Inleiding: oude wijn?
Inleiding: oude wijn?
Sinds mei 2013 wisten we al dat hij eraan zat te komen, maar het duurde nog vier maanden voordat Asus de Zenbook Infinity eindelijk achter het glas vandaan haalde en aan het grote publiek liet zien. Toen dat moment daar was, verving Asus de naam Infinity door een typenummer, waardoor de ultrabook nu door het leven gaat als Asus Zenbook UX301.
Als een nieuwe Zenbook meerdere keren getoond wordt, maar steeds achter glas staat opgesteld, dan lopen de verwachtingen natuurlijk hoog op. Daarom vergelijken we de nieuwe Zenbook UX301 met de oude Zenbook Prime en kijken we naar de verbeteringen die Asus bij de nieuwe Zenbook heeft doorgevoerd. Daarbij houden we de vraag in ons achterhoofd of Asus echt een nieuwe laptop heeft neergezet of dat het bedrijf oude wijn in nieuwe zakken verkoopt.
Uiterlijke praal
Het eerste wat opvalt aan de nieuwe Zenbook is het gewijzigde uiterlijk, dat nu de nieuwe kleur 'Sapphire Blue' of 'Moonstone White' heeft. Daarnaast is het materiaal veranderd. De Zenbook Prime was nog grotendeels van aluminium gemaakt, maar bij de UX301 heeft Asus voor een combinatie van glas en plastic gekozen, waarbij ook de buitenkant van Gorilla Glass gemaakt is.

Die glasplaat aan de buitenkant van de Zenbook is in eerste instantie een raar geval. Gorilla Glass wordt immers doorgaans gebruikt om krasvrije schermen voor smartphones en tablets te maken, maar Asus heeft de glasplaat juist over het deksel van de laptop heen gelegd. Dat deksel is gemaakt van het kenmerkende in een cirkel geborstelde aluminium. In het midden licht het Asus-logo op en dat geeft de laptop wat ons betreft een luxe uitstraling. Bijkomende voordeel van het Gorilla Glass is dat het de buitenkant van de Zenbook ook nog eens krasvrij houdt.
Het scherm
Aan de andere kant van het deksel treffen we het daadwerkelijke beeldscherm aan, dat een resolutie van 2560x1440 pixels heeft. Asus kan op goedkopere modellen van de nieuwe Zenbook ook een 1920x1080-scherm leveren, maar in Berlijn wilde Asus natuurlijk flink uitpakken en daarom werden we getrakteerd op het hogeresolutiescherm. Dat nieuwe scherm heeft voordelen en nadelen. Voordeel is uiteraard dat de hoge resolutie een scherper beeld oplevert. Om de vergelijking te kunnen maken hebben we een Zenbook Prime naast de UX301 gezet en we concludeerden dat alles er op het nieuwe scherm inderdaad net iets scherper uitziet. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het verschil alleen duidelijk zichtbaar is als je dicht bij het scherm zit. Op een halve meter afstand is het niet meer te zien.

Het nieuwe scherm heeft ook nadelen. Omdat Intel touchscreens op ultrabooks verplicht heeft gesteld, beschikt de Zenbook UX301 over een gladde en glanzende glasplaat. De bediening is prima, maar de glasplaat leidt helaas wel tot hinderlijke reflecties in het scherm. De oude Zenbook werd nog met een mat scherm geleverd en dat blijkt nog een voordeel ten opzichte van de UX301 te hebben. Toen we de twee Zenbooks naast elkaar zetten, bleek dat de verticale kijkhoeken van de Zenbook Prime een stuk beter zijn dan die van de nieuwe UX301. Ondanks het gebruik van een ips-paneel in de UX301 ontstonden bij scherpe kijkhoeken sneller verkleuringen dan we graag hadden gezien.
Toetsenbord en touchpad
Zoals gezegd wordt de UX301 in blauw en wit geleverd. De blauwe versie beviel ons het beste en de UX301 komt in eerste instantie ook alleen in deze kleur beschikbaar. Bij de blauwe variant zijn de palmrests en het plastic rondom het toetsenbord gemaakt van mat, donkergrijs kunststof, wat tijdens het werken op de laptop weinig afleiding oplevert. Bij de witte variant zijn die palmrests gemaakt van wit, glimmend plastic, wat een goedkope indruk achterlaat. Bovendien spiegelt het witte plastic behoorlijk, waardoor het met deze Zenbook niet prettig werken zal zijn als je vlakbij een raam of recht onder een lamp zit.
Aan het toetsenbord van de nieuwe Zenbook lijkt Asus niet gesleuteld te hebben. De platte toetsen zijn dezelfde gebleven en ook de aanslag voelt hetzelfde aan als bij de Zenbook Prime, waarop we met het toetsenbord prima uit de voeten konden.
Asus heeft de touchpad wel licht gewijzigd. Het formaat en het oppervlak zijn onveranderd, maar de muistoetsen zijn verbeterd. De Zenbook Prime had namelijk redelijk diep in te drukken toetsen, die wat onduidelijke feedback geven. De muistoetsen van de UX301 hebben minder travel en hebben duidelijke kliks.
Innerlijke schoonheid
Niet alleen de buitenkant van de Zenbook UX301 ziet er goed uit, ook van binnen heeft Asus voor knappe hardware gezorgd. De Zenbooks die Asus voor ons had uitgestald beschikten over een snelle Core i7-4558U-processor, die uitgerust is met Intels Iris 5100-gpu. Dat is geen conventionele ultrabookprocessor met een tdp van rond de 15 watt, maar een sneller exemplaar, dat maximaal 28 watt verstookt.
Vooral de Iris 5100-gpu die in die snelle processor is geïntegreerd, moet ertoe leiden dat de grafische prestaties er flink op vooruitgaan. Ten opzichte van de HD 4000-gpu in Ivy Bridge-ultrabooks heeft de Iris 5100-gpu namelijk veel meer execution units; 40 stuks, tegenover 16 voor de HD 4000. Met die snelheidstoename neemt het verbruik echter ook toe. Het is dan ook een knappe prestatie van Asus dat het zo'n snelle processor toch in een ultrabook heeft weten te passen. We hebben de laptop niet onder zware belasting kunnen testen, maar we hopen wel dat Asus de koeling van de Zenbook op het hogere verbruik heeft aangepast. Tijdens de hands-on met de UX301 hoorden we de ventilatie in ieder geval nog geen enorme herrie produceren.
Die snelle hardware kost echter wel wat. Precieze prijzen zijn nog niet bekend, maar de UX301 met Core i7-4500U, 8GB geheugen en een 256GB-ssd staat al in sommige webshops voor 2200 euro in de prijslijst. De variant met Iris-gpu zal nog wel enkele honderden euro's duurder worden. Omdat zulke dure laptops niet voor iedereen zijn weggelegd, heeft Asus ook een goedkopere versie van de UX301, namelijk de UX302 gebouwd. De UX302 hebben we nog niet in het echt gezien, maar de specificaties zijn al wel bekend. De UX302 krijgt maximaal een full-hd-scherm en zal wat logger en zwaarder worden dan de UX301. Deze laptop krijgt wel weer de optie om uitgerust te worden met een losse videokaart in de vorm van Nvidia's GeForce GT 730M.
| UX301 | UX302 |
Processor |
Core i5-4200U Core i7-4500U Core i7-4558U |
Core i5-4200U Core i7-4500U |
Schermresolutie |
2560x1440 pixels 1920x1080 pixels |
1920x1080 pixels |
Gpu |
Intel HD 4400 Intel Iris 5100 |
Intel HD 4400 Nvidia GT 730M |
Werkgeheugen |
4/8GB |
2/4GB |
Opslag |
Max. 512GB ssd |
Max. 750GB hybride harde schijf |
Gewicht |
1,38kg |
1,5kg |
Voorlopige conclusie