Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Zenbook Infinity: beter, maar niet oneindig veel

08-09-2013 • 08:00

49

Multipage-opmaak

Inleiding: oude wijn?

Inleiding: oude wijn?

Sinds mei 2013 wisten we al dat hij eraan zat te komen, maar het duurde nog vier maanden voordat Asus de Zenbook Infinity eindelijk achter het glas vandaan haalde en aan het grote publiek liet zien. Toen dat moment daar was, verving Asus de naam Infinity door een typenummer, waardoor de ultrabook nu door het leven gaat als Asus Zenbook UX301.

Als een nieuwe Zenbook meerdere keren getoond wordt, maar steeds achter glas staat opgesteld, dan lopen de verwachtingen natuurlijk hoog op. Daarom vergelijken we de nieuwe Zenbook UX301 met de oude Zenbook Prime en kijken we naar de verbeteringen die Asus bij de nieuwe Zenbook heeft doorgevoerd. Daarbij houden we de vraag in ons achterhoofd of Asus echt een nieuwe laptop heeft neergezet of dat het bedrijf oude wijn in nieuwe zakken verkoopt.

Uiterlijke praal

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe Zenbook is het gewijzigde uiterlijk, dat nu de nieuwe kleur 'Sapphire Blue' of 'Moonstone White' heeft. Daarnaast is het materiaal veranderd. De Zenbook Prime was nog grotendeels van aluminium gemaakt, maar bij de UX301 heeft Asus voor een combinatie van glas en plastic gekozen, waarbij ook de buitenkant van Gorilla Glass gemaakt is.

Asus Zenbook UX301

Die glasplaat aan de buitenkant van de Zenbook is in eerste instantie een raar geval. Gorilla Glass wordt immers doorgaans gebruikt om krasvrije schermen voor smartphones en tablets te maken, maar Asus heeft de glasplaat juist over het deksel van de laptop heen gelegd. Dat deksel is gemaakt van het kenmerkende in een cirkel geborstelde aluminium. In het midden licht het Asus-logo op en dat geeft de laptop wat ons betreft een luxe uitstraling. Bijkomende voordeel van het Gorilla Glass is dat het de buitenkant van de Zenbook ook nog eens krasvrij houdt.

Het scherm

Aan de andere kant van het deksel treffen we het daadwerkelijke beeldscherm aan, dat een resolutie van 2560x1440 pixels heeft. Asus kan op goedkopere modellen van de nieuwe Zenbook ook een 1920x1080-scherm leveren, maar in Berlijn wilde Asus natuurlijk flink uitpakken en daarom werden we getrakteerd op het hogeresolutiescherm. Dat nieuwe scherm heeft voordelen en nadelen. Voordeel is uiteraard dat de hoge resolutie een scherper beeld oplevert. Om de vergelijking te kunnen maken hebben we een Zenbook Prime naast de UX301 gezet en we concludeerden dat alles er op het nieuwe scherm inderdaad net iets scherper uitziet. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het verschil alleen duidelijk zichtbaar is als je dicht bij het scherm zit. Op een halve meter afstand is het niet meer te zien.

Asus Zenbook UX301

Het nieuwe scherm heeft ook nadelen. Omdat Intel touchscreens op ultrabooks verplicht heeft gesteld, beschikt de Zenbook UX301 over een gladde en glanzende glasplaat. De bediening is prima, maar de glasplaat leidt helaas wel tot hinderlijke reflecties in het scherm. De oude Zenbook werd nog met een mat scherm geleverd en dat blijkt nog een voordeel ten opzichte van de UX301 te hebben. Toen we de twee Zenbooks naast elkaar zetten, bleek dat de verticale kijkhoeken van de Zenbook Prime een stuk beter zijn dan die van de nieuwe UX301. Ondanks het gebruik van een ips-paneel in de UX301 ontstonden bij scherpe kijkhoeken sneller verkleuringen dan we graag hadden gezien.

Toetsenbord en touchpad

Zoals gezegd wordt de UX301 in blauw en wit geleverd. De blauwe versie beviel ons het beste en de UX301 komt in eerste instantie ook alleen in deze kleur beschikbaar. Bij de blauwe variant zijn de palmrests en het plastic rondom het toetsenbord gemaakt van mat, donkergrijs kunststof, wat tijdens het werken op de laptop weinig afleiding oplevert. Bij de witte variant zijn die palmrests gemaakt van wit, glimmend plastic, wat een goedkope indruk achterlaat. Bovendien spiegelt het witte plastic behoorlijk, waardoor het met deze Zenbook niet prettig werken zal zijn als je vlakbij een raam of recht onder een lamp zit.

Aan het toetsenbord van de nieuwe Zenbook lijkt Asus niet gesleuteld te hebben. De platte toetsen zijn dezelfde gebleven en ook de aanslag voelt hetzelfde aan als bij de Zenbook Prime, waarop we met het toetsenbord prima uit de voeten konden.

Asus heeft de touchpad wel licht gewijzigd. Het formaat en het oppervlak zijn onveranderd, maar de muistoetsen zijn verbeterd. De Zenbook Prime had namelijk redelijk diep in te drukken toetsen, die wat onduidelijke feedback geven. De muistoetsen van de UX301 hebben minder travel en hebben duidelijke kliks.

Innerlijke schoonheid

Niet alleen de buitenkant van de Zenbook UX301 ziet er goed uit, ook van binnen heeft Asus voor knappe hardware gezorgd. De Zenbooks die Asus voor ons had uitgestald beschikten over een snelle Core i7-4558U-processor, die uitgerust is met Intels Iris 5100-gpu. Dat is geen conventionele ultrabookprocessor met een tdp van rond de 15 watt, maar een sneller exemplaar, dat maximaal 28 watt verstookt.

Vooral de Iris 5100-gpu die in die snelle processor is geïntegreerd, moet ertoe leiden dat de grafische prestaties er flink op vooruitgaan. Ten opzichte van de HD 4000-gpu in Ivy Bridge-ultrabooks heeft de Iris 5100-gpu namelijk veel meer execution units; 40 stuks, tegenover 16 voor de HD 4000. Met die snelheidstoename neemt het verbruik echter ook toe. Het is dan ook een knappe prestatie van Asus dat het zo'n snelle processor toch in een ultrabook heeft weten te passen. We hebben de laptop niet onder zware belasting kunnen testen, maar we hopen wel dat Asus de koeling van de Zenbook op het hogere verbruik heeft aangepast. Tijdens de hands-on met de UX301 hoorden we de ventilatie in ieder geval nog geen enorme herrie produceren.

Die snelle hardware kost echter wel wat. Precieze prijzen zijn nog niet bekend, maar de UX301 met Core i7-4500U, 8GB geheugen en een 256GB-ssd staat al in sommige webshops voor 2200 euro in de prijslijst. De variant met Iris-gpu zal nog wel enkele honderden euro's duurder worden. Omdat zulke dure laptops niet voor iedereen zijn weggelegd, heeft Asus ook een goedkopere versie van de UX301, namelijk de UX302 gebouwd. De UX302 hebben we nog niet in het echt gezien, maar de specificaties zijn al wel bekend. De UX302 krijgt maximaal een full-hd-scherm en zal wat logger en zwaarder worden dan de UX301. Deze laptop krijgt wel weer de optie om uitgerust te worden met een losse videokaart in de vorm van Nvidia's GeForce GT 730M.

UX301UX302
Processor Core i5-4200U
Core i7-4500U
Core i7-4558U
Core i5-4200U
Core i7-4500U
Schermresolutie 2560x1440 pixels
1920x1080 pixels
1920x1080 pixels
Gpu Intel HD 4400
Intel Iris 5100
Intel HD 4400
Nvidia GT 730M
Werkgeheugen 4/8GB 2/4GB
Opslag Max. 512GB ssd Max. 750GB hybride harde schijf
Gewicht 1,38kg 1,5kg

Voorlopige conclusie

Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant blijkt Asus grondig gesleuteld te hebben om uiteindelijk weer een betere versie van de Zenbook neer te zetten. Het gaat dus om nieuwe wijn in nieuwe zakken. Helaas zijn niet alle verbeteringen even goed gelukt. Aan het nieuwe uiterlijk van de UX301 houden we namelijk een gemengd gevoel over. De opvallende glasplaat aan de buitenkant is in ieder geval knap geconstrueerd en daarmee laat de UX301 zich door niemand verwarren met een goedkopere laptop. Jammer genoeg is die uiterlijke praal bij de witte variant wat doorgeschoten; daarbij levert het glimmende plastic rondom het toetsenbord juist weer een goedkoop gevoel op.

Ook glimt het nieuwe scherm en heeft het minder goede kijkhoeken dan het scherm van de vorige Zenbook. Het beeld is weliswaar scherper, maar de kijkhoeken en zeker de spiegelingen vallen tegen. Als wij het voor het zeggen hadden, zouden we de lagere resolutie voor lief nemen en het oude scherm van de Zenbook Prime in de blauwe UX301 zetten, om zo de ideale Zenbook te creëren.

Met de rest van de Zenbook is namelijk helemaal niets mis. Onder de motorkap van de UX301 heeft Asus een flinke vooruitgang geboekt. Dankzij de i7-processor met Iris-gpu kun je rekenen op de prestaties van een gewone laptop met losse videokaart, in het formaat van een ultrabook. Het prettige toetsenbord is behouden en de nieuwe touchpad van de UX301 klikt nog wat beter dan de vorige.

Vanaf november zal in Nederland iedereen met een flinke bom duiten de blauwe UX301 zelf kunnen aanschaffen. De witte variant en de UX302 volgen op een nog onbekend tijdstip. Wat ons betreft bevalt de nieuwe wijn in ieder geval; de zak waar deze inzit heeft echter nog wel een paar missers.

Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301

Reacties (49)

49
36
19
1
0
12
Wijzig sortering
Ik was helemaal niet op de hoogte dat touchscreens nu verplicht zijn om de term "ultrabook" te mogen bezigen van Intel zoals in dit bericht staat. Is dit een recente ontwikkeling?
Hier een mooi overzicht wat de eisen van het huidige platform (Shark Bay, Haswell) en de voorgaande platforms (Chief River, Ivy Bridge en Huron River, Sandy Bridge) zijn.

Hele mooie laptop! Zeker goed als vervanger voor mijn oude HP, aangezien ik veel van plan ben te reizen en toch wil dat een laptop ook nog een beetje goed presteert.

[Reactie gewijzigd door Tacy op 26 juli 2024 12:33]

Ja, sinds de Haswell ultrabooks.
Zie de tabel hier:
http://www.anandtech.com/...eview-core-i74500u-tested

Touchscreen is verplicht, minimaal X uur accuduur onder bepaalde condities, minimaal 2x2n, dual microphone, storage minimaal zoveel punten in benchmark X en nog wat kleine dingen.
Ik vind de voordelen van een touchscreen totaal niet opwegen tegen de nadelen die het hoge spiegel gehalte met zich meebrengt. Zolang ze dat niet kunnen fixen zou ik toch graag zien dat er ook varianten zonder touchscreen uitgebracht worden. Helaas doet bijna geen enkele fabrikant dat.
Ach, sommige merken hebben al een spiegelscherm met nog zonder touch. Of een spiegelscherm fijn of niet fijn is, ligt met name in welke omgeving deze gebruikt wordt.
Er komen ook screencovers uit voor dit soort ultrabooks die spiegelingen tegenhouden, of tenminste, wat minder maken, misschien het bekijken is waard als je deze laptop zo mooi vind.
Dus wat rechtvaardigt nou eigenlijk de (ontzettend) hoge prijs?!
2560x1440, i7 met iris, ssd, premium design, 1.3kg
Maar met zo'n tegenvallend scherm ;)
Hoe tegenvallend is het? Ga je binnen zitten, recht voor de laptop, zonder dat er reflecties kunnen optreden: super. Doe je dat niet, minder super.

Ik zou als ik in Asus' schoenen stond de naam ultrabook links laten liggen en de juiste keuzes maken: geen glimmend reflecterend scherm, geen touchscreen, maar wel betere kijkhoeken, een vingervrij scherm en geen/minder hinderlijke reflecties.

De term ultrabook is uiteindelijk ook vrij hol (zie het aantal USB-poorten op de gemiddelde "ultra"book: 2), het gaat er om wat er in zit.
Ik vermoed dat er wel wat financiële voordelen zijn te behalen voor ASUS en de rest van de fabrikanten wanneer ze "Ultrabooks" produceren. Het is een parade paardje van Intel dus die zullen het wel financiëel stimuleren. Er is geen andere echt goede reden om zo mee te gaan met de "Ultrabook" trein. De eis voor een Touch scherm vind ik ook een waardeloze toevoeging, want ik denk dat veel mensen juist bij een laptop zoals deze de voorkeur geven aan een mat scherm.

Verder vind ik de blauwe variant wel erg mooi. De laptop krijgt er wat meer herkenbaarheid door en een eigen uitstraling
Fabrikanten zetten er puur touchscreens in om de term 'Ultrabook' te mogen gebruiken. Ze denken namelijk dat ze door die naam veel betere verkopen gaan krijgen, ik denk nu met de touchscreens juist het tegenovergestelde. Wie boeit het nou of de laptop een 'Ultrabook' sticker heeft of niet, het gaat uiteindelijk om het product.

Tevens, de 4558U mag geen Ultrabook sticker krijgen omdat er maximaal 15W cpu's in ultrabooks mogen zitten. Waarom ze dan alsnog een touchscreen erin zetten? Geen idee, maar ik hoop dat de verkopen tegen gaan vallen zodat er toch non-touch versies komen.
Ik deel je mening voor wat betreft de reflecterende touch-screens. Echter, de stikker ultrabook is een generieke naam voor een lichte, snelle, compacte laptop. Tevens heeft het een psychosociale waarde waardoor een consument denkt meer te krijgen voor hetzelfde geld. En het is natuurlijk een patsfactor. Dat maakt voor een consument dus wél uit of er wel of geen ultrabook-stikker op zit.

Voor een consument maakt zo'n glimmend scherm weinig uit, voor de zakelijke gebruiker wel. Jammer dat intel weer hun achterlijke spelletje speelt, goed voor ons tweakers is dat niet.
Anoniem: 449164 @Guusrr9 september 2013 00:00
Touch en mat kan ook, alleen bijna geen enkele fabrikant maakt er gebruik van wat weer een stuk minder is. Toch maakt het niet uit bij dit soort laptops, deze zijn voor zakelijk gebruik en je maakt er makkelijk documentjes mee en hebt de beschik baarheid over betrouwbare hard en software.

Dat de kijkhoeken slecht zijn, ja, ga er dan recht voor zitten, dat is niet zo'n enorm probleem denk ik. Andere mensen hoeven bij mij nooit mee te kijken.
Touch en mat kan niet, je zult de vingerafdrukken blijven zien. Bij glossy schermen zie je ze nauwelijks.
Hoe tegenvallend is het? Ga je binnen zitten, recht voor de laptop, zonder dat er reflecties kunnen optreden: super. Doe je dat niet, minder super.
Hmm, toch denk ik niet dat je vaak recht voor je laptop zit. Ik merk het aan mijn eigen laptop gebruik namelijk al dat ik meer op de bank lig, of ergens op een klein plekje neerzet. En wat nou als je tegenover een raam zit? Dan moet je wel een bodybuilder zijn om alle reflecties tegen te houden.

Anyway, Ik vind het een ontzettend mooie ultrabook, maar mijn god, waarom dat glanzende touchscreen. Het zou zooo super zjn als er een 1440p variant komt zonder touchscreen, maar met mat scherm. Misschien scheelt dat ook wel een beetje in de prijs...
Touch is een vereiste geworden voor een ultrabook. Als je aan alle ultrabook eisen van Intel voldoet sponsoren ze je, doe je dat niet dan wordt je niet meer gesponsord dus het zal dan zeker niet goedkoper zijn.
Het blijft me toch enigzins verbazen hoe er altijd iets aan praktisch elke "voorvoegsel"-book van welk bedrijf dan ook, toch weer nèt de snaar niet weet te raken. Gaat een product op zo goed als alle fronten vooruit met het volgende model, is er toch weer een ander punt waar het op achteruit gaat, waardoor het eigenlijk niet echt meer gezien kan worden als vernieuwend, de volgende stap, de volgende generatie, maar gewoon simpelweg de ontwikkeling/verbetering van het fabricage proces =\
vind het mooie ultrabooks maar als de x302 nou met een snellere cpu uitgeven is het voor mij heel aantrekkelijk.
vind de interne gpu toch wel een must ipv de interne gpu in de cpu zelf.
iets meer stroomverbruik maar wel veel meer power.

ik ben benieuwd naar de benchmarks laat maar komen in vergelijking tot de vorige generatie en de zeg 4 grote concurrenten met soortgelijke machines.
Dat is dus altijd games spelen op de niet native resolutie aangezien die iris chip die resolutie nooit gaat trekken in 3D games. En zoals al opgemerkt: In desktop mode heb je er eigenlijk bijna alleen maar nadeel van omdat alles enorm klein is. Ik snap die hele resolutie hype ineens niet zo goed maar dat zal aan mij liggen.
Verder ziet het er wel erg strak uit, sowieso de zenbooks maar vond de grafische prestaties nooit zo denderend tot dusver, wellicht dat het nu beter wordt met die nieuwe GPU.

Dat touchscreen en vooral het spiegelende scherm mag wat mij betreft direct de prullenbak in. geef mij maar een mat scherm!

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 26 juli 2024 12:33]

De resolutie hype op dit soort laptops zou nu wel even stoppen denk ik, 3200 bij 1800 is echt het huidige maximum, ik ben dan ook benieuwd wat er nog meer gaat komen, accuduur die fantastisch is, zuinigere schermen?
Met als directe concurrent de Acer S7. Waarvan Asus de glass cover van afgekeken heeft.
http://www.theverge.com/2...cer-aspire-s7-review-2013
Met een dikke 8.4. Met als spoiler: volgens theverge met betere bouw kwaliteit als een andere merk waarvan sommigen denken dat die een goede bouwkwaliteit heeft.
Acer overtreft hiermee zichzelf en menigeen zou dit inderdaad niet van Acer verwachten. De S7 was al goed, maar deze haswell versie is weer een stap beter.
Komt van de S7 Haswell versie ook een review tweakers.net?
Als Acer een goede, stabiele, betrouwbare laptop maakt, overtreft dat inderaad mijn verwachting.
Wauw, dit lijkt me echt een heel mooi apparaat, maar hoe kunnen ze nou ik godsnaam zo een prijs verantwoorden?!?

tussen de 1000 en 1500 euro is naar mijn mening al erg veel hoewel ik het er nog voor over zou hebben maar alles boven de 2k is toch echt buitensporig onproportioneel
Jammer, ik had mijn zinnen gezet op een model van onder de 1000 euro. Als je kijkt naar de serie van vorig jaar had dat best moeten lukken. Een i5, 4GB ram en 128GB SSD is voor mij voldoende voor licht simulatie- en programmeerwerk op de faculteit. Voor zware taken gebruik ik mijn workstation thuis wel.
Als touchsceen verplicht wordt, hoe doet Apple dat dan met de Macbook Airs? Of zijn gelden daar weer andere regels voor? Net zoals dat Apple micro-usb-standaard hanteert ;)
Anoniem: 145867 @Alexius8 september 2013 13:07
Hoezo verplicht? Wie verplicht dat? De overheid?
Intel, hè slimpie :)
Intel verplicht bedrijven die een ultrabook willen uitbrengen tot een bepaald niveau specswise, waaronder een touch screen, nieuwste generatie Intel chips en nog wat Intel spul, een goede accuduur enzovoort.
Apple hanteert niet de Ultrabook standaard dus ze hebben er geen last van. De touchpad van Macbooks is gewoon superieur ten opzichte van de gemiddelde Ultrabook. OS X is ook totaal anders ingericht dan Windows 8. Een touch screen is overbodig voor Macbooks. Voor Ultrabooks is het wel leuk maar ik weet niet of het opweegt tegen de voordelen van een mat scherm dat je mist.

Persoonlijk denk ik dat ik liever een dunne laptop heb met vier USB 3.0 poorten, een mat scherm en andere voordelen dan een Ultrabook, waar je dit mist. Ik ben vooral blij met m'n matte scherm wanneer ik in de trein zit en de zon flink schijnt. Dan kan ik gewoon doorwerken zonder enkele problemen.

De i7 met Iris graphics lijkt me zeker een interessante uitvoering maar de prijs is mij wat te extreem. Je zit in hetzelfde segment als de Retina Macbook Pro 13". Binnenkort komt de upgrade naar Haswell daarvoor en dan zit je waarschijnlijk net als de Macbook Air op 10+ uur accuduur. Een ander voordeel is dat Macbooks hun waarde beter behouden en ik zou een Macbook dan ook zeker overwegen als ik 1500€+ zou uitgeven. Maar ik ben tevreden met mijn Asus N56VZ de komende tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.