apps juist de ouderwetse manier van werken :+

Daarbij moet ik wel toegeven dat ik had gedacht dat Microsoft dat veel verder ging doordrijven dan ze hebben gedaan. De integratie van Facebook en Twitter is er wel, maar voor veel zaken moet je alsnog de app opstarten omdat het toch niet geïntegreerd is. Spijtige zaak...
Ik ken en snap de designfilosofie van Windows Phone. Ik heb zelfs mijn iPhone ingeleverd voor een HTC Trophy in 2010.

Echter, ik ben er ook weer hard van afgestapt. De design filosifie van tiles en hubs vind ik gewoon niet gebruiksvriendelijk. Het werkt niet.

Praktisch voorbeeld:

Ik heb op mijn iPhone nu 120 apps. Als mijn WP 3x trilt in mijn broezak, moet ik dus 120 hubs afgaan om te kijken waarom deze trilde als het geen sms/belletje/mail betreft. En ja, dat komt voor, mijn smartphone gebruik ik voor veel meer dingen dan sms, bellen en mailen. :) Als mijn Galaxy of iPhone trilt, open ik het notificatiecentrum en zie ik 3 notificaties met precies 3x de reden waarom deze trilde. Wat is sneller en gebruiksvriendelijker: drie notificaties in een lijstje of 120 hubs afgaan?

Dan de 'hubs', leuk idee, maar het is verwarrend. Twitter zit in een hub, Facebook ook, maar LinkedIn weer niet. Facebook Chat zit in de sms app, maar Whatsapp weer niet. Verwarrend. Ik snap hoe het komt hoor, die hubs zijn gesloten, blablabla, maar het resultaat is gewoon dat ik voor Facebook naar een hub ga en voor Whatsapp naar een app. Vind ik gewoon niet logisch.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 13:33]

Als het goed is, zet je applicaties waar je notificaties van wilt ontvangen op je homescreen zodat je niet 20 apps hoeft te bekijken, maar alleen je homescreen. Dat is ook met 120 apps prima te doen. Heb hier zelf 175 apps en nog geen notificatie gemist. Niet elke app heeft dat namelijk (of heb jij wel notificaties van je rekenmachine?), waardoor dat ook geen probleem moet zijn.
Verder is een notificatiecentrum wel handig, maar ook niet halleluja. Je moet daar ook actie voor ondernemen en kunt bij het oppakken van de telefoon dus ook niet meteen zien wat er nou precies aan de hand was als de notificatie net weg is gegaan. Dan moet je ook het notificatiescherm openen om te zien wat er is waarna je nog een klik moet doen voor je erbij komt.
Martin kom op zeg. Het enige dat je bij een notificatieschermpje hoeft te doen is je telefoon aanzetten en een schermpje omlaag schuiven. Sneller kan bijna niet.
Het enige wat ik hoef te doen is mijn scherm te unlocken. Alles wat daar beneden zit heeft voor mij geen prioriteit, maar jij swiped het schermpje omlaag, ik swipe mn homescreen omlaag. Ik zie het verschil niet helemaal?
Het verschil is ruis.

Een homescreen bevat tig tiles, in jouw geval 30, die wel of geen relevantie informatie kunnen bevatten. De relevantie moet je er zelf tussenuit filteren.

Een notificatiecentrum bevat alleen relevante (nieuwe informatie).

Dat laatste is veel overzichtelijker en sneller.
Anoniem: 80466 @TMC9 oktober 2013 15:57
Een homescreen bevat tig tiles, in jouw geval 30, die wel of geen relevantie informatie kunnen bevatten. De relevantie moet je er zelf tussenuit filteren.
Nee dat is juist het probleem van een notificatiescherm. Je wordt bedolven onder onzin notificaties. Bij Windows Phone is je scherm al te richten als een filter van je prioriteiten. Wat je belangrijk vind zie je direct als je unlocked (eventueel ook een icoontje al op je lockscreen) zonder dat je een notificatiecentrum hoeft te openen en alles wat je minder belangrijk vind is maar een schuifje omlaag (wat veelal ook de actie is die je nodig hebt om een notificatiecentrum te openen).


Ik heb maar 4 apps waarvan ik actief wil reageren op een noticifatie (oa SMS).
De live tiles daarvan staan hoog op mijn windows phone scherm en ook staat er een indicatie van op mijn lockscreen
Dan nog 4 apps waarvan ik noticaties wel in 1 oogopslag wil zien maar waar niet direct op reageer (bijvoorbeeld als een tegenstander in een spel wat ik on line speel een actie heeft uitgevoerd) die ook op mijn voorpagina staan en dan nog wat apps waarvan ik het voldoende om hoogstens 1 of 2 keer per dag een blik te werpen op de live tile voor een notificatie of bijvoorbeeld een live tiel buienradarbeeld en die staan een korte scroll beweging uit beeld.
Je wordt bedolven onder onzin notificaties.
Bullshit, notificaties zet je zelf stuk voor stuk aan of uit. Als je het onzin vindt, moet je het uitzetten (en had je het niet aan moeten zetten).
Anoniem: 145867 @TMC9 oktober 2013 19:03
Helemaal met Android.. je slide ze gewoon weg :) Super handig en zeer gebruiksvriendelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 13:33]

Anoniem: 80466 @TMC9 oktober 2013 17:09
Uitzetten is helemaal kut want dan krijgt je dus juist weer geen notificaties terwijl er tussen de onzin best af toe nuttige zaken zitten. Met Windows phone prioriteer ik wel de zaken van apps die belangrijk zijn maar verlies ik toch geen notificaties van andere apps als ik dat niet wil. Die zet ik gewoon lager op mijn homescreen.
Dat slaat echt nergens op. Als een app je onzin notificaties stuurt en je kan het niet instellen, is het gewoon een slechte app.

Je weet dat je (bij iOS iig) per app gevraagd wordt of je pushberichten wil ontvangen en dat je ook per app kan instellen of je deze ontvangt en zo ja, hoe ze weergeven worden?

Je hebt het dus 100% zelf in de hand als je onzinnige push notificaties krijgt.
jij hebt er vier en kan prima af met WP. Sommige mensen hebben er wat meer en hebben het notificatiecentrum nodig om het overzicht te bewaren. Het is geen heilige graal, maar tot nu toe wel de enigste oplossing voor als je echt veel apps hebt die notificties hebben
Jij noemt het ruis, ik noem het prioriteit. Hoger = belangrijker
120 apps langs gaan vind je 'te doen'? Alsnog is gewoon een lijstje met drie notificaties sneller, overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Hoe je het ook wendt of keert. :)

Bij het oppakken van mijn telefoon kan ik wel meteen zien wat er aan de hand is, want op mijn lock screen staan alle gemiste notificaties (iOS).
Ik heb niet 120 apps op mn homescreen. Dat zijn er nu ongeveer 30 (waarvan het merendeel een kleine tile is). Met 1 swipe handeling heb ik mijn hele homescreen te pakken en alles wat een notificatie heeft, zie ik met een cijfer verschijnen of een andere tile tekst/achtergrond hebben.

Maar dat bedoel ik juist: je kunt wel 175 apps hebben, maar je zet ze niet allemaal op je homescreen omdat die niet allemaal even belangrijk zijn of even vaak nodig. Als ik mn rekenmachine nodig heb, dan swipe ik naar de applist en tik op een letter om het overzicht te openen om dan bij de R de rekenmachine te vinden. Of ik ga naar het zoekveld en typ "Re" waarna ie er staat. Voor die ene keer per maand dat ik hem nodig is, vind ik deze manier prima.
Microsoft zou ook wel een betere indeling kunnen maken met die ellendige lange app lijst als je naar rechts schuift.

Er zijn tal van Fan video's op youtube die heel veel goede WP User Interface ideeen hebben... Zeker voor die lange ellendige app lijst waar je door heen moet scrollen. Je kan die lijst niet personaliseren en een categorie in toepassen.

Jammer dat WP niet opensource is. Dan kon je die mooie ideeën gewoon integreren. Net zoals bij Android waar de Community de PIE Control bedacht heeft en deze gewoon kan implementeren. Nu is altijd het wachten op MS die met een paar enkele developers aan WP werkt.
Hier PIE control bijvoorbeeld: http://droidmagzid.com/wp...s/2013/05/pie-control.jpg
Dat snap ik best, en ik ben het grotendeels ook met je eens op al die punten. Ik gebruik zelf nog een Symbian-toestel omdat zelfs Symbian qua messaging en notifications (en nog een hele hoop andere dingen) voorloopt op WP8.

Echter is Windows Phone volgens mij vooral ontworpen als eerste smartphone voor mensen die van een dumbphone af komen. Die zijn het niet gewoon dat je voor vanalles en nog wat apps moet installeren en gebruiken vaak enkel wat de telefoon out-of-the-box heeft (*). Mijn vriendin werkt al 2 jaar met een Lumia 800, die vindt het net niet logisch dat ik voortdurend een app moet opstarten om Facebook te kunnen zien. Kwestie van perspectief en wat je gewoon bent denk ik :)

Maar zoals gezegd: Hoewel de design-filosofie van Windows Phone op zich erg goed is, hebben ze die gewoon niet genoeg doorgedreven. Veel meer zaken zouden gewoon in de hubs geïntegreerd moeten worden, dan zou de hub op zich het notificatiecentrum kunnen zijn. Hopelijk lost GDR3 en 8.1 wat van die problemen op...

(*)Beste voorbeeld was wel Symbian -> De ingebouwde Nokia Web-browser was verschrikkelijk om mee te werken, Opera Mobile behoorde dan weer tot de absolute mobiele surf-top. Nog geen 1% van de Symbian-gebruikers (zelfs de meeste reviewers van toestellen) heeft die echter ooit geinstalleerd.
De designfilosofie is niet verkeerd, echter hebben ze hem niet 'genoeg doorgedreven', zoals jij zegt. Dat zullen ze echter met een reden doen, waarschijnlijk omdat dat praktisch gewoon lastig is.

In hoeverre is een designfilosofie goed als je niet in staat bent deze voldoende door te voeren in het OS zelf? Moet een designfilosofie ook niet getoetst worden a.h.v toepasbaarheid, m.a.w. kunnen we daadwerkelijk voor elkaar krijgen wat we voor ogen hebben?

Dat laatste mis ik. Hubs, tiles, 'people first', leuk hoor, maar op een paar uitzonderingen na maak je over het algemeen gewoon voor elke app een hubje aan, waardoor je home screen alsnog gevaarlijk dicht in de buurt komt van het iOS/Android grid.
Ik heb geen flauw idee hoe het onderhuids werkt, maar bij Blackberry OS 10.2 werkt het wel. Zelfs meldingen van Candycrush en Flitsmeister, welke beiden android-apps zijn, komen in de hub terecht. En bij Flitsmeister werkt het zelfs zo mooi, dat wanneer ik Flitsmeister afsluit, de meldingen ook worden verwijderd.
he linked in zit er toch in de people hub?
Maar eens whatsapp zou ook geïntegreerd kunnen worden wat mij betreft.
Kijk en daar is het wachten dus weer op MS. Terwijl Google gewoon api's daarvoor heeft.

Als je Facebook installeert als APP wordt deze ook geïntegreerd met je contacten en kan je via je contacten lijst gewoon ook werken met deze integratie.
Eindelijk een punt waar ik het met je eens ben in dit topic. In andere reacties probeer je WP8 nogal negatief te belichten imo.

Echter, een notificatiecentrum is iets dat WP heel erg mist. Het klinkt op het begin allemaal heel erg leuk dat alles op je homescreen te zien is, maar als je alle apps die notificaties laten zien op je homescreen moet zetten ben je drie dagen naar beneden aan het scrollen. Zelf mis ik zo nu en dan ook een notificatie, precies doordat er alleen kort een melding bovenin het scherm komt. Is die weg, dan weet ik echt niet meer welke app het is als er geen melding op een tile staat.

Dit en nog een aantal andere punten zorgen er voor dat ik er sterk aan zit te denken om terug te gaan naar Android en m'n Lumia 820 een tijdje in de la te laten liggen.
Anoniem: 80466 @TMC9 oktober 2013 13:02
Mijn mening is als volgt: smartphones draaien voornamelijk om apps. Apps moeten dus ten alle tijde makkelijk bereikbaar zijn. Android en iOS hebben hiervoor meerdere homescreen, Windows Phone heeft 1 heel lang homescreen en verder een 'lijst' met apps
Bij android moet je dus elke keer naar andere schermen swipen en eingelijk onthouden waar welke apps zitten.
Bij windows moet je ofwel scrollen door apps (wat niet meer werk is dan swipen naar andere pagina's ofwel kiezen voor een alfabetische lijst waarbij je direct op een letter kan inprikken. Je hebt dus om apps te openen een mogelijkheid die vergelijkbaar is aan android om apps te bereiken swypen vs scrollen en een extra alternatief in de alfaetisch lijst.
Ik vind dat makkelijker dan android waar je maar 1 methode hebt.
Ik vind dat makkelijker dan android waar je maar 1 methode hebt.
Klaarblijkelijk heb je geen ervaring met Android.
Anoniem: 133456 @TMC9 oktober 2013 14:10
Lijkt er wel op. Ik heb bijvoorbeeld op mijn middelste (default) home screen 4 widgets (weather, time, search & profiles) met drie folders met mijn meest populaire apps (16 apps) plus nog eens 6 andere apps (incl. die in het dock) Andere apps zijn via het app-menu te bereiken. Na de swipe to unlock swipe ik dus voor 80% van mijn gebruik niet [op zoek naar een app], maar kan ik met 1 of twee klikken mijn gewenste app starten.
Na de swipe to unlock swipe ik dus voor 80% van mijn gebruik niet [op zoek naar een app], maar kan ik met 1 of twee klikken mijn gewenste app starten.
Om het in jou woorden te zeggen:
Na de swipe to unlock swipe ik dus voor 80% van mijn gebruik niet [op zoek naar een app], maar kan ik met 1 klik of 1 veeg en een klik mijn gewenste app starten.

En ik zie bovenden ook makkelijk welke app ik wil openen door de live tiles zonder dat ik daarvoor een notificatiecentrum hoef te openen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:33]

Hoe dan ook: Dit is gewoon een non-discussie (zoals Fledder2000 hieronder ook al aangeeft).
Ik vraag me altijd af waar we het in hemelsnaam over hebben in dit soort discussies. Op alle platformen is het zo dat je als je echt iets wil doen of bekijken in een app, je deze moet launchen (behalve misschien de temperatuur app).

De ene heeft een tegel, de ander een icoon, de een een berichtje, de ander net iets anders. Wat maakt het uit? Ik geloof niet dat er daadwerkelijk een produktiviteitsverschil in zit.

Waar wel een verschil in zit is in de apps zelf, in de kwantiteit en kwaliteit ervan.
Ter info: Ik heb zelf Android (4.2) gehad en ben nu over op WP8. Heb nooit een iPhone gehad, maar wel wat mee gespeeld.

Over je toegankelijkheid van de apps op Android valt het het één en ander af te dwingen. Ja, je hebt meerdere home screens om aps op te zetten. Top!
Hoeveel van die aps gebruik je ook daadwerkelijk dagelijks? per uur?
Waarschijnlijk gebruik je de 4 apps onderin het meest (messaging, email, facebook en nog één, om maar wat te noemen).
Diezelfde apps kan je binnen WP8 een prominente plek geven op het homescreen, waardoor ze net zo benaderbaar zijn.
Notificaties staan meteen in de live tile (app koppeling), dus zolang je deze clustert heb je meteen een eigen samen gesteld notification center. Persoonlijk mis ik dit dus niet.

De rest van de aps/tiles staan dan bij WP8 lager in je homescreen of idd in de lange lijst met aps.
Echter is dat niet wezenlijk anders op Android. Daar heb je de mogenlijk een snelkoppeling naar een App op je verschillende homescreens te zetten, of het grote App overzicht menu te openen. Daar staat ook alleen maar een lange lijst met apps. Persoonlijk vond ik die lijst ontzettend onhandig om in te zoeken, en dat een stuk beter werken in WP8.

Maar al met al gaat het om de persoonlijke ervaring. Ikzelf ben zeer tevereden met WP8, meer dan ik ooit was met Android.
Zowel bij Android als iOS kun je gewoon vanaf je homescreen een search naar de app die zoekt doen als je een bv een stuk of 50 hebt geinstalleerd. WP8 heeft alle apps onder elkaar staan, ondanks dat er ook een search mogelijkheid is, persoonlijk vind ik door een eindeloze lange lijst scrollen veel onhandiger.
Dan moet je het volgende doen:

1. Search functionaliteit aanspreken
2. Typen

Die handelingen duren veel langer dan simpelweg even van homescreen switchen met een swipe.

Anyway, we kunnen het eens of oneens met elkaar zijn, het feit dat de discussie gevoerd kan worden zoals deze wordt gevoerd geeft naar mijn mening aan dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat Windows Phone gebruiksvriendelijker is dan Android.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 13:33]

Wel, ik heb op dit moment +/- 450 apps geinstalleerd staan op mijn Android-tablet. Dat is swipen door zo'n 25 pagina's in de applicatielijst. Dan is typen en enter-klikken toch net iets sneller, en iets wat ik heel inuïtief doe op zowat elk OS sinds Windows Vista :)
Je kunt in de lijst ook op de letters tikken, en dan naar de juiste beginletter springen. Twee taps extra, dus dat valt mee.
Als je een echte diehard Android fan zou zijn, zou je diehard op Android blijven lijkt me. Dus wat is je punt?

edit: typo

[Reactie gewijzigd door wildewouter op 22 juli 2024 13:33]

Volgens mij is het punt van matthewk dat hij van mening is dat Android minder gebruiksvriendelijk is in zijn gebruiksscenario's dan Phone8. En dat hij diehard Android fan is, maakt de overstap opmerkelijk. En is iets dat de Android community (Google en leveranciers) zich mag aantrekken.

Let wel, een verandering van ecosysteem doe je niet zomaar. Je laat al je apps achter, en dus ook het geld dat je daarin gestoken hebt; bovendien ga je over van een vertrouwde omgeving naar een omgeving waarvan je verwachtingen hebt; die het toestel en het OS nog maar waar moet maken. Ikzelf ben onlangs ook overgestapt van Android naar Phone8, en heb daar voor iets meer dan 100EU achtergelaten.

Heeft iemand overigens getallen van eoosysteem wisselingen? En hoeveel stapt uiteindelijk weer terug?
Die zijn er wel, die getallen. Ik heb zo 1-2-3 geen bron, maar het percentage overstappers van Android en iOS naar Windows Phone is relatief laag. Minder dan 20% uit mijn hoofd. Als men al switched is het vaak van Android naar iOS of andersom.

Het grootste percentage van mensen die een Windows Phone kopen zijn mensen die van een featurephone of dumbphone komen, of die al Windows Mobile gebruikten.
De kracht van een goed ecosysteem in getallen. Ik zag onlangs een diehard Android fan overstappen naar iOS, en zijn gezin was er blij mee. Met name dankzij Apple TV en Airplay en het gebruiksgemak van een geintegreerde omgeving. Zo'n gebruiker zie ik niet snel terugkeren.
Anoniem: 80466 @PaT9 oktober 2013 16:57
maar het percentage overstappers van Android en iOS naar Windows Phone is relatief laag. Minder dan 20% uit mijn hoofd
Dat is relatief hoog omdat Windows Phone veel minder dan 20% marktaandeel heeft.
Als overstappers in de buurt van de 20% overstappen naar windows phone dan stijgt daarmee het marktaandeel van windows phone ten opzicht van andere telefoon platforms.
Anoniem: 145867 @PaT9 oktober 2013 18:48
Op dit moment groeit iOS, Android en WP alledrie tenkoste van de rest wat aan het verdwijnen is.

WP eet voornamelijk veel Symbian gebruikers en een klein deel overstappers van Android en iOS. Waar BB gebruikers en het kleine deel wat nog over is op overstapt weet ik niet.

We zullen zien wanneer de taart compleet verdeelt is... dus 100% verdeelt is in iOS, Android en WP. Wat daarna zal gebeuren weet ik niet.
En is iets dat de Android community (Google en leveranciers) zich mag aantrekken.
Waarom zouden ze? Zolang er meer mensen het gaan gebruiken dan er mensen zijn die overstappen is er niks aan de hand...

En gezien de verkoopaantallen is dat nog altijd het geval :)
Bijna helemaal met je eens. Een vertrekkende gebruiker kan het begin zijn van een hele stroom vertrekkende gebruikers. Dus bewaking aan de uitgang ;-)
Want ooit maakte IBM zich geen zorgen - en nog onlangs maakte Apple zich ook geen zorgen...
Het zijn mooie tijden - er gebeurt veel en ik geniet er volop van :)


edit:
typo

[Reactie gewijzigd door Batje4 op 22 juli 2024 13:33]

In de VS is het Android marktaandeel al aan het afkalven:

http://www.asymco.com/wp-...07-at-10-7-5.48.56-PM.png
Dank voor het plaatje. Ik zie overigens een verminderde groei bij Android. Dus wel toename, maar niet meer zo snel als voorheen.
Anoniem: 145867 @Batje49 oktober 2013 18:52
@Batje4, Hoeveel groei zie jij nog in een Desktop OS als Windows? Ook niet veel meer.
Terwijl Linux heel hard aan het groeien is op desktop. :P Eigenlijk verkeerde redenatie want in harde getallen is Linux gewoon helemaal niks op Desktop. Terwijl ze wel harder groeien als Windows Desktop ;)

Die redenatie werd ook altijd gebruikt bij Windows Phone groei. Als 2 mensen iets hebben. En ineens 4. Is dat een groei van 100% WOW.

Daarnaast zijn er genoeg landen in de wereld waarbij Android boven de 90% zit qua aandeel. Wat eigenlijk een monopolie is. Echter is het opensource en gelden die regels niet echt.
@Batje4, Hoeveel groei zie jij nog in een Desktop OS als Windows? Ook niet veel meer.
Ik zie de destop OSen ook niet meer groeien. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Er zal imho behoefte blijven aan werkpaarden, dus desktop OS. Echter niet meer in de hoeveelheden als pak m beet 5 jr geleden. De gemiddelde consument kan steeds meer met alternatieven:
- smartphone
- tablet

Verder valt me op dat een desktop OS ook op andere dan de standaard werkplek kan komen, zoals een OS-on-USB achtige oplossing.
Deze categorie was nieuw voor me, maar de laatste maanden hoor en zie ik bij enkelen om me heen dat ze de TV gebruiken als desktop, en dat een Android of ander OS op een USB stick prima voldoet icm BT toetsenbord.

Heb ik een voorkeur? Nou, voorlopig blijf ik zelf bij Windows Phone en Windows 7 op mijn laptop. Aanvullend hebben mijn gezinsleden en ik een Android tablet, iPad mini, vier laptops met Win7 of XP, een HTPC met Win7; een Nokia 620, een Samsung Galaxy Ace, twee HTC androids, en een oude iPhone.
Ubuntu draait in enkele virtuals als server oplossing.

We moesten maar eens gaan opschonen ;)
Dat valt in mijn geval dan weer mee. Ik gebruikte namelijk blackmart voor die twee betaalde apps die ik had. Bij de Windows marketplace zit er nu voor een tientje aan uitgaven in

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 13:33]

Dat is een verkeerde redenering. Omdat was terugslaat op het verleden en dus een verwijzing is naar iets dat niet meer is.
Er staat alleen toch echt dat je het bent in je reactie:
Er is een reden dat gebruikers zoals ik, diehard android fans,
Maar uit je nieuwe reactie kan ik opmaken dat je toch niet echt android fan bent (geweest).
Ik heb het hele ecosysteem gehad. Echter heb ik na het gebruik van W8 begin dit jaar gezien dat het vele malen gebruiksvriendelijker en stabieler kan. Je weet nooit wanneer iets beter is tot je het hebt geprobeerd. Zo is het apple ecosysteem niets voor mij, maar wacht ik met smart op Ubuntu touch.
Ik gebruik ook een WP8 toestel, maar je kunt echt niet ontkennen dat als je bijv TV zit te kijken en er komt een reclame voorbij met "download de app uit de store" dat dit 99 van de 100 keer betekend dat er geen WP8 app is. En dat is jammer en doet het ecosysteem van WP8 geen goed. Ik ben met je eens dat WP8 fantastisch werkt en ik probeer zoveel mogelijk mensen te overtuigen, maar het app nadeel blijft, hier erg je het ook probeert te bagataliseren.

Overigens vind ik het een super goede review, zeker beter dan die wat Arnoud meestal uitspuugt. Alle negatieve dingen in de review kan ik me 9als WP8 gebruiker) goed in vinden. Voor mij zijn dat geen, of kleine nadelen waar ik mee kan leven.
En toch ga je je afvragen of die reclames met 'download de app uit de store' wel relevant zijn. Begrijp me niet verkeerd, WP heeft een achterstand wat apps betreft, maar hoe veel van die reclame apps voegen werkelijk iets toe? Het zijn veelal alleen verkapte locale abri's op je telefoon die weinig functionaliteit bieden.

Stel er zouden amper banken apps zijn, dus geen Rabo/ABN etc. Dat zou een gemis zijn. Wat ik juist wel mis op WP is apps van Ziggo, UPC en dergelijken. De apps waarmee je werkelijk wat kunt en die blijkbaar alleen maar bestaan op iOS of Android.

Aangaande de review; klopt gewoon. De minpunten zijn er helaas en ja, ook het argument over verouderde hardware is helaas waar. Zeker als je het gewoon merkt bij het gebruiken van de USP van de 1020, foto's maken. De wachttijden komen daar gewoon door oudere HW en zorgt helaas voor een net wat mindere ervaring dan zou moeten.
Dat is wel iets waar ik mij echt aan kan storen als Windows phone gebruiker; van die android gebruikers die zeuren op het 'ontbreken van het notificatie menu' IS NIET NODIG! WE'VE GOT LIVETILES, net als 'je kan dw apps niet sluiten, daardoor word hij langzaam omdat dat in het geheugen staat' dat is een android-probleem! Windows hoeft ze niet handmatig te sluiten!

Als laatste hoor ik ook vaak voorbij komen van vrienden met een android telefoon is dat die van hun 'beter' is omdat mijn lumia een single core cpu heeft en die van hun een dual core, opnieuw: windows werkt anders, een windows phone heeft geen quadcore cpu nodig om een beetje oké te kunnen lopen, dat is het mooie, waar je als android gebruiker een 620,-€ telefoon nodig hebt om oké te kunnen werken 'reicht' de processor van een lumia 520 om van een lag-vrije interface te kunnen genieten.


Ik wil hier niemand bashen, ik kom dit soort dingen gewoon vaak tegen en wil dit graag de wereld uit helpen, Windows phone is niet persé 'slechter', het is 'anders'
Komische om te zien dat gebruikers in mij omgeving juist meer richting WP (phone / surface) producten neigen / aanschaffen omwille van productiviteit. Iets wat hen niet lukt met Android en Iphone/pad producten (met een voornamelijke focus op consumeren). De bias op tweakers is dat de reviewer kijken vanaf uit een 'nerd' (meer knopjes en features is beter) perspectief ipv een algemene gebruiker (student, docent, werkgever, werknemer, ouders / opa's en oma's) en het gebruik in het dagelijks leven. Een kwalitatieve vergelijking tussen echte Nokia WP features (zoals nokia Here) en maps ben ik op tweakers niet tegen gekomen. Maar als Apple zijn (brakke?) maps app toont, nou dan wordt het van de daken geschreeuwd.
Ter illustratie. Jullie tonen wel (hoe vaag) de DJ in het review filmpje, maar de resultaten van de geluidsopname test (die al stamt uit de 920 serie) tonen jullie niet.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @q2no9 oktober 2013 12:07
We schrijven inderdaad voor de Tweaker, en niet specifiek voor opa's, oma's, docenten, etc. Of het moeten ook Tweakers zijn natuurlijk ;)
Maar delen van de conclusie worden wel door de groten merken gebruikt in hun reclame uitingen richting het brede publiek (zoals bij de posters van de sony z1). Hierdoor wordt de suggestie gewekt dat het financiële belang de review een bepaalde kant kan sturen.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @q2no9 oktober 2013 12:31
Ik kan je verzekeren dat sales en redactie bij Tweakers gescheiden zijn.
De uitspraak van ons was er eerder dan de campagne. Als wij 'm hadden afgefakkeld, dan hadden ze echt geen Tweakers quote gebruikt. (Of heel selectief iets positiefs uit de tekst gezocht ;)).
Anoniem: 145867 @q2no9 oktober 2013 19:05
Als je kijkt naar de Focus op Consumeren... heb je veel meer consumptie aanbod bij iOS en Android. O.a. Films, boeken, muziek en Apps. Waar op alle vlakken qua consumptie iOS en Android beter zijn.
Groter aanbod aan apps wil niet zeggen dat er ook meer geconsumeerd wordt. Met alleen de grote media-stores kun je toch al het leeuwendeel van je gebruikers voorzien van media. Doe je bijvoorbeeld een Netflix en Spotify erbij, dan heb je toch al een breed aanbod van film en muziek.
Dat klopt, het is mooi dat er zulke diensten zijn die veel platformen ondersteunen en daardoor content overal mogelijk maken. OS eigenaren zoals MS, Apple en Google werken vaak tegen crossplatforms in... elkaar tegenwerken. Niet echt goed voor de consument zelf.
Ik zou niet zo ver gaan je review amateuristisch of slecht te noemen (integendeel het is een zeer goede review) maar ik vind toch echt dat je WP8 niet als nadeel mag tellen. Dat is immers een te persoonlijke factor, als ik op dezelfde manier een review moest schrijven over de Galaxy S4 zou ik bij de nadelen Android moeten zetten en bij de nieuwe iPhones iOs maar dat zou ik niet doen want ieder van die 3 besturingsystemen heeft voor- en nadelen en is uiteindelijk vooral een persoonlijke keuze die naar mijn bescheiden mening niet thuis hoort in een review die voor de rest uitstekend is.

Ik zou ook de beoordeling anders zien, deze telefoon is voor mensen die veel waarde hechten aan een goede camera en dan is een score hoger dan bovengemiddeld toch wel gepast want deze telefoon is niet boven gemiddeld maar sterk boven gemiddeld op dat vlak (dus waarvoor hij voornamelijk ontworpen is). Dat het voor de rest een middenmoter is zal de mensen die de telefoon kopen voor de camera (dus zoals het bedoeld is) worst wezen.

Maarja als ik het ook echt zoveel beter kon had ik zelf reviewer moeten worden en dat ben ik dus niet :) dus keep up the good work!
Anoniem: 457607 @Vnze9 oktober 2013 17:19
"Dat het voor de rest een middenmoter is zal de mensen die de telefoon kopen voor de camera (dus zoals het bedoeld is) worst wezen."

Dat betwijfel ik. Ook als je deze telefoon voor de camera koopt, dan mag je voor dit geld verwachten dat de rest ook goed is, zo niet top. Daar is de prijs naar, en ook de marketing heeft die suggestie gewerkt.
Niet amateurisch.
Maar iedere keer het Windows ecosysteem negatief beoordelen is een mening en wil niet per definitie zeggen dat dit negatief is aan de windows phone's.

Ik vind het windows ecosysteem goed het heeft voor mij alles dat ik op dit moment nodig heb. Tuurlijk is het nog niet het "niveau" van ios en Android maar deze zijn ook langer op de markt.
Maar verder is een groot pluspunt dat WP8 geen super hardware nodig heeft om lekker te draaien.
Amateuristisch of slecht, nee, dat is inderdaad wat overdreven. Neemt niet weg dat er wel een goed punt wordt gemaakt, het lijkt er op alsof WP structureel wordt benadeeld bij reviews op tweakers.net. Dat er opmerkingen worden gemaakt over ontbrekende apps kan ik goed begrijpen, maar er wordt teveel nadruk op gelegd in de uiteindelijke score. Ook worden de positieve punten (USP's) aan WP zelden tot nooit belicht, terwijl die toch echt een belangrijke rol spelen in de uiteindelijke beleving en kwaliteit van Windows Phones.
Het is zeker geen slechte review hoor. Wat ik me wel afvraag is waarom bij iedere review van een WP toestel ook het WP OS opnieuw moet gereviewed worden.

Iedereen die de persoonlijke keuze heeft gemaakt om WP te gebruiken en hier de reviews volgt weet ondertussen wel dat er op de tweakers.net redactie geen WP fans te vinden zijn :)

Het is dus geen slechte review, maar een iets objectieve re insteek zou hem nog beter maken.
Anoniem: 457607 @matthewk9 oktober 2013 09:50
Ja, want als een review niet perfect aansluit bij jouw mening, dan is dat amateuristisch. En waar jouw mening de objectiviteit zelve is, is de mening van een ander, per definitie subjectief.
Zoals ik al eerder stelde hier is mijn mening mijn mening, en die van een ander een ander. Het systematisch negatief beoordelen van goede toestellen die op andere sites (van wie je verwacht toch minder positieve reviews te lezen) goede beoordelingen krijgen.

Het gaat om de systematiek. De nivellering met andere reviews en OS'n moet er zijn en die ontbreekt.
Anoniem: 457607 @matthewk9 oktober 2013 10:03
"Het systematisch negatief beoordelen van goede toestellen"

En dit is dus een mening. De reviewer vind dit toestel bovengemiddeld. Bovengemiddeld is niet negatief.

Los van of je het er mee eens bent of niet, een review is altijd een combinatie van feiten en meningen, en dus per definitie subjectief. Waarom lezen mensen uberhaupt een review als je uitsluitend je eigen mening bevestigd wilt zien worden? Als je in de markt bent voor dit toestel, lees dan een stuk of 10 reviews en trek je conclusie naar je eigen situatie, maar ga niet de review aanvallen als deze niet je mening bevestigd.

Als alle reviews hetzelfde oordeel zouden hebben en uitsluitend zich op feiten zouden richten, dan bestonden er geen reviews. Dan verwijzen we simpelweg naar de spec sheet van de fabrikant.

Het is als fan van een bepaald OS ook juist goed als zwakke punten naar voren komen. Zo ben ik zelf een iPhone5 gebruiker. Ik vind de camera van de iPhone5 erg tegenvallen, terwijl dit uit de meeste reviews niet blijkt. Ik hoop daarom dat die camera flink afgebrand wordt in reviews, zodat hopelijk het volgende model beter wordt. Waarom zou ik in godsnaam een zwak punt van een produkt willen verbergen en reviews manipuleren? Me over "sterretjes" druk maken? Het is in juist in mijn belang en ieders belang dat zwakke punten blootgelegd worden.

Blijkbaar is dit echt een smartphone fenomeen. Ik zie niemand op review sites hun koelkast of droogtrommel verdedigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 457607 op 22 juli 2024 13:33]

Er kan niet gezegd worden dat ik geen gevoelige snaar heb geraakt. Het wordt hier meermaals door meerdere gebruikers aangehaald. Het gaat, zoals meerderen hier aanhalen, om de verschillen in beoordeling tussen enerzijds ios en android toestellen en anderzijds wp toestellen. Dat verschil is een verschil inzake benadeling en dit zou er niet moeten zijn. Dat DAN het toestel nog minder zou zijn zou minder amateuristisch overkomen dan nu het geval is.

Ja ik zit op mijn paard, maar het is een irritatiepunt dat je van een kwalitatief hoogstaande site als tweakers niet zou mogen verwachten. Dat er puberaal wordt gedownmod op alle pro-wp reacties is wel een teken aan de wand dat je hier als wp gebruiker niet echt op fans moet rekenen. Dit is dan ook mijn laatste reactie. Wil je een constructieve discussie aangaan (maar echt een leuke discussie) dan kan je altijd een PM sturen natuurlijk :D
Ben het daaar wel een beetje met je eens. Heb zelf geen ervaring met windows phones, maar de trend is toch wel een beetje van "prima telefoon, maar het is windows dus meer als 3 sterren zit er niet in", valt wel erg op.

Zelf trouwens android gebruiker, geen fan, maar ben er prima tevreden mee.
Anoniem: 457607 @matthewk9 oktober 2013 10:11
Ik zeg niet dat je geen punt hebt, je hebt een punt. Ik ben het niet eens met dat punt, maar dat is prima. Dat is nog steeds heel wat anders dan meteen een complete site en reviewer als amateuristisch bestempelen.
Goed; nog één keer. Wouter vatte het heel persoonlijk op. Wat ik amateuristisch vind is het twee maten twee gewichten principe dat momenteel wordt gehanteerd. En zo'n kritiekpunt moet mogelijk zijn, want het valt meerdere gebruikers op zoals in deze discussie is te zien.

Ik vind dit geen nare of verkeerde manier van argumenteren. Der is een reden, ik ben niet de enige die het opvalt. Het is niet zo dat er zoals bij anderen een non-reden wordt gegeven als kritiek.
Anoniem: 457607 @matthewk9 oktober 2013 10:45
Ok, dus een Tweakers crew lid steekt onmetelijk veel tijd in het maken van een review, en krijgt vervolgens per direct de termen "amateuristisch" en "biased" om de oren. En dan vind jij het daadwerkelijk raar dat dit persoonlijk opgevat wordt?

De review is gewoon professioneel, goed uitgewerkt en onderbouwd. Dat jij het met de conclusie niet eens bent, maakt het niet biased en al helemaal niet amateuristisch. Terugkerend op mijn eerdere punt: je leest blijkbaar een review om je vooropgestelde oordeel bevestigd te zien worden. Terwijl je waarschijnlijk het produkt zelf niet eens in bezit hebt.

En nogmaals, er is geen enkele reden om welk produkt dan ook te verdedigen. Zelfs als fan van een OS moet je kritiek en verschillende meningen toejuichen, die maken datzelfde produkt alleen maar beter.
Lees de reactie hieronder eens. Ook een site moet kritiek kunnen krijgen als er fouten worden gemaakt om exact dezelfde reden die jij aanhaalt..
Anoniem: 457607 @matthewk9 oktober 2013 11:04
Er is niets mis met kritiek. Die kritiek moet echter terecht zijn, onderbouwd, en niet op de persoon gericht. Je was het niet eens met de review, prima. Je had gewoon kunnen vragen waarom het OS zo meetelt in de score, en dan had je netjes antwoord gehad.

In plaats daarvan kies je er voor om de persoon een amateur en biased te noemen. Ik weet niet of je ooit onder de mensen komt, maar dat is geen manier van een discussie voeren.
Anoniem: 457607 @matthewk9 oktober 2013 11:08
Dus je beledigd een complete site? Oh wacht, nee dan is het wel goed.
Dat ligt aan je verwachting. Ikzelf, en velen met mij, zullen nooit iets kopen wat niet expliciet als goed of high-end te boek staat. Ik zal nooit een gemiddelde smartphone kopen. Deze telefoon behoort gewoon niet tot de top. De camera wel, het geheel niet. En daarmee is hij dus niet goed, hooguit bovengemiddeld. Voor dit geld kun je veel betere smartphones kopen.
Ik vind niet dat je voor dat geld op dit moment betere smartphones kan kopen.
Al die andere smartphones hebben mindere camera's en ook nog hun eigen gebreken of ontbrekende featurs

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:33]

Dat lijkt me niet waar. Op alle aspecten behalve de camera na doet deze smartphone onder voor de concurrentie: scherm, accuduur, hardware, en volgens sommigen OS, maar dat is persoonlijk.
De telefoon heeft
naast de verbluffendde grote 41 mpx sensor
Optische stabilisatie van de camera
Xenon Flash
32 GB opslag
Sensitive touch screen dan je met handschoenen aan kan bedienen
Tijdelijke luminance verhoging in fel licht met clearblack filter waardoor dit een buiten erg goed leesbaar scherm heeft
Corning gorrila glass 3
Mogelijkheid tot draadloos opladen
micro USB (iphone?)
NFC (iphone?)
4G
Gratis volledige offiline navigastiesuite (HERE Drive)
Gratis MS Office (Word, excel, powerpoint, Onenote)
Xbox Live integratie (oa achievements)
Facebook integratie (zonder app download)
Twitter intergratie (zonder app download)
LinkedIn integratie (zonder app download)
Rich audio recording (3 Mic)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:33]

De meeste zaken zie je opnoemt zijn echt gimmicks. Het lijkt me dat het scherm en de accurduur veel belangrijkere zaken zijn, alsmede het gebrek aan apps.
Jij noet het gimmicks maar ik vind NFC geen gimmick en rich audio recording of optische stabilisatie is echt fantastisch als je wel eens een video maakt.
En een navigatie app die op andere platform 50 of 60 euro kost vind ik ook geen gimmick.

Het scherm heeft inderdaad positieve en negatieve punten maar ik heb het gezien naast een Sony Z1 en dat is pas een treurig scherm maar die noemt tweaker wel high end.

De accuduur die tweakers meet is slecht vergelijkbaar met andere telefoons doordat Tweakers op WP8 meet vanuit een app en niet native met hun nieuwe testmethode.
De gemetenaccuduur is inderdaad wel erg laag.
20% dan bijvoorbeeld de 925 die voor de geteste elementen eigenlijk dezelfde telefoon is (de betere camera dan de 925 zit niet in de accuduur test)

Het is in deze review dus wel terecht een negatief punt maar andere review sites geven hogere accuduren en zelfs deze reviewer wil nog een keer een ander toestel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:33]

Maar ze hebben toch gelijk?
Ze zeggen dat de sofware goed is maar dat er veel apps ontbreken.
Maar doen ze dat ook bvb bij OSX. Het werkt goed maar er ontbreken te veel programma's voor in vgl met bvb windows.
Is bij OSX in de praktijk totaal geen punt. Parallels (of vergelijkbaar) op de MAC en je hebt je alle Windows-meuk die je wilt. Andersom (OSX-apps draaien in een Windows omgeving) is eigenlijk niet te doen. Dus voor 'jouw' probleem is een prima oplossing en daarom geen argument in een review
Ik denk dat ze goed op de hoogte zijn van de discussie en gevoeligheid van dit topic bij sommige tweakers. Maar ik ben het niet met je eens dat ze hier iets fout doen. Feitelijk bekeken loopt Windows phone achter op de andere besturingssystemen. WP heeft ook een aantal voordelen maar dan moet je persoonlijk kijken of je het het waard vind.

Verder een goede review, als ik de resultaten bekijk neig ik toch om de note 3 beter te bestempelen maar dat komt vooral doordat daar een groter gebied getoond word in de vergelijkingen. Als je ze naast elkaar zet om hetzelfde plaatje te krijgen word het duidelijker dat de 1020 echt beter is.
Opzich een terechte downmod, het is wel aanvallend.
Kijk overigens eens mijn reactie helemaal onderaan, net geplaatst, dat verwoord het misschien wat beter.
Ik deel jou mening namelijk wel.
wat zegt hij nu in de video review? de n808 kon je geen smartphone noemen? Euhm wat is het dan? Je kunt er toch evenveel mee als de iphone of een willekeurig android device? Weliswaar geen apps, maar welke volwassen mens heeft dit nodig?
Dat merkte ik ook al op. Hoewel Symbian ondertussen is afgeschreven door zijn eigen fabrikant (Nokia) word ik nog altijd ziek van alle reviews die het omschrijven als 'not really a smartphone'. Ik gebruik Symbian al sinds 2004 (Nokia Ngage QD) en mijn huidig toestel is nog steeds een Nokia 808 Pureview.

Dat is trouwens een heel bewuste keuze, ik heb al met een iPhone 4S, een HTC One, een Lumia 920 en een Xperia Z rondgelopen en geen van die toestellen (of eco-systemen) sprak me zo aan als Symbian (één woord: flexibiliteit). Ik heb nog geen enkel toestel gevonden dat hardware-matig en out-of-the-box zoveel features heeft als de 808PV. Veel van die features zijn heel erg niche, maar ik gebruik ze dagelijks (FM-transmitter bv.) dus het zal wel even duren voor ik een nieuwe smartphone vind die een echte upgrade is.

Toegegeven, voor de meeste apps moet je op zoek naar third-party alternatieven. Maar dat is op Windows Phone ook zo, terwijl dat dan blijkbaar wel als smartphone OS gezien wordt? Ook hier weer blijkt een zekere subjectiviteit in reviewen...
zoals je zegt, het wordt vrij veel afgebroken, terwijl zij wel de smartphone uitgevonden hebben. Men eerste echte smartphone was een nokia6600, en het was inderdaad den tijde van 2004. Ziek wordt ik er idd ook van. Het is precies of men aandelen heeft in apple of android :) En in mijn ogen zij het juist die mensen die nokia zo afbreken, die er juist voor gezorgd hebben dat nokia minder en minder populair is geworden.
Anoniem: 457607 @Triss9 oktober 2013 09:55
Uhm ieder volwassen mens met een smartphone? Waarom heb je anders een smartphone?
En ieder volwassen mens zou ook eens mogen weten dat het hele idee van 'apps' op een telefoon net is uitgevonden op Symbian. Nokia was zelfs de eerste met een app-store, nog voor Apple de eerste iPhone op de markt had gebracht (en die ondersteunde het eerste jaar nog niet eens apps). Dat er vervolgens minder first-party apps voor Symbian werden geschreven maakt het nog niet direct een dumbphone, met die redenering is ook Windows Phone geen smartphone OS :+
Anoniem: 457607 @darkjeric9 oktober 2013 11:06
Wat maakt mij het uit wie er het eerste met apps was? Dat was mijn punt helemaal niet. Mijn punt was dat apps een fundamenteel onderdeel van een moderne smartphone zijn, dus stellen dat volwassen mensen geen apps nodig hebben is volstrekte onzin. Althans, als je dat gelooft heb je geen smartphone nodig, en al helemaal geen high-end smartphone.
En die apps zijn er ook voor Symbian, alleen zijn het vaak third-party apps. Voor sociale media is bv. Gravity echt een walhalla, ik kan niet wachten tot die uitkomt voor Android. Echter zijn veel mensen daar wantrouwig over en gebruiken liever 20 verschillende apps die door de aanbieder van de cloud-dienst gemaakt worden, dan één app die alles integreert. En dat integreren (iets wat WP ook probeert te doen in de hubs) zou voor mijn part ook iets fundamenteels mogen worden van moderne smartphones ;)

Het blijft zo dat je voor veel zaken die Symbian of WP out-of-the-box kunnen, een app nodig hebt op Android of iOS. Ik snap de noodzaak aan apps (toch tot web-apps alles overnemen en deze hele discussie teniet doen), maar de laatste jaren zijn we echt zwaar aan het doorslaan wat apps betreft... Als mijn smartphone dingen out-of-the-box al goed kan boeit het mij niet of er daar alternatieven voor beschikbaar zijn in app-vorm. Het is pas een probleem als het out-of-the-box niet kan, en er geen app voor beschikbaar is. Dat was bij Symbian maar een klein probleem, bij WP is het zelfs nog minder.
Anoniem: 457607 @darkjeric9 oktober 2013 12:48
Op zich ben ik het met je eens. Wel 2 punten:

- Apps ipv ingebouwd kan een voordeel zijn. Zo wil ik mogelijk keuze hebben in de aanbieder, met name als het iets is in de cloud wat ik op verschillende devices wil gebruiken

- Ook ik zie toekomst in web apps. Eigenlijk is de hele app trend slecht. We komen van een open web en gaan weer naar gesloten tuintjes met een lock-in, en waarin de platform eigenaar geld afroomt van alle content producers. Om dat te veranderen moet echter HTML5 nog veel beter worden en beter ondersteund worden, en nog belangrijker: er moet een verdienmodel op het web komen wat rendabel is.
om al de andere features die bij elke nokia phone builtin was, voor elke andere telefoon heb je apps nodig om van de uitbreidingen te genieten.
Anoniem: 457607 @Triss9 oktober 2013 11:09
Built-in als zijnde ook gewoon apps dus. En wat is het probleem met apps nodig hebben?
Grappig, enkele jaren geleden was dat exact de omgekeerde discussie over de ingebouwde browser. De iPhone had een veel betere browser dan Nokia Web dat op elk Symbian-toestel was ingebouwd, maar Opera Mobile op Symbian was dan nog eens zoveel beter. Toen vonden alle reviewers (en de iOS/Android fanboys) het idioot dat je een extra browser moest installeren, de ingebouwde browser moest gewoon goed zijn.

Nu discussiëren we de andere kant op: WP heeft dingen ingebouwd waar je op iOS/Android extra apps voor moet installeren, en nu is dat plots geen negatief punt? Logica verandert blijkbaar elke paar jaar... :+
Anoniem: 457607 @darkjeric9 oktober 2013 12:50
Ik vind het geen positief of negatief punt, ik ben er neutral over omdat ik het verschil simpelweg niet zie. Of de app nu meegeleverd wordt of los geinstalleerd, in de gebruikservaring maakt het weinig of geen verschil.
Mee eens...
Het zou toch wat zijn als je windows ook kaal geleverd word. Zonder kladblok, zonder office, zonder mediaplayer, zonder internetbrowser, zonder reader, zonder startmenu, zonder windows verkenner! etc etc.

Het is fijn om onafhankelijk te zijn van mensen die apps maken, zodat je nog steeds een keuze hebt! Out-of-the-box functionaliteit is een pre!

Het is niet alleen zomaar APPS, het is ook de integratie van een app op je telefoon. Maar veel mensen denken in hokjes en denken dat apps gewoon een los iets is.
ik bezie meer de builtin als functionaliteit die het OS aanbied, bv mail over exchange, nokia offline maps, fm transmitter, een zaklamp, profielen, je gsm omdraaien zodat hij op stil staat, etc...
een smartphone is voor mij een toestel waar ik mee kan mailen en surfen.
Wat een onvoorstelbaar goede review! Ik heb zelf maar kort met het toestel kunnen spelen, maar wat hier beschreven wordt, bevestigt volledig mijn gevoel dat ik overhield na de bijeenkomst van Nokia. Een schitterende camera met een "verouderde" telefoon er om heen.

Ik verwacht van Nokia dat met GDR3 er een variant gaat komen met een Snapdragon 800 erin. De G2 van LG heeft die processor ook en dat toestel is echt zo onvoorstelbaar snel, nota bene met het veel zwaardere Android er op. Dus de combinatie WP8 met S800 kan wel eens een serieus snelheidsmonster worden. Als Nokia dan ook nog eens een keer wat smallere bezels enz gaat toepassen, dan heb je wat mij betreft een echte killer phone.

Dan moeten de devs alleen nog wat meer voor WP8 gaan uitbrengen ;)
Tja... Het is inderdaad heel raar dat Nokia deze telefoon op dit moment heeft uitgebracht. De 1020 heeft één verkoopargument en dat is de camera. Die is kwalitatief ook beter dan de rest, maar een opstarttijd van 6-10 seconden en een shot-to-shot van meerdere seconden is voor mij een dealbreaker. Voeg eraan toe dat deze telefoon op een ruim anderhalf jaar oude soc draait (geïntroduceerd bij de One S in feb 2012), maar toch de hoofdprijs kost en het wordt inderdaad al veel logischer om te wachten op een GDR3/WP8.1 variant met Snapdragon 800 en Full HD scherm. Dan heb je namelijk specs waar je makkelijk een jaar of twee mee vooruit kunt.

En aangezien de GDR3 update later deze maand komt had men beter eventjes kunnen wachten met de introductie. Lanceren eind oktober en snel kunnen leveren, zodat je op tijd bent voor het Amerikaanse Holiday Season. Prachtige marketing kans: schiet met de 1020 je X-mas familie kiekjes. Donkere dagen, binnen, sfeervol verlicht: precies de omstandigheden waarin je met de 1020 beter uit de voeten kunt dan de concurrentie. Leuke online fotocompetitie erbij (win een Camera Grip oid); ik zie het al helemaal voor me...

Misschien doet men die marketing alsnog met de 1020 zoals die is, maar dan moet de prijs (flink?) omlaag. Bovendien kan de huidige 1020 de belofte maar ten dele waarmaken, want kinderen houden niet 10 sec. lang die spontane blije blik vast als ze een pakje uitpakken...
Ik ben ook erg benieuwd naar de GDR3 update en de nieuwe hardware. WP werkt al erg snel met 'oudere' hardware. In combinatie met een Snapdragon 800 wordt WP waarschijnlijk onvoorstelbaar snel inderdaad.

Ook leuk dat 1080p schermen mogelijk worden. Onder de 5" biedt een 1080 vrij weinig toegevoegde waarde boven 720p of 768p vind ik. Maar boven de 5" is het wel mooi om te hebben bijvoorbeeld op de verwachte Nokia Lumia 1520 van 6". Ik heb zelf een HTC One (4,7" 1080p scherm) maar ik vind het verschil met de Nexus 4 (4.7", 768p) verwaarloosbaar. Maarja het is toch leuk om een FHD scherm te hebben.

Ik vind de vooruitgang van WP in ieder geval goed en het zou zo maar kunnen dat mijn volgende telefoon met WP wordt. Maar de komende 1,5 jaar gebruik ik mijn HTC One nog. Tegen die tijd zitten WP en Windows apps in dezelfde store en is WP misschien samengevoegd met Windows RT.
Je zegt het zelf al: het is leuk maar voegt weinig toe. Het is een grotere aanslag op je accu dan dat het daadwerkelijk zichtbaar is.

Samenvoeging lijkt volgend jaar te gebeuren, maar eerst krijgen we dus GDR3 nog, waarmee hopelijk de meeste (en irritantste) verzoeken over het OS zullen verdwijnen (rotation-lock, notificatiecentrum, notificaties op glance-screen, sluiten op multitasking scherm, custom mail/IM/sms/etc tones, nieuwe hardware ondersteuning).

Ik blijf het zo jammer vinden dat men toch altijd van die aparte argumenten voert om het OS maar niets te kunnen vinden. Veel functionaliteiten waarvan ik denk "hoe vaak gebruik je dat nou" en "is dat voor jou echt basisfunctionaliteit". Echt jammer

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:33]

Dat is toch eigenlijk Microsoft zijn probleem? Willen ze meer verkopen. Voeg die functionaliteiten dan gewoon toe. Ze zitten op bakken met geld.. waarom niet meer developers op het project zetten? Is dat soms te moeilijk?
Ik denk zelf dat het aan de organisatie intern zelf zit en het eilandjes cultuur. Maar daar zijn ze nu hard op weg om intern alles te gaan veranderen. Misschien zal dit ten goede komen. Want als je kijkt naar echt zaken voor elkaar te maken in een korte tijd... daar heeft MS nog geen kaas van gegeten.
Meer developers != beter product (kan even niet erop komen hoe het heet, maar er schijnt een ongeschreven regel te zijn die dat beter uitlegt).
Ontwikkeling van dergelijke features komt er dus wel aan, maar zomaar functionaliteit toevoegen zonder dat het op elkaar aansluit is ook niet echt de bedoeling lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:33]

Je zou toch meerdere teams kunnen hebben die met verschillende functionaliteiten bezig gaan? Ik zeg niet dat MS nu eerst 100 man op de Rotation Lock had moeten zetten. Meer in de trend van.. Software ontwikkeling opsplitsen in veel verschillende activiteiten waardoor "meer" developers wel degelijk effect kan hebben.
Van dat lijstje dat jij opsomt, vind ik de meeste wel vrij essentieel. Rotation-lock: hoe gebruik je je telefoon terwijl je ligt als dat niet kan? Dat doe ik dagelijks en zou ik een enorm gemis vinden. Ik vond het al een grote tekortkoming op mijn oude iPod Touch, maar dat was in 2009... Dit was zelfs al mogelijk met Symbian, waar Nokia vandaan komt, dus het toont dat men daar wél weet wat een mobiel OS nodig heeft. Die custom tones voor verschillende soorten notificaties zijn inderdaad weinig boeiend, maar er zijn echt wel een aantal features die WP8 mist ten opzichte van de concurrentie waardoor ik er geen telefoon van zou nemen.

Dat is een nadeel van het gesloten systeem dat WP8 is. Nokia had die tekortkomingen waarschijnlijk ondertussen al zelf opgelost, maar MS ontwikkelt aan een gletsjertempo en laat niemand anders toe wijzigingen aan te brengen. Ik zeg niet dat het zo gek moet worden zoals Android met die zware skins, maar soms voegen fabrikanten wel nuttige dingen toe aan Android die Google later oppikt.
Ik lig nooit als ik mijn telefoon bedien, dus nee, dat mis ik niet (al heb je met 270 graden draaien ook al een soort rotation-lock).

Gletsjertempo kun je het ook niet echt noemen, gezien Android en iOS al veel langer bestaan en dus ook daardoor meer features bevatten (net als Symbian die ook vanaf het begin geen rotation lock zal hebben gehad).
Dit is een oud onderzoek, maar om maar een indicatie te geven: http://www.allaboutphones...-gaan-ermee-naar-bed.html. Dat sterkt mij toch in de gedachte dat ik lang niet de enige ben die mijn smartphone nog gebruik vlak voor ik ga slapen en wanneer ik opsta (om het nieuws na te kijken en dergelijke, vooral feeds uit de VS 's morgens).

Goed WP8 ontwikkelt zich eigenlijk niet echt trager dan Android of iOS, maar voor Android zijn er wel custom roms en fabrikantenskins die dingen kunnen wijzigen, voor iOS kun je jailbreaken en zouden dat soort kwaaltjes ook al gefixd worden (Apple haalt vaak genoeg inspiratie uit jailbreak tweaks). Op die OS'en zou ik wel een oplossing vinden voor de irritante problemen, en dat is totaal onmogelijk op WP8. Daarnaast is de interface van WP8 meer een evolutie van WP7 dan een echt nieuw OS, dus die tekortkomingen zijn er nu al wel een jaar of 3. En tot slot halen al die OS'en genoeg ideeën bij elkaar, dus zelfs al bestaat een OS minder lang dan de anderen, dan nog verwacht ik zo geen gebrek aan features. Minder apps is normaal bij een jonger OS, minder features niet. Het zit wél in BB10 en dat is nog jonger.
Anoniem: 449164 @PaT9 oktober 2013 23:56
De enige overgebleven horde voor Nokia is eigenlijk Windows Phone, zodra Windows Phone meer kan en toestaat kan Nokia echt weer terugkomen aan de top.
De zoveelste review van een windows phone toestel waarbij het os bij de negatieve punten staat 8)7

[Reactie gewijzigd door spoonman op 22 juli 2024 13:33]

Ik weet niet wat dat is met dat eeuwige gezeur over oude hardware bij Windows phones. Als ik de iphone of android reviews lees, staat er ok niet elke keer dat ze verouderd camera's gebruiken omdat ze geen ois of laag aantal megapixels camera's hebben? Er vanuit gaand dat de pureview camera die er al een paar jaar is, highend is. Ze krijgen ook nooit minpunten voor het ontbreken van supergevoelige touch, draadloos opladen. Dus ja deze Windows Phone reviews zijn vaak helemaal niet goed. Ook het os, welke vaak niet goed bekend is, wordt vaak minder gevonden dan ios of android. Vreemd, want het datacentric uitgangspunt is velen malen gebruikersvriendelijker dan de appdriven ios en android. Niet te vergeten de uitstekende cloudfunctionalitiet die skydrive bied. Ja kwa apps loop wp achter, maar het heeft dan wel weer een uitstekende office integratie wat altijd vergeten wordt.
En het uitstekende startscherm waar je werkelijk alles op kunt pinnen van contactpersoon tot muzieknummers, tot je favoriete fotoalbum tot je webfavorieten, je vimeofilmpje, je actuele buienradarafbeelding, je faforiete teletekst pagina, je favoriete office document, ik kan nog wel even doorgaan. En dat in vier verschillende formaten en worden actueel geüpdatet. Volgens mij kan dat allemaal niet op jos en android beperkt via widgets. Dus hoezo beperkt. Maar goed, als ik deze review lees, bevestigd de superieuriteit van de camera en ja Windows Phone vond ik persoonlijk al superieur dus ja over het os commentaar daar lees ik wel overheen.

Edit typos
Zolang WP8 de meeste simpele dingen nog niet kan zoals bv op je telefoon een fotoalbum aanmaken, of een filmpje in een loopje afspelen, of een beetje uitgebreid video bewerken (zoals bv iMovie op iOS) heb je toch te maken met een OS dat er naar mijn mening nog lang niet is. Daarnaast mist WP8 ook de enorme hoeveelheid specifieke en creatieve foto en video bewerkings apps (post processing) die je voor iOS en Android kunt vinden. Daardoor blijft ondanks de goede camera die er op zit slechts het een toestel voor de enthousiaste fotograaf die uiteindelijk alles handmatig kunnen controleren en zijn foto's op de computer zal bewerken. Voor de gemiddelde gebruiker die razendsnel een mooi kiekje wil maken heeft deze Lumia net als de 920 en 925 weinig meerwaarde tov iOS of Android.
Jij zegt dat een os niet af is omdat er apps ontbreken????? Maar goedom verder op je verhaal in te gaan. Ik heb wel eens een fotoalbum gezien met iphone foto's. Dat ziet er natuurlijk niet uit. Lijkt met wel inderdaad iets voor de lumia, maar wie maakt er tegenwoordig nou nog fotoalbums dan? Filmpje in loopje afspelen? Jij bent niet bekend met de Nokia apps?
En die postprocessing instagram opleuk foto apps. Die zijn er genoeg. Fhotoroom bijvoorbeeld. Volgens mij oorspronkelijk bedoelt om de slecht mobiele camerakwaliteit te verhullen. Tegenwoordig dus achterhaald en al helemaal door de camera in kwestie. Maar goed als je dan toch over apps begint. De Nokia pro cam app waar je alle relevante camera gerelateerde instellingen kan doen, die is nergens te vinden op ios of android.
- Fotoalbums gebruik je om foto's te organiseren. En ik ken in mijn omgeving niemand die dat niet doet. Maar wellicht dat mensen in jouw omgeving dat niet doen en alles gewoon in 1 album doen.

- Filmpje in loopje afspelen, Nokia apps? Volgens mij snap je m'n punt niet. Even ter verduidelijking. Ik gooi een kort videootje op de Lumia, ik wil deze gewoon even tig keer in een loop afspelen (net als een muziek nummer). Dit kan gewoon niet met de videospeler. Wat er is eigenlijk maar een speler en dat is de standaard mediaspeler van MS.

- Postprocessing is niet alleen simpel een tik opleuk spul maar ook apps als Photoshop Touch waarmee je in layers kunt werken. Of tools waarmee je achteraf DOF kunt aanpassen, etc. Helaas niks van die alles op WP8

- Nokia pro cam app. Check eens standaard Galaxy Camera App
http://www.youtube.com/watch?v=PpFUIoq98hA (ff doorscrollen naar 1 minuut)

Verder zijn er bergen apps voor iOS waarmee je dezelfde type settings kunt instellen en meer zoals zeer uitgebreide Timelapse apps. Die er helaas niet zijn voor de Lumia's.

- Verder op video post processing gebied is het zoals gezegd helemaal een ramp. Het enige dat Nokia heeft geproduceerd is een zeer simpele knip app.

Al met al is het aanbod van post processing apps erg schamel, tel daarbij op simpele functies die een gewone gebruiker tot zijn beschikking wil hebben en (nog) niet even simpel te doen zin, zoals even een nieuw album met bv alleen plaatjes van je kinderen aanmaken, en ik kan dan toch oprecht zeggen dat het allemaal nog niet af is ivm de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 22 juli 2024 13:33]

Ok ik dacht dat je die geprinte albums bedoelde.
Map indeling doe ik niet op de Phone.
Meestal achteraf, want alles staat toch in de cloud en dit soort handelingen zijn immers beter te doen op een tablet of pc.
Filmpje loopen kan inderdaad niet.
Persoonlijk gebruik ik het niet en heb het dus ook niet gemist, maar voor jou een issue dus.
Postprocessing met layers, op een telefoon serieus?
Lijkt me meer iets voor op een tablet of pc met groot scherm.
Timelapse apps zijn er gewoon, maar misschien met minder features.
De zaken die jij met je Phone doet zullen 9 van de 10 gebruikers nooit gebruiken, maar goed het zou wel handig zijn als de keuze er was.

Je zal dus moeten kiezen lumia met de beste camera of een iphone android met mindere camera's maar meer features.
Ik ga niet beweren dat WP superieur is, welk OS je prefereert is een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. Maar dat gebeurt hier bij iedere review van een WP telefoon dus wel.
Dat komt omdat toestellen als bijv. de iPhone 5s en Galaxy Note 3 (recente toestellen) geen verouderde hardware hebben. Ze hebben stuk voor stuk topcamera's met uitstekende fotokwaliteit.
Anoniem: 80466 @TMC9 oktober 2013 12:19
Ze hebben allebei geen optische beeldstabilisatie (was diverse highend concurrenten en ook deze 1020 wel hebben) en ook geen rich audio recording wat deze 1020 wel heeft en ook de HTC one (ten minste de versies voordat ze een vebod van Nokia aan hun broek haddenhangen).
Dat zijn high end telefoon features die op de iphone 5 en note 3 ontbreken maar in review van de telefoons worden die telefoon daar niet op afgerekend.
Veel mensen hebben liever optische stabilisatie en goede geluidsopnames dan op 4,5 inch een 1080 scherm ipv 768.
En dan heeft deze telefoon ook nog een de meest high end camera met hele grote 41 Mpx sensor van alle normale smartphones.
Ik zeg niet dat ze de allerbeste zijn, ik zeg dat het topcamera's zijn, oftewel ze behoren tot de top. Ja, er zal vast een Lumia zijn met een betere camera, geloof ik graag, maar ik reageerde op een bericht waarin iemand zei:
Als ik de iphone of android reviews lees, staat er ok niet elke keer dat ze verouderd camera's gebruiken
De reden waarom dat er niet staat, is omdat ze geen verouderde camera's gebruiken. Simpel.
De reden waarom dat er niet staat, is omdat ze geen verouderde camera's gebruiken. Simpel.
De Lumia 920, een toestel van vorig jaar, heeft al bewezen een betere camera te zijn dan die van de S4 en de iPhone 5S.
Dus in die zin lopen die toestellen qua techniek in de camera zeker wel achter. Simpel.
Het is maar net wat je belangrijk vindt aan een telefoon.

Voor mij is dat juist de feature waar ik de telefoon op uitgekozen heb.
Anoniem: 449164 @Vexxon10 oktober 2013 00:26
Volgens mij faalde de Lumia 920 juist envorm bij situatiest veel licht maar in situaties met wweinig licht waar het weer een geweldige (smartphone)camera.
Sinds de GDR2-update is de fotokwaliteit van de L920 echt aanzienlijk verbeterd, zowel met goed als met slecht licht. Het contrast is beter, de scherpte is véél beter en de kleuren zijn natuurlijker.
Dit. Sowieso vereist W8 zowel op PC als op tablet/telefoon een nieuwe manier van omgaan met je technologie. Intuïtiever, maar beter. En velen willen hier de tijd niet voor nemen. Dit komt, zoals ik eerder al zei, vrij amateuristisch over. Is het dan een gebrek aan kennis of gewoon desinteresse vraag ik mij af.
Ja maar hallo. Als ik op mijn 920 af en toe 5 tot 10 sec moet wachten om wifi aan of uit te zetten wordt ik ook wel een beetje kniftig hoor. Net als de chaotische ordening van instellingen. Ik gebruik WP al vanaf de HTC Trophy 7 (bijna 3 jaar dus) en nog steeds vind ik heel veel dingen onlogisch. Waarvan ik trouwens vermoed dat het komt omdat Nokia en Microsoft langs elkaar heen werken met nieuwe features/instellingen zodat sommige dingen dubbel staan (zoals '' phone storage' van microsoft en 'storage check' van Nokia, die ook nog eens mijulenver uit elkaar staan).
Dus als de reviewer kritiek geeft op het feit dat je met de ow zo handige camera knop niet je telefoon kan unlocken als je met pincode en procam werkt kan ik mij daar wel in vinden.

Ik ben het dan ook gedeeltelijk eens met drakiesoft dat als enkel kritiekpunten van het OS genoemd worden, dit een vertekend beeld geeft..
De punten die je nu noemt geven precies aan waarom WP nog steeds geen succes is. Door de weinige vrijheid die fabrikanten krijgen krijg je dit soort apps en verouderde hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.